Зад заключени врати: Убийството на Аруши Талвар

Зад заключени врати: Убийството на Аруши Талвар

Оживени шарени пазари, потни туристи, покъртителна мизерия на фона на несметни богатства, наивни мечти и религиозни бунтове – това е столицата на Индия Делхи, където в нощта на 15 май 2008 г. е убита 13-годишната Аруши Талвар. Единствената дъщеря на заможно семейство стоматолози е открита мъртва в леглото си, покрита с одеяло. Кръвта е навсякъде – по възглавницата, стените и пода. Челото й е размазано от удар с голф стик, а гърлото й прерязано с „клинична прецизност“.

Съвсем скоро е открит и трупът на единствения заподозрян за убийството на момичето – семейният слуга Хемраж Банджад – също с прерязано гърло.

Цялата нация следи неочакваните развития по случая с нарастващ интерес. Полицията прави грешка след грешка, извинява се, но не закъснява да сгреши отново. Централното бюро за разследване се заема да разкрие мистериозното двойно убийство, разтърсило Индия, съсипвайки по пътя си животите на всички замесени.

Действащи лица

Аруши Талвар е родена на 24 май 1994 г. Дружелюбното и весело момиче имало много приятели, които я описват като леко срамежлива. Справяла се добре в училище и мечтаела да стане педиатър. В осми клас започнала да съзрява, да се интересува повече от външния си вид и да проявява интерес към момчетата.

Тринадесет годишната тийнейджърка е единствено дете на двама стоматолози – Раджеш и Нупур Талвар. Раждането й е най-щастливият миг в живота им. Според разказите на близки и приятели на семейството, двамата били изключително любящи и грижовни родители, а Аруши никога не им създавала проблеми. Тя получавала всичко, което поиска, но в същото време изпълнявала задълженията си и се отнасяла към родителите си с очакваното от нея уважение.

Семейство Талвар

Стоматолозите Раджеш и Нупур работели заедно в частния си кабинет, намиращ се в Сектор 27 на предградието Нойда. Бащата на Аруши работел и в местната клиника и преподавал в стоматологичния колеж.

Родителите поддържали много близки приятелски и колегиални отношеня със семейството стоматолози Анита и Прафул Дурани, с които работели заедно в частния кабинет. Бащата на Аруши поемал сутрешната смяна заедно с Анита, а неговата съпруга Нупур работела вечерта заедно с Прафул.

Семейството живеело в апартамент на втория етаж на уютна сграда в заможния квартал Нойда, на тиха зелена улица, обитавана предимно от бивши военни. Нойда е планирано предградие на Делхи и се смята за едно от най-добрите места за живеене в Индия. Същевременно е място, където всеки подозира всекиго. Животът на имигрантите, работещи като домашна прислуга в този район, е изключително труден. Налага им се да работят като роби, за да оцелеят, а в същото време индийците никога не ги приемат като свои.

В дома на Талвар живеел 45-годишният Ям Прасад Банджад, по-известен като Хемраж. Той бил слуга и готвач на семейството, родом от Непал. Подобно на хиляди други мизерстващи непалци и той дошъл в Индия да търси по-добър живот. Твърде често тези работници са подложени на дискриминация и всякакви видове експлоатация.

Хемраж Банджад

Хемраж Банджад работел за семейство Талвар за 3000 рупии на месец (38 евро). Раджеш и Нупур обикновено отсъствали по цял ден и той се грижел за абсолютно всичко в дома им – готвел, пазарувал, подреждал. Мъжът бил напълно незабележим и сякаш се сливал с интериора. Членовете на семейството рядко разговаряли с него – най-често докато им сервирал вечерята.

Възстановка

В дните преди трагедията Аруши не можела да си намери място от вълнение. Наближавал рожденият й ден и момичето трескаво планирало празничното парти с приятелките си. На 15 май 2008 г. Нупур Талвар взела Аруши от училище на връщане от работа и двете се прибрали у дома за обяд. След това майката отишла на работа, оставяйки дъщеря си сама, и се прибрала около 19:30 ч.

Раджеш Талвар преподавал в стоматологичния колеж от 8:45 до 15:30 ч., а после приемал пациенти в клиниката. Бащата на Аруши бил докаран вкъщи от шофьора му Умеш Шарма около 21:30 вечерта. Шарма оставил ключовете от колата и чантата на Раджеш на слугата Хемраж, който в това време приготвял вечерята на семейството.

Шофьорът зърнал Аруши и майка й на масата. Всички били живи и здрави и изглеждали напълно нормално.

След вечеря родителите на Аруши й дали по-рано от очакваното подаръка за рождения й ден – цифров фотоапарат. Аруши направила няколко снимки на себе си и на родителите си, като последната фотография е от 22:10 ч.

Семейство Талвар

В жилището на семейство Талвар, с площ от 120 кв. м, били разположени 2 спални, гостна и столова, и стая за прислугата, където спял Хемраж. Стаята на Ааруши се намирала до спалнята на родителите й. 

Интернетът в дома на семейство Талвар не бил особено добър. Редовно се налагало да рестартират рутера, който се намирал в стаята на Аруши.

В онази вечер, около 23:30 ч., Раджеш легнал с лаптопа си в леглото и посетил няколко уебсайта, посветени на стоматологията и фондовата борса. Искал да провери и имейла си, но връзката прекъснала и той помолил Нупур да отиде да включи и изключи рутера. Когато влязла в стаята на дъщеря си, момичето четяло романа „Трите грешки в моя живот“ от Четан Бхагат. Майката рестартирала рутера и се върнала обратно в леглото.

