Сандра Брайдуел: Черната вдовица от Далас

Сандра Брайдуел: Черната вдовица от Далас

Сандра Брайдуел се издига бързо във висшето общество на Далас. Тя е красива, пленителна и богата. Но нейните съпрузи умират един след друг. Както и една от най-близките й приятелки.


В просторен апартамент, надвесен над залива край яхтения клуб в Белведере, Калифорния, живее красива жена, която рядко излиза навън. Тя е на 43 години, но изглежда по-млада. Облича се безупречно и притежава спокойните и изискани маниери на човек, свикнал с комфорта на парите. Великолепните й тъмни очи се впиват в погледа на събеседника, а усмивката й е толкова естествена, че кара мъжете да се чувстват като омагьосани.

Но тя избягва общуването с хората. Излиза, за да прибере пощата си и понякога се храни в малките ресторантчета край брега. Следобед взима децата си от училище. Малко от съседите й я познават.

Малката общност на Белведере, където живеят около 2000 богати жители, е добро място за Сандра Брайдуел да започне нов живот – без полицейско разследване, безкрайни клюки и вестникарски истории, пълни с неясни намеци. Името й може да не значи нищо в Белведере, но в най-богатите и подбрани кръгове на висшето общество в Далас тя е предмет на горещи спекулации – както от страна на съседите й, така и на полицията.

Сандра Брайдуел се омъжва три пъти и всеки път съпрузите й умират. Нейният първи съпруг, младият и талантлив стоматолог  Дейвид Стигал, се застрелва през 1975 г. Вторият й съпруг, известен хотелиер и инвеститор, умира от рак през 1982 г. А третият й съпруг Алан Рериг – бивша баскетболна звезда от Оклахома, дошъл в Далас, за да забогатее бързо от продажба на недвижими имоти, е открит убит през декември 1985 г.

В началото изглеждало сякаш възхитителната и грижовна Сандра Брайдуел, която отглеждала три прекрасни деца, интересувала се силно от изкуство и посвещавала времето си на благотворителни каузи, е станала жертва на много жесток обрат на съдбата. Трагедията безмилостно я преследвала.

Но след убийството на третия й съпруг Алан Рериг полицията проявила интерес към нея. Не след дълго и ФБР обърнало поглед към мъглявото й минало. Бюрото се интересувало не само от смъртта на последния й съпруг, но и от друго странно убийство, за което шушукали всички нейни бивши приятели в Далас.

Два месеца след като вторият й съпруг Боби Брайдуел починал от рак, полицията в Далас открила жената на неговия лекар Бетси Багуел с куршум в дясното слепоочие. Сандра била станала много близка със семейство Багуел, докато съпругът й боледувал. Всъщност тя била последният човек, с когото Бетси била видяна жива четири часа преди да открият тялото й. Нейната смърт официално била обявена за самоубийство, но близките и познатите й не можели да повярват, че Бетси е натиснала спусъка.

Цялата история на богатите кръгове в Далас не помни подобен сензационен сюжет с толкова завладяващи действащи лица – привлекателна млада майка, влюбените в нея мъже и благоденствието, което ги заобикаля. В Сандра Брайдуел има нещо, трудно за игнориране. Тя се сближава бързо с околните. Когато разговаря с някого, го хваща под ръка. Умее да очарова цели групи от хора. Сякаш ги съблазнява.

Но изведнъж се превръща в мишена на постоянни клюки. Дълги разговори на обяд в кънтри клуба на Далас са посветени на нейното минало.

В действителност точно клюките стават причина Сандра Брайдуел да бъде забелязана от властите. Тя се превръща в заподозряна в смъртта на третия й съпруг, когато полицията получава обаждане от анонимна жена, която ги осведомява за трагичните случаи в живота й.

Постепенно общественото неодобрение става толкова силно, че Сандра решава да се премести в Калифорния с трите си деца. Слуховете свършват своята работа. Тя се срамувала да излезе навън. Другите майки забранявали да децата си да дружат с нейните. Почти всички й обърнали гръб.

Историята на Сандра Брайдуел е сложна и запленяваща, като една от онези ренесансови картини, в които лицето на жената е наполовина в сянка, наполовина в светлина – невинност, преливаща в мистерия, може би дори в злина.

Нейното начало

Родът на Сандра Брайдуел няма корени във висшето общество от квартала на богатите в Далас – така нареченият Парк Ситис (Хайланд Парк и Юнивърсити Парк). Всъщност изкусителната жена, която обичала шампанско и пътувания до Ню Йорк, карала скъпи коли и ходела на гурме кулинарни курсове за забавление, не се била родила със сребърна лъжица в устата. Нейните ранни години били белязани от несигурност и изпъстрени с малки трагедии.

