Дороти Стратън: Смъртта на един Плеймейт

Дороти Стратън: Смъртта на един Плеймейт

Историята на младия модел и изгряваща актриса Дороти Стратън е славна, но кратка и трагична. През 1980 г. великолепната канадка е убита от ревнивия си, алчен и манипулиращ съпруг Пол Шнайдер, само няколко месеца след като е избрана за Плеймейт на годината в списание “Плейбой”. Дороти умира едва на 20 години и оставя след себе си една от най-трагичните следи в историята на Холивуд.

Дороти Рут Хоогстратен е родена на 28 февруари 1960 г. във Ванкувър, Канада. Нейни родители са холандските имигранти Нели и Саймън Хоогстратен, които се развеждат, когато тя е още дете. Майката на Дороти се омъжва и развежда повторно, оставайки сама с три деца, които трябва да издържа. Докато учи в гимназията, Дороти започва работа на половин смяна в ресторант от веригата “Деъри Куин”, където се среща с Чаровния принц.

Дороти Стратън
Дороти Стратън

Пол Лесли Шнайдър изглежда и се облича като сводник от 70-те години. Той е от онези амбициозни, хлъзгави субекти, които са готови да продадат майка си за власт и пари.

В края на 1977 г. Пол Шнайдер вляза в “Деъри Куин” и забелязва следващото си завоевание. Моментално разбира, че тя може да му осигури така мечтания добър живот.

Шнайдер започва да омайва непълнолетната Дороти. Съблазнява я и тя сякаш не забелязва, че той се облича и държи като евтин сводник. Влюбена е и чувства, че е срещнала своя принц и бащинската фигура, която винаги й е липсвала.

Майката и приятелите на Дороти не харесват Пол още от самото начало. Той не може да ги заблуди със своите маниери и манипулации. Когато осъзнава, че не се връзват на умилкванията му, Шнайдер забранява на Дороти да се среща с приятелите си. Не е толкова глупав, че да говори лошо за майка й и вместо това казва на Дороти, че иска сам да се грижи за нея.

През лятото на 1978 г. създателят на списание “Плейбой” Хю Хефнър обявява, че търси младата жена, която ще стане Плеймейт за 25-ата годишнина на списанието. Победителката ще се появи в януарския брой на “Плейбой” през 1979 г. и ще получи 25 000 долара.

Научи повече за:   Народът срещу Лари Флинт

Пол пуска чара си в действие и убеждава Дороти да позира за голи снимки. Дори я накарва да подправи подписа на майка си, изпращайки документите в списанието.

Когато виждат снимките на Дороти, редакторите на “Плейбой” са толкова впечатлени, че незабавно я извикват в Лос Анджелис. Тя се среща с редактора Мерилин Грабовски и с издателя Хю Хефнър.

“Треперех толкова силно, че всички в стаята можеха да чуят как ми тракат коленете! Бях толкова, толкова срамежлива” – разказва по-късно Дороти Стратън.

Тя се премества в имението на “Плейбой”, където заснема няколко фотосесии с фотографа Марио Касили. Започва да се чувства удобно и да се наслаждава на новия си живот. Намира си много приятели, посещава партита и ходи на танци. Тогава, през октомври 1978 г., Пол Шнайдер пристига в града.

Дороти и Пол се преместват да живеят заедно. Докато тя работи като модел и “зайче”, Шнайдер крои планове за развитието й в еротичния шоубизнес.

Друго момиче получава титлата Плеймейт на годината, но “Плейбой” избират Дороти за “Мис август 1979 г.”.

След турне в Канада Дороти се връща в Лос Анджелис и се записва на курсове по актьорско майсторство. Започва да получава малки роли в киното и телевизията.

“Доста момичета от “Плейбой” искат да станат добри актриси, но нямат желание да работят за развитието си. Дороти беше готова да се откаже от всичко, за да го постигне” – казва агентът Дейвид Уайлдър.

През лятото на 1979 г., усещайки растящото отчуждение между него и Дороти, Пол Шнайдър започва да я умолява да се омъжи за него. Тя се съгласява, може би защото се чувства длъжна за всичко, което е направил за нея.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: zornitsaChavdarVasilAleksandaratanas
360
160

“Плейбой” решават да направят Дороти “Плеймейт на годината” за 1980 г. Докато тя и Касили работят здраво над нейните фотосесии през зимата на 1979 г., Пол харчи изкараните й с труд пари за коли и дрехи.

