Томи Лин Селс: Убиец между два бряга

Томи Лин Селс: Убиеца между два бряга

Този особено жесток психопат обикалял между двата бряга на Съединените щати, прескачайки от влак на влак, а смъртоносната му мисия била прекъсвана единствено от кратки престои зад решетките. В продължение на десетилетия Томи Лин Селс убива със свирепа невъздържаност десетки жертви – мъже, жени, деца и дори новородени бебета.

Обхватът на престъпленията на Селс не се поддава на обикновен анализ. Жертвите му се различават по възраст, пол и географски район. Използвал най-различни оръжия – огнестрелни, ножове или просто ръцете си. Той помни ярко пътуванията си из страната – места като Гранд каньон, Лас Вегас и Ниагара са живи в паметта му – но му е почти невъзможно да измъкне от мъглата в ума си спомени за първото си убийство.

Някои серийни убийци водят толкова идеален живот, че е почти невъзможно да бъде разбрана мотивацията за престъпленията им. Но има и убийци с толкова жестоко детство, че не е трудно да си представим защо се превръщат в чудовища… като Томи Лин Селс.

„Аз съм омраза. Когато ме погледнеш, виждаш омраза. Не знам какво е любов. Двете думи, които не обичам да използвам са „любов“ и „съжалявам“, защото разбирам само от омраза.“

– Томи Лин Селс

Последното убийство

В новогодишното утро на 31 декември 1999 г., 20 часа преди настъпването на Новото хилядолетие, пред караваната на семейство Харис спряла кола. Брадат мъж, с дълга коса обръсната на слепоочията, слязъл от автомобила и с тихи стъпки се приближил към дома на Тери и Кристал и техните деца, намиращ се западно от Дел Рио, Тексас.

Мъжът прошепнал няколко успокоителни думи на затворения ротвайлер в задния двор и позволил на кучето да го подуши. После извадил ножа си и се опитал да отвори с него ключалката на задната врата. Не успял да я отвори и решил да влезе през един от прозорците.

Непознатият се озовал в стаята на 14-годишния Джъстин Харис, който бил сляп. Джъстин се събудил, но помислил, че някое от другите деца вдига шум и извикал: „Престанете да влизате в стаята ми!“.

Това не стреснало особено среднощния гост, който се придвижил към следващата спалня. Отворил вратата и щракнал пламъка на запалката си. В стаята спяла 7-годишната Марки Сърлс, приятелка на децата на семейството. В родителската спалня пламъкът на запалката осветил спящата Кристал Харис и нейната 12-годишна дъщеря Лори.

Най-сетне брадатият мъж намерил онова, което търсел зад четвъртата врата. На първия етаж на двуетажното легло спяла 13-годишната Кейлийн „Кейти“ Харис. Той легнал до нея и я побутнал, за да я събуди. Момичето го погледнало сънливо и попитало:

„Какво правиш тук?“.

Кейлийн „Кейти“ Харис

Мъжът затиснал устата й с ръка и я заплашил с ножа си. Плъзнал острието надолу по тялото й и ловко разрязал сутиена и гащичките й, сякаш го бил правил и друг път. Но когато започнал да я опипва, Кейти се отърсила от хватката му, изправила се и изпищяла: „Извикай мама!“.

Чак тогава мъжът осъзнал, че на горното легло спи 10-годишната Кристал Сърлс. Той сграбчил Кейти изотзад, пробождайки я леко с ножа си, колкото да й пусне кръв. После светнал лампата в стаята.

„Запушваше й устата с ръка“, разказва Кристал по-късно, „Тя се бореше. Казваше ми с очи да не мърдам и затова останах на място“.

Пред ужасения поглед на Кристал мъжът прокарал острието на ножа си през гърлото на Кейти веднъж и после повторил. Тя паднала на земята, давейки се от кръвта. Нападателят продължил да действа с ножа върху поваленото момиче. Последвалата аутопсия преброила 16 прободни рани, три от които минавали през цялото й тяло.

