Най-предпочитаните дестинации за бягащи от закона престъпници

Ако бягате от закона и търсите място, където ще се чувствате в безопасност и ще можете да започнете нов живот, вероятно ще се наложи да потърсите държава, известна с високата си толерантност към съмнителни елементи и неадекватно работещи органи на реда. Може би е трябвало да помислите по-рано, преди да убивате съседката, да сваляте детска порнография от интернет или да ограбвате местната банка. Да се намери подобна дестинация става все по-трудно, но не и невъзможно. Престъпниците, също като обикновените хора, имат предпочитани местенца по света, където успяват да останат незабелязани години наред, а понякога и завинаги.

Канада

Надвишаваща САЩ по големина с около 60 хиляди квадратни мили и обременена с чувствително по-малко население, Канада предоставя изобилие от обширни пространства за всеки углавен беглец, който не се притеснява от предизвикателния климат на страната. Един от тези студоустойчиви престъпници – осъден за убийство в Северна Дакота през 1987 г. – е Ричард Лий Макнеър. Той успява да избяга от затвора цели два пъти – един път, скривайки се в чувала с пощата и втори път, промъквайки се през вентилационните тръби. Макнеър си спечелва място в класацията на “15-те най-търсени” престъпници в САЩ. През 2007 г. най-сетне е заловен от канадска Кралска полиция.

Ричард Лий Макнеър
Ричард Лий Макнеър

Друг неуловим федерален нарушител, чието име грее в “15-те най-търсени”, е Марк Антъни Уилямс, който избягва от затвор в Северна Каролина през 1999 г. Той е издирван за убийството на 14-годишно момиче и е заловен през 2004 г. в Торонто.

Плюсове: Огромните открити пространства и изобилието на отдалечени местности предоставят идеални възможности за укриване на бегълците, които нямат нищо против студа.

Минуси: Ако бъдеш заловен в Канада (и си американец), има голяма вероятност бързо да бъдеш екстрадиран обратно в САЩ. За да избегнеш този проблем и за да се порадваш на по-топъл климат, чети нататък.

Куба

Прочута с търканията си със САЩ, Куба е предоставяла политическо убежище на не един от най-търсените американски престъпници. Сред тях е Асата Шакур, позната също като Джоан Чесимард – политически радикал и бивш член на Черните пантери и Черната армия за освобождение. През 1979 г. тя бяга от затвора в Ню Джърси, в който излежава доживотна присъда за нападение, въоръжен грабеж и подпомагане и подстрекаване към убийството на щатски полицай. Шакур живее известно време нелегално в района на Ню Йорк и през 1984 г. заминава за Куба, където получава политическо убежище. Опитите за екстрадирането й пропадат и класифицираната от ФБР като “местен терорист” Шакур продължава да живее в Куба, където написва и публикува няколко книги.

Асата Шакур
Асата Шакур

Друг забележителен активист, намерил убежище в Хавана, е Гилермо Моралес – член на пуерториканско военно сепаратистко движение – който през 1978 г. загубва девет пръста и едното си око при избухването на самоделна бомба. Изправен пред опасността да получи 89 години затвор за притежание на незаконни оръжия, Моралес успява да избяга през отворения прозорец на третия етаж в болницата, където е пазен под полицейска охрана, с помощта на направено от бинтове въже.

Гилермо Моралес
Гилермо Моралес

Плюсове: При отсъствието на споразумение за екстрадиция между Куба и Съединените Щати ще имате по-добри шансове удобно да се наслаждавате на богатата култура и кухня на острова, особено ако успеете да минете за антиамерикански революционер.

Минуси: Все пак Куба е изпращала обратно някои бегълци, като например Джозеф Аджми. През 1963 г. съденият за пощенски измами Аджми бяга в Куба, нарушавайки гаранцията си. След 40 години, на 71-годишна възраст, той е арестуван и изпратен обратно в родното Маями, където е осъден на една година и един ден затвор. Педофилите също не са добре дошли в Куба – ипотечният финансов експерт Ленърд Ауърбах (61 г.), обвинен в детски секс туризъм, продукция и притежание на детска порнография, и извършване на незаконни сексуални действия в чужбина, бяга от Калифорния в Куба, надявайки се да намери убежище там. Но, изтъквайки зловещата природа на престъпленията му, кубинските власти го изпращат обратно в САЩ, където той пледира за виновен.

