Марк Дютру: Белгийският педофил

Марк Дютру: Белгийския педофил-убиец

Марк Дютру е участник в мрежа за трафик на хора, който извършва серия от отвличания, изнасилвания и убийства на неизвестен брой млади момичета. През 1986 г. е арестуван и осъден на 13 години затвор. Три години по-късно е освободен предсрочно.
Полицията го арестува отново през 1996 г. по обвинения в отвличане, детска порнография, убийство и детска проституция. Делото му влиза в съда през 2004 г. и той е признат за виновен.

Глухи и слепи за злото

През цялата си история хората в най-големия град на белгийската провинция Валония, наречен Шарлероа, са били принудени да се борят с френското влияние, за да запазят начина си на живот. Наскоро жителите на Шарлероа и околните градове бяха изправени срещу нов враг. Марк Дютру – осъден педофил, убиец и предполагаем лидер на международна мрежа за детска порнография и проституция – тероризира града от средата на 80-те до края на 90-те години на миналия век. Случаят на Дютру привлича международно внимание, не само заради страховитата природа на престъпленията му, но и благодарение на крещящата небрежност и аматьорство на полицията и държавните служители, замесени в разследването. Случаят предизвиква такова недоволство сред белгийските граждани, че довежда до една от най-големите демонстрации в страната от Втората световна война насам и разтърсва белгийското правителство, довеждайки до оставката и уволнението на няколко държавни служители.

Роден в белгийския град Иксел на 6 ноември 1956 г., Марк Дютру е най-голямото от пет деца. Двамата му родители, които са учители, емигрират в Белгийско Конго, но се завръщат обратно в родината, когато той е на четири години. Разделят се през 1971 г. и Марк остава да живее с майка си. За кратко работи като жиголо, обслужвайки мъже. Оженва се на 19 години, но бракът му, от който има две деца, приключва през 1983 г. По това време вече има връзка с бъдещата си втора съпруга Мишел Мартен. Двамата се сдобиват с три деца и през 1989 г. сключват брак в затвора. Развеждат се също в затвора през 2003 г.

Повторно жененият баща на три деца не изпитва трудности да издържа семейството си. Макар да е безработен електротехник, взимащ помощи от държавата, Дютру трупа финанси, като търгува с откраднати коли в Унгария и Чехословакия и продава млади момичета като проститутки из цяла Европа. Притежава седем къщи в Белгия. Повечето от тях стоят празни, с изключение на онези, в които държи отвлечените момичета. Дютру продава девойките като проститутки или ги използва за снимки в порнографски филми.

Мишел Мартен
Мишел Мартен

През 1989 г. Дютру и втората му съпруга Мишел Мартен са осъдени за отвличането и изнасилването на пет млади момичета. Докато той излежава присъдата си, министърът на правосъдието позволява предсрочното освобождаване на много сексуални престъпници. Макар да е осъден на 13 години затвор, Дютру излежава само три, преди да бъде пуснат за добро поведение през 1992 г.

Скоро след освобождаването му в кварталите, в които притежава къщи, започват да изчезват млади момичета. Полицията на два пъти претърсва имота му в Шарлероа, но обискът не е проведен както трябва. Полицаите изобщо не забелязват, че в сградата има тайно мазе, в което две отчаяни момичета се надяват да бъдат намерени. Години по-късно телевизия CNN съобщава, че по време на разследването за изчезналите девойки жизненоважни факти, касаещи техния случай, са били скрити от други полицейски звена.

Между 1993 г. и 1996 г. се наблюдават и други примери за полицейска некомпетентност. През 1993 г. полицията игнорира сигнал, подаден от информатор, който твърди, че Дютру му е предлагал между 3 000 и 5 000 долара за отвличане на момичета. През 1995 г. собствената майка на Дютру пише до прокуратурата, съобщавайки, че разполага със сведения, че синът й държи млади момичета в една от своите необитавани къщи. Същият информатор отново се свързва с полицията през 1995 г., съобщавайки, че Дютру строи подземен затвор, в който да държи отвлечените момичета. Минава цяла година преди полицията да обърне внимание на онова, което им казва информаторът. През това ценно време, в което Дютру не е разследван, изчезват още момичета.

Научи повече за:   Лоурънс Биттейкър и Рой Норис: Изнасилвачите с микробуса

Изгубена невинност

През август 1996 г. най-сетне е извършен пробив в разследването на изчезналите девойки. Докато претърсва квартала, в който е изчезнало момиче, полицията се натъква на човек, който си спомня, че е видял подозрителна кола близо до една къща. Очевидецът успява да си спомни някои от цифрите в регистрационния й номер, които в крайна сметка довеждат до Марк Дютру.

