Осама бин Ладен: Лидерът на ал-Кайда

Осама бин Ладен: Лидерът на ал-Кайда

Смятан за най-важния терорист в света, Осама бин Ладен е лидерът на терористичната организация, позната като ал-Кайда или „Базата“. Бин Ладен е предполагаемият извършител на терористичната атака от 11 септември 2001 г., която унищожи Световния търговски център, разруши част от Пентагона и причини самолетна катастрофа в Пенсилвания. Първоначално той отрича да е замесен в атентатите и ги нарича „наказание от Аллах“. По-късно обаче поема отговорността за „вдъхновяването“ на събитията от 11 септември.

Името на бин Ладен се спряга и във връзка със серия от смъртоносни атаки срещу Съединените Щати и техни съюзници: бомбеният атентат в Световния търговски център през 1993 г., бомбените атаки в посолствата на Щатите в Кения и Танзания през 1998 г., които отнемат живота на повече от 200 души, и бомбеният атентат над американския ескадрен миноносец „Коул“ в Йемен през 2000 г. Осама бин Ладен поема отговорността и за въоръжената схватка през 1993 г. в Сомалия, при която загиват 18 американски войници, както и за бомбения атентат над военния комплекс Кобар в Саудитска Арабия, в който загубиха живота си 19 американски войници.

Планинският крал

Двамата мъже се препъват по напуканата, скалиста земя, следвайки в тъмнината своите водачи надолу по стръмния планински хребет. След три дни тежко пътуване през селата на северен Пакистан, те са на път да пресекат границата с Афганистан. Годината е 1998 г. Двамата мъже, облечени в традиционно мюсюлманско облекло, за да избегнат подозрение, са новинарският кореспондент Джон Милър и операторът Рик Бенет. Те са изпратени в Афганистан от тяхната телевизия, за да интервюират най-опасния терорист в света – Осама бин Ладен.

Този потаен подход е необходим, тъй като талибаните владеят границата и заснемането на всяко живо същество е строго забранено.

В подножието на планината ги чака камион, на който е натоварено оборудването им и с него потеглят нагоре по билото. След няколко часа пристигат в лагер, където апаратурата им е отнета и старателно прегледана за скрити насочващи устройства, които биха могли да издадат местоположението на лагера.

Отвеждат ги в казарма, където са нахранени, дават им одеяла и им казват да спят на пода. Минават два дни преди да им съобщят, че бин Ладен се е съгласил да говори с тях. Всяка мисъл, че обектът на интервюто им е наблизо е бързо опровергана, когато ги натоварват в друг камион, който потегля още по-нагоре в планините. Три мъчителни часа, много спирки и най-сетне пристигат на уреченото място.

Хората на бин Ладен, носещи радиоприемници и въоръжени с картечници Калашников AK-47, заобикалят камиона им, размахвайки застрашително оръжията си.

Възбуден шепот се разнася из лагера, докато камионът минава по централния път. Войниците на бин Ладен празнуват събитието, стреляйки с оръжията си във въздуха. Техният лидер е пристигнал.

Обещаното интервю е строго структурирано. Списъкът от 16 въпроса е предварително представен и бин Ладен се е съгласил да отговори на тях. Не са позволени допълнителни въпроси, както и превод на място на неговите отговори. За да докаже още повече високото си ниво на параноя, групата отказва да позволи на Бенет да използва своята професионална камера и вместо това му осигурява домашна видеокамера, с която да снима.

Осама бин Ладен и Хамид Мир

Поради ограниченията Милър не е в състояние незабавно да осмисли резултатите от интервюто. Едва когато се завръща в Ню Йорк осъзнава знамението, звучащо в коментарите на бин Ладен. Терористичният лидер не само ясно повторил своята оригинална заплаха от 1996 г. за джихад, или свещена война срещу всяка държава, която напада или пречи на ислямската нация, но и съвсем категорично заплашил с масов геноцид американския народ.

