Лейси Спиърс: Любовта на мама

Майката изпитва към детето си безрезервна и себеотрицателна обич от самото му раждане. Тя е готова да пожертва собствения си живот, за да го защити. Би сторила немислимото, за да осигури неговата безопасност. Единственият й стремеж е то да расте здраво, щастливо и обичано. Обикновено е така…

Но съществуват и майки, чиято проява на родителска обич кара косите ни да настръхнат.


“Чувам ги как говорят за мен, като минавам покрай тях. Наричат ме “бебеубийца” и “майка на годината”, но аз не им обръщам внимание, защото вътре в себе си знам, че не съм такъв човек”.

Това са думи на 31-годишната Лейси Спиърс, осъдена през 2015 г. за убийството на 5-годишния си син. Тя бавно убивала малкия Гарнет, вливайки смъртоносни дози солен разтвор в стомашната тръба, през която се хранело детето.

Синдром на Мюнхаузен

Смята се, че Лейси Спиърс страда от ” мнимо разстройство, наложено на друг “, по-известно като индиректен Синдром на Мюнхаузен. Това е психично разстройство, при което личност, натоварена с грижите за дете или човек в безпомощно състояние, измисля или причинява истински симптоми на болест у повереника си, за да привлече внимание към себе си. В голям процент от случаите това са майки – като Дий Дий Бланчард, която измисля плеяда от болести на дъщеря си – или медицински сестри – като прочутата Дженийн Джоунс, убила най-малко дузина бебета под носа на болничната управа.

Лейси Спиърс в интервю за тв предаване “48 часа”

Майката, страдаща от този синдром, често търси медицинска помощ за преувеличени или напълно измислени симптоми на заболяване у детето си. Лейси Спиърс отрича да страда от индиректен Синдром на Мюнхаузен, но множеството хоспитализации в краткия живот на нейния син Гарнет рисуват съвсем друга картина.

Истинската причина за появата на това мнимо разстройство е неизвестна, но според специалистите сред рисковите фактори за отключването му са физически или психически травми в детството, липса на грижи или ранна загуба на родител. Майката, страдаща от този синдром, използва честите посещения при личния лекар, хоспитализациите и сложните и често болезнени медицински процедури, на които е подложено детето й, като способ да получи похвала и признание за майчината си всеотдайност. Целта й е да се превърне в “света мъченица” в очите на околните, да създаде драма и вълнение в иначе празния си живот.

Тези жени използват измислените болести на рожбата си, за да предизвикват съчувствие и загриженост към себе си у семейството и приятелите си, лекарите и болничния персонал. Страдащата майка-мъченица на уж болното детенце се опива от вниманието на наивниците, които манипулира с хладна пресметливост.

Детегледачката

“Обичам децата”, казва Лейси Спиърс в интервю, излъчено през 2016 г., “Те са нашето бъдеще. Трябва да се грижим за тях и да ги обичаме.”.

Лейси Спиърс е родена през 1988 г. в град Декатур, разположен в северната част на американския щат Алабама. Расте като привидно щастливо малко момиче, силно привързано към своята кукла-бебе.

Детството, което Лейси описва обаче, има силно драматичен, мрачен привкус. В гимназията разказвала на приятелките си смущаващи истории за насилие, аборт и анорексия. Накрая историите й стигнали толкова далеч, че приятелите й споделили с местния пастор за случващото се и той решил да проведе нещо като интервенция с надеждата, че Лейси ще се поправи. Интервенцията обаче пропаднала след разговора му с родителите й, неизвестно защо.

През 2002 г., когато е в 9-и клас, Лейси се включва в отбора по софтбол на баптиската църква, където се сприятелява с 47-годишната Пола Сандлин и скоро започва да се обръща към нея с “мамо”, което карало жената да се чувства неудобно. Обръщала се по-същия начин и към майката на най-добрата си приятелка. Пола Сандлин се почувствала още по-неудобно, когато Лейси започнала да й разказва своите драматични сюжети.

Един ден Лейси се появила в църквата с шина на крака и казала, че си е изкълчила глезена, защото е припаднала от глад. Скоро след това се появили историите за анорексия, въпреки че била забелязвана редовно да си похапва хот-дог. През лятото на същата година 14-годишната Лейси разказала на всички, че е бременна. Последвал разказ за аборт, извършен в клиника, която се оказала отдавна закрита.