Тогава мъжът се приближил към Кристал. Тя му обещала, че ще мълчи, че няма да каже нищо, но той не проявил никаква милост. Пресегнал се и прерязал гърлото й. Момичето паднало и се престорило на мъртво. Знаела, че ако издаде признак на живот, той ще я довърши.

Нападателят изгасил осветлението и излязъл през входната врата. След около минута Кристал чула запалването на двигател на кола и отдалечаването й. Сложила ръка на раната на гърлото си и побягнала навън. Предполагала, че всички в караваната са убити и затова тръгнала към къщата на съседите, намираща се на около 400 м.

Там пенсионерът Хърб Бетц бил станал рано-рано, за да гледа по телевизията настъпването на Новото хилядолетие в Австралия. Той чул чукане по вратата и погледнал през шпионката. Пред него стояла Кристал Сърлс по тениска, шорти и чорапи. Цялата подгизнала от кръв.

Детето не можело да говори. Ножът бил прерязал трахеята й и бил одраскал стената на сънната й артерия. Само милиметър я бил спасил от съдбата на Кейти Харис. Единствено очите й крещели на Хърб Бетц: „Помогни ми!“.

Бетц се обадил в полицията и докато чакали помощта да дойде, Кристал поискала нещо за писане и надраскала три кратки бележки. „Харис са ранени“, „Кажи им да побързат“ и „Ще живея ли?“.

Пристигналите медици заварили момичето в шок, тялото й се гърчело в конвулсии. Откарали я с хеликоптер в Сан Антонио, където хирурзите прекарали часове в операционната, за да закърпят 12-сантиметровия разрез на гърлото й.

Междувременно властите открили Кейти Харис мъртва, но с облекчение установили, че всички други в караваната са живи и здрави.

Заподозреният

Кристал Сърлс се събудила в болницата замаяна, с превързано гърло. Тексаските рейнджъри и следователите от окръжното шерифство нямали търпение да разпитат момичето за нападателя й, но все пак знаели, че трябва да й дадат време да се възстанови.

Кристал Сърлс в болницата

Но Кристал била готова да говори веднага след като се събудила от упойката. Използвала знаци и лист и химикалка, за да опише външността на нападателя. Първата скица на престъпника показвала тъмноок, кръглолик мъж с дълга кестенява коса и гъста брада. Образът напомнял на мургав Чък Норис.

Първата скица на престъпника

Полицията побързала да разпространи скицата и описанието на мъжа и накарала семейство Харис да помисли хубаво дали този човек не е сред приятелите и познатите им. От караваната не липсвало нищо и властите смятали, че престъплението е било сексуално мотивирано, а не обир. Вярвали също, че убиецът е познавал семейството преди да проникне в дома им и че Кейти е била неговата мишена.

Сестрите Кристал и Марки Сърлс нощували у семейство Харис, докато майка им Пам пътувала към Канзас. Двете семейства били приятели от Канзас преди Харис да се преместят в Тексас през 1995 г. и сега Пам Сърлс и двете й дъщери също се местели да живеят в Дел Рио.

Вторият баща на убитата Кейти Тери Харис бил заминал предната вечер заедно с Пам Сърлс и нейния приятел Дъг Лукър за Канзас, за да им помогне да пренесат вещите си. Веднага щом научили за убийството и нападението, тръгнали обратно за Тексас.

Когато чул описанието и видял скицата на убиеца, Дъг Лукър се сетил за един мъж, когото били видели на бензиностанция в Дел Рио, точно преди да тръгнат за Канзас. Името му било Том или Томи. Този човек изглежда познавал Тери Харис, казал Лукър, и работел като продавач на коли.

Лукър споделил тази информация с тексаските рейнджъри, които побързали да открият собственика на автокъщата, който ги снабдил с името на своя служител. Рейнджърите претърсили архивите си и намерили снимка на мъжа, на която обаче той бил без брада.