Милър е един от шепата чуждестранни журналисти, които са получавали достъп до бин Ладен през последните години, като останалите му колеги разказват подобна история. Пакистанският журналист Хамид Мир бил подложен на щателно претърсване на тялото, при което бил съблечен гол, а стомахът му бил сканиран с ултразвук за скрити устройства. Ясно било, че бин Ладен допуска журналисти до себе си, само когато желае да използва световните медии, за да предаде чрез тях посланието си. В случая на Милър това било съдбовно послание; подготовката за нападението от 11 септември 2001 г. над Съединените Щати вече била в ход.

Главен заподозрян

След катастрофалните събития от 11 септември, щатските власти побързаха да нарочат бин Ладен за техен основен заподозрян. Причините за техните подозрения бяха много, а доказателствата, събрани по време на щателното разследване, изглежда подкрепяха теорията им.

Най-издирваният от ФБР престъпник

Макар доказателствата да изглеждаха уличаващи, поне двама души не бяха убедени в тях. Бившият агент от ЦРУ Милт Биърдън, който бил в Афганистан, съветвайки муджахидините по време на войната им със Съветите – казва в неделната програма на телевизия ABC, че атаките може да са били дело на мюсюлманите-шиити, тъй като похитителите на самолета, който се разби във Филаделфия, са носели червени превръзки на главите си – традиция, която датира още от формирането на шиитската секта.

Журналистът Хамид Мир също се съмнява, че бин Ладен стои зад атаките от 11 септември, казвайки че лидерът на терористите не разполага с достатъчно ресурси, за да организира подобна операция.

Макар световните разузнавателни агенции да са наясно със съществуването на бин Ладен и неговата мрежа ал-Кайда от известно време, никоя от тях не може да предскаже къде ще удари той следващия път; организацията е не само много по-сложна от терористичните групи от миналото, но е контролирана и финансирана от човек, който през по-голямата част от съзнателния си живот е водил джихад срещу всеки, в когото вижда враг на исляма, и особено срещу Америка.

Осама бин Ладен

Осама бин Ладен (Usamah bin Muhammad bin Awad bin Ladin) е роден през 1957 г. в Рияд, Саудитска Арабия. Той е седмият син в семейство от 52 деца.

Неговият баща Шейх Мохамед Ауад бин Ладен е беден, необразован работник от Хадрамут в Южен Йемен, който работел като обикновен портиер в Джеда. През 1930 г. старият бин Ладен започва свой собствен строителен бизнес, който става толкова успешен, че неговото семейство се прославя като едно от най-богатите родове в кралството, в чийто вени не тече синя кръв,.

Използвайки рискованата тактика винаги да подбива и най-ниската оферта, Мохамед бързо си подсигурява впечатляващ списък с договори, включително за дворците на тогава управляващия Саудитска Арабия крал Сауд.

Крал Сауд
Крал Сауд

Според данните на ФБР, останалите договори включват:

  • съвместен договор с други компании за изграждането на верига от магистрали около Рияд за $296 милиона.
  • договор за $1.3 милиарда за изграждането на жилища за силите по сигурността в Джеда.
  • договор за $1.3 милиарда за подобни жилища за националната гвардия в Мека.
  • договор за $1.1 милиарда за изграждането на военния град Карадж, близо до Рияд.
  • договор за $1.1 милиарда за построяването на Кралския съд в Мека.
  • договор за $4 милиарда за разширяването на Светите места в Мека.
Принц Файсал
Принц Файсал

Като кралски строител бин Ладен старши изгражда близки отношения с кралското семейство и особено с принц Файсал. Този съюз щял да се окаже полезен в по-късните години, когато Файсал детронира крал Сауд и започва да преустройва страната, пострадала от ексцесиите на неговата ера. Заварвайки кралството в опасен недостиг на средства, Файсал с благодарност приема предложената от бин Ладен финансова помощ за закрепването на вехнещата икономика на страната. Като награда за неговата щедрост Файсал издава кралски декрет, чрез който отдава всички бъдещи строителни проекти на компанията на бин Ладен. Резултатът: компания с активи от над 5 милиарда долара.

