Едмънд Кемпер: Убиецът на стопаджийки

Едмънд Кемпер: Убиеца на стопаджийки

Серийният убиец Едмънд Емил Кемпер убива шест млади колежанки през 70-те години. Освен тези момичета убива и няколко членове на своето семейство, както и една семейна приятелка. Кемпер извършва престъпленията си по същото време, когато в този район се подвизават и двама други серийни убийци – Джон Линли Фрейзър и Хърбърт Мълин. Поради този факт окръг Санта Круз става известен като “Столицата на смъртта”, а Едуард Кемпер е кръстен от пресата “Убиеца на студентки”.

„Когато видя красиво момиче да ходи по улицата, през ума ми минават две неща: част от мен иска да я заведа у дома, да бъда мил и да се държа добре с нея; другата част обаче се чуди как ли би изглеждала главата й, набучена на пръчка.” – Ед Кемпер

Бомба със закъснител

Денят е 27 август 1964 г. Петнадесет годишният Едмънд Кемпер прекарва училищната си ваканция в ранчото на своите баба и дядо в Норт Форк, Калифорния. Той не е щастлив от този факт. Стеснителният и необщителен Ед вече се извисява на ръст цели 1,90 м и хората обикновено гледат да се отърват от компанията му. Израства объркан и гневен и по-късно сам се описва като ходеща бомба със закъснител.

Кемпер не харесва начина, по който майка му се отнася към него, а баба му е също толкова лоша. Двете винаги го командват и му казват какво да прави. Таи фантазии, в които ги обезобразява и убива. И не само тях: като дете, Кемпер си мечтае всички хора по света да умрат, като той самият иска да избие много от тях. Момчето обича да измъчва котки. Веднъж погребва една, но след това я изравя, отрязва главата й и я забучва на пръчка.

Бабата на Кемпер като млада
Бабата на Кемпер като млада

В този августовски следобед той се скарва в кухнята със своята 66-годишна баба Мод. Кемпер е пренесъл гнева, който изпитва към майка си, върху баба си, така че няма нужда от особено сериозен повод, за да реагира. Вбесен, той грабва пушка и когато Мод го предупреждава да не стреля по птиците, се обръща и стреля в нея. Уцелва я в главата и след това я прострелва още два пъти в гърба. Според някои източници я е намушкал многократно с нож. Неговото първо убийство е импулсивно – по-скоро безразсъдно действие, отколкото планиран инцидент. Но сега се налага да скрие случилото се от дядо си. Едрото момче с лекота замъква трупа на баба си в спалнята.

Тогава дядо му, който също се казва Едмънд, се прибира. Старецът е на 72 години и точно той е подарил на внука си въпросната пушка .22-калибър за Коледа. Едмънд чува, че колата му спира отвън. Отива до прозореца и взима решение да довърши това, което е започнал. Когато старецът излиза от колата, Едмънд вдига пушката си и го застрелва. След това скрива тялото му в гаража.

Дядото на Кемпер като млад
Дядото на Кемпер като млад

Не знаейки какво друго да стори, той се обажда на майка си в Монтана и й казва какво е направил. Майка му Кларнел го накарва да извика полицията. Тя внезапно си спомня си за предупреждението, което някога е отправила към биологичния баща на Едмънд, чийто родители сега са мъртви. Казала му е да не се изненадва, ако някой ден момчето ги убие.

Кемпер се обажда в полицията и те идват в ранчото да го арестуват. Той ги чака спокойно на портата. При последвалия разпит заявява на полицаите, че е застрелял баба си, за да види как ще се почувства. Обяснява, че е убил дядо си, за да му спести откритието, че внукът му е убил собствената си баба.

За калифорнийската полиция е непонятно как едно дете би могло да извърши подобно нещо. Той е изпратен за психиатрична оценка и му е поставена диагнозата параноидна шизофрения. Установява се също така, че нивото му на интелигентност е на косъм от гениалността. Вместо да го пратят в детски изправителен център, се озовава в щатската болница за криминално проявени душевно болни в Атаскадеро. С помощта на майка му е освободен оттам на 21-годишна възраст.

Точно когато излиза от клиниката градът, който ще се превърне в негов нов дом, попада на първите страници на вестниците в цялата страна.

Столицата на смъртта

Крайморският град Санта Круз лежи на тихоокеанския бряг на юг от Сан Франциско. Градът е заобиколен от планини, океан и надвиснали секвои и представлява туристическа Мека и престижно място за живеене. В началото на 70-те години, когато започват убийствата, жителите на града вече са изнервени от прииждащите хипита, появили се благодарение на новооткрития кампус на Калифорнийския университет в района. Градът се изпълва с млади хора, но не всички от тях са приветствани от местните.

