Какво ги кара да убиват: Серийните убийци – чудовища или жертви?

Дали обяснението е генетично, хормонално или се корени в културата – примерът и възпитанието? Възможно ли е серийните убийци да упражняват контрол над желанията си? Всички ние изпитваме ярост или неуместни сексуални инстинкти под някаква форма и все пак съумяваме да ги удържим в клетката на самоконтрола. При психопатичните убийци вътрешните бариери са отдавна разрушени, “злите демони” са освободени и личността се превръща в роб на инстинкта.

“Почувствах необходимост… силна необходимост и колкото повече се опитвах да я задоволявам, толкова повече изпитвах нуждата да поемам рискове, да убивам хора; рискове, които обичайно не бих предприел, защото могат да доведат до арестуването ми.”
Едмънд Кемпер

Какво отключва тази необходимост и с какво се обяснява нейната сила? Ако някой от нас почувства тази нужда, ще съумее ли да й устои?

Хенри Лий Лукас

Серийните убийци ползват широк набор от оправдания, с които да обяснят своето поведение. Хенри Лий Лукас обвинява възпитанието, което е получил; други, сред които и Джефри Дамър, казват, че са родени с “липсваща част”. Тед Бънди обвинява порнографията като подстрекател. Хърбърт Мълин говори за гласове, които звучали в главата му и му напомняли кога е настъпило времето “да запее песента на смъртта”. Безмилостният Карл Панцрам се кълне, че затвора го е превърнал в чудовище, а Боби Джо Лонг разказва, че след инцидент с мотоциклет е станал хиперсексуален и отмъстителен сериен убиец. Най-патологичните случаи, като Джон Уейн Гейси, обръщат изцяло въпроса за вината, заявявайки, че жертвите заслужават споходилата ги смърт.

Те би трябвало да са луди – кой нормален човек би могъл да убие друго човешко същество заради едното удоволствие? Независимо от това трябва да се признае смразяващия факт, че серийните убийци са пресметливи и рационални. Или както заключава “британският Джефри Дамър” Денис Нилсън: “Умът може да бъде зъл, без да бъде ненормален”.

Преди да видим кои са те, нека първо опишем какво представляват. Определението на ФБР за серийно убийство гласи:

  • наличие на минимум 3-4 жертви, с период на “застой” между убийствата;
  • обикновено убиецът не познава жертвата; убийствата изглеждат произволни и несвързани;
  • убийствата са отражение на необходимостта от садистично доминиране над жертвата;
  • убийството рядко има за цел “печалба”; мотивът е психологически, а не материален;
  • възможно е жертвите да имат “символична” стойност за убиеца; начинът, по който се извършва убийството, би могъл да разкрие тази стойност;
  • Обект на убийците са често слабо защитените (проститутки, избягали от домовете си и т.н.);

Статистически погледнато типичният сериен убиец е бял мъж от долната/средната класа, най-често на възраст около двадесет-тридесет години. Много от тях са били жертви на физически и/или психически тормоз от страна на своите родители. Някои са осиновени. Като деца бъдещите серийни убийци са предизвиквали пожари, измъчвали са животни и са подмокряли леглата си (това е популярната “триада” от симптоми). Често срещани са и мозъчните травми.

Някои от серийните убийци са много интелигентни и създават впечатлението за професионалисти на работното си място. Изпитват силно възхищение към органите на реда и към властта като цяло. Повечето са правили опит да се включат в редиците й, но са били отхвърлени. После постъпват на работа или като охранители, или влизат в армията. Много, включително Джон Уейн Гейси, Хилсайдските удушвачи и Тед Бънди, се маскират като служители на силови държавни органи, за да си осигурят по-лесен и близък достъп до набелязаните жертви.

Кого убиват?

Тед Бънди

Серийните убийци избират за жертви по-слаби от тях самите. Често техните жертви се вписват в определен стереотип, който има определено “символистично” значение за убиеца. Тед Бънди убива брутално момиче в колежанска възраст с дълга кестенява коса. Дали всъщност не е убивал отново и отново финансистката от висшето общество, която решила да прекрати годежа си с него… Дейвид Бърковиц пък е доста конкретен – той мрази всички жени:

“Обвинявам ги за всичко. Всяко зло, което се случва на земята по някакъв начин, води до тях”.

Джон Уейн Гейси удушавал жестоко млади мъже, като ги наричал “безполезни малки откачалници и боклуци”. Някои вярват, че гнева на Гейси бил насочен към момчетата, напомнящи му за неговата собствена безпомощност в очите на властния му баща.

С редки изкючения серийните убийци унижават своите жертви и ги възприемат като предмети. Бънди съзнателно ограничавал разговора до минимум, знаейки, че ако опознае жертвата и започне да гледа на нея като на истински човек, това ще разруши неговата фантазия.

Серийните убийци са садистично настроени, търсят извратено удоволствие в измъчването на жертвата; дори когато тя е на прага на смъртта, са готови да я върнат към живота, за да могат да продължат да я измъчват.

“Как се чувстваш, когато знаеш, че ще умреш?” – питал своите жертви Джон Уейн Гейси. Докато ги душал им цитирал 23-ия псалм, подканвайки ги да бъдат смели пред настъпващата смърт.

Серийните убийци изпитват нуждата да доминират, да контролират и да “притежават” човека. И когато жертвата умре, се чувстват отново изоставени, сами с бездънния си гняв. Този адски кръг продължава, докато бъдат заловени или убити.

Трудни за разпознаване

Мислим си, че можем да разпознаем лудостта – маниакът, воден от неконтролируеми импулси да убива. В автобуса и на улицата избягваме умствено болните, отдръпваме се от немарливите, небръснати мъже.

Но ако наистина имате намерение да избегнете пътя на серийния убиец, най-добрата стратегия е да се отдръпнете от очарователния, идеално облечен и добре възпитан човек. Тези хищници се сливат с околната среда, успокоени от чувството на анонимност. Прекарват времето си в посещения из църкви и търговски центрове или обикалят по магистрали и улици.

“Облечете го в костюм и той ще изглежда като десетки други мъже”, казва един адвокат, описвайки Дамър.

Като всички еволюирали хищници, серийните убийци знаят как да се доберат до жертвите си – като спечелят тяхното доверие. Те съзнателно прикриват своята истинска същност зад умелата фасада на нормалността.

Маската на нормалността

Поради психопатичната си природа, серийните убийци нямат възможността да изпитват жалост и симпатия, нито дори да поддържат нормални междучовешки отношения. Вместо това, наблюдавайки околните, те се научават да симулират тези действия. Всъщност това е манипулативен акт, който цели да привлече жертвата в капана.

Серийните убийци са актьори с вроден талант. Хенри Лий Лукас сравнява усещането да бъдеш сериен убиец с усещането “да бъдеш като филмова звезда… просто играеш роля”. Зловещият Гейси обожавал да се маскира като клоун, докато Зодиака носел странен екзекуторски костюм, сякаш изваден от “Алиса в Страната на Чудесата”. В съда Тед Бънди казал на съдията: “Днес съм маскиран като адвокат”. Преди това се представял за загрижен консултант от център за помощ на сексуално малтретирани жени.

Най-експлоатираната от странстващите психопати роля е тази на член на авторитетна общност. Мнозина постъпват в армията, включително и Дейвид Бърковиц, който по това време бил обзет от силно патриотично настроение. Най-баналната и популярна роля си остава тази на полицая. Носенето на значки и карането на полицейски коли не само подхранва чувството им на важност, но им осигурява достъп до жертви, които при други обстоятелства биха се доверили на своите инстинкти и не биха допуснали контакт с непознати.

В момента, в който биват заловени обаче, серийните убийци мигновено си поставят маската на лудостта, преструвайки се, че са шизофреници или пък имат бели петна в паметта – всичко, което би могло да ги освободи от отговорност. Дори в моментите, в които изглежда, че наистина разкриват своята същност те отново играят роля.

“Какво е един човек по малко на земята все пак?”. Тази смразяваща констатация на Тед Бънди показва как наистина разсъждават серийните убийци.

“Бънди така и никога не проумя защо хората не могат да свикнат с мисълта, че той убива, защото така му се иска” – казва един от следователите.

Какво “отключва” серийните убийци?

Едмънд Кемпер

Точно както тези серийни убийци разпарят жертвите си, за да “видя как работят” (както казва Ед Кемпер), съдебните психиатри и агентите от ФБР опитват да проникнат в ума на убиеца.

Обичайното обяснение за превръщането на човек в сериен убиец включва тормоз в детството, генетична обремененост, мозъчни контузии, преживени травматизиращи събития и социални несправедливости. Стряскащото заключение е, че голям процент от населението е било изложено на един или повече от тези фактори. Въпросът е има ли някаква фатална комбинация, която отличава серийните убийци от повечето хора?