Тя е родена през 1944 г. в малкото градче Седалия в щата Мисури. Нейните истински родители я изоставили като бебе и тя била осиновена от семейство, което не можело да има деца. Баща й се казвал Артър Пауърс и бил собственик на малка фабрика за бутилиране, а майка й Камил загинала в автомобилна катастрофа, когато Сандра била едва на 3 години. Баща й скоро се оженил повторно. Когато била на 6 години семейството й се преместило в предградие на средната класа в Далас, където баща й продавал гробищни парцели.

Сандра разказвала на приятелите си от детинство, че не се разбира с втората си майка. Веднъж например никой не дошъл на рождения й ден, защото мащехата й била забравила да изпрати покани.

Училищна снимка на Сандра Брайдуел

Сандра завършила гимназия през 1962 г. В училище била винаги порядъчно облечена и имала добри обноски, но не била особено популярна. Красотата й изпъквала още тогава, но не излизала много с момчета.

Макар да изглеждала много уравновесена и понякога леко хладна, нещо в нея карало околните да бъдат предпазливи, сякаш усещали някаква заблуда. Тя постоянно си измисляла истории и често лъжела за миналото си. Веднъж минавала с приятелка покрай много красива и богата къща и Сандра казала, че е израснала в нея. По-късно приятелката й разбрала, че това е лъжа.

Сандра твърдяла, че е учила в престижни частни университети в Далас, но в архивите им отсъства нейното име. В действителност тя учила само една година в обществен колеж, а през 1966 г. вече живеела живота на млада необвързана жена.

Вероятно вследствие на несигурното си и тревожно детство Сандра била развила вкус към изисканите и скъпи неща в живота. Притежавала нежни обноски и умеела да готви. Докато връстниците й си купували филмови списания, тя четяла списания за декор, градинарство, пътувания и рецепти. Инстинктивно знаела какво искат мъжете.

Не след дълго Сандра била заобиколена от мъжко внимание. Започнала да излиза с млад студент по стоматология, който имал амбицията да се превърне в най-добрия зъболекар в Далас. Само след шест седмици той й направил предложение за брак. През май 1967 г. Дейвид Стигал станал първият съпруг на Сандра.

Нейният първи съпруг

Дейвид Стигал бил доста кротък и добре изглеждащ младеж, който вървял по стъпките на своя баща – също стоматолог. Но Дейвид искал да постигне нещо повече в професията си от това да работи в кабинета на баща си. Мечтаел да се превърне в стоматолога на богатите в Далас. Не желаел да се занимава с тривиални неща като поставяне на пломби, а искал да прави пълни реконструкции на зъбите, за които да взима от пациентите по над 10 000 долара. Това били страшно много пари в онези години.

Дейвид Стигал

Стигал заминал за Лос Анджелис, за да се обучава при виден стоматолог, който имал дълъг клиентски списък с холивудски знаменитости. Там се научил как да привлича подходящата клиентела. Двамата със Сандра се присъединили към епископалната църква „Сейнт Майкъл“, която в неделя се пълнена с някои от най-богатите хора в Далас.

Дейвид не бил мислил за сериозна връзка преди да срещне Сандра; тя била първата му приятелка. Той бил доста саможив и отдаден на работата си. Нямал намерение да става част от висшето общество. Но, когато се оженил за Сандра, всичко това се променило.

От самото начало тя с лекота маневрирала в изискания свят на богатите, сякаш това била естествената й среда. Сандра била чудесна домакиня, участвала в кварталния клуб по четене и била председател в готварския клуб. Мечтаела да бъде приета в женската благотворителна организация, но това така и не се случило. Често доста се изхвърляла в разходите си за най-обикновени неща. Веднъж например се появила на детски рожден ден с огромен букет от балони за 30 долара. Всички останали майки били купили подаръци, струващи не повече от 5 долара. Друг път двамата с мъжа й били поканени на дворно барбекю и домакините й предложили бира. „Аз не пия бира“ – казала тя с известна доза презрение и надменност в гласа.

Истината е, че Дейвид също се наслаждавал на изискания живот. Не се справял добре с общуването по партита, но Сандра му помагала. Общуването с даласката върхушка със сигурност не наранило практиката му. Той най-накрая печелел пари – приходите му се утроили. Семейство Стигал опитало вкуса на добрия живот, който живеели старите богати семейства в Далас, и той определено им се усладил. Скоро вече се опитвали да живеят като хората, на чийто партита били канени.

През 1973 г. те вече се били преместили в изискан квартал, купувайки къща за 65 000 долара, за чийто ремонт хвърлили още 45 000 долара. Сандра се грижела за сметките в домакинството, а Дейвид ходел на работа с новия си кадилак, облечен в спортно сако за 300 долара. Имали прислужница, която живеела с тях, а покупките им се доставяли от шикозен магазин за хранителни стоки. Дори вече се оглеждали за нова, много по-голяма къща в Хайланд парк.