Показали на Кристал в болницата снимките на шестима мъже, сред които била и тази фотография. Тя изучила внимателно образите им и посочила един от тях.

На снимката се мъдрела физиономията на продавача на коли на старо Томи Лин Селс.

Властите бързо се сдобили със заповед за арест и на 2 януари пристигнали пред караваната, в която Селс живеел със съпругата си Джесика Леври и нейните четири деца. Той тръгнал с тях без да се противи. Не попитал защо го задържат, а и ченгетата не му дали никакви обяснения.

Научи повече за:   Анхел Матурино Ресендиз: Железопътния убиец

Но докато пътували към шерифското управление, Селс се обърнал към шерифа и му казал:

„Предполагам, че има доста за какво да си говорим“.

Низ от убийства

В следващите няколко месеца Томи Лин Селс говорил ли говорил. Разказът му обхващал цял един живот, пълен с убийства.

Томи Лин Селс

Този вечен скитник признал за убийството на Кейти Харис и за прерязването на гърлото на приятелката й. Казал, че е избил цяло семейство в щата Илинойс, майка и дъщеря в Мисури, тийнейджърка в Кентъки, скитник в Аризона, дете в Сан Антонио, Тексас. И още много други – низ от може би 20 убийства из цяла Америка, извършени в период от две десетилетия.

Томи Лин Селс се сдобива с прякора „Убиец между два бряга“ заради географския обхват на неговата сеч. Той казал на властите, че иска да остави всичко това зад гърба си и да започне на чисто. Неговият съдебно назначен защитник го посъветвал да си затваря устата, но Селс му казал, че няма да спре да говори и няма нужда от адвокат.

Макар Съединените американски щати да могат да се похвалят с много по-продуктивни и извратени серийни убийци, някои елементи от „творчеството“ на Томи Лин Селс му позволяват да изпъкне в пантеона на американските злодеи.

Почти неграмотният Селс, завършил едва осми клас, прекарал живота си като замаян от наркотици и алкохол скитник. Въпреки това някак си успявал да избегне радара на властите в продължение на 20 години. Това е особено необичайно, тъй като повечето от жертвите му не били бездомници или проститутки – случаи, обикновено попадащи в кошчето за боклук до детективското бюро.

Той прекарал известно време в затвора за други провинения, но никога не бил заподозиран в убийство. Неговият метод на действие бил прост – убий и продължи нататък.

Всеки друг американец лесно би могъл да бъде проследен по движенията на кредитната му карта, пътувайки из Съединените щати. Но Томи Лин Селс пътувал гратис с товарните влакове, нямал кредитна карта и не използвал чекове. Със същия успех властите можели да преследват призрак.

Селс не бил някакъв криминален гений, като неговите колеги Тед Бънди или Чарлз Менсън, а съвсем обикновен несретник, който просто обичал да убива, когато се ядоса. Отнемал животи без някакъв очевиден мотив, нито в действията му се наблюдавал какъвто и да било повтарящ се модел. Нямал сложен и прецизно подготвен план, нито ритуал, който да следва. Просто се възползвал от удобния случай.

Въпреки липсата на мотив, доказателствата сочат, че Селс е сексуален хищник. Много от престъпленията му включват изнасилване и сексуално осакатяване. Той убивал чрез най-различни способи – ножове, оръжия, бухалки и въжета.

Хищните му сексуални импулси ставали все по-интензивни с времето. Негови предпочитани жертви били самотни майки или подрастващи момичета. В цялото му криминално дело изпъква една единствена мотивация – сексуалната.

Томи Лин Селс е сексуален психопат, който дебнел, изнасилвал и убивал беззащитни жени и деца.


