Франк Списак: Женствения Хитлер

Франк Списак: Женствения Хитлер

Автобусите идвали и си отивали. Брендан Шийхан надничал нетърпеливо във всеки от тях, очаквайки да види баща си. Но вътре имало само непознати. Баща му Тим Шийхан никога не закъснявал, връщайки се от работа. Не би го направил и тази вечер, защото днес бил 15-ият рожден ден на сина му.

Но баща му така и не слязъл от автобуса и Брендан и майка му започнали да се тревожат. По-късно същата вечер пред дома им спряла полицейска кола. Полицаите накарали Катлийн Шийхан да седне и й съобщили, че съпругът й е бил убит.

Следващият ярък спомен на Брендан е от съдебната зала, където погледнал в очите на човека, убил баща му. Той бил дребен несретник на име Франк Списак, който се обличал като жена и фантазирал, че е нацист. Убивал чернокожи мъже в името на Хитлер. Ирландският имигрант Тим Шийхан просто се бил изпречил на пътя му.

Списак седял гордо на мястото си, нагизден с хитлеров мустак, излъчвайки нелеп карикатурен образ на “господстващата раса”. Безцеремонно разказвал за убийствата си, описвайки ги като акт Божий. Но намерил достоен враг в лицето на прокурора, който го притиснал в ъгъла, изобличавайки го като нищожество, страхливец и дребен крадец.

Франк Списак бил осъден на смърт. Прокурорът се превърнал в идол за младия Брендън Шийхан и след години той самият станал прокурор, а по-късно и съдия.

Обикновен неудачник

Франк Списак младши бил обикновен неудачник преди да започне да убива. Той е роден на 6 юни 1951 година в Кливлънд, щата Охайо. Неговият баща, обикновен работник във фабрика, не харесвал чернокожите и не го криел. Майка му също не криела расизма си и управлявала дома с тежката ръка на строга възпитателка. Тя го учела да мрази цветнокожите, наричайки ги “нежелани” и “отблъскващи”. Наказвала с бой и подигравки всяка проява на сексуалност у сина си.

В гимназията го познавали като смотан загубеняк. Той пеел в хора, бил член на шахматния клуб и обичал да рисува свастики.

След гимназията, през 1969 г. Франк се записал да учи история в Университета в Кливлънд, но на следващата година прекъснал образованието си, защото не бил в състояние да си плаща таксите. Намерил си работа в книжарница, където посветил цялото си време в четене на книги за Хитлер. Четял толкова много, че развалил зрението си и му се наложило да сложи очила с дебели стъкла.

Болен мозък

През 1973 г. 22-годишният Франк се оженил за жена на име Лаверн Лампърт. Родила им се дъщеря, която кръстили Сали Ан, а той се прехвърлял от една безнадеждна работа на друга, като в един момент дори сковавал ковчези. Съпругата му намирала неговата фикс идея по нацизма за леко смущаваща, но не достатъчно че да го напусне. Дори когато Франк усилвал до дупка речите на заместника на Хитлер Рудолф Хес по стереоуредбата, тя просто си запушвала ушите.

Но след три години брак нещата започнали да стават странни. През 1976 г. Франк претърпял нараняване на главата в автомобилна катастрофа и това съвсем “объркало ума му”. Започнал да изразява извратени желания и да се облича като жена. През нощта излизал на улицата и се продавал срещу пари на клиенти, търсещи “мадами” с допълнително оборудване.

Лаверн казала на съпруга си, че е “болен мозък” и че има нужда от помощ. Франк я игнорирал. Тогава нещата станали наистина чудати. Една вечер през 1978 г. той се прибрал у дома, придружен от травестит, подминал жена си, която спяла на дивана, и се качил в спалнята, където правил секс с госта си. Този път чашата на Лаверн преляла и тя му казала да избира: “Или аз, или това нещо!”. Франк избрал “нещото”.

Лаверн си събрала багажа и го напуснала заедно с дъщеря им, взимайки всичко – дори хладилника и печката. Оставила на Франк само кафеварка и подвижен котлон. Двамата се събрали отново за кратко през 1980 г., но Лаверн си тръгнала завинаги, когато разбрала, че съпругът й иска да си смени пола.

