Лука Магнота: Убиецът на котки

Лука Магнота: Убиецът на котки

От куфара се носи непоносимо зловоние. Там е от няколко дни. Чистачът го забелязва всеки път, когато мете алеята зад жилищния комплекс. Досега го е пренебрегвал, но миризмата, носеща се от него, става все по-силна и отвратителна – задавящата, сладникава смрад на месо, забравено да гние.

Но дори издайническата миризма не го е подготвила за гледката, която открива вътре – човешки торс с отрязани крайници и глава.

Липсващите части на мъртвеца започват да се появяват една по една в късната пролет на 2012 г. на най-неочаквани места. Лявото стъпало, опаковано като подарък, пристига в офиса на канадския премиер-министър. Пакетът, съдържащ лява човешка ръка, е засечен точно преди да пристигне в централата на Либералната партия.

Но никой не успява да попречи на десните крайници да стигнат до получателите си: две основни училища във Ванкувър, Британска Колумбия. Учебните заведения започват деня си, отваряйки пакети, пълни с отрязани и разлагащи се човешки останки.

Не е особено трудно да се открие кой стои зад тази зловеща шега. Все пак убиецът се е постарал да остави доказателство. За да бъде сигурен, че ще го види целия свят, той е качил в скандалния уебсайт bestgore.com 11-минутно видео, на което се вижда как нарязва жертвата си на парчета.

Повече от година преди миризмата от куфара да оскърби обонянието на чистача, убиецът вече е разследван заради жестоки прояви на насилие. Но не полицията се занимава със случая. Няколко любители на животните обединяват усилия и тръгват по следите му, след като се натъкват на зловещо видео в интернет.

„1 лунатик 1 шило за лед“

В 5 часа сутринта на 26 май 2012 г. Джон Грийн получава съобщение във Фейсбук на мобилния си телефон.

“Хей, може би ще искаш да гледаш това видео“ – гласи то. – „Май това е онзи Лука, когото търсиш“.

Все още под завивките, Грийн кликва върху линка. Веднага му се иска да не го е правил.

Мъж лежи завързан с разперени ръце и крака на легло. Гол е, а видеокамерата е поставена между краката му. Звучи „True Faith“ на „New Order“. Над главата на мъжа виси плакат от филма „Казабланка“. Устата му е покрита с бял плат, а върху очите му има черна превръзка. До него стои фигура в тъмни дрехи. Фигурата се навежда над мъжа и докосва покривалото върху очите му. Кадърът се сменя. Сега тъмната фигура е възседнала мъжа, чиято вързана дясна ръка леко помръдва.

Кадър от видеото със завързания мъж

Секунди по-късно фигурата се изправя, а вързаният мъж се размърдва в леглото. Кадърът отново прекъсва и се връща на мъжа, чиято глава вече е изцяло покрита с черен плат. Десет секунди по-късно тъмната фигура се появява отново, държаща шило за лед в стиснат юмрук. Започва да забива шилото в корема на неподвижното тяло. След това в главата му. После отново в корема.

Музиката продължава да звучи. Тъмната фигура забива шилото си в голия мъж десетки пъти.

„По дяволите!“ – възкликва Грийн на ум. – „Това е Лука! Наистина го направи!“.

Отвратен, но не можещ да откъсне поглед, Джон Грийн става от леглото и отваря видеото в компютъра си, за да го гледа на по-голям екран. Наблюдава как тъмната фигура сваля превръзката от лицето на вече мъртвия мъж, разкривайки азиатските му черти, и започва да нанася разрези с кухненски нож по краката и ръцете му. Следващ кадър. Главата вече е отрязана. Тъмната фигура си играе с нея. После отрязва едната му ръка. Използва я, за да мастурбира.

Грийн потиска поривите си за повръщане и продължава да гледа как изверга с тъмна качулка реже задника на жертвата си с нож и вилица. Някъде отблизо се чува скимтене. Малко черно-бяло кученце е поставено в кадър, за да оближе кръвта от отрязаните крака на трупа.

Едновременно с Джон Грийн стотици онлайн потребители седят като омагьосани пред компютрите си, гледайки как тъмната фигура си играе с отрязаната глава, симулира секс с торса и мастурбира, използвайки отрязаната ръка на жертвата.

Никой не иска да повярва, че това което вижда е истина.

„1 момче 2 котенца“

„Съществува неписано правило в интернет. Нарича се „Правило Нула“. И то гласи: „Не се ебавай с котките““ – Диана Томпсън, анализатор на данни и любител на животните.

Джон Грийн е един от създателите на поверителна Фейсбук група, в която той, Диана Томпсън и други възмутени граждани обединяват усилия в опит да хванат мъжа, отговорен за отвратително видео, озаглавено „1 момче 2 котенца“. Публикувано в Youtube през 2011 г., видеото показва фигура с тъмнозелена качулка, която задушава две тигрови котенца с помощта на прахосмукачка и найлонова торба.

