Ия Мурано: Отровителката от Монсерат

Ия Мурано: Отровителката от Монсерат

Ия Мурано имала много страстни увлечения в живота си, но най-силното от тях – парите – я превръща в първата жена сериен убиец в криминалната история на Аржентина, след като повлияна от алчност гощава с цианид три от най-добрите си приятелки. Отровителката от Монсерат никога не признава за престъпленията си и дори се превръща в медийна знаменитост в родината си.


Ия Мурано е родена на 20 май 1930 г. в Кориентес, Аржентина, със звучно завъртяното име Мария де лас Мерседес Бернардина Бола Апонте. Майка й Кандела била обикновена домакиня, която се грижела за дома и децата, а баща й Камило бил военен.

Младата Ия Мурано

Няколко месеца след раждането на дъщеря му Камило станал подполковник в армията на националистическия режим, установен в Аржентина след преврата от 1930 г. Този преврат дава началото на период, известен като Позорното десетилетие, характеризиращ се с изборни измами, преследване на политическата опозиция и корупция в правителството – всичко това на фона на Голямата депресия.

Точно в тези бурни исторически времена семейството се преместило в столицата Буенос Айрес. Ия била зашеметена от високите сгради и забързания пулс на града. Малкото момиче било очаровано и от богатството на столицата, от елегантно облечените хора и луксозните магазини с дизайнерски стоки.

За никого не било изненада, когато младата Ия се омъжила за адвокат на име Антонио Мурано. Младото семейство заживяло на улица „Мексико“ №1177 в квартал „Монсерат“ – район, потопен в историческа атмосфера и дом на някои от най-зебележителните сгради в Аржентина. Двамата имали син, на име Мартин.

Съпругът на Ия – адвокат Антонио Мурано

Типично за онези времена, съпругът й предпочитал тя да си стои вкъщи, вместо да ходи на работа. Ия не страдала от амбиции за професионално развитие и била повече от щастлива да задоволи тази негова прищявка. Младата жена прекарвала деня си в срещи с приятелки и пазаруване. Обичала да си купува дизайнерски дрехи и бижута от възможно най-скъпите марки.

Ия без усилие създавала представата за добре образована и успяла жена, но в действителност нямала почти никакво образование, а двамата със съпруга й живеели в тъжен тристаен апартамент, обзаведен със стари мебели и мухъл по стените. Приятелките й не одобрявали размаха, с който харчела пари за маркови боклуци, но в същото време я смятали за грижовна и всеотдайна жена.

Времето минавало неусетно в това сладко безгрижие и един ден Ия се събудила на 48 години в доста интересни за страната времена.

През 1979 г. Аржентина преживявала най-тъмния си период в историята. Правителството на Изабел Мартинез де Перон, белязано от икономически хаос и дълбока корупция, било свалено 3 години по-рано и военната хунта, начело с диктатора Хорхе Видела, поела управлението на страната. Тези промени се отразили особено зле в социален план.

Грижата за икономиката попаднала в ръцете на Хосе Мартинез де ла Оз, който въвежда за първи неолибералната икономика – замразява заплатите, вдига цените на бензина и транспорта, освобождава лихвите по кредитите, рязко намалява митата и с декрет понижава курса на долара спрямо песото.

Внезапно Аржентина е залята от западни стоки, а евтиния долар предизвиква невиждано търсене, развихряне на финансовите пазари и спекула. Резултататът от това е месечна инфлация от 300 процента, фалити, безработица, стагнация, балон от кредити без покритие. Милиони аржентинци загубват спестяванията си.

Точно в тази обезсърчаваща обстановка на сцената се появила Ия Мурано и засипала познатите си с обещания за неизмерими богатства.

Едно от любимите занимания на Ия било да пие чай със своите приятелки. Често се срещали във френските сладкарници на авеню „Санта Фе“ или край мрачно красивото гробище „Реколета“, известно като „най-доброто място за задгробен живот“. В него почиват много аржентински президенти и дори прочутата Евита Перон.

Макар да харесвала тези места и да смятала, че те прекрасно отговарят на нейната класа, в действителност Ия предпочитала срещите им да се състоят в изисканите домове на нейните приятелки в квартал „Монсерат“, където можела спокойно да разговаря на пикантни теми, далеч от любопитни уши. Ия обичала да се хвали с дългия си списък от страстни любовници, вариращи от художници до генерали, докато играе покер и гледа как приятелките й си похапват от нейните домашни сладки.