Вярваме, че можем да контролираме импулсите си – независимо колко гневни сме съществува нещо, което ни възпира да дадем пълна свобода на агресията си. Възможно ли е на серийните убийци да им липсва морална бариера? Или просто са под въздействието на нещо неконтролируемо?

“Искаше ми се да спра, но не можех. Нищо друго не ми носеше подобна тръпка или удоволствие”, казва Денис Нилсън, чудейки се дали наистина е зъл.

Без колебание можем да кажем, че серийните убийци са болни, а и техният брой постоянно расте. Възможно ли е да сме свидетели на “епидемия”, както казва авторът Джоел Норис? И ако това е болест, какво е лекарството?

Еволюцията

Серийните убийци – караконджулите на 20-и век?

Дали са продукт на модерното време, в което живеем, или са съществували много преди да ги отделим като явление? Макар терминът “сериен убиец” да е пуснат в обръщение през 1971 г., древните приказки за човеко-чудовища показват, че никога не е било безопасно да се отдалечаваш сам или да говориш с непознати.

Кръвожадните герои от приказките на братя Грим се превръщат в ярки метафори на кръвопийството. Зловещи приказки за зли вълци, тролове, скрити под мостовете, горски вещици, хранещи се с невинни нищо неподозиращи хора – всичко това напомня за съвременните чудовища.

Тези поучителни приказки може би са първите опити да бъде обяснена садистичната страна на човешката природа.

Върколаци

Друг ранен опит да бъде дадено обяснение на иначе ужасяващото безмислено сексуално убийство е идеята за “ликантропията” (от гръцките “вълк” и “човек”). В своята книга “Енциклопедия от А до Я на серийните убийци” Харолд Шектер и Дейвид Еверит описват ликантропа като сексуален хищник, който толкова сериозно тормозел селата през XVІ век, че властите го обявили за “един от най-наболелите социални проблеми”.

Сред най-опасните средновековни върколаци са споменавани имената на Жил Гарние от Франция и на немеца Петер Щуб; и двамата нападали деца, разкъсвали телата им и се хранели с тях. Вторият дори стигнал дотам, че жестоко разчленил собствения си син, за да се добере до мозъка му.

Митът за върколака е популярен и днес; и до сега някои вярват, че пълнолунието отключва лудостта. Зловещият Албърт Фиш – канибалът убиец на деца – е наричан “Върколака”; той се забавлявал като танцувал гол при пълнолуние. Сред другите “лунатици” е Ед Гийн, който също се забавлявал при пълнолуние, облечен в “майчинския” си костюм – съшит от женска кожа.

Доктор Джекил и мистър Хайд

XІX век е време на разцвет на друг образ, предшественик на сегашните серийни убийци – доктор Джекил и мистър Хайд. Робърт Луис Стивънсън създава литературния прототип на човека-чудовище, въплъщаващ в себе си раздвоено Аз – външно цивилизован и рационален, а в същността си – отчаян звяр, който се бори за надмощие.

Джон Уейн Гейси

Една от най-интригуващите особености на серийните убийци е тяхната добронамерена маска на “доктор Джекил”. Те изглеждат и се държат като всеки човек или даже, както казва Марк Селцер – те са “ненормално нормални”.

В ситуациите, в които могат да бъдат възприети като потенциално опасни, те неутрализират тази възможност посредством държанието си. Едмънд Кемпер превърнал внушителния си двуметров ръст в преимущество; придобил маниерите на “добродушен великан”, което му помагало да примамва жени в колата си.

Очарователният Тед Бънди лесно заговарял хората, търсейки помощ, защото изглеждал скромен и затворен. Младите жени, които му се отзовавали, сигурно са вярвали, че правят наистина добро дело, макар единственият резултат на края да бил поредното безсмислено жестоко убийство.

Мрачният Гейси забавлявал хоспитализирани деца, облечен в клоунския костюм на Пого. “Знаеш ли, на клоуните убийствата им се разминават”, казва веднъж той. Гейси използват триковете с въжета от своите представления, за да души нищо неподозиращи хора от публиката. Вероятно те са си мислели, че най-лошото, което може да им се случи, е да се наложи да изтърпят да бъдат част от безвкусното “забавление”. При мнозина от серийните убийци скритата страна излиза наяве, едва когато жертвата се почувства в пълна безопасност.

Франкенщайновци

Героят на Мери Шели има за цел да създаде живо човешко същество, съставено от отделни телесни части. Доктор Франкенщайн счита, че придобиването на тази способност го превръща в равен на Бога.

Докато литературният образ опитва да съчлени човешко същество, съвременните франкенщайновци се оказват “по-надарени” в разчленяването. Джефри Дамър и Денис Нилсън се опитвали да създадат от труповете на жертвите си свой спътник в живота. Дамър оперирал мозъка на жертвите си с надеждата, че неговите зомби-любовници никога няма да го напуснат.

В своя опит да създаде перфектния другар в живота, Нилсън казва: “Мисля, че в някои случаи убивах тези мъже, за да извадя наяве най-доброто в тях… За тях това беше не лошо, а перфектно и мирно състояние”. Сякаш им правел услуга!

“Помня, че изпитвах тръпка, когато разполагах с пълен контрол и притежавах това красиво тяло”, размишлява той.

Мнозина вярват, че Ед Гийн се е опитвал да пресъздаде своята майка, като крадял човешки части от близкото гробище.

Вампири

И на края, разбира се, един от най-популярните исторически синоними на сериен убиец си остава “вампир”. В готическите драми вампирите са символ на потиснатата сексуалност в праволинейното викторианско общество; те са нощни същества, водени от животински желания.

“Вампирският” мотив е толкова популярен, че многократно ставаме свидетели на явлението на “местно” равнище: Дюселдорфския вампир Петер Кюртен, Вампира от Хановер Фриц Хаарман, Вампира от Сакраменто Ричард Чейз. Първият от изброените твърди, че неговото “най-голямо удоволствие при убийството е да поглъща шуртящата от раните на жертвите кръв”.

Друг вампир-психопат Джон Хейг споделя, че постоянните му сънища са създали у него непреодолимата жажда за човешка кръв: “Видях пред мен гора от разпятия, които се превръщаха в дървета… Изведнъж цялата гора се разлюля и от голите, стърчащи дървета се разпръска кръв… Някакъв човек вървеше покрай дърветата и събираше кръвта… “Пий”, каза той.”.

Ранните убийци

Барон Жил дьо Ре

Жил дьо Ре
Жил дьо Ре

Този френски аристократ, живял през XV век, убил стотици деца от простолюдието. Жил дьо Ре безгрижно заявил, че измъчването на невинни е “изцяло за мое забавление и физическо удоволствие, и нямам никава друга цел или намерение”.

Той бил невероятно дързък при подбора на жертвите – изпращал слуги, които да залавят децата и да ги водят в замъка му със същата лекота, с която изпращал да събират реколтата.

Какво карало този аристократ и военен герой да измъчва деца? Оправданието на Жил е новаторско за времето си – той обвинявал своите родители. Макар да не го били тормозили физически, аристократът-чудовище се оплаквал, че е нещастна жертва на неморалното им поведение. Безотговорното възпитание не е необичайно обяснение за съвременния сериен убиец, но по средновековните стандарти това е сериозно обвинение към родителите. Жил твърдял, че още като дете злото се вселило в него, защото бил оставен “без контрол над дяволските желания”, които го спохождали.

Дали Жил дьо Ре е единственият садистичен сериен убиец от онази епоха или е имало и други, които са били по-дискретни и са избирали жертвите си по-внимателно? Няма еднозначен отговор на този въпрос.

Някои изследователи твърдят, че убийството на непознати е изключително рядко явление в т.нар. “примитивни” общества и че по-скоро се отнася към “модерните, индустриализирани общности”. И все пак за споменатата епоха можем само да гадаем; с по-голяма увереност може да се приеме, че основният архетипен модел на серийното убийство със сексуален мотив се е оформил по мрачните улички на индустриален Лондон в XІX век.

Джак Изкормвача

Убийствата на Джак Изкормвача объркали полицейските власти и хвърлили в ужас град Лондон. Загадката около неговата самоличност измъчвала успоредно със загадката за неговите мотиви. До този момент не било виждано нещо подобно – какво би накарало някого да броди в нощта и да изкормва изтормозени от мизерията проститутки?

Ясно е, че Изкормвача е ненормален, разсъждавали полицаите. Те обикаляли приютите за психично болни, в търсене на безразсъдни женомразци. Побъркани имигранти, безумни касапи, даже заразени със сифилис аристократи, оформяли кръга на заподозрените. Повечето хора вярвали, че Изкормвача е имигрант (най-популярното подозрение било, че е американец, защото никой англичанин не би извършил подобно отвратително престъпление).