Кадър от видеото „1 момче 2 котенца“

Любителите детективи прекарват хиляди часове онлайн, опитвайки се да установят местонахождението на убиеца на котенцата. Той може да е във всяка точка на света. Започват с предметите в стаята му, които се виждат във видеото. Покривката на леглото е щампована с образ на вълк – къде се продават такива? Какъв модел е прахосмукачката? На записа се чуват гласове, които сякаш говорят на чужд език – може би е руски? Електрическите контакти – европейски или американски? От оскъдния му профил в Youtube разбират, че той харесва филма „Хвани ме, ако можеш“ с Леонардо Дикаприо и приемат това заглавие като лично предизвикателство. Пресяват всяка аудио и визуална следа, която би могла да им помогне да идентифицират фигурата в тъмна качулка.

Всички правилно предполагат, че този болен индивид убива котки, за да привлече внимание. Очевидно е готов на всичко, за да бъде известен. Оказва се, че не грешат.

Скоро разбират с лека тревога, че той вече знае за тях. Проникнал е в групата им чрез фалшив профил и следи внимателно разследването им. Не след дълго получават линк към ново видео, в което същата фигура си играе с вече мъртвите и вкочанени котета. После снимка на котешките трупчета в хладилник. Но това не му е достатъчно. Следва снимка, в която държи котенце, а лицето му е замъглено. Очевидно играта на криеница му харесва.

Снимката със замъгленото лице

Снимката със замъгления му образ раздвижва позамрялото разследване. Постепенно групата активисти стига до заключението, че убиеца на котки се намира някъде в Северна Америка. Но все още не знаят къде точно – Мексико, САЩ, Канада? Не знаят името му и имат съвсем бегла представа как изглежда.

Нещата излизат извън контрол, когато „Рескю Инк“ – група татуирани мотористи от Лонг Айлънд, спасяващи животни в беда, без да проявяват излишна любезност към мъчителите им – обявяват, че ще помогнат в издирването на Убиеца на котки. Те имат хиляди фенове, които изведнъж проявяват съпричастност към случая и в поверителната Фейсбук група заваляват заявки за присъединяване. „Рескю Инк“ обявяват награда от 5 000 долара за разкриването на перверзника.

Рескю Инк

Настава истински лов на вещици. Групата е засипана със сигнали от цял свят. Получават стотици линкове към профили в социалните мрежи на лица, приличащи на извършителя. Хората във Фейсбук са жадни за кръв. Това разбира се води до нещастие. Интернет трол прави грешката да се представи за Убиеца на котки. Той публикува на Фейсбук страницата си видео, в което мъж полива със запалителна течност затворена в клетка котка и я подпалва. Снимката в профила му е фалшива, но прилича доста на тази на убиеца. Вбесените потребители бързо разкриват самоличността му и го засипват със заплахи. Мъжът се самоубива скоро след това.

Междувременно истинският убиец се наслаждава на истерията, която е предизвикал. Но очевидно започва и леко да се изнервя от неспособността на любителите детективи да го открият. Един ден групата получава съобщение, изпратено от фалшив профил, което променя целия фокус на аматьорското им разследване. То гласи:

„Човекът, когото търсите, е Лука Магнота“

Онлайн знаменитост

Лука Магнота. Името звучи като псевдоним на порноактьор. Вероятно е поредната шега. Но когато го проверяват в Гугъл, активистите остават смаяни. Търсачката изкарва стотици резултати. Снимки, новини, фен страници. В Youtube е качено слайдшоу със снимки на полуоблечен младеж с нацупени устни и предизвикателен поглед, сменящи се на фона на ретро парчето „True Faith“ на „New Order“.

Ако може да се вярва на снимките, по всичко личи, че Лука Магнота води бляскав и екстравагантен живот на истинска знаменитост. Пътувал е по целия свят – Бермудските острови, Швеция, Червения площад в Москва, Айфеловата кула в Париж, фонтанът Треви в Рим, Маями. Има десетки фен страници в социалните мрежи, пълни с коментари на почитателите му, описващи го като „красив и секси принц“.

Според статиите той е новоизгряващ модел, далечен братовчед на трагично починалия актьор Ривър Финикс, преродена душа на Мерилин Монро, гадже на Парис Хилтън, любовник на Мадона. Последното предизвиква доста повдигнати вежди. Никой от активистите не е чувал за него, а той е излизал с Мадона?!

Захващат се да сравняват лицето му с образа от видеото. Приликата на Лука Магнота с Убиеца на котки не може да се отрече. Същото чипо носле, бретон над очите и хилаво телосложение. Все още разтърсени от вина заради самоубийството на интернет трола, представил се за убиеца, Джон Грийн и Диана Томпсън решават да действат много внимателно.

