Мадам Делфин Лалори: Кървавата господарка от Ню Орлиънс

Призрачната история на имението „Лалори“ е може би една от най-познатите легенди за къщи, обитавани от духове, в Ню Орлиънс. Задължителна спирка на туристическите обиколки на призрачни къщи в града е винаги точно това имение в средата на Френския квартал. Някога тази къща е била собственост на богата и изтънчена двойка – доктор Лалори и неговата съпруга Делфин. Те са имали репутацията на уважавано семейство с деца и целият град е говорел за техните разточителни партита и покорните им роби.

Разкошно имение

Началото на тази призрачна история датира от 1832 г., когато д-р Луис Лалори и неговата съпруга Делфин се нанасят в своето креолско имение във Френския квартал. Те бързо се прочуват със социалните изяви и богатството си. Мадам Лалори скоро се превръща в най-влиятелната жена в града. Тя управлява семейния бизнес и изпъква със своя стил и елегантност. Нейните дъщери са сред най-добре облечените момичета в Ню Орлиънс.

Късметлиите, поканени на нейните социални сбирки в дома на улица „Роял“ № 1140, обикновено загубват дар слово от видяното. Интериорът на триетажното имение е разточителен по всякакви стандарти. Къщата е специално предвидена за провеждането на величествени мероприятия и многолюдни партита. Махагоновите врати, ръчно резбовани с цветя и човешки лица, се отварят към светъл салон, озарен от блясъка на стотици свещи в гигантските полилеи. Гостите похапват от китайски сервизи и си почиват върху ориенталски тапицерии, внесени в страната на греховно високи цени.

Мадам Лалори е считана за една от най-интелигентните и красиви жени в града. Хората, удостоени с вниманието й, не могат да спрат да говорят за нея. Гостите в дома й са обгрижвани като царски особи, а тяхната домакиня се суети наоколо, за да удовлетвори всяка тяхна нужда.

Но това е страна, която тя показва специално за своите приятели и обожатели.

Мадам Лалори има и друга страна.

Под деликатната й и изискана външност се крие една жестока, хладнокръвна и вероятно ненормална жена, за която само малцина подозират… но други познават до болка.

Трудолюбиви роби

Делфин Макарти е родена около 1775 г. в семейство с пет деца. Родителите й са видни членове на креолското общество в Ню Орлиънс, а един от нейните братовчеди дори е избран за кмет на града от 1815 г. до 1820 г.

Мадам Делфин Лалори
Мадам Делфин Лалори

На 11 юни 1800 г. Делфин се омъжва за испанския висш офицер дон Рамон де Лопез и Ангуло. Само за четири години съпругът й се издига до поста на генерален консул на Испания в Луизиана. През същата година двамата заминават за Испания, където според някои източници Делфин се е срещнала с кралицата, която е била впечатлена от нейната красота. Но според друга версия дон Рамон така и не е пристигнал в родината си, защото е починал в Хавана на път за Мадрид.

По време на пътуването Делфин ражда дъщеря, която кръщава Мари Борджиа Делфин Лопез и Ангула, но всички я наричат с прякора „Боркита“. Тя се завръща в Ню Орлиънс с детето си скоро след смъртта на своя съпруг.

През юни 1808 г. Делфин се омъжва повторно за изтъкнатия банкер, търговец и адвокат Жан Бланк. Съпругът й купува за новото си семейство къща на улица „Роял“ № 409, която става известна като „Вила Бланк“. Делфин ражда още четири деца.

Жан Бланк умира през 1816-а и Делфин се омъжва за третия си и последен съпруг, доста по-младият от нея лекар Леонард Луис Никола Лалори, на 25 юни 1825 г. Тя купува имот на свое име на улица „Роял“ № 1140 и до 1832 г. успява да издигне там триетажно имение, където се нанася с цялото си семейство и десетките си черни роби.

Финесът в новата къща на семейство Лалори се постига точно с труда на тези роби, жестоко третирани от своята господарка. Според легендата тя е държала готвачката си прикована с верига до огнището в кухнята, където бедната робиня е приготвяла обилни гощавки, но много други черни работници са получавали далеч по-жестоко отношение.

Научи повече за:   Робърт Лирой Андерсън: Изнасилвача от Южна Дакота

Все пак трябва да отбележим, че в онези дни робите дори не са били смятани за хора. Те са били просто собственост и много робовладелци са ги считали за по-нисши от животните. Разбира се, това не извинява лошото отношение към робите и самото робовладелчество, а просто показва колко страховито извратена е била мадам Лалори, тъй като нейните постъпки надминават по-жестокост всички тогавашни стандарти.

Съседите на мадам Лалори първи заподозират, че нещо не е съвсем както трябва в богаташката къща. Разнасят се слухове, че господарката сменя робите си съмнително често. Прислужниците в салона се подновяват без предупреждение, а момчето коняр изчезва без следа.

