Елизабет Батори: Кървавата графиня

Елизабет Батори: Кървавата графиня

Унгарската графиня Елизабет (Ержебет) Батори е вероятно най-продуктивната жена сериен убиец в историята. Тя става известна с прозвището Кървавата графиня. Елизабет е от уважаван и почитан род – нейният чичо Стефан Батори е крал на Полша, а нейният брат – принц на Трансилвания. Смята се, че е убила около 600 млади момичета. Трудно е да се каже дали е извършила убийствата от садизъм или за да се къпе в кръвта на жертвите си, което според тогавашните вярвания е запазвало младостта.

Легендите, които я заобикалят, дават началото на повечето вампирски митове. Брам Стокър създава романа си „Дракула“, обединявайки в едно легендите за Влад Цепеш и графиня Елизабет.

Тайно сборище

Около Коледа на 1609 (или 1610 г.) унгарският крал Матиас ІІ изпраща група мъже във величествения замък Чахтице. До него са стигнали слухове, че в замъка са държани против волята им и дори може би са убити няколко млади жени от околността. Той бърза да изпрати хората си да разнищят случая.

Тези мъже знаят, че трябва да бъдат внимателни. Красивата господарка на замъка, известна с копринено черната си коса и бледа кожа, има кралска кръв и големи връзки. Тя е вдовица на прочут унгарски воин, наречен „Черния герой“ заради храбростта му в битките срещу турците и е роднина на принцове и крале, епископи и кардинали, а също и братовчедка на премиер-министъра Турзо – който е един от мъжете, изпратени на проверка в замъка й. Тя ще го пусне, ако той й съобщи за присъствието си, но целта на групата е да проникне в имението незабелязано. Чичото на жената Стефан Батори някога е бил крал на Полша и ако слуховете за нея се окажат верни, тя би могла да се превърне в опасен политически противник. От друга страна, ако дамата наистина върши онова, което се говори, то тя трябва да бъде спряна на всяка цена.

Стефан Батори
Стефан Батори

Навън е студено и тъмно – мъжете трудно намират пътя на светлината от факлите си. В селото се говори, че тази вечер господарката на замъка ще организира едно от своите тайни сборища – събитие, на което държат да станат свидетели, за да могат да я уличат, ако не в друго, то поне във вещерство. Хората от близкото село разказват, че от замъка често се чуват смразяващи писъци, говорят за изчезнали и убити момичета, но досега никой от тях не се е осмелявал да се изправи срещу вече 50-годишната графиня. До ушите на краля е стигнал слух, че тя е отвлякла и убила девет момичета от добри семейства.

Замъкът Шейде

Мъжете, изпратени на тази мисия, са чували, че господарката практикува черна магия и не искат да бъдат забелязани от слугите й. Трябва да избегнат заклинанията й на всяка цена. Затова те се промъкват до замъка без да обявят присъствието си. Групата се състои от премиер-министъра, свещеника, който е подал сигнала срещу графинята, местния управник (който също е неин роднина) и няколко войника. Те се изкачват по стръмното било на хълма, на който се намира замъка, като се стараят да не бъдат забелязани. Повечето от прозорците на сградата са тъмни, но това е огромна крепост и обитателите й биха могли да са навсякъде. Засега няма признаци за тревога, нито пазач на портите. Мъжете се приготвят да проникнат вътре.

За тяхна изненада масивната дървена порта е открехната, те я бутат и се озовават в замъка. Една котка изскача от някъде и им изкарва ангелите. Те са чували, че графинята използва тези животни за свои слуги. От сенките изскачат още котки. Свещеникът бърза да се прекръсти. Той преброява всичко на всичко шест котки, които ще помни дълго след това.

В този момент съвсем неочаквано пред тях се появява първото доказателство, което търсят.

Трудно за вярване

На студения каменен под в голямата зала лежи полуголо младо момиче. Тя не помръдва. Те решават, че може да е заспала или пияна и се приближават към нея. Тя продължава да лежи неподвижно. Един от мъжете я докосва и поклаща глава. Мъртва е. Тялото й е безжизнено и бледо, сякаш всичката кръв е източена от нея – точно според слуховете.

