Анатолий Москвин: Повелителя на мумиите

Анатолий Москвин: Повелителя на мумиите

Тихият и незабележим учен филолог от Нижни Новгород Анатолий Москвин внезапно се превръща в зловеща сензация в края на 2011 г. Името му се прочува не заради важно научно-изследователско откритие, а заради страховито и чудато престъпление. По време на обиск в жилището и гаража му, властите открили около 30 мумифицирани тела на малки момичета.

Оказало се, че в продължение на много години гробищният експерт бил изкопавал останките на деца на възраст от 3 до 12 години и правел от тях кукли в цял ръст. Москвин дори общувал с тях, за да се бори със самотата. Но когато станали известни истинските мотиви на осквернителя на гробове, косите и на най-закоравелите следователи настръхнали. Медиите му измислили най-различни псевдоними: “Повелителя на мумиите”, “Кукловода”, “Учения некрофил”, “Черния археолог” и др.

Уважаван учен

Роденият през 1966 г. Анатолий Юревич Москвин завършил филологическия факултет на Педагогическия институт по чуждестранни езици в Нижни Новгород и кандидатсквал за докторантура във филологическия факултет на Московския държавен университет “Ломоносов”, но така и не защитил дисертацията си. Известно време преподавал в Университета по лингвистика в Нижни Новгород.

Анатолий Москвин завършил филологически факултет

Ученият се увличал по краеведски изследвания, за които често разказвал на страниците на местен вестник. Публикувал и очерци за некрополи, разказвайки за историята на старите гробища в Нижни Новгород. Интересът му към местата за погребения позволил на учения да събере сведения за почти 1000 стари гробища не само в Нижегородска област, но и в други райони на Русия.

Едновременно с това Москвин възнамерявал да издаде книга, наречена “Нижегородски некропол”, със списък на всички места за погребения. Той изнасял лекции, превеждал книги – владеел 13 езика. Издавал електронен алманах “Келтска зора”, колекционирал епитафи, давал уроци и помагал на роднините на починали в търсене на погребаните им близки.

Анатолий Москвин бил автор и съставител на няколко речници, сред които училищен англо-руски и руско-английски речник.

Магьосническа церемония

Като студент Москвин се увличал по черна и бяла магия, извършвал ритуали с мъртвите, дал обет за безбрачие и напълно се отказал от пушенето и пиенето. Приятелите и колегите на Москвин го описват като много интелигентен, истински експерт в неговата област, почти гениален и невероятно скромен човек. Но в същото време много самотен.

Освен това познатите му отбелязват неговите необичайни религиозни виждания. Веднъж на въпрос дали вярва в Дявола, Анатолий отговорил уклончиво: “Разбирайте го както искате, но ако има концентрация на енергия, от която мирише на лошо, то той наистина съществува”. Считал себе си за езичник.

Други негови познати го описват като потаен и странен човек, който не се грижел нито за външния си вид, нито за личния си живот. Голяма част от времето си краеведът прекарвал в обиколки из провинцията, изучавайки гробищата и водел скитнически начин на живот. Често нощувал на гробищата и даже понякога спял в ковчези.

Анатолий Москвин често нощувал на гробищата и даже понякога спял в ковчези

Интересът към гробищата се появил у него още в детството. Той разказва, че през 1979 г. , когато бил пионер, станал неволен свидетел и участник в магьосническа церемония. От тогава сякаш нещо го теглело към гробищата. Никой в града не познавал тези места по-добре от него.

Историята за магьосническата церемония Москвин описал в една от статиите си. Анатолий бил на 13 години, когато го принудили да вземе участие в церемония по венчавка с 11-годишна умряла ученичка, която впоследствие се превърнала в честа гостенка в кошмарите му. Започнал да халюцинира и да говори на сън. Лекарите обяснили на родителите му, че това явление вероятно се дължи на бушуващите му хормони.

Говорещи кукли

Активната краеведска дейност на 45-годишния Анатолий Москвин била прекъсната на 2 ноември 2011 година, когато в панелното жилище, в което живеел с родителите си, се появили служители от Центъра за противодействие на екстремизма. Органите на реда се заинтересували от учения след като през 2010 г. се развихрил скандал, заради негова статия в местния вестник, в която написал, че в периода на татаро-монголското иго татарите са изнасилвали руски девойки. Случаят довел до обвинение в екстремизъм.

Научи повече за:   Руска баба заподозряна в канибализъм и серия убийства

След това Москвин се отправил към гробището и в знак на отмъщение надраскал портретите на погребаните там мюсюлмани. Полицаите посетили дома му и един от тях понечил да премести една от куклите, лежащи на пода, и с ужас установил, че това всъщност е мумифицирано тяло.

Полицаят с ужас установил, че куклата всъщност е мумифицирано тяло

Сред купищата книги и работни записки на Москвин, полицията намерила 26-29 кукли в цял ръст, направени от детски останки. Материалите за направата на куклите краеведът си набавял в продължение на 10 години не само от гробищата в Нижегородска област, но и от московските гробища.

