Аманда Нокс и убийството на Мередит Къчър

На 2 ноември 2007 г. италианската полиция открива 21-годишната Мередит Къчър мъртва, потънала в кръв на пода в спалнята й. Полуголото, но увито в одеяло тяло на момичето кара полицията да подозира, че убиецът или убийците са познавали жертвата си, или най-малкото са били чувствителни към сексуалното насилие. Британската студентка е брутално заклана във вилата, където живее заедно с американката Аманда Нокс и две италиански момичета – Филомена Романели и Лаура Мецети. Аманда и Мередит са студентки в Университета за чужденци в живописния град Перуджа в централна Италия.

Покрай разследването на убийството на Мередит Къчър излизат на бял свят факти за необуздания живот на чуждестранните студенти в града. Сензационните разкрития на британските и американски медии хвърлят сянка на съмнение върху способностите на италианската правосъдна система и превръщат случая в медиен цирк.

Основаният през 1921 г. Университет за чужденци днес привлича около 8 000 чуждестранни студенти на година. Със своето младо население, артистични традиции, красотата на средновековната си архитектура и местоположението си в зеленото сърце на провинция Умбрия древният град Перуджа изглежда идеалното място за всеки студент, желаещ да учи в чужбина. Но сега репутацията на града е омърсена от стряскащото убийство. Отдавна прочут в света със своя шоколад, Перуджа става известен като място на ужасяващо престъпление.

Невинна жертва: Мередит Къчър

Мередит Къчър е тихо момиче – прилежна и ученолюбива. Най-малкото дете на журналиста Джон Къчър и Арлийн Къчър, тя е родена на 28 декември 1985 г. и израства в Коулсдън – малко градче в пределите на лондонското предградие Кройдън. Приятелите и семейството й я наричат Мез. Посещава частно училище за момичета и след това Университета в Лийдс. Там взема съдбовното решение да прекара една година в изучаване на модерна история, политически теории и история на киното в Университета в Перуджа, чрез европейската програма за размяна на студенти “Еразъм”.

Мередит Къчър
Мередит Къчър

Мередит си намира квартира чрез обявите в университета и така се запознава с Аманда Нокс. Техните италиански съквартирантки разказват, че двете първоначално са си допаднали. Разговаряли са на английски помежду си и въпреки огромните разлики в темперамента си са открили, че имат и много общи неща. И двете са обичали да се забавляват на чашка в нощните заведения, да пушат марихуана и да свирят на китара.

Но приятелството им изглежда е имало граници. Мередит споделя с английските си приятели и с родителите си, че Аманда си е намерила приятел още с пристигането й в Перуджа – мрачният и напрегнат Рафаеле Солечито. Тя и двете им италиански съквартирантки се дразнят от честите посетители на общителната Аманда. Двете с Мередит постепенно се отчуждават.

Мередит, заедно с Аманда и техни приятели, прекарва нощта на Хелоуин на купон у своя италиански приятел Джакомо Силензи. Силензи живее на приземния етаж в същата вила, заедно с още трима младежи. На 1 ноември момичетата си тръгват отделно. Мередит вечеря в апартамента на приятелките си Робин Бътъруърт и Софи Пъртън, а после гледат филма “Тетрадката” на DVD. След края на филма Софи я изпраща на известно разстояние и Мередит се прибира в квартирата си към 21:15 часа.

Гърлото й е прерязано преди да настъпи полунощ.

Загадъчно убийство

На следващата сутрин съседка намира два мобилни телефона в градината край къщата си. Притеснена, че може да са подхвърлени от терористи, вероятно с цел задействане на бомба, тя се обажда в полицията. Властите бързо проследяват телефоните и научават, че принадлежат на Мередит Къчър. Служители на полицията се отбиват във вилата на момичетата, намираща се на пътя “Виа Пергола” и заварват Аманда и Рафаеле пред къщата. Влизайки в дома и разбивайки заключената отвътре врата на Мередит, откриват тялото й. Освен двата телефона, липсват и други нейни вещи – пари, две кредитни карти и ключовете от къщата.

Къщата, в която е убита Мередит Къчър
Къщата, в която е убита Мередит Къчър

На леглото има кървав отпечатък от нож, под възглавницата на Мередит – кървав отпетачък от длан, а по стената – ивици от кръв, сякаш някой се е опитвал да избърше кръвта от ръцете си. Два напоени с кръв пешкира лежат под тялото, а трети, също зацапан с кръв – на леглото. По пода има следи от маратонки “Найк” с концентрични кръгове на подметките – три от тях до жертвата, а останалите – водещи към коридора и входната врата. Върху килимчето в банята е открит отпечатък от бос крак.

Двете италиански съквартирантки, както и четиримата младежи, са заминали при близките си за празниците и все още ги няма. По-рано същата сутрин Аманда се е обадила на Филомена, за да й каже, че входната врата е отворена, а по пода на банята има следи от кръв. Казала й е още, че ще отиде да доведе Рафаеле, но първо ще си вземе душ. По-късно Аманда обяснява, че не се е била разтревожила от кръвта, защото си е помислила, че някоя от съквартирантките й е в цикъл и не е почистила след себе си.

