Странният случай на Кристофър Уотс

Странният случай на Кристофър Уотс

Съпруг. Баща. Убиец. На пръв поглед Кристофър Уотс е перфектният семеен мъж. Всички, които го познават, смятат така. До 13 август 2018 г., когато неговата бременна съпруга Шанан и двете им малки дъщери изчезват безследно от прекрасния им дом в щата Колорадо. Скоро измамния образ на идеален баща и съпруг се разпада, а под него лъсва страшното лице на двулично и егоистично чудовище.

Загадъчно изчезване

В утрото на 13 август 2018 г. в полицейския участък на американското градче Фредерик в щата Колорадо се обажда разтревожената Никол Аткинсон, която не може да се свърже с приятелката си Шанан Уотс (34 г.). Въпреки многобройните обаждания и текстови съобщения, Шан не отговаря, което е доста необичайно и води Никол до заключението, че нещо не е на ред. Никол е най-добрата й приятелка, а също така и колежка в мултилевъл компанията “ЛеВел” и в общи линии двете прекарват доста доста от времето си заедно. Само ден преди това са присъствали на бизнес среща в щата Аризона, където обичайно енергичната и контактна Шанан е изглеждала доста изморена и дистанцирана.

Нейната приятелка Никол отдава това на бременността, тъй като в онзи момент Шан е в 15-а седмица, а също така и на рядката болест лупус, с която Шан е диагностицирана години преди това и симптомите се активират още повече по време на бременност. Лупус е автоимунно заболяване, което причинява болки в цялото тяло и ставите, както и сериозни мигрени. Жените, страдащи от това заболяване, имат много малък шанс да забременеят, но ако все пак това се случи, бременността е рискова и симтомите се увеличават. Въпреки това семейство Уотс има две дъщери: Бела (4 г.) и Сиси (3 г.), и очакват третото си дете, което вече са нарекли Нико.

Шанан и съпругът й Крис са женени от шест години и в очите на околните са перфектното семейство. Те са млади и красиви, с две прекрасни дъщери и трето на път, което е момче, за радост на двамата. Имат страхотна къща, добри доходи, разбирателство и любов. С две думи “Американската мечта”… До понеделника на 13-и август 2018 г., когато неочаквано Шан и момичетата просто изчезват.

Преди да се обади в полицията, притеснената Никол звъни на съпруга на приятелката си Кристофър Уотс, който в този момент е на работа. Той е супервайзър и механик в петролната компания “Анадарко”. Крис казва на Никол, че Шанан и децата са на гости у приятели, но не може да назове кои са и къде се намират. Това не успокоява Никол. Тя му заявява, че ще звънне в полицията, но той я моли да не го прави, защото ще се прибере до 45 мин. Но въпреки това Никол се обажда.

В 13:45 ч. пред къщата на семейство Уотс пристига полицай, на когото Никол обяснява причините, за да е толкова разтревожена. Колата на Шанан е в гаража, обувките, с които се е прибрала предната нощ, са пред вратата, в къщата очевидно няма никого, а вратата е залостена отвътре с резе. Полицейският служител няма правомощия да разбие вратата и прави това, което Никол е правила часове преди неговата поява. Чука по прозорците, звъни на мобилния номер на младата жено, но без резултат.

Къщата на семейство Уотс

Малко след 14:00 часа Крис се прибира и за негова изненада заварва полиция. Поради факта, че вратата е залостена отвътре, той трябва да влезе през гаража. Колата на Шан е вътре, а също така и столчетата на децата, което е доста странно, защото дори и да се предположи, че някой е дошъл да ги вземе с друга кола, тя би ги преместила там. Влизайки в къщата, полицаят установява, че много важни неща са оставени непокътнати. В кухнята е дамската й чанта с портмонето, както и лекарствата, които са винаги с нея, а също така и мобилният й телефон, без който Шан не излиза никъде. Куфарът, с който се е прибрала предната нощ, е все още под стъбите неразопакован.