В края на 1970 г. Джон Линли Фрейзър убива петима души – секретарката на д-р Охта и неговото семейство. Целта му е да спре научния прогрес, който според него разрушава природата. Този хипи екстремист е диагностициран с параноидна шизофрения, но въпреки това е обявен за вменяем и осъден. Това се дължи отчасти на факта, че предишната година Чарлз Менсън и неговото семейство са проникнали по подобен начин в дома на режисьора Роман Полански, където убиват неговата бременна съпруга Шарън Тейт и нейните гости.

Джон Линли Фрейзър
Джон Линли Фрейзър

След това в края на 1972 и началото на 1973 г. в Санта Круз се случва още една ужасяваща поредица от убийства. Сред жертвите са четирима лагеруващи, свещеник, мъж, копаещ в градината си, младо момиче и майка с две деца.

В крайна сметка полицията залавя убиеца – 25-годишният Хърбърт Мълин. Някога той е бил хоспитализиран и обявен за опасен, но въпреки това е освободен при условие, че ще си взима лекарствата. Разбира се той скоро спира да го прави и започва да чува глас, който го кара да убива. Мълин вярва, че има мисия да спаси хората в Калифорния от супер земетресение, което ще потопи целия щат в океана. Убива с помощта на нож, пистолет или бейзболна бухалка, докато накрая не е заловен от полицията. Той също получава диагноза параноидна шизофрения и въпреки това е обявен за вменяем и осъден за 10 убийства.

Хърбърт Мълин
Хърбърт Мълин

Още преди това през май 1972 г. започват да изчезват жени, пътуващи на стоп. В опит да успокоят обществената паника, властите се опитват да припишат тези изчезвания на Мълин, но скоро се оказва, че това е съвсем друг човек.

Престъпленията на Едмънд Кемпер започват преди тези на Мълин и спират след неговите. Техен катализатор е майка му, която постоянно му натяква и го унижава. Когато е освободен от Атаскадеро през 1969 г., психиатрите препоръчват да не бъде пращан при майка си, понеже това би могло да породи у него желание за още насилие. Но изглежда никой не е следял за тези неща. Тъй като няма друг начин да се издържа, Кемпер се премества у Кларнел и тя започва да го гълчи наново.

Кларнел Кемпер
Кларнел Кемпер

Кларнел е напуснала третия си съпруг и е започнала работа като асистент-администратор в новия университет в Санта Круз. Майка и син се преместват да живеят в къща-близнак на улица “Орд Драйв” в Аптос. Често се карат и съседите чуват скандалите им. Кемпер посещава обществен колеж, където се справя добре, но си мечтае някой ден да постъпи в полицейска академия. Когато разбира, че е твърде висок на ръст за полицай, започва да се утешава като се мотае на местата, където се събират полицаите и слуша историите им. Те го познават като Големия Ед и го смятат за учтив младеж. Гласът му е мек, обноските възпитани, а говорът му интелигентен и изразителен. Негов идол е актьорът Джон Уейн и всеки знае това.

Едмънд работи на няколко места, докато накрая не попада в Магистралната служба на Калифорния. Спестява достатъчно пари, изнася се от дома на майка си и отива на север в Аламеда, където споделя апартамент с един приятел. Парите му обаче често свършват и той се връща отново при Кларнел. Купува си мотор, но претърпява с него два инцидента, като от единия получава обезщетение на стойност 15 000 долара. С тези пари си купува жълт форд “Галакси” и започва да обикаля с него района. Ед забелязва, че доста млади жени пътуват на стоп – популярен начин за придвижване сред студентите от Западния бряг в онези дни. Оглеждайки ги, започва да си мисли за нещата, които би могъл да им причини. Тихо, той приготвя колата за своя план, слагайки в багажника найлонови чували, ножове, одеяло и белезници. Сега трябва само да чака подходящия случай. За известен период само качва момичетата и след това ги пуска. По негови изчисления е качил около 150 стопаджийки, всяка от които е можела да стане част от плана му. Най-накрая попада на своята идеална жертва.

Научи повече за:   Алексей Василиевич Суклетин: Алигатора от Казан

Страшни времена

На 7 май 1972 г. Мери Ан Пеш и Анита Лукеза пътуват на стоп от щатския колеж във Фресно, за да се видят с приятели в университета във Станфорд. Когато момичетата така и не пристигат там, семействата им се обаждат в полицията. Но в онези дни бегълките са толкова често срещано явление, че властите не обръщат особено внимание на случая.