Аманда Нокс
Аманда Нокс

Полицията нарежда на всички присъстващи да излязат и загражда къщата с полицейска лента, макар че съквартирантката Филомена успява да влезе по-късно, за да си вземе чантата и лаптопа. Карабинерите пристигат около 13:30 часа, а прокурор Джулиано Минини – малко преди 15:00 ч. Той влиза в къщата заедно със съдебния лекар Лука Лали.

Криминалистите не позволяват на съдебния лекар да измери температурата на тялото на Мередит Къчър в този момент, което довежда до проблеми с установяването на точното време на смъртта й по-късно. Доктор Лали установява три прободни рани по врата на жертвата, синини, както и наранявания, които биха могли да предположат насилствен сексуален контакт. Определя причината за смъртта като комбинация от загуба на кръв и задушаване.

Аманда Нокс и Рафаеле Солечито променят историите си за събитията от онази сутрин и в нощта на убийството няколко пъти по време на разследването.

Рафаеле Солечито
Рафаеле Солечито

Според една от версиите им двамата уж са били у Рафаеле от ранна вечер до следващата сутрин. Той казва, че е бил пред компютъра си през по-голямата част от вечерта, а после са гледали филма “Невероятната съдба на Амели Пулен”. Но разследващите установяват, че компютърът му почти не е бил използван в онази вечер.

Аманда казва, че е чела една от книгите от поредицата “Хари Потър” в дома на Рафаеле; полицията вижда тази книга на местопрестъплението, но Аманда не споменава, че е връщала книгата у дома.

Според друга нейна версия Аманда си е била у дома и е чула убийството. Това съвпада с неясния видеоматериал, заснет от охранителните камери в квартала, който според полицията показва как тя се прибира около 20:45 часа.

Накрая Рафаеле разказва, че е бил твърде напушен и дори не си спомня дали Аманда е била с него през цялата нощ. Телефоните и на двамата са били изключени между 20:00 и 20:30 часа в нощта на убийството и са останали така чак до сутринта на следващия ден.

Рафаеле казва, че в онази сутрин са стигнали до вилата точно преди пристигането на полицията и че се е опитвал да се свърже с властите, за да съобщи за влизане с взлом, след като е видял, че прозорецът на една от стаите е разбит. Полицията обаче заподозира, че самият той е счупил стъклото.

Впоследствие се установява, че той е звънял на номера за спешни случаи чак след появяването на полицаите, дошли да проверят сигнала на съседката. Двамата младежи настояват, че са нямали представа, че Мередит лежи мъртва в спалнята си.

Но въпреки твърдението си, че не е влизала вътре по-късно Аманда много точно описва местопрестъплението. Освен това свидетелят Марко Куинтавале дава показания, че някаква млада жена, която той идентифицира като Аманда Нокс, е пазарувала в неговия магазин рано същата сутрин по времето, когато тя твърди, че е била в дома на Рафаеле.

Апартаментът на Рафаеле мирише на белина, а властите откриват касова бележка от магазина на Куинтавале. Детективите подозират, че белината и парцалите, открити там, са послужили за почистване на къщата и оръжието на убийството.

Да обвиним черния

В идните дни полицията разпитва няколко пъти Аманда Нокс и Рафаеле Солечито. Детективите проявяват интерес към смс-ите, разменени между Аманда и нейния шеф Патрик Дия Лумумба.

Макар да е твърде млада, за да може законно да пие алкохол в САЩ, Аманда без проблеми си намира работа в един бар в Перуджа. Патрик Лумумба (44 г.) е собственик на “Льо Шик” – малък бар близо до университета. Той решава, че общителната и привлекателна Аманда би била без съмнение полезна за бизнеса му и я наема на работа.

Патрик Лумумба
Патрик Лумумба

Лумумба се запознава с Мередит Къчър в бара през същия октомври. Тя му казва, че може да приготвя мохито и той я кани някой път да дойде и да покаже уменията си.

На 1 ноември Лумумба изпраща на Аманда смс, за да й каже, че няма нужда да идва тази вечер, защото бара е почти празен. Тя му отговаря: “До скоро”. Според адвокатите на Аманда полицията нарочно е перифразирала това съобщение, за да изглежда, че двамата са се срещали по-късно, пропускайки най-важната финална фраза, в която тя му пожелава: “Лека нощ”.

Научи повече за:   Пиетро Пачиани: Чудовището от Флоренция?

Полицията продължава да я притиска за Лумумба и накрая Аманда обвинява него в убийството. Преводачката Анна Донино свидетелства по-късно, че тя е изглеждала облекчена, когато най-сетне е променила историята си, за да каже, че си е била у дома и е чула писъците на Мередит, докато Патрик Лумумба я нападал. Тя твърди, че той е бил влюбен в Мередит. Но Лумумба настоява упорито, че е срещал английското момиче само няколко пъти.

Нокс казва на полицията, че е срещнала Патрик на кварталното баскетболно игрище във вечерта на убийството и двамата са пристигнали във вилата около 21:00 часа. Патрик и Мередит са се оттеглили в спалнята на последната, а по-късно Аманда я е чула да крещи, при което просто си е запушила ушите. Ако тази версия е вярна, тя очевидно е забравила всичко до следващата сутрин и не го е свързала с кървавите следи в апартамента. Полицията арестува Аманда Нокс същата вечер, най-вече заради противоречивите й показания.

