Фатално привличане: Джоди Ариас и убийството на Травис Александър

Фатално привличане: Джоди Ариас и убийството на Травис Александър

Жестоко закланото тяло на Травис Александър е открито в дома му в Аризона от негови приятели. Той бил прободен 27 пъти с нож и прострелян в главата с .25-калибров пистолет. Трупът на 30-годишния мормон се разлагал вече от пет дни с прерязано от ухо до ухо гърло в банята.

Убиецът се оказал неговата “луда” бивша приятелка Джоди Ариас. Първоначално тя излъгала полицията за алибито си, а след това разказала измислена история за непознати извършители, нахлули в дома на Травис. Последвал дълъг медиен спектакъл и съдебен цирк, завършил през 2013 г. с признаването й за виновна.

Лъжите на скандалната обвиняема пречат да се изяснят истинските мотиви, стоящи зад убийството. Но каквато и да е причината да убие бившия си приятел, едно нещо е ясно – Джоди Ариас не е типичната жена убийца…

Миризма на смърт

На 9 юни 2008 г. 28-годишната Мими Хол започвала да се притеснява, че не може да се свърже със своя приятел Травис Александър. Той я ухажвал от известно време, но тя му била дала да разбере, че са само приятели. Въпреки това Мими щяла да го придружи на почивка в мексиканския курорт Канкун след няколко дни. Травис работел като търговски представител в мултилевъл компания, продаваща предплатени правни застраховки, която осигурявала почивки на най-добрите си служители.

Мими Хол

След като безуспешно се опитвала да го открие в продължение на два дни, Мими отишла до дома на Травис в аризонския град Мейса и позвънила на вратата. Малкото му кученце се разлаяло истерично отвътре, но никой не й отварял. Тогава тя се обадила на свои приятели, които също дошли пред къщата. Мими успяла да се сдобие с кода за гаражната врата от приятел на Травис и така успели да влязат. Велосипедът и колата му били вътре.

Веднага щом отворили вратата към къщата, ги ударила миризмата на смърт, макар да не осъзнали това веднага. Запътили се нагоре по стълбите към спалните, откъдето се чувала музика. Почукали на една от вратите и им отворил един от съквартирантите на Травис. Той имал ключ от неговата стая.

Стаята представлявала сцена на ужасите – кървав полумесец попивал в килима там, където спалнята преминавала към банята. Подът, стените и мивката били опръскани с кръв, а Травис лежал сгърчен в душ кабината с прерязано гърло и куршум в главата. По тялото му имало около 30 прободни рани – по торса, гърба, ръцете и краката. Той бил мъртъв вече от пет дни и тялото му било нашарено с черносиньо-зелените ивици на разложението.

Тялото на Травис Александър

Шокираните от страшната гледка приятели побързали да се обадят в полицията.

Познат убиец

Малко преди полунощ на местопрестъплението пристигнал детектив Естебан Флорес, а скоро към него се присъединил и помощник прокурора на окръг Марикопа Хуан Мартинес.

При подробния оглед на местопрестъплението криминалистите забелязали, че огромните локви на пода вече са започнали да се съсирват, а по тялото се наблюдавали признаци на разлагане. Кървави следи водели в коридора, а на една от стените в стаята се мъдрел нечий отпечатък от длан.

Мивката, опръскана с кръв

Тялото на Травис Александър било отнесено, за да му бъде направена съдебно-медицинска експертиза, а в това време полицията търсела в дома му всякакви улики – отпечатъци, косми, влакна. Не след дълго открили нещо доста важно – на пода, точно в локвата кръв, лежала гилза от .25 калибър. В къщата нямало и следа от огнестрелно оръжие.

Локвата кръв на пода в спалнята на Травис Александър

Местопрестъплението провокирало доста въпроси у детективите. Изглеждало сякаш някой е чистил и подреждал – чаршафите от леглото били махнати, а тялото на Травис сякаш било набутано в душ кабината, за да бъде измито от кръвта. Нямало следи от проникване с взлом, което навеждало на мисълта, че жертвата е познавала своя убиец.

Травис живеел в голямата къща с двама съквартиранти, които имали ключ от неговата стая. Детектив Флорес попитал момчетата как така не са забелязали ужасната смрад и не са се обезпокоили къде е изчезнал съквартирантът им. Те обяснили, че като класически ергени са сметнали, че миризмата може би идва от немитите съдове или мръсното бельо. Дори не можели да предположат, че са живели пет дни с разлагащото се тяло на мъртвия им приятел.

Междувременно в пералната машина, намираща се в помещение до гаража, бил открит изпран фотоапарат, увит в парцали. Очевидно някой се бил опитал да го унищожи. Апаратът не работел, но вътре в него все още стояла картата с памет. Ако успеем да възстановим снимките, помислил си детектив Флорес, може би ще разберем кой и защо е убил Травис Александър. Впоследствие се изяснило, че фотоапаратът е бил чисто нов и е принадлежал на жертвата.

Докато специалистите се занимавали с възстановяването на снимките от картата с памет, детектив Флорес се заел с по-щателна проверка на съседите на Травис. Липсата на следи от влизане с взлом, водела към заключението, че престъплението е извършено от човек, който е разполагал с достъп. Очевидно жертвата е познавала убиеца си, но съквартирантите му имали желязно алиби. Оставал въпросът: кой от познатите на Травис Александър би могъл да влезе в дома му и да извърши толкова жестоко убийство?

Успял мормон

Приятелите, колегите и познатите на убития млад мъж се изказвали изключително ласкаво за него. Смятали го за добър, открит и успял човек, с много верни приятели. Всички отбелязали също, че Травис е бил дълбоко вярващ и отдаден на религията мормон.

Травис Александър

Но Травис не винаги бил толкова щастлив. Той имал ужасно детство. Израснал в много бедно семейство в Южна Калифорния и страдал от липса на внимание от страна на родителите си наркомани. Майка му често изчезвала по гуляи и го оставяла гладен. Редовно го биела и му казвала, че го ненавижда.

Когато навършил 10 години Травис отишъл да живее при своята баба мормонка, заедно със своите седем братя и сестри. Старата жена обгърнала децата с доброта и топлина и ги запознала със своята вяра. Нейните грижи дълбоко трогнали малкия Травис и той решил на всяка цена да стане мормон, за да накара баба си да се гордее с него.

Травис Александър и неговата баба

Така и сторил. От 18-годишен Травис започнал да изпълнява задълженията си, свързани с мисионерската работа – ходел по домовете на хората, проповядвал религията, в която бил безумно увлечен, и се стараел да помага на бедните и онеправданите.

След като живял 2 години в Денвър, Травис решил да се върне в Южна Калифорния, където си намерил работа в компанията “При Пейд Лийгъл Сървисиз”, предлагаща юридически застраховки. Компанията, в която се озовал, предлагала своите юридически услуги с помощта на мултилевъл маркетинг. Успехът във фирмата зависел единствено от броя на доведените хора. Подобни “пирамидални” начинания са изключително популярни в света на мормоните. Като блестящ оратор Травис умеел да убеждава хората и скоро постигнал успехи в компанията.

През 2004 г. Травис Александър се преместил в аризонския град Мейса, където продължил успешно работата си. Избрал именно това място заради голямата мормонска общност там. Живеел в прекрасен дом, карал чисто ново бмв и се наслаждавал на живота на успял човек. С две думи бил сбъднал американската мечта.

Къщата на Травис Александър

Но и той, като всеки нормален човек, криел тайни, на които мормонската църква не би погледнала благосклонно…

Мормонско целомъдрие

В мормонската общност съществува сериозно правило и онзи, който го наруши, би могъл завинаги да бъде отлъчен от църквата. Това е законът за целомъдрието. На всеки член на мормонската църква се забранява да встъпва в каквито и да било интимни отношения преди брака.

Травис трудно се справял със съблюдаването на този закон и вече бил успял да го наруши около 5-8 пъти. Той водел двойнствен живот и се опитвал с всички сили да избегне изключване от общността, която обичал. Разкъсвал се между естественото за всеки млад човек желание да прави секс и между внушенията на църквата да си намери достойна съпруга от мормонската вяра.