Научи повече за:   Франк Абъгнейл: Хвани ме, ако можеш

Тайланд

След като се прочу като дестинация номер едно за детски насилници, бягащи от закона, в последните години Тайланд затегна законите си, за да залавя преследваните педофили, като например Кристофър Пол Нийл, чиято изкривена фотография украсява първите страници по време на разследване на Интерпол за сексуално насилие над най-малко 12 момчета в Югоизточна Азия.  Нийл, който преподава английски език в Южна Корея, си купува еднопосочен билет за Тайланд, когато научава, че Интерпол са открили над 200 снимки, на които се гаври с момчета, и са организирали международна операция за залавянето му. На кадрите лицето на педофила е нарочно усукано, за да не бъде разпознато. Германски експерти обаче успяват да оправят образа му и Интерпол разкрива самоличността на 32-годишния педофил. Нийл, който някога е учил за свещеник в родната си Канада, е заловен от тайландската полиция през октомври 2007 г. и получава 39-месечна присъда в Тайланд.

Кристофър Пол Нийл
Самоличността на Кристофър Пол Нийл е разкрита от специалистите на Интерпол

Друг мъж, заловен в Тайланд, е Дарън Рей Касълбъри (41 г.), издирван в Тексас по обвинение в изнасилването на четири млади момичета, две от които са собствените му дъщери. През януари 2009 г. Касълбъри е заловен в магазин в Тайланд и изпратен обратно в Тексас, където очаква процеса си без право на освобождаване под гаранция.

Дарън Рей Касълбъри
Дарън Рей Касълбъри

Плюсове: Лесното сдобиване с фалшиви документи и евтините пластични операции, в комбинация със сравнително хлабавите законови практики, спомагат за лесното присвояване на чужда самоличност.

Минуси: Списъкът с бегълци, заловени и депортирани от тайландската полиция, се увеличава с всеки изминал ден. Освен двамата гореспоменати, той включва и 21-годишната Морган Мишел Хоук, с прякор “Бандитката с конска опашка”, която е арестувана в Тайланд, след като обира три американски банки.

Филипините

Друга популярна азиатска дестинация за бегълците от закона са Филипините, приютяващи огромно, предимно англоговорящо население от 92 милиона души – което ги превръща в идеалното място за сливане с тълпата. Набеденият за наркотрафикант Джеймс Рики Пери се измъква от властите в Северна Каролина, сдобива се с фалшива самоличност и отпрашва за Филипините. Дръзкото бягство на Пери му спечелва място в телевизионното шоу “Най-издирваните в Америка”. На 1 юли 2009 г. той е заловен при съвместна операция на агенти от “Службата за държавна дипломатическа сигурност” на САЩ и “Националното бюро за разследване” на Филипините в популярен курорт в Манила.

Джеймс Рики Пери
Джеймс Рики Пери

Джером Хауърд Фелдман, който създава схема за измама на здравноосигурителната програма “Медикейд” във Флорида, от която спечелва над 1,3 милиона долара, също е заловен в тропическия архипелаг, както и Тимъти Ланц от Охайо, в чийто компютър ФБР открива над 3 000 снимки с детска порнография.

Джером Хауърд Фелдман
Джером Хауърд Фелдман

Плюсове: С 7 107 острова наоколо е лесно да си непрекъснато в движение. Освен това филипинската телевизия, чиято програма се състои предимно от сапунени опери, ток шоута и жълти сензации, се излъчва и на английски, което ще направи укриването ви в многобройните хотели не толкова отегчително.

Минуси: След 1996 г., когато е постигнато двустранно споразумение за екстрадиция между САЩ и Филипините, органите на реда в двете страни си сътрудничат в залавянето и депортирането на укриващите се от закона престъпници. Макар екстрадицията да е дълъг процес, лицата имат право да изберат да се върнат по собствено желание и да бъдат съдени в САЩ, което вероятно е по-добрия избор, имайки предвид претъпканите и занемарени затвори в островната страна.

Коста Рика

Известна с пищната си флора и фауна, малката държава в Централна Америка привлича хиляди туристи всяка година. Но някои от пристигащите в този крайбрежен рай идват тук не за да плуват и да наблюдават птиците; те бягат от закона. През 2005 г., благодарение на сигнал, подаден в предаването “Най-издирваните в Америка”, в казино в Сан Хосе е арестуван Ръсел Уинстед, търсен за убийството на 87-годишната си леля. Уинстед прекарва девет месеца в местен затвор преди да бъде екстрадиран в САЩ.

Ръсел Уинстед
Ръсел Уинстед

Жителят на Ню Мексико Николас Химелсбах (26 г.), обвинен в нападение, сексуален тормоз над дете и престъпен заговор с цел убийство, също е заловен в Коста Рика, оказвайки силна съпротива, довела до лекото нараняване на няколко полицейски служители.

