Доротеа Пуенте: Черната вдовица от Сакраменто

Доротеа Пуенте: Черната вдовица от Сакраменто

Зловонието е надвиснало над квартала в Сакраменто като отвратителна мъгла – гадно сладка и полепваща навсякъде. Всички знаят откъде идва тя – дворът на бледосинята викторианска къща, в която Доротеа Пуенте държи пансион за стари и немощни хора.

“Канализацията е запушена” – обяснява на хората 59-годишната хазяйка, когато се оплакват. Друг път хвърля вината върху гниещи под дъските й плъхове или върху рибната тор, с която подхранва градината си.

Опитва се да премахне зловонието, изсипвайки торби с негасена вар и галони с белина в двора. Но каквото и да прави миризмата отказва да се махне; надвиснала е над пансиона като мрачно проклятие.

Никой не подозира, че миловидната старица Доротеа Пуенте систематично упоява и убива крехките си наематели, погребвайки останките им в грижливо поддържаната си градина.

Дворът на костите

Двуетажната бледосиня къща се намира на тиха улица, застроена във викториански стил. Макар кварталът някога да е бил престижна част на града – имението на бившия губернатор се намира само на две пресечки – с годините той е обхванат от разруха и много от някога образцовите къщи сега са изоставени и занемарени.

Пансионът на Доротеа Пуенте
Пансионът на Доротеа Пуенте

В утрото на 11 ноември 1988 г. детектив Джон Кабрера и още двама полицаи пристигат в пансиона, търсейки един от неговите наематели – умствено изостаналият Алваро “Бърт” Монтоя, обявен за изчезнал от служителка на социалните служби. Ченгетата чукат на вратата и питат Доротеа Пуенте дали могат да огледат наоколо. Тя се съгласява.

Интериорът на къщата е претрупан с миниатюрни вази и порцеланови кукли и първоначално полицаите не забелязват нищо необичайно.

Вниманието им обаче е привлечено от двора. В югоизточния край на имота почвата сякаш е наскоро разравяна; мъжете се връщат в колите си, за да вземат кирките и лопатите, които са донесли, водени от предчувствията си.

Започват да копаят и бързо се натъкват на нещо, приличащо на пастърма, увита в парцали. Кабрера задърпва предмета с ръце и накрая измъква човешки кокал.

Разкопките в градината
Разкопките в градината

Чувайки възбудените им гласове, Пуенте се появява и надниква в дупката. Когато Кабрера й казва, че са намерили човешки труп, тя реагира шокирано, вайка се и се хваща за главата.

Мъжете спират да копаят, когато изравят обувка, в която все още има стъпало, и решават да се върнат на следващия ден с подходящо оборудване. На следващата сутрин в двора се изсипва екип от криминални антрополози, съдебни медици и работници, въоръжени с тежки земекопни машини.

Първият изровен труп е тялото, на което са се натъкнали предишния ден – дребна женица със сива коса, изгнила почти до кости. Екипът продължава да копае, а Пуенте излиза на двора и се приближива до Кабрера, нагиздена с вишневочервено палто, виолетови обувки на висок ток и розов чадър.

Тя пита детектива дали е арестувана. Той казва: “Не”. Пита го дали може да отиде до близкия хотел “Клариън”, за да пие чаша кафе и той й позволява. В бърза последователност екипът намира още три тела под една циментова плоча и пето под беседката в страничния двор.

Изминават четири часа преди властите да забележат, че белокосата хазяйка още не се е върнала от хотела, а дотогава Доротеа Пуенте вече е на стотици километри разстояние.

Зловеща реколта

В крайна сметка плодовете на зловещата реколта от градината на Пуенте се оказват седем души, регистрирани като наематели в нейния пансион.

Изнасянето на телата
Изнасянето на телата

Алваро “Бърт” Монтоя (51 г.) – слабоумен шизофреник, който спори на испански с гласовете в главата си и нарича Пуенте “мамо”, е открит под прясно засаденото кайсиево дръвче в страничния двор.

Дороти Милър (64 г.) – индианка-алкохоличка, обичаща да рецитира поеми за разбити сърца, е открита с ръце, овързани с тиксо на гърдите й.