Приятелите му споделят, че Травис истински се наслаждавал на успехите си и на ергенския живот. Вероятно точно заради това му било трудно да поддържа дълга връзка с една жена.

Скоро след убийството с детектив Флорес се свързала млада жена на име Джоди Ариас и му предложила помощта си. Казала, че с Травис са били близки приятели и много се е разстроила, когато научила за жестоката му смърт.

Двадесет и седем годишната жена разказала на детектива за връзката си с Травис, която била започнала през 2007 г. Двамата се срещали около половин година, сетне неочаквано се разделили, но си останали добри приятели – постоянно се чували и виждали.

Осем дни след убийството на Травис детектив Флорес отново разпитал приятелите му. Когато ги попитал кой според тях би могъл да е отговорен за убийството, всички изрекли едно и също име.

Джоди Ариас.

Бившата приятелка

Всички приятели и колеги на Травис Александър подозирали в убийството му неговата бивша приятелка.

Джоди казала на детектив Флорес, че сама е сложила край на връзката си с Травис, но приятелите му твърдели точно обратното. Те знаели, че Травис я е зарязал заради странното й поведение. Тя го преследвала, навлизала грубо в личното му пространство и изисквала твърде много внимание.

Джоди и Травис

Първоначално приятелите на Травис харесали Джоди – тя била тиха, спокойна и възпитана. Но скоро се изяснило, че отношенията им са доста бурни. Джоди обичала да вдига скандали и да харчи парите му. Детектив Флорес се оказал изправен пред нелеката задача да изясни истината за отношенията между двамата.

През 2006 г. Джоди живеела с тогавашния си приятел. Финансови затруднения я принудили да си търси нова работа. Така попаднала на фирмата, в която работел Травис. В края на годината компанията организирала сбирка в Лас Вегас. Всяка сбирка на “При Пейд Лийгъл Сървисиз” започвала с вечеря, която плавно преминавала в истинско парти с музика и танци.

На всеки топ-мениджър се полагали по два билета. Травис бил ерген и приятелите му решили да му устроят сляпа среща с новата служителка в компанията – Джоди Ариас. Двамата прекарали чудесно вечерта заедно и разбрали, че се харесват.

Веднага щом се върнала от пътуването, Джоди скъсала с приятеля си, с когото имала връзка от 4 години, заради Травис. Но още в началото между тях се появил сериозен проблем. Джоди не била мормонка, което означавало, че не може да се омъжи за него.

Тя побързала да поправи тази неправда и само след два месеца приела мормонската религия. Преминала през церемонията по просвещение, а Травис станал неин наставник. През февруари 2007 г. двамата станали двойка официално. Въпреки че живеели в различни градове, влюбените често се виждали. И, напук на строгите мормонски закони, правели секс преди сватбата.

Джоди и Травис след церемонията по посвещаването

Но отношенията им не отишли по-далеч от физическата близост и всичко приключило през юни 2007 г. Раздялата с Травис повлияла много силно на Джоди Ариас. Неочаквано за всички и противно на всякаква логика, тя се преместила да живее по-близо до бившия си. Желаела да взима по-активно участие не само в живота на мормоните, но и в неговия.

Травис изобщо не се зарадвал, че Джоди се е преместила близо до него и й казал да престане да се бърка в личния му живот. Но тя не се предавала и той скоро разбрал, че няма да се избави лесно от нея. Разказвал на приятелите си, че между тях няма как да има общо бъдеще, но продължавал редовно да спи с нея.

През 2008 г., виждайки, че Травис няма сериозни намерения, Джоди се върнала в Калифорния и заживяла при баба си и дядо си в градчето Уайрика. Намерила си работа в ресторант и започнала нов живот. Единственото, което вълнувало Травис в онзи момент, било как да спаси репутацията си в църквата.

Уличаващи снимки

Детектив Флорес нямал търпение да установи каква е ролята на Джоди в тази история. Приятелите на Травис били категорични, че тя би могла да го е убила, но самата Джоди твърдяла, че не го е виждала отдавна.

Флорес решил да изясни къде е била Джоди по време на убийството и я извикал в управлението за разпит. Тя се опитала да го убеди, че няма нужда да идва, защото на 2 юни 2008 г. е пътувала за сбирка на фирмата в Солт Лейк Сити и нямало как да е била в дома на Травис по време на убийството. Също така уточнила, че на 5 юни е била с новия си приятел.

Детективът решил да провери тази информация и лично се обадил на новия любовник на Джоди – Райън Бърнс, който му казал, че тя е дошла при него в 11 ч. сутринта на 5 юни. Изглеждала щастлива и през цялото време се усмихвала и шегувала. Райън не бил забелязал нищо подозрително, но нещо в думите му настроило детектива подозрително. Приятелят й споменал, че Джоди си е боядисала косата. От знойна блондинка се била превърнала в скромна брюнетка. И още нещо се сторило странно на Флорес – приятелят й казал, че ръката й била порязана, при това доста сериозно. 

Междувременно криминалистите успели да възстановят снимките от счупения фотоапарат и тези фотографии настина потресли детектива.

На 14 юли 2008 г. Естебан Флорес заминал за Уайрика, нямайки търпение да разговаря с Джоди. Детективът подозирал, че тя го е лъгала през цялото време. Срещата им се състояла в местното полицейско управление. 

Джоди пристъпила за важния разговор в малко светло помещение, където вече я чакал детектив Флорес. Не се стреснала да го види, а напротив – усмихнала се уверено и седнала на кръглата маса. На лицето й играела лека непринудена усмивка.

Флорес й казал, че около убийството има доста неизяснени неща и се нуждае от нейната помощ. Джоди го уверила, че ще направи всичко по силите си да му съдейства. Гледала го право в очите.

Тогава детектив Флорес й казал, че е говорил с приятелите на Травис и те са го насочили към нея. От усмивката й не останала и следа.

“Двамата сте имали доста свободни отношения”, продължил Флорес. “Той не е искал връзка с теб, но ти си продължила да спиш с него”. Джоди избърсала сълза. Вече не искала да се усмихва и шегува.

“Знаех, че Травис е против предбрачния секс”, казала тя. “Молехме се заедно, но после пак нарушавахме клетвата. Затова се наложи да се разделим. Но скоро всичко започна отново”.

Детективът решил да подхване въпроса с алибито на Джоди – пътуването й до Солт Лейк Сити в щата Юта, където е меката на мормонската Църква на Исус Христос на светиите от последните дни. Казал й, че знае, че не е отишла направо на сбирката. Джоди потвърдила, че е пренощувала в Монтерей, Калифорния. Флорес веднага изчислил, че дори ако е спала 10 часа там, пак е разполагала с 18 часа, за да извърши убийството на Травис. Джоди отпуснала тъжно рамене и заявила, че не е била в дома му.

Нейният категоричен отговор накарал детектив Флорес да изсумти от възмущение. Лъжела го право в очите.

“Джоди”, продължил той, “в дома на Травис открихме твоя кръв. Открихме твои косми”.

Той извадил от папката си снимка на отпечатък от ръка, снет от стената в стаята на Травис. “Това е твоята дясна длан”, казал й той. Джоди не знаела как този отпечатък се е озовал там, но казала уверено, че домът на Травис сигурно е пълен с нейни отпечатъци и косми. Все пак двамата имали връзка. Отново отрекла да е била на местопрестъплението в деня на убийството.

Тогава детектив Флорес извадил фотографиите, спасени от счупения фотоапарат. Джоди не очаквала подобен обрат и настроението й рязко се развалило. На снимките се виждало как тя и Травис правят секс, а след това той влиза да се къпе под душа. Датата и часът на снимките съвпадали с времето на убийството – следобедът на 4 юни 2008 г.

Снимка на Джоди в леглото на Травис в деня на убийството

Джоди въздъхнала дълбоко и се опитала да изглежда нещастна и тъжна. Казала, че снимките изглеждат доста убедително, но въпреки това са манипулирани. Вече наистина ядосан, Флорес извадил последната снимка, на която се виждал женски крак в сиви панталони, редом с окървавено тяло.