Научи повече за:   Тексасец отвлече и изнасили съседката си - заподозрян е в няколко убийства

Умелото му боравене с острието дало основание да се прокрадне идеята, че убиецът е умствено разстроен лекар. При всяко положение, тъй като приютите за луди били претърсени, а подозрителни слухове се разнасяли и из богаташките домове, станало ясно, че Изкормвача може да е всеки. Скрит зад привидно скромната си викторианска фасада, този звяр демонстрирал истинската си същност по възможно най-зловещ начин.

Популярни обяснения

През XІX век обществото спира да признава Дявола като единствената зла сила, стояща зад всеки жесток и садистичен акт. Вместо това учени и писатели концентрират вниманието си на демона вътре в човека. Еволюционната теорията на Дарвин дава липсващото дотогава обяснение – тя е мостът между звяра и човека. Но точно колко дълъг е този мост?

Според криминалистите от XІX век Чезаре Ломброзо и Макс Нордау той е неочаквано къс; те вярвали, че жестоките мъже притежават “примитивни” лица – с масивни челюсти и ниски чела. Ломброзо смятал, че измервайки челата на италианските заподозрени, може да набележи вероятните садистични престъпници.

Макар тази система да е отдавна отхвърлена, идеята за дремещата брутална животинска същност е популярна и до днес. В процеса на развитието, като антипод на техническия напредък остава нещо, което е живата връзка с най-древните и мрачни дълбини на нашата душа. Това е пещернякът в нас; както казват съвременните психолози – това е закърнелият звяр, който след като ни е помогнал да преодолеем изпитанието на естествения подбор, е задрямал, чувствайки се ненужен в съвременното цивилизовано общество.

Франц Йозеф Гал прокарал идеята за “френологията”. Той вярвал, че опипвайки издутините по човешката глава е възможно да се отгатне неговият характер и нивото му на интелигентност. “Физиономията”, разработена от Йохан Каспар Лаватер, претендирала, че може да разчете човешкия характер по лицевите специфики.

Х. Х. Холмс

Всички тези теории били във вихъра си, когато Хърман Мъджет (известен като Х. Х. Холмс) бил изправен пред съда, заради неговия смъртоносен хотел, който би засрамил дори Норман Бейтс от филма “Психо”. Гражданите, нетърпеливи да разберат защо Холмс е такова чудовище, се стичали да видят рисунките на формата на главата му сякаш очаквали, че биха могли да разпознаят убиеца по издатините по черепа му. Самият Холмс описва зловещата си метаморфоза:

“Чертите на лицето ми подсказват за явно сатанинско влияние… Главата и лицето ми постепенно придобиват издължена форма. Вярвам напълно, че се превръщам в подобие на дявола – че сходството е почти завършено. Всъщност аз съм толкова впечатлен от тази вяра, че съм убеден, че в мен вече няма нищо човешко”.

Номерът с “дявола ме накара” е очевиден опит да се избегне примката на бесилото. Но този дявол в крайна сметка бил обесен за престъпленията си.

Тормоз в детска възраст

“Имам няколко деца, който превръщам в убийци. Изчакайте докато пораснат” – бележка, надраскана на стената в апартамента на Дейвид Бърковиц.

Възможно ли е някои деца да се раждат “лоши”? Част от серийните убийци обезумяват рано – в детските им години – в резултат на садистична родителска жестокост. Още като дете Ед Кемпер обезглавявал куклите на сестра си, играейки си на “екзекуции”. Веднъж й споделил, че желае на целуне учителката си от втори клас, но “за да я целуна, първо трябва да я убия”.

Едно от първите неща, в които обществото ни се вглежда, търсейки обяснение, е детството на серийния убиец.

“Толкова ни се иска да повярваме, че нещо силно е травматизирало Джефри Дамър като малък, защото иначе трябва просто да се примирим, че някои хора се раждат чудовища” – пише Ани Шуорц.

Албърт Десалво

В други случаи травмите, причинени от родители в детството, са толкова непоправимо жестоки, че би било чудно дали от това дете може да стане друго, освен изверг, подобен на тях самите. Като дете “Бостънския удушвач” Албърт Десалво фактически бил продаден в робство от алкохолно зависимия му баща.

Много садистични убийци описват детството си като безкраен низ от ужасяващ сексуален тормоз, мъчения и безнаказаност. Възможно е някои от разказите за тормоз да са преувеличени в търсенето на симпатия (намесването на злонамерени родители е добро оправдание), но други са потвърдени от свидетели. Понякога членовете на видимо стабилни семейства се оказват просто добри актьори. Децата възприемат поведенческия модел ”Джекил и Хайд” от своите родители, които са позитивни и общителни със своите съседи и колеги, но се променят, прибирайки се вкъщи, недоволни от недостатъците на своите деца.

Изучавайки тормоза в детска възраст като възможен ключ към държанието на серийните убийци, не бива да забравяме, че много деца са жертва на злоупотребата с родителски права, но не израстват като гневни и отмъстителни убийци. Тормозът в детска възраст изглежда няма пряка връзка с криминалното бъдеще. Независимо, че много момчета са жертви като деца, малцина от тях израстват със садистично жестока нагласа към непознати. Детският тормоз не може да бъде единствено обяснение на явлението, но безспорно е предразполагащ фактор.

В своята книга “Серийни убийци” Джоел Норис описва циклите на жестокост като поколенчески:

“Родителите, които злоупотребяват със своите деца физически или психически, създават у тях инстинкта да прибягват към жестокостта като към универсално решение “.

Тормозът в детска възраст предизвиква не само агресивност, но се отразява и на детското здавословно състояние, вкючително мозъчни травми, лошо хранене и други проблеми в развитието.

Някои родители вярват, че по-суровото възпитание ще “кали” децата им. Всъщност то се асоциира от детето с липса на обич и като такова може да доведе след себе си много сериозни последствия. Aко детето не се чувства свързано със своите родители, то не получава основите, върху които по-късно трябва да изгради усещанията за доверие и сигурност. Това може да доведе до изолация, в която наситените с жестокост фантазии да се превърнат в основния източник на самоувереност и удовлетворение.

“Вместо да развие позитивни качества като доверие, сигурност и незвисимост, детето става подвластно на фантазирания от него живот” – пишат Робърт Реслър, Ан Бърджис и Джон Дъглас в “Сексуални престъпления: Модели и мотиви”.

Според тези автори такива деца израстват, познавайки единствено измисления си свят и водени единствено от желанието си да контролират и доминират. Така и не развиват чувството на състрадание. Напротив възприемат останалите хора единствено като предмети, върху които могат да реализират жестоките си фантазии.

Ако търсейки нови обяснения, се вгледаме в родителите – ще открием както ужасни майки, така и ужасни бащи. Обвинението обикновено пада върху майката, която е описвана като прекалено доминираща или прекалено незаинтересована; свръхсексуално активна или прекалено потисната. Вероятно майката е обвинявана по-често, защото бащата често липсва и затова някои считат, че не може да му се търси отговорност. Образът на бащата е намесван най-често при наличието на садистични възпитателни методи, на агресивни изблици вследствие на алкохолна злоупотреба или изключителен и неоснователен гняв към женския пол като цяло.

Майки-чудовища

“Все още търсим вината в майките” – Джойс Флинт, майката на Джефри Дамър.

Изглежда като че ли всичко започва и свършва с майката. Хенри Лий Лукас започва “кариерата” си на убиец като екзекутира собствената си майка; Ед Кемпер я приключва – убивайки своята. Дори шекспировият герой Хамлет е неестествено вманиачен в майка си.

“Серийните убийци често създават нетипични или противоестествени връзки със своите майки”, пише Стивън Егър в книгата си “Убийците сред нас”.

Типично за нашата култура е да възприемаме образа на майката като едва ли не единствения определящ. Това е една от причините мнозина автори да гледат на убийствата като на следствие от тиранично майчинство. Ако приемем, че съзнанието на серийните убийци е завладяно от “Майката”, лесно решение е да ги впишем в графата “мамини синчета”, които така и не са дозряли да се осъзнаят като индивиди.

Мнозина се чувстват удобно, опирайки се на това клише – майката е дежурното обяснение. Все пак, след като се спрем на методите, прилагани от някои майки, с неохота трябва да се съгласим, че порочната връзка между тях и техните деца е налице.

Изнервени майки

Ед Гийн

В старанието си да опазят невинността на своите деца, някои майки обвързват сексуалността със смъртта. Фанатичната майка на Ед Гийн убедила своя син, че жените са “съдовете” на греха и причиняват зарази. Явно недоразбрал мисълта на своята майка, той я буквализирал като правел истински съдове и други предмети за домашно ползване от черепите на убитите жени. Макар тялото на Ед да било “спасено” от болести, неговият ум останал поразен за цял живот.