Двамата харчели все повече и повече. Сандра наела известен вътрешен дизайнер да украси дома им с антики за 35 000 долара. Къщата заприличала на Версайския дворец.

По времето, когато се родило третото им дете през 1974 г., дълговете им вече излизали от контрол. Двамата сякаш се надпреварвали кой ще похарчи повече пари. Данъчните служби запорирали къщата им за неплатени данъци. Семейство Стигал дължало на банката над 30 000 долара. Дейвид престанал да отпраща пациенти с обикновени проблеми при колегите си и започнал сам да ги приема. Работел денонощно, за да плати сметките. Когато приятелки питали Сандра защо харчи толкова много, тя казвала: „Ами Дейвид се справя толкова добре!“.

Научи повече за:   Велма Барфийлд: Бабата отровителка

Но Дейвид Стигал изобщо не се справял добре. Психологът, при който ходел, си спомня, че той бил много притеснен за сметките и страшно уплашен от неодобрението на жена си.

Финансовата картина се влошила през есента на 1974 г. Дейвид взел назаем от баща си 100 000 долара, за да се задържи над водата. Проблемите започвали да се отразяват и на качеството на работата му.

В последните седмици от живота си Дейвид разказвал на приятели как му се иска да си купи порше кабриолет, да замине за Калифорния и да си намери млада блондинка. Животът му у дома бил много нещастен. Сандра и той се карали непрекъснато. Тя дори го обвинявала, че си има любовница. Веднъж Сандра се появила в дома на приятелка с насинено око и казала, че Дейвид я е ударил. Казвала на приятели, че се страхува от избухливия му характер и вече не спи в едно легло с него. Късно вечерта, три седмици преди Дейвид да се самоубие, неговият адвокат Сайдс получил истерично обаждане от Сандра, която казала, че той е много пиян. Адвокатът пристигнал в дома им и заварил Стигал клекнал в килера с насочен към главата му пистолет. Сайдс му взел оръжието без да срещне съпротива.

След онази нощ Сандра казвала на приятелите си, че всичко е наред. Той не би повторил отново опита за самоубийство, защото много обичал децата си. Но на 22 февруари 1975 г. Дейвид повторил и този път успял. Сандра казала на полицията, че е спяла в друго крило на къщата и когато се събудила, намерила Дейвид в локва кръв в леглото му. Стоматологът бил с прерязани китки и с куршум в слепоочието. В ръката си държал пистолет .22 калибър.

Сандра продала къщата за 147 000 долара и получила 160 000 долара от застраховката за живот на Дейвид. Зъболекарската практика на мъртвия й съпруг се продала за по-малко от 15 000 долара. След като платила всички дългове и сметки, тя и децата й все още имали достатъчно пари, за да живеят удобно.

За учудване на Сандра много от приятелите на Дейвид се обърнали срещу нея. На погребението му се носел шепот от уста на уста, всички говорели как Дейвид се бил опитвал да спре разхищенията на Сандра, защото чувствал, че тя ще го съсипе.

Фантазията на Сандра за преуспялото малко семейство, което се издига във висшето общество, се сринала на пух и прах. Време било да събере парчетата и да започне живота си отначало.

Нейният втори съпруг

Когато Дейвид Стигал умрял, Сандра останала сама със своя 7-годишен син и двете си дъщери – на 4 и на 1 година. Нямала работа. Красивата млада вдовица като че ли нямала друг избор, освен да си намери друг мъж.

Често говорела как тя и децата й имат нужда от мъж. Сандра търсела мъже така, както другите хора търсят работа. Това бил нейният начин за оцеляване.

Старите приятели на Дейвид Стигал я ненавиждали, но много от новите й приятели и съседи били готови да й помогнат. Не след дълго Сандра започнала да излиза отново. А съпругите от Хайланд Парк, които й уреждали срещи с техните разведени приятели, открили нещо много бързо: сладострастната и омайна Сандра била забележително привлекателна за мъжете. Тя знаела как да ги ласкае и знаела как да флиртува с тях. Някои описвали чара й като „чудна аура на малко момиченце“, а други – „пресметлива женственост“.

Сандра не се обличала провокативно и не била чак толкова по-красива от другите жени. Но мъжете били очаровани от нея. Тя се взирала с големите си очи в техните, попивайки всяка тяхна дума и това ги карало да чувстват като единствения човек в стаята.

Скоро хората научили и още нещо за Сандра. Тя не се притеснявала да преследва някого, когото харесва. Три месеца след смъртта на Дейвид, тя споделила с приятелка имената на трима мъже, с които би искала да се срещне. И тримата били милионери.

Без съмнение Сандра се целела в богати мъже. Банкер от Далас, който представил Сандра на свой приятел – заможен ерген от Арканзас, разказва: „Той се върна от срещата луд по нея. После се качи на самолета за Арканзас в понеделник сутринта. В понеделник вечерта някой почукал на вратата му – Сандра. Тя го била последвала до дома му. Получила се грозна сцена, защото приятелят ми бил с гаджето си, когато тя се появила“.

