Ангарския маниак: Михаил Попков

„Дай на човек маска и той ще ти покаже истинското си лице“ – Оскар Уайлд

„Семеен мъж за пример“, „Никога не е посягал на жена си“ …“Най-прекрасният баща за своята дъщеря“. Това са само част от думите, които описват добре прикритата личност на един от най-бруталните серийни убийци в Русия. Медиите го наричат „Върколака“ или „Ангарския маниак“.


В началото на 90-те години Ангарск (Иракутска област) е заобиколен от затвори и поправителни колонии за непълнолетни. След освобождението си много от затворниците остават в Ангарск, защото или са си намерили жени, докато са били в затвора, или просто няма къде да отидат. Образуват се много и различни престъпни групи. Хората се страхуват да излизат сами. Рядко или никога са посещавали крайните квартали на града. Вечер много често са се прибирали с автомобил, за да не станат жертва на неподходящи хора. Полицията постоянно е получавала сигнали за намерени тела, но тогава не е било изненада за никого. Дори когато започват да намират трупове на жени – голи и с прободни рани, не им прави впечатление. Отдават престъпленията на отделни престъпни групи.

град Ангарск (Иракутска област)

През лятото на 1992 г. притеснен мъж се обажда в ангарската полиция и казва, че е намерил мъртва жена в гората. Изпратена е следствено-оперативна група и е обявено извънредно положение. Изследвайки тялото, полицията изнася няколко версии: битов конфликт, грабеж, случайна кавга с непознат. А това, че маниак се е развихрил в града и че това е първата му жертва, тогава никой не се досеща. Изнасилени и убити жени са откривани с плашеща редовност, а през есента на 1994 г. в близост до града са открити два трупа наведнъж. За всяка жертва прокурорите започват наказателни производства, но не ги обединяват в едно. Или не забелязват сходството в почерка на убийствата или не са искали да го забележат..

Жертвите на маниака

За сериен убиец започва да се говори едва в края на деветдесетте години. Въпреки че се е провеждало разследване, дълго време е нямало никави резултати. Изследване на ДНК материал спомага за разкриването на маниака. Изследвани са почти всички жители на Ангарск. В резултат на това спермата, открита върху телата на три жертви, съвпада с пробите на един от заподозрените. Но това се случва едва през 2012 г. От което ясно си личи, че времето е живот. Ако властите бяха действали по-бързо и правилно, много животи щяха да бъдат спасени. Тук не става въпрос само за ДНК материал. Имало е достатъчно красноречиви доказателства, но вероятно са били пренебрегвани или недотам разследвани.

Отговорникът за тези ужасяващи събития се оказва бивш помощник на оперативното дружество на полицията – Михаил Попков. По време на арестуването си той не е част от полицията, а се занимава с препродажба на автомобили. В себе си е имал оръжие, затова полицията смята, че просто е искал да избяга при слуховете за сериен убиец. Задържан е във влак, докато е пътувал за Владивосток. Попков не се е съпротивлявал. Бил е много спокоен и мълчалив през целия път. Признава за 20 убийства по време на разпита. За десет от своите жертви дава пълно описание и място, на което са телата им. Информация, която може да е ясна само за извършителя на тези престъпления.

Михаил Попков

Почти винаги е действал по една и съща схема. Обикалял е спирките на градските транспорти или улиците и е предлагал на жертвите си превоз. След това ги угощавал с алкохол. Консумирал е бира, а на жертвите си е предлагал по-силно опияняващи напитки. Много често е бил с полицейската си униформа – човек в пагони предизвиква в много момичета чувство за сигурност. Краят на тези приключения винаги завършвал в гората, където „съвестният“ полицай се превръщал в хладнокръвен сериен убиец.

Михаил Попков

Той е като Янус с две лица (древен бог в римския пантеон; често изобразяван с две лица). Всъщност в него живеят двама различни човека. През деня гражданин и служител на реда, спазващ закона и помагащ на хората, а вечер чудовище от най-лошите кошмари. Без да познава жалостта, човечността и състраданието. Извършва своите престъпления с пълно безразличие в очите. Освен това тази трансформация е съзнателна и желана. Пoпкoв се cмятaл зa „чиcтaч“, тъй кaтo вярвал, чe прoчиcтвa грaдa oт проститутки. В интeрвю зa нoвинaрcкия caйт “Мeдузa” тoй кaзвa, чe изпoлзвaл чук или брaдвa зa убийcтвaтa и чe нe се cтрaхувaл oт рaзкривaнe нa престъплeниятa му. Зaявявa oщe, чe нeгoвa мишeнa били жeни, кoитo били пияни или живеели пo нaчин, cмятaн oт нeгo зa нeмoрaлeн.