Качвайки се на горния етаж, където са спалните, полицаят забелязва, че чаршафите липсват, което изглежда странно при положение, че в къщата цари перфектен ред и чистота. Той директно пита Крис, дали имат някакви брачни проблеми, на което той отговаря, че са пред раздяла и обсъждат продажба на семейната къща – информация, която очевидно доста изненадва най-близката приятелката на съпругата му Никол. Съпоставяйки фактите, полицай Кумар решава, че случаят е по- сложен, отколкото изглежда и се обажда в управлението с молба да изпратят детектив.

Семейна идилия

Загадъчно изчезналата Шанан е първородна дъщеря на Санди и Франк Рутзек и израства в щастлива и спокойна семейна среда в Северна Каролина, заедно с брат си Франк, с когото са много близки. На 26 години се проявяват първите признаци на болестта лупус, което я довежда до депресия.

Един ден Шан получава покана във Фейсбук от младеж, когото не познава лично, но е братовчед на приятел. Постепенно двамата започват да се срещат и тя е очарована от него. Сключват брак през 2012 г. и решават да се преместят в Колорадо. Шанан не е добре приета от родителите на Крис – Синди и Рони Уотс. Синди е доста властна личност и в дома им цари матриархат. Крис израства като много затворено и срамежливо дете, обожава баща си и, въпреки че обича майка си, е по-дистанциран от нея. На 25-годишна възраст Шанан е първата му сериозна връзка.

След като се местят в Колорадо, Крис започва да работи в петролния бизнес и благодарение на високия му доход си купуват огромна къща в новостроящ се квартал. Първото им дете Бела Мари Уотс се ражда на 17 декември 2013 г., а година и половина по-късно се ражда Селест (Сиси) Уотс. Семейството изглежда щастливо и сплотено. Крис е внимателен съпруг и грижовен баща.

Научи повече за:   Андрю Кънанан и убийството на Джани Версаче

Поради невъзможност да съчетава майчинството с работа, Шанан напуска болницата, в която е работила като телефонистка предимно нощем, и започва работа като търговски представител за “ЛеВел”, което й дава възможност да работи предимно от къщи. Изглежда се е справяла доста добре, защото през 2018 г. обявява на Фейсбук страницата си 80 000 долара годишен доход.

На фона на тази идилия възниква въпросът – какво се е объркало и защо майката и двете малки момиченца изведнъж изчезват без следа… а последният, който ги е видял, е Крис Уотс?

Изнервящ видеозапис

Докато полицаят разговаря с Крис в очакване на детектива, пристига съседът на семейството Нейт, който заявява, че има инсталирана камера за видеонаблюдение, която гледа в посока на къщата и се задейства от движение. Казва, че е прегледал записа, но след като Шанан се е прибрала в 1:48 ч. през нощта, няма запис с нея и децата да напускат къщата. Кани ги в дома си да прегледат заедно записите и тогава поведението на Крис започва да става все по-подозрително.

Докато гледат записа, той започва да нервничи, слага си ръцете на главата и стои така през по-голямата част от времето. Крис нервно обяснява кадрите, на които се вижда как тръгва за работа. В 5:15 ч. сутринта на 13 август той паркира колата на заден ход точно пред вратата на гаража и в продължение на около половин час влиза и излиза от къщата, товарейки нещо. За съжаление, поради факта, че по това време на деня е все още тъмно, а той е от другата страна на колата, не може да се установи точно какво. Според Крис това са инструменти и кутията му с обяд.

В това време пристига детекривът и Крис напуска къщата на съседа, за да се срещне с него. В момента, в който излиза, съседът Нейт казва на полицая, че Крис се е държал повече от странно по време на записа, а също така, че никога не е виждал колата му пред гаража, а винаги на улицата пред къщата. За нещастие записът не предоставя информация какво точно се е случило с Шанан и децата.

Съмнения за изневяра

За да научи повече за динамиката и отношенията в семейство Уотс, полицията се обръща за помощ към техните най-близки приятели. От тях научава за кариерата на Шанан като търговски представител на “ЛеВел”. “ЛеВел” е търговска компания за био продукти, които се използват за отслабване, много подобна на “Хербалайф”, чиито продукти се продават в България.

