Джи Джи Алин: Последният месия на пънк рока

Джи Джи Алин: Последният месия на пънк рока

В един горещ августовски ден на 1956 г. самият Исус Христос се явил на Мърл Алин старши, за да му съобщи, че неговият син ще бъде следващият месия. Това дете, кръстено на видението на баща си със звучното библейско име Джизъс Крайст Алин, се превръща в една от най-скандалните фигури в цялата история на пънк-рок музиката.

Известен с това, че се изхожда по голяма нужда на сцената, използва наркотици, самонаранява се, прави пред публиката секс и актове на некрофилия и зоофилия, Джизъс Крайст, или Джи Джи за по-кратко, се бунтувал срещу общоприетите норми и условности на обществото и се водел от принципа: “Ще правя каквото искам, когато искам и както искам”.

Фанатичен баща

Дълго преди да започне да се облича в женски дрехи и да безчинства на музикалната сцена на хардкор пънка, Джи Джи Алин живеел съвсем различен живот. Той е роден на 29 август 1956 г. в американския щат Ню Хемпшир. Периодът на детството му може да се опише най-меко като “смущаващ”. Неговият баща Мърл бил религиозен християнски фундаменталист – фанатик, който живеел със семейството си в горска хижа, лишена от вода и електричество.

Алин имал по-голям брат на име Мърл младши, който не можел да произнася правилно името му “Джизъс”. Вместо това казвал “Джиджи” и този прякор се лепнал на Алин завинаги.

Джи Джи Алин описва своите преживявания от детството в есе, озаглавено “Първите десет години”Той си спомня непрекъсващата си борба за въздух, тъй като страдал от астма, а баща му отказвал да му осигури адекватна медицинска помощ. Мърл старши постоянно подлагал семейството си на физически и психически тормоз и често заплашвал, че ще ги убие и след това ще се самоубие. Вероятно говорел напълно сериозно, защото дори изкопал гробове за всеки от тях в пръстения под на мазето.

Малкият Джи Джи с баща си Мърл

Бащата фанатик презирал всякакви предмети, носещи удоволствие, включително детските играчки. Изгарял всичко, което според него би могло да поквари семейството му. Именно този травматизиращ период уврежда психиката на Джи Джи до края на живота му. Той го описва като “пет години, които бяха издраскани в душата ми завинаги”.

Животът под контрола на Мърл старши представлявал едно примитивно съществуване – повече приличащо на затворническа присъда, отколкото на детство. Но въпреки всичко Алин бил благодарен за това изпитание. “То ме направи воин по душа от ранна възраст , казва той.

Бунтар и провокатор

След многобройни опити за бягство майката на Алин Арлета най-накрая успяла да се спаси от горската хижа на фанатика заедно с децата си. Тя се омъжила повторно през 1966 г., но детството на Джи Джи не станало по-щастливо от това. Въпреки че Арлета сменила името му на “Кевин Майкъл”, за да му спести подигравки, той бил напълно отлъчен от своите връстници. Не се справял никак добре в училище и го изпратили в специален клас за деца с образователни проблеми.

Джи Джи Алин като дете

Травматизиран завинаги от тежкото си детство и напълно неспособен да зачита правилата, Джи Джи Алин прекарал годините си в гимназията като бунтар и провокатор. Той и брат му обличали женски дрехи, крадяли, разбивали коли и къщи и продавали наркотици.

Джи Джи Алин облечен като жена

Още от ранна възраст у Джи Джи се наблюдавало влечение към чудато смущаващи сексуални занимания. Очарован бил от телесните течности, включително от менструалната кръв, урината и изпражненията. Освен това можел да се “похвали” с доста стряскащи сексуални практики – неведнъж бил правил секс както с живи, така и с мъртви животни, преди най-накрая да изгуби девствеността си в прегръдките на родния си брат Мърл.

Научи повече за:   Убийството на Ани Деуани: Красота, богатство и мъртва невеста

Травмите от израстването оставят неизличим отпечатък върху целия му по-нататъшен живот. Кръвосмешението, мастурбациите, дефекациите, агресията, злоупотребата с наркотици и религиозните образи от детството му се появяват в творчеството на Джи Джи и се превръщат в негова запазена марка.

Възмутително скандален

За никого не било изненада, че Джи Джи Алин се въздържал от по-нататъшно академично развитие. След като завършил гимназия през 1975 г. той се отдал изцяло на музиката, вдъхновен от своите идоли Алис Купър и “Ролинг Стоунс”. Започнал като барабанист и свирил в няколко групи, като създал две банди и с брат си Мърл.

През 1977 г. си намерил постоянно място в пънк-рок бандата “Дъ Джабърс”, с които издал дебютния си албум. Останал с тях до 1984 г., когато нежеланието му да прави компромиси довело до разпадането на групата.

В този период Джи Джи вече бил тежко пристрастен към хероина и алкохола. Успял дори да се ожени, но се развел със съпругата си през 1985 г. Междувременно излизал с тийнейджърката от Тексас Трейси Дено, която забременяла от него и на 13 март 1986 г. родила дъщеря на име Нико Ан. Дъщерята на Алин не носи неговото име и не поддържа контакти с баща си.

