Доротеа Пуенте: Черната вдовица от Сакраменто

Доротеа Пуенте: Черната вдовица от Сакраменто

Зловонието е надвиснало над квартала в Сакраменто като отвратителна мъгла – гадно сладка и полепваща навсякъде. Всички знаят откъде идва тя – дворът на бледосинята викторианска къща, в която Доротеа Пуенте държи пансион за стари и немощни хора.

“Канализацията е запушена” – обяснявала на хората 59-годишната хазяйка, когато се оплаквали. Друг път хвърляла вината върху гниещи под дъските й плъхове или рибната тор, с която подхранвала градината си.

Опитвала се да премахне зловонието, изсипвайки торби с негасена вар и галони с белина в двора. Но каквото и да правела миризмата отказвала да се махне; била надвиснала над пансиона като някакво проклятие.

Никой не подозирал, че миловидната старица Доротеа Пуенте систематично упоява и убива крехките си наематели, погребвайки останките им в грижливо поддържаната си градина.

Дворът на костите

Пансионът на Доротеа Пуенте
Пансионът на Доротеа Пуенте

Двуетажната, бледосиня къща се намирала на тиха улица, застроена във викториански стил. Макар кварталът някога да бил престижна част от града – имението на бившия губернатор се намира само на две пресечки – с годините той бил обхванат от разруха и много от някога образцовите къщи сега били изоставени и занемарени.

В утрото на 11 ноември 1988 година детектив Джон Кабрера и още двама полицаи пристигнали в пансиона, търсейки един от неговите наематели – умствено изостаналият Алваро “Бърт” Монтоя, обявен за изчезнал от служителка на социалните служби. Почукали на вратата и попитали Доротеа Пуенте дали могат да огледат наоколо. Тя се съгласила.

Интериорът на къщата бил претрупан с миниатюрни вази и порцеланови кукли и първоначално полицаите не забелязали нищо необичайно.

Разкопките в градината
Разкопките в градината

Вниманието им обаче било привлечено от двора. В югоизточния край на имота почвата сякаш била наскоро разравяна; мъжете се върнали в колите си, за да вземат кирките и лопатите, които донесли, водени от предчуствията си.

Започнали да копаят и бързо се натъкнали на нещо, приличащо на пастърма, увита в парцали. Кабрера започнал да дърпа с ръце и накрая измъкнал човешки кокал.

Чувайки възбудените им гласове, Пуенте дошла и надникнала в дупката. Когато Кабрера й казал, че са намерили човешки труп, тя реагирала шокирано, завайкала се и се хванала за главата.

Мъжете спрели да копаят, когато изровили една обувка, в която все още имало крак, и решили да се върнат на следващия ден с подходящо оборудване. На следващата сутрин в двора се изсипал екип от криминални антрополози, съдебни медици и работници, въоръжени с тежки земекопни машини.

Първият изровен труп било тялото, на което се натъкнали детективите предишния ден – дребна женица със сива коса, изгнила почти до кости. Екипът продължил да копае, а Пуенте излязла на двора и се приближила до Кабрера, нагиздена с вишневочервено палто, виолетови обувки на висок ток и розов чадър.

Попитала детектива дали е арестувана. Той казал: “Не”. Попитала дали може да отиде до близкия хотел “Клариън”, за да пие чаша кафе и той й позволил. В бърза последователност екипът намерил още три тела под една циментова плоча и пето под беседката в страничния двор.

Изминали четири часа преди властите да забележат, че белокосата хазяйка още не се е върнала от хотела, а дотогава Доротеа Пуенте вече била на стотици мили разстояние.

Зловеща реколта

Изнасянето на телата
Изнасянето на телата

В крайна сметка продуктите на зловещата реколта от градината на Пуенте се оказали седем души, регистрирани като наематели в нейния пансион.

Алваро “Бърт” Монтоя (51 г.) – слабоумен шизофреник, който спорел на испански с гласовете в главата си и наричал Пуенте “мамо”, бил открит под прясно засаденото кайсиево дръвче в страничния двор.

Дороти Милър (64 г.) – индианка-алкохоличка, която обичала да рецитира поеми за разбити сърца, била открита с ръце овързани с тиксо на гърдите й.

Алкохоликът Бенджамин Финк (55 г.) бил открит облечен само по раирани боксерки. Бети Палмър (78 г.) била открита по нощница под една статуя пред къщата, само на няколко метра от тротоара. От тялото й липсвали главата, ръцете и долната част на краката.