Летисия Делез
Летисия Делез

На 15 август 1996 г. полицията нахлува в къщата на Дютру и открива звукоизолиран бетонен затвор в мазето й. Това е същата тъмница, за която са получили сигнал предишната година. Вътре откриват две момичета – Летисия Делез на 14 години и Сабине Дарден на 12 години. Децата разказват, че са били изнасилвани и снимани в порнофилми от Дютру.

Сабине Дарден
Сабине Дарден

Полицията намира доказателства, говорещи за наличието на поне още 300 филми с детска порнография. По-голямото момиче Летисия е била грабната от улицата, хвърлена в колата на Дютру и упоена на 9 август 1996 г.

По-малкото момиче Сабине Дарден е било вече в тъмницата. Тя е била подложена на сексуално насилие от страна на Дютру в продължение на два месеца и половина.

Няколко дни след откриването на Дарден и Делез полицията изравя телата на други две момичета, нямали късмета да оцелеят в мазето на Дютру. Двете осемгодишни приятелки Жюли Лежан и Мелиса Русо изчезват през юни 1995 г. Телата им са намерени заровени в задния двор на една от къщите на Дютру.

Дютру казва на полицията, че двете деца са умрели от глад в периода между февруари и март, тъй като тогава е бил в затвора за кражба на кола.

Жюли Лежан
Жюли Лежан

Той заявява, че вината за смъртта им лежи върху неговия съучастник Бернар Вайнщайн, чиято задача е била да ги храни. Казва също, че Вайнщайн е отвлякъл момичетата срещу комисионна. Когато е разбрал, че Вайнщайн е оставил децата да умрат от глад, Дютру се е вбесил, дал му е да пие приспивателни и го е заровил жив до тях.

Тялото му е открито заедно с техните.

Заедно с Дютру е арестуван и неговият съучастник, наркоманът Мишел Льолевр. Двамата признават, че са отвлекли и други две момичета, изчезнали година преди това от къмпинг излет в белгийския курорт Остенд. Телата на Ан Маршал (19 г.) и Ефе Ламбрекс (17 г.) са намерени в една от къщите на Дютру, няколко седмици след откриването на Русо и Лежен.

Мелиса Русо
Мелиса Русо

Погребани са под бетонната плоча в бараката на двора. Полицията установява, че бившият съучастник на Дютру Бернар Вайнщайн е живял в тази къща в продължение на три години.

Останалите, задържани или арестувани във връзка с убийствата на Дютру и участието в педофилската му мрежа, са втората му съпруга Мишел Мартен и бизнесменът Жан-Мишел Ниул, който признава, че е организирал оргия в белгийско шато, на която са присъствали няколко държавни служители, полицейски офицери и бивш европейски комисар. Мишел Льолевр също е арестуван. През септември 1996 г. девет полицейски служители в Шарлероа са задържани за разпит във връзка с възможното им участие и/или нехайство в случая на Дютру.

Жан-Мишел Ниул
Жан-Мишел Ниул

Обществен гняв

Няма съмнение, че ако Марк Дютру не е бил освободен предсрочно и ако полицията е обърнала внимание на сигналите за неговите действия, четири момичета са щели все още да са живи, а много други са щели да бъдат спасени от проституцията и педофилските мрежи. Осъзнаването на този факт причинява нечуван изблик на недоволство в белгийското общество, което настоява да се направи проверка на разследването и радикално да се променят законите и политическата и съдебна система.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: PetarLucyStefanTodorzornitsa
360
250
Мишел Льолевр
Мишел Льолевр

Разгневените граждани настояват Белгия да върне смъртното наказание, отменено няколко месеца преди откриването на първите жертви на Дютру. Обществото настоява да бъдат въведени по-строги критерии за предсрочното освобождаване на сексуалните насилници.

Научи повече за:   Игор Миренков: Светлогорският кошмар

На 28 август 1996 г. случаят на Дютру се превръща в главна тема на международна конференция в Стокхолм, организирана от УНИЦЕФ. Външният министър на Белгия Ерик Дерике призовава емоционално всички нации да се борят с експлоатацията на деца.

Капката за белгийските граждани прелива в средата на октомври 1996 г., когато от поста си е освободен Жан-Марк Конеро – съдията-следовател по случая на Дютру. За мнозина Конеро е герой, тъй като именно той е осигурил ареста на Марк Дютру и е събрал значителни доказателства срещу него и неговата педофилска мрежа. Белгийският Върховен съд освобождава Конеро заради присъствието му на благотворителна вечеря, организирана с цел събиране на средства за изчезналите деца. Съдът решава, че той е загубил обективността си.