Тогава чуват стенание. Само на няколко крачки от тях, постряно на земята, лежи още едно момиче, но този път живо. Мъжете установяват, че тялото й е прободено на много места. Тя също е изключително бледа. Разбират, че момичето няма да живее още дълго, затова я оставят и продължават навътре в замъка. До обонянието им достига ужасната миризма на разложение.

Групата се натъква на още един женски труп, вързан с вериги за една колона. По тялото й има следи от побой и изгаряния, както и белези от бой с камшик. Тя също е обезкървена. Изглежда тези момичета са били подложени на някакви дяволски ритуални церемонии, свързани с източване на кръв.

Все по-неспокойни от находките в замъка, мъжете слизат по каменните стълби, водещи към тъмниците. Турзо е идвал тук като дете, така че помни пътя. Придвижват се, опипвайки каменните стени за ориентир и сърцата им тръпнат в очакване на следващата страшна находка. Тогава чуват движение в мрака, последвано от жаловит плач. Тръгват след звука и се натъкват на килии пълни с жени и деца, повечето от които едва се движат от липсата на кръв. По-силните се молят за помощ. Жертвите знаят, че никой не е напускал замъка жив, но онази нощ имат късмет. Спасени са.

Мъжете освобождават пленничките и ги извеждат от замъка преди да продължат претърсването на по-горните етажи. Там, в голяма, осветена с факли зала, откриват следи от садо-мазо оргия. Жената, която търсят, се е измъкнала, но те знаят къде би могла да е отишла, така че няма да бъде трудно да я намерят.

Трудно е да се различи истината от легендата в този случай от преди повече от триста години. Съществуват различни версии за събитията и личностите замесени в тях, като някои от тях си противоречат значително.

Дамата

Не съществуват запазени сведения за онова, на което се натъква групата в онази нощ, вероятно поради характера на видяното – твърде чудовищен, за да бъде описан на хартия – но от последвалите съдебни заседания са останали предостатъчно записки. Властите задържат всички отговорни за безнравствените деяния в замъка, освобождават оцелелите жертви и отвеждат протестиращата вещица в стая в нейния собствен замък, където я затварят, докато вземат решение за съдбата й.

Научи повече за:   Кийт Хънтър Джесперсън: Убиецът с усмихнатото лице

Нейното име е Ержебет Батори, представителка на могъщ род с корени в подножието на Карпатите. Гордън Мелтън разказва, че тя е дъщеря на Георги и Ана Батори, родена през 1560 (или 1561 г.). По онова време Унгария става свидетел на многобройни битки между Османската империя и армиите на австрийските Хабсбурги. Родът Батори е протестантски, нова религия за онази епоха, и Ержебет израства в Ешед, имение в Трансилвания. Когато е на 11 години, нейният братовчед Стефан става принц на Трансилвания и крои планове за обединяване на Европа срещу турците. Но битките на няколко фронта изчерпват ресурсите му. Стефан е известен с жестокостта си, а учените днес го дават за пример, доказващ предразположението на рода Батори към умствените разстройства.

Ержебет не е лесно дете, но нейният живот също не е песен, въпреки синята кръв във вените й. Тя страда от припадъци и получава неконтролируеми пристъпи на ярост, които може би подсказват за мозъчно увреждане, причиняващо прекалена агресия. Според някои изследователи тя е страдала от епилепсия. Ержебет започва да води полов живот доста рано и забременява на 14-годишна възраст от някакъв селянин, след което е изпратена в изгнание, за да се избегне скандала.

На 15 години тя се омъжва за граф Ференц Надазди, велик воин, който често отсъства от дома. С този брак са скрепени две могъщи семейства, в които има доста примери на лудост и жестокост. Лелята на Батори, изтъкната дама от кралския двор, е известна като лезбийка и вещица. Неин чичо е алхимик и поклоник на дявола, а брат й – индивид около когото не е безопасно да се навъртат жени или момиченца. За капак нейната дойка Илона Джу – една от арестуваните през 1610 г. – практикува черна магия, ритуалите на която изискват костите и кръвта на деца, принесени в жертвоприношение.

