Децата на Бодом: Убийствата край езеро Бодом

Историята, която се крие зад името на популярната метъл група „Children of Bodom“, е неразкрит случай на масово убийство във Финландия.

Бодом е малко езеро, намиращо се на около 20 км западно от Хелзинки. През 1960 г. то става сцена на страховито убийство. Четирима тийнейджъри лагеруват на брега, когато се появява маниак и убива трима от тях с нож. Единственият оцелял почти загубва ума си след трагедията и прекарва известно време в психиатрична клиника.

След няколко години, около 1970-а, един старец заявява, че той е убиецът от езеро Бодом. Полицията обаче доказва, че възрастният човек не би могъл да е извършителят и случаят остава неразкрит до ден днешен.


Говори се, че самата Смърт е дошла да прибере жертвите си във фаталната нощ на 4 юни 1960 г.

Четирима тийнейджъри – Майла Бьорклунд и Аня Маки, на 15 години –  и техните приятели Сепо Бойсман и Нилс Густафсон, на 18 години, решават да си направят къмпинг на брега на живописното езеро близо до град Еспоо. Сепо се снабдява с палатка от службата си и с алкохол от колегите си. Момчетата дори си купуват малко презервативи – ей така, за всеки случай.

Нилс Густафсон
Нилс Густафсон

Младежите пристигат на езерото с моторите си, разпъват палатката, а двете момчета хвърлят въдиците си с надеждата да хванат риба за вечеря. Около 22:30 часа двете двойки, приятно разнежени от изпития алкохол, влизат в палатката да се натискат.

На 5 юни 1960 г. слънцето изгрява в 3:06 часа.

В 6 часа същата сутрин няколко момчета, излезли да наблюдават птиците, минават покрай мястото и виждат съборена палатка, но са по-заинтересовани от моторите, облегнати на дърветата. Върху платнището лежи някакъв човек, но децата решават, че той просто се припича на слънце. Освен това зърват светлокоса фигура да се отдалечава иззад палатката.

Може би е тръгнал към водата да се измие или да си налее вода за кафе, помислят си момчетата и продължават да оглеждат близкото птиче гнездо за яйца, забравяйки за видяното.

Този светлокос мъж е една от многото загадки около убийствата от Бодом. Той е видян и от момче, ловящо риба на близкото островче. Неговата самоличност никога не е установена.

Дървар, минал случайно край мястото в 11:00 часа, се натъква на разрязаната кафява палатка, върху която лежи стенещ младеж, а наоколо се въргалят три мъртви тела. Полицията пристига на местопрестъплението малко преди пладне.

Разследването установява, че трите жертви са били брутално намушкани с нож и пребити до смърт с тъп инструмент някъде между 4 и 6 часа сутринта. Четвъртият – Нилс Густафсон, оцелява със сътресение на мозъка, фрактури на челюстта и лицевите кости, и ожулвания по лицето. В състояние на шок той заявява, че приятелите му са били убити от страшно привидение с пронизващо червени очи, облечено в черни дрехи.

Научи повече за:   Случаят „Дятлов“: Eдна история на ужаси без край

Убиецът е отнесъл обувките на Нилс Густафсон и Сепо Бойсман на около 200 м от лагера им. Сред децата в околността до ден днешен се носи мълвата, че на това място продължават мистериозно да изчезват обувки.

На местопрестъплението не са открити оръжията на убийствата, въпреки усилията на властите и на голям брой аматьори-детективи, които претърсват езерото и околността с детектори за мини. Убийствата шокират цялата страна, но въпреки напрегнатото полицейско разследване случаят си остава загадка.

С течение на времето се появява серия от заподозрени, които са разпитвани от властите.

Нилс Густафсон се завръща у дома след възстановяването си
Нилс Густафсон се завръща у дома след възстановяването си

Точно 12 години след трагичната нощ неочаквана новина разтърсва отново общественото внимание. Преди да се удави в езерото Бодом през 1969 г. един самоубиец обявява в прощалното си писмо, че той е убиецът на младежите. Карл (или Валдемар) Гилстрьом е работел в павилионче близо до езерото и е мразел децата с цялата си душа. Често е замерял с камъни къмпингуващите младежи. Властите научават, че в деня на убийствата Гилстрьом е продал лимонада на жертвите в павилиончето си. Но неговата история е сметната за отчаян опит за привличане на внимание, тъй като полицията установява, че той е бил със съпругата си в нощта на престъплението.