Джоузеф Колингер бил осиновен от садистични родители католици. На 6 години бил подложен на операция от херния; в опит да обясни на сина си необходимостта от хирургическата намеса, майка му му разяснила, че тя има за цел да спре растежа на пениса му. Колингер повече така и не повдигнал въпроса и завинаги останал с убеждението, че органът му е недоразвит.

Строгите възпитателни методи на майката включвали “упражнението” да държи отворената му длан над огъня и да го пребива, ако се разплачел от болката. Вече възрастният Колингер изпитвал неповторимо удоволстие като изтезавал хора и самият той бил непростимо жесток като родител. След като направил застраховка за живот на 13-годишния си син Джоуи, той го удавил бавно, без да се трогва от детските молби за милост.

“Определено исках хубава, тиха и лека смърт за майка ми, също както би желал и всеки друг за своята”, казва Ед Кемпер.

Неговата идея за лека смърт е меко казано необичайна – той обезглавил майка си, изтръгнал гласните й струни и поставил главата й на покривката на масата в хола. Майката на Кемпер била тиранична и с особени разбирания за възпитанието – след като синът й израснал доста едър и започнал да плаши сестрите си, тя го държала заключен в мазето. Вече като възрастен Кемпер се карал постоянно с майка си и все пак не могъл да се отдели и да заживее самостоятелно.

Майката осиновителка на “Хилсайдския удушвач” Кенет Бианки била болезнено загрижена за всичко, което се отнасяло до сина й. В доклад на социалната агенция, която наблюдавала детето, пише, че майката е ”силно объркана, с големи обществени амбиции, незадоволена от живота си, неуверена, консервативна и затормозяваща … задушава осиновеното дете с прекомерно внимание към здравословното му състояние”. Като дете Бианки бил видимо зависим от майка си, а вътрешно натрупвал към нея убийственото чувство на враждебност.

Разпуснати майки

Някои серийни убийци обвиняват своите сексуално разюздани майки. Тези майки прекрачват границите като демонстрират пред децата си нередно сексуално поведение. Боби Джо Лонг убивал жените, които считал за проститутки и уличници, защото му напомняли за собствената му майка. Тя постоянно правела секс с непознати пред очите му.

Чарли Менсън на 14 години

Майката проститутка на Чарлз Менсън Кати Мадокс без да проявява особена заинтересованост записала сина си като “Безименния Мадокс” в акта за раждане. Тя го прехвърляла от роднини на роднини, а според една популярна (но вероятно невярна) история – дори разменила малкия Чарли за халба бира. Когато се преместил да живее при леля си, чичо му го набедил за “женчо” и за порицание го изпратил на училище, облечен в рокля.

Хенри Лий Лукас също страдал от объркана сексуалност като дете, вследствие на садизма на майка му. Тя била непоправима алкохоличка и контрабандистка. По неуточнени причини, когато бил на 7 години, тя го облякла като момиче. “Живеех като момичетата. Бях облечен като момичетата. Имах дълга коса като момичетата”, разказва Лукас. Тя безмилостно го пребила след като един ден се подстригал заради учителска забележка. Лукас убил майка си през 1951 г.

Жестоки бащи

Обикновено в родословното дърво на серийните убийци изпъква фигурата на садистично възпитаващия баща. Бащата на Джон Уейн Гейси мачкал сина си като го наричал “женчо”, “сбъркан” и “отрепка”. Той пребивал съпругата си и дори застрелял кучето, което Гейси обожавал, за да накаже сина си. Когато след години душал жертвите си, Гейси ги окуражавал да запазят достойнството си пред наближаващата смърт.

“Чрез този ритуал Гейси “възпитавал” у другите твърдостта, която на самия него липсвала – смачкана още в зародиш от родителя му”, пише Джоел Норис.

Бащата на Албърт Десалво водел проститутки в семейния дом, брутално пребивал майка му и чупел пръстите й един по един, докато малкият му син гледал безпомощно. Десалво старши продал децата си в робство на един фермер в щата Мейн, а междувременно обезумялата от ужас майка ги търсила в продължение на 6 месеца; достоверността на тази история е потвърдена от познати на семейството и социални работници.

Случаят “Дамър”

Джефри Дамър

Не всички серийни убийци са били тормозени и бити като деца. Джефри Дамър имал привидно нормално детство и все пак се превърнал в “звездата” на жестоките сексуални убийства. В своята книга “Историята на един баща” Лайънъл Дамър търси обяснение за съдбата на сина си. Той счита себе си за “аналитично мислещ” и вярва, че отговорът може би се крие в истерията и психосоматичните заболявания, от които съпругата му страдала по време на бремеността й.

Лайънъл Дамър определя бременността на съпругата си Джойс като тежка; тя повръщала постоянно, сякаш още тогава тялото й искало да изхвърли плода. Преживявала особени и необясними пристъпи:

“От време на време краката й се заковаваха на място, тялото й се стягаше и започваше да трепери. Челюстта й увисваше вдясно и се обездвижваше. По време на тези странни пристъпи очите й блуждаеха като на уплашено животно…”.

Бащата Лайънъл запазил разумната си мисъл, докато тялото на Джойс било постоянно поле на биологичен конфликт, който тя опитвала да потуши като борела хормоните с лекарства.

“Накрая, след дълги мъчения, се роди синът ми”, пише Лайънъл. Макар да вини съпругата си за болестта на Джефри заради лекарствата, с които го е увредила, Лайънъл признава, че самия той е имал разрушителни наклонности, които може би е предал на сина си. Лайънъл бил очарован от огъня и като дете майсторял бомби. “През мозъка ми минаваше мрачен тунел”, пише той.

На 4 години Джефри имал двойна херния и претърпял операция. “Болката била толкова силна, че, както по-късно разбрах от Джойс, той питал лекарите дали не са му отрязли пениса”.

Лайънъл предполага, че тази операция е оставила завинаги следа върху сина му.

“Странното му помръкване започна да добива и физическо проявление. Някога светлата му коса потъмня, очите му придобиха много по-тъмен нюанс. Сякаш растеше предимно навътре, дълго време седеше тихо, почти бездвижно, лицето му бе странно безизразно.”

И бащата и синът намирали утеха и спокойствие, правейки биологични експерименти.

“В лабораторията чувствах невероятен комфорт и стабилност като знаех свойствата на нещата, начините, по които можех да боравя с тях и резултатите, които бяха предвидими. Това занимание бе голямо облекчение на фона на хаоса, който цареше в дома ми”.

Джеф ставал все по-срамежлив и страхлив към околните; чувства, които не били чужди и на баща му.

“Сякаш някаква част от мен жадуваше за абсолютна предсказуемост, за ненакърнима логика”, казва Лайънъл. “Просто не знаех какво да правя, за да се получат нещата с другите хора”.

Бащата разбира как Джефри е бил “толкова притеснен от тяхното присъствие, че за да може да осъществи контакт с тях, трябвало да са мъртви”.

Лайънъл виждал “ужасяващата празнина” в очите на сина си и се чудел “и аз ли съм такъв?”; гледал на сина си като на “по-дълбока и по-тъмна сянка” на самия себе си. Спомня си как, когато бил на 13 години, мечтаел да хипнотизира и омагьоса момиче, “за да мога да я контролирам изцяло”.

Къде е границата между невинната мечта и опасното обсебване? Можем ли да контролираме вътрешния живот на своите деца?

Лайънъл предупреждава, че вместо това “някои от нас са обречени да предадат проклятието, което самите те носят”.

Стряскащото заключение от разказа на Лайънъл Дамър е, че понякога оставаме слепи за деструктивните сили, които носим, и така без да искаме ги предаваме нататък.

Събития в детството

Осиновяване

Силата на влиянието, което осиновяването може да има върху формирането на бъдещия сериен убиец, е очудващо голяма. Фактът, че детето е било осиновено, създава два основни въпроса. Първо, възможно е биологичните родители, а оттам и тяхното дете, да са носители на увредени гени.

Психологическата страна на проблема се крие в чувството за безпризорност, което започва да се развива след като детето узнае истината за своя произход. То го подтиква да фантазира за истинските си родители – дали са били добри или лоши, дали майката е била грешница или монахиня; бащата – гангстер или герой; защо са изоставили детето… Усещането за безполезност може да остави дълбоки последици във все още крехката детска психика. А осъществяването на така бленуваната среща с истинските родители може да се окаже фатално, ако това усещане се препотвърди.

