Най-предпочитаните дестинации за бягащи от закона престъпници

Ако бягате от закона и търсите място, на което да се чувствате в безопасност и да можете да започнете нов живот, вероятно ще се наложи да потърсите държава, известна с високата си толерантност към съмнителни елементи и неадекватно работещи органи на реда. Може би е трябвало да помислите по-рано, преди да убивате съседката, да сваляте детска порнография от интернет, или да ограбвате местната банка. Да се намери подобна дестинация става все по-трудно, но не и невъзможно. Престъпниците, също като обикновените хора, имат предпочитани местенца по света, където успяват да останат незабелязани години наред, а понякога и завинаги.

Канада

Ричард Лий Макнеър
Ричард Лий Макнеър

Надвишаваща САЩ по големина с около 60 хиляди квадратни мили и обременена с чувствително по-малко население, Канада предоставя изобилие от обширни пространства за всеки углавен беглец, който не се притеснява от предизвикателния климат на страната. Един от тези студоустойчиви престъпници – осъден за убийство в Северна Дакота през 1987 г. – е Ричард Лий Макнеър. Той успял да избяга от затвора цели два пъти – един път, скривайки се в чувала с пощата, и втори път, промъквайки се през вентилационните тръби. Макнеър си спечелва място в класацията на “15-те най-търсени” престъпници в Щатите. През 2007 г. той най-сетне е заловен от Кралската канадска полиция.

Друг неуловим федерален нарушител, чието име осветява “15-те най-търсени”, е Марк Антъни Уилямс, който избягал от затвор в Северна Каролина през 1999 г. Той бил издирван за убийството на 14-годишно момиче и бил заловен през 2004 г. в Торонто.

Плюсове: Огромните открити пространства и изобилието на отдалечени местности предоставят идеални възможности за укриване на бегълците, които нямат нищо против студа.

Минуси: Ако бъдеш заловен в Канада (и си американец), има голяма вероятност бързо да бъдеш екстрадиран обратно в Щатите. За да избегнеш този проблем и, за да се порадваш на по-топъл климат, чети нататък.

Куба

Асата Шакур
Асата Шакур

Прочута с търканията си със САЩ, Куба е предоставяла политическо убежище на не един от най-търсените американски престъпници. Сред тях е Асата Шакур, също позната като Джоан Чесимард – политически радикал и бивш член на Черните пантери и Черната армия за освобождение. През 1979 г. тя избягала от затвора в Ню Джърси, в който излежавала доживотна присъда за нападение, въоръжен грабеж и подпомагане и подстрекаване към убийството на щатски полицай. Шакур живяла известно време нелегално в района на Ню Йорк и през 1984 г. заминала за Куба, където получила политическо убежище. Опитите за екстрадиране пропаднали и класифицираната от ФБР като “местен терорист” Шакур продължила да живее в Куба, където написала и публикувала няколко книги.

Гилермо Моралес
Гилермо Моралес

Друг забележителен активист, намерил убежище в Хавана, е Гилермо Моралес – член на пуерториканско военно сепаратистко движение – който през 1978 г. загубва девет пръста и едното си око при избухването на самоделна бомба. Изправен пред опасността да получи 89 години затвор за притежание на незаконни оръжия, Моралес успял да избяга през отворения прозорец на третия етаж в болницата, където бил пазен под полицейска охрана, с помощта на направено от бинтове въже.

Плюсове: При отсъствието на споразумение за екстрадиция между Куба и Съединените Щати ще имате по-добри шансове удобно да се наслаждавате на богатата култура и кухня на острова, особено ако успеете да минете за антиамерикански революционер.

Минуси: Все пак Куба е изпращала обратно някои бегълци, като например Джозеф Аджми. През 1963 г. съденият за пощенски измами Аджми избягал в Куба, нарушавайки гаранцията си. След 40 години, на 71-годишна възраст, той бил арестуван и изпратен обратно в родното Маями, където бил осъден на една година и един ден затвор. Педофилите също нямат късмет в Куба – ипотечният финансов експерт Ленърд Ауърбах (61 г.), обвинен в детски секс туризъм, продукция и притежание на детска порнография и извършване на незаконни сексуални действия в чужбина, избягал в Куба от Калифорния, надявайки се да намери убежище там. Кубинските власти обаче, позовавайки се на зловещата природа на престъпленията му, го изпратили обратно в Америка, където пледирал за виновен.

