Криста Гейл Пайк: Ангелско лице – дяволско сърце

Криста Пайк живее в сива бетонна кутия, пълна с плюшени животни, играчки, семейни снимки и украшения с форма на ангелчета. Всеки ден има право на един час упражнения. Тя е на 35 години и е осъдена на смърт. Спартанската килия в женския затвор с максимална сигурност в Нашвил, щата Тенеси, е последният й дом. Почти няма шанс да напусне някога затвора жива.

През 1996-а 20-годишната Пайк е осъдена да умре на електрическия стол за немислимо ужасно престъпление. Нейното лице е измамно невинно. Американските медии я описват като “дете със сладко гласче”, но един от съдебните заседатели в нейния процес й дава много по-удачно определение:

“Тя има ангелско лице и дяволско сърце”.

Кривият път към електрическия стол

През 1995 г. Криста Пайк – незавършила гимназия и продукт на разбито семейство – започва да изучава компютърно програмиране в “Джоб Корпс” в Ноксвил, щата Тенеси. “Джоб Корпс” е вече прекратена американска правителствена програма, помагаща на младежи в неравностойно положение да променят живота си чрез преквалификация. Студентите живеят в общежития, намиращи се в кампуса на организацията. Често обаче общежитията се превръщат в развъдник на криминална дейност.

Криста Пайк се влюбва в чернокожият 17-годишен студент Тадарил Шип. Двамата се потапят в окултното и дяволопоклонничеството. Пайк си навива на пръста, че 19-годишната студентка от Флорида Колийн Слемър се опитва да й отмъкне приятеля.

Колийн Слемър
Колийн Слемър

Онези, които познават Колийн, дълбоко се съмняват в това, но Криста е убедена. В средата на януари 1995 г. тя казва на Шип:

“Тази курвичка трябва да получи урок”.

Тя и нейната приятелка Шадола Питърсън (18 г.) замислят план да подмамят Слемър в изоставена мелница, намираща се на територията на кампуса на Университета в Тенеси.

Мелницата е достатъчно близо, за да отидат дотам пеша, но е дълбоко в горите – усамотена и далеч от цивилизацията. Малко вероятно е някой да им попречи. Или да чуе писъците.

В нощта на 12 януари 1995 г. Криста казва на Колийн Слемър, че иска да се помирят и я поканва да пушат заедно марихуана, за да изяснят недоразуменията помежду си. Слемър се съгласява да отиде с нея в гората. Преди да тръгнат Криста слага в джоба си макетен нож и малко сатърче.

Пайк, Слемър, Шип и Питърсън отбелязват излизането си в дневника на общежитието и се насочват по мрачния криволичещ път към мелницата. Щом гората ги поглъща и изолира напълно, Пайк се нахвърля върху Слемър с обвинения, че се опитва да спи с приятеля й.

Момичето отрича, което вбесява Пайк още повече и тя забива коляно в лицето й. Изважда сатъра и срязва със замах стомаха на Слемър. Тогава Шип също се включва, нанасяйки енергични рани с ножа си по гърдите й. Жертвата ги умолява да спрат, но писъците й остават напразни. На ред идва макетният нож и тримата садисти изтезават с него Слемър през следващите 30-40 минути. Оставят по тялото й стотици нарези и прободни рани.

Накрая тримата се отегчават от кълцането и Пайк и Шип приковават жертвата си към земята, за да издълбаят със сатъра в гърдите й пентаграм – знакът на дявола. Колийн Слемър е още жива.

После Пайк вдига парче асфалт и размазва главата на момичето. Най-сетне, след цял час мъчения, тя е мъртва.

Пайк се навежда и изважда от зейналата в главата й дупка парченце от черепа и прибира този окървавен и зловещ сувенир в джоба на якето си.

Сълзи в съдебната зала

Криста Пайк е разправяла наляво и надясно за стореното и е показвала парченцето от черепа на приятелите си. Полицията проверява дневника на общежитието и вижда, че четиримата са излезли заедно, а само трима от тях са записали завръщането си. Тримата млади убийци са арестувани след 36 часа.