Научи повече за:   Канибализмът: Древното табу на модерните времена

Дейвид Бърковиц бил дълбоко наранен след като биологичната му майка го отпратила. Според биографите на Бънди – Михауд и Айнсуърд – емоционалното развитие на Тед било спряло на 13-годишна възраст, след като разбрал, че е незаконно дете.

“Сякаш се забих в тухлена стена”, казва той.

Няма спор, че осиновяването само по себе си не може да провокира серийни убийства. В най-лошия случай то разколебава самоусещането на детето. Но серийните убийства определено не са най-добрия начин, по който осиновеният отново ще “открие” себе си.

Свидетели на жестокост

Някои убийци твърдят, че излагането им на сцени на жестокост е разпалило “жаждата” им за кръв. Ед Гийн разказвал как коленето на домашни животни провокирало у него зловещи идеи. Албърт Фиш и Андрей Чикатило обясняват садистичните си наклонности със страховити истории от своето детство.

Разбира се, ако приемем съвсем сериозно тези твърдения, трябва да очакваме децата на Стивън Кинг да оглавят статистиките за жестоки убийства. Дори най-травмиращите събития не са достатъчно обяснение на това противообществено явление. “Киселинния убиец” Джон Хейг разказва как като дете е бил прогонен от лондонския му дом от бомбадировките по време на Втората Световна война:

“Бомбите свистяха наблизо, докато ранен и объркан се опитвах да избягам. Тогава в краката ми се изтърколи човешка глава”.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: TANYAGeorgiDianaNadezhdaDonika
350
321

Подобен инцидент вследствие на автомобилна катастрофа е преживял и известният художник Джоел Питър Уиткин. Как една и съща случка превръща един човек в сериен убиец, а друг в признат талант?

Изправителни училища

Превъзпитателните училища от началото на XX век водели до всякакъв друг резултат, но не и до превъзпитание. Разказите за садистични пазачи и средновековни наказания почти преповтарят по-късните спомени от затвора на вече закоравелите престъпници.

Карл Панцрам
Карл Панцрам

Макар убиецът Карл Панцрам, който действал през 20-те години на XX век, да бил непоправим хулиган, бруталните мъчения, на които бил подложен в изправителното училище, засилили антисоциалната му агресия.

“Отношението към мен и възпитателните методи спомогнаха да взема окончателно решение за това как смятам да изживея остатъка от живота си. Реших да грабя, да паля, да руша и убивам където и да съм, когото и да е… Това е моето “превъзпитание”…”.

Хенри Лий Лукас също твърди, че затворът за малолетни го е превърнал в сериен убиец. Чарлз Менсън разказва, че е бил пребит и изнасилен от други затворници на 14-годишна възраст пред очите на мастурбиращия пазач. Възрастният перверзник Албърт Фиш хвърля вината за своите садомазохистични импулси върху преживяванията си в сиропиталището:

“Видях толкова много насилие над момчета, че то пусна корени в ума ми”.

Пренебрегване от страна на околните

По различни причини много от серийните убийци са били изолирани като деца. И без друго срамежлив като малък, Лукас бил допълнително подиграван заради изкуственото му око. По късно той споделя, че именно тоталното му отхвърляне било причината да намрази всички.

По ред причини Кенет Бианки също растял като самотно дете. В медицински доклад за него пише: “… момчето се сприятелява трудно и останалите деца му се подиграват…”. Дамър бил необщително дете, радвал се, когато негов съученик се нарани, а след няколко години се превърнал в тийнейджър алкохолик, напълно пренебрегван от окръжаващите го.

С изострянето на усещането за изолация, зависимостта от деструктивните фантазии се засилва. Наличието им се разкрива в два от елементите на т.нар. “триада” (пиромания и жестокост към животни), която предупреждава за и предхожда криминалните прояви.

Триадата

Жестоко отношение към животните

В тези почти незабележими изблици се забелязва зародиша на едно много по-голямо зло.

“Жестовете на жестокост са доста устойчиви, тъй като престъпниците или съумяват да изразят гнева си без за тях да последват негативни последици, или пък забраните за подобни действия нямат силата да им повлияят. Второто обяснение за подобни прояви е, че импулсивното, антисоциално поведение не позволява отношения на приятелско ниво”, казва Робърт Реслър.

Така изолацията на индивида се изостря и от един момент нататък ничие чуждо мнение не е достатъчно авторитетно да послужи за коректив на противообщественото поведение. Според някои автори всяко познание се гради на “реакционна система”. Ако моделът на поведение – изтезаване на животни и пиромания – не получи адекватна реакция, която да доведе до неговото преустановяване, с течение на времето вероятността той да се развие до ниво престъпления срещу човека прогресивно се увеличава.

Изтезаването на животни трябва да е сериозен сигнал за родителите. Често животните са “упражение” за последващото убиване на хора. Ед Кемпер заровил домашната си котка жива, изровил я и я обезглавил. Джефри Дамър е пословичен с жестокостта си към мъртви животни, които събирал – той режел кучешки глави и ги набивал на колове в задния двор на къщата си.

Все пак не всички серийни убийци проявяват подобно безмилостно отношение към животните. Денис Нилсен обожавал своите домашни любимци и не можел да приеме идеята, че някога ще бъде арестуван, защото се притеснявал, че това ще травматизира кучето му. Друг престъпник – Кристофър Уайлдър, който убива 8 души, често правел дарения за фондации за опазване на китовете и тюлените.

Пиромания

Петер Кюртен

Петер Кюртен обожавал да наблюдава горящи къщи; след като се отегчил да измъчва папагала на майка си, Дейвид Бърковиц се вманиячил по палежите, достигайки до личен рекорд от 1 411 пожара.

Често пироманията е действие, което стимулира сексуално тези престъпници. Безвъзвратното унищожаване на собственост по някакъв начин им напомня за перверзното удоволствие от унищожаването на човешко същество. Тъй като серийните убийци не гледат на жертвите си като на нещо повече от предмети, крачката от палежа към убийството не е голяма.

Нощно напикаване

Това е най-личният от триадата симптоми, за това и е по-малко вероятно да бъде открит, анализиран и лекуван. Според някои проучвания около 60% от серийните убийци са имали подобен проблем и след юношеските си години.

Заключение

Детско-юношеските години са оформящи за серийния убиец, но не можем да се съгласим, че са формиращи. Мнозина винят семейството си, за да спечелят симпатия; въобще “психопатичната мода” от край време повелява обяснението на престъпните действия да се търси задължително и единствено извън личността на убиеца.

Ако тежкото им детство е единствената причина за убийствените им наклонности, защо техните братя и сестри не поемат по същия път? Изглежда трябва да разгледаме още фактори, за да можем да дадем достоверно обяснение на явлението.

Психопати?

Болни умове

“Аз съм най-коравосърдечния изверг, който можете да срещнете”, казва Тед Бънди. “Просто обичах да убивам, исках да убивам.”

Питър Сътклиф: Йоркширският изкормвач
Питър Сътклиф

Отличителният знак на психопата е невъзможността му да гледа на другите като на заслужаващи добро отношение. В съзнанието на престъпника жертвите са дехуманизирани, приравнени са с излишни предмети: “Йоркширския изнасилвач” Питър Сътклиф гордо заявява, че е “прочиствал” улиците от човешки боклук.

През XІX век на психопатологията е гледано като на “лудост на морала”. Днес е популярно разбирането за “противообществено разстройство на личността” или “социопатология”. Съвременните специалисти вярват, че социопатите се формират вследствие на неблагоприятното действие на личностни, биологически и социокултурни фактори.

Психопатите/социопатите се диагностицират по безцелното и ирационално противообществено поведение, по липсата на скрупули и емоционалния вакуум, в който живеят. Те са търсачи на силни усещания и са смели до безумие. Заплахата от наказание рядко дава резултат, тъй като действат тласкани от импулсивната си природа и окрилени от дързостта си. Неспособни са да провеждат смислени връзки и гледат на околните като предмет за манипулиране и експлоатиране. Според един от методите за психологическо изследване между 3-5% от мъжете са социопати, докато при жените този процент е под 1.

Психопатите често се реализират като успешни бизнесмени и световни лидери. Не всички психопати са мотивирани да убиват; но когато лесно подценяваш околните и си бил подложен на несправедливост и пренебрежение, убийството изглежда обяснимо.

Според психиатрите факторите на средата, които създават социопати, са следните:

  • Изследванията показват, че 60% от психопатичните пациенти са загубили родител;
  • Детето е лишено от любов и грижа; родителите му са незаинтересовани или липсват;
  • Неадекватно възпитание: когато бащата е строг, а майката мекушава, детето се научава да презира авторитетите и да манипулира поддаващите се на натиск;
  • Лицемерни родители, които в къщи потискат детето, докато публично работят върху образа на “идеалното семейство”.