Създават нова тайна група и канят в нея само най-доверените си сътрудници. Вече знаят името на Убиеца на котки, но проблемът е, че не знаят къде се намира. Съдейки по снимките, той може да е навсякъде. Скоро се натъкват на видео, в което Лука се е явявал на прослушване в риалити шоу, наречено „Момче от корицата“. Държанието му е самоуверено, а гласът – плътен и дълбок. Определено звучи като човек от Северна Америка. Оказва се, че телевизионното предаване, в което е кандидатствал, е продукция на канадска телевизия.

Научи повече за:   Хенри Лий Лукас: Видео биография

Участниците в групата са разкъсвани от сериозни съмнения. Възможно ли е този младеж, водещ толкова бляскав и интересен живот, да е същото лице, убило котенцата в онази тясна и мизерна стаичка? Но тогава забелязват нещо. Джон Грийн обръща внимание, че огромен брой от лъскавите снимки, всъщност са подправени. Лука Магнота не е бил на тези екзотични места и не е карал тези лъскави коли. Просто е изрязал лицето си и го е поставил върху телата на други хора с помощта на Фотошоп.

Това ги кара да обърнат повече внимание на коментарите във фен страниците му. Те са оставени от различни потребители, но повтарят едно и също – „красив, секси, принц“. Изглеждат като написани от един единствен човек. Групата разбира, че целият образ на този индивид е кух и фалшив.

Лука Магнота е положил огромни усилия да изгради солидно онлайн присъствие. Два пъти е създавал страници в Уикипедия за себе си, които са премахнати от модераторите, направил си е десетки фалшиви фен страници в социалните мрежи и дори се е обаждал в радиопредаване, за да се оплаче, че е тормозен заради слухове, че се среща с прочутата серийна убийца Карла Хомолка.

Активистите вече нямат съмнение, че той е техният човек. Осъзнават, че това болно от суетност същество е готово на всичко, за да бъде известно. Трябва да открият местонахождението му на всяка цена. Знаят, че серийните убийци – като Джерард Шейфър и Едмънд Кемпер – обикновено започват кариерата си с изтезаване на животни.

Заемат се с къртовската задача да проверят метаданните на всяка негова необработена снимка за GPS координати. И изваждат късмет, една от снимките има такива. На нея Лука седи на красиво диванче в луксозен бутик, който се намира в голям търговски център в Торонто. Снимката е направена на 25 октомври 2010 г. – само месец преди да се появи видеото с котенцата.

Лука Магнота в търговски център в Торонто

Вероятността той да е все още в Торонто е огромна. Джон Грийн се заема да открие точния му адрес. Това разбира се е свързано с поредното досадно и изморително преглеждане на хилядите снимки на мнимата знаменитост. На една от тях Лука стои на балкон, а зад него се вижда снежно кръстовище с бензиностанция. В Торонто има стотици бензиностанции на тази компания. Но Грийн си спомня, че Лука е споменавал предградието Етобико в едно от интервютата си. Там бензиностанциите са само шест.

С помощта на картите на Гугъл Джон Грийн успява да открие кръстовището и точната сграда от снимката. „Пипнах мръсника“, казва си той. Време е да се свържат с властите. Грийн се обажда в полицията в Торонто. Отнема му доста време да им обясни случая, но в крайна сметка ги убеждава да проверят сигнала му. Полицаите отиват на адреса. Вратата им отваря някакъв човек, който им казва: „Да, Лука Магнота живееше тук, но се премести в Русия“.

Полицията не разследва повече случая. Членовете на групата са напълно обезсърчени. Всичко е безсмислено. Никога няма да го хванат.

Питонска Коледа

Минават няколко месеца, в които разследването постепенно замира. Лука сякаш е изчезнал, а групата започва да се топи. И тогава се появява ново шокиращо видео, в което млад мъж с тъмни очила дави във ваната пъстра котка с огромни уплашени очи. Видеото е озаглавено „Време е за баня, голям смях“, а мъжът страшно прилича на Лука Магнота.

„Това видео е най-ужасното нещо, което бях гледала дотогава“ – казва Диана Томпсън. – „Отчаянието в очите на котката е трудно да се опише“.

Същият ден, още преди да се съвземат от шока, се появява още едно видео, озаглавено „Питонска Коледа“, в което малко котенце на име Джасмин е погълнато от змия на фона на коледната песен „Little Drummer Boy“.

Кадър от видеото „Питонска Коледа“

Групата се съживява и отново обръща вниманието си към Лука Магнота. Макар да е почти сигурно, че той е човекът в двете видеа, активистите започват да търсят потвърждение. Youtube профилът, в който са качени шокиращите кадри, се казва Лесли Ан Дауни. Оказва се, че това е името на една от жертвите на британските серийни убийци Иън Брейди и Майра Хиндли, отнели живота на 5 деца в тресавищата край Манчестър през 60-те години. Двамата записват на аудиокасета плачът на 10-годишната Лесли Ан Дауни, която ги моли за милост… а отзад звучи коледната песен „Little Drummer Boy„.