За реклама на продуктите Шан е използвала интернет и социалните мрежи, като ежедневно е качвала снимки и видеоматериали със семейството си, в които всички изглеждат много щастливи и безгрижни, което е подпомагало продажбите. Тя дори качва видео, в което съобщава на Крис, че очакват трето дете, което е доста интимен момент. Ако се съди по взаимоотношенията им, показани в интернет, Крис и Шанан изглеждат щастливи, пълни с живот и отдадени един на друг. Изглежда обаче, че хармонията е само във Фейсбук. Приятели на Шанан разказват доста различна реалност.

Семейство Уотс
Семейство Уотс

През юли 2018 г. Шанан заминава при родителите си в Северна Каролина заедно с децата за шест седмици. Крис остава в Колорадо. По време на тази раздяла той започва да се държи странно и отчуждено. Докато един ден изпраща съобщение на жена си, че не иска трето дете и че две са достатъчни.

Дни след като се прибира в Колорадо, Шанан заминава с приятелката си Никол за Аризона. Според приятели, докато тя е там, напрежението между двамата ескалира след съобщение от банката, че от кредитната карта са изхарчени 64 долара в местен ресторант във Фредерик, което е доста голяма сума за вечеря за един. Тя вече е убедена, че Крис й изневерява, но той разбира се отрича.

Нова насока на разследването

24 часа след като изчезват, все още няма и следа от Шанан, Бела и Селест.

Шанан Уотс и двете и дъщери Бела и Сиси

На 14 август полицията предприема действия, като претърсва основно къщата с помощта на обучени в откриването на човешки останки кучета, с надежда да открият някаква следа от изчезналите. Откриват единия липсващ чаршаф от спалнята в коша за боклук в кухнята, което още повече нагорещява подозренията спрямо Крис.

В случая има и малко мистерия – когато влиза в дрешника, жената полицай, която придружава едно от кучетата следотърсачи, чува ясно детско хихикане. А няколко месеца след изчезването, когато къщата е празна, съседи на няколко пъти се обаждат в полицията, че са виждали жена да влиза вътре, но никой не я е виждал да излиза. На мястото е изпратен патрул, но не открират нищо необичайно.

В дрешника се чува ясно детско хихикане

Много скоро новината се разпространява и журналистите са вече пред вратата. Убеждават Крис да се яви в ефир с обръщение към всеки, който има някаква информация за изчезналите членове на семейството му. По време на предаването той изглежда безразличен, студен и изкуствен. След предаването го приканват в полицейското управление на Фредерик за разпит.

Докато издирването продължава с пълна сила, се случва нещо, което дава нова насока на разследването. В полицейското управление пристига млада жена, която се представя като Никол Кисинджър и твърди, че разполага с информация по случая. Казва, че е колежка на Кристофър Уотс, а също така и негова любовница от около шест седмици. Запознават се последната седмица на юни и отношенията им прогресират скорострелно, като в началото на юли са вече любовници (точно тогава Шан и децата заминават за шест седмици в Северна Каролина). Той не крие, че има две деца, но лъже, че е в процес на развод и че са вече разделени, но все още споделят къщата, докато оформят продажбата. Полицията потвърждава тази информация – възстановява имейли и текст съобщения между двамата, както и много снимки (на доста от тях госпожицата е гола или полуоблечена).

Научи повече за:   Озеленител уби бебето си с тухла четворка: Не искал повече деца

Разпит и признания

Истината е, че докато Шанан е на почивка в Северна Каролина, Крис се подготвя за ново начало в живота с Ники. След много кратко време й казва, че я обича. Оказва се, че жена му не е някоя ревнива параноичка и съобщението от банката за изхарчените пари в ресторант, са били всъщност за романтична вечеря с Ники. Докато Никол дава показания, само през няколко врати в същата сграда Крис се кълне, че не знае къде е семейството му и че никога не е изневерявал на жена си.

Кристофър и Никол

Следователите започват да подозират, че изчезналите най-вероятно не са между живите, но не разполагат с никакви доказателства за това. Единственото, с което разполагат, е неясно видео и подозрителното поведение на съпруга, което не е повод за арест. Разбират, че трябва да го пречупят, за да направи самопризнания. Предлагат му да се яви на детектор на лъжата и за голяма изненада той приема, въпреки че има право да откаже. Насрочват го за следващият ден 15-и август в 11 ч.