Генетика

Tестовете показват, че нервната система на психопатите се отклонява значително – чувствата на страх и притеснение при тях са значително притъпени в сравнение с обикновените хора. Според един експеримент високата летва на “възбудимост” е причината за импулсивността и необходимостта от силни усещания и обяснява почти пълната невъзможност да бъде повлияно върху поведението им.

На група социопати и на група нормални индивиди била възложена една и съща задача – да открият кое от четирите възможни копчета включва зелена светлина. Едно от копчетата пускало леко електричество. Двете групи направили сходен брой грешки, но несоциопатите доста по-бързо се ориентирали да избягват бутона, който пуска ток.

Необходимостта от по-силно стимулиране е причината психопатът да се въвлича в опасни ситуации. Когато чуел сирените на линейка, Гейси я следвал, защото можела да го заведе до поредното “интересно” нещастие. Една от причините много от серийните убийци да желаят да постъпят в полицията е усещането за постоянен риск, което тази работа би им създала.

За формирането на психопатична нагласа оказват влияние и генетиката и физиологичните фактори. В Копенхаген е направено специално проучване: изследвана е група социопати, осиновени като деца. Биологичните им роднини били 4-5 пъти по-склонни към противообществено поведение в сравнение с обикновения човек. Дори и така не можем да приемем, че генетичната предразположеност е достатъчно обяснение; тя е единствено белег, който ориентира. Средата може да създаде или да запази в зародиш психопатичния нрав.

Когато някой наследи генетично обусловено разстройство в развитието, най-често то се изразява в блокиране на развитието на отделни мозъчни дялове. При 30-38% от психопатите се наблюдават ненормални мозъчни вълни. Обикновено забавената дейност на мозъчните вълни е характерна за пеленачетата и малките деца и се ускорява с нарастване на възрастта. При психопатите обаче тя запазва детското си ниво.

Тази неестествена активност се обяснява с нарушения в дяловете, които контролират паметта и емоциите. Когато има наследствена предразположеност тези дялове да останат недоразвити, а родителите на детето са безотговорни, тиранични или жестоки, възможността то да се развие като социопат е огромна.

На въпроса дали психопатите могат да бъдат успешно лекувани, психиатрите отговарят отрицателно. Шоковото лечение не действа, медикаментите също не се налагат като резултатно средство. Последната възможност – психотерапията – е безсмислена: тя предполага доверие между лекар и пациент, а психопатите са неспособни да се разкриват, те не желаят да се променят.

Това е и причината повечето от тях да се оказват в затворите, а не в психиатричните клиники.

В психопатичния ум

Според д-р Джей Рейд Мелой, автор на “Психопатичният ум: произход, развитие, лечение”, психопатът е способен да създава единствено садомазохистични взаимоотношения, основани на силата, но не и на взаимна привързаност. Те идентифицират себе си с агресивния модел на поведение (например злоупотребяващ родител) и нападат своята “слаба” страна като я проектират върху околните. Както обобщава Денис Нилсън:

“Убивах винаги само себе си, но в края на краищата умираше човекът до мен”.

Д-р Мелой забелязал, че в ранна детска възраст раздвоението е: (1) “крехкото” Аз, което е наранимата вътрешна същност и (2) “суровото” не-Аз, което изразява агресивната, изискваща околна среда. Индивидът постепенно остава с впечатлението, че всички усещания “отвън” са свързани с болка и разочарование, така че се обръща “навътре” – към себе си. В опита си да се защити, детето започва да подхожда недоверчиво към всичко и да не допуска нищо до себе си. То отказва да се идентифицира с родителите си и гледа на тях като на злонамерени непознати.

Скоро детето вече няма близки отношения с никого. Издигната е стена, която никога не може да бъде съборена.

“Човешката природа е в същността си проблемна и това ме изпълва с отвращение. Затова често ми се налага да “изпускам парата””, казва Киселинния убиец Джон Хейг.

При нормалното развитие детето се обвързва с майката, тя му дава живот и любов. Обратно, психопатът усеща майка си като “агресивен хищник или пасивен непознат”. В случаите на садистичните психопати, включително и серийните убийци, детето създава връзките си на основата на садомазохизъм или агресия. Според Мелой:

“Този индивид страстно и жестоко причинява на околните това, което вярва, че във всеки един момент може да сполети него”.

Жертвата в очите на психопата

Когато преследват жертвата си, психопатите не чувстват осъзнат гняв. Много от тях сякаш изпадат в транс по време на фазите на преследването и убийството. Търсят идеализирани от тях жертви, които желаят да унизят и унищожат. “Обезценяването” на жертвата е опит убиецът да се пребори с “демоните” в собствения си ум.

На жертвата се гледа като на обект, който носи определен символистичен смисъл. Тед Бънди го описва като използва трето лице.

“Тъй като момичето пред него представлява не личност, а образ на нещо желано – последното нещо, което може да се очаква от него е да персонализира тази персона … Не е обезателно те да представляват определен стереотип, но със сигурност са ярки образци на женския пол като цяло. Те представляват не просто пола сам по себе си, а определено разбиране за женския пол”, казва Мелой.

Бънди старателно избягвал да разбира каквото и да е по-лично за своите жертви, защото това разрушавало илюзията му.

Воини на заблудата

По време на маниакално състояние психопатът е безстрашен и се чувства всесилен. Напълно губи връзка с реалността. Мнозина се идентифицират с образа на боеца.

Ленард Лейк бил очарован от средновековните рицари; що се отнася до по-съвременните кино-икони, много серийни убийци, включително Гейси и Кемпер, боготворяли актьора Джон Уейн – американският архетип на самотния воин.

Омайни разкази

Психопатите са запознати с общоприетите разбирания за добро и зло и се държат сякаш искрено вярват в тези ценности.

“Има индивиди, които са толкова силно увредени, че по мое мнение нищо не би могло да ги “изправи””, казва Мелой.

Много психопати четат книги по психология и така придобиват знания, които им помагат да имитират други, по-“безобидни” психически заболявания, като например шизофренията. Те използват всяко възможно средство, за да заблуждават. Дали психопатите наистина чуват прословутите гласове в главите си? Според Мелой, “повечето от тези индивиди не страдат от слухови халюцинации, а тези, които все пак имат такива, успешно могат да им устоят”.

Джон Гейси бил “омаен и заблуждаващ разказвач, който се опитвал да оправдава всяко свое действие. Имал ясна представа за обществената идея за добро и зло и владеел до съвършенство средствата за въздействие върху хората”, казва Юджийн Гурон, който изследвал Гейси още преди да започнат убийствата. Все пак той бил оставен на свобода без никакъв психологически надзор.

Може би най-голямото “премятане” било при психологическата оценка на Ед Кемпер. Той бил интервюиран независимо от двама психиатри и бил квалифициран като “безобиден”. Междувременно Кемпер държал главата на една от жертвите си в багажника на личния си автомобил, паркиран пред медицинския кабинет. Бънди използвал сладкодумието си, за да предразположи пазачите в затвора; те поотпуснали контрола върху него и той успял да избяга.

Удоволствието от смъртта

Дали серийното убийство има за цел предимно секса, надмощието или двете, взети заедно? Някои вярват, че сексуалното доминиране е изражение на стремежа към надмощие.

“Сексът е само инструментът, който убиецът използва, за да овладее и да се наложи над жертвата”, пише Стивън Егър.

Според Бънди сексът не е основния източник на удовлетворение. “Искам да съм господар на живота и смъртта”, казва той. Той желаел да контролира изцяло своите жертви: “Да разполагаш с тях физически, както може да се разполага със саксийно цвете, с картина, с порше. Да притежаваш индивида”. Други вярват, че неестественото сексуално желание е подтикът, а силата и надмощието са оръдия за осигуряване на сексуалното удовлетворение.

Научи повече за:   Синдромът на върколаците: История и психология на върколаците убийци

В опита да вдъхнат на себе си усещане за контрол и безгранична сила, някои серийни убийци се идентифицират с привидни източници на надмощие. Някои се потапят в илюзиите си за притежавана сила с религиозен характер; незвисимо дали произтича от Бог или от Дявола. Други дълго се вглеждат в полицията, опитват да й подражават, сякаш “заемането” на нейния авторитет им дава авторитета да отнемат чужди животи. Един от най-популярните и шокиращи модели за подражание несъмнено си остава Хитлер.

Един лекар мрачно предвидил за тийнейджъра Патрик Маккей съдбата на “хладнокръвен, психопатичен убиец”. Маккей се идентифицирал с Хитлер, позирал със саморъчно ушити нацистки униформи. След като признал, че е отнел живота на единадесет души, сред които един католически свещенник, той заявил:

“Няма да пророня нито сълза. Животът е пълен с несправедливости от всякакъв характер, с които трябва да се свикне”.