Въпреки кралските връзки и огромно богатство Мохамед си остава скромен и отдаден мюсюлманин, който настоява децата му стриктно да съблюдават религиозните и морални норми. Полагал големи усилия да научи децата си да поемат живота в собствените си ръце и да се борят за независимостта си. През 1968 г. това обучение се оказва полезно по един брутален начин, когато Мохамед загива в самолетна катастрофа близо до Сан Антонио, щата Тексас, оставяйки синовете си начело не само на семейния бизнес, но и на собствените им съдби. След смъртта му най-големите синове на Мохамед бин Ладен продължават да разширяват компанията на баща си, за която в един момент работели повече от 40 000 души. Групата на бин Ладен се разширява към Египет, където понастоящем представлява най-големият чуждестранен частен бизнес в страната.

Групата от компании на бин Ладен по-късно влиза в преговори с ливанското правителство за преустройването на част от централен Бейрут за сумата от 50 милиона долара.

Научи повече за:   Илич Рамирес Санчез: Карлос Чакала

Докато завещанието на баща му продължавало да расте, десетгодишният Осама бил дълбоко повлиян от смъртта му, което само допринесло за засилване на мюсюлманските му вярвания. Смята се, че Осама е наследил между 80 и 300 милиона долара, макар източници близки до семейството да твърдят, че сумата е по-малка от 20 милиона. Той завършва началното и средното си образование и се присъединява към Мюсюлманското братство. През този период разширява задължителното си изучаване на исляма чрез сбирките, организирани в семейния дом от по-старите му братя. Сред контактите, които създава на тези срещи, са бележити ислямски учени и лидери на различни мюсюлмански движения. По-късно постъпва в Университета „крал Абдул-Азиз“ в Джеда и взима дипломи по публична администрация и икономика. Когато не учел, богатството на семейството му му позволявало да разширява кръгозора си, пътувайки до други страни, сред които Сирия, Пакистан, Афганистан и Судан.

През 1982 г. негово пътуване до Пакистан съвпаднало със съветската инвазия в Афганистан. Докато бил там, бин Ладен станал свидетел на положението на хиляди афгански бежанци, които се стичали през границата в Пакистан. Той се срещнал с лидерите на муджахидините и станал съпричастен на тяхната кауза.

След месец се завърнал у дома, за да събере средства за своите новооткрити приятели и да подпомогне техния джихад срещу руските окупатори. Мисията протекла добре и скоро бил в състояние да се върне в Пакистан с голяма сума пари и обещания за бъдеща подкрепа. Окуражен от този първоначален успех, през 1982 г. той предприел още няколко пътувания, донасяйки още пари, както и други саудитски приятели, които да се присъединят към кампанията.

През следващите две години бин Ладен преместил операциите си в Афганистан и започнал да изгражда пътища и лагери с помощта на парите и строителното оборудване, които осигурявала неговата компания. Година по-късно построил частен пансион, който да приютява растящия брой саудитци и араби, които ставали доброволци в борбата срещу СССР, преди заминаването им за фронта.

До 1986 г. вече бил построил няколко тренировъчни лагера в Афганистан и бил започнал да събира свои собствени войски и лично да координира атаките им. Продължил тази си дейност още няколко години и взимал участие в многобройни сражения.

Успехът на афганската война променил бин Ладен; той видял, че лековъоръжена военна сила е в състояние да победи една суперсила. Повечето наблюдатели вярват, че това е важна повратна точка в развитието на неговата организация, тъй като е бил в състояние да използва победата в Афганистан, за да премине към осъществяването на другата си цел – радикалният ислям.

През този период операцията на бин Ладен става изключително организирана и започва да се нарича ал-Кайда (Базата).