Научи повече за:   Мормонският култ на Ървил Лебарон

“Джоди, това е твоят крак, а това е тялото на Травис”, посочил детективът.

“Да, това е неговата баня. Но кракът не е мой”.

“Това са твоите панталони!”, продължил детективът. “Знам, че си убила Травис Александър”.

“Но защо да го правя? Нямам причина да му желая смъртта!”, възмутила се разплаканата Джоди.

Виждайки, че тя няма да си признае, единственото, което оставало на детектив Флорес, било да й прочете правата. Преди да я отведат, за да й направят протоколните арестантски снимки, Джоди попитала с треперещ, сърцераздирателен глас:

“Един банален въпрос, който ще разкрие колко съм повърхностна всъщност, но може ли да си оправя грима?”.

“Не”, казал Флорес, “ще те отведат в този вид”.

Оставена сама в стаята за разпит, Джоди започнала да се държи доста странно. Направила челна стойка до стената, а после запяла коледната песен “О, свята нощ”. Оправяла прическата си и си говорела сама. В един момент казала през тих смях:

“Все още ме мразиш?! Гадина!”.

Джоди прави челна стойка до стената в стаята за разпит

Когато я отвели за снимки, по време на цялата “фотосесия” Джоди питала дали косата й изглежда добре. Полицейските й фотографии предизвикват недоумение: тя е закачливо усмихната, а в очите й грее игриво пламъче. Странно поведение за човек, обвинен в сериозно престъпление.

Полицейска снимка на Джоди Ариас

Учудващо признание

На следващия ден разпитът на Джоди Ариас продължил, но този път детектив Флорес решил да смени тактиката и изпратил в стаята жена. Разчитал, че колежката му ще може да убеди Джоди да сътрудничи по женски.

Но задържаната не се хванала на този трик. Игнорирала напълно въпросите на полицайката и накрая тя се принудила да я попита:

“Джоди, ако искаш, можеш да поговориш с детектив Флорес и да му разкажеш твоята версия”.

“Да, искам да поговоря с него” – неочаквано се съгласила арестантката.

Ясно било, че повърхностната кокетка общува по-лесно с мъже, отколкото с жени. Детектив Флорес обаче не се връзвал лесно на престорен плач и пърхане с мигли.

“Хайде да поговорим за случилото се в онзи ден”, казал той, влизайки в стаята за разпит. “Травис знаеше ли, че ще идваш при него? Обясни ми защо отиде в дома му? Помниш ли по кое време пристигна?”.

“Около 3 часа през нощта. Беше тъмно”, отговорила Джоди. Легнали да спят, а после цял ден прекарали в леглото, правейки секс.

“Какво се случи после? Какво се обърка? Последните снимки са направени между 15:20 и 15:30 ч. Сами ли бяхте?”.

Внезапно Джоди се разревала неудържимо. Казала, че е по-добре всички да вярват, че е била тя. Детективът я попитал дали не се опитва да защити някого. Когато най-накрая спряла да плаче, Джоди се предала:

“Добре, ще Ви разкажа всичко, което знам и помня.”.

Детектив Флорес видимо се оживил. Нима Джоди щяла да си признае? Радостта му обаче била кратка. Джоди се облегнала в стола си и казала:

“Обърнах се назад… помня, че веднага видях момче и момиче. Те убиха Травис.”.

Бурен пубертет

Главната заподозряна в убийството на Травис Александър все така продължавала да отрича вината си. Джоди нямала никакво намерение да се предава и вярвала, че рано или късно ще излезе на свобода.

Изминал месец от деня, в който Травис бил намерен мъртъв в дома му. След ареста на Джоди на 15 юли детектив Флорес провел разговори с нейните родители и близки. Научил, че тя е най-голямото дете в образцово семейство от средната класа. Баща й бил собственик на ресторант.

Джоди Ариас не била разговаряла с родителите си в продължение на 10 години и Бил и Санди били повече от изненадани, когато се появила на прага им след убийството на Травис. Казала им, че някой може да я търси и да я обвинява за нещо, което не била сторила. Не споделила повече подробности, но предупредила родителите си, че се е забъркала в неприятна история. Когато детектив Флорес им споделил в какво подозира дъщеря им, те не могли да повярват.

Джоди Ариас като дете

Бил и Санди възпитавали децата си в строги християнски ценности. Джоди е родена на 9 юли 1980 г. в калифорнийския град Салинас. Като малко момиче тя се разбирала отлично с майка си и баща си, а братята и сестрите й я обожавали. Но когато навършила 14 години отношенията й с родителите й рязко се влошили. Послушното и добро момиче се превърнало в истинска напаст – оценките й в училище се влошили, често сменяла гаджетата си, а у дома се държала грубо и неуважително. 

Бурният пубертет на Джоди се превърнал в проблем за цялото семейство. Близките й били подложени на всекидневни скандали, пристъпи на гняв и честа смяна на настроенията. В 8-и клас я хванали, че отглежда марихуана и баща й извикал полицията. Тя упорито отричала вината си и се отървала с предупреждение.

Майка й и баща й се опитали да й наложат правила, но вироглавото момиче отказало да се подчинява на авторитета им. Самата Джоди разказва по-късно, че родителите й често я биели с колан или дървена лъжица. Предвид склонността й да послъгва, трудно е да се каже със сигурност, дали това е истина.

Постепенно Джоди спряла да споделя с близките си. Мечтаела да се освободи от опеката на “глупавите” си родители и на 17 години напуснала дома им. Преместила се да живее у приятеля си Боби Хуарес. Веднага си намерила работа, но я изключили от училище заради честите отсъствия и слаби оценки.

След няколко месеца Джоди направила неприятното откритие, че Боби й изневерява. Тя го напуснала, чувствайки се предадена и самотна. Но тази тъга не продължила дълго. Само след няколко седмици Джоди променила външността си кардинално, превръщайки се от скромна брюнетка в ослепителна блондинка. Вярвала, че тази стъпка ще й позволи да започне съвсем нов живот.

Джоди Ариас се превръща в блондинка

Боби Хуарес имал приятел на име Мат – младеж с отлично чувство за хумор и очарователна усмивка. Джоди се надявала, че тази връзка няма да й причини болка. Но много грешала. След предателството на Боби не вярвала на никого и непрекъснато се опитвала да намери доказателства, че Мат й изневерява. Естествено накрая успяла. 

След тази поредна раздяла Джоди започнала работа като сервитьорка в ресторанта на четиризвезден хотел. Прекрасно разбирала, че без диплома за средно образование и колеж трудно ще си намери по-хубава работа. Умеела да пести пари и скоро събрала достатъчно, за да си увеличи бюста.

Докато работела в ресторанта, Джоди започнала да се среща с шефа си – 40-годишен разведен мъж с дете, на име Дарил Брюър. Но той нямал намерение да се жени отново, което без съмение разстройвало Джоди. Тя напуснала ресторанта и решила да се самообразова.

Веднъж, по време на вечеря, приятелка й предложила да участва в нова инициатива – компанията “При Пейд Лийгъл Сървисиз” набирала нови служители. Още на първата сбирка на фирмата Джоди се запознала с Травис Александър.

Непознати нападатели

Междувременно в полицейското управление Джоди Ариас разказвала своята нова версия за случилото се в деня на убийството. Тя признала пред детектив Флорес, че е снимала Травис, докато си взимал душ. Но точно тогава влюбените били прекъснати от двама непознати в черни дрехи. Според нея те били от бялата раса и носели на главите си ски маски.

Една от последните снимки на Травис Александър под душа

Джоди с готовност описала как непознатите нападнали Травис. Разказала през ридания как се била изплашила, че ще стане следващата им жертва и се опитала да избяга. Искала да се скрие в килера, но мъжът опрял пистолет в главата й и й наредил да стои на място. После момичето я нападнало. Двете се боричкали известно време. Джоди не умеела да се бие и само държала ръката й, в която бил ножът.