Плеймейт на годината
Плеймейт на годината

В края на 1979 г. Дороти среща истинската любов на живота си. Филмовият режисьор Питър Богданович я забелязва и й дава роля в своя предстоящ филм “They All Laughed“. По време на снимките в Ню Йорк Дороти и Питър се влюбват и започват да се срещат тайно.

Научи повече за:   Престъплението, което разтърси Великобритания: Ейприъл Джоунс

Пол Шнайдер става подозрителен, наема частен детектив и научава истината за тяхната връзка.

Дороти му изпраща писмо, в което обяснява чувствата си и го моли за развод по взаимно съгласие. “Ако ме обичаш, ще ме пуснеш да си отида. Аз съм като птица и искам да летя”.

След края на снимките Дороти се връща в Лос Анджелис, за да направи поредната си фотосесия за “Плейбой”. Снимките често са прекъсвани от непрекъснатите гневни обаждания на Шнайдер, които страшно я разстройват.

Тя се премества в имението на Богданович в Бел Еър. През месец август Дороти вече урежда подробностите около развода си с Шнайдер.

В утрото на 14 август 1980 г. Дороти се съгласява да се срещне с Шнайдер в неговия апартамент, където някога са живели заедно. Появява се малко след обяд с 1000 долара, които ще му даде, надявайки се най-накрая да приеме раздялата им.

Пол дели апартамента си с две съквартирантки, които се прибрат към 17:00 ч. и виждат в алеята колите на Дороти и Пол. Вратата на Шнайдер е затворена и от стаята му не се чува звук. Момичетата решават, че той и Дороти не искат да бъдат обезпокоявани. В 18:00 ч. гледат новините, после излизат да вечерят навън и се връщат към 20:00 ч. Междувременно частният детектив на Пол звъни многократно на телефона му, но никой не вдига слушалката. Накрая решава да се обади на д-р Къшнър, който живее в същата сграда, и изказва опасенията си, че нещо не е наред с Пол. Докторът и съквартирантките на Шнайдер решават да погледнат в стаята му, където ги очаква зловеща изненада. Обаждат се в полицията.

Дороти Стратън
Дороти Стратън

Полицаите пристигат в 00:30 ч. Заварват Дороти да лежи в единия край на ниско водно легло. Цялото й тяло е покрито с черни мравки. Простреляна е в бузата с пушка “Мосберг” и върхът на левия й показалец липсва. Стените и завесите в стаята са опръскани с кръв.

Научи повече за:   Смъртта на принцеса Даяна: Убийство или нещастен случай?

Никой не знае какво точно се е случило между двамата, но в юмруците на Пол Шнайдер са открити руси косми. Единственият сценарий, който има смисъл е, че Дороти е седяла на ръба на леглото, когато Пол е насочил оръжието си към лицето й. Тя се е опитала да се предпази с ръка и когато той е натиснал спусъка, е загубила върха на показалеца си. Половин час по-късно Шнайдер обръща оръжието към себе си и се застрелва в лицето. Възниква въпросът, какво е правил в продължение на тези 30 минути. Върху задните части на Дороти са открити кървави отпечатъци от длани, което навежда на мисълта, че може би е блудствал с мъртвото й тяло.

Дороти Стратън е кремирана и погребана на 19 август 1980 г. в “Уестууд Мемориал Парк”. Нейното семейство и Богданович са опустошени от скръб.

Питър Богданович написва книга за Дороти, озаглавена “Убийството на еднорога“, която излиза на пазара през лятото на 1984 г. По-късно той се оженва за по-малката й сестра Луиз, която е едва с една година по-голяма от собствената му дъщеря. Двамата се развеждат през 2001 г.

Историята на Стратън е пресъздадена и във филма на Боб Фос от 1983 г. “Star 80“, с участието на Мариел Хемингуей в ролята на Дороти и Ерик Робъртс в ролята на Шнайдер. Филмът е заснет в същата къща, в която се случва действителното убийство.

The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
3 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Име (задължително) taka li
Име (задължително) taka li
25.01.2013 21:43

Такива са мъжете не се различават много от жените в извличането на ползи от половинките си.

zafrina
zafrina
22.06.2016 11:59

ужасно деяние !

Таня
Таня
09.08.2018 15:14

Жалко за красивото момиче, можела е да постигне много а всичко и е било отнето от едно егоистично говедо с мания за собственост