Лиона Карпентър (78 г.) била изписана от болницата и поверена на Пуенте през февруари 1987 г. Тя прекарала в агония няколко седмици преди да изчезне. Тялото й било погребано близо до задната ограда и нейният крак бил първата кост, която детектив Кабрера извадил от дупката.

Научи повече за:   Уини Рут Джъд: Убийцата с куфарите

Джеймс Галъп (62 г.) бил останал жив след прекаран сърдечен удар и мозъчен тумор, но не оцелял след Доротеа Пуенте. Часовникът на Вера Фей Мартин (64 г.) все още работел, когато тялото й било изровено.

Твърда ръка

Оказало се, че Доротеа Пуенте си е живяла страхотно с парите на мъртвите квартиранти. Когато била арестувана, лицето й изглеждало неестествено опънато от скорошния лифтинг, а в къщата й били открити скъпи парфюми, шампанско и копринени дрехи.

Пуенте отдавала под наем първия етаж на викторианската си къща на стари хора и алкохолици, а тя самата живеела на втория. При претърсването властите открили бележка, на която Пуенте била написала инициалите на всяка жертва и сумата, която получавала от инвалидните им помощи и социални осигуровки. Докарвала си по 5000 долара на месец от мъртвите наематели.

Пуенте управлявала пансиона си с твърда ръка. Наемателите плащали по 350 долара на месец за стая и две хранения на ден: закуска и вечеря. Тя била отличен готвач, но ако квартирантите изпуснели часа за хранене, оставали гладни. Забранявала им да влизат в кухнята извън определеното време. Пипането на телефона или пощата също било забранено. Макар Пуенте да разполагала с добре зареден мокър бар на втория етаж на къщата си, пиенето за квартирантите й било абсолютно табу.

Вечер посещавала западнали барове, където се присламчвала към самотни възрастни мъже, черпела ги с напитки и се интересувала от финансите им. Ако сметнела приходите им за сериозни, ги канела да се преместят в пансиона й.

Пуенте имала й нежна страна – хранела бездомните котки, давала на квартирантите си дрехи и цигари и дори купила на един неин наемател инвалид триколка, с която можел да бъде по-мобилен.

Дългогодишна престъпница

Под маската на милосърдна старица се криела дългогодишна престъпница. Доротеа Хелън Грей е родена на 9 януари 1929 година в Редлендс, Калифорния, и макар да твърди, че е най-малкото от 18 деца, актът й за раждане показва, че всъщност е шестото подред.

Детството й било белязано от не една трагедия – баща й умира от туберкулоза, когато била на 8 години, а майка й загива в мотоциклетна катастрофа година по-късно.

Децата на семейство Грей били разпратени в различни домове и според данните от преброяване на населението на 13-годишна възраст Доротеа е живяла в Напа. Училищните документи показват, че е учила в Лос Анджелис на 16 години, но само година по-късно, през 1945 г., се е преместила в Олимпия, щата Вашингтон, където се представяла за “Шери” и работела в сладкарница.

Не след дълго тя и нейна приятелка наели стая в мотел и започнали да се подвизават като проститутки. През есента Доротеа се запознала с Фред Макфол – 22-годишен войник, току-що завърнал се от войната във Филипините. Двамата се оженили няколко месеца по-късно. Шестнадесетгодишната Пуенте заявила, че е на 30 години и се представяла под името “Шериейл А. Рискайл”, което било записано в брачното свидетелство.

Скоро Макфол разбрал, че Пуенте е закоравяла лъжкиня. Не само обичала да се труфи със скъпи дрехи, но имала навика да разкрасява миналото си. Твърдяла, че е преживяла битката при полуостров Батаан през Втората световна война и бомбардировките над Хирошима. Казвала на хората, че е сестра на шведския посланик и близка приятелка на актрисата Рита Хейуърд.

Макфол и Пуенте се установили да живеят в Гардънвил, щата Невада, където им се родили две дъщери. Скоро след раждането на втората им дъщеря Пуенте заминала за Лос Анджелис, зарязвайки бебето. Няколко месеца по-късно забременяла отново.

Тя пометнала детето, но въпреки това Макфол я напуснал и децата им били отгледани от други хора – едното от майката на Макфол, а другото било осиновено от непознати.