Патрик Лумумба е арестуван на следващия ден, но бързо успява да докаже, че e прекарал вечерта в бара си и е освободен на 20 ноември 2007 г. Впоследствие той съди полицията за 516 000 евро обещетение за неправомерно задържане. На 16 март 2009 г. италианският съд му присъжда 8 000 евро. Следващата му стъпка е да заведе дело срещу Аманда Нокс за клевета.

Виновен? Руди Херман Геде

Патрик Лумумба отървава кожата, а вниманието на полицията и медиите се насочва към друг африкански имигрант. Докато властите държат Нокс, Лумумба и Солечито в ареста, експертизите показват, че кървавите отпечатъци на местопрестъплението не съвпадат с техните, но за сметка на това пасват идеално с тези на дребния наркопласьор и крадец Руди Херман Геде. Той е задържан в Германия, където се е опитал да пътува във влака без билет и е екстрадиран в Италия по подозрение в убийство.

Руди Херман Гуеде
Руди Херман Геде

Руди Херман Геде се е преместил от Брега на слоновата кост в Италия заедно с баща си на петгодишна възраст. Когато баща му се връща в икономически и политически нестабилната западноафриканска държава, Руди остава в Европа под крилото на проспериращия бизнесмен Паоло Капорали и неговото семейство. Той остава при тях дори след връщането на баща му в Перуджа. Но неговото бурно юношество обтяга отношенията му със семейство Капорали. Той пропада в тъмната страна на студентския купонджийски живот в града, превръщайки се в дребен наркопласьор. В едно сбиване с ножове получава белег на корема.

Руди познава четиримата младежи, живеещи на приземния етаж на вилата. Той казва на полицията, че той и Мередит Къчър са се запознали на хелоуинското парти у Силензи. Уговорили са си среща за следващата вечер, което противоречи на показанията на английските й приятелки, твърдящи, че Мередит се е прибрала у дома, тъй като е била уморена, а не защото е имала други планове.

Руди признава, че е бил във вилата в нощта на убийството и двамата с Мередит са правили секс по взаимно съгласие. Но твърди, че не я е убивал. Настоява, че някой е проникнал в къщата и е убил Мередит, докато той е бил в тоалетната, внезапно покосен от разстройство, причинено от развалена храна. Слушал е iPod-а си в банята, но накрая писъците й са проникнали през слушалките.

Когато се е окопитил и е излязъл, видял е някакъв италианец с кестенява коса – който според него би могъл да бъде Рафаеле Солечито – когото тогава не е познавал. Мъжът го е обидил с расистка псувня и му е напомнил, че всички ще предположат, че черният е виновен. После си е тръгнал.

Руди свидетелства, че е чул, но не и видял Аманда, макар да казва на полицията, че я е срещал само веднъж – в “Льо Шик”. Руди предполага, че тя може да го е объркала с Патрик, макар двамата африкански имигранти да имат 20 години разлика във възрастта и съвсем не си приличат.

В своята версия за събитията Руди се опитва да спаси Мередит, но се отказва, паникьосва се и избягва. Полицията установява, че после е отишъл в студентска дискотека, където е останал дълго след полунощ, а после се е отбил в бар, където е останал до зори. На следващата вечер отново е излязъл по заведенията. Свидетели разказват, че когато диджеят в дискотеката е обявил минута мълчание в памет на Мередит Къчър, Руди е продължил да танцува. На следващия ден е заминал за Германия, където е бил заловен.

Руди Херман Гуеде
Руди Херман Геде

Руди приема да бъде съден по бързата процедура, очевидно вярвайки, че Аманда и Рафаеле се опитват да го натопят. ДНК-то, оставено след срещата му с Мередит и неговата неправдоподобна история за хранително отравяне допринасят за получаването на 30-годишна присъда.

Той обжалва решението на съда, излагайки предположението си, че Аманада е убила Мередит заради спор за пари и през декември 2009-а присъдата му е намалена на 16 години. Руди твърди, че Мередит е наричала съквартирантката си “дрогирана проститутка” и че Аманда е имала нужда от пари, за да си купува наркотици.

Италианските прокурори, макар и доволни от осъждането на Геде, остават убедени, че той не би могъл да е действал сам. Освен несъответствията и неправдоподобността на техните показания за действията им във въпросната нощ, веществените доказателства, свързващи Аманда Нокс и Рафаеле Солечито с местопрестъплението, продължават да се трупат.

Аманда Нокс: Фатална жена?

Аманда Нокс израства в западен Сиатъл, в тихата и зелена част на града край залива Пюджет Саунд. Родителите й се развеждат и нейната майка Еда Мелас я отглежда сама. Мелас е учителка по математика, а бащата на Аманда – финансов директор в магазини “Мейсис”.

Аманда Нокс
Аманда Нокс

Винаги отлична ученичка, Аманда спечелва частична стипендия за обучение в престижното подготвително училище към Университета в Сиатъл. Учи се отлично и дори намира време да се занимава с театър и футбол. След завършването постъпва в Университета във Вашингтон, където изучава италиански, немски и японски език, и художествено писане.