Британският вестник „Сън“ научава за случая и публикува кадър от „Питонска Коледа“ с призив към читателите си да се обадят в редакцията, ако познават лицето във видеото. Скоро след това журналистът Алекс Уест получава съобщение във Фейсбук, изпратено от фалшив профил, което гласи:

„Човекът, когото търсите, в момента е в Лондон и името му е Лука Магнота. Отседнал е в хотел в Уембли“.

Алекс Уест решава да провери този сигнал и отива в хотела. Там наистина намира човек на име Лука Магнота, но не му казва, че го записва. На въпроса на журналиста какво прави в Лондон, Лука отговаря, че е подложен на тормоз от хора в интернет, които му отправят смъртни заплахи заради кадрите с убийства на котки. Отрича да е човека от видеото с питона.

„Хората са много добри с Фотошоп тези дни, нали?“, добавя той и се засмива.

Два дни по-късно, на 10 декември 2011 г., Алекс Уест получава имейл от лице на име Джон Килбрайд. Това е името на друга жертва на Тресавищните убийци. Писмото гласи:

„Засега трябва да се сбогувам, но не се притеснявайте, в близко бъдеще ще чуете отново за мен. Този път обаче жертвите няма да бъдат дребни животни. Ще ви изпратя линк към новото видео, което се готвя да направя.

Виждате ли, убиването е различно от пушенето… от пушенето можеш да се откажеш. Веднъж убиеш ли и вкусиш ли кръв, няма спиране. Поривът е твърде силен, за да не продължиш.

Много секси журналисти има във вашия вестник 🙂 Доста си падам по един от тях. Беше много секси.

Забавната част на всичко това е да гледам как хората се ядосват и нервират, защото не могат да ме хванат. Затова ми харесва. Обичам риска. Толкова е забавно да гледам как хората се трепят да събират всички тези доказателства и накрая да не могат да ме назоват и да ме хванат. Аз винаги печеля, винаги тегля силната карта и ще продължа да правя още филми. Лондон е прекрасен, защото хората са толкова тъпи 🙂 Лесно е.

Трябва да изчезна за малко… докато хората спрат да ме притесняват… но следващият път, когато чуете за мен, ще бъде във филм, в който ще има хора, а не само котенца. 🙂 Нещата, които съм виждал и които съм правил, можете само да си представите.. Е, беше забавно да се е….м с всички, така че честита коледа и щастлива нова година. Знам, че моите ще бъдат такива. Да ми се размине всичко, ето това е гениално.

Подпис
Искрено Ваш
(А дали е така?)“

Половин година след обещанието в това писмо, Джон Грийн гледа видеото с убийството на завързания мъж. Единствената мисъл в главата на активистите в онзи момент е:

„Предупредихме ги, че така ще стане, но не ни повярваха“.

Зловещи колети

Веднага, след като гледат видеото с убийството, членовете на групата се обаждат в полицията в Торонто, но никой не им обръща внимание. Властите смятат, че клипът е фалшив и не започват разследване. Единственото, което могат да направят активистите, е да следят медиите. Убедени са, че всеки момент ще гръмне новината за откриването на осакатен труп.

Но минават два дни без нищо да се случи. Джон Грийн се сеща, че Лука може да е заснел видеото някъде другаде, а не в Торонто. Изтощителното търсене започва отново. Съвсем наскоро суетният убиец е публикувал нова снимка, която се оказва правена в Монреал. Това е изцяло различна провинция, друга юрисдикция, полицията там не ги познава и активистите се съмняват, че някой ще им обърне внимание. В крайна сметка историята им наистина звучи налудничаво.

Докато са измъчвани от тези мисли, се случват няколко неща едновременно.

В 9:30 часа на 29 май 2012 г. чистач открива разложен човешки торс в стар куфар, оставен до кофите за боклук в алеята зад жилищна сграда в Монреал. Той е забелязал куфара още на 25 май, но го е оставил, защото е имало твърде много друг боклук. Накрая ужасната смрад и мухите, кръжащи над него, го карат да провери какво има вътре. Обажда се на властите в 10:15 ч.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Полицията пристига на местопроизшествието. В мрачната алея, зад зловещия куфар, са струпани 33 торби с боклук. Детективите забелязват, че под тях се е събрала зловонна течност. Нещо им подсказва, че това е кръв. Отваряйки черните чували един по един, откриват бутилка от вино, смачкан на топка плакат от филма „Казабланка“, жълта тениска и мъртво черно-бяло кученце. Натъкват се на окървавени олекотени завивки. Намират фактури и шофьорска книжка от провинция Онтарио на името на Лука Роко Магнота.

Първоначално детективите смятат, че това е името на жертвата.

Все още нямат заповед за обиск, но един от тях се качва в апартамента на Магнота, за да направи проверка. Малкото жилище е оскъдно обзаведено, вътре няма никого и мирише силно на почистващи препарати, но отдолу се прокрадва тежката миризма на застояла кръв.

