Криста Гейл Пайк: Ангелско лице – дяволско сърце

Криста Пайк живее в сива бетонна кутия, пълна с плюшени животни, играчки, семейни снимки и украшения с форма на ангелчета. Всеки ден има право на един час упражнения. Тя е на 35 години и е осъдена на смърт. Спартанската килия в женския затвор с максимална сигурност в Нашвил, щата Тенеси, е последният й дом. Почти няма шанс да напусне някога затвора жива.

През 1996-а 20-годишната Пайк бе осъдена да умре на електрическия стол за немислимо ужасно престъпление. Нейното лице е измамно невинно. Американските медии я описват като “дете със сладко гласче”, но един от съдебните заседатели в нейния процес й дава много по-удачно определение:

“Тя има ангелско лице и дяволско сърце”.

Кривият път към електрическия стол

През 1995 г. Криста Пайк – незавършила гимназия и продукт на разбито семейство – започнала да изучава компютърно програмиране в “Джоб Корпс” в Ноксвил, щата Тенеси. “Джоб Корпс” е вече прекратена американска правителствена програма, помагаща на младежи в неравностойно положение да променят живота си чрез преквалификация. Студентите живеели в общежития, намиращи се в кампуса на организацията. Често обаче общежитията се превръщали в развъдник на криминална дейност.

Криста срещнала и се влюбила в друг студент – чернокожият 17-годишен Тадарил Шип. Двамата се потопили в окултното и дяволопоклонничеството. Пайк си навила на пръста, че 19-годишната студентка от Флорида Колийн Слемър се опитва да й отмъкне приятеля.

Колийн Слемър
Колийн Слемър

Онези, които познавали г-ца Слемър, дълбоко се съмнявали в това, но Криста била убедена. В средата на януари 1995 г. тя казала на Шип:

“Тази курвичка трябва да получи урок”.

Тя и нейната приятелка Шадола Питърсън (18 г.) замислили план да подмамят Слемър в една изоставена мелница на територията на кампуса на Университета в Тенеси.

Мелницата била достатъчно близо, за да отидат дотам пеша, но дълбоко в горите – усамотена и далеч от цивилизацията. Малко вероятно било някой да им попречи. Или да чуе писъците.

В нощта на 12 януари 1995 г. Криста казала на Колийн Слемър, че иска да се помирят и я поканила да пушат заедно марихуана, за да изяснят недоразуменията помежду си. Слемър се съгласила да отиде с нея в гората. Преди да тръгнат Криста сложила в джоба си макетен нож и малко сатърче.

Пайк, Слемър, Шип и Питърсън записали излизането си в дневника на общежитието и се насочили по мрачния криволичещ път към мелницата. Щом гората ги погълнала и изолирала напълно, Пайк се хвърлила с обвинения срещу Слемър, че се опитва да спи с приятеля й.

Момичето отрекло, което вбесило Пайк още повече и тя забила коляно в лицето й. Извадила сатъра и срязала със замах стомаха на Слемър. Тогава Шип също се включил, нанасяйки енергични рани с ножа си по гърдите й. Жертвата ги умолявала да спрат, но писъците й останали напразни. На ред дошъл макетният нож и тримата садисти изтезавали с него Слемър през следващите 30-40 минути. Оставили по тялото й стотици нарези и прободни рани.

Накрая тримата се отегчили от кълцането и Пайк и Шип приковали жертвата си към земята, за да издълбаят със сатъра в гърдите й пентаграм – знакът на дявола. Жертвата била още жива.

После Пайк вдигнала парче асфалт и размазала главата на момичето. Най-сетне, след цял час мъчения, тя била мъртва.

Пайк се навела и извадила от зейналата в главата й дупка едно парченце от черепа и прибрала окървавения зловещ сувенир в джоба на якето си.