Тогава на 15 август в планините са открити останки от женска глава, идентифицирана като тази на Пеш. Други останки не са намерени, но се предполага, че и двете момичета са убити.

На 4 септември изчезва студентката по танци Айко Коо, пътуваща на стоп от Бъркли. На 13 октомври серията от убийства на Хърбърт Мълин започва да привлича вниманието на хората и в началото на 1973 г. изчезва 18-годишната Синди Шол, пътуваща към обществения колеж “Кабрило”. По пътя тя е спряла в дома на своя приятелка. Някой я забелязва как се качва в някаква кола преди да изчезне. След по-малко от два дни на скала, надвесена над Тихия океан, са открити отсечени ръце и крака. После океанът изхвърля на брега горната част от торс, идентифициран чрез рентгенова снимка на белите дробове като този на Шол. Впоследствие се появява и долната част на торса. Сърфист намира лявата й длан, от която са снети отпечатъци, но главата и дясната й ръка не са открити. Вестниците започват да пишат за “Секача” и “Касапина”.

Айко Коо
Айко Коо

На 25 януари две местни семейства са застреляни в домовете си. Скоро след това четирима млади мъже, лагеруващи на къмпинг, са застреляни от упор в главите.

На 5 февруари изчезват още две момичета: Розалинд Торп и Алис Лиу. На 13 февруари очевидец се обажда в полицията, за да съобщи за застрелян в градината си мъж. Скоро след това е арестуван Хърбърт Мълин. Той е свързан с повечето от стрелбите, но не и с убийствата на Синди Шол и Мери Ан Пеш, нито с изчезването на останалите стопаджийки. Отвличането и разчленяването не са част от неговия модел на действие.

Според полицията обезглавяването и разчленяването са извършени от някого с частични или дори професионални умения. Телата са поставяни под наклон, така че главата да е по-ниско от краката, за да може да се източи кръвта, което прави разфасоването по-лесно. Смята се, че една или повече от жертвите са били държани в плен за известен период от време преди да бъдат убити. Ахилесовото сухожилие на Синтия Шол е прерязано.

На 4 март двама стопаджии се натъкват на човешки череп и челюст недалеч от магистрала 1 в окръг Сан Матео. Костите не са от един и същи човек. Полицията претърсва района и открива още един череп, пасващ с челюстта, което означава, че става въпрос за две жертви, убити близо една до друга. Преглеждат сигналите за изчезнали стопаджийки и идентифицират останките на Розалинд Торп и Алис Лиу. Лиу е застреляна два пъти в главата, а Торп веднъж.

Властите са в безизходица. Районът се е превърнал в развъдник на убийства и изчезнали млади жени. Тогава се случва нещо неочаквано. Убиецът на студентки се свързва с полицията.

Обаждането

На 23 април 1973 г. полицията в Санта Круз получава обаждане, на което не може да повярва. То е направено от телефонна кабина в Пуебло, щата Колорадо от 24-годишния мъж, с когото полицаите са пили, яли и говорили с часове: Големия Ед или Едмънд Кемпер. Сега той им казва, че е извършил убийство – всъщност две убийства преди четири дни и след това още няколко. На Разпети петък е убил майка си Кларнел Страндбърг. След това е отишъл да пие със своите приятели ченгета. После се е върнал и е поканил на вечеря приятелката на майка си Сара Сали Халет. Убил я е и е отрязал главата й. Двете тела са натъпкани в дрешниците в дома на майка му.

Кемпер обяснява, че след убийствата е шофирал в продължение на няколко дни, като е зарязал колата си и е наел зелен шевролет “Импала”. Изброява още половин дузина убийства на студентки. Ед иска някой да дойде да го прибере. В колата си държи три оръжия и муниции, които го плашат, и той иска да се предаде.

Офицерът, приел обаждането, обаче помисля, че това е шега. Предлага на младежа да се обади отново по-късно. Кемпер го прави, но и този път не успява да убеди човека отсреща, че трябва да го приеме сериозно. Полицаите го познават и решават, че си прави майтап с тях. Продължава да се обажда и най-накрая успява да убеди един от тях да отиде и да провери къщата на майка му. Кемпер казва, че полицай на име сержант Алуфи е идвал в дома на майка му неотдавна, за да конфискува револвер .44 калибър. Алуфи щял да знае.