В своята книга „Истински вампири в историята“ Доналд Глът разказва, че Ержебет е вещица и е носела със себе си пергамент, на който е изписано заклинание за защита. Молела се е на богинята Истен за помощ, здраве и дълъг живот.

„Когато съм в опасност“- гласи пергаментът, – „изпрати ми деветдесет и девет котки. Заръчвам ти да го направиш, защото ти си великата повелителка на котките… нека деветдесет и девет котки дойдат бързо и отхапят сърцето на крал Матиас… И запази Елизабет от беда.“

Ержебет се премества в замъка Шарвар и се научава как да управлява голямо имение. Въпреки че отношението й към прислугата днес се е превърнало в легенда, по онова време е било нормално аристократите да упражняват властта си над слугите с жестоки побои и дори смърт. Ержебет се наслаждава на властта и притежава порочна импулсивност, която разцъфтява още повече в свят, в който никой не държи сметка на аристократите.

Замъкът Сарвар
Замъкът Шарвар

От доста източници се знае, че тя е била също така дребнава и нарцистична. Сменяла е тоалетите си по шест пъти на ден и е прекарвала часове пред огледалото, наслаждавайки се на легендарната си красота. Използвала е всякакви помади и мазила, за да запази и избели кожата си. Нищо никога не й е отказвано и е изисквала от околните непрестанна възхвала. Можем само да предполагаме в какво би се превърнала тази жена, ако не се е съюзила с съпруга си, но без съмнение е била благодатна почва за неговите садистични наклонности.

Обучена да изтезава

Пристигайки в замъка на Надазди, Елизабет е запозната с неговите специални тъмници и правила за дисциплина. Един от неговите методи се състои в това да намаже с мед голото тяло на някоя слугиня и да я завърже навън, където е оставена да бъде жилена и хапана от насекомите. Запознава Елизабет с изкуството да замразява момиче до смърт през зимата, като полива тялото на жертвата с вода, докато то се втвърди и престане да мърда. Когато е на война в чужди страни, той често й изпраща черни магии, които да изпробва у дома – символ на неговата любов. Окуражава Елизабет да бие слугините почти до смърт, задача, която тя приема с огромно удоволствие.

Надазди често отсъства по военни задачи и Елизабет практикува ритуалите си и му разказва за тях в писмата си.

„Турко ми разкри един прекрасен нов ритуал. Хващаш черна кокошка и я биеш до смърт с бяла сопа. Запазваш кръвта и намазваш с нея някой от твоите врагове. Ако няма как да намажеш тялото му, я нанасяш по някоя от дрехите му.“

Ержебет разполага с плеяда от мъже любовници, макар че също като прочутата си леля изглежда харесва и секса с жени. Заобиколена е от хора, занимаващи се с магьосничество, алхимия и вещерство.

Елизабет Батори
Графиня Батори

След като им се раждат три момчета и едно момиче, през 1601 г. Надазди се разболява тежко и през 1604 г. умира на 44-годишна възраст, оставяйки Елизабет вдовица на средна възраст. Тя се премества в замъка им Виена, където започва да води по-активен социален живот, но след това се завръща в имението си в Унгария, вероятно за да може необезпокоявано да практикува изтезанията и магиите си.

До 1609 г. неин партньор в престъпленията е една малко позната фигура на име Анна Дарвулиа, а след това и вдовицата Ержи Маджорова. С други думи графинята не е сама в безчинствата си. Предполага се, че точно Маджорова я е окуражила да отвлича момичета от низшето дворянство.