Убийците се озовават в полицията за разпити. Стаята на Тадарил Шип е претърсена и вътре намират сатанинска библия и олтар. При обиска на якето на Пайк се появява парченцето от черепа на Колийн Слемър.

Полицаите разпитват Пайк, а тя упорито настоява, че само е искала да изплаши момичето, но нещата са излезли извън контрол.

Но доказателствата са железни и тя е обвинена в предумишлено убийство и заговор с цел убийство. Областният прокурор Джо Хелм обявява,че ще се бори за смъртната й присъда. Неин помощник в обвинението ще бъде заместник-прокурор Бил Крабтрий.

Научи повече за:   Фатално привличане: Джоди Ариас и убийството на Травис Александър

Съдийското чукче слага началото на процеса на 22 март 1996 г. Един от зловещите аспекти на делото настъпва, когато обвинението представя като доказателство парченцето от черепа на жертвата. С череп в ръка, антропологът от Университета в Тенеси Мъри Маркс свидетелства, че фрагментът, намерен в якето на Пайк, пасва в черепа на Колийн Слемър като парченце от пъзел.

С череп в ръка, антропологът от Университета в Тенеси Мъри Маркс свидетелствал, че фрагментът, намерен в якето на Пайк, пасва в черепа на Колийн Слемър като парченце от пъзел.
С череп в ръка, антропологът от Университета в Тенеси Мъри Маркс свидетелствал, че фрагментът, намерен в якето на Пайк, пасва в черепа на Колийн Слемър като парченце от пъзел.

Но още по-драматични са показанията на съдебния лекар д-р Сандра Елкинс, която описва раните по тялото на жертвата:

“Разрези по лицето и скалпа, лицеви фрактури, нарези и контузии на мозъка, прободни и прорезни рани”.

Криста Пайк плаче тихичко, докато д-р Елкинс описва раните, установени по черепа на Колийн Слемър.

Криста Гейл Пайк
Криста Гейл Пайк

Сетне съдебните заседатели изслушват хладнокръвните признания на убийцата в полицията:

“Казах й: „Колийн, знаеш ли кой ти причинява това?„. Тя само викаше: „А-а-а-а“. Казах й да млъкне”.

Криста Пайк е призната за виновна и по двете обвинения, и осъдена на смърт на електрическия стол за убийството.

Присъдата за заговора ще бъде решена на по-късна дата.

Преди това Пайк дава интервю за местната телевизия от килията си. Тя изглежда добре на екрана, и играе убедително ролята на изгубена и объркана тийнейджърка. Зрителите не могат да повярват, че това е чудовището, за което говори прокуратурата. Криста казва на репортера, че макар никой не би й простил, Бог ще бъде до нея.

На 6 юни тя се връща в съдебната зала с подновена самоувереност.

Прокурор Крабтрий призовава като свидетел г-ца Дебора Уейд, пазач в областния затвор в окръг Нокс. Госпожица Уейд разказва, че на 30 март, точно след осъждането й на смърт, Криста Пайк е написала писмо до приятеля си Тадарил Шип. Тя го е дала на Уейд да го изпрати, но пазачката го е предала на началника си, който от своя страна го е изпратил в прокуратурата. Сега Крабтрий прочита писмото на глас в съдебната зала:

“Здравей, Любими: Само искам да знаеш колко много те обичам! Остават ми 10 месеца да живея! Представяш ли си!? Бих прекарала всеки момент от тях с теб, ако можех! Скъпи! Искам да им кажеш, че си излъгал в показанията си и да се придържаш към моите! Става ли? Моля те, пиши ми! Толкова ми липсваш! Видя ли какво получих, задето бях добра към оная курветина? Размазах й мозъка, за да умре бързо, вместо да я оставя да изкърви до смърт, а те ще ме изпържат, мамка му! Не е ли шибано? Моля те, пиши ми и ми кажи какво чувстваш! Също кажи на адвоката си, че ако иска да свидетелствам за теб, ще го направя! Ще те обичам до края на живота си! Малкото дяволче”.