Лейси Спиърс разказвала лъжи наляво и надясно. Ако не получела очакваната реакция, веднага измисляла друга, още по-опашата лъжа. Трудно е да се различи истината от измислицата в историите, които тя разказва за детството си, но едно нещо е сигурно – Лейси отчаяно копнеела за внимание през целия си живот.

Още като малка Лейси показва силен интерес към децата и с удоволствие работи като бавачка. Справяла се добре, родителите я харесвали, а малчуганите я обожавали. Това обаче обикновено не траело дълго. Скоро родителите оставали неприятно изненадани от слуховете, че тя се представя за майка на децата им. В един от тези случаи Лейси дори публикува снимка на детето, за което се грижела, в MySpace, представяйки се за негова майка.

Ако си момиче, израснало в семейство, в което не си получила нужната емоционална топлина, от която всеки се нуждае, за да се формира като здрава личност, започваш да търсиш отвън нещо, което да ти даде наготово такава. Да бъдеш майка е един от тези готови модели в нашето общество. И Лейси с лекота бърза да скочи в него. Кой не обича една грижовна мама?

Научи повече за:   Майка върна девствеността на дъщеря си, за да я подари на своя съпруг-педофил

Кариерата й на детегледачка приключила завинаги, когато през 2008 г. открила, че е бременна. Вече нямало да й се налага да лъже, че е майка.

Щяла да лъже за други, много по-страшни неща.

Солени симптоми

Малкият Гарнет се появява на бял свят на 3 декември 2008 г. Лейси Спиърс разказвала на всички, че детето е плод на връзката й със загадъчен мъж на име Блейк – полицай, загинал в автомобилна катастрофа преди раждането на бебето. Приятелите и семейството й никога не били виждали този човек. Впоследствие се оказало, че истинският баща на Гарнет е жив и зрав и се казва Крис Хил. Лейси изобщо не му казала, че чака дете от него и той така и не успял да види сина си жив.

Малкият Гарнет

Гарнет се ражда съвсем здрав, но почти незабавно проявява симптоми на недохранване и дехидратация. Като една съвестна съвременна мама Лейси Спиърс започва старателно да документира живота и здравето на бебето си в социалните мрежи почти от самото начало. Тя публикува снимки от болничните му “приключения” във Фейсбук, Туитър и дори в свой собствен блог, озаглавен “Пътуването на Гарнет”.

Когато бебето е само на два месеца и половина, се налага да го откарат с хеликоптер до Детската болница в Алабама, където лекарите установяват, че малкото му телце е в шок, заради стряскащо ниво на дехидратация. Лейси Спиърс казва на лекарите, че малкият отказва да се храни и повръща непрекъснато.

Кръвните изследвания показали значително високи нива на натрий в организма на бебето. Натрият е жизненоважен елемент за човешкото тяло, който обикновено приемаме под формата на сол в храната. Той е електролит, което означава, че създава йони с електрически заряд. Човешкото тяло изисква малко количество натрий, за да успява да прехвърля нервните импулси, да свива и да отпуска мускулите, както и да поддържа нормалния баланс между вода и минерали.

Гарнет и Лейси

Установено е, че на човешкия организъм са му нужни около 500 мг натрий на ден, за да успява да извърши жизненоважните си функции. От друга страна, прекалено много сол в храненето може да доведе до високо кръвно, болести на сърцето, както и инсулт. Голямото количество натрий може да предизвика загуба на калций. 

В опит да се открие причината за проблемите на Гарнет, болницата назначава ядрено-магнитен резонанс, електроенцефалограма, компютърна томография, рентгенова снимка на гръдния кош и оценка на способността му за преглъщане. Резултатите от всички изследвания се оказват напълно нормални. Докторите така и не намират причината за повишените нива на натрий в организма на бебето.

Хранене през тръба

Само в първата годинка от живота си малкият Гарнет е хоспитализиран цели 23 пъти. Разтревожени, че не получава основните хранителни вещества, нужни за оцеляването му, лекарите прибягват до поставянето на тръба за хранене директно в стомаха на деветмесечното бебе. За нещастие с това си решение подписват смъртната му присъда.