Сексуални убийства

Според Реслър, Бърджис и Дъглас в “Сексуални престъпления: Модели и мотиви” броят на убийствата, които се добавят към графата “мотив неизвестен”, постоянно нараства. Те вярват, че съществуват два основни типа сексуални убийства: “изнасилване или гневно убийство” и “садистично желано убийство”.

По какво вторият убиец се различава от изнасилвача, който убива своите жертви в желанието си да не бъде заловен? Според проучване, цитирано в “Сексуални престъпления”, изнасилвачите, които убиват в опит да прикрият следите си, “рядко изпитват сексуално удовлетворение от това свое действие. Обратно, садистичните убийци приемат отнемането на живот като част от ритуализираната садистична фантазия”. Те прилагат мъчения, нараняват тялото на жертвата повече от необходимото, за да бъде убита. Тъй като летвата на възбудимост на психопатите е доста висока, те се нуждаят от по-продължително и активно стимулиране. Жестоките мъчения “отключват” втория тип убийци. За тях убийството е реализация на странна сексуална фантазия, която се е оформяла дълго в мрачното им съзнание.

Мнозина серийни убийци признават, че притежават ненормално силно полово влечение. Тъй като свързват секса със смъртта, а не с живота, идеята за продължаване на поколението ги плаши.

“Сексът не би трябвало да съществува”, казва Джон Хейг. “Размножаването не трябва да бъде съпроводено от никакви усещания: така както жълъдите падат от дъба”.

Уилям Хайренс

За някой от тези серийни убийци сексът е неразривно свързан с греховността и смъртта; връзка, внушена от свръхзагрижени за възпитанието и благоприличието родители. Енергията от либидото им се пренасочва към друго отклоняващо се поведение.

“Убиеца с червилото” Уилям Хайренс твърди, че кражбата е основното му средство за разтоварване на натрупаната сексуална енергия. Като дете бил предупреден, че половите контакти са мръсно нещо и “предизвикват болести”. Джоузеф Колингер получавал сексуално удовлетворение като палел огньове.

Смъртоносна любознателност и канибализъм

Преди да започнат да убиват много серийни убийци демонстрират голям интерес към смъртта. Това само по себе си не е чудно. Може би, ако антисоциалната им същност не стоеше като пречка, те щяха да станат лекари, изследователи или дори художници. Гейси работел в морга и спял в стаята за аутопсии, сред труповете.

Джефри Дамър обожавал дисекциите в часовете по биология; веднъж споделил на съученик, че уловил риба и я разпорил, защото: “Исках да видя как изглежда отвътре, искам да разбера как работят нещата”. По късно пред полицията дал същото обяснение; режел труповете на жертвите, за да види “как работят”. Неговият адвокат опитал да обясни канибализма на клиента си с изказването, че “той е ял от телата, така че тези бедни хора, които е убил, да заживеят в него”.

Канибализмът е буквално изражение на възприемането: вместо да отделят място в сърцата си, канибалите отделят място в стомаха си за този, към когото се стремят. Мнозина го описват като опит за сливане в едно. Тъй като психопатите са неспособни да изпитат симпатия или любов, тази груба и примитивна форма на обвързване е заместителят, който могат да си позволят.

Луди ли са?

Луди ли са серийните убийци? Не и съгласно общоприетите стандарти.

“Нивото на психози сред убийците не е по-високо от средното ниво на разпространение сред населението”, казва психиатарът Доналд Лънд.

Официалната дефиниция за лудост се базира на Правилата на Макнотън, формулирани през XІX век: Осъзнава ли разликата между добро и зло? Ако се опитва да избяга или да прикрие престъплението си, обвиняемият не е невменяем, защото действията му показват, че осъзнава, че нарушава определени правила.

И все пак кой нормален човек би наранил друг съзнателно? В случая на Албърт Фиш по време на процеса той бил обявен за “невменяем, който все пак заслужава да умре”. Малцина, включително Ед Гийн и Питър Сътклиф, успешно доказали своята невменяемост.

Другото Аз

Един от най-популярните похвати да бъде прехвърлена вината е измислянето на тъмна страна или на друго Аз. Понякога тези творения биват набеждавани за истински виновници за престъплението.

Докато лежал в ареста Х.Х. Холмс измислил “Едуард Хеч”, когото обвинил, че е главният мозък на осъществените убийства. Джон Гейси основал второто си Аз “Джак Хенли” на съществуващ полицай, който носел същото име. Този въображаем Джак бил суров и оправен. Когато Гейси прекалявал с алкохола, Хенли поемал контрол.

Създаването на друго Аз е удобен начин да се прехвърли вината върху друг, макар и този друг да е вътре в самия убиец. Това е психологическият вариант на “дявола ме принуди да го направя”. Основната разлика се крие във факта, че диаболичното второ Аз е с далеч по-слаби основи, които се разпадат бързо при задълбаване. В най-добрия случай раздвоената личност е основание електрическият стол да бъде заменен с психиатрична клиника. Доказаните случаи на описаното явление са извънредно малко.

Шизофрения

Хърбърт Мълин
Хърбърт Мълин

Повечето шизофреници могат да устоят на командите, които чуват: това твърди д-р Мелой.

Хърбърт Мълин чувал гласа на баща си, който му нареждал: “Защо не ми даваш нищо? Отиди и убий някого ! Върви!”.

Убивайки хората, Мълин вярвал, че предотвратява земетресения и огромни вълни. За разлика от повечето серийни убийци, той не търсел определен тип жертви. Неговите 13 “жертвени агнеца” включвали едно семейство, свещеник, бездомник и няколко лишени от късмет туристи.

Непосредствено след ареста му всички вярвали, че Мълин е параноиден шизофреник. По време на процеса обаче той бил обявен за “вменяем” пред закона. За разлика от много серийни убийци, които се опитват да убеждават, че са луди, Мълин се постарал да докаже своя здрав разум, заявявайки, че е жертва на голяма конспирация. Твърдял, че е: ”добър американски гражданин, подлъган да извършва престъпления. Аз зная, че заслужавам свободата си”.

Родени убийци

Възможно ли е психопатичните убийци да се отличават още от момента на раждането им? Много родители споделят как техните деца, които в последствие се превръщат в жестоки престъпници, са се различавали от техните връстници. Една сутрин тригодишният Тед Бънди се промъкнал в стаята на своята леля Джулия и наредил под завивките й няколко касапски ножа. “Той просто стоеше там и се усмихваше”, спомня си тя.

Серийният убиец Карл Панцам собственоръчно пише: “Всички членове на моето семейство са обикновени хора. Те са честни и работливи. Всички, освен мен. Когато бях много малък – на 5 или 6 – вече бях станал крадец и лъжец, при това непоправим. Колкото повече пораствах, толкова по-зле ставах”. На 9 години германският детеубиец Петер Кюртен вече бил оставил два трупа на удавени приятелчета след себе си.

Дали тези деца се раждат зли? Средата сама по себе си не може да обясни отконяващото се поведение – прекалено много деца, подложени на неподходящи влияния, израстват като съвестни и уважаващи закона граждани. Ако съществува генетично обяснение, то е сложно и подвеждащо. Не сме свидетели на това как цели фамилии са съставени от серийни убийци. Няма такова нещо като “ген-убиец”, но все пак изследванията показват някои генетични тенденции към жестоко поведение. С други думи, лошото семе процъфтява в лоша среда.

Едно изследване на близнаци, отгледани поотделно, направено от Юн-Ми Хур и Томас Бушард през 1997 г., разкрива силна връзка между импулсивността и нарочното търсене на “тръпка”, като и двете се обясняват предимно с генетичния фактор. И двете особености “са доста по-често срещани при хора, злоупотребяващи с наркотични вещества, престъпници и психопати”.

Имат ли серийните убийци допълнителна хромозома?

Боби Джо Лонг, 1984

Серийният убиец Боби Джо Лонг имал допълнителна Х (женска) хромозома или т.нар. Синдром на Клайнфелтер, което значи, че женският хормон естроген циркулирал в значително по-високи количества в неговия организъм. През пубертета гърдите му пораснали, което му причинявало огромно неудобство. Освен това обаче Лонг бил мишена на други предразполагащи фактори: той преживял травмиращо детство и имал множество контузии по главата.

Обратно, допълнителната У (мъжка) хромозома дълго е била на мода при обясняването на жестокостта. В процеса срещу него масовият убиец Ричард Спек използвал като защита факта, че генетичният му комплект е ХУУ, но в последствие това било опровергано.