От близките села започват да изчезват хубави, млади момичета и деца. Семействата им не знаят какво да правят. Не могат открито да обвинят благородник, защото това ще им навлече неприятности, затова се обръщат към свещениците си или си държат езика зад зъбите. Виждат как теглената от черни коне каляска на Надазди отвежда в замъка момичета, които изчезват завинаги. Годините минават и никой не се осмелява да се противопостави на графинята. Все още е пресен спомена за селското въстание от 1524 г., наказано сурово от благородниците, и никой няма желание да поеме отново този риск.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Немският антрополог Микаил Вагенер посочва, че след смъртта на съпруга си Ержебет е продължила да прибягва до изтезания и дори е усъвършенствала методите си:

„Нещастните момичета, примамвани в замъка под предлог, че ще работят там като слугини, са заключвани в тъмница. Там са подлагани на непрекъснат побой, докато телата им не се подуят. Елизабет често изтезава жертвите си лично; когато дрехите й се пропият с кръв, тя ги сменя и продължава с мъченията. Подутите тела на девойките са разрязвани с бръсначи. Понякога гори момичетата и след това ги реже, но повечето от тях са бити до смърт“.

Мнозина смятат, че тя е била психопат и умственото й състояние се е влошавало все повече с годините.

Научи повече за:   Мадам Делфин Лалори: Кървавата господарка от Ню Орлиънс

Понякога графинята е зашивала устите на слугините, карала ги е да ядат ивици от собствената им плът или е горяла гениталиите им.

Пристрастяване

В крайна сметка реколтата от селски момичета се изчерпва и Ержебет, по-смела от всякога, обръща жадния си за кръв взор към низшето дворянство. Точно както се случва с много други серийни убийци чувството за безнаказаност я прави дръзка и глупава. Пристрастена е към удоволствието, което й носят изтезанията и не може да спре.

За да попълни намаляващите си резерви, Ержебет предлага да обучава девойките от знатни семейства на „добри обноски“. След убийството на една млада дама през 1609 г., което се опитва да представи за самоубийство, властите най-сетне решават да направят нещо. Този подозрителен инцидент, подсилен от множеството слухове през годините, изисква незабавни мерки. Кралят подкрепя каузата, защото Ержебет го притиска да си плати дълговете, които дължи на починалия й съпруг и ако слуховете се окажат верни, Негово величество ще се измъкне чист от тази неприятна работа. С други думи всички ще спечелят… освен въпросната дама.

Денят на Страшния съд

Слуховете наистина се оказват верни и дори по-ужасни от очакваното, и на кървавата тирания на Ержебет е сложен край. В нощта на нахлуването в замъка Турзо заключва графинята в нейната собствена крепост и оставя няколко мъже да я пазят. В своите писма той споменава само за един открит труп в замъка – на младо момиче, обвинено в кражбата на круша. Ръцете й са били обгорени, а гърдите й нахапани. Турзо върди, че не е виждал оргии в замъка, но тъй като е роднина на Ержебет, най-вероятно се е опитвал да запази репутацията на семейството си.

Елизабет Батори
Ержебет Батори

Докато Ержебет очаква започването на процеса, замъкът е претърсен за доказателства. Открити са кости и други човешки останки, както и дрехи и лични вещи, принадлежащи на изчезналите момичета. Според спомените на един лейтенант по време на обиска са се натъквали на мъртво момиче зад всеки ъгъл в замъка. Много от телата са били с липсващи ръце или очи. В камината е имало почернял труп, а в плитки гробове около замъка са били погребани още тела.

„С ужас гледахме как кучетата тичат наоколо, захапали останките на момичетата в устите си“.

Властите успяват да научат много неща от оцелелите жертви и получават пълни признания от съучастниците на Батори. Мъжете и жените, помагали й в мъченията, започват да се обвиняват един друг с надеждата за по-милостива присъда. Самата Ержебет не се явява на делото, нито пък свидетелства. Остава в замъка си и упорито твърди, че е невинна. Нейните високопоставени роднини убеждават съда да я държи под домашен арест и да отлага присъдата й до безкрайност.

Заседанията на специалния трибунал започват на 2 януари 1611 г., под председателството на съдия Теодосиус де Жуло от Кралския върховен съд и още 21 съдии. Призовават многобройни свидетели, понякога по 35 на ден, включително и семействата на изчезналите момичета и оцелелите жертви. Сред тях е и майка, загубила 10-годишната си дъщеря.