Изнасянето на телата от дома на Кемпер
Изнасянето на телата от дома на Кемпер

Сержант Алуфи отива в къщата сам. Когато влиза, е блъснат от миризмата на разложение. Отваря килера и вижда там кръв и коса, което го кара незабавно да обезопаси местопрестъплението и да извика детективите и съдебния лекар. За тяхна изненада намират двете тела, точно както ги е описал Кемпер. И двете жени са обезглавени, а Кларнел е пребита и очевидно е била използвана като мишена за дартс. Езикът и ларинксът й са отрязани и хвърлени в боклука.

Сега детективите разбират защо Убиеца на студентки им се е изплъзвал толкова дълго. Кемпер е слушал историите им, знаел е за стратегиите им и плановете им да го заловят и така е бил в състояние да ги надхитри и залъже. Той не прилича на убиец. Научил се е да кара хората да се чувстват в безопасност около него и така вероятно безпроблемно е вкарвал момичета в колата си, макар студентите да са били предупредени за опасността от пътуването на стоп.

Окръжен прокурор Питър Чанг и група детективи пътуват през три щата, за да приберат Едмънд Кемпер от ареста, в който е вкаран от местната полиция. Заварват го да ги чака тих и спокоен. Изглежда осъзнава, че е опасен и неспособен да се контролира и разбира, че трябва да бъде затворен. Има желание да говори и на два пъти отхвърля правото си на адвокат (макар по-късно да твърди, че е искал адвокат, но му е било отказано).

Задържаният Ед Кемпер
Задържаният Ед Кемпер

Историята, която разказва, е по-странна от всичко, което са чували. Говори с часове, признавайки си за всичко, което е направил с шестте студентки, майка си и нейната приятелка. Прибавяйки към тях и убийствата на своите баба и дядо, извършени преди години, той си признава за общо десет убийства. За да докаже историята си, завежда детективите на местата, където е заровил или захвърлил частите от жертвите си, които все още не са открити. Описва как е правил секс с главите на мъртвите момичета и добавя, че е обожавал усещането да притежава напълно тях и техните вещи.

По време на съдебния процес историите му стават дори още по-зловещи.

Да създадеш убиец

Едуард Емил Кемпер ІІІ е роден в Бърбанк, Калифорния, на 18 декември 1948 г. и е второто дете на Е. Е. и Кларнел Кемпер. Има сестра по-голяма от него с 6 години и една по-малка с 2 години и половина. Близък е с баща си, но той се развежда с Кларнел през 1957 г., когато Едмънд е на 9 години и тя се премества с децата в Монтана. Раздялата е трудна за Ед и той разказва, че за да го накара да се държи мъжки, майка му го е заключвала в мазето. (По-късно предоставя няколко различни мотиви за нейното поведение, в зависимост от това кой го интервюира). Ед мрази майка си и расте с чувството на страх и гняв, както и с фантазиите си.

Научи повече за:   Ед Гийн: Видео биография

Веднъж убива семейната котка, поставя главата й на олтар и се чувства могъщ, когато излъгва за случая и всички му вярват. Усвоява способността да показва на хората различна фасада, на която те се доверяват без да знаят, че личният му свят е изпълнен с кошмарни фантазии. Още преди да навърши 10 години, вече мисли за жените по сексуален начин. Носи в себе си жесток вътрешен свят.

Едмънд Кемпер
Едмънд Кемпер

Разказите на сестрите му също съдържат някои смущаващи спомени. Една от тях го предизвиква да целуне учителката си, а той казва, че ако го направи, ще трябва след това да я убие. Неговата по-малка сестра си спомня, че често е режел главите на куклите й. Майка им го е затваряла в мазето, за да го държи далеч от момичетата, понеже му е нямала доверие. Очевидно инстинктите й са били правилни.

Когато е на 13 години Кемпер посича собствената си котка с мачете и скрива останките й в килера (после майка му ги намира). Същата година бяга от къщи, за да отиде да живее с баща си. Когато пристига обаче, разбира, че баща му, който междувременно се е оженил и има друг син, не е особено щастлив да го види. Е.Е. го приютява за известно време, но след това го изпраща обратно в Монтана. Кларнел също не го иска, тъй като се готви да се омъжи за трети път и огромният тийнейджър само ще й се пречка. Решава да му опакова багажа и да го изпрати в ранчото на баба му и дядо му в Калифорния.

Точно там започва неговата кариера в убийствата.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
Направи дарение чрез Revolut 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: DilyanaMihailDonikaTANYAGeorgi
360
0

Първите убийства

Кларнел често напада Едмънд за липсата му на мъжественост и безполезността му, точно както се е държала и с тримата си съпрузи. Не му позволява да се среща със студентките от кампуса. Казва, че тези девойки са твърде добри за него. Това го вбесява и той излиза с колата си и обикаля в търсене на момичетата, които не може да има. В крайна сметка измисля как да станат негови.