Научи повече за:   Дейвид Кореш: Инцидентът в Уейко

Тайланд

Прочувайки се като дестинация номер едно за детски насилници, бягащи от закона, в последните години Тайланд затегна законите си, за да залавя преследваните педофили, като например Кристофър Пол Нийл, чиято изкривена фотография украсява първите страници по време на разследване на Интерпол за сексуално насилие над най-малко 12 момчета в Югоизточна Азия.  Нийл, който преподавал английски език в Южна Корея, си купил еднопосочен билет за Тайланд, когато научил, че Интерпол са открили над 200 снимки, на които се гаври с момчета, и са организирали международна операция за залавянето му. На кадрите лицето на педофила е нарочно усукано, за да не бъде разпознато. Германски експерти обаче успяват да оправят образа му и Интерпол разкрива самоличността на 32-годишния педофил. Нийл, който някога бил учил за свещеник в родната си Канада, бил заловен от тайландската полиция през октомври 2007 г. и получил 39-месечна присъда в Тайланд.

Кристофър Пол Нийл
Самоличността на Кристофър Пол Нийл е разкрита от специалистите на Интерпол
Дарън Рей Касълбъри
Дарън Рей Касълбъри

Друг мъж, заловен в Тайланд, е Дарън Рей Касълбъри (41 г.), издирван в Тексас по обвинение в изнасилването на четири млади момичета, две от които са собствените му дъщери. През януари 2009 г. Касълбъри бил заловен в магазин в Тайланд и изпратен обратно в Тексас, където очаква процеса си без право на освобождаване под гаранция.

Плюсове: Лесното сдобиване с фалшиви документи и евтините пластични операции, в комбинация със сравнително  хлабавите законови практики, спомагат за лесното присвояване на чужда самоличност.

Минуси: Списъкът с бегълци, заловени и депортирани от тайландската полиция, се увеличава с всеки изминал ден. Освен двамата гореспоменати, той включва и 21-годишната Морган Мишел Хоук, с прякор “Бандитката с конска опашка”, която е арестувана в Тайланд след като обира три американски банки.

Филипините

Джеймс Рики Пери
Джеймс Рики Пери

Друга популярна азиатска дестинация за бегълците са Филипините, които приютяват огромно, предимно англоговорящо население от 92 милиона души – което ги превръща в идеалното място да се скриеш в тълпата. Набеденият за наркотрафикант Джеймс Рики Пери се измъкнал от властите в Северна Каролина след като не се явил в съда, сдобил се с фалшива самоличност и отпрашил за Филипините. Дръзкото бягство на Пери му спечелило място в телевизионното шоу “Най-издирваните в Америка”. На 1 юли 2009 г. той бил заловен при съвмесна операция на агенти от “Службата за държавна дипломатическа сигурност” на Щатите и “Националното бюро за разследване” на Филипините в популярен курорт в Манила.

Джером Хауърд Фелдман
Джером Хауърд Фелдман

Джером Хауърд Фелдман, който създава схема за измама на здравноосигурителната програма “Медикейд” във Флорида за над 1,3 милиона долара също бил заловен в тропическия архипелаг, както и Тимъти Ланц от Охайо, в чийто компютър ФБР открива над 3000 снимки с детска порнография.

Плюсове: С 7 107 острова наоколо е лесно да си непрекъснато в движение. Освен това филипинската телевизия, пълна предимно със сапунени опери, ток шоута и жълти сензации, се излъчва и на английски, което ще направи укриването ви в многобройните хотели не толкова отегчително.

Минуси: След 1996 г., когато бе постигнато двустранно споразумение за екстрадиция между САЩ и Филипините, органите на реда в двете страни си сътрудничат в залавянето и депортирането на обвинените престъпници, които бягат от правосъдието. Макар екстрадицията да е дълъг процес, лицата имат право да изберат да се върнат по собствено желание и да бъдат съдени в Америка, което вероятно е по-добрия избор, имайки предвид претъпканите и занемарени затвори в островната страна.

Коста Рика

Ръсел Уинстед
Ръсел Уинстед

Известна с пищната си флора и фауна, малката държава в Централна Америка привлича хиляди туристи всяка година. Но някои от пристигащите в този крайбрежен рай идват тук не за да плуват и да наблюдават птиците; те бягат от закона. През 2005 г., благодарение на сигнал, подаден в предаването “Най-издирваните в Америка”, в казино в Сан Хосе бил арестуван търсеният за убийството на своята 87-годишна леля Ръсел Уинстед.  Уинстед прекарал девет месеца в местен затвор преди да бъде екстрадиран в САЩ.

Научи повече за:   "Мъжът на честта" Джоузеф Бонано и неговата престъпна фамилия

Жителят на Ню Мексико Николас Химелсбах (26 г.), обвинен в нападение, сексуален тормоз над дете и престъпен заговор с цел убийство, също бил заловен в Коста Рика, оказвайки силна съпротива, която довела до лекото нараняване на няколко полицейски служители.

