София Жукова: Бабата касапин от Березовка

София Жукова: Бабата касапин от Березовка

Жените серийни убийци са изключително рядко явление. Още по-рядко се срещат такива на преклонна възраст. Затова новината, че 80-годишна руска баба е убивала и разчленявала жертвите си незабелязано в продължение на години първоначално изглеждаше като поредната измислица в интернет.

Руската пенсионерка София Жукова живяла дълги години в селцето Березовка в покрайнините на далекоизточния град Хабаровск без да привлича внимание към себе си до януари 2019 г., когато ученици виждат куче, захапало човешка ръка край контейнерите за боклук.

Угнетяваща атмосфера

София Жукова е родена през 1939 г. в село Звягино в Нижегородска област в Русия. След време се преместила в Хабаровск, заселила се в покрайнините на града в село Березовка и се омъжила.

София Жукова

Село Березовка е разположено буквално на края на света. Намира се само на 30 км от Хабаровск – бивша столица на Далечния изток на Русия. Панелният блок, в който живее София Жукова, се намира в центъра на селото, точно до пазара и полицейския участък. Наблизо е и единствената спирка на автобус в селото.

Центърът на Березовка не се отличава със спретнатост и красота. Навред цари мръсотия, бедност и разруха. Разпадащи се къщи, изоставени детски площадки и разбити пътища. Сякаш животът не е мръднал от съветските времена.

Именно в тази угнетяваща атмосфера, от която едни намират спасение в тежката работа, а други – в алкохола, живяла дълги години София Жукова. За миналото на баба Соня не се знае много, освен че е без образование и преди да се пенсионира, благодарение на могъщата си физика, работела в скотобойната на свинекомбинат.

В селото я наричат „Хрипливата Соня“ заради характерния й сипкав глас. Известна е с бурния си скандалджийски характер, гарниран с неумолима злопаметност, както и с просташкия си и вулгарен език. Изпитвала особено силна неприязън към радостната детска глъч.

Съпругът на София Жукова починал през 2005 г. и тогава с нея се случила странна промяна. Дали смъртта на любимия човек е повлияла на психиката й или с неговата кончина от живота й е изчезнала нуждата да се въздържа, но в душата на вдовицата надигнало глава грозно чудовище.

Тя извършила първото си убийство именно през онази година.

Изчезнала в Березовка

На 14 декември 2005 г. осемгодишната Маша (името на детето е променено) се връщала от училище със своя приятелка. Момичето живеело с баща си и дядо си, а майка му го взимала само през ваканциите. Децата стигнали до блока на Маша, където се сбогували и разделили. Момиченцето така и не стигнало до дома си на втория етаж. На същия етаж живеела и баба Соня.

Входът на София Жукова

Дядото първи вдигнал тревога, когато внучката му не се появила вкъщи до 13:30 ч. Обадил се на приятелката й, която му казала, че отдавна се е прибрала вкъщи и не е виждала Маша, откакто се били разделили пред входа на блока й.

Близките на детето веднага се обърнали към полицията. Те били уверени, че тя не е избягала от къщи. Момичето било послушно дете и никога не давало поводи за наказания.

На следващия ден дядото успял да си поговори с нейната приятелка, която разказала, че заедно с Маша във входа били влезли някакъв мъж и една възрастна съседка – 66-годишната София Жукова. Момичето си спомнило, че преди време същата жена им се била скарала, че вдигат шум във входа. „Ще ви откъсна ръцете и главите!“ – заканила им се тя тогава.

Търсили Маша в продължение на няколко дни без резултат. Скоро следователите привикали София Жукова на разговор. Пенсионерката казала, че добре познава момичето. Докато съпругът й бил жив, Маша често й идвала на гости. Двете пиели чай, рисували и разговаряли, но детето я накарало да обещае, че няма да казва на близките й за тези нейни посещения, за да не й се карат.

След смъртта на съпруга й Маша спряла да идва на гости, но двете продължили да си общуват, когато се срещали на улицата. Според Жукова отношенията им били много близки. В деня на изчезването си Маша била влязла във входа пред нея, но още преди вратата да се затвори, отвън я извикали нейни приятелки. Тя изтичала обратно на улицата и повече никой не я видял.

Научи повече за:   Ангарския маниак: Михаил Попков

Разказът на пенсионерката на пръв поглед изглеждал напълно достоверен. Но близките на момичето се настроили подозрително. Те знаели много добре, че Маша никога не е ходила на гости у София Жукова и не можели да разберат защо съседката им би излъгала за това след изчезването на детето?