След победата през 1989 г. бин Ладен се върнал в Саудитска Арабия, възнамерявайки да организира нов джихад в Южен Йемен. Започнал да провежда публични събирания, на които предупреждавал своите сънародници за заплахата от възможно нападение от страна на Саддам Хюсеин. Саудитското правителството гледало доста скептично на неговите действия и му забранило да пътува, настоявайки да държи нисък профил.

След инвазията на Ирак в Кувейт през 1990 г. бин Ладен се почувствал сигурен в правотата си и изпратил няколко писма до крал Файсал, инструктирайки го как да защитава кралството си и предлагайки му помощ в борбата срещу нашествениците.

Джордж Буш и неговите съветници
Джордж Буш и неговите съветници

Точно тогава президент Джордж Буш одобрява операция „Пустинна буря“ и изпраща американските войски да защитават Кувейт. Бин Ладен се вбесява и започва да мобилизира своя собствена армия.

Само за дни след началото на инвазията на САЩ бин Ладен събира повече от 4000 саудитски поддръжници, които завежда на обучение в Афганистан. Тъй като саудитското правителство било съюзник на Щатите, то сметнало действията на бин Ладен за неудобно вмешателство и след няколко предупреждения той бил арестуван и поставен под домашен арест.

След осуетяването на плановете му и невъзможността му да се застъпи за каузата си, бин Ладен използвал своите семейни кралски връзки, за да получи разрешение да замине в Пакистан по бизнес. Пристигнал там през 1991 г. и се придвижил директно в Афганистан, но заварил страната в средата на политическия хаос, който бил настъпил след оттеглянето на съветските войски. След няколко неуспешни опити да посредничи между воюващите фракции научил, че саудитците са поискали от пакистанското разузнаване да го издири и убие. Използвайки влиянието си, той успял да избяга в Судан с частен самолет.

Установявайки се в суданската столица Картум, бин Ладен предложил да предостави на местното правителство строително оборудване и средства за построяването на така нужните им пътища, летище и други проекти, в замяна на неговата сигурност и свобода на движение. Суданското правителство, което споделяло неговите радикални възгледи за исляма, го приветствало като свой специален гост. Той завързал връзки с някои от върховните министри на страната, сред които д-р Хасан Ал Тараби – радикален мислител, който е смятан за идеологическия лидер на страната.

Макар да намерил свобода и сигурност в новия си дом, бин Ладен все още бил в обсега на саудитското правителство и се разминал на косъм с още две посегателства срещу живота си. През 1994 г. саудитците опитали друг подход, като отнели гражданството му и му забранили да се връща в родината си.

Той отвърнал на удара им, разпространявайки няколко комюникета, в които осъждал саудитското правителство за съюза му със САЩ и ги наричал неадекватни ислямисти.

На американска земя

На 26 февруари 1993 г. се случила първата голяма международна терористична атака на американска земя, когато огромен камион-бомба избухнал в подземния гараж на Световния търговски център в Ню Йорк, убивайки шест души и ранявайки повече от хиляда. Само за седмици ФБР издирва четирима от извършителите. Всички те се оказват военизирани мюсюлмани, повечето от които били участвали във войната в Афганистан и имали връзки с Осама бин Ладен. Смята се, че лидер на тази терористична клетка е бил колегата на бин Ладен Рамзи Юсеф, който успял да напусне страната малко след взрива.

Рамзи Юсеф
Рамзи Юсеф

ФБР сформира специален екип, който да издири останалите терористи и организацията, за която работят. Започвайки с Юсеф, бюрото проследява банковите сметки, използвани за поръчката на компонентите за бомбата. Проследили парите от банкомат в Джързи Сити, който Юсеф бил използвал. Следата в крайна сметка стигнала до Афганистан, минавайки през Детройт, Лондон и Пакистан. На този етап властите нямали представа за кого работел Юсеф, но тяхното разследване впоследствие открило връзка между него и друга организация, финансирана от бин Ладен.