Друг богат инвеститор си спомня, че още на третата им среща тя вече му казвала „обичам те“ и го наричала „мили“. Най-прочутата й връзка след смъртта на първия й съпруг е тази с ресторантьора Норман Бринкър, който е създател на концепцията за салатен бар, който точно тогава бил в разгара на бурен развод. Апартаментът на Сандра бил разбит, а на огледалото й имало заплаха, изписана с червило. Тя разказала на приятелките си, че е била замеряна с нож от някаква жена. Бринкър дори и наел бодигард за известно време. Тези истории създали вълнение, което почти никога не се случва в обикновено спокойната общност на Парк Ситис.

Преди да срещне забавния и чаровен хотелиер и инвеститор Боби Брайдуел Сандра вече била тема на горещи спекулации. В консервативния Парк Ситис, където къщите са пълни с изискани мебели, стари картини и камериерки, където майките карат шевролет „Събърбан“, а бащите си тръгват рано от работа, за да тренират футболния отбор на децата си, Сандра откровено се отличавала. Но нейното минало нямало никакво значение за Боби Брайдуел – син на петролен магнат, с чудесно чувство за хумор и вкус към забавленията.

Сандра, която отдавна крояла планове как да се срещне с него, се появила изневиделица в дома на техни общи приятели, където той бил поканен на вечеря. Боби бил очарован от нея. Годината била 1977-а и Боби минавал през грозен развод. Първата му съпруга била обявила, че е влюбена в треньора си по конна езда.

Сандра се появила в живота му в точния момент. Тя обичала да излиза също като него и се оказало, че споделят общи интереси. Тя си била направила труда да прочете няколко книги за конни надбягвания, тъй като знаела, че Боби обича този спорт. Той обичал да бъде душата на компанията и тя оставила тази роля на него.

След бурен романс двамата се оженили на 26 юни 1978 г. Сандра Брайдуел излетяла още по-високо в далаското висше общество. Получавала покани за изискани събития, предлагали й най-добрите маси в заведенията и отсядала в най-шикозните хотели.

Боби дори осиновил децата й, давайки им своята изтъкната фамилия Брайдуел. Сандра купувала прекалено разкошни подаръци за своите нови приятели и някои от тях смятали, че тя прекалява. Мнозина я харесвали и скоро се улавяли, че сякаш са омагьосани от нея. Изпитвали желание да й угаждат с дребни услуги, като например да й купят нещо от магазина или да гледат децата й, докато тя обядва в някой изискан ресторант.

Сандра и нейният втори съпруг Боби Брайдуел

Приятелите продължили да помагат на Сандра – особено след шокиращите новини през 1980 г., че Боби Брайдуел е болен от рак. Злополучната Сандра Брайдуел почти била успяла да се установи в обществото и ето че се озовала в центъра на поредната трагедия. В началото съпругът й продължил да работи с обичайното темпо, но с идването на 1981 г. започнал да губи тегло и да прекарва все повече време в леглото си.

За да разберем как смъртта на Брайдуел превръща Сандра в обект на слухове и спекулации трябва да подчертаем, че Боби бил обожаван от своето обкръжение. Той бил като герой от роман на Фицджералд – облечен в спортно сако, смеещ се по-шумно от всеки друг в стаята и последният, който си тръгва от партито.

Последните месеци на Боби Брайдуел би трябвало да пробудят онзи тип любяща и сърдечна съпричастност, която изплува у хората в тежки моменти. Вместо това в душите на неговите приятели се трупала все по-голяма горчивина и тя била насочена към неговата съпруга, защото докато Боби лежал на смъртния си одър, Сандра Брайдуел правела основен ремонт на техния дом в Хайланд Парк. Мнозина смятали действията й за възмутителни.

Пролетта на 1982 г. Сандра помолила своите съседи да приютят Боби при тях за около седмица, докато приключи поставянето на отоплителната инсталация. Той никога не се върнал вкъщи. Останал у съседите три седмици и накрая баща му се намесил и преместил сина си в апартамент в един от своите хотели. Един по един приятелите, които се били грижили за децата й и й били помагали, докато Боби бил болен, без да получат благодарност за това, започвали да се отдръпват от нея.

Сандра била много изискваща към времето на другите. Обаждала се постоянно по телефона, говорейки до безкрай и дори идвала непоканена в домовете на хората без да си тръгне. Не разбирала от учтиви намеци, че човек си има друга работа и й е време да си ходи. Налагало се буквално да я изпращат до вратата и да я хлопват под носа й, от което тя естествено се обиждала.

Боби останал в хотелската стая до края на април и после прекарал последните две седмици от живота си в болницата. Ремонтът в дома му продължавал с пълна пара.