Страшни находки

Загадката на изчезването на Маша била разкрита в края на месец декември 2005 г. Още преди това една от съседките разказала на следователите, че във вечерта на 14 декември – денят на изчезването на Маша – излязла да разходи кучетата си. Домашните й любимци я завели зад ъгъла на блока, където недалеч от стената видяла къс прясно месо и петна от кръв. Жената решила, че месото е отровено от „кучемразци“ и задърпала питомците си в друга посока.

Когато се прибрала вкъщи, тя разказала за странната находка на майка си и се обадила в полицията. Но патрулните офицери намерили на мястото само петна от кръв и остатъци от кости, на които не отдали особено значение и си тръгнали. Съвсем скоро обаче друг сигнал за месо, хвърлено на улицата, ги принудил да се върнат обратно.

На 27 декември жител на Хабаровск спрял принудително автомобила си край сметище в района на Березовка. Излизайки от колата, шофьорът зърнал леко покрит със сняг черен найлонов пакет, в който имало месо. След кратко чудене решил да прибере месото за своите кучета. Но вече у дома мъжът разбрал, че е донесъл вкъщи нещо ужасно – в пакета имало човешки останки.

Той побързал да съобщи в полицията за страшната находка и подробно им описал къде и как е намерил пакета. Историята му потвърдили неговият брат и жена му.

Можем само да си представим какво е преживяла майката на Маша, която извикали да разпознае останките. Тя потвърдила, че човешките части наистина принадлежат на дъщеричката й.

Заподозрени за чудовищното деяние станали двама младежи, у които бил открит телефонът на Маша. Те твърдели, че са го намерили на улицата. Освободили ги след 3 месеца поради липса на други доказателства. Скоро цял Хабаровск научил за жестокото убийство на малкото момиче и тази история потресла града.

Но убиецът така и не бил открит.

Загадката на черната кола

Постепенно животът в Березовка се върнал в нормалното русло и жителите на селото позабравили страшните събития от края на 2005 г. Осем години по-късно, през март 2013 г., на гости на София Жукова дошла нейна приятелка – 77-годишната Анастасия Михеева. Тя току-що била продала жилището си в Хабаровск и имала намерение да поживее у Жукова около две седмици. Но скоро след пристигането си Михеева изчезнала безследно.

София Жукова

Дъщерята и племенницата на пенсионерката съобщили на властите за нейното изчезване. Разказали, че възрастната жена е продала жилището си за 3 милиона рубли (около 82 000 лв) и след гостуването си у Жукова възнамерявала да живее у дъщеря си.

Скоро следователите възстановили събитията около изчезването на пенсионерката. На 9 март пощальонката на селото била пристигнала в дома на София Жукова, за да даде пенсиите на двете жени и не била забелязала в поведението им нищо необичайно. Точно от този ден нататък близките на Анастасия Михеева загубили връзка с нея.

Следователите решили да разпитат София Жукова и тя разказала, че на 9 март нейната гостенка внезапно си била събрала багажа и й съобщила, че отива да живее у роднини в Приморския край. Изненаданата Жукова се опитала да я спре и даже изтръгнала от ръцете й чанта с документи, но тя въпреки това си тръгнала. София видяла през прозореца как Михеева се качва в загадъчен черен автомобил, който потеглил в неизвестна посока.

Историята на Жукова изострила вниманието на пазителите на реда, тъй като в жилището й, по тапетите и радиаторите, били открити петна от кръв. Старицата обяснила тези съмнителни следи с това, че когато двете се скарали преди да си замине, на Анастасия й потекла кръв от носа и тя я разпръснала навсякъде, жестикулирайки с ръце.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
Научи повече за:   Владимир Романов: Багратионовският маниак

Тази история се сторила доста неубедителна на разследващите. Освен това дъщерята на Михеева заявила, че семейството й няма никакви роднини в Приморския край.

Следователите разговаряли и с пощальонката на село Березовка. Служителката разказала, че когато след месец отново отишла да предаде пенсията на Жукова, бабата започнала да й разказва за изчезването на приятелката си. Но пощальонката не повярвала на думите й, че Михеева се била качила в някаква черна кола. Причината за това била проста – прозорците на жилището на Жукова не гледат към улицата, а към задния двор.