Преди тази атака единственото познато действие срещу САЩ е бомбената атака, извършена над американските войски пътуващи към Сомалия през 1992 г. Това нападение се проваля и вместо войниците загиват двама туристи. Двамата йеменски партизани отговорни за нападението били арестувани и казали на следователите, че са обучавани в Афганистан.

Операциите на бин Ладен продължили да набират сила до 1995 г., когато кола-бомба избухнала в Рияд, Саудитска Арабия, и отговорността била приписана на неговата организация. След атаката суданското правителство било поставено под силен международен натиск, тъй като Щатите нарекли страната „спонсор на терористи“. Правителството се съгласило да изпъди бин Ладен и неохотно го помолили да си върви. В средата на 1996 г. той напуснал Судан и се върнал в Афганистан, базирайки операциите си на изток извън Джалалабад.

Кобар Тауър след взрива
Кобар Тауър след взрива

Скоро след пристигането му там била бомбардирана Кулата Кобар – щатска военновъздушна база в Саудитска Арабия – при което загинали 19 души. Саудитското вътрешно министерство по-късно потвърдило, че това е дело на група арабски афганци, свързани с бин Ладен.

Няколко месеца след атаката над Кобар бин Ладен обявил формална коалиция на терористичните групи и издал документ от 12 страници, който представлявал сполучлива декларация за война срещу Щатите.

„Мюсюлманите горят от ярост към Америка. За собственото си добро Америка трябва да напусне [Саудитска Арабия]… Най-важният ни дълг е да изтикаме американския враг от свещените ни земи… Присъствието на американските кръстоносни военни сили на земята, във въздуха и в морето на Ислямския залив е най-голямата опасност, заплашваща най-богатия петролен резерв в света. Наличието на тези сили в района провокира хората в страната и упражнява агресия върху тяхната религия, чувства и гордост, и ги подтиква да се вдигнат на въоръжена борба срещу нашествениците, окупиращи земята… Поради неравновесието на нашите и силите на врага, ще се наложи да прибегнем до различен подход на борба, като например бързоподвижни, леки войски, които ще работят под пълна секретност. С други думи, ще поведем партизанска война, в която синовете на нацията, а не военните сили, ще вземат участие.

Колкото до обвиненията, че тероризираме невинни деца и жени, те попадат в категорията „гузен негонен бяга“ и служат за заблуда на масите. Доказателствата пределно ясно сочат как Америка и Израел убиват по-слабите от тях мъже, жени и деца в мюсюлманския свят и навсякъде другаде. Примери за това могат да се видят в скорошното клане в Кана, Либия, и смъртта на повече от 600 000 деца в Ирак, поради недостиг на храна и лекарства, изоставянето на мюсюлманите в Босна и Херцеговина на милостта на християнските сърби, които ги изклаха и изнасилваха по начин невиждан в съвременната история. Да не забравяме и добре обмисленото хвърляне на атомни бомби върху градове, чието цяло население се състои от деца, възрастни и жени, какъвто беше случаят в Хирошима и Нагасаки“.

В края на 1996 г. твърдолинейната религиозна група на талибаните поема контрол над Джалалабад, а техният лидер Мула Омар уведомил бин Ладен, че ще бъде в безопасност под новия режим.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: plamena 🍺 Rosii 🍺 Xp?cto 🍺 Elena 🍺 Elitsa 🍺
Дарители: AlexiosMimLyubomirPavelKaterina
350
21
Научи повече за:   Андерш Брайвик: Скандинавския терорист

През 1997 г. бин Ладен научил, че саудитците планират още едно покушение върху живота му, което го заставило да напусне Джалалабад и да замине за много по-безопасния, контролиран от талибаните град Кандахар.

Мула Омар
Мула Омар

На този етап неговото движение било огромно, добре организирано и съставено от голям брой муджахидини и верни арабски последователи. След среща с Мула Омар бин Ладен предоставил своите войски и други ресурси на талибанската кауза.