После, продължила тя, двамата нападатели се скарали помежду си. Момичето искало да я убие, но мъжът не й позволил.

“Защо не те убиха?”, поинтересувал се детектив Флорес.

Джоди обяснила, че мъжът казал на момичето, че не са дошли за това. Очевидно били дошли за Травис, а не за нея. Оплакала се, че по време на борбата е получила много сериозни наранявания по ръката. Флорес поискал да ги види, но тя започнала да увърта и казала, че раните вече са зараснали, но пръстите на ръката й все още не работят както трябва.

След това Джоди обяснила как е успяла да избяга. Мъжът намерил документите й и видял адреса й. Заплашил я, че ако разкаже на някого, ще убие цялото й семейство. С лъжите си тя просто се опитвала да защити близките си.

Веднага щом я пуснали да си върви, тя се качила в колата си и потеглила към Солт Лейк Сити. Детектив Флорес я попитал как така е тръгнала без да каже на никого, без да се обади в полицията. Джоди обяснила, че я било страх. Не искала семейството й да пострада.

Детектив Флорес сметнал цялата тази вълнуваща история за зле скалъпена измислица и не се поколебал да й го каже. Въпреки всичко тя държала на своето. В края на разговора Флорес нямал друг избор освен да обвини Джоди Ариас официално в предумишлено убийство. 

Зла умисъл

Срещу Джоди Ариас били повдигнати официални обвинения на 9 юли 2008 г. – точно на 28-ия й рожден ден. С делото се заел опитният прокурор Хуан Мартинес. Пред него стояла сложната задача да докаже в съда нейната виновност.

Прокурор Хуан Мартинес

 Чакала го много работа. Според детективите убиецът е бил личен познат на жертвата, но Мартинес трябвало да докаже, че убийството е извършено със зла умисъл. Едно убийство би могло да се планира както в продължение на седмици или месеци, така и само за няколко минути. Нужно било да се изясни дали убийството на Травис Александър е било умишлено или той е бил заклан в разгара на бурна свада.

Докато се запознавал с документите, проследяващи маршрута на Джоди в деня на убийството, Хуан Мартинес направил неочаквано откритие. Решил обаче да го запази като коз за предстоящия процес. Според него Джоди Ариас била планирала всичко до най-малката подробност. Очевидно било, че убийството е преднамерено. С тази увереност в душата си, помощник прокурорът решил да се бори за смъртна присъда.

Междувременно арестът на Джоди Ариес се бил превърнал в основна медийна тема в цялата страна. Нейната усмихната полицейска фотосесия също изтекла в пресата. Не след дълго, благодарение на неимоверния интерес към нейния случай, заподозряната кокетка получила възможност да се обърне към обществото чрез медиите. 

В многобройните интервюта, които давала наляво и надясно, Джоди Ариас продължавала да държи на своята загадъчна история – двама непознати са нахлули в дома на Травис Александър и са го убили. Уверено отричала да е нападала с нож или да е стреляла в бившия си приятел. Заявявала на цялата страна, че съдебните заседатели ще я оправдаят, защото няма достатъчно доказателства за нейното участие в убийството.

Хуан Мартинес следял с неподправен интерес медийните й изяви и бил поразен от самоуверения й маниер на поведение. 

Джоди Ариас представлявала истински кошмар за всеки адвокат. Не излизала от светлините на прожекторите и давала пресконференции на живо от затвора. Това би могло да бъде от полза за обвинението, но не и на защитата в един процес.

Всеки път преди да се изправи пред телевизионната камера, Джоди се гримирала, пудрела и тренирала лъчезарната си усмивка пред огледалото. Много зрители я смятали за невинна жертва, но имало и такива, които виждали право през оскъдната й маска.

През август 2009 г. със защитата на Джоди се заел съдебно назначеният адвокат Кърк Нърми. Още с получаването на делото Нърми научил, че клиентката му се е появявала по телевизията. Това разбивало на пух и прах цялата му стратегия – той възнамерявал да я пази от излишно внимание и да й забрани да си отваря устата. Но Джоди имала друг план – да придаде на случая си възможно най-голяма популярност. Разчитала, че нейната откритост ще й помогне в съда.

Адвокат Кърк Нърми

Скоро Нърми се срещнал със своята печално известна клиентка. По време на разговора им Джоди се държала доста фриволно – усмихвала се, шегувала се и се смеела на глас. Адвокатът останал с впечатлението, че двамата седят в кафене над чаша чай, а не в затворническа килия. Джоди се държала твърде безгрижно, сякаш нищо не застрашавало живота й.

С времето общуването с нея ставало все по-трудно. Двамата се чували по телефона всеки ден и всеки разговор бил много необичаен. Веднъж Джоди дори помолила адвоката си да се грижи за любимата й котка.

Кърк Нърми се сблъскал и с други трудности. Наясно бил, че историята на Джоди за двамата нападатели е пълна измислица. За да се подготви за процеса, общувал с клиентката си в продължение на часове, разпитвайки я за отношенията й с Травис. Опитвал се да разбере в каква посока да се движи по-нататък.

През месец юни 2010 г. Джоди Ариас неочаквано за всички престанала да разказва небивалицата за двамата нападатели с маски на лицата. Признала, че това не се е случвало. Вече смело заявявала, че е била в дома на Травис Александър и дори признала, че го е убила. Но при самозащита.

Неизбежна самоотбрана

В началото на януари 2013 г. общественото внимание било напълно приковано към съдебния процес срещу Джоди Ариас. Към сградата на съда се стичали десетки журналисти. А в малкото дворче се събрала тълпа от любопитни зяпачи, въоръжени с плакати в поддръжка на Травис или Джоди.

Съдебният процес започнал на 2 януари 2013 г., почти пет години след смъртта на Травис Александър.

С встъпителната си реч прокурорът Хуан Мартинес целял да внуши на съдебните заседатели представата с каква жестокост е бил убит Травис Александър. По време на самия процес той неведнъж привеждал доводи, в които говорел за страшните мъки на жертвата и с подробности разказвал как е било открито тялото му в банята. След това възнамерявал да представи доказателства за това, че Джоди Ариас е планирала убийството предварително. Главният мотив за престъплението се явявало отмъщението.

През цялото време Джоди го слушала, измервайки го със замислен поглед. Облечена в тъмни дрехи, с пуснати коси, тя не изглеждала никак обезпокоена. Напротив, с интерес слушала обвинителя и записвала нещо в тетрадката си.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: PetarLucyStefanTodorzornitsa
360
250
Джоди Ариас в съда

Хуан Мартинес уточнил за съдията и съдебните заседатели, че в началото на 2008 г. Травис бил поканил Джоди да го придружи на почивка в Канкун. Двамата трябвало да заминат на 15 юни, но още през април той решил, че предпочита да пътува с Мими Хол. Това никак не се харесало на Джоди. Няколко дни преди убийството тя изпратила имейл до Травис, в който говорела за пътуването му в Канкун с Мими. Ядосвала му се, че е решил да пътува с друго момиче. И затова решила да го накаже.   

Заключителните думи на държавния обвинител Хуан Мартинес звучали по следния начин:

“4 юни 2008 г. Травис бил под душа. Отпуснат. Нищо неподозиращ. Докато се къпел, Джоди Ариас се промъкнала зад гърба му и забила в тялото му нож. Травис оказал яростна съпротива и успял да измъкне ножа, при което рукнала река от кръв. Когато вече бил мъртъв, Джоди взела пистолет и пуснала един куршум в главата му. Тя твърди, че го е убила при самозащита, но множеството прободни рани говорят за това, че Джоди просто е заклала любовника си. След убийството прерязала гърлото му от ухо до ухо. Това ясно свидетелства, че Джоди не се е защитавала, а е убивала.”.