Съседките пенсионерки от блока на баба Соня на свой ред разказали на властите, че скоро след изчезването на Михеева Жукова била започнала да облича нейните дрехи и да изнася разни мебели на боклука. А край контейнерите за смет съседите били видели кърваво петно.

Но не било възможно да се докаже, че София Жукова е замесена в престъпление. Властите само я разпитали, но нямали основание да я задържат.

Удари в нощта

Поредното убийство в Березовка се случило в края на януари 2019 г. Този път жертва се оказал 52-годишният портиер от украински произход Василий Шляхтич. Жената, с която живеел, го изгонила и той се обърнал към своя позната с молба да го приюти.

За негова зла участ тази позната се казвала София Жукова. Тя не отказала да го приеме в дома си и на 28 януари Василий изчезнал безследно.

Липсата на Шляхтич се установила, когато не се появил няколко дни на работа. За разлика от преди, този път полицията бързо се спряла на заподозрян. Съседите, живеещи на първия етаж точно под жилището на София Жукова, разказали на следователите, че в около 2 часа през нощта на 29 януари се събудили от глухи удари, идващи от горния апартамент.

Ударите били тежки, като от брадва. Освен това след първите удари се чули мъжки стонове, след които последвали още по-силни удари. После всичко утихнало за известно време, след което съседите чули как Жукова мие пода. На сутринта я срещнали пред блока с добре опакован пакет в ръце. Носела го към контейнерите за смет. На следващата вечер отгоре отново се разнесли глухи удари.

Следователите бързо направили връзката между изчезването на Шляхтич и разказа на съседите. А ден по-късно ученици забелязали бездомно куче да похапва човешка ръка край контейнерите за боклук.

Контейнерите за боклук

Скоро край топлопроводните тръби на селото били открити и останалите части от тялото на мъж. Бившата съквартирантка на украинеца го разпознала по пищния мустак и служителите на реда побързали да почукат на вратата на София Жукова, която ги посрещнала по долно бельо и видимо пияна ги засипала със сочни псувни. При обиска в дома й били открити следи от кръв. По острието на брадвата й също.

Но най-страшното откритие били човешките вътрешности, намерени в хладилника й. Пресата веднага й лепнала прякора „Бабата людоед“. Впоследствие разследването установило със сигурност, че тя никога не е практикувала канибализъм.

Първоначално пенсионерката нямала намерение да признава вината си. Жукова заявила, че не познава Шляхтич, но го била видяла да се напива с някакви хора преди няколко дни. Шумът от жилището й се дължал на това, че трошала кости, за да готви борш. Кръвта пък била останала от заминалата си внезапно преди 8 години нейна приятелка – изчезналата Анастасия Михеева.

Самопризнания

Тази несръчно скалъпена история не помогнала на София Жукова да отърве килията – тя била задържана и изпратена в следствения арест по подозрение в убийството на портиера.

След няколко дни в ареста София сама предложила нова версия за случилото се в дома й в нощта на 29 януари. Разказала, че на свечеряване Василий Шляхтич дошъл в жилището й заедно с някакъв мъж и я помолил да пият чай. След чая двамата нападнали и изнасилили 80-годишната баба. Приятелят на Шляхтич избягал. Жукова се опитала да изгони украинеца, но той не искал да си тръгне. Тогава го ударила с брадвата.

Докато София Жукова давала показания, разследването не спирало нито за минута. Следователите подозирали, че случилите се в Березовка убийства биха могли да са свързани и започнали да проверяват всички сходни престъпления. Задавали допълнителни въпроси на свидетелите на минали убийства, а жилището на Жукова било старателно обискирано, при което под линолеума на пода намерили още следи от кръв. Експертизата установила, че кръвта принадлежи на Анастасия Михеева.

Научи повече за:   Фриц Хаарман: Вампирът от Хановер

В килията на следствения изолатор, където я настанили през февруари, вече имало две задържани жени. В началото София се опитвала да ги убеди, че е обвинена несправедливо в убийство, но скоро се отпуснала и започнала да си излива душата.

Разказала на своите съкилийнички как е убила и разчленила Василий Шляхтич и Анастасия Михеева. Най-страховитото й признание обаче се оказал разказът за това как е убила малката Маша. Пенсионерката признала, че е разчленила тялото на детето и е изхвърлила останките през балкона, „за да ги разнесат кучетата“.