Аруши обиновено стояла будна до късно през нощта, чатейки с приятелите си. Но в нощта на 15 май мобилният й телефон „умрял“ след 21:10 ч. Семейството разполагало и със стационарен телефон, който се намирал в родителската спалня. Около полунощ приятел на Аруши се опитал да я намери на домашния номер, тъй като мобилният й бил изключен. Никой не му отговорил. Тогава той изпратил SMS на мобилния й телефон около 00.30. Този SMS никога не бил получен.

Последвалата проверка установила, че рутерът е работил без прекъсване от полунощ до 3:43 ч. сутринта, когато отново бил рестартиран от някого. А Раджеш разказал, че малко преди полунощ бил получил обаждане от САЩ на домашния телефон, чийто звън ясно се чувал. Но нито той, нито Нупур били чули звъна от обаждането на приятеля на Аруши.

Точната последователност на събитията между полунощ и 6:00 часа сутринта не могла да бъде определена от следствието с абсолютна сигурност.

На следващия ден в 6 часа сутринта домашната помощница Бхарти Мандал позвънила на вратата на тъмния апартамент. Тя работела за семейството само от 6 дни. Всяка сутрин вратата й отварял Хемраж, защото Нупур и Раджеш обикновено спели до късно. Но сега никой не й отварял, въпреки че позвънила три пъти. 

Най-накрая Нупур отворила дървената входна врата, намираща се зад две метални решетки, и казала на Бхарти, че не може да й отключи отвътре. Попитала слугинята къде е Хемраж. Жената отговорила, че няма представа и тогава Нупур отбелязала, че той сигурно е отишъл за мляко и е заключил след себе си. Помолила Бхарти да изчака навън, докато той се върне, но слугинята не желаела да чака и я помолила да й хвърли ключовете от балкона. 

Нупур се опитала да намери Хемраж по телефона, но повикването прекъснало. Когато се опитала да му позвъни отново, телефонът му вече бил изключен. По-късно, когато било проследено местоположеиието на мобилния на слугата в онзи момент, се оказало, че той се е намирал в същия район.

В това време, според собствените му показания, Раджеш също се събудил. Влизайки в гостната, забелязал на масата отворена бутилка с уиски. Нито той, нито съпругата му били посягали към алкохол предната вечер и леко разтревожен Раджеш решил да провери дъщеря си.

Разпределението на стаите в апартамента на Талвар

Вратата на спалнята на Аруши по принцип се заключвала. Можела да се отвори само отвътре или отвън с ключ, който обикновено лежал на нощното шкафче на Нупур. Но сега не бил там. Въпреки това бащата забелязал, че тази сутрин вратата не е заключена. Ключът от стаята бил намерен по-късно в гостната и никой нямал обяснение как е попаднал там.

Влизайки в стаята, родителите видели мъртвото тяло на дъщеря си, лежащо на леглото. Раджеш започнал да крещи и да блъска главата си в стената, а Нупур мълчала, по нейните думи – от шок.

Междувременно слугинята Бхарти също се появила и чула виковете им. Застанала на прага на вратата на детската стая и видяла как Нупур дръпва одеялото от тялото на дъщеря си. Гърлото на момичето било прерязано. И двамата родители се вайкали, че Хамраж трябва да е убиецът. Бхарти отишла да съобщи на съседите за случилото се. 

Раджеш и Нупур се обадили на своите роднини и приятели, но пропуснали да съобщят на властите. Техен съсед, дошъл да провери каква е тази суматоха, извикал полицията. В момента, в който пристигнали органите на реда, жилището напомняло на „рибен пазар“ – вътре имало повече от 15 души.

Местопрестъплението било напълно замърсено още преди да започне разследването. 

Първи арести

Полицията заварила тялото на Аруши наполовина отвито, с голяма рана на челото и прерязано гърло. Огледали всяко ъгълче на къщата, което не било никак лесно заради многобройните гости.

Бащата на Аруши побързал да обяви Хемраж за заподозрян пред полицията. Умолявал ги да не губят време в огледи, а веднага да започнат да го търсят. Предложил им 25 000 рупии (315 евро), за да го открият. Първоначалната версия на полицията била, че Хемраж е влязъл в стаята на Аруши пиян и се е опитал да я нападне, но тя се е съпротивлявала и се наложило да я убие.

Медиите научили за случая в 8 часа сутринта и репортерите не закъснели да пристигнат, любопитни да научат нещо повече за убийството. Камерите им заснели как д-р Талвар изнася тялото на дъщеря си, с помощта на полицаите и брат си, за да бъде откарано за аутопсия.

Чичото на Аруши Динеш Талвар, който придружил трупа до моргата, описва залата за аутопсии като изключително мръсно място. Вътре било толкова горещо, че двамата с бащата се притеснили, че тялото ще започне да се разлага. Затова Динеш се обадил на свой познат лекар, за да уреди аутопсията да се извърши възможно най-бързо.

Впоследствие Динеш получава много критики заради това обаждане, тъй като се появяват подозрения, че братята Талвар са нагласили резултатите от аутопсията. И наистина, в светлината на последвалите събития, учудващо е, че в доклада не се споменава нищо за „полов контакт“ или „изнасилване“.

При първия тест на вагиналните проби, изпратени в криминалната лаборатория, се установило наличието на ДНК-то на Аруши и на друга жена, което вероятно се дължало на замърсяване на пробата. По-късно бил направен втори тест, а резултатите от него се оказали повече от невероятни – не била открита и следа от ДНК-то на жертвата в собствената й проба. Това естествено довело до съмнения, че изследването е било нагласено.