Сълзи в съдебната зала

Пайк разправяла наляво и надясно за стореното и показвала парченцето от черепа на приятелите си. Полицията проверила дневника на общежитието и видяла, че четиримата са излезли заедно, а само трима от тях са записали завръщането си. Тримата млади убийци били арестувани след 36 часа.

Убийците се озовали в полицията за разпити. Стаята на Шип била претърсена и вътре намерили сатанинска библия и олтар. При обиска на якето на Пайк се появило парченцето от черепа на Слемър.

Полицаите разпитали Пайк, а тя упорито настоявала, че само е искала да изплаши момичето, но нещата са излезли извън контрол.

Но доказателствата били железни и тя била обвинена в предумишлено убийство и заговор с цел убийство. Областният прокурор Джо Хелм обявила,че ще се бори за смъртната й присъда. Неин помощник в обвинението щял да бъде заместник-прокурор Бил Крабтрий.

Научи повече за:   Ирина Гайдамачук: Блондинката с чук

Съдийското чукче сложило началото на процеса на 22 март 1996 г. Един от зловещите аспекти на делото настъпил, когато г-ца Хелм и г-н Крабтрий представили като доказателство парченцето от черепа на жертвата. С череп в ръка, антропологът от Университета в Тенеси Мъри Маркс свидетелствал, че фрагментът, намерен в якето на Пайк, пасва в черепа на Колийн Слемър като парченце от пъзел.

С череп в ръка, антропологът от Университета в Тенеси Мъри Маркс свидетелствал, че фрагментът, намерен в якето на Пайк, пасва в черепа на Колийн Слемър като парченце от пъзел.
С череп в ръка, антропологът от Университета в Тенеси Мъри Маркс свидетелствал, че фрагментът, намерен в якето на Пайк, пасва в черепа на Колийн Слемър като парченце от пъзел.

Но още по-драматични били показанията на съдебния лекар д-р Сандра Елкинс, която описала раните по тялото:

“Разрези по лицето и скалпа, лицеви фрактури, нарези и контузии на мозъка, прободни и прорезни рани”.

Криста Гейл Пайк
Криста Гейл Пайк

Пайк плачела тихичко, докато д-р Елкинс описвала раните по черепа.

Сетне съдебните заседатели изслушали хладнокръвните признания на убийцата в полицията:

“Казах й: „Колийн, знаеш ли кой ти причинява това?„. Тя само викаше: „А-а-а-а“. Казах й да млъкне”.

Пайк била призната за виновна и по двете обвинения и осъдена на смърт на електрическия стол за убийството.

Присъдата за заговора щяла да бъде решена на по-късна дата.

Преди това Пайк дала интервю за местната телевизия от килията си. Изглеждала добре на екрана и играела убедително ролята на изгубена и объркана тийнейджърка. Зрителите не можели да повярват, че това е чудовището, за което говори прокуратурата. Криста казала на репортера, че макар никой не би й простил, Бог щял да бъде до нея.

На 6 юни тя се върнала в съдебната зала с подновена самоувереност.

Прокурор Крабтрий призовал като свидетел г-ца Дебора Уейд, пазач в областния затвор в окръг Нокс. Госпожица Уейд разказала, че на 30 март, точно след осъждането й на смърт, Пайк написала писмо до приятеля си Шип. Тя го дала на Уейд да го изпрати, но пазачката го предала на началника си, който от своя страна го изпратил в прокуратурата. Сега Крабтрий прочел писмото на глас в съдебната зала:

“Здравей, Любими: Само искам да знаеш колко много те обичам! Остават ми 10 месеца да живея! Представяш ли си!? Бих прекарала всеки момент от тях с теб, ако можех! Скъпи! Искам да им кажеш, че си излъгал в показанията си и да се придържаш към моите! Става ли? Моля те, пиши ми! Толкова ми липсваш! Видя ли какво получих, задето бях добра към оная курветина? Размазах й мозъка, за да умре бързо, вместо да я оставя да изкърви до смърт, а те ще ме изпържат, мамка му! Не е ли шибано? Моля те, пиши ми и ми кажи какво чувстваш! Също кажи на адвоката си, че ако иска да свидетелствам за теб, ще го направя! Ще те обичам до края на живота си! Малкото дяволче”.