Той починал на 9 май 1982 г. Няколко седмици по-късно Сандра заминала на почивка в Хавай с трите си деца. Имала нужда да се откъсне от света, който се разпадал около нея.

Научи повече за:   Американско престъпление: Убийството на Силвия Лайкънс

Тя може би не го осъзнавала, но кликата на висшето общество лека-полека я отлъчвала от редиците си. Приказките зад гърба й нараствали като лавина от слухове и инсинуации, целящи да сринат репутацията й. Според резервираното общество на Парк Ситис тя била прекрачила границите на добрия вкус. Няколко месеца по-късно приказките щели да придобият зловещи окраски, когато една от приятелките на Сандра била открита мъртва.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Смъртта на Бетси Багуел

Онкологът на Боби Брайдуел д-р Джон Багуел бил един от най-видните лекари в Далас. Професионалист, който отивал в болницата в ранни зори и оставал до късна доба. Неговата съпруга Бетси била типичната домакиня и майка от Хайланд Парк.

Бетси Багуел живеела спокойния и стабилен живот, който Сандра Брайдуел от толкова отдавна се опитвала да постигне. Докато Боби умирал от рак, Сандра станала много близка със семейство Багуел. Бетси била известна със съчувствието и подкрепата, които оказвала на пациентите на нейния съпруг и техните семейства. След смъртта на Боби тя и Сандра заминали заедно на кратка ваканция. Сандра започнала да я нарича „най-добрата ми приятелка“.

Бетси Багуел

Въпреки това обаче семейство Багуел започнали да странят от нея. Подобно на много други, които някога били нейни приятели, те чувствали, че Сандра ги задушава с непрестанните си молби за услуги. В една юлска вечер тя се обадила на Джон и му казала, че е закъсала с колата си. Той неохотно се съгласил да й помогне. Когато стигнал на мястото видял, че полицай вече е спрял да й помогне. Колата й запалила веднага. Впоследствие доктор Багуел казал на разследващите, че според него Сандра го е излъгала за повредата, за да го примами извън дома му. Той й казал да се маха от живота им. Предупредил Бетси да стои далеч от нея.

Но няколко дни по-късно, на 16 юли, Бетси получила обаждане от Сандра. Тя била разстроена от писмо, написано от друга жена до Боби, което било намерила. Писмото, скрито в рамката на фотография, показвало, че Боби й е изневерявал. Бетси чувствала, че нещо не е както трябва в тази история. Тя споделила съмненията си със своя съпруг и с две от приятелките си. Самата Сандра отрича съществуването на подобно писмо по-късно пред полицията.

Същият следобед Бетси получила още едно обаждане от Сандра. Колата й отново се била повредила, този път пред църквата, и тя имала нужда от помощ. Бетси не могла да откаже. Тя я закарала до рент-а-кар фирма, но Сандра си била забравила книжката и не могла да вземе кола под наем. Тогава Бетси я върнала обратно пред църквата, където колата на Сандра запалила без никакъв проблем. Според показанията на Сандра двете се разделили тогава.

В 20:20 часа вечерта полицията намерила Бетси Багуел на един паркинг в колата й с куршум в слепоочието и револвер в ръка. Смъртта й била обявена за самоубийство.

Никой от познатите й не можел да повярва, че Бетси се е самоубила. Тя била казала на децата си същия следобед да не се „тъпчат“, защото ще готви вечеря. Оръжието, намерено в ръката й, било откраднато, но собственикът не го бил обявил в полицията. Властите и приятелите на Бетси се питали как жена, която няма никакъв опит с оръжия, би могла да се сдобие с краден револвер. Защо просто не е отишла да си купи от магазина?

Но областният съдебен лекар нарекъл смъртта на Бетси „класически пример за самоубийство“. Експертизата показала следи от барут, кръв и тъкани по ръката й.

Въпреки това познатите на Бетси не били убедени. Нейната смърт отбелязва превратния момент в отношението на хората в Парк Ситис към Сандра Брайдуел. Внезапно всички станали особено предпазливи към нея. Осъзнали, че всъщност не я познават наистина, а единствено от собствените й разкази.

Криела ли се в нея друга Сандра Брайдуел – черна вдовица с фатално ужилване? Или била просто жертва на обстоятелствата, оклеветена несправедливо от сплетниците в Хайланд Парк? Нито полицията, нито наетите частни детективи успели да открият доказателства за убийство. Сандра изглеждала съкрушена от загубата на най-добрата си приятелка. Дори да чувала слуховете, тя не паднала толкова ниско, че да го покаже. Оставайки в голямата къща в Хайланд Парк, която Боби й бил оставил, Сандра се опитвала да събере парчетата от живота си. Купила си нов двуместен мерцедес, а с парите, събрани в памет на Боби, помогнала да се организира летен лагер за деца, болни от рак.