Алкохоликът Бенджамин Финк (55 г.) е открит облечен само по раирани боксерки. Бети Палмър (78 г.) е открита по нощница под една статуя пред къщата, само на няколко метра от тротоара. От тялото й липсват главата, ръцете и долната част на краката.

Лиона Карпентър (78 г.) е изписана от болницата и поверена на Пуенте през февруари 1987 г. Тя прекарва живота си в агония няколко седмици преди да изчезне. Тялото й е погребано близо до задната ограда и нейният крак е първата кост, която детектив Кабрера изважда от дупката.

Научи повече за:   Сандра Брайдуел: Черната вдовица от Далас

Джеймс Галъп (62 г.) е остава жив след прекаран сърдечен удар и мозъчен тумор, но не оцелява след срещата си с Доротеа Пуенте. Часовникът на Вера Фей Мартин (64 г.) все още работи, когато тялото й е изровено.

Твърда ръка

Оказва се, че Доротеа Пуенте си е живяла страхотно с парите на мъртвите квартиранти. Когато е арестувана, лицето й изглежда неестествено опънато от скорошния фейслифтинг, а в къщата й са открити скъпи парфюми, шампанско и копринени дрехи.

Пуенте отдава под наем първия етаж на викторианската си къща на стари хора и алкохолици, а тя самата живее на втория. При претърсването властите откриват бележка, на която Пуенте е написала инициалите на всяка жертва и сумата, която е получавала от инвалидните им помощи и социални осигуровки. Докарвала си е по 5000 долара на месец от мъртвите наематели.

Пуенте управлява пансиона си с твърда ръка. Наемателите плащат по 350 долара на месец за стая и две хранения на ден: закуска и вечеря. Тя е отличен готвач, но ако изпуснат часа за хранене, квартирантите остават гладни. Забранява им да влизат в кухнята извън определеното време. Пипането на телефона или пощата също е забранено. Макар да разполага с добре зареден мокър бар на втория етаж на къщата си, пиенето за квартирантите й е абсолютно табу.

Вечер Пуенте посещава западнали барове, където се присламчва към самотни възрастни мъже, черпи ги с напитки и се интересува от финансите им. Ако сметне приходите им я впечатлят, ги кани да се преместят в пансиона й.

Пуенте има й нежна страна – храни бездомните котки, дава на квартирантите си дрехи и цигари и дори купува на един от наемателите си триколка, с която да е по-мобилен.

Дългогодишна престъпница

Под маската на милосърдна старица се крие дългогодишна престъпница. Доротеа Хелън Грей е родена на 9 януари 1929 г. в Редлендс, Калифорния, и макар да твърди, че е най-малкото от 18 деца, актът й за раждане показва, че всъщност е шестото подред.

Детството й е белязано от не една трагедия – баща й умира от туберкулоза, когато тя е на 8 години, а майка й загива в мотоциклетна катастрофа година по-късно.

Децата на семейство Грей са разпръснати в различни домове и според данните от преброяване на населението на 13-годишна възраст Доротеа е живяла в Напа. Училищните документи показват, че е учила в Лос Анджелис на 16 години, но само година по-късно, през 1945 г., се е преместила в Олимпия, щата Вашингтон, където се е представяла като “Шери” и е работела в сладкарница.

Не след дълго тя и нейна приятелка наемат стая в мотел и започват да се подвизават като проститутки. През есента Доротеа се запознава с Фред Макфол – 22-годишен войник, току-що завърнал се от войната във Филипините. Двамата се оженват няколко месеца по-късно. Шестнадесетгодишната Пуенте излъгва Фред, че е на 30 години и му се представя под името “Шериейл А. Рискайл”, което е записано в брачното свидетелство.

Скоро Макфол разбира, че невестата му е закоравяла лъжкиня. Тя не само обича да се труфи със скъпи дрехи, но има навика да разкрасява миналото си. Твърди, че е преживяла битката при полуостров Батаан през Втората световна война и бомбардировките над Хирошима. Казва на хората, че е сестра на шведския посланик и близка приятелка на актрисата Рита Хейуърд.

Макфол и Пуенте се установяват да живеят в Гардънвил, щата Невада, където им се раждат две дъщери. Скоро след раждането на втората им дъщеря Пуенте заминава за Лос Анджелис, зарязвайки бебето. Няколко месеца по-късно забременява отново от друг мъж.

