Родни Алкала: Играч на запознанства

Родни Алкала: Играч на запознанства

Дългокосият и нагъл сваляч Родни Алкала успял да очарова продуцентите и милионите зрители на телевизионното шоу „Игра на запознанства“. Никой нямал представа, че този усмихнат фотограф с коефициент на интелигентност над 160 е сериен убиец, който вече бил убил две жени и щял да изнасили и убие още много.

„Той е изключителен актьор“ – казва за него криминалният профайлър Пат Браун – „Серийните убийци са хищници и се държат като животни, преследващи плячката си, а през останалото време се опитват да се слеят с нас, за да не ги забележим.“

Игра на запознанства

През септември 1978 г. Родни Алкала става победител в телевизионното шоу „Игра на запознанства“. Старомодното предаване отскоро се излъчвало с нова по-смела и разкрепостена концепция, но било все така изтъркано като преди. Дългокосият Алкала, с неговия небрежен костюм, златна верижка, обици и нагъл чар бил идеалният участник. Представен бил на участничката Черил Брадшоу като „успешен фотограф, който започва кариерата си на 13 години, когато баща му го заварва в тъмната стаичка – напълно „проявен““. Водещият казал на Черил, че живеещият в Лос Анджелис Алкала обича да скача с парашут и да кара мотор.

Родни Алкала сякаш бил по-уверен от останалите двама състезатели. Черил Брадшоу, учителка от Аризона, помолила тримата ергени, скрити зад параван, да опишат себе си сякаш са нейната вечеря.

„Аз съм банан и изглеждам много вкусен“, уверено й казал Алкала. „Обели ме!“

Брадшоу се заинтригувала и поискала от него да се престори, че участва в кастинг за пиеса. Предложила му да изиграе ролята на перверзен старец. Като осъден сексуален насилник Алкала вече имал богат опит в тази област и достоверно изръмжал: „Я ми ела тук!“.

Това изглежда успяло да впечатли Черил и щастливата двойка спечелила уроци по тенис и пътуване до местен увеселителен парк. Но след като говорила с Алкала зад кулисите Черил мъдро преценила, че той не е просто нахален сваляч, а е направо зловещ. Тя никога не отишла с него на среща.

След повече от 20 години Родни Алкала щял да посочи този запис на предаването като доказателство, че вече е притежавал златните обици, за които обвинението твърдяло, че са трофей, взет от жертвите му.

Тали Шапиро

Родни Алкала

Родни Алкала е роден в Сан Антонио, щата Тексас, на 23 август 1943 г. Баща му напуснал семейството и на 12 години Родни вече живеел в предградията на Лос Анджелис с майка си и сестрите си.

Навършвайки 17, Алкала се присъединил към армията, където служил като армейски чиновник, но издържал само няколко години. През 1964-а получил нервен срив и психиатрите го диагностицирали с антисоциално разстройство. Алкала бил освободен от служба и се върнал в Лос Анджелис, където се записал да учи „Изящни изкуства“ в Калифорнийския университет.

Родни получил бакалавърската си диплома през 1968-а и същата година отвлякъл и изнасилил 8-годишно момиченце.

Малката Тали Шапиро се прибирала от училище към дома си в Холивуд, когато случаен минувач видял как Родни Алкала я примамва в колата си на булевард „Сънсет“. Свидетелят го проследил до апартамента му и се обадил в полицията. Докато полицаите успеят да дойдат на мястото, Алкала бил разбил черепа на момичето с метална тръба и я бил изнасилил. Когато почукали на вратата му, той се измъкнал през задния изход, оставяйки полумъртвото дете, заобиколено от фотографско оборудване.

Професорите в Калифорнийския университет казали на полицията, че подозира грешния човек. Не можели да повярват, че един толкова толкова начетен и изтънчен студент по изящни изкуства би могъл да извърши подобно престъпление.

Междувременно Родни Алкала избягал в Ню Йорк, за да избегне правосъдието.

Корнелия Крили

Представяйки се под името Джон Бъргър, Алкала балансирал бурния си ергенски живот със следване в Университета в Ню Йорк, където посещавал курс по филмово изкуство, с преподавател бъдещият сексуален насилник Роман Полански. В този период той извършил второто си нападение, този път смъртоносно.

На 12 юни 1971 г. Корнелия Крили била намерена изнасилена и удушена със собствения й чорапогащник в апартамента й в Манхатън. Сутиенът й бил издърпан над главата, а по лявата й гърда имало следи от ухапване. Двадесет и три годишната стюардеса току-що се била преместила в квартала, известен сред ергените с високата си концентрация на стюардеси и секретарки. Вероятно нападателят бил сметнал, че това е идеалното място за лов.