Плюсове: Красивите пейзажи и тропическият климат успокояват ума и лекуват духа на онези с гузна съвест. Обявена за най-зелената страна в света от “Фондация нова икономика”, Коста Рика предлага високо качество на живот, което задминава другите подходящи за бягство близки дестинации. Английският е широко използван, така че изгнанниците могат да се чувстват като у дома си.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: Karmen 🍺 ?ME 🍺 Nelimira 🍺 Marina 🍺 plamena 🍺
Дарители: NadezhdaNadezhdaDesislavaRumenToni
350
199

Минуси: Според доклад на Интерпол през 2004 г. в Коста Рика са заловени 60 чуждестранни бегълци и благодарение на съдействието между Интерпол и полицията в Коста Рика, този брой се увеличава с всяка изминала година.

Испания

Юлиян Цолов
Юлиян Цолов

По традиция Испания е по-популярна сред европейските бегълци, което може би обяснява факта, че бившият брокер от Уол Стрийт, българинът Юлиян Цолов, бе заловен в Марбея на 16 юли 2009 г. Служителят на “Креди Суис” бе обвинен в крупна финансова измама. Цолов и неговият съучастник Ерик Бътлър инвестирали парите на клиентите си в обезпечен с рискови ипотеки дълг, подвеждайки хората, че ги влагат в обезпечени със студентски заеми книжа.

Наречената от пресата “Брегът на престъпниците” област около Малага от край време е популярна дестинация за британците, желаещи да се оттеглят от престъпния живот. Когато споразумението за екстрадиция между Испания и Обединеното кралство се разпада през 1978 г., британските бандити започват масово да прииждат тук, за да избегнат правосъдието и продължават да го правят дори и след като споразумението е прието отново през 1985 г.

Кенет Ной
Кенет Ной

През 1996 г. Кенет Ной, вече излежал присъдата за участието си в рекордния обир на злато от “Бринк Мат” през 1983 г., бил обявен за издирване за убийството на 21-годишния Стивън Камерън. Той бил открит две години по-късно в Испания и сега излежава доживотна присъда във Великобритания.

Плюсове: В процъфтяващото обкръжение на съмнителни британци винаги ще намериш интересни предложения за следващия си голям удар.

Минуси: Малага не е единственият дом за криминалните пенсионери – според британската Агенция за организирана престъпност, районът се използва от най-търсените престъпници на Великобритания, които сключват там криминалните си сделки, най-често свързани с трафик на наркотици. Техните дейности довеждат до съвместна операция между Испания и Великобритания, наречена “Операция Каптура”, която може да направи престоя ви в слънчева Испания доста мимолетен.

Амстердам

Домът е там, където са наркотиците. Така поне смятат голям брой престъпници от наркобизнеса, които бягат в Амстердам. През декември 2007 г. най-търсеният беглец в Австралия, познат в подземния свят на Мелбърн като “Супер тревата”, е арестуван при опит да се качи на самолет за Амстердам. Впоследствие бившият наркодилър, който снабдявал известни личности и подкупни полицаи, се превърнал в информатор. Властите му позволили да напусне страната при условие, че ще се върне, за да даде показания. Човекът, чието име не е оповестено на медиите по заповед на съда, така и не се връща доброволно чак до арестта си след три години.

Лий Ръшинг
Лий Ръшинг

Също заловен в холандската столица е американецът Лий Ръшинг, който бе арестуван през 2008 г. През 1992 г. Ръшинг избягал в Амстердам след като била разкрита схемата му за внос на над 22 000 кг хашиш в щата Вашингтон.

Плюсове: Възможност за комуникация с много други наркодилъри. Макар леката дрога в количества за лична употреба да е легална, продукцията, съхраняването и продажбата на тежки наркотици не е, така че проникването в подземния свят може да ви отнеме известно време. В усилието си да защити децата от наркодилърите амстердамското предградие Зийбург наскоро въведе експериментална програма, в която специални “улични възпитатели” изпращат децата под 12 години у дома им след 22:00 ч. Това означава, че ще си спестите присъствието на досадни тийнейджъри, докато се опитвате да сключите някоя тъмна сделка в късна доба.

Научи повече за:   Джон Бринкли: Козята жлеза

Минуси: Отношението на Амстердам към наркотиците не е толкова безгрижно, колкото си мислите – местните органи на реда смазват жестоко опитите за разпространяването им. От друга страна пък,  това е един от най-дружелюбните за велосипедисти град в света, така че поне последният ви опит за бягство може да бъде екологично чист.

