Дороти Стратън: Смъртта на един Плеймейт

Дороти Стратън: Смъртта на един Плеймейт

Историята на младия модел и изгряваща актриса Дороти Стратън е славна, но кратка и трагична. През 1980 г. великолепната канадка бе убита от ревнивия си, алчен и манипулиращ съпруг Пол Шнайдер, само няколко месеца след като бе избрана за Плеймейт на годината в списание “Плейбой”. Дороти умира едва на 20 години и оставя след себе си една от най-трагичните следи в историята на Холивуд.

Дороти Стратън
Дороти Стратън

Дороти Рут Хоогстратен е родена на 28 февруари 1960 г. във Ванкувър, Канада. Нейни родители са холандските имигранти Нели и Саймън Хоогстратен, които се развеждат, когато тя е още дете. Майката на Дороти се омъжила и развела повторно, оставайки сама с три деца, които трябвало да издържа. Докато учела в гимназията, Дороти започнала работа на половин смяна в ресторант от веригата “Деъри Куин”, където се срещнала с Чаровния принц.

Пол Лесли Шнайдър изглеждал и се обличал като сводник от 70-те години. Той бил от онези амбициозни, хлъзгави субекти, които са готови да продадат майка си за власт и пари.

В края на 1977 г. Пол Шнайдер влязъл в “Деъри Куин” и забелязал следващото си завоевание. Моментално разбрал, че тя може да му осигури така мечтания добър живот.

Шнайдер започнал да омайва непълнолетната Дороти. Съблазнил я и тя сякаш не забелязвала, че той се облича и държи като евтин сводник. Тя била влюбена и чувствала, че е срещнала своя принц и бащинската фигура, която винаги й била липсвала.

Майката и приятелите на Дороти не харесали Пол още от самото начало. Той не могъл да ги заблуди със своите маниери и манипулации. Когато Шнайдер осъзнал, че не се връзват на умилкванията му, забранил на Дороти да се среща с приятелите си. Не бил толкова глупав, че да говори лошо за майка й и вместо това казал на Дороти, че иска сам да се грижи за нея.

През лятото на 1978 г. създателят на списание “Плейбой” Хю Хефнър обявил, че търси младата жена, която ще стане Плеймейт за 25-ата годишнина на списанието. Победителката щяла да се появи в януарския брой на “Плейбой” през 1979 г. и да получи 25 000 долара.

Научи повече за:   Зодиак: Загадъчният убиец от Сан Франциско

Пол пуснал чара си в действие и убедил Дороти да позира за голи снимки. Дори я накарал да подправи подписа на майка си, изпращайки документите в списанието.

Когато през август редакторите на “Плейбой” видели снимките на Дороти, били толкова впечатлени, че незабавно я извикали в Лос Анджелис. Дороти се срещнала с редактора Мерилин Грабовски и с издателя Хю Хефнър.

“Треперех толкова силно, че всички в стаята можеха да чуят как ми тракат коленете! Бях толкова, толкова срамежлива” – разказва по-късно Дороти Стратън.

Тя се преместила в имението на “Плейбой”, където заснела няколко фотосесии с фотографа Марио Касили. Дороти започнала да се чувства удобно и да се наслаждава на новия си живот. Намерила си много приятели, посещавала партита и ходела на танци. Тогава, през октомври 1978 г., Пол Шнайдер пристигнал в града.

Дороти и Пол се преместили да живеят заедно. Докато работела като модел и “зайче”, Шнайдер кроял планове за развитието й в еротичния шоубизнес.

Кенди Ловинг станала Плеймейт за 25-ата годишнина на списанието, но “Плейбой” избрали Дороти за “Мис август 1979 г.”.

След турне в Канада Дороти се върнала в Лос Анджелис и започнала да посещава курсове по актьорско майсторство. Започнала да получава малки роли в киното и телевизията.

“Доста момичета от “Плейбой” искат да станат добри актриси, но нямат желание да работят за развитието си. Дороти беше готова да се откаже от всичко, за да го постигне” – казва агентът Дейвид Уайлдър.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Sophia 🍺 GattaNegra 🍺 Karmen 🍺 ?ME 🍺 Nelimira 🍺
Дарители: OrlinAleksandarKalinaNadezhdaNadezhda
350
222

През лятото на 1979 г., усещайки растящото отчуждение между него и Дороти, Пол Шнайдър започнал да я умолява да се омъжи за него. Тя се съгласила, може би защото се чувствала длъжна за всичко, което бил направил за нея.

