Касапинът Рой Демео и неговата Фабрика за убийства

Касапинът Рой Демео и неговата Фабрика за убийства

Рой Демео остава в историята на организираната престъпност като най-кръвожадния наемен убиец на Мафията. Заедно със своята вярна дружина той се спуска в дълбините на ада, създавайки прецизна фабрика за убийства, в която изчезват завинаги телата на десетки врагове на престъпната фамилия Гамбино.

Твърде близо до акулите

В студената и ветровита утрин на 18 януари 1983 г. управителят на яхтен клуб в Бруклин, Ню Йорк, се обажда в полицията за пореден път, за да се оплаче от кафявия кадилак, изоставен на паркинга зад клуба от повече от седмица. Служителите на реда вече били идвали веднъж, но установили, че колата не е открадната и не могат нищо да направят. Предположили, че собственикът й ще се появи да си я прибере. Но никой не се появил и затова управителят помолил полицаите да дойдат отново.

Този път ченгетата решили да огледат возилото по-старателно. В управлението бил постъпил сигнал за изчезнал мъж, подаден от съпругата му, и тази кола отговаряла на описанието. 

Колата изглеждала празна, а по седалките имало тъмни петна. Закарали автомобила в гаража на полицейското управление. Когато отворили багажника, криминалистите попаднали на доста необичайна находка – полилей.

Но това не било всичко.

Под полилея се намирало мъртвото тяло на едър, тъмнокос мъж на около 40 години, който изглежда бил прострелян няколко пъти. Тялото, вкочанено от смъртта и мразовитите януарски температури, било запазило фиксирана позиция с ръка, защитаваща лицето му. Черното му яке било увито около главата като тюрбан, а тялото му било замръзнало за резервната гума. Дупка от куршум минавала през едната му длан, а последвалата аутопсия установила, че човекът е станал жертва на екзекуция – зад всяко ухо имал контролен изстрел. Всичко на всичко мъжът бил прострелян 7 пъти и лежал в локва от замръзнала кръв.

Тялото в багажника

Скрита в седалките, открили жица, очевидно свързана със записващо устройство, което сега липсвало. В колата имало и статия на „Ню Йорк Мегъзин“, разказваща за търговия с наркотици.  Нямало съмнение, че убийството е поръчково и че тялото е трябвало да бъде открито. Малко вероятно било извършителят да бъде установен.

Убитият мъж бил напуснал дома си на 10 януари, в около 9:30 часа сутринта, казвайки, че ще се срещне с някого следобед, за да прегледа някакви юридически документи. Същата вечер дъщеря му щяла да празнува рождения си ден и той уверил съпругата си, че ще се прибере навреме. Но така и не се завърнал у дома.  

Семейството му го обявило за изчезнал и изминали 8 дни преди да го намерят екзекутиран в багажника на колата му.

Щели да минат години преди всички подробности около убийството да излязат наяве и да предоставят поглед върху живота на мъжа, смятан за най-хладнокръвния убиец на Мафията, отговорен за организирането на почти двеста екзекуции.

Но как е възможно човек да стигне от подобна могъща и страховита позиция в една от най-влиятелните престъпни фамилии на Ню Йорк, дотам да дели багажника на колата си със счупен полилей?

Пътят на най-малката съпротива

Рой Албърт Демео е роден през 1942 г. в италианско семейство от работническата класа в Бруклин, Ню Йорк. Подобно на повечето тийнейджъри с парични затруднения през 50-те години на миналия век и той търсел начини да изкарва пари. От синовете на съседа – мафиотският бос Джозеф Профачи – Рой научил незаконния занаят на лихварството. Първоначално задълженията му се изразявали в това да събира лихвите от длъжниците, но впоследствие започнал сам да дава заеми. Така бил въвлечен по-дълбоко в света на организираната престъпност и се запознал с методите на преселилите се в Ню Йорк членове на сицилианската Мафия.

Мдадият Рой Демео

Тези италиански имигранти от южната част на Ботуша спазвали строг кодекс на честта, според който един истински мъж:

  • не сътрудничи на властите
  • запазва хладнокръвие пред лицето на опасността
  • отмъщава за всяка обида, нанесена на фамилията
  • не забравя

Според тези идеали семейните връзки били единствената основа за доверие и това включвало дори най-далечните роднини. Външни лица също можели да станат част от фамилията – така наречените „успели мъже“ – минавайки през специален ритуал.