Полицейската преводачка Ейда Колонтане и италианската съквартирантка на Аманда Лаура Мецети свидетелстват, че са видели червена следа по шията й, вероятно оставена от сбиването й с Мередит. Полицията открива нейни отпечатъци от пръсти в окървавената спалня на убитата, както и възможен неин отпечатък от длан върху главата на жертвата.

Експертите криминалисти идентифицират прясна кръв от Нокс и Къчър в мивката на общата им баня. Преводачката Колонтане дава показания, че италианските съквартирантки са й казали, че намерените от полицията ножове са от тяхната кухня. Според Колонтане това твърдение е накарало Аманда да избухне в сълзи.

Аманда Нокс с кучето си
Аманда Нокс с кучето си

Полицаи и други свидетели разказват, че Аманда и Рафаеле са се държали необичайно нежно помежду си по време на разпитите, имайки предвид напрегнатите и трагични обстоятелства. За разлика от тях, другите разпитвани приятели на жертвата са били видимо разстроени. Аманда е тиха и странно спокойна. Рафаеле – объркан и възбуден.

Поддръжниците на Аманда казват, че всичко това са косвени улики. Нейни роднини, приятели и бивши гаджета твърдят, че подобно престъпление е немислимо за характера на това мило и грижовно момиче.

Аманда е имала няколко връзки в Университета във Вашингтон, но накрая се е спряла на Дейвид Джонсруд (Ди Джей). Тя и Ди Джей решават да прекарат една година от обучението си в чужбина – той в Китай, а тя в Италия. Скъсват официално, но продължават да се чуват два пъти седмично по Skype и остават приятели. Той и други нейни приятели от Сиатъл я описват като сърдечна и авантюристична натура, и настояват, че не е способна на убийство.

Обвинението обаче, и голяма част от английските и италиански медии, не смятат така. Британските вестници кръщават Аманда “Лукавата Нокси” и я описват като хитра красавица, примамваща мъжете в садомазохистичния си хаос.

Омагьосаният приятел: Рафаеле Солечито

Докато италианската и британска преса очернят Аманда Нокс, нейният бивш приятел и съобвиняем Рафаеле Солечито не получава и наполовина толкова внимание. Италианските медии го описват като неосъзнат будала, подхлъзнат от хубавата и манипулативна Аманда.

Рафаеле Солечито
Рафаеле Солечито

Рафаеле е син на Франческо Солечито, виден уролог в Бари – морската столица на южната италианска провинция Пулия. Неговият баща е убеден, че младежът е бил манипулиран от необузданото американско момиче.

Някои вестници съобщават, че италианският студент по информационни технологии е писал в интернет за своята слабост към “екстремния секс” и че притежава обширна колекция от крайно сексуални японски манга комикси; но все пак фокусът на медиите остава главно върху сексуалния живот на Аманда. Вестниците прилежно отбелязват, че двама други мъже са свидетелствали, че са правили секс с нея по време на краткия й престой в Италия и че Нокс е споменавала в своя дневник за още петима любовници.

Нейният дневник също хвърля съмнение върху Рафаеле. В него Аманда се чуди дали той не се е промъкнал до вилата, за да изнасили и убие Мередит.

Научи повече за:   Сеито Сакакибара: Ученикът убиец от Кобе

Полицията открива ДНК-то на Мередит и Аманда върху ножа, намерен в кухнята на Рафаеле. Той заявява, че случайно е порязал Мередит, докато са готвели заедно във вилата на момичетата. Полицията конфискува още един нож у него по време на разпита в управлението, проведен на 5 ноември, но по-късно установява, че това едва ли е оръжието на убийството – което така и не е открито.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Рафаеле казва на полицията, че колекционира ножове и отдавна се интересува от оръжия. Властите вярват, че той се е опитал да почисти ножа и други предмети с белина, чиято миризма са надушили по време на обиска в апартамента му. Освен това някой е търсил в Гугъл информация за “белина и кръв” от компютъра на Рафаеле в сутринта след убийството.

Полицията го арестува, когато открива отпечатък от стъпка, съвпадащ с кървавия отпечатък от маратонка в стаята на Къчър и с неговите маратонки. Впоследствие това съвпадение е оспорено от адвокатите на Солечито, които изтъкват, че Геде притежава същия модел спортни обувки.

Историите на Аманда и Рафаеле за критичните часове около убийството се преплитат, дори когато си противоречат един на друг (и дори на себе си). Освен близостта, която проявяват помежду си по време на разпитите, двамата са забелязвани да вечерят щастливо в дните след убийството и дори да пазаруват заедно бельо. Поведението им с нищо не е показвало, че скърбят за загубата на приятелката си.

Но мнозина твърдят, че Аманда и Рафаеле са просто набедени за изкупителни жертви.

Приятелите на Аманда – и враговете й

Бащата на Аманда Кърт похарчва около половин милион долара покрай процеса й. Той и неговата бивша съпруга се редуват да я посещават в затвора. Кърт успокоява Аманда в съда, но майка й е включена в списъка с потенциални свидетели и не може да наблюдава процеса. Други хора също се застъпват за нея, със или без съгласието на Нокс и нейното семейство.

Аманда Нокс
Аманда Нокс

Група, наричаща се “Приятелите на Аманда”, защитава момичето в пресата в САЩ и чужбина. Криминалният следовател от Чикаго Пол Чиолино работи безплатно по случая, както и адвокатката от Сиатъл Ан Бремнър.