Научи повече за:   Вайълет Бърлинг: Акордеонът на мъченията

В сградата има две охранителни камери – една на входа и една в мазето, където хората изхвърлят боклука си. На записа от камерата в мазето се вижда млад мъж с жълта тениска, който изхвърля разни неща в кофите за боклук от 2 до 4 часа през нощта.

Междувременно в чувалите е открита отвертка, боядисана в сребристо, така че да прилича на шило за лед. Кухненски нож, по който има кръв и кожа. Електрически трион. И накрая още човешки останки. Крака и ръце, но без стъпалата и дланите. Главата също я няма.

Членовете на групата следят новините със затаен дъх. Това вече не е игра в интернет, това е истинският свят. Всичките им опасения са се сбъднали – Лука Магнота е убил човешко същество. Те бързат да се свържат с полицията, за да им помогнат да установят самоличността на убиеца. Отново никой не им обръща внимание.

Докато полицията в Монреал е заета с местопрестъплението, в централата на управляващата Консервативна партия в Отава пристига пакет, съдържащ ляво човешко стъпало. Колетът е окървавен и мирише ужасно. Стъпалото е опаковано като подарък в розова хартия.

Пакетът е изпратен от Монреал от лице на име Роко, а на записите от пощенския офис се вижда същият млад мъж с жълта тениска. Полицията вече има заподозрян. Лука Роко Магнота не е жертвата, а най-вероятно убиецът. Пощенският служител ги уведомява, че той е изпратил не един, а няколко пакета.

Вторият пакет, съдържащ лява ръка, е спрян навреме от пощенските служители преди да пристигне в централата на Либералната партия. И в двата пакета има бележки, споменаващи имената на канадския премиер-министър и неговата съпруга.

На 5 юни в училище „Сейнт Джордж“ пристига пакет, съдържащ дясно стъпало, а друг пакет, съдържащ дясна ръка, пристига в основно училище „Фолс Крийк“ във Ванкувър. В един от тях има поема:

Розите са червени. Теменужките са сини. Полицията ще има нужда от зъбен картон, за да те идентифицира. Кучка

Канадски психар

„Ако не харесваш отражението си. Не гледай в огледалото. Не ми пука“ – надпис в гардероба на Лука Магнота.

Детективите разбират от записите на охранителните камери, че Лука Магнота е напуснал сградата на 26 май с куфар в ръка. Те се свързват с колегите си в Торонто и местните власти изпращат полицаи в дома на неговата майка Ана Юркин. Той не е при нея и тя няма представа къде може да бъде.

Полицията в Торонто най-накрая осъзнава, че Убиеца на котки, за когото групата активисти ги е предупреждавала, се е превърнал в убиец на хора. Макар и твърде късно, купищата информация, събирана в продължение на месеци от любителите детективи, най-накрая е предадена на властите. Разследващите в Монреал гледат с невярващи очи отвратителното видео с тъмната фигура и вързания мъж. Първото нещо, което се набива в очите им, след като се окопитват от шока, е плакатът, окачен над главата на жертвата. Същият като онзи, намерен заедно с куфара с човешки останки.

Все още не им е известна самоличността на жертвата, но сега виждат лицето му във видеото. Убиецът си играе с отрязаната глава на мъж с азиатски черти. На записите от охранителните камери се вижда, че на 24 май Лука Магнота е влязъл в сградата в компанията на млад азиатец, облечен с жълта тениска. Азиатецът никога повече не излиза, а по-късно през нощта Лука Магнота отново се появява в кадър, облечен в неговата жълта тениска.

Лука Магнота и жертвата

Междувременно приятелите на 33-годишния Лин Цзюн започват да се тревожат. Той е международен студент от китайския град Ухан, пристигнал в Канада през 2010 г., за да учи компютърно инженерство. Младият мъж обикновено е резервиран и срамежлив. Той е хомосексуалист, но семейството му не знае за това. Скоро е приключил сериозна връзка. След като не може да се свърже с него в продължение на няколко дни, негов приятел отива в апартамента му, но открива там само изгладнялата му котка.

Лин Цзюн

Неговият приятел знае, че Лин Цзюн не би оставил любимото си животно без храна няколко дни и се обажда в полицията. Ченгетата не му казват нищо, но идват в апартамента на Лин, за да вземат проби за ДНК тестове. Приятелят му усеща, че нещо не е наред и когато чува за видеото с убийството на живо, решава да го гледа. Моментално разпознава Лин Цзюн, когато вижда отрязаната му глава. Последвалите ДНК експертизи също доказват, че останките, открити в куфара, принадлежат на китайския студент.

Лин Цзюн се среща с фаталната съдба във вечерта на 24 май 2012 г., след като отговаря на обява в интернет, в която Лука Магнота търси „секси тип, който има интерес да стане актьор във филм за лично ползване“. Токсикологичната експертиза установява следи от приспивателни в организма му и в бутилката от вино, намерена на боклука. Това дава някаква надежда на близките му, че може би не е страдал.