Научи повече за:   Харис и Клеболд: Клането в гимназията Колумбайн

Когато дошъл редът на защитата за встъпителна реч, думата взела втората адвокатка на Джоди Ариас – Дженифър Уилмот. Тя се опитала да убеди съдебните заседатели, че историята е много по-заплетена, отколкото твърдяло обвинението. Постарала се да опише убийството по емоционален начин и да превърне Джоди Ариас в жертва. Искала да докаже, че да, тя е извършила престъплението, но е имала основателни причини да го стори.

Всички в съдебната зала нямали търпение да чуят версията на Джоди, но речта на Уилмот ги хванала неподготвени:

“Отстрани изглеждало, че между Джоди и Травис има здрава романтична връзка. Но, уверявам ви, че това изобщо не е било така! Джоди живеела в съвсем друга реалност. В реалност, създадена от Травис. И в тази реалност Джоди била неговата мръсна тайна. Въпреки че се правел на порядъчен и непорочен мормон, още от самото начало на запознанството им той принуждавал Джоди да прави с него мръсен секс! Джоди била за него просто играчка!”.

Малко по-късно Уилмот изложила своята версия за престъплението:

“Но какво е накарало Джоди да постъпи така? Постоянните издевателства от страна на Травис. На 4 юни 2008 г. настъпил преломният момент: Травис не й оставил друг изход и тя била принудена да се защитава”.

В деня на убийството Джоди снимала Травис под душа. Но случайно изпуснала фотоапарата и той изпаднал в ярост. Нападнал я. Джоди мислела, че ще загине, страхувала се, че той ще я удуши и се наложило да го убие, за да се защити. Травис я заплашвал и отчитайки предишния си опит с насилие от негова страна, Джоди не хранела никакви съмнения, че той говори сериозно.   

Чувайки тази версия, Хуан Мартинес решил по всякакъв начин да изчисти името на Травис Александър. Затова призовал на свидетелската скамейка приятелката на жертвата Мими Хол. Двамата се познавали покрай мормонската църква и “При Пейд Лийгъл”. Два пъти излизали на среща, но тя решила, че иска да бъдат само приятели.

Разпитът на Мими се състоял в първия ден от съдебния процес. Обвинителят се поинтересувал колко близки са били отношенията им. Мими разказала на съда, че двамата просто разговаряли и Травис никога не си е позволявал да се държи неприлично. Даже не я прегръщал, ако тя не искала.

Мими разказала също, че в последните месеци от живота си Травис Александър се е оплаквал от някаква жена, която го преследвала. На два пъти била пробила гумите на колата му, разбила пощенската му кутия и тайно се промъквала в дома му и преспивала на дивана. Когато Мими го попитала коя е тази жена, Травис махнал с ръка и казал, че ще се погрижи за това недоразумение.

След Мими Хол на трибуната се качил патоанатомът Кевин Хорн, който заявил под клетва, че убитият бил получил 27 прободни рани – в гърба и в главата. Освен това гърлото му било прерязано, а над дясната му вежда ясно се виждала дупка от куршум. Хорн предоставил на съда фотографии от аутопсията. Съдебните заседатели видели, че тялото на жертвата е ужасно повредено. 

Снимки от аутопсията на Травис Александър
(Внимание! Шокиращо съдържание! Неподходящо за деца и хора със слаби сърца!)

Джоди Ариас не могла да погледне тези снимки. Спуснала дългата си коса пред очите и се стараела да не гледа в екрана. От време на време търкала очи, но сълзи не се виждали. Близките на Травис също отвръщали поглед. Някои напуснали съдебната зала. Фотографиите били наистина страшни.

За да обори версията на защитата, според която в уплахата си Джоди първо била стреляла в Травис, но това не го било спряло и затова се принудила да го намушка с нож, Хуан Мартинес се заел да разпита патоанатома. С помощта на експерта се изяснило, че изстрелът в тази част на главата почти сигурно би повредил мозъка му и Травис не би могъл повече да я напада. Той би паднал мъртъв на пода. За съжаление обаче, когато тялото на Травис пристигнало в моргата, мозъкът му вече бил в стадий на разложение и пътят на куршума не можел да се проследи със сигурност.

След разпита на Кевин Хорн съдебните заседатели можели да си направят извода, че Джоди е рязала, ръгала и почти е обезглавила с ножа тялото на Травис, а накрая даже го е застреляла в главата. Истинска касапница.

Защитата се опитала да опровергае думите на патоанатома, намеквайки, че свидетелят е пристрастен. Според Уилмот той нямал доказателства как точно е протекло престъплението и в какъв ред е било извършено убийството. Искала да нарисува в умовете на заседателите следната картина: Травис е нападнал Джоди и момичето се е защитило. Стреляла е в него, но куршумът се е разминал с мозъка му, което е позволило на младежа да избегне смъртта. Травис се е нахвърлил върху Джоди и тогава тя му е нанесла смъртоностните рани.   

След това Хуан Мартинес решил да представи доказателства за това как оръжието е попаднало у Джоди Ариас. Той призовал като свидетел полицай Кевин Фридмън, чиято история накарала хората в съдебната зала да настръхнат. Няколко дни преди убийството, на 28 май 2008 г. в градчето Уайрика се случило нещо странно – ограбен бил домът на възрастна двойка. Първи на местопрестъплението дошъл Кевин Фридмън. Старците му казали, че крадците са задигнали DVD плейър, малко пари и пистолет .25 калибър. Точно с такова оръжие бил убит Травис Александър. 

Докато разговарял с ограбените възрастни хора, полицай Фридмън чул, че отвън спира кола. Малко след това в къщата влязла млада блондинка. Момичето се спряло на вратата и възрастните хора я представили като тяхната внучка – Джоди Ариас.

Сега със защитата се заел първият адвокат на Джоди – Кърк Нърми. В опит да покаже клиентката си в съвсем друга светлина, той призовал за свидетел бившия любовник на Джоди Дарил Брюър, който казал на съда, че тя е добра, отговорна и мила. Но Дарил бил забелязал някои промени в поведението й към края на връзката им. Тези промени настъпили, когато започнала работа в “При Пейд Лийгъл Сървисиз” – Джоди станала безотговорна, спряла да си плаща сметките и натрупала дългове. 

Малко по-късно внезапно решила да се присъедини към мормонската църква. Искала да се потопи изцяло в тази религия и смятала, че и той трябва да стори същото. Но Дарил отказал, което ужасно я разстроило.

Показанията на Дарил Брюър били много важни за защитата. Но Хуан Мартинес не можел просто така да пусне този свидетел. Прочитайки показанията на Дарил, Мартинес се бил натъкнал на една бегла подробност, незабелязана от никого. Именно това бил неговият таен коз.

На 3 юни 2008 г. Джоди била отишла при бившия си любовник със странна молба. Поискала от него две туби с бензин. За какво са й били тези туби с бензин, почудил се Мартинес. Цяла Калифорния е осеяна с бензиностанции. Според помощник прокурора Джоди имала нужда от тубите с бензин, за да не оставя следи от финансови транзакции по пътя си към дома на Травис Александър.

Тоест, била планирала убийството предварително.

Мръсни тайни

Екипът на обвинението в процеса срещу Джоди Ариас успял да представи убедителни доказателства за нейното намерение за убийство – предварително приготвените туби с бензин; оръжието, открадното от баба й и дядо й; и показания на свидетели, които я били забелязали недалеч от местопрестъплението. 

От своя страна адвокатите на Джоди настоявали, че тя е убила Травис при самозащита. Кърк Нърми обрисувал своята клиентка като истинска жертва, страдаща от постоянните изблици на агресивния Травис. Това била версия №3 от историите на Джоди, но за нея нямало никакви доказателства. Сега всички си задавали въпроса – ще свидетелства ли Джоди Ариас или ще реши да запази мълчание? 

Въпреки че версията й се сменила няколко пъти по време на разследването, Джоди се явявала единствен пряк свидетел на убийството и показанията й били от изключително значение. Когато на 4 февруари 2013 г. подсъдимата заела свидетелското място, цялата съдебна зала затаила дъх:

Разпитът започнал адвокат Кърк Нърми, който се опитал да разкрие мръсните тайни на Травис Александър. Нърми решил да започне с деня, в който Джоди Ариас решила да се присъедини към мормонската църква. Попитал я какво се е случило след покръстването й. Джоди разказала как Травис я повалил на леглото, разкъсал дрехите й и насила я накарал да правят анален секс.