Сандра намерила нови приятели и нещата постепенно започнали да се движат напред. И тогава, през лятото на 1984 г., срещнала нов мъж. Името му било Алан Рериг. Скоро той се влюбил лудо в нея. И също толкова скоро щял да умре.

Нейният трети съпруг

Израствайки в Оклахома, Алан Рериг бил любимец на всички в родния си град Едмонд. Той бил спортна звезда в гимназията и момичетата го обожавали. Получил стипендия за щатския университет в Оклахома, където получил диплома за учител по физкултура.

Алан Рериг

Първоначално Рериг възнамерявал да се върне у дома след дипломирането си и да работи като треньор в гимназията. Но, повлиян от приятели, решил да стане професионален състезател по голф и заминал за Финикс, Аризона.

За първи път в живота си Алан се провалял в нещо. Наложило му се да работи като сервитьор, за да се прехранва. След две години се върнал в Оклахома, където решил да се пробва в петролния бизнес. Но цените на петрола в щата се сринали и Рериг се оказал без пари и без работа. На 29 години не бил постигнал нищо.

През лятото на 1984 г. Алан решил да се премести в Далас, където си намерил работа във фирма за недвижими имоти при приятел от колежа. С начална заплата от 24 000 долара годишно той започвал от дъното на стълбицата.

В деня след пристигането му в Далас Алан отишъл с колата си на авеню „Лорейн“ – една от най-хубавите улици в Хайланд Парк. Знаел, че понякога именията отдават под наем гаражи, преустроени в апартаменти. Там зърнал красива жена, която говорела с градинаря си на предната морава. Рериг излязъл от колата си, приближил се към нея и я попитал дали знае някой да дава стая под наем наблизо. Разговорът им потръгнал. Тя се представила като Сандра Брайдуел.

Периодът на ухажване приключил бързо. Пет месеца по-късно двамата обявили годежа си и на 8 декември 1984 г. се венчали. Алан бил на 29 години, а Сандра на 40.

Алан казвал на приятелите и майка си, че съдбата го е събрала със Сандра. Той обожавал трите й деца и я съжалявал заради нейните предишни злощастни бракове. Сандра го била оставила с впечатлението, че първият й съпруг е починал от мозъчна аневризма.

Сандра била изискана и елегантна жена, каквато Алан не бил срещал никога в Оклахома и му отнело известно време да свикне със стила й. Той бил изумен, когато я завел на футболен мач и тя отказала да яде хотдог, за да не се изцапа.

Красивата вдовица от Далас имала и друга страна, която Алан намирал за привлекателна. Тя била внимателна и щедра. Подарявала на него и приятелите му билети за концерти и мачове на първите редове и била винаги готова да помогне в нужда.

Малцина от приятелите на Рериг смятали, че връзката им ще приключи с женитба. Според тях тя го използвала като трофей, подобно на възрастен мъж, който има връзка с много младо момиче. Приятелите на Сандра пък смятали, че Алан е златотърсач.

Връзката им щяла да приключи със смъртта на Рериг, а Сандра нямало вече да бъде просто обект на квартални клюки, а щяла да се превърне в мишена на полицейско разследване.

Бърза сватба

През есента на 1984 г. Алан казал на приятелите си, че Сандра е бременна и настоява за сватба. Младият мъж не знаел какво да прави – имал нужда от време да помисли. Но според приятелки на Сандра, тя била претърпяла хистеректомия преди да го срещне и му била казала, че не може да има деца. Очевидно някой от двамата не казвал истината.

Сандра Брайдуел и нейният трети съпруг Алан Рериг

Сватбата била набързо организирана и само няколко седмици след това Сандра се обадила на Алан, за да му каже, че се връща от болницата, където е пометнала.

Само шест седмици след сватбата нещата се объркали. Сандра била продала големия си дом и двамата живеели в двуетажна къща в Юнивърсити Парк. Тя се оплаквала, че Алан се е превърнал във финансово бреме. Не можела да разбере защо харчи толкова много. Междувременно приятелите на Алан гледали с изумление как тя натрупва над 20 000 долара дълг в кредитната му карта. Кредиторите започвали да го притесняват по телефона по три пъти на ден. Той отказвал да пита Сандра с колко пари разполага. Не искал тя да си мисли, че е с нея заради това.

Двамата се карали за възпитанието на децата. Един ден Алан открил, че любимите му стикове за голф са откраднати от колата му и обвинил за това Сандра. Тя казвала на приятелите си, че той вече не се интересува сексуално от нея и дори се била обадила на майка му, обвинявайки Алан, че има любовница.

През лятото на 1985 г. Сандра започнала да споделя тревогите си, че Алан може да я убие. Тя била наела частен детектив да го следи. Оплаквала се на приятелите си, че той има сериозен проблем с хазарта и е затънал в дългове. Познатите на Алан обаче твърдят, че тези обвинения са абсурдни.