В съдебната зала настъпило гробно мълчание. Всички били изумени.

Криста Гейл Парк получила максималната възможна присъда по обвинението в заговор – 25 години затвор. Шип получил доживотна присъда с възможност за помилване, а Питърсън се отървала с условна, след като сключила сделка с прокуратурата да свидетелства срещу другите двама и пледирала за виновна в съучастничество.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304

Животът продължава

В момента само 34 щата в САЩ изпълняват смъртни присъди, но проблемът е широко разискван в цялата страна. Привържениците на смъртното наказание твърдят, че то предотвратява престъпленията. Неговите противници казват, че това е расистка система, насочена срещу черните. Чернокожите съставляват 42 процента от осъдените на смърт, макар да са само 12 процента от населението на страната. Най-често чернокожите са осъждани на смърт, когато убиват бели хора.

Дали смъртното наказание предотвратява престъпленията, зависи от това кой как тълкува статистиките. Когато е проведена анкета между полицейските началници в цялата страна, само 1 процент от тях заявяват, че смъртните присъди са ефективна превантивна мярка. Американските съдии не обичат да осъждат жени на смърт. Макар жените сред арестуваните по подозрение в убийство да са 13 процента, само 3 процента от жените, осъдени на смърт, са били екзекутирани, откакто съществува тази практика.

Малко вероятно е Криста Пайк да се срещне с палача. Тя е единствената жена, осъдена на смърт в щата Тенеси, и има на разположение години, за да обжалва присъдата си.

Семейството на Колийн Слемър се опитва да освободи черепа й от попечителството на съдебния лекар, за да могат да го кремират и да разпръснат праха му, както направили и с останалата част от тялото на дъщеря си. Но черепът е доказателство. Той ще стои заключен, докато не свърши процесът по обжалване на присъдата. През това време Пайк ще седи в килията си, ще зяпа стените и ще чака.

Научи повече за:   Анатолий Москвин: Повелителя на мумиите

Любов, измяна и опит за убийство

Криста Гейл Пайк
Криста Гейл Пайк

Решетките на затвора, дори в отделението на смъртниците, не могат да спрат стремежа на осъдените към любовни драми, омраза, мании и предателство. В женския затвор в Тенеси Криста се сприятелява с 24-годишната убийца и лесбийка Наташа Корнет и нейната любовница Дженифър Жостеки. Трите споделяли обща неприязън към осъдената убийца Патриша Джоунс, която често дразнела Пайк с предстоящата й екзекуция. Подигравките й вбесявали Криста и тя скоро решила, че трябва да й затвори устата веднъж и завинаги.

Планът им бил прост, но ефикасен. На 24 август 2001 г. Дженифър Жостеки подпалила килията си, което принудило пазачите да евакуират всички затворници от нейния блок. В суматохата Криста и Наташа се озовали в едно помещение със своята мишена. Корнет сграбчила здраво жертвата, а Криста се заела да я души с връзка от обувка.

“Най-накрая ми се удаде възможност да те убия” – казала тя на Джоунс. – “И без това ще умра… Нищо не могат да ми направят!”.

Отмъщението й обаче било прекратено навреме от пазачите, които спасили живота на изпадналата в несвяст Патриша. Криста била призната за виновна в този опит за убийство на 12 август 2004 г.

Междувременно Пайк се заела да обжалва смъртната си присъда със завидно непостоянство. През юни 2001-а и после отново през юни 2002-а, в разрез със съветите на адвокатите си, пожелала съдът да прекрати обжалването и настояла да бъде екзекутирана на електрическия стол.