Веднъж нейна съседка чува писък и вижда как мадам Лалори гони едно малко момиче – личната й прислужница, с камшик. Тя гони момичето до покрива на къщата и детето скача оттам, очевидно предпочитайки смъртта пред това да попадне в ръцете на господарката си.

По-късно същата съседка вижда как погребват малката робиня в плитък гроб под кипарисите в двора на имението.

По онова време в Ню Орлиънс действа закон, забраняващ жестокото отношение към робите и властите предприемат разследване по сигнал на съседката. Робите на Лалори са конфискувани и ги продадени на търг.

За нещастие, преди това мадам Лалори се е уговорила със свои роднини да купят робите и тайно да й ги продадат обратно.

Историите за лошото отношение на мадам Лалори към робите й продължават да се ширят и сред нейните някогашни приятели се носят всякакви неспокойни слухове. Хората отклоняват поканите й за партита, не идват на вечерите й и не след дълго членовете на креолското общество започват учтиво да избягват цялото й семейство.

Пожарът

Всички съмнения за заниманията на мадам Лалори се потвърждават окончателно на 10 април 1834 г., когато огромен пожар избухва в кухнята на имението. Според легендата той е бил подпален от готвачката, която не е можела повече да търпи мъченията на господарката си и е искала да привлече вниманието на хората към случващото се в дома. Пламъците бързо поглъщат цялата къща.

Мадам Лалори и нейните роби
Мадам Лалори и нейните роби

Когато огънят е потушен, пожарникарите се натъкват на страшна картина, скрита зад една тайна врата на тавана. Откриват там над дузина роби, оковани за стената, в ужасно състояние. Сред тях има и мъже и жени, като някои са завързани за операционни маси, а други са заключени в клетки като кучета. Части от човешки тела се въргалят в ъглите, а глави и вътрешни органи пълнят няколко кофи. Зловещи сувенири красят рафтовете, редом с колекция от камшици и бухалки. Гледката надминава и най-страшното човешко въображение.

Мъжете роби са в плачевно състояние. С изтръгнати нокти, извадени очи и отрязани гениталии. Един от тях виси окован, а в главата му – в специално издълбана за целта дупка – стърчи пръчка. Предназначението й е да „разбърква“ мозъка на нещастника. Друг е превърнат в жена по хирургически път, а кожата на една жена с ампутирани ръце е обелена на странни спираловидни ивици.

Мъченията са се изпълнявали така, че да не доведат до бърза смърт. Устите на робите са били зашивани с карфици, а понякога към телата им са били пришивани чужди крайници. Все пак сред мъчениците на тавана има доста трупове. Други са в безсъзнание или стенат от болка, умолявайки пожарникарите да ги убият, за да се отърват от мъките.

Огнеборците напускат потресени злокобното място и извикват лекари от близката болница. Не е известно точно колко роби е държала мадам Лалори в своята „килия за мъчения“, но повечето от тях са мъртви. Само малцина се държат за живота с последни усилия… като една жена, чийто ръце и крака са отрязани и друга, която е натикана в мъничка клетка – всичките й крайници са били счупени предварително и извити под невероятен ъгъл, за да може да се побере вътре.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Новините за случващото се в къщата на мадам Лалори бързо се разнасят из града. Хората вярват, че тя сама е извършвала мъченията, но със знанието, позволението и вероятно медицинските напътствия на съпруга си.

Научи повече за:   Джон Джордж Хейг: Виртуозът на киселинните бани

Бягство

Потресени и обзети от негодувание, жителите на Ню Орлиънс се събират на тълпи пред къщата на ужасите, въоръжени с въжета и викащи за отмъщение. Внезапно портите се отварят и бързо препускащ впряг се врязва в разгневеното множество. Каретата поема по пътя и изчезва от погледите за секунди.

Никой повече не вижда мадам Лалори и нейното семейство. Разбира се, появяват се най-различни слухове за тяхната съдба… говори се, че са избягали чак във Франция или че живеят в горите край северния бряг на езерото Пончартрейн. Трети вярват, че семейството се крие при приятели или роднини в някой малък град около Ню Орлиънс.

Обстоятелствата около смъртта на Делфин Лалори са също така неясни. Според една непотвърдена история тя е умряла във Франция в инцидент по време на лов за глигани. Каквато и да е истината, в края на 30-те години на ХХ век на Алея 4 в гробището „Сен Луи“ е открита надгробна плоча с посвещението

„Мадам Лалори, родена Мари Делфин Макарти, почина в Париж на 7 декември 1842 година, на възраст 6–„.