В 13:00 ч. тялото на Аруши вече било върнато обратно в дома й и изложено в гостната за поклонение. Трима приятели на семейството пренесли матрака от леглото й на покрива на съседите и го оставили там. Кремацията се състояла още същия ден в 16:00 ч. По-късно се появили обвинения към родителите, че са бързали да се отърват от трупа. 

Матракът от леглото на Аруши

Междувременно криминалистите не открили никакви следи от влизане с взлом в апартамента. Единственият ключ от входната врата се намирал в спалнята на Хемраж. Огледали стаята му, в търсене на евентуално оръжие на убийството, но не открили нищо съществено. За сметка на това един от полицаите забелязал следи от кръв по стълбището на къщата, водещи към терасата на покрива. Той ги последвал и установил, че по ключалката на вратата, водеща към терасата, също има кръв.

Научи повече за:   Убийството на Ясин Еге: Момчето, което не научи Корана

Възможно е тази кръв да е била оставена от тримата мъже, носещи окървавения матрак на Аруши, които първо се опитали да го качат на терасата на Талвар, но тъй като не могли да я отворят, го отнесли на съседния покрив.

Въодушевени от тази интересна находка, полицаите поискали да огледат покрива. Оказало се обаче, че никой не знае къде е ключът. Когато поискали ключ от Раджеш Талвар, той влязъл в апартамента си и не се появил повече дълго време.

В същото време въоръжени полицаи пристигнали пред дома на слугата Хемраж и поискали да узнаят от уплашените му роднини къде се крие той. Казали им, че е убил дъщерята на доктор Талвар. Когато не получили задоволителен отговор, арестували зет му Дживан. Оковали го в белезници и го отвели в полицейското управление, където го били, за да им каже всичко. Взели му телефона, за да проверят разговорите му и повече не му го върнали.

Същата вечер качили Дживан в кола и заминали за Непал да търсят Хемраж. По пътя разлепили стотици плакати с лика на издирвания слуга. На границата спрели и накарали Дживан да огледа всеки автобус, пътуващ за Непал. Накрая стигнали до родното село на Хемраж, където естествено не открили и следа от него. В един момент полицаите рязко загубили интерес към издирването на слугата и потеглили обратно към Индия. Дживан бил държан в ареста още седмица без никакви обяснения.

Раджеш Талвар бил споменал на властите, че има и друг служител от Непал на име Кришна Тадарай, който му помагал в частния кабинет. За всеки случай решили да арестуват и него. Момчето изглеждало чисто. По дрехите му нямало следи от кръв, нито имало следи от борба по тялото му. Кришна нямал никакъв мотив да убива момичето.

Втори труп

В утрото на 17 май Раджеш и Нупур Талвар се отправили да разпръснат праха на Аруши в река Ганг, в съответсвие с индийските обичаи. В дома им, оставен на грижите на чичо Динеш, продължавали да идват приятели, за да изкажат съболезнованията си.

Един от тях бил бившият полицай К.К. Гаутам, който пристигнал в 9 часа и поискал да види терасата. Гаутам бързо разрешил драмата с липсващия ключ като накарал колегите си да разбият вратата. На покрива, небрежно скрит зад капак от климатик, намерили разлагащия се труп на слугата Хемраж, в локва от кръв и с прерязано гърло.

Терасата, където е открито тялото на Хемраж

Огромната кървава диря подсказвала, че слугата е бил влачен до покрива в чаршаф. Телефонът му, на който била звъняла Нупур предния ден, никога не бил открит. Мобилният на Аруши също не бил намерен в жилището на семейство Талвар. Апаратът й бил открит две седмици по-късно, захвърлен край един черен път, с изтрита памет.

Динеш Талвар не могъл да идентифицира тялото и се обадил на брат си и снаха си, за да им каже веднага да се върнат вкъщи. Когато дошли, Нупур не слязла от колата, а останала вътре с урната на Аруши, тъй като не искала да внася праха й в къщата. Раджеш потвърдил, че убитият е Хемраж. 

След това местопрестъплението се превърнало в истинска манифестация. Необезпокоявани от полицията, на покрива се качили десетки репортери и зяпачи, които стъпвали в кръвта и оставяли отпечатъците и ДНК-то си на всеки квадратен сантиметър от терасата. Но полицейското безхаберие не свършва дотук.

Трупът бил поставен в чаршаф и трима полицаи се заели да го свалят по стълбите, хващайки чаршафа за краищата. В един момент им натежало и започнали буквално да влачат товара си, размазвайки хубаво телесните течности, капещи от разлагащото се тяло, по стълбите. По този начин замърсили и последните запазили се улики.

Раджеш и Нупур отново потеглили на своето печално пътешествие до Ганг, където разпръснали праха на дъщеря си и се върнали още на същия ден.

Аутопсията на Хемраж била извършена същата нощ. Установило се, че мъжът е бил ударен 1-2 пъти по тила с тъп предмет, а гърлото му е било прерязано с остър инструмент. Според патолога възможно било извършителите да са повече от един човек. Според съдебно-медицинските експертизи Аруши и Хемраж били убити между 00:00 и 2:00 ч.

Откриването на убития Хемраж внася нов елемент на загадка в случая. До този момент слугата се явявал основен заподозрян в убийството на Аруши.

Но смъртта му променяла всичко.

Класово разделение

Междувременно полицията отново се заела с роднините на Хемраж. Неговият зет бил бит от полицията с бамбукови пръчки и държан затворен в продължение на 9 дни. За ченгетата било най-лесно да обвинят непалците в убийствата и да закрият набързо горещия случай.