Главните показания срещу Ержебет са дадени от нейната прислуга и хората, които са й били помощници в кървавата кампания. На всеки от съучастниците й са задавани едни и същи 11 въпроса за това от колко време са били в замъка и какво се е вършело там. Питат ги кого точно са убили, колко души, откъде са дошли жертвите и кой ги е довел в замъка. Трябва да опишат изтезанията и какво са правили с телата на убитите момичета. И най-важното, трябва да разкажат всичко за участието на графинята в престъпленията. Техният разказ хвърля светлина върху толкова ужасни деяния, че Ержебет и до ден днешен е известна като едно от най-жестоките чудовища в историята.

Признанията на мъчителите

Джуджето Фицко, който е слуга на Ержебет от 16 години, не е сигурен в убийствата на колко момичета е помагал лично, но знае точната бройка на всичките жертви: 37. Пет от тях са погребани в дупки, две в градината, две през нощта в църквата и т.н. Девойките са примамвани с обещания за работа в замъка, и то с помощта на жени от местните села, на които Батори е давала пари или малки подаръци. Ако момичетата се съпротивляват, са бити до безсъзнание и са отнасяни. Жертвите са избирани по мекотата на кожата им – дори и на езика – и заради младостта и красотата си.

Когато го разпитват за видовете изтезания, Фицко казва:

„Ръцете им бяха връзвани с канап и бяха бити до смърт, докато телата им не станеха черни като въглен и кожата не започнеше да се свлича. Едно от момичетата изтърпя повече от двеста удара преди да умре. Дорка [друга съучастничка] отряза пръстите й един по един с градинска ножица и след това преряза вените й“.

Дойката на Ержебет Илона Джу признава за убийството на около 50 момичета. Тя използва нагорещена до червено маша, която завира в устата на някоя от нещастните си жертви, чак до носа. Самата господарка, разказва дойката, е разчекнала с голи ръце челюстите на едно момиче. Тя също така им е забивала игли по цялото тяло или е разкъсвала плътта им с остри щипци. Харесвало й е да реже кожата между пръстите им.

Ержебет е режела пръстите им или ги е удряла по лицата, докато не счупи костите им. Дори когато е била болна, тя не се е спирала, а е карала да водят момичетата до леглото й, за да може да ги бие и хапе. Понякога ги е хапела до смърт и е карала мъжете от прислугата да ядат от плътта им. Илона Джу разказва, че господарката й е обичала да слага намаслена хартия между краката на момичетата и да я подпалва или ги е горяла със свещи. Около леглото на графинята се е леело такова количество кръв, че се е наложило да посипват пода с пепел, за да се абсорбира. Когато са погребвали телата, са пеели над тях дяволските си заклинания.

Научи повече за:   Зад заключени врати: Убийството на Аруши Талвар

Третият обвиняем съучастник добавя, че графинята е обичала да гори стъпалата на момичетата с нагорещено желязо. Друг свидетел заявява, че лично е виждал как дяволът седи в скута на графинята и че тя е имала сношение с него. Само една от слугините на графинята отказва да свидетелства, заради което очите й са извадени, а гърдите й отрязани преди да бъде изгорена на кладата.

Някои от момичетата са били оковавани за стените на тъмниците и угоявани, защото графинята е вярвала, че така ще увеличи кръвта в телата им – а кръвта е жизнено важна съставка за нейните магьосничества. Девойките са били принуждавани да правят неописуеми сексуални извращения с нея. Ако са покажели неудоволствие, са били наказвани с мъчения и смърт. Според прищявките на графинята, понякога дори любимките й са получавали най-лошо отношение. Една от тях е била заставена да одере кожата на собствената си ръка, а други са били затваряни в тесни клетки с шипове.

Дори в онази епоха, известна с изтезанията си, съдиите са ужасени от чутото, особено от разказите на оцелелите жертви. Те описват как са били пробождани, щипани, бити и горени от господарката на замъка. Много от тях са обезобразени за цял живот.