Плеймейт на годината
Плеймейт на годината

“Плейбой” решили да направят Дороти “Плеймейт на годината” за 1980 г. Докато тя и Касили работели здраво над нейните фотосесии през зимата на 1979 г., Пол харчел изкараните й с труд пари за коли и дрехи.

В края на 1979 г. Дороти срещнала истинската любов на живота си. Филмовият режисьор Питър Богданович забелязал Дороти и й дал роля в своя предстоящ филм “They All Laughed“. По време на снимките в Ню Йорк Дороти и Питър се влюбили и започнали да се срещат тайно.

Научи повече за:   Джон Дилинджър: Робин Худ от 30-те

Пол Шнайдер станал подозрителен, наел частен детектив и научил истината за тяхната връзка.

Дороти му изпратила писмо, в което обяснявала чувствата си, и го молела за развод по взаимно съгласие. “Ако ме обичаш, ще ме пуснеш да си отида. Аз съм като птица и искам да летя”.

След края на снимките Дороти се върнала в Лос Анджелис, за да направи поредната си фотосесия за “Плейбой”. Снимките често били прекъсвани от непрекъснатите гневни обаждания на Шнайдер, които страшно разстройвали Дороти.

Тя се преместила в имението на Богданович в Бел Еър. През месец август Дороти вече уреждала подробностите около развода си с Шнайдер.

В утрото на 14 август 1980 г. Дороти се съгласила да се срещне с Шнайдер в неговия апартамент, където някога били живели заедно. Появила се малко след обяд с 1000 долара, които щяла да даде на Шнайдер, надявайки се най-накрая да приеме раздялата им.

Дороти Стратън
Дороти Стратън

Пол делял апартамента си с две съквартирантки, които се прибрали към 17:00 ч. и видели в алеята колите на Дороти и Пол. Видели, че вратата на Шнайдер е затворена и от стаята му не се чувал звук. Момичетата решили, че той и Дороти не искат да бъдат обезпокоявани. В 18:00 ч. гледали новините и после излезли да вечерят навън и се върнали към 20:00 ч. Междувременно частният детектив на Пол звънял многократно на телефона му, но никой не вдигал слушалката. Накрая решил да се обади на д-р Къшнър, който живеел в същата сграда, и изказал опасенията си, че нещо не е наред с Пол. Докторът и съквартирантките на Шнайдер решили да погледнат в стаята му, където ги очаквала зловеща изненада. Те се обадили в полицията.

Полицаите пристигнали в 00:30 ч. Заварили тялото на Дороти да лежи в единия край на ниско водно легло. Цялото й тяло било покрито с черни мравки. Тя била простреляна в бузата с пушка “Мосберг” и върхът на левия й показалец липсвал. Стените и завесите в стаята били опръскани с кръв.

Научи повече за:   Анджела МакАнълти: Бездушният ангел

Никой не знае какво точно се било случило между двамата, но в юмруците на Шнайдер били открити руси косми. Единственият сценарий, който имал смисъл е, че Дороти е седяла на ръба на леглото, когато Пол е насочил оръжието си към лицето й. Тя се е опитала да се предпази с ръка и, когато той е натиснал спусъка, е загубила върха на показалеца си. Половин час по-късно Шнайдер обърнал оръжието към себе си и се застрелял в лицето. Възникнал въпросът, какво е правил в продължение на тези 30 минути. Върху задните части на Дороти били открити кървави отпечатъци от длани, което навеждало на мисълта, че може би е блудствал с мъртвото й тяло.

Дороти Стратън била кремирана и погребана на 19 август 1980 г. в “Уестууд Мемориал Парк”. Нейното семейство и Богданович били опустошени от скръб.

Питър Богданович написал книга за Дороти, озаглавена “Убийството на еднорога“, която излязла на пазара през лятото на 1984 г. По-късно той се оженил за по-малката сестра на Стратън Луиз, която е едва с една година по-голяма от собствената му дъщеря. Двамата се развели през 2001 г.

Историята на Стратън е пресъздадена и във филма на Боб Фос от 1983 г. “Star 80“, с участието на Мариел Хемингуей в ролята на Дороти и Ерик Робъртс в ролята на Шнайдер. Филмът е заснет в същата къща, в която се случва действителното убийство.

The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

3
Напиши коментар

avatar
3 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
3 Автори на коментари
ТаняzafrinaИме (задължително) taka li Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Име (задължително) taka li
Гост
Име (задължително) taka li

Такива са мъжете не се различават много от жените в извличането на ползи от половинките си.

zafrina
Гост
zafrina

ужасно деяние !

Таня
Гост
Таня

Жалко за красивото момиче, можела е да постигне много а всичко и е било отнето от едно егоистично говедо с мания за собственост