След като убива жертвата си, Лука Магнота се заема да изхвърли боклука. Охранителните камери са го заснели как излиза от сградата около 2 часа през нощта, облечен в жълтата тениска на Лин Цзюн и се връща малко след това с найлонова торбичка, в която вероятно има почистващи препарати. Във фоайето на входа му има голямо огледало и той се спира, за да се наслади на образа си и да оправи черната перука, която носи. Държи се сякаш няма никакви грижи на този свят.

В апартамента му са открити следи от кръв по матрака, масата, във ваната… навсякъде. Убийството е извършено в леглото, а след това тялото е завлечено до банята. Следите от кръв ясно показват, че торсът е бил подпрян на вратата.

Докато детективите от полицията в Монреал обискират жилището на Лука Магнота, групата активисти не стои безучастно. Те откриват обявата, чрез която той се е сдобил с черно-бялото кученце и не след дълго попадат и на обявата, на която е отговорил Лин Цзюн. Диана Томпсън знае много добре как работи болният му ум. Той обича да оставя следи. Тя се сеща за песента на групата „New Order“, която звучи във видеото. Лука е използвал същото парче и в други свои „рекламни материали“. Очевидно му е едно от любимите.

Песента „True Faith“ е използвана в отварящата сцена на култовия психологически трилър „Американски психар“. Героят на Крисчън Бейл е изключително суетен и повърхностен нарцис, за когото най-важното нещо са външният вид и мнението на околните. Повече от всичко иска да бъде преуспял и богат. Освен това е побъркан сериен убиец. Приликата му с Лука Магнота е очевидна.

Ражда се звезда

Лука Магнота е роден с името Ерик Нюман в Скарбъроу, Онтарио на 24 юли 1982 г. Родителите му Ана Юркин и Доналд Нюман се женят, когато са едва на 16 и 17 години, малко преди той да се роди. Кръщават първородния си син на актьора Ерик Робъртс. По-късно имат още две деца – момче и момиче.

Лука споделя впоследствие, че са му се случвали доста лоши неща като дете. Според собствените му думи майка му е била фанатичка на тема чистота, често е заключвала децата си навън, а веднъж дори е оставила домашните им зайчета на студа, за да измръзнат до смърт. Въпреки тези спомени от детството, той настоява, че майка му не е лош човек.

Баща му е кротък пияница, диагностициран с шизофрения през 1994 г. Скоро след това родителите му се развеждат, а новият приятел на майка му често го обижда и дори му посяга. Ерик е срамежлив по природа и е тормозен от връстниците си, които го наричат „педал“. Подиграват се на косата му и на евтините му дрехи. Това го кара да се затвори в себе си и да се потопи в киното, което обича. Сред любимите му филми са „Казабланка“ и „Първичен инстинкт“.

В гимназията Ерик е запленен от Мерилин Монро. Припознава се в нея и гледа всичките й филми. Представя си, че е красив като нея и това го кара да се чувства по-добре.

На 16 години се премества да живее в Торонто при баба си, която го обожава. Надява да се пробие като актьор и модел. В началото на 2003 г. 21-годишният Ерик вече работи като стриптизьор и се появява в нискобюджетен порнофилм. Но актьорската му кариера не потръгва и той е принуден да се занимава с ескорт, за да се издържа. Той е бисексуален, привлекателен и изкарва много пари. Постепенно клиентите му стават все по-странни – фетишисти, садисти, строги господари.

През 2005 г. е осъден за измама, когато се сприятелява с умствено изостанало момиче, открадва самоличността й и си изкарва кредитни карти на нейно име. Купува с тях стоки за над 10 000 долара. Пледира виновен и получава 9 месеца условна присъда с 12 месеца изпитателен срок. През 2006 г. сменя името си от Ерик Клинтън Нюман на Лука Роко Магнота, а на следващата година обявява банкрут. Точно тогава се заема да изгради присъствие в интернет. Решава, че трябва да стане известен. На всяка цена.

По следите на Лука Магнота

Веднага щом установяват самоличността му, Лука Магнота се превръща в един от най-издирваните хора на планетата. За нещастие той иска точно това. Копнее да бъде прочут като Джак Изкормвача. С тази разлика, че никой не знае кой е Убиеца от Уайтчапъл, а Лука иска да бъде известен. Иска да бъде заловен, но играта на котка и мишка му харесва твърде много, за да се предаде просто така. Не случайно един от любимите му филми е „Хвани ме, ако можеш“.

Научи повече за:   Джеси Тимендекас: Педофилът в съседство

Веднага щом се сдобиват със заповед за арест, детективите се свързват с летището в Монреал и разбират, че Лука Магнота се е качил на полет за Париж на 26 май. Моментално се обръщат за помощ към колегите си във Франция, които успяват да проследят дирите му до хотел, в който се е регистрирал под името Кърк Трамел, но той вече е изчезнал. (Името на главната героиня в любимия му филм „Първичен инстинкт“ е Катрин Трамел).