Научи повече за:   Боби Джо Лонг: Убиец по обява

Вече напълно свободен, Франк започнал да се облича като жена през цялото време и променил официално името си на Франки Ан. Посещавал психолог, с който говорил за смяна на пола и дори започнал да приема хормони. Тъй като не можел да си позволи операцията, от него станала доста грозна жена. Пъпчивото му лице, омазано с некадърен грим и студеното къдрене само влошавали нещата. Мъжете му подсвирквали подигравателно, когато минавал по улицата.

Франки Ан
Франки Ан

В този момент на отчаяние Списак намерил утеха в Господ. Казал сбогом на Франки Ан, изхвърлил роклите си и преклонението му към Хитлер се превърнало в мания. Започнал да събира нацистки сувенири, саби, снимки и картини на Хитлер. Съседите му чували как усилва докрай речите на Фюрера на стереоуредбата, докато марширувал напред-назад във всекидневната си, облечен във военна униформа. Развил маниакален интерес към оръжията и започнал да се запасява. В пълно противоречие на нацистката идеология обаче, Франк се срещал за секс с чернокожа проститутка.

Преподобният

В утрото на 1 февруари 1982 г. Франк се намирал в библиотеката на Университета в Кливлънд, потопен в книга с нацистка пропаганда. В един момент станал, за да отиде до тоалетната.

Там Списак видял чифт обувки под вратата на една от кабинките. Влязъл в съседната и надникнал през дупка, издълбана в стената. През дебелите стъкла на очилата си видял чернокож мъж – преподобният Хорас Рикърсън. Списак отправил на свещеника неприлично предложение, което преподобният отхвърлил. Това вбесило объркания нацист. Той извадил пистолет, насочил го през дупката в тялото на Рикърсън и натискал спусъка, докато не изпразнил пълнителя.

Свещеникът се свлякъл на пода, облян в кръв, а Списак спокойно излязъл от тоалетната, сякаш нищо не се е случило. Той се чувствал толкова добре, че седнал да пие кафе в кафенето на библиотеката. Скоро любопитството го накарало да се върне при тоалетните, където наблюдавал как отпред се събира разтревожена тълпа. Очите му се срещнали с погледа на техника от поддръжката Тим Шийхан и нещо в него накарало Списак да изтръпне. Сякаш този човек знаел какво е направил. Тим Шийхан нямал представа, че в онзи момент била подписана смъртната му присъда.

Параноя

Тим Шийхан

Любовта била накарала Тим Шийхан да прекоси Атлантическия океан. Той бил полицай в Англия, когато срещнал съпругата си Катлийн – ирландка, живееща в Америка. Тим я последвал в Щатите и двамата създали семейство в предградието Феървю Парк в Кливлънд.

Лятото на 1982 г. било кърваво и бурно. В градът се случвали по четири убийства на седмица. Хората се страхували да излизат по тъмно. Полицията все още не знаела, че на територията им ловува сериен убиец. След убийството на свещеника Списак развил вкус към кръвта. Почувствал, че е “постигнал нещо”, както щял да заяви по-късно.

Освен това се сприятелил с друг самотник и поклонник на нацизма, Рон Редиш. Заедно обикаляли улиците на Кливлънд в буика на Редиш, в търсене на чернокожи мъже. Списак наричал техните разходки “ловни гонки”. Той намерил втората си жертва в една гореща юнска вечер.

Както обикновено в последните 17 години Джон Хардауей чакал влака, за да се прибере вкъщи след работа. Изведнъж срещу него се изправил мъж, въоръжен с полуавтоматичен пистолет .22-калибър. Пет куршума пронизали тялото на Хардауей, който се свлякъл на земята и загубил съзнание. Четири дни по-късно се свестил в болницата. За щастие един от куршумите бил ударил златния медальон, висящ от врата му, което му спасило живота.