Джи Джи Алин с новородената си дъщеря

В следващите години сменил няколко банди, сдобивайки се с репутацията на закоравял експериментатор в рока. След едно изпълнение на живо в Манчестър, Ню Хемпшир, с групата “Сидър Стрийт Слътс”, станал известен като “Лудия от Манчестър”.

През 1985 г. по време на концерт с групата “Блъди Мес енд дъ Скабс” Джи Джи Алин издигнал статуса си на луда глава до нови висини. Пред погледите на стотици зрители той се изходил по голяма нужда на сцената.

Всичко било планирано предварително. Джи Джи взел лекарство за разхлабване часове преди началото на шоуто и му се наложило да стиска здраво преди да настъпи заветния момент. След “разтоварването” в залата настъпил истински хаос. Стотици объркани пънкари бягали към вратите, прогонени от ужасната миризма. Изглежда това бил точно ефектът търсен от Джи Джи, тъй като дефекацията на сцена станала редовна част от изпълненията му на живо. И не само…

Скоро Алин не се задоволявал само с освобождаване на дебелото си черво – започнал да яде фекалиите си, размазвайки ги навсякъде, като дори замерял публиката с “ароматни” сувенири. Добавил още един зловещ елемент в представленията си – заливал тялото си с кръв и пръскал цялата сцена и публиката с червената течност. Скоро започнал да се самонаранява жестоко пред публиката.

Благодарение на скандалните си изпълнения, Джи Джи бързо се сдобил с популярност и започнал да получава покани за телевизионни предавания. В някои от тях обяснил действията си, позовавайки се на ритуала с католическото причастие – “кръвта и тялото Христови”. Заради кръвта се самонаранявал, а изпражненията символизирали “тялото”.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: zornitsaChavdarVasilAleksandaratanas
360
160

Голота, агресия, секс и кръвосмешение – скоро също станали част от програмата. Част от този очевиден бунт се дължал на вярата на Алин, че е новият месия, изпратен да спаси света на пънка. Той се отдал на идеята да реформира пънк рока точно в момент, когато субкултурата придобивала все по-корпоративен характер – нещо, което смятал за лицемерно и грешно. Описвал целта си като: “Да направим пънка яростен отново”.

Джи Джи Алин

В основата на всичките му действия стояло желанието да бъде в центъра на вниманието на всяка цена. Искал да бъде възмутително скандален, шокиращ, отблъскващ и отвратителен, не само за да компенсира избледняването на пънкарските ценности, но и за да се бунтува срещу общоприетите норми на обществото, които презирал. Той описал своята идеология в есе, озаглавено “Манифестът на Джи Джи Алин”.

Научи повече за:   Джон Линли Фрейзър: Пророкът хипар и масов убиец

Разбира се деструктивният характер на неговите постановки довел дотам, че заведенията и фирмите за музикално оборудване отказвали да работят с него. Полицията също редовно се появявала на неговите изпълнения, особено когато започнал да напада хора от публиката и дори да ги замеря с бирени бутилки. Неведнъж бил арестуван и дори осъждан заради агресивните си действия.

Джи Джи Алин на концерт

Всъщност непрекъснатото му турне било прекъсвано единствено от времето прекарано зад решетките или от дълги болнични престои, заради счупени кости, отравяне на кръвта и други физически трамви. През 1989 г. бил осъден за нападение над жена, която бил рязал и горил, и дори пил от кръвта й. Джи Джи настоявал, че жената е била съгласна с неговите действия. Въпреки това лежал зад решетките около година.

Макар двата музикални жанра да изглеждат несъвместими, Джи Джи безкрайно харесвал легендата на кънтри музиката Ханк Уилямс, който подобно на него самият бил тих самотник с тежък проблем с пиенето. Дори записвал кънтри песни и по-традиционен рок. Макар музиката му никога да не пробила наистина заради лошото качество на записите и слабата им дистрибуция, Алин продължил да прави участия, привличайки тълпи от стотици пънкари.

Публичен спектакъл

Джи Джи носел тежестта на детството си през целия си живот, непрестанно негодувайки срещу авторитетите, сякаш за да компенсира годините, прекарани в жестоките бащини обятия.

Той намирал утеха в света на ужасите и дори си пишел със серийния убиец Джон Уейн Гейси. Не след дълго го посетил в затвора и му поръчал да нарисува негов портрет, който по-късно е използван като обложка за саундтрака към филма: “Hated: GG Allin And The Murder Junkies”.

Портрет на Джи Джи Алин, нарисуван от Джон Уейн Гейси

Увлечението му към серийните убийци изглежда обхващало и собствения му начин на живот. Често казвал, че ако не бил музикален изпълнител, вероятно е щял да се превърне в сериен или масов убиец. През 1989 г. за първи път се заканил, че ще извърши самоубийство по време на концерт, най-вероятно на Хелоуин. Не успял да сдържи обещанието си, защото на тази дата се оказал зад решетките.