Лесни пари

Доротеа Пуенте в затворническа униформа
Доротеа Пуенте в затворническа униформа

Лесните пари, които Пуенте печелела като проститутка, се оказали труден за отказване навик.

Научи повече за:   Погребана жива: Убийството на 9-годишната Джесика Лансфорд

През 1948 г. тя откраднала чекове от своя позната, за да си купи шапка, чанта, обувки и чорапогащник. Осъдили я за фалшификация и прекарала четири години в затвора, след което избягала от града, докато била още в пробация.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: Karmen 🍺 ?ME 🍺 Nelimira 🍺 Marina 🍺 plamena 🍺
Дарители: NadezhdaNadezhdaDesislavaRumenToni
350
199

През 1952 година се омъжила за втория си съпруг Аксел Джохансън. Той бил моряк на търговски кораб и понякога, когато се връщал след дългите си отсъствия, заварвал у дома си други мъже. Съседите му се оплаквали, че таксита стоварват непознати мъже в дома му през цялата нощ. Двамата се разделили, после се сдобрили, после пак се разделили и накрая останали заедно през следващите 14 години.

През 1960 година Пуенте била заловена да работи като проститутка в бордей в Сакраменто. Казала на властите, че просто е била на гости на приятелка и не е знаела, че това е публичен дом.

През 1968 г. 39-годишната Пуенте отворила приют за алкохолици, наречен “Самаряните”, и се омъжила за 21-годишния Робърт Хосе Пуенте. Двамата се карали непрекъснато и бракът им приключил година по-късно, както и приютът, заради който затънала в дългове в размер на 10 000 долара.

Скоро сред това Пуенте отворила пансион в Сакраменто и през 1976 година се омъжила за един от своите наематели, 52-годишният Педро Анхел Монталво.

През 1978 година Пуенте била осъдена за фалшифицирането на 34 чека, откраднати от квартирантите й. Получила петгодишна условна присъда и й било наредено да посещава психиатър, който я описал като шизофреничка и “много разстроена жена”.

Черна вдовица

Според властите Пуенте е извършила първото си убийство през пролетта на 1982 г., когато 61-годишната Рут Мънро умряла от предозиране с лекарства, скоро след като се преместила в пансиона й, носейки със себе си 6 000 долара в брой.

Мънро и Пуенте били бизнес партньорки в малка закусвалня. Няколко седмици след като се нанесла в пансиона, Мънро споделила със своя приятелка: “Чувствам, че ще умра”. Когато приятелката й я попитала защо, тя отговорила: “Не знам”.

Три дни по-късно Мънро умряла от огромна свръхдоза тиленол и кодеин. Съдебният лекар обявил случая за самоубийство.

Месец по-късно Пуенте била арестувана и обвинена в кражба на ценности от четирима възрастни хора. Една от жертвите, 74-годишен старец, разказал, че Пуенте го е упоила и след това ограбила дома му, докато той не бил в състояние да се движи и да говори.

Пуенте получила пет години в женския затвор във Фронтера. След три години, през 1985-а, била освободена и получила забрана да се доближава до възрастни хора, както и да борави с държавни чекове, издадени на трети лица.

Еверсън Гилмаут
Еверсън Гилмаут

Но тя нарушила тези условия още в затвора, когато започнала да си пише със 77-годишен мъж от Орегон, на име Еверсън Гилмаут, който допуснал грешката да й сподели, че получава добра пенсия, но живее в каравана.

Когато Пуенте излязла от затвора, Гилмаут я чакал отвън. Той бил казал на сестра си, че ще се омъжи за Пуенте и я бил направил ползвател на разплащателната си сметка. Не след дълго тялото му било захвърлено безцеремонно край река Сакраменто в саморъчно направен ковчег, увит в найлони. Трупът на пенсионера останал край реката до януари 1986 година, когато рибар намерил шперплатовия сандък. Останките му щели да останат неидентифицирани още три години в градската морга, докато неговата годеница продължавала да жъне животи.

Бягство в Ел Ей

На втория ден от разкопките, когато полицията й разрешила да отиде в близкия хотел, тя си плюла на петите. Пуенте си извикала такси от хотела, което я откарало до бар в другата част на града. Там погълнала няколко водки с грейпфрут преди да си хване друго такси за Стоктън, откъдето се качила на автобус за Лос Анджелис. Имала 3000 долара в чантата си и изпитвала горещо желание да започне отначало.