Кемпер качва много млади жени и с всяка следваща стига малко по-далече. Рискът го възбужда като наркотик.

Всичко се променя на 7 май 1972 г., когато Кемпер решава да действа. Кларнел е уредила стикери за колата му, което му позволява да влиза и излиза незабелязан от кампуса. В този ден той качва на стоп студентките Мери Ан Пеш и Анита Лукеза. Иска само да ги изнасили, но после решава да ги убие, за да не оставя свидетели.

Мери Ан Пеш
Мери Ан Пеш

Кемпер отбива от магистралата и спира на един черен път. Момичетата усещат, че нещо не е наред. Нарочно, за да усили страха им, той им казва, че възнамерява да ги отведе в апартамента си и да ги изнасили. Слага белезници на Пеш на задната седалка, покрива главата й с торба и заставя Лукеза да влезе в багажника.

След това се опитал безуспешно да удуши и да намушка Пеш с нож. Острието се ударило в гръбнака й и не могло да проникне, но тя усетила болката и започнала диво да се съпротивлява и да се опитва да го ухапе през торбата на главата й. В крайна сметка той прерязал гърлото й и я убил. След това насочил вниманието си към Лукеза, която също убил. Сега разполагал с два трупа само за себе си.

Анита Лукеза
Анита Лукеза

Докато пътува към Аламеда, за малко да бъде заловен. Полицай го спира заради неизправни задни светлини. Той се държи спокойно и учтиво и се отървава само с предупреждение. Ако полицаят беше решил да направи рутинна проверка и да погледне в багажника, Кемпер щеше убие и него.

Неговият съквартирант го няма и Ед знае, че може спокойно да работи върху телата без да бъде обезпокояван. Отнася труповете в апартамента си, където фотографира разчленяването им и от време на време спира, за да прави секс с частите от телата им.

Поставя останките на Пеш в торба и ги заравя в плитък гроб в планината, като се постарава да запомни мястото, за да може да го посети по-късно. Преди да захвърли главата й, заедно с тази на Лукеза, в едно дефиле, прави секс с нея. След това продължава да качва момичета в колата си и да ги закарва живи и здрави до местоназначението им. Дори повдига пред пътничките си темата за убиеца на стопаджийки, като същевременно разглежда всяка от тях като потенциална жертва.

Продължава да действа по този начин до 14 септември 1972 г.

В този ден качва в колата си Айко Коо, която се е отказала да чака автобуса и е решила да пътува на стоп. Момичето изглежда идеално за неговото следващо зловещо приключение. Изважда оръжието си, за да й го покаже и тя изгубва ума си от страх. След това слиза от колата, като се заключва отвън и оставя оръжието си вътре, за да си поиграе с нея, но тя е твърде уплашена, за да го вземе. Тази мисъл изглежда дори не минава през главата й. Вместо да сграбчи пистолета, тя се пресяга и му отключва вратата.

Той я изнасилва и удушава, след което хвърля тялото й в багажника. Преди да се прибере у дома и да я разчлени, спира да изпие няколко питиета.

В деня след като убива Айко Коо, Кемпер трябва да се яви пред комисия от психиатри – част от условията за предсрочното му освобождаване. Той знае какво искат да чуят и се постарава да им го даде. Първият лекар провежда кратък разговор с него и заявява, че не вижда причина Кемпер да бъде считан за опасен. Вторият даже използва думите “нормален” и “безопасен”. И двамата препоръчват досието му на непълнолетен престъпник да бъде засекретено, за да не му пречи да се превърне в добър гражданин.

Така, 8 години след като убива баба си и дядо си, Кемпер отново получава свободата си. Чувства се повече от доволен, когато си тръгва от съда с изчистено досие. Сега може да продължи със своя експеримент на спокойствие. Намира място, където да зарови главата и ръцете на Коо и те остават неоткрити до следващия месец май.

Трофеите на Кемпер
Трофеите на Кемпер

Кемпер се скатава известно време, като се задоволява само да фантазира за отнемането на животите на убитите от него жени. Той е запазил трофеи и фотографии от зловещото си дело, които му помагат да изживява отново убийствата, но тъй като скандалите с майка му не спират, нуждата да убива го спохожда отново.