Бремнър смята, че италианските власти са некомпетентни. Твърди, че местопрестъплението е било замърсено през проточеното полицейско разследване. Ръководителят на италианския криминален екип Профаджио признава, че няколко огледа са били извършени по-късно и че е изминал месец и половина, преди да бъде открита закопчалката от сутиена на Мередит – със следи от ДНК-то на заподозрените – на пода в спалнята й.

Адвокатката на Рафаеле Джулия Бонджорно също смята, че това доказателство би могло да е замърсено. Междувременно неизвестни нарушители са проникнали в къщата и още повече са съсипали местопрестъплението.

Съдия Майкъл Хийви от Сиатъл също обвинява италианските власти. Други подръжници на Нокс твърдят, че прокурор Минини е некомпетентен, нестабилен и дори престъпник. Но тази група не представлява официално Аманда по никакъв начин. Според главния адвокат на Нокс Лучано Гърга нейното семейство е отказало помощта им.

Семейството и приятелите на Аманда се опитват да изяснят пред пресата някои недоразумения. Родителите й и нейната съквартирантка във Вашингтон Мадисън Пакстън казват, че прякорът “Лукавата Нокси” се отнася до уменията й на защитник във футбола, а не до нейните въображаеми похвати на прелъстителка.

Аманда Нокс
Аманда Нокс

Мадисън разказва, че Аманда се е смятала за дебела и непривлекателна в гимназията. Нейният бивш учител по театрално изкуство се съгласява с това, описвайки я доста негалантно като “ниска и невзрачна”. Майката на Аманда казва, че Рафаеле е единственият мъж, с когото дъщеря й се е срещала в Италия; нейната сестра Диана заявява, че Аманда се е влюбила в момче чак на 19 години.

В тезата на защитата, подкрепена от дневника и писанията й в интернет, Аманда Нокс е представена като някога стеснително момиче, започващо да разбира новооткритата си сила на прелъстителка.

Възможни мотиви

Нокс бързо се отмята от показанията си и се връща към първоначалната си история за събитията, според която е била в апартамента на приятеля си и е нямала никаква представа за убийството. Тя казва в съда, че полицаите са й предложили името на Лумумба, а преводачката й е подхвърлила идеята, че може би страда от травматична загуба на паметта.

“В объркването си започнах да си представям, че наистина съм травматизирана, както казваха те” – заявява тя.

След края на разпитите тя написва писмо от четири страници до полицията. В него пише:

“Много е странно, знам, но случилото се ме обърква не по-малко от другите. Казваха ми, че има солидни доказателства, че съм била на местопрестъплението по време на убийството на моята приятелка”.

Аманда пише още, че спомени и “проблясъци и мъгляви образи” са започнали да изплуват в ума й:

“Що се отнася до признанията, които направих снощи, искам да заявя, че дълбоко се съмнявам в тяхната правдоподобност, тъй като бях подложена на значителен стрес, шок и изтощение. Не само, че ми казаха, че ще бъда арестувана и затворена за 30 години, но бях ударена по главата, когато не си спомних един от фактите правилно. Разбирам, че полицаите също са под голям стрес, с което си обяснявам отношението им към мен”.

По-късно Аманда казва, че полицията я е помолила да си представи възможен сценарий, в който е била на местопрестъплението. Точно в отговор на тази молба, Аманда им е разказала за “видението” Лумумба.

Аманда Нокс
Аманда Нокс

Впоследствие италианският касационен съд решава, че човешките права на Аманда Нокс са били нарушени, тъй като полицията не е прочела правата й, нито са й предоставили адвокат и официален преводач, и забранява използването на нейните показания в криминалния процес срещу нея и Рафаеле Солечито. Все пак съдът позволява показанията й да бъдат използвани в гражданското дело за клевета, заведено срещу нея от Патрик Лумумба. Двата процеса се разглеждат от един и същи съдебен състав.

Обвинението предлага няколко възможни мотива за убийството, за които няма доказателства, като например, че Къчър и Нокс са се скарали заради домакинската работа; че убийството е било част от сатанински ритуал; че е станало неволно по време на груб секс; или че Къчър е отказала да вземе участие в оргия. Нокс е обвинявана също, че е откраднала парите на Къчър, за да плати на Геде за наркотици или е убила приятелката си под влиянието на дрогата.

Обвинението заявява, че Нокс е изтезавала Къчър с нож преди да пререже гърлото й, а Геде и Солечито са държали жертвата, като Геде я е насилвал сексуално. След това Нокс и Солечито са счупили прозореца в стаята на Филомена, за да изглежда като дело на външен човек. ДНК-то на Къчър е намерено по кухненския нож, открит в кухнята на Солечито, но тя никога не е посещавала неговия апартамент. Затова, заявяват прокурорите, ножът трябва да е оръжието на убийството. Но по острието не са открити следи от кръв, а ДНК доказателствата са дискредитирани по-късно от независими експерти, назначени от апелативния съд.

Съмнителнителните практики на Джулиано Минини

Главният обвинител по делото на Аманда Нокс и Рафаеле Солечито прокурор Джулиано Минини побързва да поеме контрол над разследването. Той смята, че има представа как точно е станало всичко. Вярва, че престъплението е започнало като садистична сексуална игра, обърнала се в брутално убийство, когато Мередит е отказала да участва. Минини не за първи път в кариерата си предлага подобна теория.