Перу

Евелин Мезич
Евелин Мезич

През 1997 г. Перу разтваря обятията си за своята гражданка Евелин Мезич, която била обвинена в пияно шофиране, довело до смъртен случай в САЩ. Мезич, студентка в Тексаския университет, се качила пияна в колата си и в последвалата катастрофа загинала нейната 18-годишна съквартирантка Линдзи Брейшър, а едно друго момиче останало парализирано. Мезич си платила гаранцията и избягала в Перу, където понастоящем има съпруг и дете. Снимките от нейния профил в MySpace, където описва “пиенето” като един от основните си интереси, показват щастлива жена, която обича да излиза и да се забавлява. Макар бащата на Брейшър да заявява, че не желае да отваря стари рани като се бори за екстрадирането на Мезич, профилът, който вече е поверителен, стои в публичното пространство достатъчно дълго, за да предизвика скръбта и гнева на майката на жертвата, която вижда в безгрижния и щастлив живот на Мезич престъпна несправедливост.

Политикът Мануел Розалес, който се кандидатира срещу Хуго Чавез през 2006 г. и взе участие в провалилия се преврат от 2002 г., избяга в Перу, след като бе обвинен в корупция във Венецуела и остана там под закрилата на правителството.

Плюсове: Някои от отдалечените райони на Перу са извън обсега на закона; органите на реда са ограничени и малобройни, така че никой няма да разбере, че сте там.

Минуси: Двустранните отношения между Перу и САЩ са доста добри и ако ви открият и не сте перуански гражданин като Мезич, ще ви екстрадират.

Мексико

Наследника на "Макс Фактор" Андрю Лъстър
Наследника на “Макс Фактор” Андрю Лъстър

Доказан във времето избор на злодеите в движение е Мексико, на чиято територия целогодишно прииждат безброй престъпници. През юни 2003 г. в Пуерто Ваярта бил заловен наследника на “Макс Фактор” Андрю Лъстър, който избягал от Америка по време на процеса, в който бил обвиняем за изнасилване.

През март 2009 г. Родолфо Галегос бил върнат в САЩ, за да бъде изправен пред съда за убийството на момче от конкурентна банда. Галегос, който сега е на 36, бил на 16 години по време на убийството, което се случва във Ван Нюс, щата Калифорния, през 1991 г.

Сезар Лорийн
Сезар Лорийн

Наскоро на юг от границата бе заловен бившият ефрейтор от флота Сезар Лорийн, който е обвинен в убийството на бременната Мария Лаутербах, чието изгорено тяло бе открито през 2007 г. в задния му двор. Той е заловен през април 2008 г. и е екстрадиран във Флорида, където го очаква доживотна присъда.

Плюсове: Мексико няма да екстрадира никого в САЩ, докато американските прокурори не се закълнат, че няма да търсят смъртно наказание.

Минуси: Щатските шерифи са много изкусни във връщането на извършители, забягнали в Мексико – през 2007 г. те прибират 108 бегълци обратно в Щатите, а през януари 2008 г. успяват да заловят двама от “15-те най-търсени” за един месец.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: Karmen 🍺 ?ME 🍺 Nelimira 🍺 Marina 🍺 plamena 🍺
Дарители: NadezhdaNadezhdaDesislavaRumenToni
350
199
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

4
Напиши коментар

avatar
4 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
4 Автори на коментари
ivanМосквич 412MaggieФюрера Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Фюрера
Гост
Фюрера

Да дойдат в България. Тука и да ги разберат къде са никoй няка да дойде да ги търси то само по себе си е наказание.

Maggie
Гост
Maggie

Амстердам – “От друга страна пък, това е един от най-дружелюбните за велосипедисти град в света, така че поне последният ви опит за бягство може да бъде екологично чист.” Ахахаха т’ва ме разби..но иначе Мексико,Мексико е мястото 😀
И аз щях да предложа България – имаш ли пари,нямай грижи,ни закони,ни нищо не може да ти се опре

Москвич 412
Гост
Москвич 412

Аржентина все пак президента Перон е бил луд привърженик на Хитлер,целия Трети Райх се крие там след 1945 и до ден днешен има живи войници и офицери от СС и Вермахта,но малко от тях са истински престъпници.

ivan
Гост
ivan

За американците най-сигурното место си остават Щатите, в един голям град, без книжка за кола, само в кеш заплата, квартира с някой друг, телефон на името на друг и може да си го плаща векове в кеш. И за българина си остава България, променя си малко външността стои си мирен и работи за в брой, или с животни и готово. Всеки си е сигурен в своята държава но не трябва да се афишира и трябва да забрави всички който някога е познавал. Майка, баща, деца братя жени всичко. И никога с никой да не споделя че 99% са заловени след… виж още »