Не казвай сбогом: Изчезването на Джоан Риш

Не казвай сбогом: Изчезването на Джоан Риш

Джоан Риш е щастливо омъжена домакиня и майка от Масачузетс, чийто живот изглеждал перфектен за близки и познати. Красива, мила и изпълнена с предана всеотдайност към съпруга си и двете им деца. Но един ден тя изчезва загадъчно и безследно…

Джоан Риш е родена на 12 май 1930 г. Трагедията я застига рано още в детството й, когато през 1940 г. и двамата й родители загиват в подозрителен пожар. След смъртта им тя отива да живее при роднини, които я осиновяват, но след известно време става ясно, че бащата й е посягал сексуално, което довежда до разпада на семейството.

През 1952 г. Джоан получава диплома по Английска литература и започва работа като секретарка в издателство. След около две години се запознава с бъдещия си съпруг Мартин на футболна среща. Родени в Бруклин, двамата веднага намират много общи неща и не след дълго Джоан напуска работата си като асистент-редактор в издателска къща в Ню Йорк Сити, за да създаде семейство с Мартин.

Младата двойка създава две деца – Лилиан и Дейвид – преди да се премести в модерен дом в заможното градче Линкълн в щата Масачузетс през 1961 г. Джоан остава вкъщи, за да гледа децата и да се грижи за дома, а Мартин работи като изпълнителен директор в компания за хартия.

„Мисля, че бяха изключително щастливи. Имаха красив дом, две прекрасни деца и живееха в разбирателство, доколкото ми е известно“ – казва втората майка на Джоан Алис Натрас.

Джоан Риш с двете й деца

Всички познавали Джоан като много щедра душа. Тя плащала стоматологичните грижи на доведената си сестра и често се тревожела за финансовото положение на втората си майка Алис. Понякога споделяла, че когато децата пораснат, иска да стане учителка.

На 24 октомври 1961 г. рано сутринта Мартин заминава на командировка в Ню Йорк, оставяйки съпругата си у дома с децата. Същата сутрин не се случва нищо особено. Джоан оставила малкия Дейвид при съседката Барбара Баркър и завела 4-годишната Лилиан на зъболекар. След прегледа двете отишли на пазар и после се прибрали у дома за обяд.

Когато се прибрали вкъщи след посещението при стоматолога, Джоан сложила 2-годишния Дейвид да спи. Докато малкият дремвал, тя изпратила Лилиан в дома на г-жа Баркър да си играе със сина й Дъглас, който бил на същата възраст. Къщите на улица „Олд Бедфорд“ били на голямо разстояние една от други, оградени с огромни дървета, даващи на имотите усамотение.

Случилото се впоследствие е обвито в мистерия и конспирации.

Около 15:40 ч. г-жа Баркър завела малката Лилиан обратно до дома й, предполагайки, че майка й е вътре и отишла на пазар. Когато се върнала в 16:15 ч., Лилиан се появила на входната й врата и обяснила през плач, че майка й е изчезнала и че „цялата кухня е в червена боя“. Барбара отишла с нея до дома й, където я очаквала стряскаща картина.

Научи повече за:   Уморена от глад и мъчения: Виктория Климбие

Онова, което видяла Лилиан, не било червена боя.

Стените били опръскани с кръв, а на пода имало малка локва. Капки от кръв водели чак до детската стая на Дейвид, където бебето се късало от рев. Кървавата следа водела и навън до багажника на колата. На пода се търкаляла ролка кухненска хартия, която очевидно била използвана за бърсане на кръвта – вероятно от нечия ръка. Бебешките дрехи на Дейвид също били използвани за парцали и лежали захвърлени на пода.

Стените били опръскани с кръв, а на пода имало малка локва

Кръв била открита не само в кухнята, но и в другите стаи, както и навън. Капка с диаметър 3.2 мм се виждала на първото стъпало на стълбището, още две – горните стъпала. Осем кървави капки били открити в спалнята на родителите и една край прозорец в детската стая.

Колата на Джоан била оцапана с кръв на три места: десният заден калник; лявата страна на капака, близо до предното стъкло; и точно в центъра на багажника. Разследващите смятали последната следа за доста озадачаваща.

Колата на Джоан била оцапана с кръв на три места

Телефонът бил изтръгнат от стената и захвърлен в кошчето за боклук, преместено от обичайното му място под мивката в средата на стаята, а телефонният указател бил отворен на страниците със спешни номера. Последвалата проверка установила, че от дома не е правено телефонно обаждане.

Мартин Риш, който се прибрал по спешност от командировката си, обяснил на полицията, че празната бутилка от алкохол в кошчето е изпита от него и съпругата му предната вечер, но не знаел нищо за бирените бутилки, намерени в боклука.

Експертизата показала, че кръвта е от нулева кръвна група, като тази на Джоан и че вероятно е дошла от повърхностна рана. На стената до телефона бил открит неидентифициран кървав отпечатък от палец. В идващите години щели да бъдат снети пръстови отпечатъци от над 5 000 души в опит да се намери съвпадение, но без успех.

Всичко друго в дома изглеждало на мястото си и нищо не било откраднато, което накарало полицията да изключи версията за обир. Всъщност, с изключение на пръските кръв и една преобърната масичка, къщата била безупречно чиста и подредена. Със сигурност не изглеждало, че тук се е случила насилствена борба.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Според изчисленията на разследващите след сутрешния пазар Джоан не би трябвало да има у себе си повече от 10 долара. Първоначалната им теория била, че тя е отвлечена. Но показанията на очевидци усложнили нещата.