Научи повече за:   Д. Б. Купър: Легендарният самолетен похитител

Плюсове: Красивите пейзажи и тропическият климат успокояват ума и лекуват духа на хората с гузна съвест. Обявена за най-зелената страна в света от “Фондация нова икономика”, Коста Рика предлага високо качество на живот, което задминава другите подходящи за бягство близки дестинации. Английският е широко използван, така че изгнаниците могат да се чувстват като у дома си.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Bobby2000bg 🍺 Katerina 🍺 ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺
Дарители: AleksandaratanasNikolaPavelNadezhda
360
115

Минуси: Според доклад на Интерпол през 2004 г. в Коста Рика са заловени 60 чуждестранни бегълци и благодарение на съдействието между Интерпол и полицията в Коста Рика, този брой се увеличава с всяка изминала година.

Испания

По традиция Испания е по-популярна сред европейските бегълци, което може би обяснява факта, че бившият брокер от Уол Стрийт, българинът Юлиян Цолов, е заловен в Марбея на 16 юли 2009 г. Служителят на “Креди Суис” е обвинен в крупна финансова измама. Цолов и неговият съучастник Ерик Бътлър инвестират парите на клиентите си в обезпечен с рискови ипотеки дълг, подвеждайки хората, че ги влагат в обезпечени със студентски заеми книжа.

Юлиян Цолов
Юлиян Цолов

Наречената от пресата “Брегът на престъпниците” област около Малага от край време е популярна дестинация за британците, желаещи да се оттеглят от престъпния живот. Когато споразумението за екстрадиция между Испания и Обединеното кралство се разпада през 1978 г., британските бандити започват масово да прииждат тук, за да избегнат правосъдието и продължават да го правят дори и след като споразумението е прието отново през 1985 г.

През 1996 г. Кенет Ной, излежал вече присъдата си за участието си в рекордния обир на злато от “Бринк Мат” през 1983 г., е обявен за издирване за убийството на 21-годишния Стивън Камерън. Той е открит две години по-късно в Испания и сега излежава доживотна присъда във Великобритания.

Кенет Ной
Кенет Ной

Плюсове: В процъфтяващото обкръжение на съмнителни британци винаги ще намериш интересни предложения за следващия си голям удар.

Минуси: Малага не е единственият дом за криминалните пенсионери – според британската Агенция за организирана престъпност, районът се използва от най-търсените престъпници на Великобритания, за да сключват там криминалните си сделки, най-често свързани с трафик на наркотици. Техните дейности довеждат до съвместна операция между Испания и Великобритания, наречена “Операция Каптура”, която може да направи престоя ви в слънчева Испания доста мимолетен.

Амстердам

Домът е там, където са наркотиците. Така поне смятат голям брой престъпници от наркобизнеса, които бягат в Амстердам. През декември 2007 г. най-търсеният беглец в Австралия, познат в подземния свят на Мелбърн като “Супер тревата”, е арестуван при опит да се качи на самолет за Амстердам. Впоследствие бившият наркодилър, снабдявал известни личности и корумпирани ченгета, се превръща в информатор. Властите му позволяват да напусне страната, при условие че ще се върне, за да даде показания. Човекът, чието име не е оповестено на медиите по заповед на съда, така и не се връща доброволно чак до ареста си след три години.

Също заловен в холандската столица е американецът Лий Ръшинг, арестуван през 2008 г. През 1992 г. Ръшинг избягва в Амстердам след като е разкрита схемата му за внос на над 22 000 кг хашиш в щата Вашингтон.

Лий Ръшинг
Лий Ръшинг

Плюсове: Възможност за комуникация с много други наркодилъри. Макар леката дрога в количества за лична употреба да е легална, продукцията, съхраняването и продажбата на тежки наркотици не е, така че проникването в подземния свят може да ви отнеме известно време. В усилието си да защити децата от наркодилърите амстердамското предградие Зийбург наскоро въведе експериментална програма, в която специални “улични възпитатели” изпращат децата под 12 години у дома им след 22:00 ч. Това означава, че ще си спестите присъствието на досадни тийнейджъри, докато се опитвате да сключите тъмна сделка в късна доба.

Научи повече за:   Камък върху камък: Затворът "Синг Синг"

Минуси: Отношението на Амстердам към наркотиците не е толкова безгрижно, колкото си мислите – местните органи на реда смазват жестоко опитите за разпространяването им. От друга страна това е един от най-дружелюбните за велосипедисти град в света, така че поне последният ви опит за бягство може да бъде екологично чист.

