Якудза се притече на помощ на жертвите в Япония

Японската мафия Якудза оказва активна помощ на жертвите от катастрофалното земетресение и последвалото цунами, които нанесоха големи унищожения в страната. От префектурите Токио и Кобе са изпратени камиони с хуманитарен товар.

Останалите без дом японци ще получат храна, вода, одеяла и тоалетни принадлежности, закупени със средства на Якудза, предава Ройтерс. Всички тези товари са отправени на североизток, където на 11 март земетресението с магнитуд 9 по Рихтер и последвалото цунами причиниха огромни разрушения. Броят на загиналите и безследно изчезналите до този момент се изчислява на 27 хиляди души.

Якудза изпрати около 70 камиона с хуманитарна помощ на обща стойност 500 хиляди долара, съобщава експертът Джейк Аделштайн от Токио. Той е автор на две книги за японския престъпен синдикат.

Традиционен източник на доходи за Якудза е престъпния и непривлекателен бизнес от сорта на изнудване, хазарт, търговия с порнография и проституция. Освен това японската мафия е известна със своята слабост към татуировките – гангстерите обикновено са покрити с рисунки от главата до петите.

Но в дните на тази общонационална катастрофа даже закоравелите престъпници получиха рядката възможност да се покажат в по-добра светлина. Строгата дисциплина на Якудза я превърна в сериозен конкурент на държавните спасителни служби. В много райони тесногръдите чиновници не успяваха да окажат помощ на десетките хиляди пострадали, общият брой на които се изчислява на 300 хиляди души. В резултат на това първи на мястото на разрушенията се оказваха именно членовете на Якудза.

През 1995 година Якудза взе участие и в спасителните операции след земетресението в Кобе. Тогава те също действаха по-ефективно и бързо от професионалните спасители.

Научи повече за:   Американка умори дъщеря си от глад, бой и връзване за леглото

Подобна филантропска дейност не се вписва в общата представа за мафията,  тъй като обикновено нейните членове се считат за злодеи. Това се дължи до голямата степен и на факта, че в мафията влизат представители на малцинствата, които се сблъскват с дискриминация. Например, в средите на Якудза има много етнически корейци, на които е отредена незавидна роля в обществото. Корейците в Япония влизат в кастата Буракумин („Нечисти“) и са принудени да заработват парите си, занимавайки се с тежка и непрестижна дейност. Например, много корейци работят като месари и кожари.

„Якудза – разбойници. Намирайки се положението на гонените, те се опитват да помогнат на изпадналите в беда“ – коментира феномена „мафиотска благотворителност“ експертът Менебу Миядзаки, който е написал над сто книги за Якудза.

Самият Миядзаки е син на бос на мафията, който управлявал подземния свят в Киото.

Разбира се, скептиците търсят друга причина за странното поведение на Якудза. Според тях, хуманитарните действия представляват за мафиотите един благоприятен PR ход, който ще подобри репутацията им в очите на обществото.

„Щом помагат на гражданите, даже полицаите трудно биха могли да кажат за тях нещо лошо“ – смята журналистът Томохико Судзуки, който също е написал няколко книги за криминалния свят.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Освен това той предполага, че крайната цел на мафията е да изпрати своите строителни фирми на възстановителните работи. В тази сфера вече ще могат да се изкарат доста добри пари, а така също и да се изперат средства от други престъпни дейности.

Един от босовете на Якудза опровергава тези обвинения за циничност и пресметливост. По неговите думи, куриозните действия на мафията са предизвикани именно от неефективната работа на чиновниците, които не се справят със своите задължения. „Нашите представи за чест носят полза на обществото“ – добавя мафиотът.

Научи повече за:   Алекс Скийл и Джордан Уърт: Приятелката ми ме тормози

По думите на Джейк Аделштайн, благотворителността представлява важна точка от кодекса за чест на Якудза, където тя фигурира под думата „ninkyo“.

В този момент в Япония има около 80 хиляди членове на Якудза. Второ и трето място по могъщество заемат клановете Сумиеси-кай и Инакава-кай. Именно тези групировки оказват най-активна помощ след стихийните бедствия.

В последно време за Якудза настъпват тежки времена. През 1992 година бе приет нов наказателен кодекс, който увеличи наказанията за членовете на организирани престъпни групи. Освен това напоследък полицията се стреми да засили в обществото нетърпимостта към гангстерите, които започват да губят романтичния си ореол. Тази политика вече носи плодове: преди три години за първи път в историята жителите на един град се обърнаха към съда с жалба срещу присъствието на Якудза.

Но в този случай едва ли някой ще се оплаче. Първо, мафията не афишира своята благотворителна дейност и никой не знае с какви средства са закупени хуманитарните помощи. И второ, във време на остра нужда никой не се замисля, откъде получава помощ.

Полицията също е склонна да си затваря очите за тази така благородна страна от живота на мафията.

———————————————————————————————————————————————

Източник: newsru.com

The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
3 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Някой си
Някой си
31.03.2011 23:53

Това определено е прецедент,но въпросът е дали ще остане такъв или ще има и други подобни примери за в бъдеще. По мое лично мнение, може и да има отглас,защото в един свят с умираща държавност и най-вече с атрофиращи функции на държавата, хората от своя страна биха потърсили тази закрилническа роля,която преди им осигуряваше държавата, навсякъде. А както знаем в днешният свят,за съжаление всичко се продава, стига да има кой да го купи. Е,явно народът вече би се обърнал дори и към самата мафия,за да може да си „купи“ подбно чувство на сигурност. И съответно ще има и кой да… виж още »

Tin-chan
Tin-chan
14.02.2013 14:51

Това ми напомни мъничко за филма My Boss My Hero където гангстерите пак бяха представени в по-героична и милосърдна светлина. Няма значение от мотивите, важното е пострадалите да са получили помощта от която се нуждаят.

иван
иван
28.08.2013 18:47

Гангстерите са винаги по-добри отколкото се описват от политиците. Гангстера е нормален човек който има силата да се изправи срещу законите на политиците а не срещу човешките закони, Това е човек който се грижи за близките си и за хората около себе си, а понякога наказва предателите както го прави и държавата, никаква разлика. И всички денйости който мафията започва да упражнява след време стават привилегия на държавната мафия – да преминеш по мост, да ползваш вода, да се движиш по пътищата, лихварството/банкерство стана/ продаването на алкохол и цигари,дори наркотиците вече са държавни монополи. Аз предпочитам да живея в света… виж още »