Барбара Баркър казала на полицията, че е забелязала Джоан да ходи бързо с протегнати ръце от колата й, паркирана в алеята, към гаража, в около 14:15 ч. Сякаш носела нещо червено в едната си ръка. Друга съседка казала на полицията, че приблизително в 15:20 ч. е видяла мръсен, син двуцветен автомобил, вероятно произведен от „Дженеръл Мотърс“, паркиран зад колата на Джоан.

Научи повече за:   Харис и Клеболд: Клането в гимназията Колумбайн

Докато новините за изчезването на Джоан си пробивали път из градчето Линкълн, полицията започнала да получава сигнали от хора, вярващи, че са видели изчезналата домакиня в онзи съдбовен следобед.

Няколко мотористи съобщили, че са видели Джоан да ходи пеша по Път 128 в съседния град Уолтъм, разположен в близост до изкуственото езеро, известно като резервоара Кеймбридж. Полицията приела много сериозно този сигнал и претърсила старателно езерото с надеждата, че ще се натъкне на някакви улики. Търсенето било безплодно.

Друг очевидец казал, че е забелязал Джоан в около 14:15 ч. в деня на изчезването й. Жена с нейното описание вървяла край Път 2А, на около 200 м от дома й. Носела широко сиво палто, стигащо до коленете й, а на главата си носела кърпа, вързана по особен начин под брадичката. Сякаш се опитвала да скрие част от лицето си. „Тътреше се приведена сякаш й беше студено“, казал свидетелят.

Скоро след това дошъл още един сигнал. Този път човекът на телефона казал, че също е забелязал жена с горното описание, но добавил, че по краката й имало кръв. Тя ходела по Път 128 като замаяна и като че ли придържала нещо до корема си. „Влачеше се тежко с наведена глава“, казал той.

Възможно ли е това да е била Джоан и ако е така, какво е правила? Във всички тези подадени сигнали очевидците описвали дрехите и поведението й по сходен начин. Разследващите се опитали да намерят тази жена, проверявайки всяка болница в района. Никога не успели да потвърдят или отрекат, че това е била Джоан.

Случаят приел още по-загадъчен обрат, когато детективите открили, че преди изчезването й Джоан е взимала от библиотеката голям брой книги на тема убийства и изчезвания. Една от тях е „В търсене на Ричард Торп“ от Джерард Тикъл, разказваща за ученик, който изчезва нарочно. Друга е романът на Елизабет Боуън „Смърт на сърцето“, описваща безследното изчезване на едно сираче. Но книгата, която почти напълно съвпада с така нареченото местопрестъпление в дома на семейство Риш, е „Без следа“, следваща историята на жена, която опръсква стените в дома си със собствената си кръв, преди да изчезне.

Тези открития довеждат до лавина от слухове и спекулации.

Мнозина се заиграват с теорията, че Джоан, отегчена от семейния живот, след като изоставила динамичната си кариера в Ню Йорк, е режисирала собственото си изчезване. Семейството и приятелите й обаче казват, че тя е всеотдайна майка и не би помислила да изостави децата си.

Научи повече за:   Американско престъпление: Убийството на Силвия Лайкънс

Доста от местните жители на град Линкълн предполагат, че образът на щастливо семейство е просто фасада и Джоан и Мартин са имали извънбрачни афери. Тяхната теория е, че Джоан е станала жертва на любовна кавга, преминала в насилие.

Другата теория не е толкова романтична: Джоан е станала жертва на садистично убийство, спонтанен аборт или инцидент и тялото й лежи някъде, все още неоткрито.

Мартин Риш

През годините Мартин Риш все така таял надеждата, че един ден съпругата му ще се върне. Той избрал да вярва, че тя е получила амнезия и все някога ще си спомни коя е. Останал да живее в семейния им дом след нейното изчезване и го запазил същия. Въпреки безбройните фалшиви обаждания, които получавал, Мартин отказал да смени телефонния си номер в случай, че Джоан реши да се обади. Тя никога не го направила и никога не се върнала у дома, но той отказал да я обяви за мъртва. Мартин Риш отишъл в гроба през 2009 г. без да разбере какво се е случило със съпругата му.

Възможно ли е Джоан да е изоставила живота си, за да започне начисто? Това е теорията, в която авантюристът във всеки от нас би искал да повярва. Дали е възможна? Напълно. Със сигурност е по-привлекателна от зловещата алтернатива тя да е мъртва.

Нейното изключително озадачаващо изчезване се превръща в една от най-големите мистерии в Нова Англия през XX в. и до ден днешен никой не знае наистина какво точно се е случило с Джоан Риш. Историята й служи като основно вдъхновение на авторката Джилиан Флин за написването на бестселъра „Не казвай сбогом“, по който е създаден и едноименият филм, с участието на Бен Афлек и Розамунд Пайк.

Източници: morbidology.com, wikipedia.org, lifedaily.com, historichorrors.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
2 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Рада
Рада
26.06.2019 20:22

Благодаря ти Силвия, за тази статия!

Таня
Таня
05.12.2021 16:51

Много тъжна и трогателна история. Колко ли му е било трудно и на Мартин да прекара живота си в очакване и неизвестност. Тъжно е и за децата, останали без майка.