Акуа Тофана: Смъртоносна козметика

Акуа Тофана: Смъртоносна козметика

Историята на Джулиа Тофана е завладяваща, поразяваща и противоречива. Тя била бизнесдама, защитничка на онеправданите съпруги, интелигентна жена, отмъстителка и потайна манипулаторка. Нейните клиентки пазели ревниво тайната ѝ, а популярността си Джулиа дължала на слухове, препоръки и дълбока тайна.

Детство, живот преди и след формулата

Не е известно много за детството на Джулиа. Тя е родена в Палермо през 1620 година. Майка ѝ – Тофаниа Д’Адамо била екзекутирана през 1633 за убийството на съпруга си – Франсис. Тя била малтретирана жена, но през средновековието, мъжът бил глава на къщата и собственик на всичко и всички в нея. Разводът бил немислим. А вдовството – щит от света и мъжете.

Така си отишъл бащата на Джулиа, която малко след смъртта на майка си, започнала доста да се застоява в дрогерии и билкарници, при свои познати. Така тя научила доста рецепти за козметика, рецепти, които помагат при лечението на различни болести, рецепти, които помагат при ревниви, агресивни съпрузи.

Тайна рецепта, женска хитрост, убийства

Джулиа Тофана
Джулиа Тофана

Джулиа създала своя рецепта, която нарекла Акуа Тофана (Водата на Тофана), по времето, когато била омъжена. Внимавайки да не допуска грешката на майка си, а именно да бъде заловена, Джулиа изпипала рецептата до най-малки детайли. Течността била напълно прозрачна, безвкусна и убивала бавно. Това имало няколко предимства – на първо място, отровата предизвиквала грипоподобни симптоми, можела да бъде давана във всяка напитка или храна, докато съпругата „се грижи“ за болния си съпруг, но освен всичко давала време на жертвата, виждайки, че нещата се влошават, да сложи делата си в ред, да напише завещание.

Бутилка Акуа Тофана с изображението на Свети Николас
Бутилка Акуа Тофана с изображението на Свети Николас


Не се знае в кой момент Джулиа решила да се оттърве от съпруга си, нито какви са причините за това, но това се случило след раждането на дъщеря им – Джиролама Спера.

Научи повече за:   Пиетро Пачиани: Чудовището от Флоренция?

По-късно Джулиа отворила своя дрогерия в Палермо и започнала твърде успешен бизнес.

Разбира се, Акуа Тофана не била за свободна продажба, отровата се продавала само на проверени дами, препоръчани от клиентка, под пълна тайна. На самото шишенце били изписани инструкции като „Да се приема веднъж дневно по 3 капки“, за да изглежда продуктът съвсем като козметика. В бизнеса, на Джулиа помагала Джиролама.

Акуа Тофана или както станала известна - Манната на Свети Никола от Бари.
Акуа Тофана или както станала известна – Манната на Свети Никола от Бари.

Основната съставка на Акуа Тофана е бил арсеникът, но се предполага, че в нея е имало беладона, която широко се е употребявала в козметичните продукти по това време, както и олово. Единственото, което не е известно, е начинът на смесване.

След известно време, в Палермо тръгнали слухове, че Джулиа и Джиролама са магьосници, които убиват съпрузите на клиентките си. Една нощ двете събрали наличните си билки, козметика и друг багаж и отпътували за Неапол.

Неапол, Рим, порция супа

Веднъж пристигнали в Неапол, Джулиа и Джиролама наели помещение и започнали да продават козметика. Славата на Джулиа се разнесла и клиентелата ѝ се увеличила. Няколко години бизнесът вървял по вода, клиентките водели други клиентки, желаещи да овдовеят.

Джулиа не просто продавала Акуа Тофана, тя обучавала своите клиентки как да се държат. По време на „заболяването“ да се грижат за съпруга си, да изглеждат покрусени и депресирани, а след смъртта непременно да настояват за аутопсия, която, разбира се, нямало да покаже нищо. Така почернената съпруга щяла да изглежда напълно невинна.

Харесваш историите на Стела? Изпрати й подарък:
♥ Avangard Designs - Изработка на бижута ♥

Тайната на Джулиа била в добри ръце, тъй като жените, закупили отровата рискували точно колкото нея и нямали причина да я издадат.