Разпитани били и останалите слуги на Тарвал, които разказали доста неща за ежедневието и бита на семейството. Полицията останала с впечатлението, че родителите крият нещо. Доста от казаното по време на тези разпити изтекло под формата на слухове в медиите, които изиграли изключителна роля в развитието на този случай.

В Индия дори медиите са неволно подчинени на класовото разделение. Британските репортери често гледат с известна надменност и снизходителност на своите индийски колеги. Не е рядкост английски репортери да пристигнат на дадено местопрестъпление и когато видят, че става въпрос за хора от по-ниските прослойки на обществото, да отразят случая съвсем набързо. Индийските репортери от своя страна пък пренебрегват престъпления, които не са достатъчно брутални за вкуса им. Но двойното убийство в Нойда предлагало по нещо за всекиго и накарало всички медии да полудеят.

Предпоставките за това били налице – заможно семейство и две жестоки убийства. Все пак съществувало известно разделение. Британските медии искали да се окаже, че слугите са виновни, докато индийските поставили фокуса си върху родителите.

Скоро бащата и майката на Аруши не можели да излязат от къщи заради медийното внимание. Полицията им била забранила да говорят за случая, а в същото време от органите на реда непрекъснато изтичала информация в общественото пространство. Това довело до едностранчивото представяне на образа на родителите и съвсем скоро обществото започнало да вярва, че работата им не е чиста.

Оставал въпросът: кой е убиецът? В трагичната нощ в заключената къща имало четирима души – двамата родители, тяхната дъщеря Аруши и слугата Хемраж. Двама от тях били убити. Другите двама останали живи. Простата аритметика подсказвала на властите, че убийците вероятно са родителите.

Така разследването насочило вниманието си към доктор Талвар и неговата съпруга.

Любовни афери

Полицията свикала пресконференция, на която обявила, че разполага с достатъчно веществени доказателства, но не може да установи мотив за убийствата. Работело се по две версии – убийство на честта или престъпление от страст. Случаят се оказал много по-сложен, отколкото смятали първоначално.

Някои несъответствия в показанията на родителите принудили полицията да преразгледа стратегията си. На 24 май семейство Талвар и техни близки били извикани за разговор. Същата вечер началникът на полицията свикал пресконференция, на която съобщил, че са събрани достатъчно доказателства и е арестуван заподозрян. Бащата на Аруши.

„Не съм казал, че заподозреният е само един“, добавил той.

Според версията на властите целта на извършителите е била да премахнат момичето, а Хемраж е бил убит, за да няма свидетели. Полицията твърдяла, че разполага с доказателства, според които доктор Талвар е имал извънбрачна връзка и дъщеря му е научила за нея. Слугите също са знаели. Любовницата му била неговата колежка и семейна приятелка Анита Дурани, с която работел в една и съща смяна в частния им кабинет.

Началникът на полицията обявил на пресконференцията, че Хемраж и Аруши са разговаряли за изневярата на баща й и тези разговори постепенно са ги сближили. Британските медии нямали нужда да чуят повече. Сензационни заглавия, описващи любовните отношения между 45-годишния слуга и 13-годишното момиче, залели таблоидите.

Аруши Талвар

Предполагаемата любовница на Раджеш отрекла категорично да е имала връзка с него. Репортерите стигнали дотам да я попитат дали двете семейства не са практикували смяна на партьорите, така наречения суинг.

Често се случва, когато властите разследват наистина горещ случай, обвиненията им да паднат върху невинен човек, когото да използват като изкупителна жертва. Точно това била тезата на адвокатите на семейство Талвар, според които полицията е измислила цялата история, за да сложи край на мъчителното и опропастено разследване, от което се срамували.

Централно бюро за разследване

Шумът около двойното убийство в Нойда достигнал нечувани размери и още преди мастилото в полицейските доклади да изсъхне, случаят бил предаден в ръцете на Централното бюро за разследване (ЦБР) – най-престижният правоохранителен орган в Индия. Семейство Талвар и техните близки, уморени и обезсърчени от некадърността на местната полиция, въздъхнали с облекчение. Сега всичко щяло да се оправи.

Екип от 25 детективи, воден от главен инспектор Арун Кумар, много показно и професионално отцепили улицата пред местопрестъплението в дома на Талвар. Само жителите на района имали право да влизат и излизат. Раджеш оставал в ареста, но тъй като липсвали свидетели на престъплението, основната надежда на властите оставала в криминалистите и в тяхната способност да открият улики в безобразно замърсеното местопрестъпление.

Местната полиция вече била снела отпечатъци от пръсти от апартамента и окървавената бутилка от уиски и ЦБР се надявали нещо да изскочи оттам. Но докладът от криминалната лаборатория бил доста обезсърчаващ. Кръвта по бутилката се оказала на Аруши и Хемраж, но отпечатъците не ставали за нищо, тъй като не били снети професионално. Местопрестъплението, отъпкано старателно от десетки хора, също не предложило никакви нови веществени доказателства.

ЦБР се опитали да сглобят случая с помощта на показанията на Нупур, домашната помощница Бхарти и Раджеш, вярвайки, че поведението на заподозрените преди и след престъплението е от изключително значение.