Гарнет Спиърс

Тръбата за хранене обикновено се използва в болнична обстановка, но когато всички останали методи за лечение се окажат неефективни, се допускат изключения. Гарнет се прибира у дома с тази нова доста стряскаща придобивка и майка му започва усърдно да я използва. Хранителните вещества обикновено постъпват в стомаха през специална торбичка.

Въпреки съветите на лекарите, че тръбата трябва да се махне, ако състоянието на детето се подобри, Лейси упорито се противопоставя на тази идея. Вместо това, всеки път когато чуела подобна препоръка, отвеждала сина си при нов лекар, в нова болница, където персоналът не е толкова запознат с медицинската история на детето.

Симптомите на Гарнет винаги се подобрявали, докато е под болнични грижи и веднага се проявявали отново, когато се върнел у дома.

Комуната

Междувременно броят на симпатизантите на Лейси Спиърс в социалните мрежи продължавал да расте. Загрижени хора от цялата страна й пращали молитви и добри пожелания всеки път, когато изглеждало, че няма надежда и празнували заедно с нея, когато Гарнет преборвал поредната загадъчна болест.

Гарнет и Лейси

Онлайн свитата на Лейси Спиърс последвала малкото семейство, когато майка и син се преместили от родния им град Декатур, в Клиъруотър, Флорида, за да бъдат по-близо до бабата на Лейси. Там тя работила като бавачка и чистачка и получавала социални помощи.

Животът в Клиъруотър изглеждал спокоен, но мирът не продължил дълго. Медицинските проблеми на Гарнет продължавали да упорстват.

Лейси казвала, че не може да накара момченцето да се храни, защото повръща всичко. Но нейни познати разказват, че когато им е гостувало, 2-годишното дете се е хранело съвсем нормално и с апетит. Освен това никой, никога не бил виждал с очите си Лейси да приготвя храна за Гарнет. Винаги го хранела през тръбата в стомаха му.

Гарнет растял бързо, напук на всичките му медицински проблеми, и скоро трябвало да тръгне на училище. Лейси решила да се преместят в щат Ню Йорк, където щял да получи възможно най-доброто според нея образование.

Научи повече за:   Джипси Роуз Бланчард: История за Синдром на Мюнхаузен, „болести” и убийство

През 2012 г. тя научила от своя приятелка за някаква алтернативва общност недалеч от Ню Йорк Сити, наречена “Задругата”, чиято мисия е грижа за възрастни хора. Служителите в комуната получавали храна и подслон, а децата им – безплатно училище. Лейси решила, че това ще бъде идеална среда за 3-годишния Гарнет.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Известно време изглеждало, че двамата се чувстват много добре там. Лейси се грижела за възрастните хора в комуната и всички обичали нейното светлооко момченце, което тя наричала “Гарнет Велики” или “моя малък принц”.

Симптомите продължават

Възрастните хора в Задругата обикнали Гарнет и въпреки убедителните твърдения на неговата майка, че той е много болен, виждали в него само едно буйно и здраво малко дете. Освен това той изглеждал винаги гладен.

Гарнет изглеждал винаги гладен

Лейси Спиърс продължавала да се оплаква, че Гарнет не е в състояние да приема храна през устата и че все така страда от силни стомашни болки. Не след дълго се обърнала към местните лекари.

Лейси водила Гарнет в кабинета на гастроентеролога д-р Иван Даренков пет пъти в период от няколко месеца през 2013 г. Новият лекар не забелязал нищо нередно в момченцето при първия му преглед на 22 март. Пълно с енергия, детето тичало игриво из лекарския кабинет, въпреки оплакванията на майка му, че от известно време насам страда от треска и получава гърчове. Д-р Даренков също неведнъж се опитвал да убеди Лейси да махне тръбата за хранене от стомаха на детето, но тя била непреклонна.

Докторът казал на Лейси Спиърс, че за да отхвърлят възможността за заболяване на тънкото черво (целиакия), е необходимо на Гарнет да се направи биопсия, Лейси с лекота се съгласила детето й да бъде подложено на болезнената процедура, но твърдо се противопоставила на предложението за напълно безобидна оценка на хранителния статус на Гарнет, която би позволила премахването на тръбата от стомаха му.

Д-р Даренков започвал да се тревожи от тази ситуация. Той помолил Лейси да му донесе всички епикризи на Гарнет, но тя така и не го направила и скоро преместила детето при друг лекар.