С всеки изминал ден свидетелите добавят нови и нови ужасяващи подробности за изтезания и трупове. Най-сетне всичко приключва. Въз основа на откритите скелети и човешки останки, както и на показанията на очевидците, графиня Батори и нейните съучастници са осъдени за 80 убийства. Във втората част от процеса е представено новооткрито доказателство под формата на списък, в който с почерка на Батори са записани имената на повече от 650 жени. Предполага се, че тя е водила отчет на жертвите си и е възможно наистина да е убила толкова много момичета. Официалните обвинения остават за 80 убийства, макар че самият крал Матиас споменава в едно свое писмо до Турзо, че е чувал за поне 300 жертви.

Заточение

Докато нейните съучастници са измъчвани и екзекутирани по най-различни ужасяващи начини – на някои от тях изтръгват пръстите, други погребват живи, а трети обезглавяват – съдиите решават какво да правят с господарката.  Крал Матиас настоява за екзекуцията й, но това означава да се издаде специален указ, чрез който да бъде снет кралския й имунитет. Вече се е наложило да издадат подобен указ, за да могат да я съдят. Нейният роднина, премиер-министър Турзо, се изказва в нейна защита и настоява, че тя не е в състояние да разбере какво е извършила. Но многобройните уреди за мъчения, открити в замъка й, показват без съмнение, че графиня е подхождала към деянията си съвсем хладнокръвно и е получавала от тях огромно удоволствие.

Тъй като семейството й държи нейното богатство да остане в рода, в крайна сметка Ержебет Батори е осъдена на доживотен затвор и е затворена в покоите на замъка Чахтице. Нейният син – и единствен наследник – пише писмо, в което моли за пощада, но дъщеря й Анна се заклева никога повече да не проговори на майка си, нито да позволи на децата си да го направят. Ержебет продължава да отстоява невинността си и твърди, че селските момичета са умирали от най-различни неща, като заразни болести или отравяне на кръвта.

Тя е заключена в стаите си, прозорците и вратите са зазидани, като са оставени само тънки отвори, през които да й дават храна. След три години и половина, през лятото на 1614  (или 1613г.), Ержебет Батори умира на 54-годишна възраст. Пазачите забелязват, че не е докоснала вечерята си и когато поглеждат през отворите я виждат просната по очи на пода.

Легендата разказва, че когато разбиват стените, за да извадят тялото й, е открит документ, твърдящ, че преди да бъде затворена, Ержебет е използвала черна магия, за да призове деветдесет и девет котки, които да разкъсат сърцата на нейните обвинители. Свещеникът, който го прочита, си спомня за котките, на които се натъкват в нощта, когато влизат в замъка.

Кървав фетиш

Графиня Батори е една от изключително редките исторически примери за жени, показващи вампирски и канибалски апетити. След смъртта й плъзват слухове, че всъщност се е къпала в кръвта на младите си жертви. Според някои изследователи тя е убивала девойките, само за да поддържа красотата и младостта си.

Когато изследователят на Дракула Реймънд Макнали отива в Словакия, за да проучи съдебните архиви, не открива в тях никакъв намек за къпане в кръв, макар че съдържат разкази за отхапване на парчета плът от жертвите й.

Според легендата веднъж Ержебет зашлевява една от слугините си и на ръката й капва кръв от момичето. Когато я измива, забелязва, че кожата отдолу изглежда по-млада. Алхимиците я уверяват, че това е знак за нейното благородство и за да се поддържа млада, трябва да се къпе в кръвта на девици.

Историческите архиви не споменават нищо за подобно странно поведение или фетиш и е по-вероятно тя просто да се е възбуждала от вида на кръвта или да я е използвала в своите ритуали и церемонии. Ако може да се вярва на списъка с 650 имена, графиня Батори остава ненадмината в историята по брой на жертвите си. До ден днешен тя има репутацията на един от най-кървавите убийци в света, което се дължи отчасти на благородническия й статус, който я прави недосегаема в едно общество, защитаващо своите аристократи.