Още жертви

По-късно Кемпер обяснява мотива си за тези престъпления със своята безпомощност. Неспособността му да общува социално и сексуално. Той е импотентен. Изплашен е до смърт да не се провали във взаимоотношенията мъж-жена.

Той си купува пистолет .22 калибър и започва да се оглежда за хубава стопаджийка. На 7 януари 1973 г. Синди Шол приема да се качи в колата му. Закарва я в усамотена местност и я застрелва. Ед не се интересува от мъчения, просто има нужда от тяло, с което да си поиграе. Сега отново живее с майка си и отнася трупа вкъщи, за да го разфасова във ваната. Оставя тялото при себе за през нощта и после го обезглавява и заравя главата в задния двор. Изхвърля частите на трупа от скалите, но те бързо изплуват на морския бряг. Кемпер не се притеснява, че могат да го проследят, защото е извадил куршума от главата. Прав е – никой не се усъмнява в него.

Синди Шол
Синди Шол

На 5 февруари, след поредния жесток скандал с майка си, Кемпер отново излиза навън. Точно тогава Розалинд Торп и Алисън Лиу изчезват от кампуса. Розалинд се качва първа в колата му и нейното присъствие действа успокоително на Алисън, която се присъединява към тях малко след това. Тя сяда на задната седалка зад Розалинд. Ед отбива от магистралата и намалява скоростта, отбелязвайки колко красива е местността. След това изважда пистолета си и прострелва Розалинд. Алисън изпада в паника и Ед пропуска два пъти преди да я простреля.

Розалинд Торп
Розалинд Торп

Уцелва я в слепоочието, но тя все още е жива, когато наближават портите на университета. Там има двама охранители, но те виждат стикера на колата на Кемпер и го пускат да мине. Двете жени са увити в одеяла, като едната е на предната седалка.

Алисън Лиу
Алисън Лиу

Кемпер закарва телата в дома на майка си, където ги разчленява и обезглавява, докато майка му и съседите са наблизо. Наясно е, че съседите могат да минат всеки момент, да погледнат през прозореца и да видят какво прави. На следващата сутрин изхвърля крайниците в океана и около хълмовете, а главите хвърля на друго място.

Научи повече за:   Паяжината на Джон Бантинг и Убийствата в Сноутаун

След като убива шест жени, двуметровият гигант насочва гнева си към своя основен дразнител: неговата майка. Кемпер се опасява, че тя е намерила сувенирите, които е взимал при убийствата и се колебае дали да избяга или да я убие. Тя знае как да го контролира и го кара да танцува като марионетка. Той знае, че е на път да я убие, но изчаква подходящия момент. Една вечер Кларнел излиза с приятели и се връща у дома доста почерпена. Ед се опитва да поговори се нея, но тя го отпраща.

Той я изчаква да си легне и отива в стаята й, въоръжен с чук за вадене на гвоздеи. Пребива я до смърт и отрязва главата й. Използва тялото като мишена за дартс, с пълното съзнание, че това убийство ще бъде свързано с него.

Кемпер смята, че две жертви наведнъж биха отклонили вниманието от него, затова кани на гости Сали Халет. Удушава я и я поставя гола в леглото си. Прекарва нощта с двата трупа в покритата с кръв къща и се опитва да прави секс с тялото на Халет. Освен това я обезглавява. В утрото на Великден се качва в колата на Халет и заминава. Пуска радиото, надявайки се да чуе по новините дали някой е открил телата. Но липсата на новости го разочарова. Когато след 2 400 км стига до Пуебло, решава сам да провокира откриването на телата. Кемпер спира пред обществен телефон и се обажда в полицията.

Той улеснява ченгетата максимално. Показва им къде е заровил главата на Синтия Шол в задния двор на къщата на майка си, обяснявайки, че знанието, че тя лежи там, гледайки нагоре към небето, му е носило удовлетворение.

На съд

На 7 май 1973 г. Едмънд Кемпер е обвинен в осем предумишлени убийства. Неговият адвокат Джим Джаксън е същият обществен защитник, който преди това е защитавал убийците Фрейзър и Мълин.

Неговата стратегия била Кемпер да пледира за невменяем. Това нямало да бъде лесно, имайки предвид интелигентността на Кемпер и начина, по който бил планирал и подготвял своите престъпления. Все пак Ед някога бил диагностициран като психопат и въпреки че по-късно бил обявен за безопасен, очевидно било, че не е излекуван напълно.