Серия от убийства се случва в Италия през 70-те и 80-те години на миналия век. Пресата кръщава неизвестния извършител “Чудовището от Флоренция“. Млади влюбени двойки са застрелвани в колите си, а убиецът осакатява жените. Минини се замесва в случая покрай разследването на смъртта на д-р Франческо Нардучи, чийто удавен труп е открит в езеро край Перуджа. Той предлага теорията си, че младите двойки са убивани, за да могат частите от телата им да бъдат използвани в сатанински ритуали. Минини вярва, че д-р Нардучи е принадлежал към сатанински култ, но се е превърнал в риск за сигурността и останалите членове са го убили и са инсценирали самоубийство.

Неговата теория обаче е оборена от авторите Дъглас Престън и журналиста Марио Специ. Двамата решават да напишат книга за Чудовището от Флоренция, в която обявяват версията на Минини за нелепа. Марио Специ дори заявява това публично.

Минини не харесва да бъде оплюван по този начин. Той нарежда да се обискира офиса на Специ и поставя подслушватели в колата му. Минини разпитва Престън и го заставя да напусне страната. Накрая арестува Специ и го хвърля в затвора. След три седмици, прекарани в пълна изолация без никаква основателна причина, един съдия освобождава журналиста, въпреки възраженията на Минини.

Арестът на Марио Специ привлича вниманието на Комитета за защита на журналистите – независима организация, пазеща правата на журналистите по целия свят. Комитетът заклеймява публично ареста на Специ.

Дъглас Престън е разпитан от Минини и обвинен в съучастие в едно от убийствата, извършени от Чудовището от Флоренция. Накарват го да вярва, че никога повече няма да види семейството си. Писателят мисли, че ще се озове в италиански затвор. Престън е толкова ужасен от тази перспектива, че побързва да напусне Италия.

Научи повече за:   Майкъл Джексън: Животът и смъртта на Краля на попа

Изглежда Минини има обичай да напада всеки несъгласен с него. Специ и Престън просто са изразили различно мнение от неговото за убийствата. Той се е опитал да унищожи животите им. Възможно ли е тези негови съмнителни практики да са се пренесли и в случая с убийството на Мередит Къчър?

Тактиката на Минини не се променя особено в процеса срещу Аманда и Рафаеле. И този път прокурорът напада критиците си. Повдига обвинения за клевата срещу всеки, осмелил се публично да изрази несъгласие с версията му. Версия, странно наподобяваща онази от случая с Чудовището, а именно – ритуално убийство на сатанински култ.

През януари 2010 г. главният обвинител в процеса срещу Аманда Нокс и Рафаеле Солечито Джулиано Минини е осъден във връзка със случая с убийството на д-р Нардучи. Съдът решава, че прокурорът е виновен за лошо изпълнение на задълженията си и незаконно разследване, и му налага присъда от 16 месеца за злоупотреба с власт и тормоз над журналисти.

Процесът

Аманда Нокс е обвинена в убийство и сексуално нападение заедно с Рафаеле Солечито, и отделно – в клевета, заради твърденията й, че е била удряна от полицията по време на разпитите. Двамата пледират невинни. На 30 ноември 2007 г. съдът отхвърля молбата им за освобождаване под гаранция – решение, което обжалват без успех чак до касационния съд. Аманда и Рафаеле остават в затвора по време на процеса и последвалите обжалвания.

Процесът започва на 16 януари 2009 г. и по желание на двамата подсъдими се разглежда при открити врата с пълно медийно отразяване на заседанията.

Според някои наблюдатели прокурор Минини не оказва достатъчно натиск в кръстосания разпит на Нокс, но въпросите на съдия Джанкарло Масеи са безпощадни. Масеи целенасочено разпитва Аманда за най-различни подробности, като дали е пипала определен ключ за осветлението или кога точно е провеждала телефонни разговори, на което тя обикновено отговаря с “не си спомням”.

Аманда Нокс в съда
Аманда Нокс в съда

Аманда разказва как разпитващите я полицаи многократно са я наричали лъжкиня и са я заплашвали с десетилетия затвор, ако не си признае, че е замесена в престъплението. Една полицайка дори я е ударила два пъти по главата.

Тя свидетелства, че полицейската преводачка й е казала, че хората под влияние на стрес често забравят важни неща и я е придумала да се опита да си спомни какво точно се е случило през онази нощ. И така според Нокс под влиянието на натиска да си “признае” ролята в престъплението, тя е започнала да се чуди дали наистина няма нещо общо с убийството.

Аманда обяснява на шестчленното жури, че образите от случая са се събирали в главата й като на филмов монтаж и в крайна сметка е видяла във въображението си своя шеф Патрик Лумумба като убиеца. Затова обърканото момиче е казало на полицията, че Лумумба го е направил.

Но той не е убиецът. От подслушан разговор в затвора между Нокс и нейната майка става ясно, че Аманда се чувства зле, че е набедила невинен човек. Но тя не оттегля показанията си. Заявява от свидетелската скамейка, че в онзи момент е имала толкова малко доверие на полицията, че изобщо не се е чувствала удобно да говори с тях. Освен това вниманието й е било насочено към други тревожни новини: тестът за СПИН, направен й в затвора, се е върнал положителен. Едва след няколко седмици повторно изследване е установило, че резултатите са били сгрешени и тя е в добро здраве.