Тя обичала да се хвали и със своите връзки по високите места. Разказвала например, че познава лично аржентинския диктатор Хорхе Видела. Умеела да внушава на околните, че е богата. Обяснявала уверено, че изкарва пари чрез добре обмислени инвестиции и живее охолно от лихвите. Казвала, че е открила формула, чрез която винаги получава много повече, отколкото би спечелила, ако влага парите си в инвестиционни компании или банкови депозити.

Научи повече за:   Да убиеш за историята, част 1: Писателят Кристиан Бала

Макар и скептични, тя харчела толкова много, че някои от приятелките й започнали да мислят, че може би наистина има нещо вярно в думите й и поискали и те да участват в далаверата. Вече 25 банки в страната били фалирали с гръм и трясък, което правело думите й още по-достоверни. Ия говорела много убедително за успешните си инвестиции и няколко нейни приятелки приели да участват в схемата й за правене на пари.

Една от най-добрите довереници на Ия била нейната втора братовчедка Кармен Зулема Вентурини – вдовица от известно време. Съпругът на Кармен бил преуспял аржентински бизнесмен и когато починал, оставил на жена си и дъщеря си голяма сума пари, с която можели да живеят спокойно дълги години.

Кармен Зулема

Двете братовчедки били много близки и често си разменяли подаръци. Кармен подарявала на Ия цветя, а тя от своя страна я гощавала с вкусни сладкиши. През януари 1979 г. Ия казала на братовчедка си колко много пари изкарва от чудната си инвестиционна схема. Убедила я да й даде 20 милиона песо с обещанието за огромни печалби. Ия подписала документ, че ще върне цялата сума, плюс печалбата, до 27 март същата година.

Месец март дошъл и Кармен нямала търпение да прибере плодовете от инвестицията си. Но на 24 март, три дни преди крайния срок, здравето й рязко се влошило. Болката била толкова силна, че тя излязла от апартамента си да потърси помощ, но загубила равновесие от жестоките спазми и паднала надолу по стълбите. Портиерът на сградата веднага извикал линейка, а съседите излезли да видят каква е тази суматоха.

Изведнъж в сградата се появила Ия Мурано и тревожно заразпитвала съседите дали приятелката й е мъртва, какво й се е случило и дали е казала нещо. После помолила портиера да й даде ключовете от апартамента на Кармен. Обяснила му, че иска да вземе тефтерчето й с адреси, за да се свърже с роднините й и да им съобщи за случилото се. Човекът знаел, че двете са близки и доверчиво й подал връзката ключове. Малко след това тя напуснала сградата с документ и някакво шишенце в ръце. Минавайки покрай портиера, извикала жално:

„Боже мой, това е третата ми приятелка, която умира тази година, а е само краят на март!“.

Кармен починала на път за болницата, а докторът записал в смъртния й акт, че причината за смъртта е сърдечен удар.

Няколко дни по-късно дъщерята на Кармен отишла в полицията, където изразила тревогата си за обстоятелствата около смъртта на майка й. Казала, че Кармен е била в отлично здраве, а след инцидента с падането й по стълбите от жилището й е изчезнала запис на заповед, съдържаща безусловното обещание за изплащане на голяма сума пари. Разказала на полицаите как портиерът бил дал ключовете от апартамента на майка й на Ия и как тя била излязла оттам с лист хартия и шишенце (бурканче) в ръце.

Дъщерята изразила съмненията си, че някой е отровил майка й и настояла да бъде извършена аутопсия. Властите се съгласили с нея, че има достатъчно основания за разследване на случая и наистина при прегледа на тялото в стомаха на Кармен били открити следи от цианид. Очевидно ставало въпрос за убийство.

Понеже Ия била една от най-близките приятелки на жертвата и първият човек, влязъл в жилището й след смъртта й, детективите се заели да я проучат старателно. Съвсем скоро научили, че тя е имала приятелка на име Нилда Гамба, която се била споминала неочаквано съвсем неотдавна – на 11 февруари 1979 г. Между двата инцидента били изминали едва шест седмици. Случаят ставал все по-подозрителен.