Но сякаш нищо не подсказвало, че между Аруши и родителите й се е случило нещо толкова сериозно, че да доведе до убийство й. Само 2-3 часа преди някой да пререже гърлото й, тя седяла на трапезната маса с майка си и баща си и ги снимала с новия си фотоапарат. На снимките и тримата са широко усмихнати и изглеждат много щастливи.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
Научи повече за:   Хитлер избяга от тоалетната на индийски затвор

ЦБР се затруднявали да открият и мотив за убийствата. Всички свидетели твърдели, че връзката между момичето и слугата е била напълно безобидна и отношенията им не биха могли да доведат до убийство на честта. Изниквал въпросът и как е възможно родителите да не са чули нищо при положение, че спалнята на дъщеря им е точно до тяхната.

За да отговорят на този въпрос разследващите направили експеримент. Включили климатиците и в двете спални горе-долу по същото време през нощта, когато се било случило убийството на Аруши. Установили, че дори да са били будни, родителите не биха могли да чуят нищо заради шума от климатиците.

Този експеримент бил опроверган впоследствие, когато станало ясно, че са тествали само шумове като стъпки пред вратата на стаята или изпускане на вилица на пода. Някак си никой от разследващите не се сетил да имитира викове или шум от борба.

Слугински неволи

Междувременно непалският лаборант на доктор Талвар Кришна Тадарай отново бил подложен на тест с полиграф и в медиите плъзнал слух, че младежът не се е представил добре на него. Станало ясно, че само два дни преди убийствата Раджеш го бил смъмрил за някаква грешка в работата и Кришна много се разстроил. Шофьорът на д-р Тарвал споделил с ЦБР, че Кришна бил казал в присъствието на Хемраж, че докторът го е обидил и той ще си отмъсти.

Кришна Тадарай

През цялото време лаборантът бил държан неправомерно в ареста, без да бъде ясен статута му – заподозрян или свидетел?

Появила се теория, че в нощта на убийствата Хемраж е имал гости в стаята си. ЦБР започнали да издирват всичките му приятели и така стигнали до мъж на име Радж Кумар – слугата на семейство Дурани – когото веднага арестували.

Решили да подложат Кришна на наркоанализ тест или така нареченият разпит със серум на истината. В този тест субектът се инжектира с натриев пентотал и се довежда до състояние на полусъзнание, като по този начин въображението му се неутрализира. Така за него става трудно да лъже и отговорите му се ограничават единствено до факти, които са му известни.

Според ЦБР резултатите от анализа на Кришна се оказали доста интересни.

Ново развитие

На 11 юли 2008 г. ЦБР свиква пресконференция, на която главен инспектор Арун Кумар споделя с медиите последните развития в разследването. Той съобщил, че доктор Раджеш Талвар и неговата съпруга Нупур са били подложени на тест с полиграф два пъти. Детекторът не засякъл нито един лъжовен отговор от двамата. Това обаче не можело да се каже за резултатите от наркоанализ теста на Кришна.

Според инспектор Арун Кумар, под влияние на серума на истината, лаборантът бил признал за убийствата, и то с големи подробности. Разказал, че в онази вечер е бил заедно с двама свои приятели – Радж Кумар и слугата на съседите Виджей Мандал. Уж базирайки се на неговия разказ, ЦБР пресъздава случилото се така:

В нощта на престъплението четиримата слуги се събрали в стаята на Хемраж, пийнали доста алкохол и започнали да обсъждат 13-годишната Аруши. Скоро, под влиянието на низките си страсти, Кришна и Радж решили да влязат в спалнята й. Там се опитали да я изнасилят, но Аруши се съпротивлявала и се наложило да я ударят по главата. След това неясно защо убили Хемраж.

След като оставили трупа на Хемраж на покрива и заключили вратата, слезли обратно в стаята на Аруши и й прерязали гърлото. Виджей не участвал в престъплението, но видял всичко.

Раджеш Талвар бил освободен от ареста в деня след пресконференцията, а адвокатът на Кришна излязъл с изявление, че човешките права на клиента му са били нарушени от властите. Видимо уплашен от случващото се с него, младият лаборант настоял през сълзи пред телевизионните камери, че е невинен и е спял вкъщи по време на убийствата.

Неговото семейство потвърдило алибито му. Кришна се бил прибрал у дома в 21:00 ч. на 15 май, взел си душ, вечерял и си легнал в 22:00 ч. Той живеел със сестра си и зет си в една единствена стая, затова нямало как да се измъкне незабелязано през нощта. ЦБР били намерили непалски нож „кукри“ с кървави петна в дома на Кришна, но се оказало, че той е твърде тъп, за да бъде оръжието на убийствата, а кръвта по него не била човешка.

Традиционен непалски нож „кукри“

Ножът „кукри“ е важна част от културната идентичност на непалците и може да се намери в почти всяко непалско домакинство. Тоест, трудно би могъл да представлява някакво уличаващо доказателство.

Слугата на съседите Виджей Мандал също бил разпитан от ЦБР. Той бил бит и заплашван от полицията да даде фалшиви показания. Алибито му обаче било потвърдено от неговия работодател, който казал, че Виджей се е прибрал у дома около полунощ в нощта на убийствата.

Бюрото се опитало да убеди и Радж Кумар да им съдейства. Обещали му, че ще го направят актьор в Мумбай и ще бъде осигурен до края на живота си. Трябвало само да каже, че Кришна е извършил убийствата. Радж Кумар отказал да го направи.

Радж Кумар

Още в първия ден от разследването полицията в Нойда била направила снимки на целия апартамент на семейство Талвар. На нито една от фотографиите на стаята на Хемраж не се виждали следи от гости.