Докато Крис дава показания, следователите се отправят към работното му място в петролната компания с надеждата да открият следи. Уотс се проваля на детектора и детективите започват да го притискат все по-силно да признае, какво се е случило. Той продължава да отрича. Единственото, което успяват да откопчат е, че има любовница, което не е новина за тях.

В същия момент разледващите оглеждат с дрон нефтеното поле, на което Крис е бил в деня на изчезването. На снимките се вижда чаршаф, който по късно се оказва липсващият от спалнята, както и зона с прясно копана пръст в близост до него. След това откритие следователите нагорещяват още повече разпита и първите признаци на пречупване започват да забелязват.

Нефтеното поле
Нефтеното поле

След часове в стаята за разпит Крис иска да разговаря с баща си Рони, който вече е пристигнал от Северна Каролина. Полицаите ги оставят сами, но наблюдават и записват разговора. Крис казва на Рони, че няма да защитава повече Шанан и разкрива, че в утрото на 13 август двамата се скарват, след като той й съобщава, че иска развод. След скандала Крис слиза долу, за да си приготви обяда за деня. Докато е там, вижда на бейбифона, че жена му души Бела. Крис твърди, че докато се качи горе, е било твърде късно и двете деца са били вечв мъртви. Тогава, в състояние на ярост, той удушава жена си.

Рони е в шок. Наблюдаващите полицаи веднага влизат, за да не дадат възможност на двамата да обсъждат наемане на адвокат и продължават натиска върху Крис да им каже къде са телата. Никой не вярва на историята, че Шанан е убила децата си, но първо трябва да намерят труповете, защото без тях е почти невъзможно да успеят да осъдят убиеца.

Кристофър признава, че е закарал телата на нефтеното поле, което не е изненада за никого, но те искат да посочи къде точно. На снимка от нефтеното поле той поставя “Ш” на разкопаното място и за изненада на всички поставя “С” на едната петролна цистерна и “Б” на другата. Същата вечер Шан и нероденото им дете са открити в плитък гроб на посоченото място, но за изваждането на телата на момиченцата са необходими няколко дни, поради факта, че цистерните са почти пълни с петрол.

Въпроси без отговор

Новината се разпространява светкавично и нацията, очакваща хепиенд, е ужасена. Хората, които го познават, не могат да повярват, че Кристофър Уотс е способен на подобно нещо. Мълчаливият и затворен мъж, за когото семейството е всичко, го заличава за ден, а дори няма мотив. Всички са озадачени, кой е истинският Крис Уотс – грижовен баща и добър съпруг, или студен и пресметлив убиец.

На 15 август 2018 г., в 11:30 вечерта, Крис Уотс е арестуван за убийството на трима членове на сеймейството си.

Прокурор Майкъл Роук се заема с обвинението, като целта му е да докаже, че Уотс е убил двете си деца, както и нероденото си бебе заедно със съпругата си. Целта му е смъртна присъда, която в щата Колорадо е все още действаща. Крис все така се придържа към тезата, че жена му е убила децата и той я е удушил в състояние на ярост, но Рурк и сътрудниците му се заемат с построяване на обвинението в предумишлено убийство по особено жесток начин.

Няколко дни по-късно делото придобива драстичен обрат, когато адвокатът на Кристофър заявява, че клиентът му желае споразумение. Той доброволно ще признае, че е извършил и трите убийства, в замяна на оттегляне на смъртната присъда. Прокуратурата първоначално се въздържа от отговор, защото, при подобно споразумение и без разследване, никога няма да се разбере какво точно се е случило и защо, но по-късно споразумението се приема.

На 9 ноември 2018 г. Крис Уотс се признава за виновен във всичките девет обвинения. Не желае да говори, когато му дават думата. Съдът отсъжда три доживотни присъди, плюс 86 години за незаконно пръсване на бременност. За всички е ясно, че Крис ще лежи в затвора до края на живота си, но това не удовлетворява семейството, а също така и разследващите, защото той не говори, а има толкова въпроси все още без отговор. Защо е извършил убийствата, как се е стигнало дотам и най-важното – какъв е мотивът за подобно смъртоносно действие?