Това е невъзможно!

Нещата изглежда се оправили за известно време за майка и син. След година и половина живот в Задругата здравето на Гарнет сякаш се оправяло и той все по-рядко се нуждаел от тръбата в стомаха си.

Здравето на Гарнет сякаш се оправяло

Всичко това се променило рязко през януари 2014 г., когато Лейси завела сина си при новия му педиатър, описвайки симптоми като температура, стомашна болка и главоболие. Докторът успял да смъкне температурата на детето, но след няколко дни състоянието му отново се влошило.

Краят на малкото момче започнал в петъчния ден на 17 януари, когато след припадък бил откаран в болница “Найак”, където направили изследване на мозъчната му активност чрез видео електроенцефалограма. Междувременно, със съгласието на Лейси, в стаята на Гарнет била включена камера за видеонаблюдение. Майката останала до леглото на сина си, за да се грижи за него и да го придружава до банята.

Всичко изглеждало съвсем нормално. Състоянието на детето се подобрило за два дни, но не след дълго симптомите се завърнали с пълна сила. Гарнет пищял от болка и се опитвал да повърне, след което посинял от липса на въздух.

Лекарите успели да го съживят, а направените изследвания показали, че нивото на натрий, което било нормално (138) при приемането на детето, сега е достигнало смъртоносни нива (182). Управата на болница “Найак” решила, че Гарнет ще има най-добри шансове за оцеляване, ако го прехвърлят в специализираната детска болница в Уестчестър. Лекарят, който щял да го поеме там, бил осведомен по телефона за състоянието му и когато чул, че нивото му на натрий е 182, възкликнал възмутено: “Трябва да повторите изследването. Това не е възможно!”.

Два часа и половина по-късно Гарнет бил откаран с хеликоптер в детската болница, където лекарският екип успял да смъкне нивата на натрий в организма му. Но подобряването му продължило по-малко от 24 часа. Пораженията в организма на детето били налице – чудовищното количество натрий предизвикало оток в мозъка му.

Два дни след приема му в детската болница Гарнет изпаднал в мозъчна смърт и бил поставен на животоподдържащи системи.

Лекарите не можели да установят на какво се дължи това загадъчно повишаване на натрия в организма на детето. Това било абсолютно невъзможно! Освен… ако някой не му е дал сол. Първият човек, върху който паднало подозрението на медиците, била Лейси Спиърс и те побързали да уведомят полицията.

Детективите пристигнали в болницата и разпитали майката, членове на семейството й и болничния персонал. Сдобили се със заповед за обиск на дома на Лейси и й казали, че не може да напуска педиатричното крило, но все пак й позволили да бъде със сина си в стаята му.

Два дни по-късно Гарнет бил обявен за мъртъв.

Не се предавай!

В последните дни преди смъртта на Гарнет неговата майка осведомявала своите верни фенове в социалните мрежи за състоянието на сина си и публикувала снимки на умиращото си дете. Всички я окуражавали с думите: “Не се предавай!!!”.

Двамата детективи, провели обиска в дома на Лейси Спиърс, не свършили особено добра работа. В къщата имало една почти пълна торбичка за хранене и друга използвана в боклука, които те пропуснали да вземат като улики. За сметка на това прибрали над 150 други предмети – храна, кутии със сол, лекарства, витамини, спринцовки и тръбички. Но най-уличаващото доказателство се появило, благодарение на една съседка от Задругата.

Научи повече за:   Семейна „чест”: Убийството на Баназ Махмуд

Жената разказала, че Лейси й се е обадила от смъртния одър на детето си в утрото на 22 януари и я е помолила да влезе в дома й и да прибере оттам торбичката за хранене на Гарнет. Съседката й сторила тази услуга без да се замисли особено. Тя обаче не изхвърлила торбичката и когато впоследствие научила за обвиненията срещу Лейси, предала уликата на властите. Разказът й накарал детективите да се върнат обратно в апартамента на Лейси и да приберат и втората торбичка, която били видели по-рано в кофата за боклук. Анализът на съдържанието на двете торбички показал стряскащо съдържание на натрий.

Два месеца по-късно съдебно-медицинската експертиза установила, че смъртта на момченцето най-вероятно е причинена от вливане на огромни количества сол в организма му през тръбата за хранене.