В крайна сметка не изпълнил заканата си, но смъртта му все пак се превърнала в публичен спектакъл. Последното шоу на Джи Джи Алин се състояло на 27 юни 1993 г. в малък клуб в Манхатън. По време на втората песен, стреснати от “номерата” му, управителите на заведението прекъснали електричеството. Тогава Джи Джи се развихрил в мрака. Съблякъл се чисто гол и потрошил клуба. Управата го изхвърлила по долни гащи и той обикалял покрит с кръв и изпражнения по улиците, следван от голяма тълпа фенове.

Вървял така в продължение на час, след което се качил в такси, което го закарало в апартамента на негов приятел, където купонът продължил. По някое време Алин погълнал чудовищно количество хероин и изпаднал в безсъзнание. Няколко момичета от купона си направили снимки с него, без да осъзнават сериозното му състояние. Джи Джи починал в утрото на 28 юни от свръхдозата. До 37-ия му рожден ден оставали два месеца.

Приятелки се снимат с Джи Джи без да осъзнават, че е мъртъв

Дали свръхдозата е била планирана като част от обещанието му да се самоубие на сцената, остава загадка. Алин винаги бил заявявал категорично, че не желае да остарее и ще се самоубие дълго преди това да се случи.

Научи повече за:   Нани Дос: Веселата черна вдовица

“Не че толкова искам да умра”, казал веднъж той, “а по-скоро да контролирам момента, да избера как да си отида”.

Погребението на Джи Джи Алин се състояло на 3 юли 1993 г. в родния му щат Ню Хемпшир. Подутият му труп бил облечен в черно кожено яке и слиповете с бандаж, с които излизал на сцената. Мърл забранил на агентите от погребалната агенция да къпят тялото на брат му и да му слагат какъвто и да било грим. Джи Джи бил погребан, покрит с изпражненията от последното му участие.

Джи Джи бил погребан, покрит с изпражненията от последното му участие

Погребението се превърнало в кротък пънкарски купон. Приятелите на Алин позирали с трупа му и сипвали дрога и уиски в устата му. Накрая, преди да го спуснат в гроба, Мърл поставил на главата на Джи Джи чифт слушалки, свързани с касетофон, в който бил зареден шестият студиен албум на Алин “The Suicide Sessions”.

Гробът на Джи Джи Алин често ставал жертва на вандализъм от страна на феновете му, които идвали, за да почетат идола си, поливайки го с урина, алкохол, фасове и изпражнения. Накрая се наложило да махнат надгробната му плоча.

Въпреки очакванията, че подобен отблъскващ и ужасен индивид би трябвало да бъде низвергнат и заклеймен от общественото съзнание, Джи Джи Алин се сдобива със статута на култова знаменитост и вдъхновява огромен брой последователи, някои от които са му верни до ден днешен. Доста хора се разпознават в неговите идеи и дори подражават на поведението му, копирайки агресивния му и лишен от морални задръжки маниер.

Джи Джи Алин остава в историята на пънк рока като спорна фигура, извикваща противоречиви чувства на възхищение и презрение. За мнозина тази скандална звезда представлява вълнуващ обект за изучаване на непоправимите психически травми, които биха могли да бъдат нанесени в детството.


По идея на Пич от класа
Източници: wikipedia.org, ranker.com, allthatsinteresting.com, medium.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: zornitsaChavdarVasilAleksandaratanas
360
160
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
10 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Нина
Нина
31.07.2019 11:50

То е направо тъжно, добра статия и добър повод човек да се замисли какво причиняват травмите в детството и как се отразяват в по-нататъчното развитие и живот…

Тодор
Тодор
31.07.2019 12:54
Пич от класа
Пич от класа
01.08.2019 18:49

Поне го избива на творчество, а не на убийства.

Таня
Таня
02.08.2019 6:26

Отвратително, наистина отблъскващо отвтатително. Не ми го побира здравия разум, как може да канализираш травмите от детството си във всичко най- долно и гнусно а не в нещо конструктивно.

Буби
Буби
Отговори на  Таня
02.08.2019 13:28

Ами повечето ги канализират в убийства, пак добре, че е наранявал само себе си. В сравнение с убийци, човекоядци, извратени садисти и т.н направо си е екстра 😀 За мен е по-скандален факта, че има фенове и поддръжници, че чак и до ден днешен..

Пич от класа
Пич от класа
Отговори на  Буби
02.08.2019 20:16

Е… То и чичо Оскар си има последователи, даже има и пънк група кръстена на него.

Тринш
Тринш
08.08.2019 15:46

Тшшш, няма да говорите така за истинският крал на рока! 😀

Пич от класа
Пич от класа
Отговори на  Тринш
09.08.2019 17:21

Лайняният крал на рока.

Старозагорец
Старозагорец
25.08.2019 22:32

Кадри от погребенито на Алин:
https://youtu.be/lHKRNCgaj7s

Bite it you
Bite it you
20.09.2019 19:34

Заради този човек съм прослушал пънк!!! https://www.youtube.com/watch?v=99KkbFjZR20