Патриархът кръстник решавал всички важни въпроси в семейството, включително и кой ще живее или ще умре, както и бизнес начинанията, чрез които кланът ще изкарва пари. Карло Гамбино и Пол Кастелано например забраняват на членовете на фамилията да търгуват с наркотици, особено с хероин, защото строгите наказания, предвидени от закона, лесно можели да превърнат дилърите в информатори. Онези, осмелили се да се занимават с тази незаконна и забранена дейност, рискували да бъдат „дадени за пример“, тоест убити. Всеки отгововарял пред „главата на фамилията“.

Дълг на всеки член бил да направи фамилията – и особено патриарха – богата, уважавана и могъща. Това изисквало уговорени бракове и съюзи с други знатни фамилии – най-често сицилиански. Онези, защитаващи със сила и агресивност интересите на семейството, бивали награждавани с по-отговорни роли. Въведени били правила, които да предотвратят анархията и отмъщаването на въображаеми обиди. По този начин, докато уважавали правилата вътре в организацията, престъпниците можели да се чувстват „мъже на честта“ – идея, свързана с доминация, мъжественост и сила.

Когато няколко фамилии сключели съюз, един човек бил избиран за Бос на всички босове, или „capo di tutti capi“. Останалите били длъжни да го подкрепят и уважават. Той предлагал протекция на членовете си под формата на работа; адвокати в случай на арест; издръжка на семейството, когато някой попадне в затвора; и заплашване на бизнес конкуренцията. За тези си услуги взимал дял от баницата на всеки. Всички бизнес дела минавали през него и той уреждал неразбирателствата между членовете на фамилията. 

Житейската нагласа на членовете на традиционните фамилии, или така наречените „тарикати“, като цяло била, че престъпленията са за предпочитане пред легалния бизнес, защото носят много повече пари. Който отказвал да участва в тяхната игра, автоматично се превръщал в плячка. Лесните пари са най-сладките пари. В кварталните банди обучавали „чираци“ – „наши“ хлапета, които товарели със задачи, докато успеят да се докажат.

Рой Демео можел с лекота да изучи друг занаят – майка му се надявала, че от него ще стане лекар – но лихварството се оказало сладка работа, носеща бързи и лесни пари, а той бил доста добър в нея, най-вече защото не се притеснявал да използва насилие срещу закъснелите длъжници. Не виждал нищо лошо в това занимание. Силно впечатлен от лъскавите кадилаци, с които местните гангстери обикаляли квартала, Рой направил своя избор. Не след дълго установил контакт с членовете на престъпната фамилия Гамбино.  

Карло Гамбино управлявал около 250 официални членове и още стотици други гангстери, които съвместно контролирали една истинска престъпна империя в Ню Йорк. Рой искал да бъде част от всичко това и се постарал да се докаже като добър войник под командването на Антъни Гаджи, известен като Нино. Колкото повече пари му давал от своя дял, толкова по-добри думи предавал Нино за него на босовете. Нино имал влияние, а Рой умеел да изкарва пари – двамата успешно се използвали един друг.

Карло Гамбино

Нино Гаджи бил израснал в жестокия свят на източен Долен Манхатън, бързо научавайки как да оцелява сред тамошните рекетьори. Най-силните обирали плячката и давали материален израз на могъществото си чрез изискани дрехи и скъпи коли. Но под шитите по поръчка костюми, копринени вратовръзки и полиран маникюр се криели мъже, готови на всичко, за да задържат и подобрят позициите си във фамилията. Нино бързо надушил възможност да пробие в лицето на братовчеда на баща му Франк Скалис – лихвар с връзки на високи места, заместник-бос на Албърт Анастасия. Нино бил назначен от Скалис да управлява банда за кражба на коли.

Научи повече за:   Семейните войни на престъпната фамилия Коломбо

През 1957 г. Франк Скалис бил застрелян, докато си купувал плодове на улицата. След това още двама „войници“ от същата фамилия били убити, което предизвикало война в подземния свят. До края на същата година Анастасия бил застрелян, което означавало, че някой може да сложи ръка на кралството. Карло Гамбино и неговият братовчед и доверен заместник Пол Кастелано се издигнали на върха, а Нино, който вече се бил доказал на по-ниските стъпала в мафиотската йерархия, се превърнал в „успял мъж“ – тоест станал официален член на фамилията. 