Единственото доказателство на ЦБР за виновността на слугите бил тестът със серума на истината, направен на Кришна, но той не бил допустим в съда и представлявал очевидно нарушаване на човешките права. Нито Кришна, нито другите двама заподозрени били подписвали официални признания за убийствата.

Първият признак, че случаят на ЦБР се пропуква се появил на 4 септември, когато съдът освободил Виджей Мандал. Малко по-късно обвиненията срещу Радж Кумар и Кришна също били свалени.

Цялото разследване трябвало да започне отначало.

Ново разследване

След провала на главен инспектор Арун Кумар и неговия отдел, през септември 2009 г. ЦБР сформирало нов екип, който да се заеме с разследването на двойното убийство в Нойда. Начело на новия отдел застанал инспектор Каул – корав следовател, готов на всичко, за да стигне до истината.

Първото нещо, което направили служителите на новия специален отдел, било да прекарат 24 часа в апартамента на семейство Талвар, за да се потопят напълно в атмосферата и обстановката на мястото и да се опитат да си представят как са се развили събитията от онази нощ.

Запознавайки се със случая, детективите все повече се убеждавали, че нищо не е могло да се случи без знанието на родителите. Особено внимание обърнали на размера и формата на нараняванията на двете жертви – дълбока рана на челото на Аруши и подобни рани на тила на Хемраж. Трябвало само да разберат какъв предмет би могъл да нанесе подобни травми.

Разглеждайки снимките от местопрестъплението, детективите открили, че в стаята на Хемраж има стикове за голф. Решили да сравнят ръба на голф стика с формата на раните. Размерите си паснали идеално.

По лактите и коленете на Хемраж имало следи от ожулвания, подсказващи, че може би е бил влачен до покрива. Разрезът на гърлото му бил толкова дълбок, че главата му се крепяла само на гръбначния стълб.

Сърцето на Аруши било спряло да бие още преди гърлото й да бъде прерязано. Чаршафите на леглото й били гладко изпънати, без никакви следи от борба. На матрака под задните й части имало кръгло мокро петно, но бельото и пижамата й били напълно сухи. Това предполагало, че тялото й е било почистено и преоблечено.

Тялото на Аруши

Следите от кръв също подсказвали, че леглото на Аруши е било подреждано след смъртта й. Ученическата й чанта и една розова възглавница лежали точно в обсега на кървавите пръски, но по тях нямало следа от кръв. Това можело да означава, че са били поставени в леглото след смъртта й. Сякаш някой се бил опитал да създаде определен образ на жертвата – непорочно момиче в ученическа възраст, убито в съня си.

Вторият екип на ЦБР очевидно имал проблем с характера на майката Нупур, която според тях била твърде враждебно и отбранително настроена към въпросите им. Това нейно поведение разбира се може би се дължало на недоверието й в способността им да разкрият случая.

Но инспектор Каул се доверявал на полицейския си нюх. Усещал кога някой крие нещо. Още от самото начало той казвал на колегите си, че не трябва да разследват бащата. Раджеш е направил, каквото е трябвало да се направи, но човекът, стоящ зад всичко, е майката, твърдял инспекторът. Тя е организирала и ръководела цялото престъпление.

Раджеш и Нупур Талвар

Когато се заели с разследването, детективите от ЦБР се сдобили със снимки, направени от местната полиция, които изпратили в своята лаборатория. Базирайки се на тези фотографии, експертите излезли със становище за това как може би е протекло престъплението.

Заключението на ЦБР било, че Раждеш Талвар е бил в стаята си заедно с Нупур, когато е чул някакъв шум и е излязъл да провери какво става. Бащата е заварил вратата на Аруши незаключена, надникнал е вътре в стаята и е видял дъщеря си и слугата в компрометираща и срамна поза. Вбесен и посрамен, бащата е извършил убийствата, за да отмъсти за честта на семейството си.

Проблемът с тази версия е, че от присъствието на Хемраж в стаята на момичето няма следа – нито капка кръв или телесна течност, никакво ДНК по чаршафите, пода или стените.

Опит за правосъдие

В крайна сметка, тъй като не разполагали с достатъчно доказателства, за да изправят родителите пред съда, ЦБР прибегнали до лукавство. Изготвили доклад, чрез който официално искали от съда да закрие случая. Но документът бил написан толково унищожително, че всъщност представлявал по-скоро обвинителен акт, отколкото молба за закриване на случая. Съдията нямал друг избор, освен да призове Раджеш и Нупур Талвар пред правосъдието.

Сега дошъл редът на родителите да бъдат подложени на тест със серума на лъжата и картографиране на мозъка. Макар да не можел категорично да докаже вината му, вторият тест на Раджеш снабдил разследването с интересна информация за премълчавани досега проблеми у дома и за неразбирателства между Аруши и нейната майка.

Родителите излезли с гневно обръщение по телевизията и подали искане за удължаване на разследването. Междувременно, след като получили призовки за предстоящия процес, майката и бащата получили достъп до документите от разследването, в които прочели, че предишният екип на ЦБР е открил ДНК-то на Хемраж по калъфка от възглавница, открита в дома на Кришна.

Изправени пред тази неудобна информация, ЦБР заявили, че е станала грешка в надписването на етикетите на пробите. Калъфката с ДНК-то била открита всъщност в стаята на Хемраж.

В очакване на началото на съдебния процес, Раджеш и Нупур започнали масирана кампания, появявайки се във всички медии, за да говорят за своята невинност и как са били нарочени от властите.