Тя помята детето, но въпреки това съпругът й я напуска и децата им са отгледани от други хора – едното от майката на Макфол, а другото е осиновено от непознати.

Научи повече за:   Вампири убийци: Истински истории за хищници, обсебени от кръвта

Лесни пари

Лесните пари, които Пуенте е изкарвала като проститутка, се оказват труден за отказване навик.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Simona 🍺 Kristina 🍺 chichkata 🍺 Tsveti 🍺 ?ME 🍺
Дарители: DonikaNikolinkaTsvetelinOrlinAleksandar
350
293

През 1948 г. тя открадва чекове от своя позната, за да си купи шапка, чанта, обувки и чорапогащник. Осъждат я за фалшификация и прекарва четири години в затвора, след което напуска града, докато е още в пробация.

Доротеа Пуенте в затворническа униформа
Доротеа Пуенте в затворническа униформа

През 1952 година се омъжва за втория си съпруг Аксел Джохансън. Той е моряк на търговски кораб и понякога, когато се връща след дългите си отсъствия, заварва у дома си други мъже. Съседите му се оплакват, че таксита стоварват непознати мъже в дома му през цялата нощ. Двамата се разделят, после се сдобряват, после пак се разделят и накрая остават заедно през следващите 14 години.

През 1960 г. Пуенте е заловена да работи като проститутка в бордей в Сакраменто. Казва на властите, че просто е била на гости на приятелка и не е знаела, че това е публичен дом.

През 1968 г. 39-годишната Пуенте отваря приют за алкохолици, наречен “Самаряните”, и се омъжва за 21-годишния Робърт Хосе Пуенте. Двамата се карат непрекъснато и бракът им приключва година по-късно, както и приютът, заради който тя затъва в дългове в размер на 10 000 долара.

Скоро сред това Пуенте отваря пансион в Сакраменто и през 1976 г. се омъжва за един от своите наематели, 52-годишният Педро Анхел Монталво.

През 1978 г. Пуенте е осъдена за фалшифицирането на 34 чека, откраднати от квартирантите й. Получава петгодишна условна присъда и й е наредено да посещава психиатър, който я описва като шизофреничка и “много разстроена жена”.

Черна вдовица

Според властите Доротеа Пуенте е извършила първото си убийство през пролетта на 1982 г., когато 61-годишната Рут Мънро умира от предозиране с лекарства, скоро след като се премества в пансиона й, носейки със себе си 6 000 долара в брой.

Мънро и Пуенте са бизнес партньорки в малка закусвалня. Няколко седмици след като се нанася в пансиона, Мънро споделя със своя приятелка: “Чувствам, че ще умра”.

Три дни по-късно Мънро умира от огромна доза тиленол и кодеин. Съдебният лекар обявява случая за самоубийство.

Месец по-късно Пуенте е арестувана и обвинена в кражба на ценности от четирима възрастни хора. Една от жертвите, 74-годишен старец, разказва, че тя го е упоила и след това е ограбила дома му, докато той не е бил в състояние да се движи и да говори.

Пуенте е осъдена на пет години затвор. След три години, през 1985-а, е освободена и получава забрана да се доближава до възрастни хора, както и да борави с държавни чекове, издадени на трети лица.

Но тя нарушава тези условия още в затвора, когато започва да си пише със 77-годишен мъж от Орегон, на име Еверсън Гилмаут, който допуска грешката да й сподели, че получава добра пенсия, но живее в каравана.

Еверсън Гилмаут
Еверсън Гилмаут

Когато тя излиза от затвора, Гилмаут я чака отвън. Той е казал на сестра си, че ще се омъжи за Пуенте и я е направил ползвател на разплащателната си сметка. Не след дълго тялото му е захвърлено безцеремонно край река Сакраменто в саморъчно направен ковчег, увит в найлони. Трупът на пенсионера остава край реката до януари 1986 г., когато рибар намира шперплатовия сандък. Останките му остават неидентифицирани още три години в градската морга, докато неговата годеница продължава да жъне животи.

Бягство в Ел Ей

На втория ден от разкопките, когато полицията й разрешава да отиде в близкия хотел, Доротеа Пуенте си плюе на петите. Тя си извиква от хотела такси, което я откарва до бар в другата част на града. Там поглъща няколко водки с грейпфрут преди да си хване друго такси за Стоктън, откъдето се качва на автобус за Лос Анджелис. Има 3 000 долара в чантата си и изпитва горещо желание да започне отначало.