Отхвърлено дете

Томи Лин се ражда на 28 юни 1964 г. в Оуклънд, Калифорния, заедно със своята сестра близначка Тами Джийн. Тяхната майка Нина вече имала двама сина и щяла да роди още три момчета. Децата растели в нетрадиционни условия и често си задавали фундаментални въпроси за своя произход. Официално техен баща бил застрахователният агент Уилям Селс.

Но според някои автори биологичният им баща всъщност се казвал Джо Ловинс – продавач на стари коли. Ловинс бил измъкнал Уилям Селс от финансова дупка и той се съгласил да признае децата за свои като част от застрахователна измама. Благодарение на това, че фиктивният им баща имал работа, децата имали здравна застраховка.

Когато Томи и Тами навършили 18 месеца, Нина Селс преместила домочадието си в Сейнт Луис, където имала роднини. Тогава Тами се разболяла от менингит и починала. Томи Лин също имал висока температура, но оцелял – вероятно с мозъчни увреждания.

Нина изпратила сина си да живее у леля й Бони Уолпоул, където Томи останал от 2 до 5-годишна възраст. Майката никога не посещавала детето и затова Бони решила да осинови малкия. Това естествено събудило собственическото чувство на Нина и тя най-накрая се появила, за да отведе сина си и никога повече не го пуснала да види леля си.

Малкият Томи се превърнал в хроничен беглец от училище на впечатляващата възраст от 7 години – индикация за безразличието на неговата майка. Когато станал на 8 години, получил разрешение от Нина да прекарва време с мъж от съседния град на име Кларк Уилис, с когото се бил сприятелил. Този човек го водел на разходки и го засипвал със скъпи подаръци. Томи започнал да нощува в дома му все по-често.

Едва години по-късно станало ясно, че въпросният Кларк Уилис е педофил, който е посягал и на други деца.

Всеки момент от детството на Томи изглежда замърсен от незаинтересоваността на майка му. Единството внимание, с което го дарявала, бил боят. Биела го при най-малката провокация със закачалки за дрехи и колани. Симптомите, предвестници на бъдещите му патологически отклонения, се появявали все по-често.

Дядото на Томи му давал да пие алкохол още на 7 години. Започнал да пуши марихуана на 10. Лягал си чисто гол в леглото на баба си на 13, а по-късно бил подложен на психиатрично лечение, защото се опитал да изнасили майка си.

Още преди да навърши 14 години Нина го изхвърлила от къщи и малкият мъж се оказал напълно свободен да обикаля страната с влаковете, да краде и да прави каквото е необходимо, за да оцелее.

Престъпен живот

В периода от 1978 до 1999 година Селс обикалял страната, прехвърляйки се от вагон на вагон, на стоп или с крадени коли. Издържал се чрез просия или работел в пътуващи карнавали, като бръснар, монтьор или общ работник. Невъзможно е да се изготви точна хронология на неговите престъпления. Селс не си водел дневник на убийствата.

Но убийството, което извършил през юли 1985 г., се смята за първото.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Тогава работел в карнавал, разпънал шатрите си в градчето Форсайт, щата Монтана. Сред посетителите на панаира била 35-годишната Ина Кордт – дребна разведена жена, довела 4-годишния си син да се забавлява.

Според собствения му разказ Селс се запознал с Ина на панаира и тя го поканила у дома си същата вечер. Полицията намерила пребитите тела на жената и детето три дни по-късно. Томи твърди, че двамата с Ина били правили секс по взаимно съгласие, но след това я хванал да краде от раницата му. Това го вбесило и той грабнал бейзболната бухалка на сина й и я пребил до смърт. След това убил и детето, защото било потенциален свидетел.

След ареста му в Тексас, рейнджърите и ФБР предприели серия от пътувания извън щата заедно с него, за да се опитат да опреснят спомените му за убийствата. Но каквото и да им разказвал, властите подхождали с предпазливост към твърденията на Селс. Рейнджърите вече веднъж били опитали вкуса на срама заради начина, по който подходили в случая на серийния „изповедник“ Хенри Лий Лукас.