Седмица по-късно на 4 юни служител в интернет кафене в Берлин обръща внимание на гримиран чужденец със слънчеви очила, който влиза в заведението и казва: „Сър, интернет?“. Служителят го разпознава веднага като издирвания от Интерпол Лука Магнота и се обажда в полицията.

Арестуват го, докато разглежда съобщението за издирването си в сайта на Интерпол. Германските власти искат да го екстрадират възможно най-бързо, но нито една авиокомпания не желае да го допусне на борда на пътническите си полети. Затова Лука Магнота е натоварен във военен самолет и изпратен за Канада.

На устните му играе тънка усмивка, когато слиза от самолета на канадска земя, придружаван от шестима агенти. Най-накрая е привлякъл вниманието на медиите.

Лука Магнота при пристигането си в Канада

Първичен инстинкт

Обясненията, които Лука Магнота дава за действията си, са повече от невероятни. Разказва, че е бил принуден да извърши всичките си престъпления от садистичен клиент на име Мани Лопез. Мани е бил обсебен от него, следял е всяка негова стъпка, заплашвал го е и го е тормозил психически и физически. Историята му намира потвърждение в лицето на нюйоркския адвокат Ромео Салта, който разказва, че година и половина преди убийството на Лин Цзюн е бил посетен от Магнота. Първите думи на младежа са били „Знаете ли, че приличате на актьора Майкъл Дъглас?“. След това е разказал на адвоката за убийство на котка, което е бил заставен да извърши от човек на име Мани.

Ромео Салта е предложил да съобщят в полицията, но Лука е настоял, че Мани има контакти навсякъде и го следи постоянно. Споделил е, че ужасно се страхува от този човек. Седмица по-късно Салта е получил снимка на Магнота с подуто от бой лице и имейл, в който пише: „Той е пред къщата ми“. След още една седмица са му се обадили от полицията в Маями. Лука им е разказал, че е бил дрогиран, отвлечен от Ню Йорк и доведен в Маями, където е бил изнасилван от Мани и други хора.

Снимка на пребития Лука Магнота

Лука е споделил за Мани и на майка си и тя му вярва безпрекословно. За нея синът й е нежна, объркана душа, попаднала в лапите на безмилостен насилник. Убивал е котките и накрая човек, защото Мани го е принуждавал. Лука й е казал, че Мани продава снъф филми (филми с истински убийства) в Тъмната мрежа. В действителност шокиращите продукции на Лука Магнота могат да се намерят сравнително лесно в обикновения интернет и да се гледат напълно безплатно.

Ана Юркин, майката на Лука Магнота

Друго потвърждение за съществуването на Мани Лопез като че ли са вторият чифт ръце, появяващи се в края на видеото „Питонска Коледа“. Майката на Лука твърди, че това са ръцете на жестокия насилник, но телевизия CBC установява, че те принадлежат на собственичката на питона, която не е имала представа, че змията й ще бъде използвана за убийството на котка.

Наблюдават се и други любопитни моменти в тази история, напомняща все повече на психо трилър. Мани Васкез е името на бившия годеник на Катрин Трамел от филма „Първичен инстинкт“. Във филма героинята на Шарън Стоун твърди, че Мани е жесток насилник, превърнал живота й в ад. Бисексуалната Катрин Трамел е свързана с убийството на мъж, открит с превръзка на очите, завързан за легло и намушкан с шило за лед. Тя казва на разследващия детектив, изигран от Майкъл Дъглас: „Убиването не е като пушенето. Можеш да спреш“.

Приликите с „Първичен инстинкт“ не могат да бъдат пренебрегнати. Всичко подсказва, че Лука Магнота е започнал да планира убийството на Лин Цзюн 18 месеца преди това, когато е посетил нюйоркския адвокат и му е разказал за Мани Лопез. Полицията вярва, че по този начин той се е опитал да си осигури алиби. Психопатски и в същото време гениален замисъл.

В записа от разпита, проведен на 19 юни, се наблюдава интересна и доста показателна сцена, отново препращаща към филма. Лука Магнота се държи изключително смирено и мълчаливо. Отказва да говори и избягва погледа на детективите. Ръцете му са скръстени отбранително и сякаш изпитва непреодолимо стеснение. Казва, че му е студено и моли за одеяло. Изглежда толкова дребен и крехък, уязвим и беззащитен. И много учтив и възпитан.

В един момент, пренебрегвайки усилията на разпитващия детектив да го накара да говори, вдига безжизнените си очи и казва: „Може ли една цигара, моля?“. Вдишва дълбоко от дима и след това кръстосва краката си. Разбира се изпълнението му бледнее в сравнение с прочутата сцена на Шарън Стоун, но посланието е очевидно. Той продължава да играе главната роля в собствения си филм.