Аманда отрича да е познавала някога вече осъдения Геде, както й твърденията на един от свидетелите, който разказва, че е виждал нея и Солечито заедно с него. Но след показанията й Геде се обръща към нея чрез медиите с молба да си признае, че е била на местопрестъплението.

Сред свидетелите на обвинението присъства Филомена, съквартирантката, на която Аманда се е обадила, за да й каже, че нещо странно се е случило в къщата. Показанията й се оказват унищожителни за защитата; тя заявява, че поведението на Аманда в сутринта след убийството й се е сторило необяснимо. Твърди също, че Къчър обикновено е държала вратата на спалнята си незаключена, което противоречи на показанията на обвиняемата, която настоява, че Мередит е заключвала стаята си.

Филомена казва, че въпреки че собствената й стая е била в безпорядък – с разпилени навсякъде дрехи и счупен прозорец – нищо не е липсвало; лаптопът й си е бил там, както и бижутата й. Споменава за пореден път, че е видяла стъкло от счупения прозорец върху дрехите на пода, което според обвинението означава, че Нокс или Солечито са счупили прозореца след тараша на стаята. Тя все пак помога на защитата, като разказва, че един полицай е влязъл в спалнята на Къчър след разбиването на вратата, което означава, че стъпките, приписвани от обвинението на Солечито, биха могли да са оставени от служителя на реда.

Обвинението представя в съда 20-минутна реконструкция на убийството. Анимацията показва фигури, наподобяващи Нокс и Солечито, екранът потъва в червено при нанасянето на фаталния удар, а после следват снимки на раните на Къчър. Реконструкцията свършва със запис от обаждането на Солечито в полицията и оставя мнозина в съдебната зала разтреперани.

Двата екипа от адвокати на защитата призовават съда да нареди независимо разглеждане на доказателствата и да сравнят раните на убитата с предполагаемото оръжие на убийството, но молбата им е отхвърлена.

В своето финално обръщение адвокатката на Солечито Джулия Бонджорно описва Нокс като “слабо и крехко момиче, набедено от полицията”. Адвокатът на Аманда Лучано Гърга повтаря, че ДНК доказателствата срещу клиентката му са резултат от нехайното им изследване и възможно замърсяване в криминалната лаборатория, но не е в състояние да докаже твърденията си.

В крайна сметка вече 22-годишната Аманда Нокс е осъдена на 26 години затвор за клевета, сексуално насилие и убийство. Обвинението е настоявало за доживотна присъда с 9 месеца пълна изолация.

Според италианските закони подсъдимите имат право на две обжалвания, по време на които продължават да се считат за невинни до произнасяне на финалното решение на съда. Първото започва през ноември 2010 г. Съдът нарежда изследване на ДНК доказателствата от независими експерти, които откриват множество основни грешки в събирането и анализа на пробите. В своите показания пред съда професор Конти казва, че във видеозаписа на полицията се вижда как важни улики се държат във видимо мръсна ръкавица.

На 3 октомври 2011 г. съдът отменя присъдите на Аманда Нокс и Рафаеле Солечито по обвиненията в убийство и сексуално насилие. Присъдата на Нокс за клевета остава в сила и е увеличена от една на три години и 11 дни затвор, но няма да й се наложи да я излежава, тъй като вече има зад гърба си 4 години затвор.

Реакцията на Аманда Нокс при произнасянето на присъдата й
Реакцията на Аманда Нокс при произнасянето на присъдата й

Аманда Нокс прекарва последните няколко минути преди финалното решение на съда хлипаща и със свито от стрес лице. Когато чува, че е оправдана, тя се свлича в ръцете на адвоката си. Нейният вече бивш приятел и съобвиняем Рафаеле Солечито също е оправдан и двамата са изкарани от съдебната зала от униформени полицаи, и отведени обратно в затвора, откъдето ще бъдат официално освободени.

На площада пред сградата на съда се събират около 1 000 души, в очакване на присъдата. Някои от тях крещят “убийца”, други се радват за освобождаването й.

Единствено Аманда Нокс и Рафаеле Солечито знаят цялата истина. Всъщност това не е съвсем вярно. Има трети човек, който разполага с ключа към загадката, но е оставен някак встрани от шумотевицата. Странно е мълчанието, заобикалящо осъдения за убийството Руди Геде, и упоритата настървеност, с която властите се опитват да припишат същото това престъпление на Аманда и Рафаеле. Почти четири години след смъртта на Мередит Къчър неопровержимите доказателства, че двамата са замесени в убийството й, остават все така подлудяващо неуловими.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Филм по случая: Amanda Knox: Murder on Trial in Italy 

Материалът е написан по идея на dddiamonddd
Източници: trutv.com, wikipedia.org, mirror.co.uk, gawker.com, guardian.co.uk, dailymail.co.uk, injusticeinperugia.org

The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
30 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
dddiamonddd
dddiamonddd
28.11.2011 10:40

Силве,благодаря за статията! Получила се е много добре. Съчувствам на семейството на Мередит!