Органите на реда изнесли от жилището му трийсетина обвити в найлони пакета, съдържащи веществените доказателства – мумифицирани детски останки. Още едно тяло било открито в гаража. В спалнята на Москвин намерили надгробни плочи и инструкции за направата на кукли.

Кошмарната колекция на нижегородския кукловод се състояла от 26-29 мумии на деца

Анатолий Москвин пренесял труповете в жилището си през лятото, в месеците от април до октомври, когато неговите възрастни родители взимали котката и отивали да живеят на вилата.

Кошмарната колекция на нижегородския кукловод се състояла от 26-29 мумии на деца на възраст от 3 до 12 години, облечени в погребалните им рокли. Куклите на Москвин, направени от цял труп или от разнородни останки, можели да пеят детски песнички, да казват “Мама” и да говорят с гласа на Мечо Пух. Той бил поставил във вътрешността им музикални кутии.

“Когато се опитахме да вдигнем една от мумиите, неочаквано в стаята зазвуча музика. Ужас!” – разказват оперативните лица. – “От мъртвото тяло се носеше медодията на детската песничка “Мечо много обича мед””.

Сред вещите в жилището бил открити женски крак, обут в красива обувка, и череп, старателно облицован с тъкани и восък, за да напомня на куклена глава. Москвин даже бил поставил в празните орбити изкуствени очи. Някои от мумиите имали копчета, вместо очи. Главата на една от куклите била прикрепена към тялото със самонарезни винтове. Криминалистите намерили и две кутии, пълни с кости.

Москвин даже бил поставил в празните орбити изкуствени очи

В тялото на едно от мумифицираните момичета Москвин бил зашил табелката от надгробния й паметник, а на друга бил направил маска от плюшена играчка. Зашивал в стомашната кухина на мумиите сапун, вестници, различни дрипи и вата. В едно от телата бил поставил изсушеното сърце на мъртвото дете.

Египетска рецепта

След като изравял трупа, Москвин го мумифицирал в продължение на 6-12 месеца, с помощта на разтвор от сол и сода. Рецептата бил намерил в научната литература за древен Египет, като специално за целта се бил постарал да изучи древноегипетската писменост. Саморъчно направените мумии съхранявал в скривалища на гробищата.

Анатолий създавал куклите си, защото мечтаел да има деца

Анатолий създавал куклите си, защото мечтаел да има деца. Искал да има момиченце, на което да предаде всичките си знания. Първоначално родителите му били против, тъй като смятали, че не е готов да стане баща. Когато разбрали колко много иска това, му разрешили да осинови дете, но тогава социалните служби не одобрили кандидатурата му, защото имал малка заплата. Москвин никога не се бил стремил към парите, а към това да бъде полезен и да му бъде интересно онова, с което се занимава.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: PetarLucyStefanTodorzornitsa
360
250

Първото от телата принадлежало на убито през 2002 г. 12-годишно момиче. Москвин направил дупка в ковчега й с обикновено длето и през нея извадил трупа на детето, или онова, което било останало от него. Тялото било в много лошо състояние. Момичето било облечено в бяла блуза, черна пола и бели чорапи и обувки. Имала дълги коси. Тогава за първи път решил да се опита да мумифицира мъртвец.

Научи повече за:   Оксана Макар: Момичето, което събуди Украйна

Пренесъл тялото в отдалечен край на гробището и го заровил в забравения гроб на някаква бабичка. После купил от магазина сол и сода, знаейки, че тези две вещества прекрасно изсушават и поемат влагата. Смесил ги и ги разпределил в малки торбички, ушити от стари найлонови чорапи. Торбичките закрепил към тялото и го увил в целофан. Сменял ги веднъж в седмицата.

Москвин правел мумиите си по древна египетска рецепта

Когато процесът на мумификация завършил, Москвин увил тялото в парцали и го занесъл вкъщи. Вече в дома си краеведът се заел да майстори кукла в цял ръст. Възстановявал тялото в продължение на два дни. Натъпкал вътрешността на мумията с парцали и чисти дамски превръзки. После зашил тялото и направил на лицето восъчна маска. Всъщност половината от главата на момичето липсвала, но Москвин имал под ръка детски череп, който монтирал в главата на мумията. Завършил творческия процес като нанесъл слой восък върху лицето на куклата и за по-голяма сигурност го покрил с лак.

След това Москвин омотал куклата с чорапи и я облякъл. Във втората половина от 2003 година той спял с тази мумия през нощта.

Играчките

Куклите не се появили в жилището наведнъж. Москвин попълвал колекцията си в продължение на 10 години. Всичките мумии стояли в стаята му, с изключение на една, която “живеела” в спалнята на родителите му. Анатолий я наричал “Маша”. Майка му изобщо не се досещала.

Майката на Москвин Елвира в стаята, в която синът й държал куклите си

Майка му Елвира изобщо не осъзнавала какво представляват играчките на сина й. Още повече, когато й идвали приятелки на гости, всички в един глас се възхищавали на “куклите” като на произведения на изкуството. Според майка му било напълно невъзможно да се досетиш, че това са мумифицирани трупове.

