Руската мафия задигна 50 милиона долара от фонд за Холокоста

Огромен скандал, свързан с дейността на така наречената “руска мафия”, се разрази в САЩ. Група мошеници от руски произход бяха обвинени в присвояването на десетки милиони долари от специален фонд за помощи за жертвите на Холокоста.

В незаконно присвояване на 42,5 милиона долара са заподозряни 17 души. Главатарят на групировката, разобличен от служителите на ФБР, е роденият в Русия Семьон Домницер.

Както установиха следователите, в периода от 1993 до 2009 година аферистите са изпратили към намиращите се в Германия нетърговски фондове около 5,6 хиляди фалшиви молби за материална помощ. Шестимата от главните мошеници били служители на благотворителната организация “Claimes Conference”, която се занимава точно с изплащането на компенсации за еврейските жертви на нацизма.

Семьон Домницер
Семьон Домницер

Самият Семьон Домницер имал офис в Манхатън, от който ръководел едновременно и двата фонда. Установено е, че той предавал парите не на жертвите от Холокоста и техните потомци, а на емигранти от страните на бившия Съветски съюз, пребиваващи в Бруклин. Наистина някои от тях действително били прострадали от нацизма, но далеч не всички. Още повече, че не всички реални получатели на помощите са били евреи, подчертават от прокуратурата.

Престъпниците успяват да “изюдат” около 18 милиона долара от германската хазна, като за 2000-2009 година отправят към властите около 5 хиляди фалшиви молби от името на лица, които са емигрирали от Европа, бягайки от нацисткия режим. При това много от авторите на тези молби са родени след края на Втората световна война.

Останалите 24,5 милиона долара мошениците получават в отговор на 658 фалшиви молби, отправени към другия фонд от 1993 до 2009 година, от името на лица, които са прекарали поне половин година в концлагер, или година и половина в гето.

Научи повече за:   Маниак изнасилва хиляди жени по сценария на "Мълчанието на агнетата"

Някои от молбите съдържали сърцераздирателни истории. Например за това как едно 11-годишно момиче се спасява от бомбите на немските самолети и преминава през Днепър през 1941 година. След това тя уж живяла под окупация в Донецк до освобождението през 1944 година.

В друга от молбите авторът описва как, като 13-годишен, заедно с по-малката си сестра и майка си се бил спасил от Киев, където, практически веднага след идването си, немците започват да разстрелват евреите в Бабин Яр. Семейството се криело в мазета, тавани, а понякога било принудено да прекарва по-няколко седмици в гората. В действителност всички подобни разкази се оказват чиста белетристика.

Обикновено измамниците подправяли рожденната дата на автора на молбата така, че да изглежда, че той е роден преди началото на Втората световна война. Освен това, мошениците използвали едни и същи фотографии на реални хора, като просто променяли личните им данни в молбата.

Още по-сложна била схемата в случаите, в които авторът на молбата искал да получава пенсия. Тя може да бъде предоставена в случай, че жертвата на нацизма получава доход по-малък от 16 хиляди долара на година.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: StefanTodorzornitsaChavdarVasil
360
190

Адресати за помощите престъпниците търсели из обявите в рускоезичните издания на Ню Йорк, но не всички участници в мошеническата схема знаели, че участват в престъпление.

Дора Гранде
Дора Гранде

Един от фигурантите в скандала се оказа нотариус Дора Гранде, която заверявала документите на мошениците, подадени от името на жители на Бруклин и Брайтън Бийч.

Представители на прокуратурата в Ню Йорк и ФБР наричат това престъпление връх на цинизма, тъй като емигрантите от Русия и СССР са извлекли изгода, гаврейки се с паметта на жертвите на Холокоста. Ако вината на задържаните бъде доказана, всеки от тях може да получи до 20 години лишаване от свобода.

Научи повече за:   Германец наряза жена си и хвърли главата й от покрива

Болшинството от престъпленията на рускоезичната банда се случват в Брайтън Бийч. Този район на Ню Йорк е известен още като Малката Одеса, защото там живеят много имигранти от Украйна. Журналистите успяха да разговарят с 85-годишния Виктор Касон, който на 14-годишна възраст попаднал в еврейското гето, създадено в полския град Лодз. Там загинали неговите родители, а самият Виктор успял да оцелее.

Касон разказа, че познава една от подсъдимите – Валентина Ромашова, която помествала обявите на мошениците във вестниците. Жената живеела в разкошния крайбрежен съседен квартал.

Пенсионерът смята, че престъпниците трябва да бъдат наказани. “Те са извършили престъпление. Нека заплатят за това” – заключава емигрантът.

Ще добавим, че от 1952 година до сега правителството на Германия е изплатило чрез организацията “Claimes Conference” над 60 милиарда долара компенсации за жертвите на нацизма.

източник: nypost.com; nytimes.com; mk.ru

The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички коментари