Божествени създания: Полин Паркър и Джулиет Хюм

Убийството, извършено от Полин Паркър и Джулиет Хюм, и последвалият съдебен процес в Крайстчърч, Нова Зеландия се сдобива с огромна популярност. Една майка е брутално убита от две млади момичета: дъщеря ѝ и нейната най-добра приятелка.

Случаят вдъхновява номинирания за Оскар филм от 1994 г. „Божествени създания“, с участието на Кейт Уинслет.

*Забележка: статията е в процес на редакция

Предистория

Полин Паркър произхожда от работническо семейство; а Джулиет Хюм е най-голямата дъщеря на д-р Хенри Хюм – виден физик, пристигнал в Нова Зеландия от Великобритания през 1948 г., за да стане ректор на Университета „Кентърбъри“ в Крайстчърч.

Д-р Хенри Хюм
Д-р Хенри Хюм

Джулиет, тогава деветгодишна, не се радва на добро здраве. Тя се сприятелява с Полин Паркър в училище и макар родителите им първоначално да се радват на приятелството им, скоро неговата интензивност ги изпълва с притеснения.

Полин гостува на Джулиет в нейния дом в град Илам с дни и е запленена от яркия начин на живот на заможното семейство Хюм. Със задълбочаване на връзката им, момичетата се потапят в един измислен свят, изпълнен с писане на плодовити истории и измислени персонажи.

Полин Паркър
Полин Паркър

Като малка Полин е страдала от остеомиелит (остро гнойно възпаление на костния мозък), а Джулиет от туберкулоза, заради която е била изпратена да се възстановява на Бахамите. Първоначално момичетата се сближават покрай болестите си, но с развитието на връзката им двете заживяват заедно в един сложен фантастичен свят.

Често се измъкват от къщи през нощта, разигравайки историите на измислените от тях герои. Родителите им смятат това за обезпокоително и се притесняват, че връзката им може да е сексуална. Хомосексуалността по онова време се е смятала за сериозно умствено заболяване, така че и двете родителски тела се опитват да попречат на момичетата да се виждат.

Родителите на Хюм се разделят през 1954 година; баща ѝ подава оставка от поста на ректор в колежа „Кентърбъри“ и прави планове да се върне в Англия. Решено е Джулиет да бъде изпратена при роднини в Южна Африка – привидно заради здравето ѝ, но всъщност целта е момичетата да бъдат разделени по-ефективно и дори завинаги. Полин казва на майка си, че иска да придружи Джулиет, но Онора ѝ заявява категорично, че това няма да стане. Тогава девойките замислят план да убият майката на Полин и да заминат за САЩ, където вярват, че ще успеят да публикуват своите фантастични истории и ще намерят работа в киното.

Джулиет Хюм
Джулиет Хюм

Във фантастичния свят на двете момичета има едно единствено място, където си заслужава да отидат – столицата на издателите Ню Йорк. Джулиет и Полин са сътворили купища истории и не изпитват никакво съмнение, че светът изпитва отчаяна нужда от творчеството им. Докато се потапят все по-дълбоко в своя измислен свят, който ги отвежда по пътя на убийството, двете вперват взор отвъд Пасифика и дори започват да спестяват пари за пътуването.

Планът им е да открият нюйоркска фирма, която да публикува техните книги, преди да отидат в Холивуд, за да изберат актьори и да ръководят снимките на произведенията си. После решават да изпратят снимките си в Холивуд, където очакват, че ще бъдат приветствани като обещаващи актриси.

Доктор Реджиналд Медликот, който свидетелства за невменяемостта на двете момичета по време на съдебния процес, описва впоследствие техния план за бягство в Ню Йорк така:

„Амбициозните планове не са необичайни при юношите, но тук се наблюдава повече от необичайно пренебрегване на реалността. Паркър и Хюм не изпитват ни най-малко съмнение, че са изключителни гении, нямащи нужда от ничие одобрение“.

В крайна сметка двете наистина се сдобиват с международна известност, но само заради планирането и извършването на убийството на майката на Полин.