Единственото, което смущавало Елвира, било, че синът й разговарял с тези кукли, като с живи хора. Понякога му правела забележка: “Да не си малък! Все с тях играеш!”. На една Нова година Анатолий сложил “Маша” да седне на общата трапеза и Елвира се почувствала страшно неудобно, когато гостите дошли и синът й казал на висок глас: “Маша, запознай се с леля Зина. Не се бой от нея”.

Майката на Москвин не изпитвала нужда да го попита защо са му толкова много кукли, тъй като той се бил занимавал с история на руската народна кукла и тази тема му била близка. Първата “кукла” се появила в дома им, когато някой подарил на Елвира комплект фризьорски инструменти. Тогава на Москвин му хрумнала идеята да прави кукли и да им майстори прически.

Родителите на Анатолий Москвин

“Синът ми често носеше от улицата някакви дрехи” – спомня си бащата на Москвин. – “Обясняваше, че му трябват, за да облича куклите си”. Той неведнъж го бил заварвал да пере нечии сватбени одежди в банята.

Малко дружно общество

Анатолий подреждал куклите си пред телевизора, гледал с тях анимационни филми, пеел им детски песнички, говорел си с тях и ги хранел. Правел всичко, което би правил със собственото си дете, ако имал такова.

В съда заявил, че му е било жал за умрелите деца. Изкопавал телата им, за да може науката да ги съживи в бъдеще. По този начин събирал генетичен материал за клониране, с надеждата да даде на всички тези нещасни деца, отишли си толкова млади, шанс за втори живот.

Всяка нова кукла, която Москвин носел в дома си, ставала част от малко дружно общество

Преди 20 години, увлечен по келтската и якутска митология, Москвин започнал да спи върху гробовете на деца, загинали от насилствена смърт или при трагични обстоятелства, и скоро започнали да му се явяват техните неспокойни души, с които разговарял. Всяка нова кукла, която носел в дома си, ставала част от малко дружно общество, което по думите на Москвин имало свои собствени лидер, анти-лидер, йерархия, език, песни, празници и тъй нататък. Родителите му не виждали почти нищо от случващото се, тъй като в по-голяма част от времето живеели в провинцията.

Научи повече за:   Никола Клокс: Вампирът от Париж

Москвин имал любимки, които възнамерявал да остави в дома си. Онези, които му омръзвали или го дразнели, щял да изпрати в гаража или да ги закопае обратно в гроба им. Той смятал децата за живи – просто временно били мъртви.

Анатолий Москвин бил обвинен в гавра с телата на мъртвите и поругаване на гробове. През 2012 г. съдът го признава за невменяем и му назначава принудително психиатрическо лечение. Москвин не обжалвал присъдата.

Млада невеста

Проведената психиатрична експертиза установила, че Анатолий Москвин страда от параноидна форма на шизофрения, която го лишава от способността да осъзнава фактическия характер и обществената опасност на неговите действия. Може би за да избегне тъмнична присъда, той се разкаял за всичките си дела, а след обявянето на резултатите от експертизата напълно се съгласил с мнението на специалистите и даже се опитал да обясни причините за появата на шизофренията му.

Анатолий Москвин страда от параноидна форма на шизофрения

Според Анатолий Москвин психическото му заболяване било в резултат на търсенето на отговор на въпроса как така “Ленин е най-жив от живите, а в мавзолея му лежи кукла?”. Той прави препратка към един от най-дълбоко вкоренените афоризми от съветския период: “Ленин живя, Ленин живее, Ленин винаги ще живее”.

Журналистите, които успели да разговарят с родителите на Москвин две години след неговия арест, узнали, че в злополучното жилище е идвал свещеник, който осветил дома. Възрастният баща казал, че всичките им проблеми били възникнали, защото не ходели на църква.

Днес Анатолий Москвин все още се лекува принудително от шизофрения в психиатричната болница в Нижни Новгород. През 2016 г. Повелителя на мумиите се сдобива с годеница – 25-годишна възпитаничка на филологическия факултет, която по-рано по време на съдебните заседания се представяла за негова дъщеря. Тя се занимава с изработка на украшения и помага на семейството на своя годеник, като плаща на адвоката му.

Анатолий Москвин с майка си и годеницата си пред съдебната зала

Младата жена, запитана от журналистка дали Москвин все още представлява опасност, отговорила троснато: “За теб!”.

Що се отнася до мумиите, докато се гледало делото Москвин умолявал да не ги погребват отново, надявайки се някога да се върне и да продължи да се грижи за тях.


По идея на Христинка

Източници: pronedra.ru, mrakopedia.org, kriminalnn.ru, ribalych.ru, klad-info.ru, nnov.kp.ru, lensmena.ru, Лента.ру

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: PetarLucyStefanTodorzornitsa
360
250
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
3 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Тодор
Тодор
13.03.2019 9:51

Стахотна статия, браво!

Джили
Джили
09.08.2019 0:03

Ненормалник

Таня
Таня
05.10.2020 5:17

Много объркана душа. Самотата не е причина да търсиш ненормални отдушници, чрез които да се разнообразяваш, пък накрая и жена- дете си намерил!