В съдебната зала настъпва гробно мълчание. Всички са изумени.

Криста Гейл Парк получава максималната възможна присъда по обвинението в заговор – 25 години затвор. Тадарил Шип получава доживотна присъда с възможност за помилване, а Шадола Питърсън се отървава с условна, след като сключва сделка с прокуратурата да свидетелства срещу другите двама и пледира виновна в съучастничество.

Животът продължава

В момента само 34 щата в САЩ изпълняват смъртни присъди, но проблемът е широко разискван в цялата страна. Привържениците на смъртното наказание твърдят, че то предотвратява престъпленията. Неговите противници казват, че това е расистка система, насочена срещу черните. Чернокожите съставляват 42 процента от осъдените на смърт, макар да са само 12 процента от населението на страната. Най-често чернокожите са осъждани на смърт, когато убиват бели хора.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: PetarLucyStefanTodorzornitsa
360
250

Дали смъртното наказание предотвратява престъпленията, зависи от това кой как тълкува статистиките. Когато е проведена анкета между полицейските началници в цялата страна, само 1 процент от тях заявяват, че смъртните присъди са ефективна превантивна мярка. Американските съдии не обичат да осъждат жени на смърт. Макар жените сред арестуваните по подозрение в убийство да са 13 процента, само 3 процента от жените, осъдени на смърт, са били екзекутирани, откакто съществува тази практика.

Малко вероятно е Криста Пайк да се срещне с палача. Тя е единствената жена, осъдена на смърт в щата Тенеси и има на разположение години, за да обжалва присъдата си.

Семейството на Колийн Слемър се опитва да освободи черепа й от попечителството на съдебния лекар, за да могат да го кремират и да разпръснат праха му, както са направили и с останалата част от тялото на дъщеря си. Но черепът е доказателство. Той ще стои заключен, докато не свърши процесът по обжалване на присъдата. През това време Криста Пайк ще седи в килията си, ще зяпа стените и ще чака.

Научи повече за:   Милионерът Джон Джамелски и неговите секс робини

Любов, измяна и опит за убийство

Решетките на затвора, дори в отделението на смъртниците, не могат да спрат стремежа на осъдените към любовни драми, омраза, мании и предателство. В женския затвор в Тенеси Криста Пайк се сприятелява с 24-годишната убийца и лесбийка Наташа Корнет и нейната любовница Дженифър Жостеки. Трите споделят обща неприязън към осъдената убийца Патриша Джоунс, която често дразни Пайк с предстоящата й екзекуция. Подигравките й вбесяват Криста и тя скоро решава, че трябва да й затвори устата веднъж и завинаги.

Криста Гейл Пайк
Криста Гейл Пайк

Планът им е прост, но ефикасен. На 24 август 2001 г. Дженифър Жостеки подпалва килията си, което принуждава пазачите да евакуират всички затворници от нейния блок. В суматохата Криста и Наташа се озовават в едно помещение със своята мишена. Корнет сграбчва здраво жертвата, а Криста се заема да я души с връзка от обувка.

“Най-накрая ми се удаде възможност да те убия” – казва тя на Джоунс. – “И без това ще умра… Нищо не могат да ми направят!”.

Отмъщението й обаче е прекратено навреме от пазачите, които спасяват живота на изпадналата в несвяст Патриша. Криста Пайк е призната за виновна в този опит за убийство на 12 август 2004 г.

Междувременно тя се заема да обжалва смъртната си присъда със завидно непостоянство. През юни 2001-а и после отново през юни 2002-а, в разрез със съветите на адвокатите си, пожелава съдът да прекрати обжалването и настоява да бъде екзекутирана на електрическия стол.