Научи повече за:   Смъртоносната шега на Лучано Ре Чекони

Процесът

Процесът срещу двамата родители започнал на 11 юни 2012 г., четири години след смъртта на дъщеря им и техния слуга. Делото щяло да се разглежда в специален съд, в който Централното бюро за разследване съди своите обвинени. Съдията имал прякор, превеждащ се като „Човек, който винаги наказва“, но също така бил известен със своята честност и неподкупност.

Раджеш и Нупур Тарвал се сдобили с отличен адвокат, с опит в наказателното право, който бил напълно убеден в тяхната невинност. Според него ЦБР използвало двамата родители като изкупителни жертви, тъй като били неспособни да открият истинския убиец.

Прокуратурата изложила своята версия за случилото се: бащата на момичето е бил провокиран от неочакваната и шокираща гледка на неговата 13-годишна дъщеря в обятията на слугата Хемраж, което го е принудило да извърши двойното убийство.

Според обвинението нещата били от прости по прости – двамата оцелели трябвало да докажат, че нямат нищо общо с двете убийства. Или поне да разкажат какво се е случило в собствения им дом в онази фатална нощ. Но Раджеш и Нупур продължавали да държат на версията си, че са спали непробудно през цялото време и не са чули нищо.

Всъщност напълно вероятно е престъплението наистина да е преминало „мирно“ и тихо, без викове и борба, тъй като съседите също не били чули никакъв шум от апартамента на Талвар.

Неудобният момент за Талвар е, че през онази нощ рутерът, намиращ се в стаята на Аруши, бил рестартиран в 3:43 ч., а те твърдели, че са разбрали за убийството на дъщеря си чак в 6 часа сутринта. След като нямало признаци за проникване с взлом, а версията за гостите на Хемраж отпаднала, кой друг, освен някой от тях двамата, би могъл да е включил рутера?

Прокуратурата трябвало да докаже едно единствено нещо: че когато слугинята Бхарти е пристигнала на работа, външната метална решетка на входната врата е била заключена отвътре. Така случаят се превръщал в „загадка зад заключена врата“ и тежестта на доказване падала върху подсъдимите. Показанията на слугинята били от изключителна важност за случая на обвинението.

Изправена на свидетелската скамейка, притеснената Бхарти разказала своята история. Тя дошла на работа както обикновено, бутнала с ръка външната решетка, но тя не помръднала. Тогава позвънила и зачакала някой да й отвори. Най-външната врата на жилището представлявала метална решетка, след която имало малко предверие и още две врати – мрежа и дървена – водещи към самия апартамент.

След третото позвъняване дървената врата отворила майката на Аруши, но казала, че не може да отвори мрежата отвътре и следователно не може да стигне до решетката. Слугинята я помолила да й хвърли ключ през терасата, за да може да влезе. Ключът, който Нупур намерила в стаята на Хемраж и хвърлила на Бхарти, бил всъщност от мрежата, а не от входната решетка и работел и от двете страни. Нупур е можела преспокойно да си отключи сама, без да праща слугинята никъде.

Когато Бхарти се качила обратно горе и я бутнала с ръка, решетката веднага се отворила.

Според обвинението родителите били „разиграли“ слугинята с ключа, за да спечелят малко време, в което да вдигнат резето на входната решетка и да скрият факта, че през цялото време са били заключени отвътре, а не отвън.

Още от самото начало родителите твърдели, че са намерили тялото на дъщеря си в промеждутъка от 2-3 минути, в които Бхарти се е качвала по стълбите. Този кратък отрязък от време изглежда им бил напълно достатъчен, за да обработят шока от намирането на мъртвата си дъщеря. Покрили детето си с бял чаршаф, излезли от стаята й и слугинята ги заварила да плачат в гостната.

Тези 2-3 минути им били достатъчни също да стигнат до извода, че Хемраж е виновен. Нупур показала тялото на Бхарти и казала: „Виж какво е направил Хемраж“. Според обвинението родителите са знаели за смъртта на дъщеря си преди слугинята да позвъни на вратата.

Мнозина обвинявали родителите, че бавят правосъдието, използвайки всяка възможна правна маневра, за да проточат процеса до 30 ноември 2013 г., когато съдията по делото се пенсионирал. За прокуратурата пък било изключително важно да довърши аргументите си именно пред този съдия, тъй като той бил очевидно по-благосклонен към тяхната страна.

В крайна сметка съдията успял да обяви най-важната присъда в кариерата си преди да се оттегли. На 26 ноември Раджеш и Нупур Талвар са осъдени на доживотен затвор за убийствата на дъщеря им Аруши и слугата Хемраж. Два месеца по-късно те подават жалба за преразглеждане на присъдата си.

Телефонни маневри

Докато течало обжалването на присъдите на Талвар, медиите продължавали да следят с интерес случая и да търсят любопитни материали, свързани с него. Съпругата и децата на Хемраж Банджад в Непал били посетени от журналисти, с които споделили, че в последните си обаждания той им е казвал, че не харесва работата си, защото Раджеш често му се карал за дреболии.

Според описанията на слугата, господарят му имал доста избухлив характер. Жена му твърди, че Хемраж изобщо не е близвал алкохол и не може да повярва на версията, че в онази нощ се е напивал в стаята си с другите слуги. Освен това строгият Раджеш едва ли би му позволил своеволието да си кани гости в дома му.

Хемраж разказвал на жена си, че в дома на Талвар често се състояли „щури“ партита. Казал й също, че двамата родители го били предупредили да не говори за делата на семейството пред външни хора, иначе ще го убият.