Макар някои от историите му да не намират потвърждение, доказателствата сочат, че Селс е извършил поредица от убийства в края на 80-те години. Той твърди, че е убил десетина души в седем щата от 1987 до 1989 г. – буквално от единия бряг на страната до другия.

Методът на разследващите за изясняване на подробностите около тези случаи се състоял в следното – Селс казвал например, че е убил цяло семейство в Средния Запад или жена, пътуваща на стоп някъде в пустинята на югозапад. Давал им ориентировъчна дата и детективите започвали да търсят съвпадение. След това го разпитвали за повече подробности за престъплението, жертвите и местността, в опит да намерят прилики със студените досиета.

Научи повече за:   Мери Бел: Най-малкият сериен убиец

В есента на 1987 г. 20-годишната авантюристка Стефани Строу пътувала на стоп обратно към дома си в Сан Франциско след година обикаляне из Европа и Азия. На 15 октомври момичето стояло с вдигнат палец край шосе в Невада, когато до нея спрял мъж в краден камион и й предложил да се качи. Томи Лин Селс разказал, че бил задушил жената до смърт и бил хвърлил тялото й в един горещ извор. Но въпреки мащабното издирване Стефани Строу никога не била открита.

Някои служители на органите на реда се съмняват в тази история на Селс. Но всички са съгласни, че той е отговорен за особено извратено масово убийство в щата Илинойс, извършено в есента на 1987 г.

Няколко дни преди Деня на благодарността ловци намират тялото на Кийт Дардийн в поле на 130 км от Сейнт Луис. Той бил застрелян в главата, а гениталиите му били осакатени.

В караваната, в която живеел, полицията открила добре завити в леглото телата на бременната му в седмия месец съпруга Илейн и техния 3-годишен син Пийт. И двамата били пребити до смърт. Убиецът не само бил изнасилил Илейн, но се бил гаврил с нея с помощта на оръжието на убийството – бейзболна бухалка.

Това не било всичко, намерено в леглото. В кървавата каша лежало бебешко телце – дъщеричката на Илейн, родила се преждевременно по време на изтезанията. Новороденото детенце също било пребито до смърт. Този случай останал неразкрит в продължение на 12 години до ареста на Селс, който поел отговорност за него.

Макар да са убедени, че Томи Лин Селс е извършил това зверско масово убийство, властите не са сигурни какво точно е предизвикало подобна агресия у него. Селс твърди, че бил срещнал Дардийн в крайпътно заведение и той го бил поканил на гости в дома си. Казал също, че Дардийн му бил отправил сексуални намеци. Роднини на убитото семейство обаче заявяват, че убитият е имал параноичен страх от престъпници и никога не би поканил непознат вкъщи. Наричат абсурдни и твърденията, че е бил с различна сексуална ориентация.

Вероятно дори самият Селс не е наясно с истинската причина за това клане. Още преди 1987 година той вече бил тежко зависим от алкохола и наркотиците. Предпочитал хероин, но се задоволявал с всичко което би могъл да погълне или вдиша.

Хващал се на работа някъде за няколко дни, колкото да изкара малко пари или задигал нещо ценно, и след това си купувал наркотици. Обичайно бил в състояние на пълна омъгленост.

Томи Лин разказал на властите, че кървавите му занимания са продължили и през 1988-89 г. Сред жертвите му имало подрастващо момиче от Ню Хемпшир; жена и нейният 3-годишен син, убити на мост край Туин Фолс, Айдахо; 51-годишен скитник, убит с нож в сбиване заради марихуана в Туксон; проститутка в Калифорния и млада стопаджийка в Орегон.

Прекъснато убийство

В навечерието на Коледа 1989 г. замъгленото от наркотици съзнание на Томи Лин Селс се озовало в щата Уайоминг, където на 12 януари 1990 г. пътя му се пресякъл с млада двойка, нуждаеща се от нови гуми за джипа си. Томи решил проблема им като откраднал друг джип, свалил гумите му и им ги продал с щедра отстъпка.