Два месеца по-късно Франк Списак се върнал в кампуса на Университета в Кливлънд. Колета Дарт, която работела в химическата лаборатория, решила да отиде до тоалетната преди да приключи работният си ден в 17:00 ч. Когато отворила вратата, в лицето й зейнало дулото на оръжие. Колета избутала нападателя и хукнала по коридора. Списак я последвал, стреляйки по нея, но не я уцелил. Разтревожени студенти се изсипали в коридора от класните стаи, но Списак вече бил изчезнал. Паника обзела университетския кампус. Обявена била награда за информация, отнасяща се до стрелеца. Но полицията нямала солидна следа. Нападенията изглеждали толкова случайни.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: TANYAGeorgiDianaNadezhdaDonika
350
321
Научи повече за:   Портрет на един сериен убиец: Хенри Лий Лукас

Въпреки това Франк бил обзет от параноя. Продължавал да мисли за техника от поддръжката на кампуса, чийто поглед бил срещнал в деня на убийството на преподобния Рикърсън. Затова започнал да го следи. Веднъж дори нарочно минал покрай него, само за да провери дали Тим Шийхан ще го познае. Сторило му се, че го познал.

Невидим

В утрото на 27 август 1982 г. Катлийн Шийхан изпратила съпруга си на работа. Той щял да се прибере по-рано за рождения ден на сина си. Кампусът бил призрачно празен в разгара на лятото. Докато стоял пред писоара в тоалетната, Тим чул тихи стъпки зад гърба си. Обърнал се и видял пистолетът на Списак, насочен в челото му. Двамата мъже се гледали напрегнато няколо секунди. Тогава два куршума отнесли лицето на Тим. Друг пробил шията му, а четвърти гърдите. Тим паднал по лице в локва от кръв и урина. Докато последните гърчове живот напускали тялото му, Списак пребъркал джобовете на панталоните му и прибрал портфейла му, в който имало 10 долара. После забързал към къщи, нетърпелив да види как истерия и паника ще завладеят вечерните новини.

Франк вярвал, че Бог го е направил невидим. На следващата вечер отново излязъл на лов. Седемнадесетгодишният Брайън Уорфорд, който чакал на автобусната спирка пред кампуса, загинал моментално от перфектен изстрел в главата.

Седмица по-късно полицията неволно задържала Списак. Той бил арестуван, след като се напил и стрелял с оръжие през прозореца на дома си. Властите нямали представа, че той е Убиеца от Кливлънд и го пуснали под гаранция.

Сякаш наистина бил невидим. Но дори Господ не можел да опази Франк Списак от собствената му голяма уста. Той се похвалил с убийствата не само на бившата си съпруга, но и на чернокожата проститутка, с която се срещал. В полицията постъпило анонимно обаждане, което ги посъветвало да проверят по-внимателно оръжията, конфискувани в дома на Списак. Оказало се, че те съвпадат с онези, изпозвани в убийствата.

Скоро след това Списак се прибирал с колата към къщи, когато видял, че улицата му е затворена от полицейски коли. Отишъл при приятеля си Рон Редиш, но един съсед го видял и съобщил в полицията. Открили го скрит в мазето. Убиецът от кампуса най-накрая бил зад решетките. Градът можел да спи спокойно.

Невменяемост

Франк Списак гордо признал за убийствата и дори подарил на детективите своя автограф, написан върху тениската му със свастика. На 7 юни 1983 г. влязъл в съда с високо вдигната глава, изпъчил хитлеровия мустак, който си бил пуснал в затвора. Носел копие от “Моята борба” и поздравил съдията с “Хайл Хитлер!” и изпъната ръка. Убягвало му противоречието във факта, че един член на господстващата раса пледира за невменяемост.

Неговият защитник адвокат Том Шонеси нямал голям избор, освен да обрисува клиента си като възможно най-ненормален. Той призовал Списак на свидетелското място и го подтикнал да признае, че е убивал в името на Бог и Хитлер, който според него бил божият син Исус. Чернокожите пренаселват света, казал Списак, и той помагал да се прочисти стадото. “Има много работа за вършене. За нещастие, няма достатъчно хора, които да я свършат”, обявил той, вирнал гордо брадичка като някакъв херцог.