Първоначално нюйоркската полиция се усъмнила в приятеля на жертвата и докато ченгетата се разсейвали с него, Алкала се измъкнал отново.

Научи повече за:   Томи Лин Селс: Убиец между два бряга

Все още използвайки името Джон Бъргър, той си намерил работа в младежки лагер по театрално майсторство край езерото Сънапий в Ню Хемпшир. Не след дълго две момичета забелязали, че техният лагерен възпитател Джон Бъргър страшно прилича на Родни Алкала от списъка с „Десетте най-търсени“ на ФБР. Властите издирвали Алкала във връзка с нападението над Тали Шапиро в Калифорния. Децата съобщили в полицията и Родни Алкала бил арестуван през август 1971 г.

Случаят с Корнелия Крили все още не бил свързан с него, но Алкала бил намерен за виновен и осъден за отвличането и изнасилването на Тали Шапиро. Благодарение на тогава снизходителните закони в Калифорния, които наблягали на превъзпитанието, вместо на наказанието на сексуалните насилници, той прекарал в затвора само 34 месеца.

Скоро Родни Алкала щял да бъде отново на свобода.

Елън Хоувър

През 1974 г. 13-годишната Джули Дж. се обадила на спешния телефон 911, твърдейки че е била отвлечена от мъж в Хънтингтън Бийч. Докато чакала училищния автобус, Родни Алкала спрял и й предложил да я закара. Тя се съгласила, но вместо към училището, той потеглил към плаж в окръг Ориндж. Момичето се паникьосало, но той отказал да я пусне да слезе от колата. Когато стигнали на плажа, я задърпал грубо към скалите, където я накарал да пуши марихуана и я целувал.

Родни бил осъден само за нарушаване на условията по пробацията му и снабдяване на непълнолетно лице с марихуана и прекарал още две години в затвора.

Алкала излязъл от затвора предсрочно и успял да убеди доверчивия си надзорник да му разреши да отиде в Ню Йорк при роднини през лятото на 1977 г. Дейвид Бърковиц, известен като Сина на Сам, щял да бъде арестуван през август същата година за убийствата на седем млади жени и двама мъже в Ню Йорк. Родни Алкала също допринесъл към терора, който преживял града през онова лято.

Родни Алкала набелязал за своя жертва 23-годишната Елън Хоувър, дъщеря на собственика на легендарния нощен клуб „Сирос“. Тя била видяна за последно в апартамента й на 15 юли 1977 г. В тефтерчето й било отбелязано, че ще се среща с човек на име Джон Бъргър същия ден. Семейството й наело частен детектив и публикувало обява във в-к „Ню Йорк Таймс“, в търсене на информация за загадъчния Джон Бъргър.

Корнелия Крили и Елън Хоувър

Родни Алкала избягал от цялата суматоха, като просто се върнал в Лос Анджелис и си намерил работа като словослагател във вестник „Лос Анджелис Таймс“.

Никой не се появил с информация за лицето „Джон Бъргър“ чак до по-късно същата година, когато ФБР получило сигнал, че преди няколко години възпитател в младежки лагер в Ню Хемпшир на име Джон Бъргър е бил арестуван. Бюрото най-сетне навързало точките и привикало Родни Алкала за разпит в Лос Анджелис. Той признал, че е познавал Елън Хоувър, но тъй като тялото й все още не било открито, го пуснали да си върви.

Тялото на Елън Хоувър било открито 11 месеца по-късно в земите на историческата къща-музей на Рокфелер, намираща се само на няколко километра от лятната къща на семейство Хоувър. Мястото било една от любимите локации на Родни за фотосесии.

Междувременно Родни Алкала се върнал към старите си занимания.

Джил Барком

Докато град Ню Йорк бил зает с убийствата на Сина на Сам, полицията в Лос Анджелис се занимавала с Хилсайдския удушвач, който впоследствие са оказал не един, а двама мъже, които убивали млади жени и захвърляли телата им в околностите на града. И за да направи нещата още по-интересни за органите на реда, Родни Алкала също решил да даде своя принос към броя на жертвите.

Полицията в Лос Анджелис първоначално смятала, че убийството на 18-годишната бегълка Джил Барком е дело на Хилсайдския удушвач. Момичето идвало от Бруклин, от семейство с 11 деца. Тя била висока едва 1,52 м и тежала по-малко от 45 кг, когато нейният похитител я отвлякъл от булевард „Сънсет“.

Джил Барком

Безжизненото тяло на Джил се появило на страничната лента на пътя „Мълхоланд Драйв“, близо до къщата на актьора Марлон Брандо, през ноември 1977 г. Откриването на трупа прекъснало снимките на филм. Тя била гола и сякаш нарочно била поставена в поза на колене. Черепът й бил разбит, вероятно с окървавения камък, намерен наблизо. Момичето било изнасилено и удушено три пъти – веднъж с колан, после с чорапогащника й и накрая с крачола на панталоните й.