Научи повече за:   Не казвай сбогом: Изчезването на Джоан Риш

Инцидентът

На 22 юни 1954 г. тялото на Онора Рийпър е открито във Виктория парк в Крайстчърч. Същата сутрин Онора била тръгнала на разходка с дъщеря си Полин и нейната най-добра приятелка Джулиет. Изминавайки около 130 м надолу по горската пътека край малък дървен мост, Джулиет и Полин пребили жената до смърт с тухла, напъхана в стар чорапогащник. След старателно планираното убийство двете момичета побягнали обратно, покрити с кръв, към чайната, където трите били закусвали само преди минути. Там разказали на собствениците на заведението Агнес и Кенет Ритчи страховита история, според която Онора била паднала и си била ударила главата.

Тялото на Онора било открито от Кенет Ритчи на мястото, описано от момичетата. По главата, шията и лицето й имало тежки наранявания и по-леки – по пръстите й. Полицията скоро намерила оръжието на престъплението в близката гора. Историята на момичетата за смъртта на Онора бързо се разпаднала на пух и прах.

Дневникът на Полин

Момичетата се изстреляли към лошата слава, когато подмамили Онора Паркър в парка Виктория и смазали главата й с тухла, напъхана в чорап. Но не жестокостта на нападението привлякла международно внимание към случая, а дневникът на Полин, който разкривал в детайли фантастичния свят на момичетата и техните планове за убийство.

Съдебният процес се фокусирал върху умственото състояние на момичетата, като адвокатите на защитата настоявали, че записките в дневника ясно показват тяхната невменяемост. Но според старши прокурор Алан Браун записките показвали, че престъплението е„коравосърдечно планирано и предумишлено убийство, извършено от две крайно интелигентни, но преждевременно развити момичета с мръсно съзнание“.

Мотивът им все още оставал под въпрос. Съдебното жури отхвърлило тезата за невменяемост и решило, че двете са виновни в убийство. Оставяйки настрана въпроса с умственото им здраве, изглеждало очевидно, че конфликтите в семейството, заплахата от разделяне, плановете на семейство Хюм за връщане в Англия и измисленият свят, в който живеели, са допринесли за страховития финал в съдбите на двете девойки.

Прокуратурата многократно жилела защитата с препратки от дневника; записки, неоставящи никакво съмнение, че двете са планирали убийство. Колкото по-реален ставал фантастичният им свят, толкова по-ясно било, че техните животи, планове и писания са безнадеждно сплетени. Полин била написала в дневника си на 19 юни:

„Практически довършихме книгите си и основното ни занимание за деня бе как да убием мама. Тази идея не е нова, но този път е окончателен план, който смятаме да осъществим. Внимателно сме го обмислили и двете сме развълнувани от идеята. Естествено, чувстваме се малко нервни, но очакването е страхотно“.

Джулиет Хюм
Джулиет Хюм

Доктор Медликот и покойният Браян Макклеланд, младши защитник на Джулиет Хюм, прочели заедно творбите на девойките. През 1991 г. г-н Макклеланд си спомня очевидното вълнение на момичетата заради сюжет на пиеса, написана от Джулиет:

„Те наистина вярваха, че пиесата е толкова блестяща, че ще бъде филмирана в Холивуд. Смятаха да отидат там и да организират всичко. Цялата история бе абсурдна“.

Браян Макклеланд бил разстроен от присъдата, вярвайки, че Джулиет Хюм е умствено болна. Той никога повече не я видял след процеса.

„Честно казано, не исках. Нямаше какво да направя. Джулиет се нуждаеше от лекар, не от адвокат“.

Доктор Медликот споменава често творбите на двете момичета в своя доклад за британския „Журнал по медицинска психология“ през 1965 г., в който описва своята психиатрична диагноза на девойките. Докторът описва младата Джулиет Хюм като лесно възбудима, упорита, взискателна и нетърпяща критика. Още от тригодишна възраст била ранно развита, чувствителна, пълна с фантазии, трудно прекратявала ролевите игри, предпочитайки да остане фея или друга фантастична фигура, дълго след като другарчетата й по игра се оттегляли отегчени. Тестовете за интелигентност, направени преди влизането й в гимназия, показвали резултат от около 170 точки.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
Научи повече за:   Даниел Пелка: Невидимото момче

Според д-р Медликот „привидно нормалното“ приятелство на Полин и Джулиет продължило само месец преди двете да се отдадат на нещо „много по-силно“:

