Вманиачен фен краде гащите на английската кралица

Във Великобритания бе публикувана историята на първия в света вманиачен “сталкер”, както наричат на английски престъпниците, които с маниакално упорство преследват някоя знаменитост. Този маниак се оказа едно 14-годишно момче, което успяло няколко пъти да проникне в строго охраняваната резиденция на кралицата и дори да открадне долното й бельо.

Името на престъпника е Едуард Джоунс. Неговото провинение едва ли би удивило някого в нашето информационно общество, в което подобни инциденти са нещо обикновено. Но за 19-и век това било съвършено непознато явление. Малкият Джоунс смайва цял Лондон, заобикаляйки кралската стража и прониквайки в покоите на кралицата, която по онова време била единствената “звезда” за своите поданици.

Доктор Ян Бонденсън от Кардифския университет прекарва пет години в съвестно изучаване на биографията на дръзкия непълнолетен престъпник. В резултат от тази работа, той издава една уникална монография, чието съдържание не отстъпва по острота на художествената литература.

Бонденсън разказва в своята книга, че Едуард Джоунс на три пъти успял да проникне в най-охраняваното място в най-голямата и най-могъщата в онзи момент Британска империя. Момчето не само че най-нахално четяло книги в кралската библиотека, но и се вмъкнало в покоите на младата и привлекателна кралица Виктория, която тогава била само на 20 години. На този подвиг може да завиди и най-умелият съвременен фен-преследвач.

Трите самоволни визити на неканения гост се случили в периода 1838-1841 година. Според разказа на самия Джоунс, той успял да поспи в леглото в покоите на прислугата, да похапне от кралските гозби в кухнята, да разгледа приемната зала и даже да поседи на кралския трон. Връх на “криминалното безумие” е неговото проникване в кралската спалня, където момчето се скрило точно под леглото на императрицата. Самата кралица в онзи момент не била сама – в покоите й бил нейният годеник и братовчед – херцог Алберт фон Сакс-Кобург-Гота.

Научи повече за:   Питър Сътклиф: Йоркширският изкормвач

Джоунс бил заловен чак след като прочел едно от личните писма на кралицата, а после се опитал да се измъкне от гардероба заедно с откраднатите долни гащи на Нейно Величество.

Този безпрецедентен случай прави толкова силно впечатление на младата кралица, че тя му посвещава една записка в дневника си. “Ако той беше влязъл в спалнята ми, то аз щях много да се изплаша” – пише кралица Виктория през декември 1838 година. Тя дори не подозирала, че Джоунс вече е бил там.

Изправен пред кралския съд, Джоунс запазил своята природна наглост и невъзмутимост. Той заявил, че е проникнал в резиденцията на кралицата, защото мечтаел да посети двореца и да разгледа неговата украса. Освен това добавил, че възнамерява в бъдеще да напише книга за своите куриозни приключения.

Забележително е, че хуманният британски съд дори не признал момчето за виновно в кражбата на кралското бельо, което той определено смятал да отнесе със себе си в качеството на фетиш, или може би сувенир.

Очевидно тази безнаказаност поощрила Джоунс пак да се промъкне в двореца. Дворцовата охрана отново и отново хващала престъпника, но вече научени от горчивия си опит, властите решили да го съдят не на публичен процес, а пред Тайния съвет. Тази институция действа във Великобритания още от епохата на Тюдорите (XVI-XVII век).

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

През декември 1840 година Джоунс бил осъден на затвор и каторжен труд. През март 1841 година последвала нова присъда с аналогично наказание, защото Джоунс очевидно отказвал да се поправи и продължавал да нахлува в кралския палат.

Всеки от тези процеси бил засекретен. Това се правело, за да се избави кралското семейство от слухове и клюки. Освен това можело и на някой друг да му хрумне да повтори “подвига” на неспокойния юноша.

Научи повече за:   Тексасец отвлече и изнасили съседката си - заподозрян е в няколко убийства

Но журналистите все пак успели да вземат интервю от Джоунс и той се прочул сред британското общество. Тогава властите решили да го скрият на място, за което не е необходимо съдебно решение – Джоунс бил направен на сила матрос и изпратен на плаване с един от корабите в кралската флота, което продължило до 1848 година. След това отново бил обвинен в кражба и бил изпратен в Западна Австралия. В крайна сметка Едуард Джоунс се заселил в Мелбърн заедно с братята си.

Най-нахалният гост на Бъкингамския дворец умира на 26 декември 1863 година, когато британските поданици по целия свят празнуват Деня на подаръците. В този ден 70-годишният Джоунс изпил твърде много алкохол и паднал от един мост, удряйки главата си. Травмата се оказала смъртоносна.

По думите на доктор Бонденсън, славата на “момчето, което видя кралицата”, не донесла щастие на Едуард Джоунс. Той се превърнал едва ли не в политически затворник и властите го преследвали през целия му живот.

Бонденсън твърди, че за разлика от много други вманиачени преследвачи на политически личности, Джоунс е бил психически здрав. Ако у него били забелязани и най-леки признаци на умствено заболяване, британските власти моментално биха го пъхнали в лудницата “Бедлъм”. Но ясният разсъдък на крадеца на кралски панталони не им дал повод за това.

Доктор Бонденсън смята, че властите са постъпили много жестоко с Джоунс, преследвайки го без съд и следствие.

Сто години по-късно тази история се повтаря отново. През 1982 година ирландецът Майкъл Фейгън успя да избегне охранителните устройства и пазачите и се вмъкна на два пъти в Бъкингамския дворец, където също изпробвал кралския трон, хапнал сиренце и пийнал вино, и накрая безцеремонно влязъл в покоите на кралицата, настанил се на ръба на постелята й и се опитал да проведе с нея задушевна беседа. Шокираното величество се обадило два пъти на полицията, но никой не идвал. Фейгън дори поискал да му донесат цигари. Тази молба, разбира се, била изпълнена не от кралицата, а от нейната прислуга, и в крайна сметка довела до залавянето на нахалника. Фейгън прекарал следващите шест месеца в психиатрична болница.

Научи повече за:   Харолд Шипман: Доктор Смърт

Източник: dailymail.co.uk

The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички коментари