За да стане „успял мъж“ в едно престъпно семейство, човек трябва да притежава две неизменни способности. Едната е да изкарва пари. Или както казва един от героите в сериала „Семейство Сопрано“: „Добър си толкова, колкото последния ти плик с пари“. Другото задължително умение е да убиваш, когато е необходимо. Членовете на фамилията трябвало да заслужават доверие и да си държат езика зад зъбите за потайните операции на организацията. Говориш ли, мъртъв си.

Понякога хора бивали „пречуквани“ само заради подозрения и слухове. Така, ако някой искал да вземе бизнеса на друг, трябвало само да разпространи слуха, че той е информатор.

Специалните умения на Демео

Рой бил на 32 години и живеел в хубав дом в богат квартал със съпругата и децата си, когато извършил първото си убийство за мафията. Двамата с Нино рекетирали студио за порнофилми и когато собственикът и неговият партньор били арестувани и по-късно освободени, до ушите им стигнал слуха, че един от тях, Пол Ротенбърг, се готви да ги предаде в замяна на сделка с прокуратурата.

Домът на Рой Демео

Рой си уговорил среща с него в една закусвалня, под предлог че иска да му помогне с разходите за адвокати. Когато Ротенбърг пристигнал, Рой го отвел под дулото на пистолет със заглушител в алеята зад заведението и го екзекутирал с няколко куршума в главата. Оказало се, че убийството за него е работа като всяка друга.

Оттогава нататък Рой започнал да обучава група млади мъже в изкуството на поръчковите убийства. Учел ги как бързо и лесно да се отървават от труповете. Рой някога бил чирак в касапница и знаел много добре как да разчленява тела.

Сред първите ученици на Демео бил 16-годишният еврейски хлапак Крис Розенбърг, който презирал своя произход и отчаяно се надявал един ден да се докаже достатъчно, за да го приемат в редиците на италианската мафия като пълноправен член. Рой привлякъл Крис и неговите приятели в бизнеса с крадени коли. Към тях се присъединил монтьорът Фреди Дином, а след него дошли и незавършилите гимназия Джоуи Тесла и Антъни Сентър.

Рой купил бар на име „Джемини Лаундж“, от който управлявал нелегалните си операции. Джоуи и Антъни скоро се сдобили с прозвището „Близнаците Джемини“.  Към тях се присъединил пети млад човек със сърце на убиец, на име Хенри Борели. Рой започнал да колекционира оръжия и поддържал впечатляващ арсенал от картечници, автоматични пушки и заглушители в една стая в заведението. Настанил своя братовчед с прякор „Дракула“ в апартамент до бара.

Бар „Джемини Лаундж“

Благодарение на здравия си стомах, Рой разработил характерен начин за отърваване от трупове, станал известен като „Метода Джемини“. Обучавал членовете на екипа си как да участват в тази своеобразна „поточна линия“ за разчленяване. Когато някой трябвало да бъде премахнат, винаги оставал въпросът какво да се прави с трупа му и „Методът Джемини“ се оказал идеалното решение на този проблем. 

Поръчаният злощастник получавал покана в „Джемини Лаундж“, където веднага бивал застрелян от член на бандата (често самият Рой Демео), увит в хавлия от друг гангстер, за да не се цапа заведението с кръв, след което трети човек се заемал да прободе многократно сърцето му с нож, за да спре кръвообращението му.

После го почиствали, оставяли го да „отлежи“ 45 минути, провесен надолу с главата над ваната в апартамента на Дракула, за да се източи кръвта му, полагали го върху покривало за басейн, обезглавявали го и го нарязвали на парчета. След това опаковали различните части в найлонови торби за боклук и ги хвърляли на бунището. „Сякаш режете елен“, казвал Демео на бандата си.

Методът обаче трябвало да се усъвършенства. Първият път, когато го приложили върху търговец на крадени коли, станал информатор през 1975 г., действали доста безгрижно. Крис, Джоуи и Антъни примамили Андрей Кац с помощта на едно хубаво момиче. Това била първата им грешка, защото момичето се явявало потенциален свидетел. Грабнали го направо от улицата, оставяйки колата му отворена и празна – очевиден случай на отвличане. После го закарали в супермаркет, където Рой им обяснил какво трябва да направят с тялото. Дал им избор – да нарежат трупа или да си тръгнат. Момчетата избрали да останат.