Перу

През 1997 г. Перу разтваря обятията си за своята гражданка Евелин Мезич, обвинена в пияно шофиране, довело до смъртен случай в САЩ. Младата студентка се качва пияна в колата си и в последвалата катастрофа загива нейната 18-годишна съквартирантка Линдзи Брейшър, а едно друго момиче остава парализирано. Мезич си плаща гаранцията и избягва в Перу, където понастоящем има съпруг и дете. Снимките от нейния профил в MySpace, където описва “пиенето” като един от основните си интереси, показват щастлива жена, която обича да излиза и да се забавлява. Макар бащата на Брейшър да заявява, че не желае да отваря стари рани като се бори за екстрадирането й, профилът, който вече е поверителен, стои в публичното пространство достатъчно дълго, за да предизвика скръбта и гнева на майката на жертвата, която вижда в безгрижния и щастлив живот на Мезич престъпна несправедливост.

Евелин Мезич
Евелин Мезич

Венецуелският политик Мануел Розалес, който се кандидатира срещу Хуго Чавез през 2006 г. и взима участие в провалилия се преврат от 2002 г., бяга в Перу, след като е обвинен в корупция и остава там под закрилата на правителството.

Плюсове: Някои от отдалечените райони на Перу са извън обсега на закона; органите на реда са ограничени и малобройни, така че никой няма да разбере, че сте там.

Минуси: Двустранните отношения между Перу и САЩ са доста добри и ако ви открият и не сте перуански гражданин, ще ви екстрадират.

Мексико

Доказан във времето избор на злодеите в движение е Мексико, на чиято територия целогодишно прииждат безброй престъпници. През юни 2003 г. в Пуерто Ваярта е заловен наследника на козметичната компания “Макс Фактор” Андрю Лъстър, избягал от САЩ по време на процеса, в който е съден за изнасилване.

Наследника на "Макс Фактор" Андрю Лъстър
Наследника на “Макс Фактор” Андрю Лъстър

През март 2009 г. Родолфо Галегос е върнат в САЩ, за да бъде изправен пред съда за убийството на момче от конкурентна банда. Галегос, който сега е на 36, е на 16 години по време на убийството, случило се в Калифорния през 1991 г.

Наскоро на юг от границата е заловен бившият ефрейтор от флота Сезар Лорийн, обвинен в убийството на бременната Мария Лаутербах, чието изгорено тяло е открито през 2007 г. в задния му двор. Той е заловен през април 2008 г. и е екстрадиран във Флорида, където го очаква доживотна присъда.

Сезар Лорийн
Сезар Лорийн

Плюсове: Мексико няма да екстрадира никого в САЩ, докато американските прокурори не се закълнат, че няма да търсят смъртно наказание.

Минуси: Щатските шерифи са много изкусни във връщането на извършители, забегнали в Мексико – през 2007 г. те буквално отвличат 108 бегълци обратно в САЩ, а през януари 2008 г. успяват да заловят двама от “15-те най-търсени” за един месец.


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Bobby2000bg 🍺 Katerina 🍺 ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺
Дарители: AleksandaratanasNikolaPavelNadezhda
360
115
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

4
Напиши коментар

avatar
4 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
4 Автори на коментари
ivanМосквич 412MaggieФюрера Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Фюрера
Гост
Фюрера

Да дойдат в България. Тука и да ги разберат къде са никoй няка да дойде да ги търси то само по себе си е наказание.

Maggie
Гост
Maggie

Амстердам – “От друга страна пък, това е един от най-дружелюбните за велосипедисти град в света, така че поне последният ви опит за бягство може да бъде екологично чист.” Ахахаха т’ва ме разби..но иначе Мексико,Мексико е мястото 😀
И аз щях да предложа България – имаш ли пари,нямай грижи,ни закони,ни нищо не може да ти се опре

Москвич 412
Гост
Москвич 412

Аржентина все пак президента Перон е бил луд привърженик на Хитлер,целия Трети Райх се крие там след 1945 и до ден днешен има живи войници и офицери от СС и Вермахта,но малко от тях са истински престъпници.

ivan
Гост
ivan

За американците най-сигурното место си остават Щатите, в един голям град, без книжка за кола, само в кеш заплата, квартира с някой друг, телефон на името на друг и може да си го плаща векове в кеш. И за българина си остава България, променя си малко външността стои си мирен и работи за в брой, или с животни и готово. Всеки си е сигурен в своята държава но не трябва да се афишира и трябва да забрави всички който някога е познавал. Майка, баща, деца братя жени всичко. И никога с никой да не споделя че 99% са заловени след… виж още »