Мадам Лалори, родена Мари Делфин Макарти, почина в Париж на 7 декември 1842 година, на възраст 6--
Мадам Лалори, родена Мари Делфин Макарти, почина в Париж на 7 декември 1842 година, на възраст 6–

Каквото и да е станало с мадам Лалори, не съществуват никакви данни срещу нея някога да са били предприемани законови действия. Никой повече не я видял отново в Ню Орлиънс.

Това обаче не може да се каже за нейните жертви…

Къщата на духовете

Историите за духове, обитаващи къщата на улица „Роял“ №1140, се появяват почти веднага след като каретата на семейство Лалори изчезва в мрака. Обезобразените роби са изнесени от тавана, а разгневената тълпа нахлува в имението и разграбва и разрушава богаташкия декор. Къщата остава празна много години, превръщайки се в мрачна и гнила руина. Мнозина твърдят, че са чували писъци на агония от празното имение през нощта и са виждали духовете на робите да бродят из двора и по балконите. Някои истории дори разказват, че крадците, влезли да грабят вътре, никога не излизали отново.

Къщата е обявена за продан през 1837 г. и е купена от някакъв мъж, който живее в нея едва няколко месеца. Човекът разказва, че е преследван от странни шумове, викове и стенания през нощта и скоро напуска мястото. Опитва се да дава стаите под наем, но наемателите си тръгват само след няколко дни. Накрая се отказва и изоставя къщата.

След Гражданската война празното имение на Лалори е преустроено в училище за „момичета от бедния квартал“, но през 1874 г. „Бялата лига“ принуждава черните деца да напуснат училището. Не след дълго обаче то е превърнато в училище само за черни. Това продължава една година.

През 1882 г. имението отново става център на нюорлеанското общество, когато един учител го превръща в „консерватория по музика и училище по танци“. Всичко върви добре известно време и учителят привлича ученици от най-добрите семейства в областта… но всичко приключва със скандал.

Точно преди в училището да бъде проведено голямо обществено събитие в местния вестник се появява обвинение към учителя, че си позволява да се държи непристойно със своите ученички. Никой не идва на бала и училището затваря врати на следващия ден.

Няколко години по-късно в къщата се случват още странни неща. Тя се превръща в център на слухове след кончината на Жул Вини – ексцентричен член на уважавано нюорлеанско семейство. Вини живее тайно в къщата от края на 80-те години на XIX век до смъртта си през 1892 г. Намерен е мъртъв на едно дрипаво легло в имението, където е съществувал в пълна мизерия, въпреки че в съседните стаи е пазел богата колекция от антики и скъпоценности. Край тялото му откриват торба с няколкостотин долара, а в мръсния матрак са скрити няколко хиляди.

Дълго време след тази загадъчна трагедия сред жителите на града се разказват легенди за скрито в къщата съкровище, но никой не смее да влезе в нея да го търси.

Имението опустява отново до края на 90-те години на XIX век. В онези времена на силен прилив на имигранти в САЩ много италианци идват да живеят в Ню Орлиънс. Находчиви предприемачи побързват да изкупят всички изоставени къщи в града и да превърнат помещенията им в евтини стаи, които да поемат вълната от наематели. Имението на Лалори също претърпява тази съдба… но за много от наемателите дори ниският наем не е достатъчен да ги задържи там.

Научи повече за:   Палача от Ню Орлиънс

Новите обитатели на дома започват да разказват за зловещите си преживявания в него. Един от тях твърди, че е бил нападнат от чисто гол черен мъж, окован във вериги, който изведнъж е изчезнал. Други се оплакват, че домашните им любимци са били заклани от тайнствен недробожелател; децата им са били нападани от фантомна фигура с камшик; виждали са странни силуети, загърнати в покров; млада майка с ужас е заварила някаква жена, облечена в елегантна вечерна рокля, да се надвесва над нейното спящо бебе; и, разбира се, неизменните писъци, стенания и плач, носещи се в къщата през нощта.

Наемателите напускат един през друг призрачното имение и то остава празно за пореден път.

По-късно къщата се превръща в бар, а после магазин за мебели. Заведението се възползва от злокобната история на сградата и се нарича „Призрачния салон“. Собственикът знае много от легендите за призраци и си води записки за странните неща, случващи се на клиентите му. Разбира се, лошата слава на заведението скоро пропъжда всички любители на чашката.

Магазинът за мебели също не просъществува дълго в някогашната къща на мадам Лалори. Първоначално собственикът помисля, че си има работа с вандали, когато няколко пъти заварва цялата си стока разрушена и покрита с някаква тъмна смрадлива течност. Накрая една вечер се въоръжава с пушка и зачаква завръщането на разбойниците.

Когато се зазорява, мебелите отново са счупени, въпреки че никой не е влизал в сградата през нощта. Собственикът решава да затвори магазина.