Тестостерон

Високото ниво на тестостерон само по себе си не е опасно, но в комбинация с ниско ниво на серотонин, резултатът може да се окаже смъртоносен. Тестостеронът се свързва с необходимостта от доминиране (много успешни атлети и бизнесмени имат високо ниво на този хормон). Тъй като не е възможно всеки да бъде най-отгоре, серотонинът контролира напрежението и уравновесява. Когато нивото на серотонин е ненормално ниско, това може да доведе до агресивно, дори садистично поведение.

Тежки метали

Някои изследвания показват, че склонните към жестоко поведение имат по-високо ниво на следите от тежки метали (манган, кадмий, мед и др.) в организма си. Излишното количество манган понижава нивото на серотонина и допамина. Алкохолът допълнително усилва този ефект.

Социалните злини

Доста многократни убийци винят жестоката култура, която подхранва апетита им за смърт. Дни преди екзекуцията му да бъде осъществена, Бънди обявил порнографията за основен виновник за “кариерата” му на убиец. В съвременната развлекателна култура сексът и насилието сякаш вървят ръка за ръка. Дали можем да признаем известно основание в изказването на Тед Бънди?

Много серийни убийци приемат образи/символи на жестокост за свои модели на подражание. Петер Кюртен, който привидно бил изискан, благовъзпитан господин, по време на престоя си в затвора идеализирал Джак Изкормвача (цяла Ваймарска Германия била погълната от историята за неописуемата жестокост на Изкормвача). И Гейси и Кемпер боготворели актьора Джон Уейн, чийто фенове очевидно не се свеждат само до кръга на серийните убийци, но те особено много се възхищавали от безкомпромисното му чувство за справедливост. Затова много престъпления са обяснявани с лошото влияние на музиката или филмите. Макар да нямаме директни доказателства за това, че медиите създават серийни убийци, не се отрича влиянието им върху неестествените фантазии. Или както Ед кемпер казва по отношение на грубата порнография:

“Не тя ме направи лош, но тя е искрата, която подпали огъня в мен”.

Според Елиът Лейтън, автор на “Ловци на хора”, серийните убийци не са “извънземни същества с болни умове, а хора, дистанцирани от обществото, загубили интерес в продължаването на сивия живот, който им се предлага”. Те са отгледани в общество, в което насилието е нормално последствие на недоволството, в което масмедиите дават достъп до груба порнография, която представя “удоволствието” от садистични действия и е подробен наръчник за осъществяването им. В тази обстановка те избират “мъжествената” идентичност; маската на “Самотния ездач”, отмъстителя, пирата, човека извън закона…

Общество на непознати

За нас е по-лесно да гледаме на околните като на непознати, на стереотипи. Серийният убиец преследва определен стереотип.

“Ние се дистанцираме все повече един от друг”, казва Стивън Егър. “Колкото повече се отдалечаваме, толкова повече започваме да гледаме на околните като на обекти и все по-малко като на човешки същества”.

На въпроса какво улеснява убийството, Бънди казва: “факторът анонимност”. В продължение на целия XX век градското напрежение продължава да ражда както убийци, така и жертви. Серийните убийци могат лесно да издебват жертвите си сред обществото на “забравените”: избягали от къщи, проститутки, наркотично зависими, клошари.

Анонимността, освен че облекчава убийството, може би е и фактор, който формира убиеца. Усещайки се незначителен, забравен и пренебрегнат от околните, психопатът не само убива онези, които отразяват неговата забравена, анонимна идентичност, но по този начин си създават и име, превръщат се в личности.

Серийното убийство като кариера?

Дейвид Бърковиц – Синът на Сам

Тази възможност е илюстрирана от Дейвид Бърковиц. “Привет от мръсните нюйоркски тротоари, привет от мравките, които живеят по тях…”, пише той.

Бърковиц нямал устойчива идентичност – нямал лични постижения, приятели, връзки. Единствено самота. Образът на “Сина на Сам” му дал нова сила, влияние върху околните. “Те се интересуваха от мен”, казва той за обществеността. Бърковиц бил очарован да чуе как негови колеги обсъждат “Сина на Сам”, без да имат представа, че зад този образ стои затвореният Дейвид.

Доктор Мелой предупреждава за опасността от преекспонирането на личността на серийния убиец:

“Ако убиецът привлече вниманието на медиите и предизвика обществения интерес и страх, това ще повиши самочувствието и самоувереността му… Лошата услуга, която медиите играят на обществото е, че митологизират престъпника до такава степен, че той се превръща в легенда в собственото му съзнание. В реалността той открива признание, което до този момент е усещал единствено във фантазиите си и така убийството се превръща в единствено средство за достигане до славата”.

Заключение

Кога спират?

Кога спира серийният убиец? Когато е заловен или убит. Малцина са тези, които сами се предават на органите на реда. Ед Кемпер извикал полицията, за да направи самопризнания и изчакал в телефонната кабина да бъде заловен.

Някои демонстрират желание да бъдат заловени, но все пак незабележимо се измъкват преди полицията да е пристигнала. Уилям Хайренс пише запомнящата се бележка:

“За Бога, заловете ме преди да съм продължил да убивам, не мога да се контролирам” с червено червило и разкривен почерк на стената в стаята, в която лежала застреляна и намушкана неговата жертва.

Дали изобщо съществуват серийни убийци, които са прекъснали, защото са се наситили да убиват, няма как да знаем, защото тези хора никога не биват заловени.

Има ли “поправени” серийни убийци?

За щастие нашето общество не рискува в името на това да бъде даден отговор на този въпрос. Всъщност един от най-изявените критици на възможността за тази “реформа” е самият сериен убиец Карл Панцрам:

“Нямам желание да се поправям. Единственото ми желание е да поправя хората, които се опитват да поправят мен.”

Черни дупки

Накрая можем да заключим, че серийните убийци са човешки черни дупки. Те са толкова нормални, толкова типични, толкова незабележими; те ни ужасяват защото са наш огледален образ.

Хенри Лий Лукас мрачно обявява, че “из цялата страна има хора като мен , чиято цел е да разрушават човешки животи”.

Мнозина описват себе си като “лишени от нещо”, “празни отвътре”. Не само жертвите са “безлични” за убиеца, самите убийци считат себе си за безлични.

“Исках да видя смъртта, исках да видя триумфа, победата над смъртта… С други думи, печелех битката със смъртта. Те бяха мъртви, аз оставах жив. За мен това е победа”, казва Ед Кемпер. Казано по друг начин, нашето “Живей си живота!” за серийния убиец е “Отнеми живота!”.

Убиването на хора не е опит да бъде запълнена празнотата, а да бъде разпространена. Превръщането на другите в безжизнени предмети напомня на убиеца за собствената му безжизненост.

“Не значеше нищо, не значеше нищо…”, казва Десалво, “беше толкова безсмислено, че изглеждаше някак логично, разбирате ли?”.

Серийният убиец живее от другата страна на нашите социални граници. Той е въплъщение на мрака, желанието и силата, която трябва да потискаме в себе си. Той не е създание на разума, а на невъздържаността, греха и ненаситните апетити – егоистичните плътски желания. Той нарушава социалните правила, към които се придържаме всички ние и прекрачва границата в един свят на хаос и поквара. Ние се ужасяваме от техните кървави дела, но в същото време се чувстваме странно привлечени от техните истории, сякаш сме теглени от бездънна черна дупка.

———————————————————————————————————————————————

Материалът е предоставен от Джу. Преведен е от неизвестен автор, с леки корекции и допълнения от моя страна – Силвия
Източник: trutv.com

The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

6
Напиши коментар

avatar
6 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
6 Автори на коментари
splatterhouseСилвияlegionНякой сиМосквич 412 Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Ивчо Ивчов
Гост
Ивчо Ивчов

“типичният сериен убиец е бял мъж от долната/средната класа” Е няма как да е иначе, защото ако е от горната класа ще го прикрият…

Москвич 412
Гост
Москвич 412

Те тия от горната класа убиват милиони с мизерия,картотекираните в сайта са нищо сравнение с тях 😉

Някой си
Гост
Някой си

Много си прав Москвич.

legion
Гост
legion

Първо – браво за гОлямата статия, препълни ми се буфера като четох.
Второ – нали се сещате, както каза Ивчо, че тия от горната класа имат пари да си прикриват нещата, а и не е казано, че тия от средната класа всички са изловени, които са по-неорганизирани и следователно ги ловят.
Трето – в България, последно, няма ли един сериен убиец, с който да се гордеем?

splatterhouse
Гост
splatterhouse

Пф, определено днеска ми гръмна главата да попивам от тоя чуден свят на чудесата. 😉
Статията беше готина, а опитите да бъде обяснено състоянието на псхопатите, като бъде приведено под рационални и разбираеми причини бяха смешни. Истинските серийни убийци се раждат такива ( а средата само допринася за тяхното развитие )и се отличават от средностатистическия индивид от своето детство та през цялото им пребиваване на този свят.