Едмънд Кемпер се извисява над полицаите
Едмънд Кемпер се извисява над полицаите

В очакване на процеса Кемпер прави два опита да се самоубие, прерязвайки китките си. Делото започва на 23 октомври 1973 г. и тримата психиатри на обвинението го обявяват за вменяем. Д-р Джоуел Форт е прегледал досието от детството на Кемпер, за да проучи диагнозата, според която тогава той е бил умствено болен. Интервюира го надълго и нашироко, използвайки и серум на истината, и казва пред съда, че Кемпер вероятно е прибягвал до канибализъм. Ед изглежда е готвил и изяждал части от телата на момичетата. Въпреки това според Форт той е знаел какво върши при всеки един инцидент, възбуждал се е от идеята да бъде сериен убиец и е бил изцяло наясно, че това не е правилно. Кемпер е показал ясни признаци, че е обмислял и планирал престъпленията си.

Процесът продължава повече от три седмици. Можем само да гадаем колко от ужасните му признания са били истина. Макар да признава, че е прибягвал до канибализъм пред д-р Форт, по-късно Кемпер заявява, че е казал това, само за да улесни стратегията на защитата за невменяемост.

На 8 ноември съдебното жури, в състав от шест жени и шестима мъже, заседава в продължение на пет часа и обявява Едмънд Кемпер за нормален и виновен в осем предумишлени убийства. Макар заседателите да препоръчват смъртна присъда, Ед е съден в период, когато Върховният съд е наложил мораториум върху смъртното наказание и всички смъртни присъди са намалени на доживотен затвор. Смъртното наказание се прилага само за престъпления, извършени след 1 януари 1974 г.

Едмънд Кемпер в съда
Едмънд Кемпер в съда

Първоначално Кемпер е изпратен за психиатрична оценка в Медицинския щатски затвор в Калифорния и после е прехвърлен в затвора с максимална сигурност във Фолсъм.

В един момент той пожелава да му бъде направена психохирургия, при която в мозъка се вкарва сонда, убиваща определен участък от мозъчна тъкан. Смята се, че по този начин е възможно да се лекува компулсивната сексуална агресия. Молбата му е отхвърлена, вероятно защото властите се страхуват, че след това ще подаде молба за освобождаване. Кемпер е образцов затворник, но когато се изправя пред комисията по освобождаване, казва, че не е готов да се върне в обществото.

Специалните агенти от ФБР Джон Дъглас и Робърт Реслър стават част от Отдела за анализ на поведението в Куонтико още в зората на създаването му в началото на 70-те години. В един момент им идва идеята да посещават затворите и да интервюират прочутите убийци. Те ще включат тази информация в базата данни за поведението и особеностите на познатите убийци, която ще се превърне в гръбнака на тяхното учение.

Двамата се свързват с различни престъпници, като масови убийци, наемни убийци и серийни убийци, събирайки данни за 118 жертви. Целта им е да съберат информация за това как се планират и извършват убийствата, какво правят и мислят убийците след това, какви фантазии имат и какво са правили преди инцидента. Едмънд Кемпер е сред 36-имата мъже, съгласили се да бъдат интервюирани, и Робърт Реслър разполага с история за тази среща, от която косите настръхват.

Ед Кемпер в затворническа униформа
Ед Кемпер в затворническа униформа

Кемпер прави своя ход в края на третото си интервю с Реслър. При двете си предишни посещения профайлърът е имал придружител, но тъй като смята, че вече е постигнал разбирателство с Кемпер, решава този път да бъде сам. Двамата прекарват четири часа в малка заключена килия в крилото на смъртниците. Към края на разговора Реслър натиска бутона, за да извика пазач, но никой не идва. Продължава да говори, натискайки бутона, но пазачът все така го няма. Кемпер усеща тревогата му и му казва да се успокои, последвано от думите:

“Ако сега взема да превъртя тук, май лошо ти се пише, а? Бих могъл да ти отвъртя главата и да я поставя на масата, като поздрав към пазача”.

Реслър се опитва да спечели време, давайки си вид, че има начин, по който да се защити. Накрая пазачът идва и Кемпер казва, че просто се е пошегувал, но от този момент нататък Реслър никога повече не влиза при него без придружител.

През 2017 г. Ед Кемпер получава отказ на молбата си за предсрочно освобождаване. Следващото му явяване пред комисията ще бъде през 2024 г.