Появила се и негова позната, която споделила с журналисти, че скоро преди смъртта си Хемраж й е казал, че ще бъде убит. Не само неговият, но и животът на други хора бил в опасност. Сякаш в потвърждение на това изтекла информацията, че още първоначалното разследване било установило, че е правено обаждане от мобилния телефон на Кришна до офиса на ЦБР на 14 май 2008 г. – ден преди убийствата. За съжаление нямало как да се каже за какво е ставало дума в този разговор, а когато случаят преминал в ръцете на ЦБР, тази подробност потънала в забрава.

Бившият полицай и приятел на семейство Талвар К.К. Гаутам, благодарение на който било открито тялото на Хемраж, потвърдил съществуващите подозрения, че аутопсията на Аруши е била нагласена. Той разказал, че Раджеш и неговият брат са се обърнали към него с молба да им помогне да спасят честта на момичето, като им намери патолог, който да не споменава нищо свързано с изнасилване в доклада си. К.К. Гаутам твърди, че им бил отказал.

Полицията обаче била направила интересно откритие. Властите засекли верига от обаждания, направени във вечерта на 16 май, като двама от участниците в тях били Динеш Талвар и К.К. Гаутам, третият – познат на Талвар лекар, а четвъртият – неизвестно лице. Обажданията следвали непосредствено едно след друго – първият звъни на втория, втория на третия, третия на четвъртия и след това обратно по веригата. Този цикъл се завъртял няколко пъти.

А на следващия ден, 17 май, тази телефонна щафета се повторила и К.К. Гаутам се появил внезапно на местопрестъплението. Раджеш в онзи момент не бил там – пътувал, за да разпръсне праха на дъщеря си – но се обадил неочаквано по телефона на полицията, настоявайки да проверят терасата – тема, която избягвал предния ден. Странното е, че в същото време, независимо от него, К.К. Гаутам настоял за същото.

Преди да се погрижи вратата към покрива да бъде разбита, К.К. Гаутам се обадил на свои познати журналисти, за да се увери, че терасата ще бъде отворена под зоркото око на медиите. Казал им, че вероятно горе ги очаква интересна находка. Находката наистина била много интересна, а уликите на терасата – унищожени от тълпата.

След като разбрали, че слугата им е убит, Раджеш и Нупур не направили никакъв опит да се свържат със семейството му. Дори не изпратили на съпругата му заработените му до онзи момент пари. Държали се така, сякаш се е случило само едно убийство – това на дъщеря им.

В първите дни след трагедията, когато се появява версията за убийство на честта, Националната комисия за жените се самосезира и изпраща на място своя служителка, за да направи разследване и да се увери, че името на жертвата няма да бъде опетнено. На въпроса как се чувства след случилото се, Нупур дала на служителката следния озадачаващо бездушен отговор:

„Репутацията ни бе разрушена и бизнесът ни пострада!“.

Продължаваме напред

На 12 октомври 2017 г. съдът решава, че случаят срещу семейство Талвар е несъстоятелен и присъдата им е отменена. Становището на съда гласяло, че приведените доказателства биха могли да сочат както към вината, така и към невинността на обвиняемите.

Раджеш и Нупур излизат от затвора на 16 октомври, посрещнати от огромна тълпа журналисти, роднини и приятели. Заявяват, че въпреки болката от загубата на дъщеря им, изминалите години, прекарани в опити да докажат невинността си, са ги научили да ценят повече живота си и да се уповават на Бог.

„Станалото – станало, трябва да продължим напред“, казва Нупур Талвар.

Семейството на Хемраж Банджат и ЦБР обаче не желаят да продължат напред просто така. Те подават отделни жалби до индийския върховен съд, оспорвайки оправдателните присъди на Талвар. Последното известно заседание на този процес се е състояло през август 2018 г. и няма информация за по-нататъшното му развитие.

Засега Раджеш и Нупур Тарвал остават на свобода и продължават живота си без дъщеря си, чието убийство вероятно никога няма да бъде разкрито.


По идея на: Bibi Pavlova
Източници: „The Talwars: Behind Closed Doors“ на HBO, time.com, outlookindia.com, indiatoday.in, thedailybeast.com, outlookindia.com, zeenews.india.com, thestar.com, allthatsinteresting.com, truecrime.guru, hindustantimes.com, openthemagazine.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
5 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Тинтири-минтири
Тинтири-минтири
18.09.2019 23:17

Доста сложен и опорочен случай. Доста вероятно е бащата и майката да са ги убили. Но явно разследването не си е направило труда да проучи за „щурите“ партита. Нищо чудно родителите да са позволявали непристойно поведение от гостите си към дъщеря им. Слугата е казал, че ще съобщи на властите, а бащата го е заплашил с убийство. Малката е видяла подкрепата от страна на слугата и е възроптахла срещу „родителите“ си. След кавга между тях тя си ляга, а бащата изпада в притеснение, че ще бъде разкрит. Напива се. Убива я докато спи. Пак пие след убийството и после решава… виж още »

Таня
Таня
22.09.2019 6:56

Убийства на честта бабината им. Та това е детето ти, Бога ми, как ще го убиеш!!!

The5Estate
The5Estate
01.10.2019 2:45

🙂 Ако някой от циганите-милиционери си беше направил труда да прочете книгата „Трите грешки в моя живот“ (която е четяло момичето), или поне да знаеха за какво иде реч в нея, щяха да разкрият престъплението за 48 часа и да задържат убиеца – бащата на момента.

Денерис
Денерис
Отговори на  The5Estate
28.01.2020 16:28

Кой е авторът на тази книга? Заинтригувах се, но търсачката не открива нищо по заглавие…