В качеството на улики, представени от Кърк Нърми, съдът се запознал с думите на самия Травис Александър. Адвокатът заявил, че неговата клиентка и жертвата често си общували чрез смс-и, имейли и гласови съобщения. Той показал на съдебните заседатели част от тази кореспонденция, в която Травис наричал Джоди: “курва и мръсница”.

Едно от най-отвратителните съобщения гласяло: “радвай се да бъдеш курва, чието единствено предназначение в живота е да бъде моя, за да правя с нея животински секс и да ме задоволява по какъвто начин пожелая”.

В други писма Травис потискал Джоди, заставял я да му се подчинява и я унижавал. Джоди заявила, че не харесвала подобно отношение и се опитвала да се махне, но се бояла от него. Кърк Нърми я попитал как я е наричал Травис, на което Джоди отговорила:

“Наричаше ме кучка. Казваше, че съм безполезна, че съм боклук. Казваше също, че съм чудо с три дупки”.

В този ден всички, които чули тези думи, решили, че във връзката на двамата без съмнение е имало емоционално насилие. И то е било извършвано не от друг, а от Травис Александър. 

Тогава защитникът на Джоди решил да извади най-шокиращото си обвинение: Травис Александър е бил истински перверзник. Кърк Нърми накарал клиентката си да разкаже история, която без съмнение повлияла на всички в съдебната зала.

С глас, пълен със срам и неудобство, Джоди описала как един ден била влязла в стаята на Травис и го заварила да мастурбира в леглото. Почувствала се неудобно, понечила да се пошегува, за да разведри неудобната ситуация, но преди да успее да реагира, Травис трескаво се опитал да скрие някакви хартии в леглото. В бързината си обаче изпуснал една от тях на пода. Джоди с невярващи очи видяла, че това е снимка на малко момче, облечено в тесни панталонки. 

Чувайки това, хората в съдебната зала надали възмутени възгласи, а близките на Травис разочаровано поклатили глави. Никой не можел да повярва на думите й. Освен това криминалистите не били открили нито следа от порнография в компютъра на жертвата.

Кърк Нърми продължил да разпитва клиентката си. Джоди казала, че възрастта на момченцето е била 5-6 години и тя не го познавала. Първоначално замръзнала, не знаейки как да реагира, а после избягала от стаята.

Поведението на Травис я безпокояло все по-повече с всеки изминал ден и скоро тя започнала да се притеснява за живота си. Джоди си спомняла минимум 4 случая, в които той й бил посягал физически. 

Тогава Нърми я накарал да опише един от тези случаи. Джоди разказала, че отишла да го види, а той й поискал 200 долара на заем. Тя нямала толкова пари и това го разгневило. Съборил я на земята и се нахвърлил върху нея. Започнал да я удря и да я обижда. Джоди вдигнала лявата си ръка, за да се защити от ударите, но той я хванал и изкълчил един от пръстите й.

Кърк Нърми я накарал да покаже ръката си на съдебните заседатели.

В края на разпита адвокатът представил още една възмутителна улика – запис на телефонен секс между Травис и Джоди, в който той я наричал “мръсница”, заплашвал, че ще я върже за дърво и ще я изчука. Когато запъшкала в престорен оргазъм, Травис казал нещо, което скандализирало присъстващите в съдебната зала:

“Звучиш като 12-годишна, която получава първия си оргазъм”.

Мнозина останали с впечатлението, че подсъдимата няма нищо против отношението на Травис, а даже обратното – наслаждава се на подобно общуване. Джоди била записала този телефонен разговор очевидно с намерението да го използва по-късно, за да изложи Травис пред мормонските му приятели.

Няколко дни по-късно адвокат Нърми пристъпил към основния момент от своята защита. Тъй като настоявал, че клиентката му е убила при самоотбрана, било необходимо Джоди да разкаже със собствени думи какво точно се е случило. Тя изложила събитията, довели до смъртта на Травис, спокойно и със завидно самообладание:

“Стоях по-далече от него с фотоапарата, за да не го опръска водата. В един момент той се изплъзна от ръцете ми и падна на пода. Тогава Травис побесня. Изскочи от душа, сграбчи ме, хвърли ме на плочките и се разкрещя, че даже петгодишно дете би се справило по-добре от мен. Втурнах се по коридора. Чувайки стъпките му зад мен, за малко се обърках, но после реших да се скрия в килера. Знаех къде Травис крие оръжието си. Грабнах пистолета и изскочих през другата врата. Травис се втурна след мен, а аз се обърнах и насочих пистолета към него. Обхвана ме смъртен ужас. Бях го ядосала повече от когато и да било преди. Разбрах, че иска да ме убие. Заплаши, че ще ме убие”.

“Насочих дулото на пистолета срещу Травис. Мислех, че това ще го спре, но той ми се нахвърли. Пистолетът внезапно стреля. И двамата паднахме на пода. Даже не разбрах, че съм го уцелила! Започнахме да се борим. Не можех да му позволя да ме прикове към пода. Измъкнах се, а той извика, че ще ме убие”.

Неочаквано за всички нечовешкото самообладание на Джоди рухнало и тя се заляла в сълзи. Казала, че е действала като в мъгла и не помни много подробности от убийството. Нямала спомен как е кълцала Травис с ножа, нито как го е влачила по пода, за да го вкара в душ кабината. Помнела само, че е искала да избяга от него.

Кръстосан разпит

Кърк Нърми приключил с разпита на клиентката си след 8 дни. Почти през цялото време Джоди Ариас се държала много спокойно. Но това се променило още в момента, когато с разпита на обвиняемата се заел прокурор Хуан Мартинес. Тя не издържала и се разридала в съдебната зала пред очите на съдебните заседатели и близките на Травис Александър. Публиката мечтаела Джоди да получи морално възмездие и Хуан Мартинес не можел да лиши зрителите от това удоволствие.

През цялото време Джоди твърдяла, че не помни подробности от случилото се, защото съзнанието й се било замъглило. Но Хуан Мартинес не вярвал в тези приказки и се готвел да изкара истината наяве.

– Проблемите Ви с паметта скорошно предимство ли са? – поинтересувал се той.
– Уточнете скорошно – с лека усмивка отвърнала Джоди.
– От момента, в който започнахте да свидетелствате, започнаха проблемите Ви с паметта, не е ли така? – попитал строго Мартинес.
– Не, много по-отдавна – уверено заявила Джоди. 
– Кога се появиха тези проблеми? 
– Не бих ги нарекла проблеми – с насмешка отговорила тя.

Мартинес бил настроен агресивно и явно провокирал свидетелката. Но тя не се страхувала от неговите нападки. Джоди се усмихвала широко и дръзко гледала в очите своя опонент. Не била никак лесен свидетел. 

– Разкажете ми, откога продължава това – настоял прокурорът.
– Кое по-точно?
– Става дума за Вашите проблеми с паметта! – възкликнал Мартинес.
– Но аз не съм казала, че това е проблем – с нагла насмешка отвърнала Джоди. – Не мога да помня всичко, което ми се случва в живота.
– Значи проблемите Ви с паметта се появяват в зависимост от обстоятелствата?
– Така е.
– Опишете ми факторите, особените обстоятелства, които причиняват проблемите Ви с паметта!
В отговор Джоди се разсмяла тихо и подхвърлила:
– Само тогава, когато такива като Вас започнат да ми повишават тон или заплашват да ме убият, като Травис.

Научи повече за:   Ирина Гайдамачук: Блондинката с чук

Джоди не се страхувала да даде отпор на агресивния Мартинес, но това противоречало на постоянно налагания от нея образ на тиха и плаха жертва.

Мартинес решил да използва думите на Джоди, за да опровергае гръмкото й заявление, че е жертва на насилие. Тя си водела дневник и записвала в него всичко, което й се случвало всеки ден. За всеобщо удивление тя не била написала нито една лоша дума за Травис, дори напротив – изказвала се за него само в положителна светлина.