Съдия Мери Бет Лебовиц от криминалния съд удовлетворява молбата й и насрочва датата за екзекуцията й за 19 август 2002 г. Но Криста скоро променя мнението си и на 8 юли адвокатите й се заемат отново да задвижат процеса по обжалване. Молбата им е отхвърлена. Все пак на 2 август 2002 г. апелативният съд решава, че изслушванията трябва да продължат, а екзекуцията да бъде отменена.

През това време Криста Пайк не скучае и се потапя в романтична кореспондентска любов, споделяйки в писма страстта си към бруталната болка с осъдения убиец Джон Лий Фрайман. Но Фрайман подхожда практично и изпраща писмата й на прокурорите, борещи се да запазят смъртната й присъда. Така нейните собствени неразумни откровения буквално забиват последния пирон в ковчега й.

Джон Лий Фрайман изпраща на заместник-областния прокурор Бил Крабтрий осем любовни писма, написани от Криста Пайк в периода 11 септември – 19 октомври 2000 г. Съдържанието на писмото от 11 септември показва, че двамата са си писали от известно време.

“Предполагам, че тези неща са по-ценни за вас, отколкото за мен” – пише Фрайман до Крабтрий. – “Виждаш ли, човече, г-н Прокурор, аз съм на топло за Сатанинско Убийство. Казват, че все още практикувам магия. Криста ме обича – чудя се защо?… Глупаво момиче е тя”.

Фрайман завършва с думите: “Приятен ден г-н Крабтрий – или който там се занимава със случая й”.

В писмата Криста Пайк обяснява разпалено колко много обича кръвта. “Доста е красива преди да стане кафява” – пише тя в писмото си от 6 октомври, естетично опръскано със собствената й кръв за по-голям ефект. После продължава с откровението колко много обича да причинява болка.

“Обичам да чувствам живота – и съответно липсата му – в ръцете си” – пише тя на Фрайман. – “И знанието за болката, която мога да причиня. Обичам да гледам кръв и мозък – тлъсти тъкани и широко отворена, разкъсана плът. Аз не съм като останалите, Джони”.

Тя нарича Фрайман “сродна душа” и често повтаря, че го обича и е неговата “принцеса”. Споменава също, че използва лицето си, за да крие своята зловеща същност.

“Виждаш ли, аз имам невинно бебешко лице – лице на ангел” – пише тя. – “То ме прикрива пред много хора”.

Фрайман излежава доживотна присъда в щата Охайо за убийството на 21-годишната Моника Лемън, която е подмамил в караваната си и е застрелял в тила в своята “магьосническа стая”. Стаята му е била декорирана с боядисани в черно стени, олтар от надгробен камък, челюсти на животни, сатанински фигурки и пластмасова глава на овен. Фрайман е отрязал краката на жертвата си и ги е оставил в една църква. През 1993-а за малко е щял да бъде убит от другите затворници, които са го смятали за доносник, по време на бунт в затвора в Лукасвил, при който загиват един пазач и девет осъдени.

Научи повече за:   Джейн Топан: Новата Лукреция Борджия

Неизбежен убиец

През 2007 г. съдия Лебовиц е изправена пред трудната задача да реши дали Криста Пайк е получила честен процес. Нейните нови адвокати, платени от данъкоплатците, се заемат да докажат, че предишните й защитници са пропуснали да споменат, че тя страда от биполярно разстройство и е била под влиянието на манипулативния и агресивен Тадарил Шип. Нови експертни свидетели описват Пайк като “неизбежен” убиец, обременен с перфектна смесица от смъртоносни характеристики.

Криста Гейл Пайк
Криста Гейл Пайк

Доктор Джонатан Хенри Пинкъс е експерт по неврология, който е започнал да се рови в мозъка на Криста Пайк през 2001 г. Той изказва мнението, че всеки убиец, когото някога е срещал, притежава три отличителни черти – мозъчна травма, насилие в детството и умствена болест. Пинкъс изтъква в съда, че у Пайк се наблюдават и трите фактора.