Естествено веднага побързал да се надруса с печалбата, а после се скрил край жп линиите, с намерението да скочи на някой товарен влак. Но едно ченге забелязало криволичещия му път към влака и го арестувал за пиянство на публично място. Томи носел у себе си вещи от крадения джип и полицията му повдигнала обвинения за кражба, заради които бил осъден на 16 месеца затвор.

Престоят в затвора се оказал истински ад за Томи. Рязкото спиране на дрогата му докарало пристъпи на паника и толкова живи халюцинации, че често разговарял със собствените си татуировки.

Психиатърът на затвора наредил да му бъде направена психиатрична оценка и Селс бил диагностициран с цял букет от личностни разстройства, пристрастявания, депресии и психози. Лекарствата го стабилизирали и той излежал присъдата си без инциденти.

Веднага щом го освободили след около година, Томи Лин Селс отново хванал пътя, завръщайки се към кървавото си дело.

През септември 1991 г. отнел живота на Маргарет Макклейн и нейната дъщеря Памела в град Чарлстън, щата Западна Вирджиния. Осем месеца по-късно в същия град нападнал 19-годишно момиче, което се смилило над просещия Томи и го завело в дома си, за да му даде храна и дрехи. За благодарност той я изнасилил, заплашвайки я с нож. Тя се съпротивлявала ожесточено и успяла да го удари по главата с керамична фигура. Вбесеният Селс я наръгал с ножа си 18 пъти и накрая грабнал столче от пиано и пребил момичето – както той смятал – до смърт. Но тя оцеляла.

Тази жена помогнала на властите да идентифицират Селс, който вече се бил превърнал в познато лице в центъра на Чарлстън, където просел, въоръжен с надпис: „Ще работя за храна“.

Той пледирал за виновен и обвинението в изнасилване било свалено. Осъдили го само за тежка телесна повреда през юни 1993 г. на 4 години затвор. Докато излежавал присъдата си се случили две важни неща – оженил се и бил диагностициран с биполярно разстройство.

Освободен от затвора през май 1997 г., Томи Лин се преместил в щата Тенеси при новата си булка Нора Прайс. Но бракът им далеч не бил блажен. Странстващият убиец не можел да стои задълго на едно място и при първа възможност скачал на влака. През октомври 1997 г. удушил 13-годишната Стефани Мъхейни, чийто останки били открити в езерце западно от Спрингфийлд, Мисури.

Два дни преди това, на 13 октомври, се случило убийството на 10-годишния Джоуел Къркпатрик, за което неговата майка Джули Харпър била осъдена на 65 години затвор, въпреки че дала подробно описание на мъжа, който нахлул в дома й и убил сина й с нож, взет от кухнята. През 2002 г. Томи Лин признал за това убийство в писмо до писателката Даян Фанинг и благодарение на нейните свидетелски показания Джули Харпър била оневинена.

По същото време Томи Лин си намерил работа в пътуващия карнавал „Сърцето на Америка“. Оперирал виенското колело и шофирал камиона, който пренасял съоръжението от град в град.

В края на февруари 1998 г. карнавалът опънал шатрите си за осем дни в Дел Рио, Тексас. Там Томи Лин се запознал със самотна местна жена на 24 години, с четири малки деца, на име Джесика Леври. Тя била очарована от него и успяла да го прилъже в караваната си на 31 март, само няколко дни преди съпругата му Нора да роди сина му. Впоследствие Нора дала момченцето за осиновяване.

Селс се хванал на работа във фирма за продажба на стари коли и се оженил за Джесика през октомври 1998 г. Бракът им бил недействителен, тъй като той все още бил женен за Нора, но това нямало никакво значение. Томи Лин подрязал брадата си, постегнал прическата си и дори облякъл смокинг под наем за голямото събитие.

Джесика му подарила стар пикап като сватбен подарък. Той й подарил един кошмарен живот.