За да обясни това противоречие, Джоди казала, че не била писала нищо негативно в личния си дневник, защото вярвала в “закона за привличането”. Ако мислиш, пишеш или говориш лоши неща, те ще ти се върнат трикратно, казала тя.

Тогава Мартинес се заел да опровергае единственото доказателство за насилие от страна на Травис – изкълченият безименен пръст на Джоди.

– Според Вашите думи Травис е повредил пръста на лявата Ви ръка, така ли е?
– А по-точно, – произнесла с усмивчица Джоди, – го изкълчи.
– Е, покажете ни изкълчването.

Джоди послушно вдигнала нагоре ръката с изкълчения пръст. Демонстративно размахала кривия си пръст пред лицето на Мартинес и леко се усмихнала. 

Изкълченият пръст на Джоди Ариас

– Тази травма Ви е била нанесена на 22 януари 2008 г?
– Да.

Хуан Мартинес взел от масата си една фотография и я показал на съдебните заседатели и на Джоди Ариас. На снимката се виждала подсъдимата с нейната сестра. 

– Тази снимка е направена след този случай, нали така?
– Да, разбира се.

На фотографията се виждало ясно, че Джоди е сложила лявата си ръка на рамото на сестра си. Пръстът й бил напълно здрав. Никакво изкривяване.

Ръката на Джоди Ариас

– Джоди, тук пръстът Ви е напълно наред.
– Не, изкълчен е! – не се предавала тя.
– Държите на това?
– Да.
– Тогава покажете отново пръста си! – наредил Мартинес и Джоди вдигнала ръка.
– Всички пръсти са прави, а този е изкълчен, нали виждате? – Джоди започвала да губи търпение.
– Но на снимката пръстът Ви е наред. Нима ще отречете този факт?

Защитата на Джоди отвърнала на удара, като пресъздала въпросната снимка с помощта на адвокатката Дженифър Уилмот. Оказало се, че изкълчването на пръста наистина не си личи, когато ръката на Джоди е в това положение.

Оказало се, че изкълчването на пръста наистина не си личи

След това, с помощта на снимки от аутопсията, Хуан Мартинес поставил под съмнение версията на Джоди за смъртоносната схватка. Той поставил снимките в специален прожектор и всички зрители видели шокиращите образи на убития млад мъж.

– И така, нека разгледаме улика №193 – фотографията, на която Травис е заклан с нож.

Виждайки снимката на големия екран, Джоди ахнала и прикрила очите си с ръце. Тя се държала твърдо по време на разпита, но образът на убития я сломил и сега се разридала.

– Джоди, погледнете насам, – наредил й Мартинес.
– Именно Вие сте направили това с Травис, Джоди – с укор заявил Мартинес. – Нали така?
-Да, аз го направих, – отговорила през сълзи тя.
– Значи ни лъгахте през цялото време какво се е случило?

Заливайки се в горчиви сълзи, Джоди закрила лицето си с ръце.
– Да – прошепнала тя и свалила очилата си, за да избърше очи.
– Признавате ли, че именно Вие сте прерязали гърлото на Травис Александър от ухо до ухо?!

Близките на Травис в съдебната зала вперили взор в подсъдимата с мълчаливо очакване.
-Да! – изхлипала Джоди. 
-Значи признавате, че сте го заклала?! При това, както ни е известно, много от раните са били нанесени в гърба! Признайте, че ако сте го ръгали с ножа в гърба, Травис не е представлявал никаква опасност за Вас?!

Джоди Ариас изпаднала в истерия пред очите на съдебната зала. Обляна в сълзи, подсъдимата шепнела нещо нечленоразделно и треперела с цялото си тяло. Виждайки реакцията на клиентката си към думите на Мартинес, адвокатът на Джоди се провикнал:

– Възразявам! Това е само Ваше предположение!

Джоди Ариас плаче в съдебната зала

Изпълнението на прокурора било много ефективно. Мартинес се превърнал в истински герой в очите на наблюдателите на съдебния процес, защото изрекъл на глас онова, което почти всички мислели от самото начало – Джоди Ариас е убила Травис Александър умишлено в собствения му дом.

Присъда

Изслушването на показанията на Джоди Ариас продължило безпрецедентните 18 поредни дни. Накрая съдията обявил, че двете страни могат да се готвят за заключителното заседание. 

В своята заключителна реч Хуан Мартинес подчертал жестокостта, с която Джоди Ариас се била разправила с Травис Александър. Тя не само се била приготвила за престъплението, но и се опитала да заличи следите си от пребиваването си в дома му. Джоди първо намушкала жертвата си с нож, после го застреляла в главата и след всичко това прерязала гърлото му от ухо до ухо. На всичкото отгоре не позволявала на духа му да почива спокойно, като го обвинявала, че е перверзник, насилник и педофил. 

После дошъл редът на Кърк Нърми, който призовал съдебните заседатели да обърнат внимание на това, колко жесток и безпощаден е бил Травис Александър. Адвокатът не отрекъл, че клиентката му е виновна за жестокото убийство, но се опитал да докаже, че тя е действала импулсивно, а не умишлено. Просто била защитавала живота си. Това бил последният шанс на Нърми да спаси Джоди от смъртната присъда.

През март 2013 г. съдебните заседатели получили документите по делото и се оттеглили на заседание. Предстояло им да вземат сложно решение – умишлено ли е било убийството или трагична случайност. 

Докато цялата нация очаквала с нетърпение как ще се развият събитията, случаят привлякъл вниманието на известните. Самият Доналд Тръмп изказал мнението си за убийството на Травис Александър. Той осъдил действията на Джоди Ариас и призовал съдебните заседатели да я признаят за виновна в предумишлено убийство. 

Но мнението на заседателите се разминавало. Някои от тях не можела да вземат решение. Най-сетне, на 8 март 2013 г., след 4-дневно обсъждане, съдебното жури обявило, че е стигнало до съгласие. 

Първо, те признали, че Джоди Ариас е виновна в жестокото убийство на Травис Александър. И второ, постановили, че тя го е убила с умисъл, а след това се е опитала да скрие следите от престъплението си. Когато научила новината, тълпата, събрала се пред сградата на съда, избухнала в аплодисменти.

Това решение обричало Джоди Ариас на смъртно наказание.

Но историята не свършва дотук. 

В същия този ден Джоди се съгласила да даде интервю за телевизия FOX, в което с изтерзана усмивка и измъчен глас признала, че смъртта е единственият изход и тя вече от нищо не се страхува. Няма да й се налага повече да се преструва и да бъде нещастна. Джоди Ариас заявила право в ефира, че смъртта ще представлява за нея истинска свобода.

Две седмици след провъзгласяването й за виновна същият състав от съдебни заседатели изслушал показанията на близките на Травис Александър, за да вземе решение за размера на присъдата й. Разказите на неговите роднини предизвикали сълзи в очите на много от зрителите в залата. Джоди също плакала, но според присъстващите не чувствала абсолютно никакво разкаяние за извършеното престъпление. 

Накрая й дали думата:

– След моя арест всячески се опитвах да избегна съда. Лъгах по телевизията. Лъгах за онова, което бях направила и за естеството на отношенията ми с Травис. Никога не съм искала да опороча доброто му име. Всъщност моята цел беше да спася репутацията му. Не ми се искаше да излагам на показ нашите тайни и да разказвам за връзката си с него.

Сякаш говорела искрено, но Джоди не закъсняла да развали това впечатление. Взела от масата една тениска и я показала на зрителите. На белоснежния плат се мъдрел надписът: “Оцеляла”.

– Всички пари от продажбата на тази тениска ще бъдат дарени във фонд за помощ на жертвите на домашно насилие – без никакво смущение обявила Джоди.

Джоди показва фланелка с надпис “Оцеляла”

У никого не останало съмнение, че Джоди Ариас не се разкайва. С тези думи тя изкопала собствения си гроб. Едва по-късно, в края на речта си, Джоди помолила за милост. Разбрала била, че смъртта не е най-добрият изход и в нея се било появило желание за борба.

