Новогодишна банда прокопа 30-метров тунел и ограби банка в Буенос Айрес

По време на новогодишните празници неизвестни престъпници проникнаха  през 30-метров изкоп в една банка в Буенос Айрес и опустошиха една десета от депозитните й кутии.

Крадците набелязали филиал на банката “Banco Provincia” в столичния район Белграно. Престъпниците се “трудили” в помещението с депозитните кутии и през двата почивни дни, успявайки да разбият 140 от 1 400-те лични сейфове.

По данни на полицията, грабителите са взели под наем една от съседните сгради още през юни и през цялото това време са прокопавали подземен тунел към банката. Полицията нарече работата им “впечатляваща” – 30-метровият тунел бил електрифициран, оборудван с вентилационни устройства и усилена арматура.

Точната сума на задигнатите ценности не е известна, тъй като съдържанието на индивидуалните депозитни кутии е строго конфиденциално.

Много аржентинци предпочитат да пазят спестяванията си точно по този начин, особено след финансовата криза през 2001 година. Тогава се оказа, че много банки не са в състояние да се разплатят със своите клиенти, съхраняващи парите си по традиционния начин – в банкови сметки.

През лятото на 2005 година имаше подобен случай в Бразилия, който обаче влезе в рекордите на банковите обири. Бразилските крадци прокопаха 78-метров тунел от една близка къща до набелязаната банка “Банко Сентрал” в град Форталеза. Те отмъкнаха около 94 милиона долара.

Бандата прокопава тунел от една съседна къща до банката
Бандата прокопава тунел от една съседна къща до банката

Според съседите, в къщата работели от шест до десет мъже. Сградата била наета от фиктивна озеленителна компания. От къщата ежедневно излизали камиони натоварени с пръст, но съседите сметнали това за част от работата на фирмата.

Обирът се случил през уикенда и бил открит чак в понеделник сутринта, когато банката отворила за клиенти.

Научи повече за:   Ия Мурано: Отровителката от Монсерат

Банковите крадци копали тунела в продължение на три месеца и си тръгнали с рекордната за страната плячка от 164 755 150 реала.

На 10 август 2005 година военната полиция спира и арестува камион с двама мъже, в които открива 2,13 милиона долара.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: VasilAleksandaratanasNikolaPavel
360
120
Изкопаването на тунела отнема три месеца
Изкопаването на тунела отнема три месеца

Петима мъже са арестувани на 28 септември 2005 г. с 5,22 милиона долара от откраднатите пари. Те признали, че са участвали в прокопаването на тунела.

На 20 октомври 2005 година е открито тялото на един от предполагаемите организатори на обира, Луис Фернандо Рибейро. Той бил прострелян седем пъти, а белезите по китките му подсказвали, че преди това е бил окован с белезници.

След обира Рибейро избягал от Форталеза в Сао Паоло. Той бил отвлечен на 7 октомври 2005 година и не бил освободен, въпреки че семейството му платило откуп в размер на 893 000 долара. Съществуват подозрения, че в отвличането и убийството му са замесени полицейски служители. Наскоро във връзка с това убийство бяха арестувани трима полицаи.

От 22 октомври 2005 до април 2006 година бразилската полиция открива още шест отвличания, свързани с обира. Роднините на жертвите плащали откупа за освобождаването на близките си без изключение.

На 1 август 2006 г. властите откриха 178 100 долара, заровени под една къща в град Натал.

В тунела във Форталеза била открита предплатена карта за телефон. Федералната полиция проследила телефона, свързан с картата, и подслушвала всички разговори, провеждани от него. На 1 септември 2006 година започва специална операция, в която полицията арестува 43 заподозрени и възстановява 275 100 долара.

На 3 октомври 2006 година в едно гето в Сао Паоло е открито тялото на още един заподозрян, Евандро Хосе дас Невес.

Научи повече за:   Съпругата на британски милионер бе брутално изнасилена и убита в ЮАР

До този момент властите са възстановили само 8,93 милиона долара от откраднатите пари. Останалата част от плячката остава в неизвестност.

Източници: newsru.com, bbc.co.uk, wikipedia.org

The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички коментари