Появяват се най-различни налудничави теории и подробностите около убийствата, било те истински или измислени, стават част от местните страховити легенди. Една от теориите включва дори участието на обезумял шпионин от КГБ.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Доктор Джорма Пало от местната болница твърди, че малко след убийствата е лекувал раните на някакъв много подозрителен мъж. Човекът е бил родом от Германия и се е казвал Ханс Асман. Представял се е като агент на КГБ. Според д-р Пало Асман се е преструвал, че страда от загуба на паметта и е бил агресивен и нервен индивид. Дори е помолил да му позволят да измие ръцете си с бензин и е показал на доктора изрезки от германски вестник, описващи неразкрити убийства на жени. Оказва се обаче, че г-н Асман също има солидно алиби. Но д-р Пало вярва до ден днешен, че разследването е било прекратено нарочно, за да се предотврати дипломатически скандал.

Двама други местни мъже – Паули Луома и Пенти Соининен, също са разглеждани като заподозрени в различни моменти. Но в крайна сметка и те се оказват чисти.

Научи повече за:   Джон Линли Фрейзър: Пророкът хипар и масов убиец

Историята на „Децата от Бодом“ най-накрая получава развой в края на март 2004 година. Единственият оцелял Нилс Густафсон е арестуван по подозрение в убийството на приятелите си. Полицията разполага с достатъчно доказателства, уличаващи Густафсон, придобити чрез нови методи на разследване, които не са били възможни през 60-те години.

Нилс Густафсон
Нилс Густафсон

В началото на 2005-а финландското Национално бюро за разследване обявява случая за разкрит, позовавайки се на новите изследвания, направени на кървавите проби от местопрестъплението. Според тяхната теория Густафсон е избухнал от ревност заради чувствата си към Майла Бьорклунд, която е отказала да спи с него, защото си е имала приятел. Тя е била намушкана многократно след фатален удар по главата, докато другите двама тийнейджъри са били убити с по-малка жестокост. Нараняванията на самия Густафсон, макар и забележими, не са били толкова тежки.

Според версията на властите той е затворил другите трима вътре в палатката и е прерязал опъващите я въжета. След това е започнал да мушка приятелите си с ножа през платнището и да ги удря с камък. Когато тримата са били мъртви, се е опитал да накара убийствата да изглеждат като извършени от непознат, и накрая е легнал сред телата и е зачакал някой да го намери.

Телата на жертвите
Полицията прави тази снимка само часове след убийствата. Телата на трите жертви (с червените стрелки) и раненият Нилс Густафсон (зелена стрелка). Моторът на Густафсон се вижда отзад.

Съдебният процес започва на 4 август 2005 г. Обвинението настоява за доживотна присъда за Нилс Густафсон. Повторното изследване на старите доказателства с помощта на модерни съвременни техники, като ДНК профилиране, повдига съмнения срещу него. Защитата поддържа тезата, че убийствата са дело на един или повече непознати и че Густафсон не е бил в състояние да убие трима души, имайки предвид степента на нараняванията му. Адвокатите критикуват небрежното разследване от 1960 г., изтъквайки, че местопрестъплението не е било надлежно обезопасено, палатката е била вдигната твърде скоро, а направените фотографии са с ниско качество.

Защитата отбелязва също, че на мястото на престъплението са били открити следи от кръв и семенна течност, които не принадлежат на никой от четиримата младежи. Самият Нилс Густафсон настоява упорито, че е невинен и че тримата му приятели са били убити от неизвестен извършител.

Следовател от Националното бюро за разследване се качва на свидетелската скамейка и заявява, че при ареста си Густафсон е бил нервен, и е изпуснал фразата: „Станалото – станало, ще получа най-много 15 години“. В онзи момент следователят е приел думите му като признание за убийствата.

Нилс Густафсон в съда
Нилс Густафсон в съда

Междувременно в криминално списание излиза интервю с 40-годишна медицинска сестра, твърдяща, че се е срещала с Густафсон преди повече от 20 години и той й е признал вината си. Изглеждал е почти горд, че се е измъкнал и е смятал за нелепо, че никой не го е заподозрял. Защитникът на Густафсон е на мнение, че твърденията на тази жена не са достоверни.

Научи повече за:   Елиът Роджър: Девствения убиец

В крайна сметка съдът преценява, че няма достатъчно доказателства за осъждането на 63-годишния Нилс Густафсон. В своето решение съдът изтъква принципа за презумпция за невинност в случаите, когато има някакво съмнение за вината на обвиняемия. Магистратите решават също така, че твърдението на Густафсон, че е загубил спомените си от онези събития е доста правдоподобно.