Съдебните заседатели обсъждали присъдата й в продължение на 3 дни. Осем от тях гласували за смъртно наказание, а четирима – за доживотен затвор.

Безизходица

Мотивите на Джоди Ариас за убийството на Александър така и не станали напълно ясни за съдебните заседатели. Макар да били убедени във вината й, те не знаели със сигурност дали действията й са били спонтанни или старателно планирани и затова не могли да стигнат до решение каква да бъде присъдата й. Когато журито не е в състояние да вземе единодушно решение, съдът е принуден да анулира процеса и да започне всичко отначало.

Вероятно причината 12-те съдебни заседатели да не могли да стигнат до единодушно решение се дължала на това, че макар да не са нещо необичайно, убийствата, извършвани от жени, обикновено попадат в специфични категории. Смъртта на Травис Александър не попадала в нито една от тях.

Като цяло жените не обичат да използват огнестрелни оръжия и експлозиви, а предпочитат по-тихи и по-малко очевидни способи за остраняване на жертвата. Медицинската сестра Бевърли Алит например убива четири деца по почти незабележим начин, чрез свръхдоза инсулин. Подобно на нея друга от най-прочутите британски жени убийци Мери Ан Котън убива цялото си семейство – няколко деца, майка си и трима съпрузи – с отровата арсеник, която през XІX век била почти невъзможна за откриване. Убийството на Травис Александър обаче било всичко друго, но не и незабележимо.

Съществуват и друг тип жени, които взимат активно участие в убийството, обикновено в партньорство с мъж. Майра Хиндли и Роуз Уест са два такива смразяващи примера за жени, привлечени от мъже, които използват жестокостта и убийствата като основа за извратените си връзки. В случая на семейство Уест Роуз била напълно доброволен участник и равностоен партньор в зверствата, извършени в дома й. Но Травис Александър нямал криминално досие, бил активен член на мормонската църква и не съществуват каквито и да било данни, че е бил склонен към насилие.

Много жени извършват убийство и защото се страхуват за живота си, убивайки неволно при самозащита. Макар да твърдяла по време на процеса, че Травис я е малтретирал физически, Джоди нямала медицинско свидетелство за причинени травми, нито съществували полицейски доклади, подкрепящи разказите й за домашно насилие.

Джоди Ариас нямала криминално досие и нищо в миналото й не подсказвало, че е способна на подобна жестокост. Специалистите я обявили за вменяема преди процеса. И за разлика от черната вдовица Бел Гинес, убила около 40 човека заради застраховката им за живот, Ариас сякаш не била мотивирана от парите.

Съдебните заседатели изпаднали в безизходица и за всеобщо изумление съдебният процес бил анулиран. Близките на Травис Александър заплакали, а прокурор Хуан Мартинес посърнал. Джоди Ариас пуснала тънка усмивчица. За нея това била една малка победа. 

Джоди можела да избегне възобновяването на процеса в случай, че прокурорът се съгласи с мнението на съдебните заседатели и се задоволи с доживотна присъда. Но Хуан Мартинес нямал намерение да се предаде така лесно.

Огромна загуба

Почти половин година по-късно всички се върнали в съдебната зала, но този път с нов състав от съдебни заседатели. Нямало нужда Хуан Мартинес отново да показва всички улики и да разпитва свидетели, тъй като вината на Джоди вече била доказана в предишния процес. Сега трябвало да убеди съдебното жури, че подсъдимата заслужава смъртна присъда. 

На 25 февруари, след няколко дни на горещи спорове между обвиненията и защитата, съдебните заседатели се оттеглили на съвещание. Но и този път мненията им се разминавали. Процесът бил анулиран отново, този път за последно, тъй като по закон щатската прокуратура може да търси смъртно наказание само два пъти.

За първи път в своята дълга кариера Хуан Мартинес понасял такава огромна загуба.

На 13 април 2015 г. съдът най-накрая обявил присъдата на Джоди Ариас. Съдбата й била да прекара остатъка от живота си зад решетките без право на предсрочно освобождаване.

Тя отървала кожата, но сега я очаквал живот, лишен от нормално общуване и социален контакт. Нейният нов дом в крилото с максимална сигурност представлявал малка затворническа килия с легло, маса и тоалетна. След около 2 години щяла да получи възможност за преместване в крило с по-лек режим, но само при добро поведение.

Килията на Джоди Ариас

Междувременно нейният адвокат Кърк Нърми издава трилогия, озаглавена “В капан с мис Ариас”, в която пише, че е бил принуден от съда да представлява една “манипулативна и плашещо неуравновесена личност, с неуместно сексуално поведение”.

“За да придобиете пълна представа какво Ариас причини на мозъка ми, ще трябва да хвърлите малко фекалии в тигана, да добавите накълцан плъх и хубаво да разбъркате този бъркоч.”.

Кърк Нърми доброволно се отказал от правото си да практикува адвокатската професия, когато разбрал, че ще бъде изправен пред дисциплинарна комисия заради книгата си.

Прокурор Хуан Мартинес също написал книга, озаглавена “Осъждане: Неразказаната история за изпращането на Джоди Ариас зад решетките”, в която я обрисувал като лъжкиня и нарцисистка, обсебена от мъжа, който се опитвал да скъса с нея.

През май 2018 г. бивша съкилийничка на Джоди Ариас я нарича пред медиите “социопат” и разказва, че тя изкарва пари в затвора като прави татуировки и продава собственоръчно нарисуваните си картини. Жената казала още, че Джоди флиртува с пазачите, за да може да задържи забранените инструменти за татуировки в килията си.

Джоди Ариас била споделила със своята бивша съкилийничка нова версия за убийството на Травис Александър, според която не той, а Мими Хол била нейната мишена – тя очаквала да завари съперничката си в дома му и да й отмъсти, задето е заела мястото й.

През месец юли 2018 г. адвокатите на 38-годишната Джоди Ариас подават молба за обжалване на присъдата й с довода, че съдията и обвинението са допуснали делото срещу клиентката им да се превърне в медиен цирк, което й е попречило да получи справедлив процес.

Според специалистите шансовете й за успех не са никак големи.


По идея на TDKR
Източници: crimeandinvestigation.co.uk, usatoday.com, huffpost.com, truecrime.guru, “Jodi Arias: An American Murder Mystery”, “Conviction: The Untold Story of Putting Jodi Arias Behind Bars“ от Juan Martinez , “Trapped with Ms. Arias” от Kirk Nurmi

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: PetarLucyStefanTodorzornitsa
360
250
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
4 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Таня
Таня
14.08.2019 19:08

Потресаващо! Как е възможно толкова объркани личности да бродят по тази земя? Та нали ако е имало издевателство над нея, най- нормалното нещо е да се отдръпне от този човек, дори с цената на преместване на местожителството, смяна на работата и др. а не да го коли като животно.Тези американци са свръх извратени!

Halloween
Halloween
15.08.2019 9:21

Защо масовите и серийни убийци на деца, жени и мъже на които жертвите достигат и стотици се отървават от смъртното наказание и получават доживотен затвор ? Каква е привилегията да си мъж и да убиваш ?! Четете досиетата на мъжете убийци в САЩ и ще си зададете много въпроси. Няма да се налага да ровите много – скорошната публикация за Питър Дюпас: ” На 3 октомври 1968 г., облечен в училищната си униформа, Питър почукал на вратата на своята 27-годишна съседка, която кърмела петседмичното си бебе, и я попитал дали би могла да му услужи с остър нож, за да… виж още »

Пич от класа
Пич от класа
Отговори на  Halloween
17.08.2019 12:13

Ти жена ли си?

Пабло
Пабло
28.08.2019 13:40

При всички случаи на медийни съдебни процеси с голяма публичност, забелязвам, че всички участници след това масово пишат книги по делата. Големи писатели тея американци…….прокурор и адвокат се опитват да изкарат малко кеш от една трагедия. Нация на дебили и морално пропаднали хора, това е Америка.