Полицията прегледала под лупа записите от камерите и в двете болници. В “Найак” момченцето нямало много възможност да става от леглото си, но камерите в медицинския център в Уестчестър били заснели как Лейси води сина си доста често до банята. Разследващите полицаи вярвали, че именно при едно от тези посещения в усамотената тоалетна, Лейси е отровила сина си за последен път.

Лейси в болничната стая на сина си

Детективите се заели да изяснят медицинската история на Гарнет. Сдобили се с епикризите му и започнали да разпитват върволицата от лекари, преглеждали детето през краткия му живот. Оказало се, че някои от тях са хранели подозрения, че нещо не е наред.

Когато Гарнет бил на 5 месеца, един от лекарите бил записал в медицинската документация, че може би става въпрос за индиректен Синдром на Мюнхаузен. Но не направил нищо повече. Друг медицински документ съдържал бележка, че Лейси Спиърс иска да нарани детето си, а трети описвал случай, в който, по необясними за медицината причини, от очите и ушите на Гарнет е текла кръв. Сега, поглеждайки назад, докторите си казвали: “Как съм могъл да не се досетя какво става!”.

Някой все пак се бил опитал да направи нещо. Оказало се, че през годините социалните служби са получавали няколко сигнала за проблемите с храненето на Гарнет, както и за противоречивите истории на Лейси за медицинските му проблеми. Не е известно кой е подавал тези сигнали. Случаите били разследвани и закрити, тъй като не били намерени основания за съмнение, че Лейси Спиърс е добра и грижовна майка.

Но полицията и прокуратурата не виждали в тази жена нищо добро и грижовно. Пет месеца след смъртта на Гарнет Лейси Спиърс е обвинена в убийството на сина си и остава в затвора без право на гаранция до началото на процеса.

Лейси и нейният адвокатски екип настояват пред съда, че смъртта на детето се дължи на медицинска грешка и че отговорността трябва да се търси от болница “Найак”. Високите нива на натрий се дължали на неправилно лечение.

Лейси Спиърс в съдебната зала

Обвинението опровергава тази теза като пуска части от видеозаписите, на които се вижда как състоянието на Гарнет рязко се влошава след като майка му го води до тоалетната.

Не само това, но проверката в личния компютър на Лейси Спиърс показала, че тя е търсила информация в интернет за опасностите от високите нива на натрий в човешкия организъм.

Лейси Спиърс получава 20 години затвор за своето немислимо престъпление. Тя не се чувства добре зад решетките. Оплаква се, че нейните “колежки” я тормозят, като поръсват обилно храната й със сол. Казва, че привикването й към условията в затвора е било “брутално”, но отказва да бъде преместена в изолатора за нейна собствена безопасност, защото се ужасява от мисълта да бъде сама по 23 часа на ден.

Дори зад решетките Лейси Спиърс е намерила начин да поддържа контакт със своите фенове. Тя дава интервю за популярното предаване “48 часа”, в което, въпреки всички доказателства срещу нея, продължава да твърди, че е напълно невинна.


По идея на Силвия Танева
Източници: medium.com, newsner.com, lohud.com, mamamia.com.au, rollingstone.com, cbsnews.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
4 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Тинтири-минтири
Тинтири-минтири
15.01.2020 11:37

Брутално! Майка от Ада. Горкото детенце. Това е било страшно мъчително за него. За такива – електрически стол. Даже предлагам, ако след 5 мин. оцелее, чак тогава доживотна.

Десислава Йорданова
Десислава Йорданова
15.01.2020 17:16

Как убиваш собственото си дете? И накрая 20 години? Само?! И ще излезе на 40 +… Като нищо ще причини още вреди…
Благодаря за статията и труда, който сте положили!

Таня
Таня
16.01.2020 3:44

Това е най- страшното! Да четеш за едни мъчители и убийци на деца и да съпреживяват страданието, което са изпитвали малките. В този случай ми е много странно как това дете на 5 години, не е казал на никого за прекомерното осоляване. До толкова ли нищо не се усеща от тази хранителна тръба??? Жалко, наистина много жалко за погубеното дете.

Силвия
Силвия
12.05.2020 21:40

Леле тая е направо ужасна. Пази Боже от такава майка. Направо човек да предпочете да бъде сирак, отколкото да има майка като тази.