Премахването на Конеро и некомпетентността на полицията предизвикват един от най-големите протести в белгийската история след Втората световна война. В края на октомври над 300 000 души, облечени в бяло като символ на невинността, излизат на демонстрации по улиците на Брюксел, настоявайки за сериозни реформи в политическата и съдебната система. Гневът на хората е още по-засилен от слуховете, че държавата прикрива случая. Доверието в правителството е в най-ниската си точка. В цяла Белгия хората напускат работните си места, за да участват в протеста. Един завод за сглобяване на автомобили се опразва напълно, тъй като работниците му не идват на работа; някои градове остават отцепени, след като служителите на влаковете отказват да работят; семействата на жертвите призовават за поголовна стачка. Време е правителството да предприеме действия и да направи необходимите промени, за да си възвърне доверието на населението.

Полицейски грешки

През април 1997 г. парламентарната комисия, разследваща случая Дютру, се произнася, че двете жертви са можели да бъдат спасени, ако полицията не е допуснала толкова много грешки. Комисията препоръчва отстраняването на брюкселския прокурор Беноа Дежемеп, както и на други висши служители и полицаи. Докладът препоръчва цялостно преустройство на трите звена на белгийската полиция – местна полиция, съдебна полиция и жандармерия – и замяната им с една национална агенция.

Полицията претърпява още по-голямо унижение през април 1998 г., когато Марк Дютру надвива пазача си и успява да избяга за три часа. Оказва се, че затворът му е позволил да напуска сградата, за да се запознава с документите, свързани с предстоящия му процес. По време на една от тези отпуски той преборва пазача си, открадва оръжието му и отпрашва в крадена кола. Скоро е заловен и повече не получава разрешение да напуска затвора. Бягството му довежда до оставките на полицейския началник и на съдебния и вътрешния министър.

Научи повече за:   Сергей Головкин: Подмосковският кървав удушвач a.k.a Фишер

Запомнящо се дело

След седем години отлагания процесът срещу Марк Дютру е насрочен за 1 март 2004 г. Заедно с него в съдебната зала са изправени съпругата му Мишел Мартен, бизнесменът Жан-Мишел Ниул и Мишел Льолевр. Дютру заявява пред журналистите, че е бил просто пионка в педофилската мрежа, а Мишел Ниул е всъщност мозъкът на операцията.

Марк Дютру в бронирана жилетка на път към съда
Марк Дютру в бронирана жилетка на път към съда

На третия ден от процеса Дютру заявява, че Льолевр и двама полицейски служители са му помогнали в отвличането на Ан Маршал и Ефе Ламбрек. Обвинява останалите подсъдими в убийството на Ефе и Ан, както и на двете други момичета.

На 18 март се развихря нов скандал, след като в килията на Дютру е намерен ключ за белезници. Затворническата управа е обвинена в опит да организира бягството му.

На 19 април жертвата Сабине Дарден разказва пред съда за своето изпитание в мазето на обвиняемия. 12-годишното тогава момиче е било държано в тъмницата на Дютру цели 80 дни и е било подлагано на системни изнасилвания. Тя яростно отказва да приеме неговите извинения.

Сабине Дарден
Сабине Дарден

Докато Дютру я наблюдава със самодоволна усмивка, Сабине разказва на съда как я е накарал да повярва, че родителите й са я изоставили, отказвайки да платят откуп за освобождаването й. Играел е ролята на неин защитник, казвайки й, че я пази от своя шеф, който иска да я убие.

Когато Дютру се обажда, че наистина я е защитавал от педофилската мрежа, тя му отговаря: “Значи, ако те разбирам правилно, трябва да съм ти благодарна?!”.

Присъда

Макар да продължава да отрича вината си за убийствата, Марк Дютру си признава за изнасилванията и отвличанията, за които дори изразява разкаяние. За жертвите обаче е твърде късно.

Марк Дютру
Марк Дютру

На 14 юни 2004 г. съдебното жури, в състав от осем жени и четирима мъже, се оттегля, за да реши изхода на тримесечния процес. След три дни се връщат с решението си. На 17 юни Дютру е признат за виновен в отвличането и изнасилването на шест момичета, както и за убийствата на Ан Маршал, Ефе Ламбрек и на съучастника му Бернар Вайнщайн.

На 22 юни 2004 г. Дютру получава доживотна присъда. Мишел Мартен получава 30 години, а Мишел Льолевр 25. Мишел Ниул е осъден на 5 години затвор.

Задоволителен отговор на въпроса, вълнуващ народа на Белгия, а именно – дали педофилската мрежа на Марк Дютру наистина съществува, никога не е даден.


Източник: trutv.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: PetarLucyStefanTodorzornitsa
360
250
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Ивчо Ивчов
Ивчо Ивчов
19.12.2010 0:08

Пропуснали сте да споменете, че около 20 свидетели по това дело са измрели при странни обстоятелства! В оргиите с децата вероятно са участвали висши политици и полицейски служители. Затова са и многото абсурди в разплитането на случая.