Двамата се разделят през ноември 1985 г. и Алан отишъл да живее при приятеля си Фил Аскю. Сандра започнала да проучва какви са възможностите й за развод, но така й не подала молба вероятно от страх, че съдът ще му присъди половината от имуществото й.

Научи повече за:   Даян Даунс: Детеубийца или невинна жертва?

На 5 декември, два дни преди Алан да изчезне, той казал на Фил Аскю, че смята да провери точно за какво Сандра е похарчила парите от кредитната му карта. Следващата събота трябвало да се срещне със Сандра, за да изнесе багажа си от къщата им. Той бил нервен, защото не я бил виждал от цял месец. Същата вечер щял да се види на вечеря с Фил.

Алан тръгнал за срещата със Сандра в 16:50 ч. и никога не се върнал. Тя се обадила на приятеля му Фил Аскю ядосана, че Алан не е дошъл и добавила, че това е типично за него.

Макар Алан да не се появил в събота, нито в неделя, тя не подала сигнал за изчезването му в полицията. Когато той не отишъл на работа в понеделник, шефовете му се притеснили, че нещо не е наред и се свързали с нея. Сандра и тогава не подала сигнал. Фил Аскю съобщил за изчезването на своя приятел в 20:00 часа в понеделник.

В мразовитата сряда вечер два дни по-късно двама полицейски служители от Оклахома Сити обикаляли югозападната част на града. Те се натъкнали на форд „Бронко“ с тексаски номера, паркиран край трафопост.

Вътре, простреляно два пъти с пистолет .38 кал., открили замразеното тяло на Алан Рериг. Датата била 11 декември 1985 – една година и три дни след сватбата на Алан и Сандра.

Разследването

Полицаите от Оклахома Сити се обадили на Сандра, но не успели да й съобщят за смъртта на Алан. Тя ги попитала: „Лоши новини ли са?“ – и щом й потвърдили, не попитала какво се е случило, а им казала да се обадят на неговия приятел Рон Барнс в Оклахома.

Полицаите били объркани от реакцията й, но сметнали, че може би, подозирайки най-лошото, скърбящата съпруга би искала новината да й бъде съобщена от по-близък човек.

Когато Рон Барнс й се обадил малко по-късно и й казал за смъртта на Алан, Сандра изпаднала в истерия. Плакала цяла нощ и казвала на приятелите си, дошли да я утешават: „Никой никога няма да ме обича повече!“.

Поредната смърт. Сандра изглеждала опустошена в седмицата преди погребението. Поведението й било също толкова объркващо, колкото и в последните дни на Боби Брайдуел. Тя поръчала най-евтиния ковчег, което вбесило роднините му, но Сандра настоявала, че покойникът би искал това. Накрая казала, че е забравила чековата си книжка и не могла да плати за погребението. Наложило се други да се погрижат. На погребението дошли около 400 души, от които само един бил приятел на Сандра.

Сандра била разпитана от детективите в Оклахома в деня преди погребението. Задали й много въпроси за миналото й. Защо била казала на семейството на Алан, че първият й съпруг е починал от мозъчна аневризма, когато всъщност се бил самоубил? Искали да разговарят с нея и с децата й след погребението. Но Сандра побързала да замине обратно за Далас само часове след опелото.

Двамата детективи, разследващи случая – Стив Пачеко и Рон Мичъл – пристигнали в Далас следващата седмица и направили неочаквано посещение в дома на Сандра. Там научили нещо, което щяло да промени цялото естество на разследването – Сандра им съобщила, че вече е наела адвокат, който я бил посъветвал да не говори с полицията. Когато поискали да снемат отпечатъците й и да вземат проби от косата й, тя отказала.

Адвокатът на Сандра бил един от най-страховитите криминални защитници в Далас – Винсънт Перини. Той написал писмо до полицията в Оклахома Сити, настоявайки никога повече да не се опитват да говорят със Сандра или с децата й. Перини наел частен детектив, който да разследва случая, на когото Сандра казала, че Алан е бил замесен с наркодилъри и тя се страхува за живота си.

Междувременно детективите упорито проследявали движенията на Сандра. Искали да знаят точно къде е била в съботата, в която Алан изчезнал. Познатите на Сандра и Алан обаче давали противоречиви показания. Приятелят на Алан Фил Аскю казал, че Сандра му се била обадила в 18:15 часа. Но приятелката на Сандра Барбара Франкс твърдяла, че е говорила по телефона с нея между 18:00 и 18:30 часа, за да потвърдят срещата си за вечеря.

Няколко дни след посещението на детективите в дома й адвокат Перини посъветвал Сандра да се подложи на детектор на лъжата. Тя се явила на два теста – на 23 и на 30 декември, като от първия излязла разплакана и казала, че се е провалила на два ключови въпроса.