Финална серия убийства

Дори да оставим полигамията настрана, техният съюз се оказал провал и поради много други причини. Джесика била преродена християнка, а Селс не давал пукната пара за религията. Тя била пряма и откровена, а той – измамник. Преструвал се на праведен съпруг, но често обикалял по нощите, за да подхранва стария си порок с пиенето и наркотиците.

Научи повече за:   Игор Миренков: Светлогорският кошмар

Както винаги Томи Лин изчезвал периодично, като пътуванията му зачестили през 1999 г. Той лъжел Джесика, че има работа извън града или че отива да види роднини. А всъщност бил превърнал Дел Рио в своя оперативна база, в която се подготвял за жестокия финал на серията от убийства.

На 4 април Селс проникнал в караваната на 32-годишна жена в щата Тенеси. Изнасилил я, а след това я убил с нож. Не пожалил 8-годишната й дъщеря, която също наръгал до смърт.

Две седмици по-късно заминал с друга карнавална трупа за Сан Антонио, за да участват в голям фестивал. В 22 часа на 18 април деветгодишната Мери Беатрис Перез изчезнала от празненството, буквално от масата, на която седяла с родителите си. Десет дни по-късно тялото й се появило в реката. Момичето било насилено сексуално и удушено.

Мери Беатрис Перез

Случаят останал неразкрит, докато Селс не бил арестуван и поел отговорност за убийството. Той си спомнил розовия лак за нокти на момичето и как е била облечена – подробности, които не били разгласявани публично.

Томи Лин побързал да напусне Сан Антонио и се запътил към Лексингтън, Кентъки, където се подслонил в приют за бездомни и си намерил работа като общ работник. На 13 май забелязал 13-годишната Хейли Макхоун, която се люлеела на люлките в парка. Заговорил момичето и го завлякъл насила сред дърветата, където я съблякъл, изнасилил и удушил. Напуснал мястото с колелото на Хейли и после го продал за 20 долара, с които се напил до безпаметност.

Същата нощ го арестували за пиянство на обществено място и прекарал нощта в ареста. На следващата сутрин отпрашил обратно за Дел Рио и когато тялото на момичето било открито, него отдавна вече го нямало. През юли заминал за Оклахома, където изнасилил и застрелял 14-годишната Боби Лин Уофорд.

Томи Лин Селс

Междувременно неговата втора съпруга Джесика била започнала да посещава нова църква. Там Селс се запознал с Тери и Кристал Харис и техните деца. Веднага хвърлил око на 13-годишната Кейти – момиче на подходяща възраст за един сексуален хищник.

Селс се намърдал в живота им неусетно. Посетил дома им няколко пъти под предлог, че търси съвет от Тери за брачните си проблеми. В действителност мятал похотливи погледи на Кейти, нейната 12-годишна сестра Лори и стройната им майка Кристал.

Благоприятна възможност за престъплението му се открила, когато случайно срещнал Тери Харис на 31 декември и разбрал, че той ще пътува за Канзас и няма да си бъде у дома. Тери бил як мъжага – бивше ченге и охрана в нощен клуб. Методът на действие на Селс бил да напада жени и деца, като рядко правел изключения. Едва ли би се осмелил да проникне в дома на Харис, ако знаел, че той ще бъде там.

Кратък процес

Селс се изправил пред съда през септември 2000 година. Синя риза прикривала татуировките му, косата му била подстригана, а на носа му прилежно се кипрели очила. Пледирал виновен – добре обмислен ход, за да спаси кожата си от смъртна присъда.

Свидетелските показания разкрили, че Кейти Харис вероятно не е била първият му избор за жертва. Томи Лин бил прекарал вечерта в местна кръчма, където през цялото време досаждал на барманката със сексуални подмятания. В 2 часа приятел на жената го изхвърлил от заведението.