Научи повече за:   Майка върна девствеността на дъщеря си, за да я подари на своя съпруг-педофил

Детективите, разследващи Хилсайдския удушвач, разпитали Алкала в дома на майка му през март 1978 г. Разпитвали всички сексуални насилници в района и всъщност не смятали Родни за заподозрян. Обвинили го само в притежание на малко количество марихуана, за което получил кратка присъда.

Алкала излязъл от затвора в края на месец юни и скоро след това се появил в телевизионното предаване „Игра на запознанства“. Но преди това отнел още няколко живота.

Още жертви

Джорджия Уикстед

Двадесет и седем годишната медицинска сестра Джорджия Уикстед била открита мъртва през декември 1977 г. в апартамента й в Малибу. Това се случило едва месец след убийството на Джил Барком и само няколко дни след като ФБР разпитало Родни Алкала за смъртта на Елън Хоувър в Ню Йорк.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Джорджия Уикстед била видяна за последно, когато откарала колежката си Барбара Гейл до дома й след излизане по заведенията. Когато не се появила на работа на следващия ден, Гейл я обявила за изчезнала. Полицията отишла на адреса на Уикстед и установила, че апартаментът е разбит. Джорджия лежала гола на пода в спалнята, удушена с найлоновите й чорапи. Била изнасилена, черепът й разбит с чука, захвърлен наблизо, а половите й органи – осакатени. На местопрестъплението бил намерен отпечатък от длан и ДНК, които години по-късно били свързани с Алкала.

Престъпленията на Родни Алкала следвали определен модел, но в онзи момент никой не забелязвал това.

Шарлот Лем

През юни 1978 г. 32-годишната секретарка Шарлот Лем от Санта Моника била открита мъртва при сходни обстоятелства в пералното помещение на комплекса, в който живеела. Тя била изнасилена, пребита и удушена с връзка за обувки. Тялото й било оставено в поза с ръцете зад гърба.

Родни Алкала бил разпитан от детективите, разследващи Хилсайдския удушвач, във връзка с убийството на Джил Барком, само седмици преди да изнасили и убие Шарлот Лем.

Имало и още жертви.

През февруари 1979 г. Родни качил в колата си 15-годишната стопаджийка Моник Хойт в окръг Ривърсайд. Закарал момичето в апартамента си и двамата правили секс. На сутринта Алкала я откарал в планината, където я снимал гола.

Фотосесията изглежда загрубяла, защото Моник се изплашила и се опитала да избяга. Той я вързал, пребил и изнасилил. Тази случка не била планирана. Нещата просто се объркали и той загубил контрол над ситуацията. Алкала откарал момичето обратно в Ривърсайд. Моник се обадила на полицията от един мотел и съобщила, че е била отвлечена и изнасилена.

Родни Алкала бил арестуван, но майка му му платила гаранцията. Той щял да удари отново.

Джил Паренто

През юни 1979 г. 21-годишната Джил Паренто си тръгнала по-рано от работа, за да отиде на бейзболен мач. Когато не дошла на работа на следващия ден, полицията отишла да провери апартамента й. Вратата на жилището била разбита, а жената мъртва. Джил лежала гола на пода в банята. Под раменете й били поставени възглавници. Била изнасилена, пребита и удушена.

Приятелка на жертвата по-късно свидетелствала, че двете били срещали Алкала в един клуб няколко пъти.

Същия месец, когато Джил Паренто била изнасилена и удушена, Родни Алкала убил малолетно момиче.

Робин Самсоу

Робин Самсоу

На 20 юни 1979 г. 12-годишната Робин Самсоу от Хънтингтън Бийч отивала на уроци по балет. Закъснявала и затова взела назаем жълтия велосипед на най-добрата й приятелка. Тя и колелото изчезнали същия ден. Разложеният й труп бил открит в подножието на планината Сиера Мадре.

Преди това да се случи, съседката Джаки Йънг била изгонила някакъв непознат мъж, който се навъртал около Робин и приятелката й Бриджит Уилвърт, докато си играели на скалите на плажа. Съседката видяла как мъжът се опитва да склони децата да се съгласят да ги снима в бански костюми. Джаки Йънг и Бриджит Уилвърт впоследствие помагат на полицията да състави скица на мъжа, в която пробационият надзорник на Родни Алкала разпознал своя подопечен.

Тони Еспарза (15г.) и Джоан Мърчланд (14г.) свидетелствали по-късно, че на 19 юни мъж с описанието на Алкала им бил предложил марихуана на същия плаж и ги помолил да ги снима за конкурс по бикини. Още няколко момичета казали, че Алкала ги бил притеснявал на 20 юни.