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
29 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
reni
reni
17.07.2009 4:57

Bahti 6ibata grafinq napravo me pobivat trapki ot tazi izvratena kyrva ako moga taka da q nare4a yjas kak e postapvala napravo ne moga da go proymeq

Jade
Jade
02.06.2009 17:16

V „Stay Alive“ se razkazva za neq mn gaden film

Adolf Hitler
Adolf Hitler
06.10.2009 16:27

Това е пълна измама ,измислена от Хабсбургското лоби, с цел дестабилизиране на Унгарската държава и асимилирането и.Гледайте филма ,,Батори“ , дело на славяни и ше разберете истината. 😐

Lora
Lora
11.11.2009 14:59

Има две версии ,че е убивала момичета или че не е.Във филма „Батори“ е наблегнато на весията,че графинята е обвинена с цел опетняване на репутацията и.Там всъщност тя се къпе с билки ,а не с кръв както е изложено тук.Въпросът е доста спорен,тъй като няма много писмени доказателства.

Буржоа-бохем
Буржоа-бохем
27.05.2010 13:22

Батори си има руски аналог в лицето на помешчицата Даря Николаевна Салтикова, по-известна като Салтичиха, живяла през 18-ти век. На нея се приписват приблизително 138 убийства, като 75 са доказани. Жертвите са основно девойки и млади жени, част от крепостните й селяни. Освен брутален садизъм, на Салтикова не бил чужд и канибализмът.
Ще съм благодарен на Силвия да направи за в бъдеще достояние на всички „подвизите“ на тази руска дворянка.

Поздрави и благодарности за статиите, следя ги с голям интерес от самото им начало!

Някой си
Някой си
20.07.2010 10:49

Наистина е била много красива…

Led
Led
11.04.2011 13:47

М кървавата графиня.

Много легенди има около тази особа.

Naomi-chan
Naomi-chan
28.04.2011 23:00

Jade филма е трепач,какво му е гадното?;) Ще гледам филма „Батори“:)Има 2 версии,че е убивала и,че е била натопена.За жалост не знам коя версия е вярна 🙁

Ivan
Ivan
17.09.2011 15:16

Всъщност,по онова време,аристократите имали право да се държът така със своите подчинене,т.е. да ги измъчват,убиват и т.н.

abv
abv
10.10.2011 0:32

До ivan: то и сега няма гаранция,че аристократите не извършват подобни деяния макар и потайно.

.....
.....
13.10.2011 22:30

Едва ли нещо толкова жестоко би измислено съвсем случайно. Може и малко, но 100% има поне малко истина.

Ivan
Ivan
27.10.2011 14:42

До abv: да съгласен съм с теб,но,тогава хората са били по страхливи и са имали по примитивно мислене,не мисля че сегашен аристократ,може да убие 650 момичета и това да остане потайно :)) и аз си мисля ,че има малко истина,но си мисля че по онова време е имало доста интриги,за земи,власт и пари,не се знае дали някой я е натопил,или наистина се е случило,но е факт че е останала в историята !!

ASD
ASD
03.03.2012 2:50

Това е доста нереална история,запазила се до днес само заради прекалената си скандалност. Съпругът на Елизабет Батори – Ференц Надашди не е нито вещер,нито садист а е много уважаван унгарски национален герой, с голям принос към тяхната държава. След неговата смърт граф Турзо – втори човек след краля се полакомява за имотите му,позовавайки се на роднинските си връзки, но Елизабет Батори оказва сериозен отпор на тези негови щения. Граф Турзо не се отказва, а замисля план как тотално да дискредитира вдовицата. В крайна сметка, благодарение на огромното му влияние този план сработва успешно. Естествено, за да успее компрометира съпруга на… виж още »

Gergana
Gergana
19.03.2012 1:27

Има един филм „Stay a live“ за една видео игра.Там също се споменава за тази графиня,готин е.