Няколко дни по-късно 59-годишният дърводелец Чарлз Уилгюс се наслаждава на следобедната си бира в едно заведение, когато елегантна непозната в яркочервено палто сяда на стола до него.

Научи повече за:   Ирина Гайдамачук: Блондинката с чук

Тя си поръчва водка с портокалов сок и се представя като Дона Джохансън от Сакраменто, чийто съпруг е починал преди месец. Споделя му, че иска да започне нов живот в Ел Ей. Скърбящата вдовица казва на Уилгюс, че засега не й е провървяло: таксито, което я е закарало до мотела, си е тръгнало с куфарите й, а токовете на единствените й обувки – тук тя му показва част от глезена си и лилавите си обувки – са се счупили.

Уилгюс съжалява жената и занася обувките й на обущар. Когато се връща, тя го пита колко пари на месец получава от социалните си осигуровки. Той не намира въпроса й за особено нахален и й отговаря – 576 долара.

Намира за странно обаче, когато непознатата му казва, че е отлична готвачка и му предлага да живеят заедно. Двамата са сам сами на света, казва тя, защо да не си правят компания?

Той сменя темата и си поръчва още една бира. Отиват да вечерят в заведение за бързо хранене, а Уилгюс не спира да се чуди, откъде му е позната тази жена. След това се разделят, уговаряйки се на следващия ден да отидат на пазар, за да възстановят откраднатия й багаж.

Арестът на Пуенте
Арестът на Пуенте

Когато се прибира в апартамента си, Уилгюс най-накрая се сеща коя е тя. Виждал я е по телевизията, както и телата, извадени от градината й. Усеща, че го побиват тръпки. Той се обажда в местния телевизионен канал, а те от своя страна се свързват с полицията.

В 22:40 часа полицията обгражда западналия мотел, в който е отседнала Доротеа Пуенте, и хлъзгавата убийца е арестувана без инциденти.

Виновна

На 31 март 1989 година Доротеа Пуенте пледира за невинна по девет обвинения в убийство.

Ще изминат четири години преди да бъдат пресети всички доказателства и процесът й да започне през февруари 1993 г.

Нейните защитници поддържат тезата, че наемателите й са починали от естествена смърт. Тя е използвала парите им, но не е убиец.

Доротеа Пуенте и нейните адвокати
Доротеа Пуенте и нейните адвокати

Главната слабост в тезата на обвинението е фактът, че няма свидетели на убийствата. Обвинението може да докаже единствено причината за смъртта на Рут Мънро – останалите тела са твърде разложени. Но токсикологичните експертизи разкриват наличието на едно и също нещо във всички останки – сънотворното “Далмейн” (флуразепам).

Флуразепамът може да бъде смъртоносен, особено ако се смеси с алкохол или други успокоителни и е особено силно действащ при възрастните хора.

Експертът графолог потвърждава, че Пуенте е подправила подписите на седем от мъртвите си наематели върху 60 федерални и държавни чекове.

Пет години след откриването на телата в двора на Пуенте, съдебните заседатели я намират за виновна в смъртта на Дороти Милър, Бенджамин Финк и Лиона Карпентър. Не успяват да стигнат до съгласие по отношение на останалите шест обвинения и те са свалени.

Доротеа Пуенте изслушва присъдата си
Доротеа Пуенте изслушва присъдата си

На 10 декември 1993 година Пуенте получава доживотна присъда без право на помилване. Тя е на 64 години, когато я изпращат в Централния женски затвор в Калифорния, който е най-големият женски затвор в САЩ. Продължава да твърди, че е невинна до края на живота си.

През 2010 година домът на серийната отровителка е продаден за 215 000 долара.

Доротеа Пуенте умира в затвора на 27 март 2011 година от естествена смърт.


Източник: trutv.com, wikipedia.org

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Simona 🍺 Kristina 🍺 chichkata 🍺 Tsveti 🍺 ?ME 🍺
Дарители: DonikaNikolinkaTsvetelinOrlinAleksandar
350
293
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

1
Напиши коментар

avatar
1 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
1 Автори на коментари
Таня Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Таня
Гост
Таня

Както винаги- чудесна статия. Браво!