Научи повече за:   Вампири убийци: Истински истории за хищници, обсебени от кръвта

В крайна сметка, в хода на разследването се разбира, че е убивал обикновени жени, които просто се прибирали късно от работа. По никакъв начин свързани с проституция или показно аморално поведение. Според свидетели не всичко в отношенията с жена му е било перфектно. Доколкото се знае, тя му е изневерявала и той е знаел за това.

Михаил Попков заедно с жена си Елена Попкова

Веднъж, след като се прибрал от работа, в кошчето за отпадъци намерил използвани презервативи. Елена Попкова работела в същата полиция, но в паспортната служба. Давали вид на много задружно и сплотено семейство. Но знаем, че не всичко е така прекрасно зад затворените врати на дома.

Домът на Михаил Попков в Ангарск (Иракутска област)

Попков казвал пред колегите си, че иска да я убие, заради това, което му причинява, но не смеел заради дъщеря си. След като го арестуват, споделя че всяка сутрин, след като се събуди, първо проверявал дали не я е убил през нощта. Но реално няма как да сме сигурни в подобна „вина“ на жена му. Дали наистина е имало предателство от нейна страна или просто той си е бил психопат, винаги остава лека мистерия. В никакъв случай изневярата на любимия не е оправдание за отнемането на човешки живот.

Михаил заедно с дъщеря си

В крайна сметка, Миша „Усмивката“, както го наричат колегите му, намерил изход от тази сутиация. Но не просто чрез развод или край на тези отношения, а изливайки гнева си върху нищо неподозиращи жени. По този начин отмъщавал на жена си.

Михаил Попков с дъщеря си

Попков дори е изпращан като част от екипа за разследване на убийствата. Докато колегите му са търсели доказателства, маниакът е проверявал дали не е оставил сериозни улики.

Научи повече за:   Да убиеш за историята, част 2: Репортерът Владо Танески

Две от жертвите му като по чудо остават живи, но имат сериозни черепно-мозъчни травми и не си спомнят много от самото нападение. Една от жените не дава никакви признаци на живот и се събужда едва в моргата. Намерена е от работници рано сутрин, докато отиват на работа. И двете преминават през много дълъг рехабилитационен курс на лечение. До ден днешен най-вероятно носят белезите от това нападение. И психическите и физическите. Според непотвърдена информация от лапите му се измъква още едно момиче. Тя не само описва изнасилвача, но и съобщава, че той работи в полицията. В крайна сметка, Попков не попада под подозрение…

Михаил Попков по време на следствения експеримент

През 1997 г. Попков отива в обедната си почивка да си купи пирожки. По пътя среща млада жена, която по-късно в разследването се разбира, че е отивала да посрещне майка си на гарата. Той я убива хладнокръвно на няколко метра от самата гара и изхвърля тялото й край пътя. Жертвата е една от трите, върху които полицията открива спермата на Попков. По-късно той споделя, че това убийство е „техническа грешка“ и никога повече не говори за това.

ЖП гарата на която Попков убива една от жертвите си

След залавянето му, той е обвинен в 22 убийства и в два опита за убийство. През януари 2015 г. Иркутският окръжен съд го осъжда на доживотен затвор. След присъдата си, маниакът признава за още близо 56 престъпления. Както се оказва, той е ловувал дори след освобождението си от служба. Възрастта на жертвите варира от 16 до 50 години. С изключение на един мъж – полицай, когото убива през 1997 г. по време на смяна.

„Той дава показания на етапи, като възстановява извършените престъпления в паметта си“ – казва Евгений Карчевски, който ръководи разследващо-оперативната група през 2014 г.

Говори доброволно за зверствата си, с патос и дори с удоволствие“ – допълва Карчевски.

По време на следствения експеримент показва как е пробождал жертвите си

Новото разследване се проточва почти три години и обемът на наказателното дело възлиза на 322 тома. Разследващите извършват много работа – провеждат над 300 проверки и най-важното – възстановяват доказателства за престъпления, извършени през 90-те години. Откриват 20 гроба, фрагменти от костите на жертвите, техни лични вещи, както и инструментите за убийствата – брадви, отвертки и ножове.