Съдия Мери Бет Лебовиц от криминалния съд удовлетворила молбата й и насрочила датата за екзекуцията й за 19 август 2002 г. Но Криста скоро променила мнението си и на 8 юли адвокатите й се заели отново да задвижат процеса по обжалване. Молбата им била отхвърлена. Все пак на 2 август 2002-а апелативният съд постановил, че изслушванията трябва да продължат, а екзекуцията да бъде отменена.

През това време Криста не скучаела и се потопила в романтична кореспондентска любов, споделяйки в писма страстта си към бруталната болка с осъдения убиец Джон Лий Фрайман. Но Фрайман подходил практично и изпратил писмата й на прокурорите, борещи се да запазят смъртната й присъда. Така нейните собствени неразумни откровения буквално забили последния пирон в ковчега й.

Джон Лий Фрайман изпратил на заместник-областния прокурор Бил Крабтрий осем любовни писма, написани от Пайк в периода 11 септември – 19 октомври 2000 г. Съдържанието на писмото от 11 септември показва, че двамата са си писали от известно време.

“Предполагам, че тези неща са по-ценни за вас, отколкото за мен” – пише Фрайман до Крабтрий. – “Виждаш ли, човече, г-н Прокурор, аз съм на топло за Сатанинско Убийство. Казват, че все още практикувам магия. Криста ме обича – чудя се защо?… Глупаво момиче е тя”.

Фрайман завършва с думите: “Приятен ден г-н Крабтрий – или който там се занимава със случая й”.

В писмата Криста обяснява разпалено колко много обича кръвта. “Доста е красива преди да стане кафява” – пише тя в писмото си от 6 октомври, естетично опръскано със собствената й кръв за по-голям ефект. После продължава с откровението колко много обича да причинява болка.

“Обичам да чувствам живота – и съответно липсата му – в ръцете си” – пише тя на Фрайман. – “И знанието за болката, която мога да причиня. Обичам да гледам кръв и мозък – тлъсти тъкани и широко отворена, разкъсана плът. Аз не съм като останалите, Джони”.

Тя нарича Фрайман “сродна душа” и често повтаря, че го обича и е неговата “принцеса”. Споменава също, че използва лицето си, за да крие своята зловеща същност.

“Виждаш ли, аз имам невинно бебешко лице – лице на ангел” – пише тя. – “То ме прикрива пред много хора”.

Фрайман излежава доживотна присъда в щата Охайо за убийството на 21-годишната Моника Лемън, която подмамил в караваната си и застрелял в тила в своята “магьосническа стая”. Стаята му била декорирана с боядисани в черно стени, олтар от надгробен камък, челюсти на животни, сатанински фигурки и пластмасова глава на овен. Фрайман отрязал краката на жертвата си и ги оставил в една църква. През 1993-а за малко щял да бъде убит от другите затворници, които го смятали за доносник, по време на бунт в затвора в Лукасвил, при който загиват един пазач и девет осъдени.

Научи повече за:   Корейска загадка: Изчезването на Момчетата жаби

Неизбежен убиец

Криста Гейл Пайк
Криста Гейл Пайк

През 2007 г. съдия Лебовиц била изправена пред трудната задача да реши дали Пайк е получила честен процес. Нейните нови адвокати, платени от данъкоплатците, се заели да докажат, че предишните й защитници са пропуснали да споменат, че тя страда от биполярно разстройство и е била под влиянието на манипулативния и агресивен Тадарил Шип. Нови експертни свидетели описали Пайк като “неизбежен” убиец с перфектна смесица от смъртоносни характеристики.

Доктор Джонатан Хенри Пинкъс е експерт по неврология, който започнал да се рови в мозъка на Пайк през 2001 г. Той изказал мнението, че всеки убиец, когото някога е срещал, притежава три отличителни черти – мозъчна травма, насилие в детството и умствена болест. Пинкъс изтъкнал в съда, че у Пайк се наблюдават и трите фактора.