Научи повече за:   Ирина Гайдамачук: Блондинката с чук

Но след известно време се случило неизбежното – тръгнал слух за вещерство и майка и дъщеря отново събрали багажа си и се преместили. Този път в Рим.

Бизнесът не пострадал от тази промяна – отново се намирали клиентки, отново препоръчвали Джулиа на свои приятелки и тя продължила да помага на съпругите да се оттърват от съпрузите си. В новия магазин се наложило да наемат още три жени, които да помагат на Джулиа и Джиролама.

След известно време, дама посетила магазина. Тя била надлежно проверена от Джулиа, както обикновено, препоръчана от друга нейна клиентка. Джулиа провела своето „обучение“ и продала на дамата Акуа Тофана. Дамата се прибрала вкъщи и сложила отровата в супата на съпруга си. Той започнал с удоволствие вечерята си и тогава се обадила съвестта на жена му. Тя изкрещяла на съпруга си да не яде супата. Озадачен, той спрял и изгледал хлипащата си съпруга, която обаче отказала да даде обяснение за странното си поведение. След известно време и убедителен побой, дамата разказала всичко на съпруга си, който я помъкнал към съда, където ѝ се наложило да повтори разказа си.

Джулиа била предулредена и заедно с дъщеря си, потърсила убежище в църквата, където получила такова. Но след като разгневена тълпа нахълтала да ѝ търси сметка и хората разказали на свещеника защо всъщност я търсят, църковните власти се принудили да я предадат.

Мъчения, процес и смърт

Арестуваната Джулиа била подложена на мъчения. Същото се случило на Джиролама и трите жени, работещи в дрогерията.

"Любовен еликсир" - картина на Евелин Де Морган, за която се смята, че е вдъхновена от Джулиа Тофана.
„Любовен еликсир“ – картина на Евелин Де Морган, за която се смята, че е вдъхновена от Джулиа Тофана.

Джулиа признала за убийството на повече от 600 мъже между 1633 и 1651.

По време на процеса, тя и Джиролама били принудени да издадат клиентките си. Под предлог, че не помнят, двете издали само някои. Тези жени също били арестувани, някои от тях екзекутирани, други – затворени. Някои от арестуваните се опитали да се престорят, че нямат представа за съдържанието на шишенцето с Акуа Тофана. Понеже властите нямало как да докажат подобно знание, жените, които успели достатъчно убедително да се престорят, че не знаят за отровата, само прекарали по няколко години в затвора Палацо Пучи.

Научи повече за:   Влад Цепеш Дракула: Побивачът на кол

Говорело се, че Волфганг Амадеус Моцарт е станал жертва на Акуа Тофана. Това, разбира се, е повече от абсурдно, макар да се смята, че самият той е дал начало на подобни слухове, запленен от историята на Джулиа Тофана. Така или иначе, върху ръкописа на „Вълшебната флейта“, по която Моцарт работи преди смъртта си, са открити големи количества арсеник.

Кампо ди Фиори, където се състояла екзекуцията на Джулиа
Кампо ди Фиори, където се състояла екзекуцията на Джулиа

След дълги години отровителство, Джулиа Тофана била екзекутирана през юли 1659 година на площад Кампо ди Фиори в Рим. С нея са екзекутирани дъщеря ѝ – Джиролама и трите ѝ помощнички. След екзекуцията, тялото на Джулиа било хвърлено от стените на църквата, която по-рано ѝ дала убежище.

Харесваш историите на Стела? Изпрати й подарък:
♥ Avangard Designs - Изработка на бижута ♥

Източници: wikipedia.org, medium.com, mikedashhistory.com, historycollection.com

The following two tabs change content below.

Стела

Надявам се, че статиите ми ти харесват!
Подкрепи ме, за да пиша редовно: >>> Avangard Designs <<<
Абонирай се
Извести ме
guest
5 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Таня
Таня
25.12.2020 7:11

Браво за статията, увлекателна и четяща се на един дъх.

John Doe
John Doe
02.01.2021 16:53

🙂 Ако намерите достатъчно материал из нета за Maja Bradaric (тинейджърка убита в Холандия) и го навържете…. мисля, че може да се получи интересно четиво.

Ели
Ели
25.02.2021 12:05

Много интересна история. Никакви забележки!

Тереза
Тереза
22.06.2021 0:05

Защо вече не публикувате нови истории?

Сиси
Сиси
Отговори на  Тереза
13.10.2021 15:43

И аз това се питам