Рой Демео

Крис използвал касапски нож, за да прободе сърцето на мъжа няколко пъти. След това го наръгал няколко пъти и в гърба. Всички облекли касапски престилки преди да продължат. После, постъпвайки малко прекалено, Крис пуснал главата на Кац в машина за рязане на месо, а другите опаковали частите от тялото в зелени торби, които хвърлили в кофите за боклук на магазина.

Бандата обаче не преценила правилно кога ще бъде събран боклука и това позволило на един бездомник, търсещ храна в контейнерите, да намери нарязаното тяло. Скитникът избягал, ужасен от гледката, но друг човек видял какво става и се обадил в полицията. Ченгетата открили всичко на всичко осем грижливо опаковани пакета, но така и не намерили половите органи на жертвата. 

Момичето, изиграло ролята на примамка, прочело за смъртта на Кац във вестника и предало бандата на полицията. Двама от тях били арестувани, но нищо не ги свързвало с Рой. Той им наел адвокат, който успял да подкопае достоверността на момичето като свидетел и двамата били оправдани.

Джоуи Тесла и Антъни Сентър – Близнаците Джемини

За облекчение на Рой нищо в този инцидент не успяло да го компроментира и оттогава насетне, с изключение на една жертва, която оставили набързо обезглавена в мотел, момчетата собственоръчно отнасяли човешките части на бунището. Няколко погребали в основите на строеж, а други запечатали с бетон във варели, но предпочитаният им метод за изхвърляне си оставало местното сметище.

Подобни „изчезвания“ се случвали често и систематично – според някои изчисления за по-малко от десетилетие се изпарили между 75 и 200 души. Петимата „касапи“ от бандата на Демео споделяли с останалите гангстери, че харесват това, което правят – убиването ги карало да се чувстват като богове.

Успелите мъже правят грешки

През 1976 г. умира боса на фамилията Карло Гамбино и с неговата смърт центърът на властта се променил – новият кръстник станал Пол Кастелано. Това развитие на нещата се оказало благоприятно за Рой, понеже най-близкият човек на Кастелано бил Нино Гаджи. Въпреки че самият Бос презирал Рой, заради неаполитанския му произход (сицилианците смятат неаполитанските гангстери за ненадеждни), Нино продължавал да се изказва благоприятно за него пред шефа си.

Пол Кастелано

Бидейки човек със силно чувство за дълг, Рой нямал проблем да покаже, че е готов на всичко. Да стане „успял мъж“ било неговата цел, а това означавало, че трябва да привлече внимание към предимствата си. Едно от тях било умението му да изкарва пари, но другото – да убива – развил до такава форма на зловещо изкуство, че дори по-силни мъже, с по-висок статус, наистина се страхували от него. Кастелано слушал слуховете за Касапина с известна загриженост. Той не искал „каубои“, убиващи за удоволствие, във фамилията си. Казал на Нино, че не възнамерява да направи Рой „успял мъж“.

Научи повече за:   Желько Ражнатович-Аркан

Рой сметнал, че трябва просто да направи повече пари за фамилията и удвоил усилията си в своите незаконни занимания. Сключил сделки с ирландските банди от Уест Сайд, което му донесло 10 процента от техния бизнес. Нино предал това на Големия Пол, който нямало как да не се впечатли и така Рой най-сетне станал официален член на фамилията Гамбино. Той дал клетва за „омерта“ – сицилианският код за мълчание – и знаел, че няма връщане назад.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Въпреки забраната за търговия с наркотици, Рой Демео продължил да се занимава с това, а междувременно репутацията му на професионален наемен убиец привлякла вниманието на ФБР. Това тревожело Пол Кастелано. Когато бандата на Демео убила информатор заедно с неговата любовница и оставила телата им да бъдат намерени, Кастелано разбрал, че Рой действа по собствена инициатива. Тези две убийства не били обсъждани и одобрени от неговите босове. А щяло да има още.

Но Кастелано имал свои проблеми. Пробиви в сигурността, членове на фамилията, носещи подслушватели и ширещото се недоволство от мекушавото му лидерство. Големия Пол трябвало да пази гърба си. ФРБ също чакали всеки удобен момент, за да го пипнат.

