Афганистанско момиче, обезобразено от мъжа си талибан, получи ново лице

Афганистанката Айша, обезобразена от своя съпруг-талибан, заради опита й да избяга от него, получи ново лице и изкуствен нос. Операцията бе извършена от калифорнийския хирург Питър Гросман, основател на “Фондацията за изгаряния”, която води активна кампания срещу насилието над жени и извършва безплатни пластични операции.

Осемнадесетгодишната Айша разказа своята история за страниците на списание “Тайм”. Още в детството си тя била дадена от родителите си като разплата за “кървав дълг” – и впоследствие била взета за жена от талибански воин. Айша се омъжила едва на 12 години. Целта на този брак била да помири два враждуващи клана. Но на момичето още в началото не се понравило многочисленото семейство на съпруга й.

Не издържайки на тормоза на новите си родственици, Айша решила да избяга. Но бегълката била заловена и хвърлена в женския затвор в Кандахар. Наказанието за подобни провинения предвижда затвор от три години, но Айша била предадена на баща си след половин година. Бащата върнал нещастната девойка обратно на съпруга й.

Съпругът й организирал местен съд, който решил Айша да бъде наказана като отрежат носа и ушите й. Придружен от един от братята си, нейният мъж отвел момичето в гората, където изпълнил присъдата й.

“Загубих съзнание, докато правеха това. Събудих се посред нощ от чувството на хлад, там където беше носът ми. Отворих очи, но не можех да видя нищо, защото цялото ми лице беше покрито с кръв” – разказа девойката по телевизия CNN.

Айша преди пластичната реконструкция
Айша преди пластичната реконструкция

Айша била оставена да умре в гората, но намерила сили да се надигне и да се добере до дома на родителите си. Баща й я откарал в американска военна болница, където нещастното момиче останало в продължение на десет седмици. Благодарение на усилията на американските власти, тя била изпратена в САЩ, където сега живее с приемно семейство. През юли 2010 г. снимките на Айша се появиха на корицата на списание “Тайм”.

Научи повече за:   Малкият Стефан е бил удушен, установи аутопсията

Фотографията на 18-годишното момиче на корицата на “Тайм”, съпроводена от надписа: “Какво ли ще стане, ако си тръгнем от Афганистан”, предизвика гръмки дебати, които засегнаха не само ситуацията в Афганистан, но и правомерността на публикуването на подобна снимка на корицата на популярното списание.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺 Sasho 🍺
Дарители: AleksandaratanasNikolaPavelNadezhda
360
115

Случаят на Айша се превърна в илюстрация на опасенията, които изказват много противници на преждевременното изтегляне на американските, британски и други въоръжени сили от Афганистан.

Според други публикуването на снимката на обезобразеното момиче представлява чиста проба емоционален шантаж, целящ да оправдае американското присъствие в Афганистан.

Айша с новото си лице и на корицата на списание "Тайм"
Айша с новото си лице и на корицата на списание “Тайм”

Сега вече изглежда Айша ще може да заживее нормален живот, благодарение на своите нови протези за нос и уши. Нейната увереност и жизнерадост се завръщат. Протезите бяха изготвени благодарение на средствата, събрани от “Фондацията за изгаряния” на Гросман, а след това Айша получи наградата “Търпеливо сърце” на церемония в Лос Анджелис. Щастливото момиче бе наградено лично от съпругата на губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер Мария Шрайвър.

“Това е първата подобна награда, която се връчва на жена. Нейното сърце умее да търпи. Тя ни показа, какво означава да храниш любов и да имаш силно сърце” – каза Шрайвър.

Самата девойка възнамерява да стане правозащитничка и да се бори против унижаването на жени в родната й страна.

Източници: bbc.co.uk; independent.co.uk

The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
4 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
trackback
14.10.2010 11:22

[…] обезобразено от мъжа си талибан, получава ново лице https://kriminalnidosieta.com/novini/afganista…t-maja-si/ в Любими преди 1 минута edno23.com Начало контакти […]

WTF
WTF
15.10.2010 8:51

Статията е добре, само не мога да разбера как го преведохте това „Това ще се случи, ако оставим Афганистан“? На корицата ясно пише “Какво ли ще стане ако си тръгнем от Афганистан”. Не мисля, че е коректно да си правите съчинение по картинка. Кой знае как сте разбрали и описали останалата част на статията!

Dark_Side
Dark_Side
11.03.2011 22:18

А най-точно е ако се преведе “ако напуснем”.