Изненадващ обрат

Четири месеца по-късно се случва изненадващ обрат. Крис най-после се съгласява да говори. Същите следователи, които са го разпитвали във Фредерик, потеглят към затвора в Уисконсин, за да се срещнат с него. Дали най-после ще разберат цялата истина? Те нямат търпение да научат, какво точно се е случило в утрото на 13 август – как са убити децата и кога?

Научи повече за:   Трейси Лордс: Непълнолетната кралица на порното

Съществуват спекулации, че Крис ги е задушил вечерта преди Шанан да се прибере от Аризона, но това звучи доста невероятно, защото всяка майка, прекарала няколко дни без децата си, първо би отишла да ги види, след като се прибере, а това би променило следващите събития. Съдебномедицинската експертиза доказва, че Шанан не се е съпротивлявала, което води до заключение, че е била убита първа и не го е очаквала. Криминалистите отиват при Крис с надеждата, че случаят най-после ще бъде приключен.

През шестте години брачен живот Крис и Шанан нямат почти никакви сериозни брачни проблеми. Тя е по-доминантната във връзката и по схемата на неговото собствено семейство, той я оставя да е силната страна, а той да се съгласява, дори да не му допада нещо. Споделя, че е мразил да присъства в нейните рекламни видеоклипове във Фейсбук, но не е смеел да откаже, защото Шанан би “откачила”.

Всичко това се е струва нормално на Крис до момента, в който среща Ники. Самия той признава, че за първи път някой го е питал за мнението му и го е зачитал. Около нея най-после е можел да бъде себе си и да не стъпва като върху черупки от яйца. С жена си винаги е трябвало да се съобразява какво и как прави и казва, докато с Ники не и това го кара да се влюби като за първи път. Той твърди, че обича жена си и децата си, но е луд по Ники. И решава да започне нов живот, но без ангажименти и за целта ангажиментите трябва да изчезнат.

Възстановка

На 13 август сутринта Шанан се прибира от Аризона. Кристофър спи в спалнята. Тя ляга до него и започва да го милва. В един момент стигат до секс, след което заспиват. В 4 часа сутринта той става, за да се приготви за работа, но иска да говори с Шан за раздяла и я събужда. Казва й, че вече не я обича и иска развод, при което тя го пита дали има друга. След като получава положителен отговор, Шанан побеснява и му казва, че никога няма да види децата и че ще плаща огромна издръжка, от което Крис полудява, хвърля се върху нея и започва да я стиска за врата.

Казва, че са били нужни 4 минути да я умъртви. Разбира, че я е убил, когато тя се изпуска на чаршафа. В един момент забелязва, че малката Бела стои до вратата. Тя го пита защо майка й изглежда така, на което той отговаря, че мама не се чувства добре и трябва да я заведе на лекар. След малко пристига и Сиси. Той увива Шанан с горния чаршаф, паркира колата пред гаража и я товари на задната седалка, след което се връща да вземе децата. Шофира в продължение на 45 минути до петролните цистерни.

Според показанията на Крис, докато пътуват към мястото, двете момиченца са необичайно тихи, но Бела продължава да пита дали мама е добре и къде отиват. Той им казва, че отиват в болницата. Когато стигат до цистерните, първа е Сиси. Крис слага собственото й любимо одеало на носа и устата й и я задушава. През това време Бела гледа. Когато приключва със Сиси, Бела пита дали ще направи същото и с нея. Крис няма спомен какво е отговорил, само си спомня последните й думи: “Тате, не!” – но той използва същото одеало върху лицето й и я задушава. По-късно, след провеждане на аутопсия, се установява, че Бела е единствената от трите жертви, която се е съпротивлявала.

След като приключва с децата си, Кристофър изхвърля малките телца в две различни цистерни и се заема с Шанан. Изкопава дупка, в която я хвърля по очи и я закопава. Успява да приключи преди пристигането на колегите му на работа. В онзи ден никой не забелязва никаква промяна в поведението на Крис. Държал се както обикновено .

Бела и Сиси

Татко е герой

Шанан Уотс рисува в социалните мрежи една картина на перфектното и щастливо семейство, в която всички вярват, но това онлайн щастие се оказва много по-различно от реалността, в която загиват една млада и красива жена и две прекрасни малки момиченца, както и нероденият Нико.