Разбира се двете й колежки по килия веднага докладвали за чутото на следователите. Скоро и самата Жукова признала вината си пред органите на реда и разказала с подробности за обстоятелствата и причините за всяко убийство. Показала нагледно как е нанасяла ударите върху жертвите и къде е изхвърлила частите от телата им.

След няколко месеца вече пред съда София Жукова се опитала да се отрече от думите си, заявявайки, че е подписала самопризнанията си под натиск. Но през това време следствието вече се било сдобило с достатъчно доказателства, за да може да заяви със сигурност, че и трите убийства са дело именно на зловещата старица.

Служителите на следствието разказали, че не са заловили София Жукова по-рано, защото в момента на извършването на първите две престъпления нямало основания да се предполага, че тя има нещо общо. Но с времето съвкупността от доказателства и самопризнанията на самата пенсионерка не оставили никакво място за съмнение в нейната вина – в това число и за убийството на малката Маша.

Мотивът за разправата с Анастасия Михеева се оказал битов спор. След убийствата София насичала на парчета телата на жертвите си, опаковала ги в пакети и ги изхвърляла в контейнерите за боклук край блока или ги разпръсквала из селото. Налагало се да излиза по няколко пъти, за да се отърве от всяко тяло.

Съдебната психолого-психиатрична експертиза заключила, че София Жукова е вменяема и е убивала напълно съзнателно, разбирайки прекрасно какво върши.

Поводът за всяко убийство бил винаги съвсем незначителен, което отговаряло на избухливия характер на Жукова. Въпреки че я подозирали в още няколко изчезвания в селото, разследването стигнало до извода, че тя не е отговорна за други убийства.

Изправена пред съда по обвинение в три убийства и три случая на поругаване на покойник, София Жукова се обръща от клетката си към хората в съдебната зала с думите: „Сладки мои“. Тези слова звучат някак обезпокоително от устата на Бабата людоед. Изходът от процеса все още не е известен.

София Жукова в клетката си в съдебната зала

Жените в Русия не се изпращат в затвори (колонии) със строг или особено строг режим, но въпреки това доказателствата, събрани от следствието, са достатъчни, за да предположим, че 80-годишната старица ще прекара остатъка от живота си зад решетките.


Източници: lenta.ru, gazeta.ru, твойконтроль.рф, vostok.today, life.ru

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
6 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Таня
Таня
26.10.2019 7:16

Браво за страхотната статия. Много страшна и същевременно увлекателна.

Васил Козарев
Васил Козарев
28.10.2019 11:56

„Они переехали в наш дом 32 года назад. Жукова регулярно травила дворовых кошек, хотя они никому не мешали, — рассказывает РИА Новости соседка Елена

Убийството на домашни животни е сигнална лампа за по-тежки престъпления. И в този случай се онагледява добре.

Пич от класа
Пич от класа
Отговори на  Васил Козарев
29.10.2019 14:39

И то безпричинно. В БГ има много случаи на отровители на домашни животни, но уви това не е индикатор за нашата полиция и служби за сигурност. Би трябвало при системни отравяния на домашни животни в един район, да се търсят виновниците и да бъдат профилактирани редовно от полицията и службите за сигурност. Факт е че, безпричинното избиване на домашни любимци и добитък е признак за извършени тежки престъпления или бъдещи такива. Садистичното отношение към животните първата стъпка към садистично отношение към хора.
Нагледно доказателство:
https://youtu.be/evbG_5MNLYU
https://youtu.be/mB5VgZ-Wfw0

Васил
Васил
12.11.2019 0:11

Здравей, Силвия. Поздравления за сайта и за всичко, което правиш през всичките тези години. Забелязал съм, че понякога тук посетители на сайта ти подхвърлят идеи за интересни случаи, и ти после пишеш очерци за тях. Искам и аз така да насоча вниманието ти към една много заплетена загадка – изчезването на двегодишния Ben Needham от гръцкия остров Кос през 1991 г. Случаят има много интересно развитие през последните години.

Гергана Георгиева
Гергана Георгиева
30.08.2020 20:55

Възхищавам се на желанието, търпението и страстта, с които създавате този сайт и благодарност за времето и усърдието, което отдавате, за да можем ние, Вашите верни читатели и почитатели на криминални истории да поглъщаме с интерес всяка една статия.
Моите уважения и благодарности за това, което правите! Любим сайт!