Нилда Гамба

В петъчния ден на 9 февруари Нилда отишла на вечеря у семейство Мурано, които живеели в същата сграда, и останала в дома им до 1 часа през нощта. На следващия ден се събудила от жестоки болки в стомаха и помислила, че се е натровила с развалена храна. За щастие един от съседите й бил лекар, който й предписал лекарство за болката и й казал да остане в леглото. Но Нилда проявила неблагоразумието да се обади на Ия и да я помоли да дойде да се грижи за нея. Разбира се, тя се отзовала веднага, както подобава на една предана приятелка.

Научи повече за:   Франк Абъгнейл: Хвани ме, ако можеш

Ия стояла неотлъчно до леглото на Нилда, давала й храна и вода, но грижите й не помогнали. Жената издъхнала в ръцете й. Когато се върнал да прегледа пациентката си и я заварил мъртва, докторът съсед попитал Ия защо не е извикала лекар, а тя спокойно му отвърнала, че не била упълномощена да го прави. В смъртния акт на Нилда също било записано, че причина за смъртта е сърдечен удар.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Полицията се сдобила със заповед за ексхумация на тялото на Нилда Гамба и точно като в случая на Кармен, в стомаха на починалата били открити следи от цианид. Разследването установило, че Нилда също е инвестирала пари в мистериозната схема за бързо забогатяване на Ия.

Властите продължили да се ровят в поредицата от странни смъртни случаи, покосяващи приятелите на Ия Мурано и скоро открили още една подозрителна смърт. Лелия Формисано, родом от красивия крайбрежен град Мар дел Плата, била отседнала в жилището на Нилда, докато е в Буенос Айрес.

Лелия Формисано

На 19 февруари Ия се отбила да види Лелия под предлог, че иска да й помогне да си стегне багажа. Но когато позвънила на вратата, никой не й отворил. Тя решила да остави бележка на портиера. Час по-късно се върнала, видимо притеснена от изчезването на приятелката си. Портиерът го нямало и тя попитала съпругата му дали не е виждала Лелия. Този въпрос объркал жената – само преди няколко часа тя била видяла двете приятелки да излизат заедно от сградата.

„Но тя нали излезе с Вас?!“ – попитала учудено съпругата на портиера.

„Да, така е“ – отговорила Ия, – „но трябваше да се върне, защото не се чувстваше добре“.

Ия отново дошла до апартамента на Лелия същата вечер, този път с билети за кино, но отново никой не й отворил вратата. След като в продължение на три дни нямало никакъв отговор от жилището на жената, портиерът се обадил в полицията. Ченгетата успели да влязат в апартамента през съседната тераса и заварили Лелия да седи на стола в гостната с включен телевизор – мъртва. Кухнята била пълна с домашно приготвените сладки на Ия. Смъртта на Лелия обаче била приписана на естествени причини.

В светлината на новите събития полицията ексхумирала тялото на Лелия и без никаква изненада установили, че в стомаха й има следи от цианид. Станало ясно, че тя също е инвестирала голяма сума във финансовата операция на Ия.

Ия Мурано била арестувана в дома си на 27 април 1979 г. Тя ожесточено отхвърлила всички обвинения, отправени към нея по време на разпита. Признала, че е черпила със сладкиши приятелките си, но не била слагала отрова в тях. Не отрекла също, че трите починали жени са инвестирали пари в загадъчната й схема, но казала, че те са знаели, че съществуват рискове.

След разпита един от следователите я сравнил пред медиите с жестокия римски император Нерон, а психиатърът я диагностицирал като психопат, който не изпитва никакви угризения. По време на разпита омъжената Ия признала, че е имала поне двама любовници – влиятелен бизнесмен и комисар от федералната полиция.

Могъщите й любовници изглежда не могли да й помогнат и Ия била изпратена в затвора, където щяла да остане до началото на процеса. Благодарение на неизменния си чар, станала много популярна сред останалите затворнички и пазачите. Прокурорът обаче останал неподвластен на нейната магия и настоял подсъдимата да получи доживотна присъда.

На 6 май 1980 г. Ия била намерена да се гърчи от болка в килията си от един пазач. Откарали я болница, където я оперирали. Докторите казали, че са отстранили тумор в мозъка й. Когато се съвзела от операцията, Ия помолила една от сестрите да й даде лист и химикалка, за да опише историята си. Но щом се почувствала по-добре решила, че историята й ще си остане лично за нея. Операцията завинаги я лишила от усещането за миризма.