„Те започнали да изграждат и споделят един богат въображаем живот. До края на 1952-а у тях се появило нарастващо желание за писане. Измъквали се през нощта, за да разиграват сцени с измислените си персонажи до изгрев слънце. Наричали тези измислени герои свое „семейство“. Подлагали на съмнение цялото устройство на нещата и постепенно същността на писанията им се изменило от обичайните младежки фантазии до нарастващо нездрав интерес към злото. Бързо се превърнали в самодостатъчна единица, подкрепящи се взаимно и все по-малко зависими от другите. Така сцената била подготвена за сблъсък с обществото и неговия морал“.

Джулиет Хюм
Джулиет Хюм

В Крайстчърч Джулиет Хюм развила туберкулоза и била приета в санаториум. През цялото време двете си пишели усилено, приемайки ролите на героите от техните истории.

„Внезапната смърт, самоубийството и убийството приемали екстравагантни измерения. Интересували ги идеите за неизмерима власт, особено убийство без наказание и най-много ценели злите персонажи“ – казва д-р Медликот.

Волумния е една от техните измислени държави. Нейната императрица е само на 13 години и има жесток нрав, избивайки всеки, предизвикал гнева й.

Двете пишели трескаво в месеците преди убийството. „До момента на убийството били завършили съвместно шест книги, в допълнение към пиеси, поезия и дори една опера. Любимите герои в техните истории винаги действали над закона“. Доктор Медликот заключава, че двете са развили параноя от екзалтиран тип, в условията на folie a deux (лудост на двама):

„Те показвали груба самонадеяност и арогантност, екзалтирано настроение, грандиозни самозаблуди и падение на морални ценности, в крайна сметка убивайки майката на една от тях“.

Съдбата на техните творби е неизвестна, но дневникът на Полин осигурил повече от достатъчно боеприпаси на обвинението.

Процес и последствия

Полин и Джулиет напускат сградата на съда в Крайстчърч
Полин и Джулиет напускат сградата на съда в Крайстчърч

Преди началото на процеса станало ясно, че жертвата Онора Рийпър никога не е сключвала брак с Хърбърт Рийпър – мъжът, когото всички смятали за неин съпруг. Затова тя и Полин били наричани с моминското й име Паркър по време на съдебните заседания.

Процесът се превърнал в сензация, благодарение на спекулациите, че момичетата са лесбийки и умствено болни. Двете били осъдени на 30 август 1954 г., като всяка от тях прекарала в затвора 5 години, тъй като били твърде млади да бъдат осъдени на смърт. Освободили ги при условие, че никога няма да се видят отново.

Присъдата виновни означавала неизбежна раздяла за Полин и Джулиет. Хюм била изпратена в затвора „Майнт Идън“, а Паркър в затвора „Папаруа“ за известно време, докато не бъде завършен по-строго охранявания затвор „Арохата“ край Уелингтън. Двете се озовали в наказателна система, претърпяваща реформи, и по време на петте години, прекарани зад решетките, ударението се преместило от наказание към реабилитация, макар условията в „Маунт Идън“, където лежала Джулиет, да били крайно примитивни и неприятни. Не им било позволено да си пишат писма.

Хилда Хюм
Хилда Хюм

Джулиет Хюм била освободена първа и напуснала страната дни след освобождаването си, за да се присъедини към майка си Хилда Хюм и нейния нов съпруг Уолтър Пери.

Научи повече за:   Акуа Тофана: Смъртоносна козметика

Пери бил бивш наемател в дома на семейство Хюм и Джулиет приела неговата фамилия. Полин Паркър останала в Нова Зеландия до средата на 80-те години, когато свършил изпитателният й срок. После заминала през океана.

Три години след излизането й от затвора Джулиет Хюм била вече в Англия и работела като стюардеса в Нортъмбърланд.  До средата на 80-те работила като закупчик за универсален магазин, а после като застраховател на имоти.