През лятото на 1986 г. Сандра била подгонена и от майката на Алан. Глория Рериг отишла в дома й, за да прибере вещите на сина си, но Сандра й затръшнала вратата под носа. Тогава тя се обърнала към съда с искането Сандра да бъде отстранена като управител на имуществото на Алан под предлог, че е заподозряна в неговото убийство. Сандра щяла да прибере 220 000 долара от застраховката за живот на Алан и Глория не искала тези пари да попаднат в ръцете й. След дълги съдебни маневри Сандра се принудила да отстъпи и се стигнало до споразумение за подялба на парите.

Нов живот

По-малко от година след смъртта на Алан Сандра напуснала Далас завинаги, премествайки семейството си в района на Сан Франциско, Калифорния. Тя пренесла чара си в Белведере, където се завъртяла в нов кръг от богати мъже, които наивно се хващали на личната й история, която често включвала разкази за доверителен фонд, от който скоро щяла да вземе пари. Един мъж й дал на заем 23 000 долара. Друг й прехвърлил над 70 000 долара, които изтеглил от пенсионния си фонд. Никой от тях не получил нито цент от парите си обратно, въпреки че я дали на съд. Скоро слуховете за нея, които се носели в Далас, намерили своя път до Сан Франциско. Хората й обърнали гръб.

В началото на 90-те години Сандра вече била напуснала Калифорния и живеела в луксозния апартамент на свой приятел в Бостън. Живяла и на други места, като Кънектикът и Хавай. Но новите адреси не означавали промяна на методите й. Използвайки номерата на социалните осигуровки на други хора, тя си изкарвала кредитни карти, с които правела големи поръчки. Списъкът с жертви включвал и нейните три деца, чието кредитно досие успяла да унищожи.

Сандра Брайдуел с трите й деца и Алан Рериг

С настъпването на XXІ век застаряващата Сандра вече използвала религията вместо сексуалността си, за да привлича нови жертви. Същността на историята й се въртяла около идеята, че е мисионер, който пътува по света, за да помага на сираци. Както винаги тя имала подход в това да кара хората да правят каквото иска. Веднъж например в Алабама се сприятелила с мъж и жена, собственици на мотел. Въпреки че не била в състояние да плати за стаята си, тя някак си успяла да ги убеди да й дадат пари и храна.

Залавяне и осъждане

В един момент Сандра се преместила в Атланта и сменила името си на Камил Бридуел. Там убедила жена, с която се запознала в църквата, да си поделят наема на скъп апартамент. Скоро новата съквартирантка на Сандра се оказала в положението да покрива всички разходи в очакване да си получи парите обратно от доверителния фонд, който не съществувал.

През 2006 г. Сандра изникнала в Северна Каролина под името Камил Бауърс. През септември се нанесла да живее в дома на 77-годишната старица Сю Моузли, чиято къща струвала 1 милион долара. Сандра сключила сделка с нейния син Джим да се грижи за майка му в замяна на храна и покрив над главата.

Докато изграждала име на раболепна и набожна християнка в новата общност, Сандра се заела да сложи ръка на финансите на Моузли. Тя пренасочила пенсията на старицата към нова сметка, източила парите от ипотеката, натрупала кредити и използвала парите от банковата й сметка за спа процедури и скъпи обувки.

Джим Моузли ставал все по-подозрителен към съквартирантката на майка си и съмненията му се потвърдили, когато се натъкнал на дълга статия в даласки вестник, описваща бурния живот на Сандра. Джим разпознал жената от снимките, свързал се с полицията и им помогнал да й устроят капан. Арестували я на 2 март 2007 г. по обвинение в кражба на самоличност и измама.

63-годишната Сандра Брайдуел
63-годишната Сандра Брайдуел

През февруари 2008 г. 63-годишната Сандра, бледа като призрак и окована с белезници, влиза в съда, за да чуе присъдата си. Въпреки обстоятелствата, тя се държала с високомерно достойнство, а окото й не мигнало, когато срещнала погледа на Глория Рериг, която седяла на първия ред.  Майката на Алан отдавна била чакала този момент и макар съдебното заседание да нямало нищо общо със смъртта на сина й, тя носела значка с неговия лик на ревера си.

Сандра Брайдуел пледирала виновна по обвиненията и получила присъда от 2 години затвор и глоба от 250 000 долара.

Убийството на Алан Рериг остава неразкрито до ден днешен.


Източници: oakcliff.advocatemag.com, murderpedia.org, dmagazine.com, biography.com, dallasobserver.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
3 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Пич от класа
Пич от класа
31.05.2019 22:29

Повечето златотърсачки са такива, ако не те убият физически ще те убият психически.

Таня
Таня
03.06.2019 21:47

Поредна разтърсваща история в която не може да не се зачуди човек що за изроди тъпкат по тази земя

Даниела
Даниела
15.06.2019 16:29

Страхотна история! Следя статиите с интерес. Наскоро се запознах със случая на Мадлин Маккан. Ще съм много благодарна ако напишете нещичко за нея!