Източник: trutv.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
Направи дарение чрез Revolut 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: DilyanaMihailDonikaTANYAGeorgi
360
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

16
Напиши коментар

avatar
15 Дискусии
1 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
9 Автори на коментари
splatterhouseSorrowЧерешкатаивановСилвия Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
klachiankata
Гост
klachiankata

Има ли на български интервюта със серийни убийци? По Експлорър преди време имаше такива документални филми,но за съжаление ги даваха късно през нощта.После ги спряха.Силно ме впечатли убедеността,с която убийците твърдяха,че са невинни и жертви на нечие отмъщение или съдебна грешка и колко лесно е да им повярваш.Те наистина изглеждат напълно нормални,дори уязвими,жертви на жестока несправедливост.И така беззащитни и безпомощни!Създателите на филма първо даваха интервюто с убиеца или убийцата и след това случая и доказателствата според които са осъдени.В повечето случаи е невъзможно да се съгласиш,че човека насреща е със сериозни психически отклонения и е извършил всичко онова,в което го… виж още »

klachiankata
Гост
klachiankata

Поне докато го слушаш и гледаш.

Discip
Гост
Discip

Какво не можете да намерите интервюта ли? отворете гугъл 🙂 има 1 култуво с Дамър, където говори за канибализъм и си личи как му се пълни устата със слюнка хаха.
ето последното интервю на един от най-големите
http://cbs2chicago.com/vault/John.Wayne.Gacy.2.337100.html
ако не ме мързи като се прибера ще дам още линкове, записани са ми на другият комп. Имам 3 гига само документални филми и интервюта имам 1 с Реслър записи от личният му архив с Гейси и Дамър ама трябва да го разбия на части и да го кача, проблема е че ме мързи ужасно това ми е и основният проблем в живота :).

Discip
Гост
Discip

Имам и преведени ама незнам за какво са ти английски нали знаеш? От документалните имам “Робърт Реслър – човекът, живеещ с чудовища”, имам и много филми със суб “М”, “Helter Skelter” /суб са за 1 сд а филма ми е с 2 трябва да се оправи имам тайминга за 2/, “Monster”, “Ed Gein: The Butcher of Plainfield”, “Dahmer” /изключително тъп филм/, “Гражданинът Х”, “Евиленко”, “Бънди” /”Гейси” и “Хенри” сръбски суб ама се разбира/. Имам още много филми, въпреки че повечето са зле, докато Роб Зомби не се захване няма да излезе читав филм.

Discip
Гост
Discip

Субтитрите за филма с Робърт Реслър са вградени понеже съм го свалял от ТВ, не съм го конвертирал или цепил на части и е 1 гб. Отделно имам на текст последното интервю на Бънди, което ако се преведе може да се вкара като суб понеже някъде го имах с картина. Ако те интересува ми прати скайп на лична във фейсбук.

Hanna Montana
Гост
Hanna Montana

Бях детайлно запозната със този случай от прекрасната книга на Джон Дъглас ”Ловец на мозъци”.Знам колко болно и извратено чудовище е Ед Кемпър и Бога ми такива като него заслужават смърт.

Secret
Гост
Secret

Искам да попитам защо на последната снимка на Кемпер от статията той има белезници на затворническата си униформа? Струва ми се странно.

Secret
Гост
Secret

Благодаря , Силвия , и да ни информираш после 🙂

иванов
Гост
иванов

белезниците са му захванати за униформата
при някой случай (най-вероятно при разпит или водене на някъде) – му се слагат белезниците и така държи ръцете си до тялото и не може да направи нищо с тях

Черешката
Гост
Черешката

Живо ли е още това чудовище? Явно е че присъдата е била доживот, но дали още диша – някой знае ли?

Sorrow
Гост
Sorrow

След ареста си Ед Кемпър е бил въдворен в психиатрична клиника в Атаскадеро,където както се чете в статията по-горе той често е бил посещаван от агенти на ФБР,които са извършвали наблюдения над него навярно заради високото му IQ.
В настоящият момент Кемпър излежава доживотната си присъда във друго психиатрично изправително заведение в Калифорния,Вакъвил.
През 2007 година той е имал възможност да подаде жалба до съда с молба за освобождаване,но съдът в Калифорния отхвърля молбата му.
Тази година е следващият му шанс да кандидатсва за помилване пред щатският съд в Калифорния.

splatterhouse
Гост
splatterhouse

Много серийни убийци на този свят, но аз поне не знам сред тези по-известните някой да е посягал на свойте близки. Дори на против- Фиш е гледал майка си. Гледал е и се е грижел превъзходно за 6-те си деца. Дамър също е с отлични чувства към баща си. Не посяга и на никой от членовете на семейството си. Даже и Джон Уейн Гейси обичал силно своя баща насилник. Докато Кампер си е един скапан лиглю – убил баба си, убил дядо си. Години по-късно убил и майка си. Айде, макар и крайно да убие майка си тя го е… виж още »