Федералните агенти внимателно наблюдавали заниманията на фамилия Гамбино. Сдобили се с едно от първите одобрени от съда разрешения за видеонаблюдение на престъпна организация. Избрали една от лихварските операции на Кастелано и инсталирали вътре скрита камера и микрофони. Наблюдавали всичко от близкото католическо училище. Всеки ден събраните от рекет пари се вливали от най-различни места в тази щаб квартира. Камерата записвала как гангстерите броят пачките, трупат ги на купчини и си записват кой е платил и кой не е.

Рой Демео

Пол Кастелано постепенно се оттеглил от социалните клубове и все по-рядко се срещал с членовете на фамилията. Междувременно Рой Демео разширил и подобрил своята смъртоносна фабрика. Групата му била най-дейна в периода 1977-79 г., когато сякаш всеки, осмелил се да застане на пътя им, изчезвал. Дори членовете на самата банда били уязвими и не след дълго един от тях, проявил неблагоразумието да действа на своя глава, се забъркал в огромни неприятности.

Началото на края

Понякога Крис Розенбърг, който се чувствал като син на Рой, се представял като Крис Демео. Също като „баща“ си, младежът често сключвал сделки без одобрението и знанието на организацията. Когато през 1979 г. една от наркодалаверите му с кубински трафиканти се провалила във Флорида, Рой научил, че Крис е излъгал кубинците, представяйки им се с неговата фамилия. Освен това им бил казал, че има могъщ баща, който живее в Бруклин.

Крис Розенбърг

Това означавало, че когато кубинците дойдат да търсят човека, който ги е измамил, семейството на Рой щяло да бъде на прицел. Това било непростимо и неприемливо. Но той наистина чувствал Крис като свой син и когато кубинците му казали какво би ги задоволило, пребледнял. Искали смъртта на младежа, със съобщение във вестника, че работата е свършена. Иначе щели да дойдат да го търсят сами.

Нино Гаджи настоял Рой да се погрижи за проблема. Но Демео отлагал работата в продължение на седмици. Нино отново го подсетил. Рой отново не предприел нищо, а се скрил в дома си, обзет от параноя, че кубинците ще дойдат да го търсят. В един момент забелязал тъмнокос млад мъж да седи в кадилак пред дома му, преглеждайки някакви документи. Съпругата на Рой Гладис му казала, че по-рано през деня този мъж е почукал на вратата и искал да й продаде някаква прахосмукачка. 

Рой не се хванал на тази история. Смятал, че човекът е искал да провери дали той живее там. Виждайки, че мъжът все още се мотае в квартала и има латино черти, Рой решил да действа, за да спаси семейството си. Заедно с негов братовчед грабнали оръжия и излезли навън, за да се разправят с „кубинеца“.

Човекът вдигнал поглед от докумените и видял как към него се задават двама разгневени мъже, размахващи оръжия. Веднага запалил колата и натиснал газта, но Рой го последвал в собствения си автомобил и стрелял в движение по него. След десетина километра го настигнал и го убил с 7 изстрела. След това се върнал вкъщи, качил жената и трите си деца в колата и ги откарал на сигурно място.

Когато в крайна сметка се върнали у дома, Рой научил какво е сторил: „Кубинецът“ пред къщата му бил всъщност 18-годишен студент на име Доминик Рагучи, който продавал прахосмукачки от врата на врата, за да се издържа, докато учи.

Рой бил допуснал грешка. Той продал кадилака си и, според сина му, дори плакал за погубения невинен живот.

Но проблемната ситуация с Крис Розенбърг все още не била разрешена. Рой знаел, че трябва да действа. Една вечер свикал всички от бандата без Крис и им казал, че ще го застреля лично. Той бил създал момчето и той щял да го довърши. Колкото и трудно да било, имал дълг. Това означавало да бъдеш „успял мъж“.

Инцидентът се случил на 19 май 1979 г. Рой извикал Крис в бара и след като младежът го поздравил с целувка по бузата, го застрелял в главата. Останалите довършили работата и оставили тялото на Крис в кола, за да може да бъде намерено и вестниците да пишат за случая. Това разрешило кубинската криза, но се задавала друга неприятност.

Член на фамилията бил казал на Кастелано, че Нино и Рой се занимават с наркотици. Нино взел решение, че този доносник и синът му трябва да изчезнат. Само че не свършили както трябва работата и Нино бил арестуван. Рой успял да избяга и се скрил.