Тайно гробище

В близките години къщата е напълно възстановена и реновирана, за да предлага луксозни апартаменти на онези, които могат да си ги позволят. Очевидно в наши дни наемателите са по-невъзприемчиви към свръхестествени явления, отколкото преди сто години.

Къщата на мадам Лалори днес
Къщата на мадам Лалори днес

През април 2007 г. актьорът Никълъс Кейдж купува прочутото имение за сумата от 3,45 милиона долара. Документите са оформени по такъв начин, че името му да не се появява в тях. На 13 ноември 2009 г. имотът отново е обявен за продан и закупен на търг от финансова корпорация „Рийджънс“ за 2,3 милиона долара.

Дали къщата на Лалори все още е обитавана от духове и въобще била ли е някога? Никой не знае със сигурност.

Докато се извършва ремонта на имението, за да бъде пригодено за луксозна жилищна сграда, работниците откриват под дървения под в задната част на къщата импровизирано гробище. В него намират скелетни останки, набързо нахвърляни и заровени под земята. Смята се, че това е било личното гробище на мадам Лалори. Откриването на останките отговаря на един въпрос, но веднага създава друг. Загадката на това защо някои от робите на Лалори сякаш просто са изчезвали най-накрая е разрешена… но остава въпросът колко ли още жертви е погубила жестоката господарка на най-прочутата къща в Ню Орлиънс.


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Материалът е написан по идея на Галина
Източници: denisesdreams.com, nola.com, hubpages.com, wikipedia.org, students.cis.uab.edu

The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
16 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
MoHuTo
MoHuTo
01.08.2011 15:26

Много хубава статия! Браво 🙂

the_mad_bomber
the_mad_bomber
01.08.2011 15:47

Страхотна статия! От това би излязло страшен филм.

Лили
Лили
Отговори на  the_mad_bomber
21.06.2020 16:43

има 🙂 american horros story, трети сезон

Аделайде
Аделайде
01.08.2011 19:16

Поздравления за статията, много е хубава! И страховита.

дани
04.08.2011 9:32

10x и от мен. Супер четиво.

Secret
Secret
14.08.2011 15:41

Статията наистина е много интересна. Благодаря , че я поместихте. Преди много години имаше документален филм по Дискавъри за Делфин Лалори. Тогава за първи път научих за нея и останах доста интригувана.

abv
abv
14.08.2011 23:19

„the_mad_bomber“ – По принцип много от филмите на ужасите са произлезли от реални истории, да не говорим,че реалността често е по- брутална и невероятна. Относно Афроамериканците, преди 100 години са ги смятали за животни и са им излагали отрязаните глави по музеите като експонати… Научния расизъм по това време в последствие води до нацизма. Нещо много статии за кървави господарки и тем подобни се насъбраха, доколкото съм чувал е имало и някаква румънска кървава графиня за която май няма статия в сайта. Нищо чудно и днес някои богаташи които могат да си го позволят да издевателстват по подобен начин над… виж още »

Kameliq
Kameliq
02.05.2012 13:51

Поздравления за статията, много е хубава! :)))))

Gypsimamma
Gypsimamma
20.06.2012 15:12

Мисля, че филмът The skeleton key е направен точно по тази история.

Жана
Жана
27.09.2012 22:58

Луда жена! Толкова хора да умрат в подобни мъки… дано душата й не е намерила покой.

oconner
oconner
24.01.2014 14:25

Има сериал в който се разказва за тази жена !!!!!!!!!!!
Сериала се казва “ Зловеща семейна история/American Horror Story- сезон 3/season 3“ Във всеки 1 сезон на този сериал , се разказва за такива къщи , а за тази жена е в 3 сезон , също се разказва и главно за вещици , сериала е голям хит , уникален е много е страшен и 1 от най-гледаните , гледайте го ! 🙂

Моника
Моника
01.01.2015 22:52

American horror story не разказва за къщи. Всеки сезон е посветен на различна страшна тема- сезон 1 е за духове, сезон 2 е за извънземни и лудница, сезон 3 е за вещици и наистина са изполвали Мадам Лалори, сезон 4 е за „freak show“. Аз също го препоръчвам. Много е добър.
Статията ми беше много интересна! Благодаря, че сте я публикували! Веднага се прехвърлям на следващия пост в сайта!

Dendy_160
Dendy_160
11.01.2015 17:20

Само мен ли ме побиха тръпки? 😀

Елена
Елена
23.05.2015 16:11

Тази жена не е била луда. Извършеното от нея над робите не е плод на болен мозък, а част от сатанински ритуали. И въобще не е единствената представителка на богато семейство, която се е занимавала с подобни неща. Който се интересува, може да потърси информация.

Не Е Важно
Не Е Важно
23.02.2016 11:23

тая е била ебаси комплексарката!

Петя
Петя
16.07.2019 17:01

Според мен по-скоро съпруга й е експериментирал…