Лука Магнота и Шарън Стоун

Полицията все още не знае къде е главата на Лин Цзюн и всъщност това е основната цел на разпита. Лука дава информация за местонахождението й на 1 юли и тя е открита на брега на малко езерце в парк „Ангриньон“ в Монреал.

Лука Магнота пледира невинен и продължава да разказва историята за Мани на адвокатите си, на майка си и на психиатрите, които трябва да преценят дали е вменяем. Твърди, че в нощта на убийството на китайския студент Мани е бил на улицата пред сградата му в черен джип, откъдето му е давал инструкциите си по телефона. Лука се е подчинявал от страх за живота си. Истината е, че никой никога не успява да открие следите на Мани Лопез. Той сякаш не съществува. Полицията установява, че Лука не е провеждал никакви телефонни разговори в нощта на убийството.

Групата активисти, посветили се на неговото залавяне, отдавна знае, че той е запленен от серийните убийци. Сред псевдонимите, които е използвал, са имената на съветския сериен убиец, изнасилвач и педофил Владимир Романов, жертвите на Тресавищните убийци и филмови герои от любимите му филми. Те разбират по трудния начин, че зад всяко действие на Лука се крие някакво послание. За тях историята с Мани Лопез е съшита с бели конци. Всичко е част от неговия сценарий. Сценарият на най-добрия му филм.

Може би никога няма да разберем какво се е объркало в ума на Лука Магнота. Според диагнозите на психиатрите той страда от биполярно разстройство и е наследил шизофренията на баща си. Но съдебните заседатели не се съгласяват с доводите на защитата, че клиентът им е невменяем. Лука припада в съдебната зала, малко след като е представено видеото с убийството на Лин Цзюн. На 23 декември 2014 г. 32-годишният Лука Магнота е признат за виновен по всички обвинения и е осъден на доживотен затвор с минимален срок на излежаване 25 години.

Джон Грийн, Диана Томпсън и останалите членове на групата активисти ще бъдат завинаги измъчвани от мисълта, че може би са способствали за създаването на убиеца. Вниманието е като наркотик за извратения ум на Лука Магнота. Хора като него искат още и още. Котешките борци за правда често си задават въпроса дали той щеше да стигне толкова далеч, ако не му бяха отделили цялото това внимание. Дали в желанието си да раздадат справедливост, не са станали неволни актьори в неговия болен филм?


В продължение на няколко години никой няма достъп до Лука Магнота в затвора, но в-к „Торонто сън“ успява да се сдобие с няколко негови писма и снимки. От тях става ясно, че той изобщо не си прекарва зле времето зад решетките – през 2015 г. се е регистрирал в уебсайт за запознанства за затворници, наречен „Canadian Inmates Connect“. През 2017 г. медиите съобщават, че Магнота ще се жени за друг затворник. Двамата сключват брак на 26 юни същата година, а майката на Лука им е свидетел. Затворническата управа не им дава разрешение да живеят заедно.

Лука Магнота в затвора

Писмата, публикувани от „Торонто сън“, показват, че Лука Магнота е доста добре запознат с жълтите клюки на деня, което означава, че все още разполага с достъп до външния свят от килията си. И вече има страница в Уикипедия, посветена на него.

Най-накрая е станал известен.


Източници: allthatsinteresting.com, globalnews.ca, cbc.ca, rollingstone.com, wildabouttrial.com, narcity.com, magnottafiles.blogspot.com, mamamia.com.au, документалният филм на Netflix „Don’t F**k With Cats“

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
9 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Таня
Таня
16.04.2020 20:37

Потресаващо и толкова гнусно! !!

Unabomber
Unabomber
17.04.2020 16:56

Идеален материал, точно по моя вкус – дълъг и гнусен. Само не разбрах Джорджано на какъв принцип е избрал институциите на които да изпрати крайниците.

John Doe
John Doe
19.04.2020 0:58

🙂 Каквото и да кажа, все ще е малко. Жалко, че Джорджано не е попаднал в някой затвор в Латинска Америка, много жалко. На котенце щеше да стане, там щяха да му избият комплексите….

Иначе мат’риала e Ok, доста Ok да не кажа. 10+ за авторката.

muthafukka
muthafukka
20.04.2020 18:04

Най-интересното е, че видеата още могат да се намерят в интернет.

Пич от класа
Пич от класа
Отговори на  muthafukka
20.04.2020 22:47

След като има тъпаци, които да ги гледат.

Sarah
Sarah
22.04.2020 23:29

Страхотна статия, благодаря! Препоръчвам документалния филм на Netflix “don’t f*ck with cats”.

DenisVasilev
DenisVasilev
31.05.2020 0:09

Чудесна статия!

Пич от класа
Пич от класа
09.08.2020 13:51

Гледам, че сте в застой. Защо не качите нещо за Хун Са- наркобарона.