Според него Пайк била тръгнала по пътя на убийствата още преди раждането си на 10 март 1976 г, в утробата на вечно пияната си майка. Майката на Криста обаче отрекла това. Но д-р Пинкъс видял доказателство за теорията си в главата на убийцата. Той свидетелствал, че е забелязал изменения в предния дял на мозъка й и обяснил, че в тази част се развиват и записват чувствата за правилно и грешно. Способността на Пайк да различава добро и зло била нарушена още преди самото й раждане.

Лишена от този морален компас, изтъкнали защитниците й, в детството си Пайк е била подлагана на най-различни травмиращи ума преживявания. Нейна детска площадка била кланицата, в която работел дядо й. Никой не контролирал какво гледа детето по телевизията и на малкия екран редовно се въртели порнография и филми на ужасите.

Самата Криста разказва, че като дете е била подлагана на най-разнообразно физическо и сексуално насилие от приятелите на майка й. Някои от твърденията й са подкрепени от роднини. Други са отречени.

Криста Гейл Пайк
Криста Гейл Пайк

Криминалният психиатър Уилям Кенър също свидетелствал за умственото състояние на Криста Пайк. Според него тя страдала отдавна от биполярно разстройство, макар никога да не й била поставяна тази диагноза. Симптомите, казал той, са били налице още в пубертета й – тя била будна, бъбрива и раздразнителна. Кенър описал Пайк като кола без спирачки, постоянно движеща се с превишена скорост.

В крайна сметка през декември 2008 г. съдия Мери Бет Лебовиц постановила, че Криста Пайк не заслужава намаляване на присъдата.

През април 2011 г. пропада и най-скорошното обжалване на Пайк и тя отново е в очакване на смъртта. Не е известно дали е решила да обжалва във федералния съд, нито коя е датата, насрочена за екзекуцията й.

Криста Гейл Парк грабва отново медийното внимание през март 2012 г., когато става ясно, че в продължение на месец е планирала бягство от затвора с помощта на своя приятел Доналд Кохут и един от пазачите – Джъстин Хефлин, на когото давали пари и подаръци. Властите в щата Тенеси бързо надушили конспирацията и арестували двамата помощници на “Ангелското лице” по обвинения в подкуп и заговор и подпомагане на бягство.

Пайк ще получи дисциплинарно наказание и вероятно срещу нея ще бъдат повдигнати обвинения за заговора.

Книга по случая:
A Love To Die For

———————————————————————————————————————————————
Материалът е написан по идея на Стела Георгиева
Източници: willkern.com, wikipedia.org, knoxnews.com, examiner.com, yuku.com, torontosun.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

12
Напиши коментар

avatar
12 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
8 Автори на коментари
slaviFateПетяmyownhellПарфюми Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
avangard
Сътрудник

Благодаря за чудесния материал. Преди време гледах Криста Пайк в интервю, в което плачеше и се кълнеше, че съжалява, че би си разменила мястото с жертвата и прочие. Истината е, че е доста убедителна. Във въпросното интервю тя казва, че приема присъдата си, защото смята, че я заслужава, но не приема, че само тя е осъдена на смърт за престъпление, извършено от трима. И въпреки това продължава да обжалва. Изключителна лицемерка. Само не разбирам защо е все още жива.

legion
Гост
legion

Едно-две обжалвания – това е добре, ако човека е невинен да може да докаже, че е така. А да се плащат бюджетни пари на адвокати, експерти и т.н. За какво е тази смъртна присъда, която не се изпълнява. За тая малолетна хулиганка(това не са действия на един разбиращ човек, който да може да се аргументира) е ясно, че не осъзнава дълбочината на живота и няма дори да се притеснява да и го прекъснат. Действала е поради недостиг на образование(нямам впредвид висше и т.н., а знанието за човешките отношения). Отдавна е трябвало да се преключи нейния въпрос и да се премине… виж още »