Нино Гаджи

Убийствата продължили дори след като Нино бил пуснат под гаранция. Детективите започнали да свързват някои от тях и бандата на Демео започнала да се разпада. Нино не успял да избегне присъдата и бил изпратен в затвора. Той избрал Рой за свой заместник, което не се харесало на Големия Пол, който вече започвал да се изморява от всичките убийства. А Нино нямал представа как този негов избор ще допринесе за собственото му падение. 

Хенри и Фреди от бандата на Демео били арестувани за две убийства. Освен това властите ги свързали с група за кражба на коли. Скоро и останалите членове на „Джемини Лаундж“ попаднали в полезрението на властите. Междувременно обаче Нино спечелил обжалването си и присъдата му била отменена.

Федералните агенти също притискали синдиката все повече – всички от Пол Кастелано, надолу по стълбицата. Разполагали с могъщо оръжие в лицето на Закона срещу рекета и корупцията, по-добре познат под акронима RICO (Racketeer-Influenced and Corrupt Organization Act), създаден именно за борба срещу престъпните фамилии на Мафията. Наказанията по този закон са доста сурови – дори ако си просто член на организирана престъпна група.

Прокурор Уолтър Мак, известен с упоритостта си на булдог, се заел със случая. Специалният отдел продължавал да притиска Рой, който ставал все по-нервен, точно както очаквали. Накрая щастието им се усмихнало с ареста на един от членовете на бандата Вито Арина, който веднага почнал да говори. Описал убийствата, в които е участвал и дори завел разследващите на някои от местата за изхвърляне на трупове.

Рой скоро научил, че Вито е станал държавен свидетел и побързал да изчезне. Полицията доставила призовка в дома му за явяване пред Голямото жури. При разследването на престъпления в САЩ са ангажирани полицията – тя събира сведения и доказателства – и прокурорът и неговите служители. Те обаче не могат сами да повдигат обвинения срещу гражданин на САЩ. По конституция всеки индивид има правото да повдига обвинения само чрез голямото жури. Прокурорът представя доказателствата, събрани от полицията, на голямото жури. То представлява малка група хора, обикновено шест човека. Те изслушват доказателствата и свидетелите и гласуват по всяко отделно обвинение. 

Научи повече за:   Джоел Рифкин: Изкормвачът от Ню Йорк

Рой казал на Нино и Пол за предателството на Вито и Пол осъзнал, че доносникът знае за него. Рой трябвало да се яви пред голямото жури рано или късно, а Пол не можел да му има доверие.

Подслушвателите на ФБР прихванали разговор, в който Джон Готи бил помолен от името на Големия Пол да извърши убийството на Рой. Готи отказал, тъй като се страхувал от бандата на Демео.

Джон Готи

В крайна сметка Големия Пол се уморил от цялото това разкатаване и наредил на Нино да се погрижи за Рой.

Нино бил създал Рой и той трябвало да го унищожи.

Синът на Рой разказва колко уплашен е бил баща му тогава и как се приготвял да изчезне, осъзнавайки, че ще бъде премахнат. Донесъл бил неприятности на фамилията и по един или друг начин връзката му със синдиката щяла да бъде прекъсната.

Рой се оказал прав. Преди властите да успеят да го пипнат, го открила фамилията.

Друга гледна точка

Синът на Рой Албърт Демео израснал с доста добра представа с какво се занимава баща му, макар по-късно да бил шокиран от снимките, показани в заседание на голямото жури. Веднъж казал на своя приятелка, че ако иска да го разбере, трябва да прочете за Майкъл Корлеоне в романа „Кръстникът“. Докато майка му му давала да чете Библията, баща му му давал политическия трактат на Николо Макиавели „Владетелят“, силно напомнящ на работен чертеж за създаването на италианския подземен свят.

Албърт намерил книгата за вдъхновяваща. След като служил 14 години като държавен секретар на Втората канцелария на синьорията на Флорентинската република, Макиавели бил свален от пост през 1512 г. Той пише, че религията и морала нямат място в издигането към властта. Един владетел не може да си губи времето с добродетели, защото за да задържи властта, трябва да бъде едновременно „лъв“ и „лисица“. Тоест, трябва да разчита на черти на характера като жестокост, лукавост, безмилостност и нечестност. Ако е необходимо, не бива да се колебае да нарушава обещания. Трябва да се съюзява със собствения си вид, да избира мъдри съветници и да прави всичко необходимо в името на властта. 