Сбъдната фантазия

Ан Пери (Джулиет Хюм)
Ан Пери (Джулиет Хюм)

По странно стечение на съдбата младежката фантазия на Джулиет изглежда най-накрая се сбъднала след години: тя се превърнала в прочута авторка на криминални романи, пишейки под псевдонима Ан Пери. Нейните книги, развиващи се във викториански Лондон, се публикуват в Ню Йорк и се сдобиват с популярност в Обединеното Кралство. Говори се дори за филм и телевизионни сериали.

Доказателствата, че Ан Пери и Джулиет Хюм са едно и също лице са огромни. Рождената дата на г-ца Пери според справочника „Съвременни автори“ е 28 октомври 1938 г.. Тя би трябвало да е била почти на 16 години по време убийството. Името на майка й е Х. Марион Пери (по баща Рийвли), а баща й се казва Уолтър Пери. Тези детайли са идентични с Джулиет Хюм. (Уолтър Пери е любовника на Хилда Хюм, за когото тя по-късно се омъжва). Снимките на Джулиет Хюм и Ан Пери също доста си приличат.

От 1967 до 1972 година тя живее в Калифорния. Сега Ан Пери живее в Портмахомак в северноизточна Шотландия и е издала поредица от криминални романи, първият от които излиза през 1979 година.

Главната героиня в нейните викториански криминални истории е Шарлот Пит, жена от висшето общество, омъжена „под нивото“ си за полицейски инспектор. Заедно с по-младата си сестра Емили тя работи зад кулисите на престъпленията, разследвани от инспектор Пит, често без неговото знание и одобрение.

Хилари Нейтън (Полин Паркър)
Хилари Нейтън (Полин Паркър)

Полин Паркър прекарва известно време в Нова Зеландия под засилен контрол преди да й бъде позволено да замине за Англия. От 1997 г. тя живее в малко селце край Струд в Кент и е собственик на детско училище по езда под името Хилари Нейтън. Приема католицизма и от много години отказва да дава интервюта, свързани с убийството на майка й, изразявайки силни угризения за стореното.

През март 2006 г. Ан Пери (Джулиет Хюм) споделя, че макар отношенията й с Полин Паркър да са били обсебващи, двете не са били лесбийкил.


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Източници: christchurchcitylibraries.com, gaynz.net.nz, wikipedia.org, stuff.co.nz, andrejkoymasky.com, cmm.lefora.com
Филм:Божествени създания

The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
8 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Галин Тодоров
Галин Тодоров
07.05.2012 11:00

щом един човек би могъл да убие майка си, значи нищо не би го спряло да убие всеки. за бесилото са си.

bleak
bleak
15.05.2012 18:54

Тотална лудост!Печелят класация за най-филмирани хора на света.Не са били лесбийки,а са си преставяли,че са героите от историите си,които не могат да живеят ако не са заедно.Гледах и филма.Когато идеята е по истински случай си личи просто,жесток беше.

Ди
Ди
16.05.2012 15:11

Интересни неща стават по света – очевидно девойки с психически проблеми убиват майката на едната, лежат в институции и в крайна сметка на едната й се разрешава след това да работи с деца…? Не мога да си го обясня…..

Емилия
Емилия
19.05.2012 14:05

Галин е напълно прав! 5 години не е наказание за извратено престъпление (меко казано, и то планирано. Не вярвам в реинтеграцията на такива твари. Трябвало е да ги свитнат!

Unknown
Unknown
20.05.2012 23:44

Какво е било това правосъдие в Америка през 1954-та ???

kleo70
kleo70
30.07.2012 15:44

ВИНАГИ МИ Е БИЛО СТРАНО КАК Е ВЪЗМОЖНО ПОДОБНИ СОЦИОПАТИ ДА ИМАТ ТОЛКОВА ВИСОК КОЕФИЦИЕНТ НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ ???

Джийн
Джийн
04.08.2012 12:53

kleo70, хората с висок коефициент на интелигентност са склонни да се задълбочават в самотни занимания с цел личностно развитие, което развитие може да е в абсолютен разрез със социалните схващания и морал именно поради тази изолираност,в която личността доброволно се поставя. Това съвсем не означава, че интелекта и престъпността са взаимообвързани, просто убийствата на хората с по-високо IQ печелят популярност със сложността си.

ariman
18.09.2012 21:52

Само ми кажи какво му е сложното на това престъпление, банално и глупаво убийство, описано в два дневника, не се връзва!