my_own_hell
Гост
my_own_hell

Едно такова вулгарно изразяване достатъчно говори само по себе си за въпросния човек. Хората , които разследват , дават присъди и т.н. би трябвало да са претръпнали и въобще да игнорират дори и най-миловидното изражение и най-разплакана физиономия.Макар че съм твърдо против смъртното наказание , защото понякога се получава така , че невинни плащат за грешките на другите , когато едно престъпление е доказано трябва човекът да бъде наказан.Иначе се получава тъпо , защото един абсолютно непълноценен индивид , който освен че не прави нищо градивно си позволява своеволия , които стигат до крайности му се дават същите права ,… виж още »

Москвич 412
Гост
Москвич 412

Изчел съм почти всички статии в сайта,но нищо не ме беше разгневявало така,като тази лицемерка,както avangard правилно я нарича.Първо се кълне във вечна любов на негъра съучастник,а после го топи,абсолютно всички вредни за обществото елементи постъпват по този начин,само и само за да си спасят кожата.Дано най-накрая я разстрелят,до кога ще харчат парите на данъкоплатците за такава измет?

Парфюми
Гост

Москвич 412,
Те голяма част от жените са такива, и тая така 🙂 (шегичка)
Иначе съм абсолютно съгласен с теб че такива трябва директно да се застрелват. Трябва да има обществено НЕтърпение към подобни субекти и направо да се изтребват, такива НЕчовеци не трябва да живеят сред нас.

myownhell
Гост
myownhell

Каква шегичка , то си е истина.Няма жена , която поне веднъж в живота си да не е използвала това , че е жена за постигане на целите й.

avangard
Сътрудник

@myownhell
Това, че всяка жена използва пола си в своя полза е вярно (да речем в 99% от случаите), но също така е вярно, че обикновено не е за да не се изпържат на електрическия стол 🙂 Едно е да се възползваш от хубавия си външен вид, за да постигнеш някои неща по – лесно, съвсем различно – да си убиец без никакво чувство за вина и да се възползваш от външния си вид, за да живееш на гърба на данъкоплатеца още няколко годинки. Малко жени са способни на нещо подобно.

avangard
Сътрудник

Ето я хубостницата. http://www.youtube.com/watch?v=iPP6Pz2nk80 Сами можете да се убедите колко е трогателна и “искрена”.

Петя
Гост
Петя

В един чуждестранен форум случайно открих адреса й в затвора. Бях изумена колко много хора има, които изразяват своята готовност да й пращат картички в знак на подкрепа и любов, за да преживее трудни години там. Ще го споделя с вас, в случай, че някой реши да й напише нещо, защото аз лично още се колебая, но със сигурност не бих й пратила нещо в знак на подкрепа.
Christa Gail Pike #261368
c/o Tennessee Prison for Women
U-3 Max B-24
3881 Stewart Lane
Nashville, TN 37218-3397

Fate
Гост
Fate

Според мен са виновни и другите, но е осъдена само тя това не е честно!!!
Мисля че тя заслужава втори шанс точно като убийците на Джеймс Блъджар!!!

slavi
Гост
slavi

Do my oln hell, ако го написах правилно….така,относно това че си против смъртното наказание,и защо ако мога да попитам???аз с две ръце и два крака съм твърдо ЗА!!!!!Как може някой нарязал семеиството си,изял с децата си,и други тем подобни извращения,съдът да му дава шанс да се поправи….а той дал ли е шанс на убитите?????Какво той може да даде на обществото осевн още смърт????А не се ли сещаш че ако се върне смъръното наказание,следващите които решат да убият няма да се замислят дали да го направят,това няма ли да е за назидание??? И друго,колко е издръжката на затворник за един месец?Защо… виж още »

slavi
Гост
slavi

Do my oln hell, извинявам се обърках се,искам да кажа че ако се върне тази супер присъда,тези които планират да убият ще се замислят преди да го направя