Според него тя е тръгнала по пътя на убийствата още преди раждането си на 10 март 1976 г, в утробата на вечно пияната си майка. Майката на Криста обаче отрича това. Но д-р Пинкъс вижда доказателство за теорията си в главата на убийцата. Той свидетелства, че е забелязал изменения в предния дял на мозъка й и обяснява, че в тази част се развиват и записват чувствата за правилно и грешно. Способността на Пайк да различава добро и зло е била нарушена още преди самото й раждане.

Лишена от този морален компас, изтъкват защитниците й, в детството си Криста Пайк е била подлагана на най-различни травмиращи ума преживявания. Нейна детска площадка е била кланицата, в която е работел дядо й. Никой не е контролирал какво гледа детето по телевизията и на малкия екран редовно са се въртели порнография и филми на ужасите.

Самата Криста разказва, че като дете е била подлагана на най-разнообразно физическо и сексуално насилие от приятелите на майка й. Някои от твърденията й са подкрепени от роднини. Други са отречени.

Криминалният психиатър Уилям Кенър също свидетелства за умственото състояние на Криста Пайк. Според него тя страда отдавна от биполярно разстройство, макар никога да не й е поставяна тази диагноза. Симптомите, казва той, са били налице още в пубертета й – тя е била будна, бъбрива и раздразнителна. Кенър описва Пайк като кола без спирачки, постоянно движеща се с превишена скорост.

Криста Гейл Пайк
Криста Гейл Пайк

В крайна сметка през декември 2008 г. съдия Мери Бет Лебовиц решава, че Криста Пайк не заслужава намаляване на присъдата.

През април 2011 г. пропада и най-скорошното обжалване на Пайк и тя отново е в очакване на смъртта. Не е известно дали е решила да обжалва във федералния съд, нито коя е датата, насрочена за екзекуцията й.

Криста Гейл Парк грабва отново медийното внимание през март 2012 г., когато става ясно, че в продължение на месец е планирала бягство от затвора с помощта на своя приятел Доналд Кохут и един от пазачите – Джъстин Хефлин, на когото са давали пари и подаръци. Властите в щата Тенеси бързо надушват конспирацията и арестуват двамата помощници на “Ангелското лице” по обвинения в подкуп и заговор и подпомагане на бягство.

Криста Пайк ще получи дисциплинарно наказание и вероятно срещу нея ще бъдат повдигнати обвинения за заговора.


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: PetarLucyStefanTodorzornitsa
360
250

Книга по случая:
A Love To Die For

Материалът е написан по идея на Стела Георгиева
Източници: willkern.com, wikipedia.org, knoxnews.com, examiner.com, yuku.com, torontosun.com

The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
12 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
avangard
05.12.2011 11:24

Благодаря за чудесния материал. Преди време гледах Криста Пайк в интервю, в което плачеше и се кълнеше, че съжалява, че би си разменила мястото с жертвата и прочие. Истината е, че е доста убедителна. Във въпросното интервю тя казва, че приема присъдата си, защото смята, че я заслужава, но не приема, че само тя е осъдена на смърт за престъпление, извършено от трима. И въпреки това продължава да обжалва. Изключителна лицемерка. Само не разбирам защо е все още жива.

legion
legion
05.12.2011 15:00

Едно-две обжалвания – това е добре, ако човека е невинен да може да докаже, че е така. А да се плащат бюджетни пари на адвокати, експерти и т.н. За какво е тази смъртна присъда, която не се изпълнява. За тая малолетна хулиганка(това не са действия на един разбиращ човек, който да може да се аргументира) е ясно, че не осъзнава дълбочината на живота и няма дори да се притеснява да и го прекъснат. Действала е поради недостиг на образование(нямам впредвид висше и т.н., а знанието за човешките отношения). Отдавна е трябвало да се преключи нейния въпрос и да се премине… виж още »

my_own_hell
my_own_hell
05.12.2011 19:38

Едно такова вулгарно изразяване достатъчно говори само по себе си за въпросния човек. Хората , които разследват , дават присъди и т.н. би трябвало да са претръпнали и въобще да игнорират дори и най-миловидното изражение и най-разплакана физиономия.Макар че съм твърдо против смъртното наказание , защото понякога се получава така , че невинни плащат за грешките на другите , когато едно престъпление е доказано трябва човекът да бъде наказан.Иначе се получава тъпо , защото един абсолютно непълноценен индивид , който освен че не прави нищо градивно си позволява своеволия , които стигат до крайности му се дават същите права ,… виж още »