В момента Кристофър Уотс е в затвора в Уисконсин, където ще прекара остатъка от живота си в единична килия, поради опасност от нападение от другите затворници. Прекарва 23 часа на ден вътре и 1 час извън килията. Стените са облепени със снимки на убитото му семейство и според неговите думи те го посещават всеки ден и разговарят с него. Най-често вижда Бела, която му е била любимка. Крис разказва, че тя танцува и пее песничката, която му е пяла приживе: ” Моят татко е герой”

Моят татко е герой

На 25 януари 2020 г. телевизия “Лайфтайм” излъчи филм по случая – ” Кристофър Уотс: Признанията на един убиец”. Също така са издадени книгите ” Моят баща е моят герой” и “Писма от Кристофър”.


Помощни материали: YouTube, Investigation Discovery, Wikipedia

The following two tabs change content below.
Renie
Надявам се, че статиитe ми ти харесват! Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
14 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
ninna
10.02.2020 12:59

Потресена съм,особено след като изгледах видеото в края на материала!
Не мога да си обясня как такъв любящ,видимо щастлив баща и съпруг ,би го извършил?!

Здравка
Здравка
Отговори на  Renie
10.02.2020 23:50

Непонятно за мен! Как е възможно да нарани тези душички, които го гушкат, целуват, обичат… Видеото показва колко много го обичат децата му и колко той ги обича!? Как убиваш собствените си деца с ръцете с които си ги прегръщал!?

Таня
Таня
14.02.2020 5:15

Къде е дъното на човешката жестокост? Кой може да измери доколко безжалостно и отвратително може да бъде едно човешко същество към собствената си плът и кръв? Къде са, кои са факторите, които превръщат човека в чудовище? Досиетата с детска смърт винаги са ми били много трудни за преглъщане, но този случай е един от особено покъртителните.
Аз се опитах да чуя това детско хихикане , но не успях, интересно все пак, какво е обяснението за него?

Таня
Таня
14.02.2020 13:48

През целия ден, осъзнато или не, се хващах, че мисля за статията. Мисля си как един на пръв поглед любящ баща има силата да унищожи децата си с такава лекота, при положение, че едното дори не се е съпротивявало. Мисля си, дали този изрод, не ги е унищожил, защото подсъзнателно е знаел, че един ден дечицата му ще порастнат и ще станат жени- доминанти от които той има страх и ужас, заради майка си и жена си. Дори и така да е, наистина не мога да си обясня жестокостта и коравосърдечието на този индивид. Нямах сили да изгледам последното клипче… виж още »

ninna
Отговори на  Таня
15.02.2020 10:35

Подкрепям Таня,аз също доста често се сещам за случая.Гледам случайно минаващи бащи с деца и си казвам колко са щастливи,обичани и обичащи и в следващия момент се сещам за Кристофър Уотс и си казвам,злото никога не се издава винаги изчаква момента в който ще нанесе жестокия си удар.

Иван
Иван
Отговори на  Таня
24.04.2020 11:01

Също нямах сили да гледам пеещото детенце
След това което прочетох не ми излизаше от главата дни наред

Tanque
23.02.2020 22:49

Благодаря за тази статия. Попаднах на тази история, след като гледах филм по IDxtra и после доста клипове в ютуб. За мен е също непонятно как уж любящ баща може да удуши собствените си деца. Очевидно тихите води са най-дълбоки и този интровертен и затворен мъж е бутилирал дълго време истинските си чувства, преди да се поддаде на извратения си подтик да унищожи четири човешки живота с един замах, заради егоистичното желание да започне начисто с новата си любовница, без да плаща издръжка. Има нещо мътно и в нея, дни преди убийството търси в гугъл дали мъжете се женят за… виж още »

Елена
Елена
24.02.2020 23:13

Властната му майка е успяла да “възпита” пълен мухльо, който, вместо да поеме отговорност за трите деца, които е създал, е решил да ги премахне заедно с майка им, за да не му “пречат” на интересите…

Ста ислав
Ста ислав
05.04.2020 12:37

Не е истина какви хора има. Жалко за децата. Много жалко.

Nasta
Nasta
21.04.2020 2:14

помня когато видях клип в интернет…тя му съобщаваше,че е бременна…реакцията му беше толкова изкуствена,личеше ,че не я иска