На 15 юни 1982 г., след 3 години и 45 дни зад решетките, съдът свалил всички обвинения от Ия Мурано и тя била пусната на свобода. Прокуратурата обаче не се отказала от борбата и обжалвала това решение. През юни 1985 г. съдът отхвърлил предишното решение и осъдил Ия Мурано на доживотен затвор. Тя се върнала в килията си.

Научи повече за:   Греъм Йънг: Чаеният отровител от Бовингтън

Ия Мурано излязла окончателно на свобода на 20 ноември 1995 г., благодарение на нововъведеното правило „ден в ареста е равен на два в затвора“, след като излежава 13 години от присъдата си. За благодарност изпратила кутия с бонбони на съдиите, освободили я предсрочно. Не е известно дали достопочтените господа са се осмелили да си хапнат от тях.

Ия Мурано

Както и преди тя продължавала да твърди, че е обвинена несправедливо:

„Сега е по-безопасно да си в затвора, отколкото навън. Бях затворена 13 години и никой не може да си представи какво изстрадах заради нещо, което не съм направила. Невинна съм и никога не съм отравяла никого. Мнозина казват, че съм прочута убийца, но това е смешно. Бях преди всичко лихварка…“.

През 1998 г. Ия се появила в популярно телевизионно предаване, където разкрила, че се е омъжила отново. Още на следващия ден обаче новият й съпруг обявил, че ще разтрогне брака си нея, защото не знаел, че тя е отровителка. Прекарал бил с нея само една вечер – първата брачна нощ. Мъжът признал, че Ия го е заплашила, че ако говори, ще му се случи нещо.

Години по-късно Ия се върнала в същото предаване и почерпила водещата със своите сладкиши.

„Не мога да ги опитам, защото от тях се пълнее“ – оправдала се водещата, но все пак по-късно си взела една сладка. Всъщност синът на Ия Мартин Мурано твърди, че майка му си била признала пред него, че наистина никога не е слагала отрова в сладкишите. Отровата била в придружаващия ги чай.

Синът на Ия Мартин Мурано

Ия прекарала последните години от живота си в старчески дом, където продължила да е обект на интерес от страна на журналистите. В многобройните си интервюта през годините тя се хвалела с стотиците си любовници и редовно обещавала със загадъчна усмивка, че ей сега ще разкаже истината за смъртта на трите си приятелки. Разбира се, това не се случило никога.

Много аржентинци вярват, че Отровителката от Монсерат е убила поне още двама души, но няма достатъчно доказателства, за да бъде обвинена в други убийства. Лекарите, попълнили невярна информация в смъртните актове на жертвите, също били разследвани. Установило се, че поне един от тях – съседът на Нилда Гамба – е взел пари на ръка от Ия Мурано, за да издаде фалшив смъртен акт.

Нейните престъпленията са много популярни в Аржентина. През годините се появяват книги, телевизионни предавания и дори пиеса, озаглавена „Ия: Мюзикълът“. Продават се сувенири и кукли с нейния лик, а домът й в квартал „Монсерат“ е част от обиколката на забележителности за туристите. Ия не се радвала особено на това внимание:

„Правят пари на гърба на моята невинност!“ – оплаквала се Отровителката от Монсерат.

Ия Мурано

Ия Мурано умира на 26 април 2014 г. на 83 години в сравнителна анонимност. Старицата вече не помнела и не разпознавала никого. Нейният син Мартин, който я нарича перверзна убийца в книгата си „Моята майка Ия Мурано“, даже не знае точната дата на смъртта й, от какво е умряла и къде е погребана. Докато била с всичкия си, Ия продължавала да твърди, че е невинна.

Но тези думи, казани пред журналисти, също са нейни:

„Разберете едно нещо: убийците никога не казват истината“.


По идея на Elena
The Sinister & Creepy Case of Yiya Murano by Brief Case, infobae.com, agritotal.com, lanacion.com.ar, unknownmisandry.blogspot.com, murderpedia.org, forumnauka.bg, theargentineguide.wordpress.com, colsecornoticias.com.ar

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
2 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Таня
Таня
12.09.2019 4:48

Имало едно време и една друга държава освен България, в която закона и съда са пълен хаос а виновните не получават полагаемото им се правосъдие!

Елена
Елена
12.09.2019 8:41

Здрасти мерси за статията очаквам и такава за Магдалена Солис.