Привлечен в този свят, преди още да е в състояние да го разбере, Албърт се разкъсвал между обичта към баща си и отвращението към нещата, които вършел той. На 13-годишна възраст слагал пистолет в раницата си, за да отиде на училище. Виждал някои неща, но никога не си представял степента, до която баща му е замесен в престъпността – многобройни убийства.

Рой Демео и синът му Албърт

Албърт живеел в семейство, в което бащата изкарва купища пари чрез криминална дейност, а майката позволява да бъде защитавана от знанието откъде идват парите, осигуряващи охолен живот на нея и децата й. Това е типично за живота в Мафията – мъжете се занимават с тяхната „война“, но жените им не бива да знаят нищо. В крайна сметка тази система винаги се пропуква. Когато гангстерите започнат да се избиват, за жените става трудно да игнорират насилието, отнемащо животите на техните съпрузи и синове.

Мафиотите изглежда изпитват нужда семействата им да съществуват в тази чиста среда, в която те самите биха могли да се възприемат като по-благовъзпитани. У дома, сред семейството, биха могли да забравят самоомразата, породена от онова, което им се налага да вършат. Домът им представлява непорочен замък, място където биха могли да бъдат такива, каквито биха искали.

Например навън те могат свободно да псуват и да оглеждат полуголи жени, но у дома не си позволяват да кажат скверна дума. Правят секс където им падне, но съпругите им трябва да са верни. Убиват, лъжат и крадат без угризение, но това не е приемлива характеристика за идентичността им на „семеен мъж“. Тези мъже притежават върховната способност да се разграничават – те са психопати в една област, а грижовни и добри в друга. Техните семейства също трябва да играят роля – те са идеализирано продължение на образа, който се опитва да наложи мъжът. Членовете на семейството – особено съпругите – рядко имат право да са самостоятелни личности. Те трябва да играят ролята, която техният съпруг очаква от тях.

Албърт преживял част от това и като малък бил доста защитаван, но в крайна сметка баща му се опитал да го въвлече в „cosa nostra“, като го представил на членове на бандата и го научил да използва оръжие.

След като Рой бил намерен мъртъв в багажника на кадилака си, се случило точно това, което се опитвал да предотврати: семейството му страдало заради неговите престъпления. Съпругата му, изложена на показ в медиите, се принудила да продаде къщата си, а Албърт се потопил в дълбока суицидна депресия. 

Целувката на Юда

Опасявайки се, че Рой може да стане държавен свидетел, Кастелано наредил на Нино да се погрижи за него. Рой му имал доверие и затова не се поколебал да отиде на уговорената среща. Близнаците Джемини също били там. Простреляли го общо 7 пъти, като близнаците пуснали два символични куршума зад ушите му. След това го поставили в багажника на колата му, сложили полилея, който щял да носи на поправка, върху него и го паркирали зад яхт-клуба.

Властите загубили Рой Демео като свидетел, но все още разполагали с Нино и Пол. Продължили да търсят доказателствата срещу тях. Нино бил арестуван през 1984 г. и освободен под гаранция. Впоследствие бил осъден за кражба на коли на 5 години затвор. Близнаците Джемини, Джоуи Тесла и Антъни Сентър, били оправдани по същите обвинения. 

Всички членове на бандата били изправени пред съда по 25 обвинения в убийство. Нино Гаджи починал на 62 години в затвора преди края на процеса. Останалите били осъдени.

През 1985 г. Големия Пол бил на прицела на властите, които разполагали със записи от среща на „високо ниво“ в неговото имение. Освен проблемите си със закона, Пол бил станал доста непопулярен сред подчинените си – особена неприязън към него изпитвал Джон Готи. Още преди властите да успеят да го изправят пред правосъдието, Големия Пол и неговият заместник Томи Билоти били застреляни пред един ресторант.

Джон Готи се превърнал в следващия бос на фамилията Гамбино.


Специално за Владимир
Източници: crimelibrary.com, mafiahitters.com, online.bg, mafia.wikia.org,

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
e-mil
e-mil
20.08.2020 17:51

Не е вярно, че прокурорът не може сам да предяви обвинения. Голямото жури се свиква само когато има съмнение, че доказателствата са малко за да реши, дали все пак са достатъчно за да се заведе дело.
И не е от 6 души, а между 16 и 23. Точно затова се нарича Голямо жури – защото заседателите в него са повече отколкото 12-те в малкото жури на обикновения съдебен процес.