Няколко дни по-късно 59-годишният дърводелец Чарлз Уилгюс се наслаждавал на следобедната си бира в едно заведение, когато елегантна непозната в яркочервено палто седнала на стола до него.

Тя си поръчала водка с портокалов сок и се представила като Дона Джохансън от Сакраменто, чийто съпруг бил починал преди месец. Споделила му, че иска да започне нов живот в Ел Ей. Скърбящата вдовица казала на Уилгюс, че засега не й е провървяло: таксито, което я било закарало до мотела, си тръгнало с куфарите й, а токовете на единствените й обувки – тук тя му показала част от глезена си и лилавите си обувки – се били счупили.

Научи повече за:   Майкъл Суанго: Докторът с лиценз за убийство

Уилгюс съжалил жената и занесъл обувките й на обущар. Когато се върнал, тя го попитала колко пари на месец получава от социалните си осигуровки. Той не сметнал въпроса й за особено нахален и й отговорил – 576 долара.

Арестът на Пуенте
Арестът на Пуенте

Той сметнал за странно обаче, когато непознатата му казала, че е отлична готвачка и му предложила да живеят заедно. Двамата били сам сами на света, казала тя, защо да не си правят компания?

Той сменил темата и си поръчал още една бира. Отишли да вечерят в заведение за бързо хранене, а Уилгюс не спирал да се чуди, откъде му е позната тази жена. След това се разделили, уговаряйки се на следващия ден да отидат на пазар, за да възстановят откраднатия й багаж.

Когато се прибрал в апартамента си, Уилгюс най-накрая се сетил коя е тя. Бил я виждал по телевизията, както и телата, извадени от градината й. Усетил, че го побиват тръпки. Уилгюс се обадил в местния телевизионен канал, а те от своя страна се свързали с полицията.

В 22:40 часа полицията обградила западналия мотел, в който била отседнала Пуенте, и тя била арестувана без инциденти.

Виновна

Доротеа Пуенте и нейните адвокати
Доротеа Пуенте и нейните адвокати

На 31 март 1989 година Доротеа Пуенте пледирала за невинна по девет обвинения в убийство.

Щели да изминат четири години преди да бъдат пресети всички доказателства и процесът й да започне през февруари 1993 г.

Нейните защитници поддържали тезата, че наемателите й са починали от естествена смърт. Тя използвала парите им, но не била убиец.

Главната слабост на обвинението бил фактът, че нямало свидетели на убийствата. Обвинението можело да докаже единствено причината за смъртта на Рут Мънро – останалите тела били твърде разложени. Но токсилогичните експертизи разкрили наличието на едно и също нещо във всички останки – сънотворното “Далмейн” (флуразепам).

Флуразепамът може да бъде смъртоносен, особено ако се смеси с алкохол или други успокоителни и е особено силно действащ при възрастните хора.

Доротеа Пуенте изслушва присъдата си
Доротеа Пуенте изслушва присъдата си

Експертът графолог потвърдил, че Пуенте е подправила подписите на седем от мъртвите наематели върху 60 федерални и държавни чекове.

Пет години след откриването на телата в двора на Пуенте, съдебното жури я намерило за виновна в смъртта на Дороти Милър, Бенджамин Финк и Лиона Карпентър.

Съдебните заседатели не могли да стигнат до съгласие по отношение на останалите шест обвинения и те били свалени.

На 10 декември 1993 година Пуенте получила доживотна присъда без право на помилване. Тя била на 64 години, когато я изпратили в Централния женски затвор в Калифорния, който е най-големият женски затвор в САЩ. Тя продължила да твърди, че е невинна до края на живота си.

През 2010 година домът на серийната отровителка бил продаден за 215 000 долара.

Доротеа Пуенте умира в затвора на 27 март 2011 година от естествена смърт.

———————————————————————————————————————————————

Източник: trutv.com, wikipedia.org

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: Karmen 🍺 ?ME 🍺 Nelimira 🍺 Marina 🍺 plamena 🍺
Дарители: NadezhdaNadezhdaDesislavaRumenToni
350
199
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

1
Напиши коментар

avatar
1 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
1 Автори на коментари
Таня Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Таня
Гост
Таня

Както винаги- чудесна статия. Браво!