Освен това съдът смята, че дългото време, изминало от престъплението насам, прави по-трудно сглобяването на достоверна картина на събитията. В своето решение съдът отбелязва също, че обвинението не е могло да установи мотив за престъплението.

Нилс Густафсон не присъства на произнасянето на присъдата, а научава че е оправдан от новините в дома си в Еспоо. Освен това държавата му заплаща 44 900 евро за нанесени психически щети.

Въпреки зловещата си репутация езерото Бодом е изключително красиво място. Останките от лагерни огньове показват, че много хора продължават да лагеруват тук.

Лошата слава на езерото прехвърля границите на Финландия, когато популярната метъл група от Еспоо „Децата на Бодом“ намира вдъхновение за името си от този зловещ случай. Групата посвещава поне една песен във всеки свой албум на убийствата.


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Материалът е написан по идея на AnnDimiter
Източници: hs.fi, wikipedia.org

The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
16 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Secret
Secret
28.06.2011 21:27

Много интересна статия. Ако Нилс Густафсон е истинският извършител , колко жалко , че така или иначе не успява да бъде наказан. Но който и да извършителят , ще си получи наказанието. Вярвам , че винаги има разплата , ако не на този свят , то поне след него. Благодаря за поместения материал!

Катя
Катя
30.06.2011 12:01

Здравейте, първо искам да Ви поздравя за поредната много добра статия. Имам предложение да пишете за така наречения Нов Джак Изкормвача от Лондон- Антъни Харди, който убива 3 жени през 2002 година. Познат е още като Изкормвача от Камдън. Надявам се да продължавате да ни радвате с още много прекрасни публикации по тази зловеща материя.

Мария
Мария
15.07.2011 18:48

Здравейте. Първо искам да кажа, че статията е чудесна, както и всички други. Искам да попитам и админа на този сайт от къде взима цялата информация, защото се интересувам от такива неща и бих искала да прочета още такива случаи.
Благодаря.

Psychosocial
Psychosocial
24.07.2011 15:47

Браво за статията, интересно е написана, а и самия материал е такъв… Имам само една забележка – Children of Bodom са метЪл група, не метАл.

Dark_Side
Dark_Side
30.08.2011 23:02

Страхотна статия, още повече, че това е една много харесвана от мен група. Някой тук беше направил забележка за стила, да метЪл са, но ако толкова сържите на стиловете, това е т.нар. мелодичен дет метъл (а някъде ги пишат и блек метъл – трудно е да се определи, стиловете се преплитат на места), характерен за метъл групите от скандинавските страни. Нещо, което ме впечатли е, че във всеки албум послвещават по една песен на убийствата….. УХААААА

Dark_Side
Dark_Side
30.08.2011 23:03

*държите (поправям си грешката:)

zmei
zmei
14.01.2012 21:44

Интересно ми е, защо слънцето е изгряло в 3:05 през ноща!! и как човек се припича в 6 сутринта. Знам че са доста на север, имат дълги нощи/дни понякога, но все пак. Освен това, той казва „Станалото – станало, минаха 15 години“, това грешка ли е, все пак годините са 45? Предполагам че информацията я предаваш такава каквото си я видяла, но може би си пропуснала.

Ваня
Ваня
05.08.2012 13:37

Привет и от мен! Поздравления са страхотния ви сайт!
Вчера гледах двата документални филма (единият на Discovery Channel, другият на National Geographic) за масовото убийство в Норвегия миналата година. Препоръчвам ги на всички тук, заслужават си!
Четейки днес тази статия ми хрумна и на мен едно предложение – Защо не напишете статия за норвежеца Андреш Брейвик? 🙂

Ваня
Ваня
05.08.2012 13:41

Също току – що попаднах на едно заглавие в мрежата – „Камчийските убийци се самообвиниха и отърваха шефа си от доживотен затвор“ … Доста добре е описан целия случай, не предполагах, че в България има откачалки вдъхновени от Cosa Nostra. По този случай може и цял криминален роман да напишете, убедена съм, че ще стане бест-селър!

Georgi
Georgi
29.12.2012 23:35

Езерото се казва Бодоминярви … На английски и шведски е Bodom. 🙂

Petyr
27.02.2014 23:07

Аз съм фен на групата Children Of Bodom, дори тя е моята любима и историята за името на групата и песните, които пеят са свързани с историята на езерото. Статията за езерото е просто идеална!