Но звездната свидетелка в процеса била Кристал Сърлс. Тя заела свидетелското място и съдебните заседатели можели ясно да видят назъбения розов белег на шията й. Момичето погледнало Селс право в очите и го посочило като нейния нападател.

Адвокатът на Томи Лин признал, че убийството е „пъклено, брутално престъпление“, но изразил мнението, че клиентът му не заслужава смъртна присъда. Съдебните заседатели не били съгласни. Необходим им бил само час, за да гласуват единодушно за екзекуцията на Томи Лин Селс.

Прекрасен ден

Томи Лин Селс се присъединил към 450-те осъдени на смърт в затвора в Ливингстън, Тексас. Поправителното заведение е на първо място в Съединените щати по брой на екзекуции – 561 от 1982 г. насам. За екзекуцията на Томи Лин не била определена дата. Средният престой в очакване на смъртта на осъдените в Тексас е 10 години, като това струва на данъкоплатците по около 50 долара на ден.

Томи Лин Селс

Докато близките на неговите жертви се борели със скръбта, Селс мърморел за лошите условия в затвора. Публикувал писма в интернет, в които се оплаквал от липсата на „основна хигиена“, оскъдна храна и недостиг на сън.

Подобно на други осъдени на смърт, Селс се превърнал в затворнически Пикасо. Картините му все още се продават в най-различни сайтове за криминална меморабилия.

С течение на времето Томи Лин все по-неохотно сътрудничел на тексаските рейнджъри в изясняването на убийствата, за които бил поел отговорност, докато накрая отказал да съдейства напълно. Прекрасно осъзнавал, че ако реши да проговори отново, това веднага ще отложи датата на евентуалната му екзекуция.

През 2003 г. Селс пледирал виновен в убийството на 9-годишната Мери Беа Перез. В замяна на това получил доживотна присъда, а не смъртно наказание.

През 2006 г. участвал в епизод от документалния сериал на Дискавъри „Most Evil“, в който заявил, че е убил повече от 70 души. Твърдял, че е извършил първото си убийство на 14-15 години.

Междувременно съдът определил дата за екзекуцията му, но адвокатите му предприели ловка маневра с претенцията, че щатът отказва да им предостави подробности за произхода на химикалите, използвани в леталната инжекция. Според тях това поставяло клиента им в риск от мъчителна смърт, съизмерима с изтезание. Въпреки всичко, след известно забавяне, през 2014 г. съдът в Дел Рио най-сетне насрочил дата за дългоочакваната екзекуция. „Убиеца между два бряга“ щял да получи леталната си инжекция на 3 април 2014 г.

Томи Лин Селс

В уречения ден Кристал Сърлс и семействата на убитите Кейти Харис и Мери Перез пристъпили в залата за екзекуции, за да изпратят чудовището в пъкъла. Томи Лин отбягвал погледите им и отказал да каже последните си думи. Когато по системите потекла смъртоносната доза пентобарбитал, Селс поел дълбоко въздух няколко пъти, затворил очи и захъркал. След по-малко от минута спрял да мърда. Тринадесет минути по-късно, в 18:27 ч. бил обявен за мъртъв и покрит с одеяло.

„Какъв прекрасен ден“, възкликнал Тери Харис в този момент. Всички се съгласили с него.


По идея на Kaloyan Radomirov
Източници: murderpedia.org, krazykillers.wordpress.com, wikipedia.org, dallasobserver.com, The Texas Rangers: A Registry and History, Psychopedia: The Wikipedia Serial Killer Files, Through the Window by Diane Fanning

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
2 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Пич от класа
Пич от класа
07.08.2019 22:53

Травмиращото детство ражда чудовища.

Таня
Таня
08.08.2019 10:57

Просто не е истина! Заедно с него е трябвало и на“майка му “ да сложат от инжекцията. Трябва да се търси отговорност и на тези отлачалки дето „сеят“ деца, без да ги отглеждат и възпитават така, както е по закон Божии.