Рейнджър Дейна Крапа, която работела в планината, разказала, че е видяла мъж, който водел надолу по течението на поток малко момиче, в същия ден, когато изчезнала Робин Самсоу. Мъжът шофирал датсун „F10“, също като колата, която притежавал Алкала през 1979 г.

Дванадесет дни след изчезването на Робин, друг горски рейнджър намерил останките й. Първоначално помислил, че това са кости от елен.

Научи повече за:   Мери Бел: Най-малкият сериен убиец

Левият крак и части от ръцете й липсвали, а черепът й бил отделен от шийните прешлени. Наблизо се търкаляли кухненски нож и една от обувките й. Напредналото разлагане на тялото попречило на разследването да установи дали момичето е било изнасилено.

На 24 юли 1979 г. полицията арестувала Родни Алкала в дома на майка му. Скоро го обвинили в убийството на Робин Самсоу.

Но историята далеч не била свършила.

Заловен?

Родни Алкала

Когато полицаите претърсили дома на майката на Алкала, намерили квитанция от такса, платена за шкафче под наем в Сиатъл. Шкафчето съдържало над 1000 фотографии на млади момичета и момчета в сексуално откровени пози, както и обиците на Робин Самсоу. Родни Алкала обаче твърдял, че обиците са негови. Години по-късно по втори чифт обици с формата на розички, намерени в шкафчето, било открито ДНК-то на Шарлот Лем. Полицията вярва, че Алкала е запазил снимките и обиците като трофеи от престъпленията.

С помощта на доказателствата от шкафчето и показанията на свидетелите, през 1980 г. прокуратурата изправила Родни Алкала пред съда за убийството на Робин Самсоу.

Майката на убитото момиче внесла в съдебната зала пистолет, с намерението да застреля Алкала. В крайна сметка се отказала да го използва, вярвайки, че съдебната система ще се разправи с убиеца на дъщеря й.

Родни Алкала имал алиби. Твърдял, че по времето на убийството е бил в увеселителния парк „Нотс Бери Фарм“, където кандидатствал за работа като фотограф. Неговите сестри и майка му заявили, че той им се бил обадил от дома на майка си по времето на отвличането на Робин. Макар тези обаждания да фигурирали в разпечатките, нямало начин да се разбере дали на телефона е бил Алкала или неговата майка.

Прокурорите описали как Алкала е играел с жертвите си, като ги удушавал, докато загубят съзнание, след което чакал да се свестят и повтарял всичко отначало отново и отново преди накрая да ги убие.

През 1978 г. Родни Алкала бил признат за виновен в предумишлено убийство и отвличане и се явявал идеален кандидат за смъртното наказание.

Но присъдата му била отменена.

Да пъти.

Отменена

Родни Алкала бил обявяван за виновен в отвличането и убийството на Робин Самсоу два пъти. И двата пъти присъдата му била отхвърляна заради технически грешки.

Родни Алкала в затвора
Родни Алкала в затвора

Междувременно Родни Алкала лежал в затвора, където не стоял без работа. Опитал се да осъди калифорнийската затворническа система заради падане, което бил претърпял, както и затова, че не му осигуряват диета с ниско съдържание на мазнини. Протестирал срещу новата политика на щата, изразяваща се в редовно анализиране и сравняване на ДНК – практика, която го свързала с изнасилванията и убийствата на Джил Барком, Джорджия Уикстед, Шарлот Лем и Джил Паренто. През 1994 г. Алкала написал книга в своя защита, озаглавена „Вие, съдебните заседатели“.

Продължавал да отрича убийството на Робин Самсоу и останалите момичета.

През 2013 г. Родни Алкала получава от 25 години до доживот за две убийства, извършени в Ню Йорк през 70-те.

През 2010 година Родни Алкала получава смъртна присъда чрез летална инжекция за трети път, по обвинения в пет убийства, извършени в щата Калифорния в периода 1977-79 г. През 2013 получава още от 25 години до доживот, след като пледира за виновен в две убийства, извършени в Ню Йорк през 1971 и 1977 г. През 2016 г. е обвинен в убийството на жена, извършено през 1977 г. Жертвата била разпозната на една от фотографиите, намерени в шкафчето му. Полицията разследва и други възможни убийства.

Истинският брой на неговите жертви остава неизвестен и може би е много по-голям.


Източници: trutv.com, crimemagazine.com, www.cbsnews.com, thoughtcatalog.com, allthatsinteresting.com, www.bizarrepedia.com, theparanormalguide.com, wikipedia.org, marieclaire.com, dailymail.co.uk

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
2 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Елена
Елена
21.06.2019 18:13

Интересни статии. Чета ги с много голям интерес. Продължавайте да пишете!
Надявам се правописната грешка на обици все пак да бъде поправена. Много Благодаря!