Москвич 412
Москвич 412
05.12.2011 20:00

Изчел съм почти всички статии в сайта,но нищо не ме беше разгневявало така,като тази лицемерка,както avangard правилно я нарича.Първо се кълне във вечна любов на негъра съучастник,а после го топи,абсолютно всички вредни за обществото елементи постъпват по този начин,само и само за да си спасят кожата.Дано най-накрая я разстрелят,до кога ще харчат парите на данъкоплатците за такава измет?

Парфюми
07.12.2011 15:56

Москвич 412,
Те голяма част от жените са такива, и тая така 🙂 (шегичка)
Иначе съм абсолютно съгласен с теб че такива трябва директно да се застрелват. Трябва да има обществено НЕтърпение към подобни субекти и направо да се изтребват, такива НЕчовеци не трябва да живеят сред нас.

myownhell
myownhell
10.12.2011 9:04

Каква шегичка , то си е истина.Няма жена , която поне веднъж в живота си да не е използвала това , че е жена за постигане на целите й.

avangard
25.12.2011 13:51

@myownhell
Това, че всяка жена използва пола си в своя полза е вярно (да речем в 99% от случаите), но също така е вярно, че обикновено не е за да не се изпържат на електрическия стол 🙂 Едно е да се възползваш от хубавия си външен вид, за да постигнеш някои неща по – лесно, съвсем различно – да си убиец без никакво чувство за вина и да се възползваш от външния си вид, за да живееш на гърба на данъкоплатеца още няколко годинки. Малко жени са способни на нещо подобно.

avangard
24.06.2012 17:17

Ето я хубостницата. http://www.youtube.com/watch?v=iPP6Pz2nk80 Сами можете да се убедите колко е трогателна и “искрена”.

Петя
Петя
10.04.2013 0:36

В един чуждестранен форум случайно открих адреса й в затвора. Бях изумена колко много хора има, които изразяват своята готовност да й пращат картички в знак на подкрепа и любов, за да преживее трудни години там. Ще го споделя с вас, в случай, че някой реши да й напише нещо, защото аз лично още се колебая, но със сигурност не бих й пратила нещо в знак на подкрепа.
Christa Gail Pike #261368
c/o Tennessee Prison for Women
U-3 Max B-24
3881 Stewart Lane
Nashville, TN 37218-3397

Fate
Fate
17.06.2015 11:04

Според мен са виновни и другите, но е осъдена само тя това не е честно!!!
Мисля че тя заслужава втори шанс точно като убийците на Джеймс Блъджар!!!

slavi
slavi
07.01.2016 18:41

Do my oln hell, ако го написах правилно….така,относно това че си против смъртното наказание,и защо ако мога да попитам???аз с две ръце и два крака съм твърдо ЗА!!!!!Как може някой нарязал семеиството си,изял с децата си,и други тем подобни извращения,съдът да му дава шанс да се поправи….а той дал ли е шанс на убитите?????Какво той може да даде на обществото осевн още смърт????А не се ли сещаш че ако се върне смъръното наказание,следващите които решат да убият няма да се замислят дали да го направят,това няма ли да е за назидание??? И друго,колко е издръжката на затворник за един месец?Защо… виж още »

slavi
slavi
07.01.2016 18:47

Do my oln hell, извинявам се обърках се,искам да кажа че ако се върне тази супер присъда,тези които планират да убият ще се замислят преди да го направя