Михаил Попков показва как е душил жертвите си по време на следствения експеримент

Тъй като на няколко местопрестъпления са открити следи от гуми на автомобил „Нива“, били сравнявани следите от гумите на колите на проверяваните, с тези на местопрестъпленията. Накрая разследващите попаднали на следите на Попков, който през 1998 г. се уволнил от полицията (тогава милицията). Той извършил поне три от убийствата по време на дежурство.

Попков показва как е убил една от жертвите си

„С моята нива заведох две момичета в гората. Там пихме алкохол и тогава се сдърпахме за нещо“, спомня си Попков в следствен експеримент за обстоятелствата на двойното убийство. „Взех брадвата от багажника и няколко пъти ударих едното момиче по главата. А след това и другото.. Опитваха се да се съпротивляват, но безрезултатно.“

Попков и Евгени Карчевски по време на следствения експеримент

Съдебно-психиатричната експертиза показва, че Попков е напълно наясно с действията си. Ако отхвърлим престъпленията, които е извършил, за него може да се каже, че е един възпитан, начетен и много общителен човек. С добра реч, има умения за психилогическо влияние върху събеседника си. Очите му са много специфични. Сини, студени и ако се вгледаш в тях ставало страшно. Има математически-аналитичен ум. Помни всичко за всяко убийство. С какво е облечена жертвата, каква коса има, какво е пиела и как се казва. Истински маниак е и на тема чистота. Всяка вечер прибирал автомобила си в гаража и дълго време го почиствал. Е, има защо, нали? Изпипвал всеки детайл и това навело разследващите на мисълта, че е с висок коефицент на интелегентност. Но не и на човечност..

По време на следствения експеримент

С общо 78 убийства, 55-годишният Попков счупи „рекорда“ на най-известните в Русия други двама серийни убийци. От другите руски серийни убийци Андрей Чикатило беше екзекутиран през 1994 г. за убийството на 53-ма възрастни и деца по съветско време. През 2007 г. друг сериен убиец – Александър Пичушкин, беше осъден на доживотен затвор за убийството на 48 души в Москва.

Научи повече за:   Александър Николаевич Спесивцев: Маниакът надомник

Попков ще излежава присъдите си в колония със строг режим. Той е лишен от званието младши лейтенант от милицията. Прокурорът Александър Шкинев съобщи, че Попков смята да обжалва присъдата си. Осъденият е недоволен от съдебното решение да бъде лишен от звание, защото това го лишава и от пенсия. Като бивш служител на правоохранителните органи, Попков получавал около 24 хил. рубли (620 лв.) пенсия.

Михаил Попков по никакъв начин не показва разкаяние за извършените престъпления. След присъдата, която получава, жена му и дъщеря му напускат Ангарск и никога повече не се връщат. Най-големият удар за него е след като разбира, че жена му е подала молба за развод. И същата се омъжва за следователя, който води неговото разследване. Жената, заради която започва да убива, отново го удря силно в нестабилните му емоции. И този път е за последно..

Какво е по-страшно от прикритите психопати? С десетките си маски… Живеят сред нас, поздравяват ни, помагат ни, обичат ни. Но до един момент… до онзи, в който маските паднат и чудовището се покаже. Тогава разбираш, че Звяра от приказките си остава просто звяр. Не се превръща никога в принц… или просто в човек.


Източници: www.ria.ru, diletant.media, meduza.io

The following two tabs change content below.

Black Dahlia

Надявам се, че статията ти е харесала! Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
7 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
avangard
22.01.2020 22:39

Страхотна статия, благодаря!

Таня
Таня
24.01.2020 19:57

Изключително точен анализ за финал на тази потресаваща история. История за това колко много демони могат да живеят в една личност и да сътворяват най- страшна жестокост от човек за човек.

Явор
Явор
02.04.2020 3:33

Обаче според мен най-тежкото наказание му е наложила жена му , сега като е затворен няма на кого да си го изкарва и смятам, че това ще го влудява до края на живота му.

VentoVentura
VentoVentura
13.02.2021 18:06

Дано да си почива в „Черния делфин“!

Ilia
Ilia
04.09.2021 13:12

Този е по-голям изрод и от Чикатило.