–––––––––––––––––––––––––––-
Коментарът е транслитериран от модератор. Моля, пишете на кирилица!

taion
taion
10.04.2012 3:07

Да има и не е кой знае какво Gergana от друга страна филма BATHОRY е страхотен до колко написаното тук е истина немога да кажа и се пак звучи доста несвързано и налудничаво. Да аристократите по онова време са имали неограничени права над простолюдието ааа селяците там. И все пак до такава степен. А и междо друото мерси НА ASD той направо ви разказа филма BATHОRY.

gabi
gabi
26.05.2012 16:55

Като знам всичките й легенди направо не мога да вляза в банята

–––––––––––––––––––––––––––––––-
Коментарът е транслитериран от модератор. Моля, пишете на кирилица!

avi
avi
31.08.2012 22:47

има още един филм казва се The countess

kentavar
kentavar
03.09.2012 9:23

The countess пък е римейк на „Countess Dracula“ от 1971

вики
вики
05.02.2014 23:27

Боже вие вярвате ли на това 🙁

Ренета
Ренета
27.03.2014 20:02

Не става въпрос дали някой трябва да вярва,а до каква степен се е случило. Демонизирането на богатите и сега се прави.Но винаги се базира на капчица че и повече истина.Браво,прекрасна статия.Според мен много по-пълна и даваща отговори от двата филма създадени за Батори.

Elle
Elle
08.04.2015 10:12

Вярна или не, статията е разкошно написана! Поздравления! Рядко оставям коментари, но след прочетеното съм speechless. 🙂

смятай
смятай
05.05.2015 6:25

ебаси лудата!

Красен
Красен
04.11.2015 22:07

Трябва да я мъчат до живот…лекуват я пак я мъчат,горят,давят,изнасилват,лекуват…мъчат!! Това заслужава,много,много страдания! Каквото почукало,такова се обадило!!!

Victoria
Victoria
08.05.2016 7:38

Факт е че има богати , които много си позволяват , но е още по-голям факт , че цифрите са смешни и налудничеви, да не говорим за това , че и до ден днешен сриването на репутацията и фалшивите обвинения се използват като начин за по-лесно постигане на цели и то от алчни и завистливи хора. А и това ,че звучи „пикантно” и вълнуващо една история не значи , че е реална. Жалко е да се споменават починали хора с лошо , за които не знаят истината.Да изчезнат 5 човека едновременно е фрапиращо за населеното място.Просто смешно, жена да направи… виж още »

Наско
27.06.2016 15:38

Филма сам го гледал казвасе остани жив като цяло е готин ама дали е реален

Силвия
Силвия
08.01.2017 23:12

Имала снуушения с дявола! Ееех какво ли не измислят хората за пари и власт! Кой знае колко пари са им дали, за да кажат тези неща! Това е налудничево!

Betelgeuse
Betelgeuse
22.12.2019 20:15

Някой има ли представа как смърди само един единствен човешки труп? Вонята е така непоносима , че можеш да повърнеш и това, което си изял вчера…..Интересно ми е кой нормален възрастен човек ще повярва на картинката, описана в този разказ, който очевидно е плод на обезпокоително болно въображение. ….Навсякъде трупове и парчета от трупове…. Обаче никакви зарази, извращенците са живи и здрави, стоически оцеляват на зловонията и купищата твари бацилоносители, които са налазили мършата!😉😁😂 Отгоре на всичко са оставили и вратите отворени, за да може всеки, който пожелае да си влезе и да се наслаждава на интериора, пък и да… виж още »

Betelgeuse
Betelgeuse
22.12.2019 20:55

Някой знае ли как смърди един единствен човешки труп? Можеш да повърнеш и това, което си изял вчера! Кой нормален възрастен човек ще повярва на картинката описана в този разказ? Който очевидно е плод на обезпокоително болен мозък.😉 Трупове и парчета от трупове на всяка крачка 😁 Обаче на извращенците нищо им няма! Пращят от здраве въпреки вонята и всички зарази, разнасяни от гадините, които са налазили мършата!😂👉👍 Отгоре на всичко са оставили вратите отворени, за да може всеки който иска да заповяда. Да поразгледа интериора и да се включи в някой и друг сатанински ритуал по желание! За съжаление… виж още »