NoOne
NoOne
30.11.2011 19:29

Много добре написано. Поздравления за Силвия, отново ме впечатли :).

bibi
02.12.2011 12:21

Току що изгледах филма направен по случая. Наистина тежко изживяване, но филма главно има за цел да изкара Аманда невинна, поне на мен така ми се стори

Миткото
Миткото
02.12.2011 18:31

Хубава статия. 🙂 Открай време се знае че италианските полицаи и криминалисти са едни от най-некадърните в света. От цялата история оставам с някакво убеждение че Аманда Нокс е всичко друго но не и виновна за убийство. /лично мнение/

Юлияна
Юлияна
02.12.2011 19:21

как се казва филма? от къде може да се свали?

Рей
Рей
03.12.2011 13:50

Според мен пък противоречивите показания на Аманда говорят доста убедително за нейната вина. И все пак, доста объркващ случай. Поздравления за статията!

Москвич 412
Москвич 412
03.12.2011 20:52

Можело е да заловят виновника още същата седмица,но калпавата работа на полицията е довела до този изход на делото…

Парфюми
07.12.2011 15:59

Силвия, благодаря за линка от пиратския залив 😉

Emi
Emi
20.09.2012 17:57

здравейте на всички. Поздрави от Америка!!! Аманда със сигурност е невинна, и ако ви интересува вчера излезе книга на Рафаеле. Между другото благодаря на Силвия

Emi
Emi
20.09.2012 18:10

Силвия здрасти казва се Honor Bound: My journey to hell and back with Amanda Knox. Ако не се лъжа точно това е името на книгата.
Ако искаш може да ме добавеш в скайп на emi.antonova ще се радвам.

Emi
Emi
20.09.2012 18:24

сори за оффтопика но не знам защо няма нищо за Натали Холоуей

Emi
Emi
21.09.2012 19:00
Emi
Emi
21.09.2012 19:52

и Силве да те поправя фамилията не е Къчър както на Аштън а е Кърчър.

lori
lori
19.02.2013 23:10

мн добре описан е случайт Честито! Колкото за някои от коментарите, не знам къде виждате невиноста на аманда? То много ясно се вижда дори и от своите противоречения… за филмът, има за цел да покаже че аманда е виновна, че не е проведено правосъдие, свободата и е подарена от властите.

Еми
Еми
24.03.2013 4:28

Момичета здравейте пиша ви с новината че в понеделник ще има новини от Рим дали ще са завинаги освобдени Аманда и Рафаеле или дали ще има повтгорно проучване. При повторното проучване Аманда и Рафаеле могат да получат по-малка присъда или да излежат останалато.
Аз не знам точно в колко часа но до колкото разбирам към 6-7 вашингтонско време сутринта или 8 часа тукашно Луизианско – тоест 15 часа българско време. Ще проуча къде мога да го следя и веднага ще ви кажа.

Еми
Еми
29.03.2013 20:52

здравейте отново и от мен да ви кажа на 30ти април излиза книга за Аманда Нокс и той е Waiting To Be Heard

Петя
Петя
09.04.2013 23:58

Като се замисля, положението в България стои по доста сходен начин. Много малко дела завършват с някаква присъда, което наистина е жалко… да не говорим, че повечето се проточват извън рамките дори на един човешки живот. За мен Нокс определено е виновна, защото твърденията й, че поради стрес и огромен натиск е забравила реалността, не могат да бъдат дори научно обосновани(поне не в такъв обхват, в какъвто тя твърди). Жалко само, че не се е стигнало до ефективна присъда 😉

Еми
Еми
18.09.2013 20:37

здравейте приятели
някои може ли да ми каже къде мога да намеря на торент книгата на рафаеле солечито на наглийски или на български

да ви кажа че на 30ти септември във флоренция започва реобжалването и на него само рафаеле ще присъства

Еми
Еми
15.01.2014 9:14

здравейте отново
на 30ти юнуари се очаква от Флоренция да се произносят с ршението на обжалването.

Еми
Еми
30.01.2014 5:36

здравейте на всички за много години
днеска 30ти чнуари се очаква присъдата от решението на обжалването
дано да се произнесят че саневинни

bibi
31.01.2014 0:49

Пак са ги намерили за виновни и са осъдени на 25 години затвор

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2548823/Amanda-Knox-retrial-verdict-GUILTY.html

Еми Николов
Еми Николов
28.03.2015 2:08

НЕВИННИ ОКОНЧАТЕЛНО!!!!!
Здравете на всички днеска всичко свърши и Аманда и Рафаеле са оневинени и свободни. Те го заслужиха
Пускам линкове от cnn и people списание
http://www.cnn.com/2015/03/27/europe/amanda-knox/index.html
http://www.people.com/article/amanda-knox-conviction-overturned

Stasi
Stasi
27.04.2018 11:24

Тези двамата изобщо не ми се струват невинни. И какво излиза накрая, че те сега си живеят живота и няма справедливост за погубеното момиче?
Въпреки че,толкова години затвор и съдилища, пак трябва да е оставило някакво отражение върху тях.В крайна сметка не разбрах, този Геде ли е осъден за убийството само?

Руми
Руми
Отговори на  Stasi
06.10.2020 12:59

Явно само той е виновен според съда..за мен и другите двама са виновни и може би прокурора е бил прав