Тогава на сцената излязъл прокурор Дон Нуджънт и помолил майката на Брендън да заеме свидетелското място и да погледне в очите на мъжа, застрелял съпруга й. Първоначално Катлийн отказала, но прокурорът бил безпощаден. Обещал й око за око и й казал, че нейните показания ще бъдат решаващи за крайното решение на съдебните заседатели.

Научи повече за:   Кратка криминална история на Австрия

Брендън си бил представял убиеца на баща си като страховито чудовище. Но онова, което видял в съдебната зала, било кльощаво, женствено влечуго.

Фран Списак безчувствено разказал как е застрелял Тим Шийхан. Адвокат Шонеси му показал снимка на тялото от местопрестъплението и той казал: “Свършил съм добра работа”. Тогава прокурор Нуджънт го подложил на кръстосан разпит.

Когато Списак гордо заявил, че бил застрелял Хардауей на гарата, в името на “кърваво изкупление” заради скорошно убийство на бяла жена, убита от чернокож, Нуджънт посочил, че въпросното престъпление е станало известно чак след убийството на Хардауей. Списак бил извършил убийството само заради собственото му извратено удоволствие, казал Нуджънт на съдебните заседатели. “Подобно на Вашия герой Адолф Хитлер, Вие сте страхливец до мозъка на костите си”, заявил прокурорът на вбесения нацист.

Прокурорът напипал слабостите на Списак и ги използвал, за да го унижи, наричайки го с женското му име Франки Ан. “За теб съм Франк, приятелче”, излаял Списак. “Ще Ви наричам както искам”, отговорил му Нуджънт.

Дори психиатърът, призован като експертен свидетел от защитата, не могъл да помогне на Франк Списак. Докторът заявил, че той страда от личностно разстройство и не е невменяем.

На 15 юли 1983 г. Списак бил обявен за виновен в три убийства и два опита за убийство, а на следващия ден съдията го осъдил на смърт. Напуснал съдебната зала с приповдигнато “Хайл Хитлер!”.

Летална инжекция

Франк Списак не стоял кротко в затвора. Настоявал да му бъде позволено да смени пола си, но получил отказ. През 1999 г. завел дело срещу щата, в опит да накара властите да се отнасят с него като с жена. Прекарал 25 години в обжалвания на смъртното си наказание и накрая успял. Съдът решил, че усилията на адвоката му да го изкара невменяем, вместо да спасят живота му, са накарали съдебните заседатели да искат още повече смъртта му. На 20 октомври 2006 г. присъдата му била намалена на доживотен затвор.

За негово огромно неудоволствие щатът обжалвал решението на съда и на 12 януари 2010 г. смъртната му присъда била върната обратно.

На 17 февруари 2011 година 59-годишният Франк Списак – гладко избръснат и обут с тъмни ботуши – влязъл в камерата за смъртни наказания в затвора в Лукасвил и бил завързан за леглото. Не показал желание да изкаже съжаление пред присъстващите роднини на жертвите му, но му бил даден шанс да каже последните си думи. Избрал да прочете 21 глава от Книгата на откровението на немски. Четял със запъване и се оплаквал, че буквите са замъглени.

Франк Списак

Франк Списак завършил четенето с думите “Heil herr” и по системите, прикачени към тялото му, потекла смъртта под формата на летална инжекция с натриев тиопентал. Той изпуснал няколко дълбоки хъхрещи въздишки и бил обявен за мъртъв в 10:34 ч. Последната му вечеря била спагети с доматен сос, салата, шоколад и кафе.


Източници: clevelandmagazine.com, murderpedia.org, blog.cleveland.com, www.clarkprosecutor.org, Serial Killers True Crime Anthology 2014 Vol. I

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: TANYAGeorgiDianaNadezhdaDonika
350
321
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

1
Напиши коментар

avatar
1 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
1 Автори на коментари
Пич от класа Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Пич от класа
Гост
Пич от класа

Защо не качите материал за масовият убиец, сериен изнасилвач и бракониер- Оскар Дирлевангер?