През 1997 г. той дал първите си интервюта и публично изявил своите антиамерикански възгледи. Заклел се да отмъсти за инвазията на Щатите в неговата родина.

По-късно през същата година научил, че американски специални части планират да го отвлекат. В отговор пуснал историята в медиите и операцията по отвличането му била прекратена.

В началото на 1998 г. направил второ изявление, в което призовал за формирането на международен фронт, който да обедини мюсюлманите по света в борбата срещу потисничеството на неверниците.

През юли 1998 г., след интервюто на бин Ладен с журналиста Джон Милър, върху американските посолства в източноафриканските градове Найроби в Кения и Дар ес Салам в Танзания били извършени координирани атаки с камиони-бомби. По-късно е изчислено, че тези добре планирани нападения са били извършени през разстояние от четири минути и са отнели живота на 213 американски и африкански граждани в Найроби и 11 в Дар ес Салам. И този път бин Ладен бил заподозрян като мозъка, стоящ зад операциите.

След старателно разследване на ФБР и Държавния департамент на Щатите било установено, че атаките в Африка са били планирани още през 1993 г., когато няколко членове на мрежата ал-Кайда се преместили в Кения. Един от тях е Уади Ел-Хадж, който според ФБР е ливански християнин, който по-късно става натурализиран американски гражданин и приема ислямската религия. По-късно той е арестуван в Америка.

Уади и неговите другари били посрещнати в Кения от друг довереник на бин Ладен, Абу Убайда Ал-Баншири – богат бизнесмен, който живеел в Танзания. Ал-Башири, който по-късно загива в инцидент с ферибот в езерото Виктория, бил известен като един от водещите военни съветници на Осама.

В отговор на атаките администрацията на Клинтън одобрява обстрел с насочващи ракети срещу предполагаемата планинска крепост на бин Ладен и няколко от неговите известни тренировъчни лагери. Атаката успява да разруши няколко ключови цели и да убие около 20 от последователите на бин Ладен, но главната мишена се измъква невредима.

Самоубийствени атаки

На 21 октомври 2000 г. към акостиралия на йеменското пристанище в Аден американски разрушител „Коул“ се приближава малка моторна лодка. Съдът бил сметнат за „приятелски“ и допуснат безпретяствено в близост до военния кораб. Малко след като лодката се изравнила с борда чудовищен взрив пробил 12×6-метрова дупка по водната линия на корпуса на „Коул“ и унищожил моторницата и хората в нея. В атаката загинали 6 американски моряка, а 11 били обявени за „изчезнали, вероятно мъртви“.

Разрушителят Коул след атаката
Разрушителят Коул след атаката

След няколко дни щатското разузнаване получило информация от френска разузнавателна агенция, че атаката е била извършена от терористична клетка, обучавана и финансирана от ал-Кайда.

След атаката в арабския свят бил пуснат в циркулация видеозапис, на който бин Ладен открито се хвали с нея.

„…Разрушителят хранеше илюзии, че може да унищожи всичко, но самият той бе разрушен от една мъничка лодка. Разрушителят въплъщаваше Запада, а малката лодка символизираше Мохамед“.

Макар да се случват в различни страни и при различни обстоятелства, атаките над разрушителя „Коул“ и актът от 11 септември над Световния търговски център и Пентагона имат много общи неща. И двете са извършени от самоубийствени терористи, за които се смята, че са ислямски екстремисти, имащи връзки с бин Ладен.

След събитията от 11 септември светът се фокусира не само върху ужаса от атаките, но и върху съюзническата кампания, която бе подета за издирването на бин Ладен и неговите съучастници.

Въпреки огромните усилия бин Ладен продължава да се измъква безнаказано. Той променя местонахождението си по няколко пъти в седмицата, пътувайки най-често през нощта. Смята се, че познава планинските райони на Афганистан като пръстите на ръката си. Разузнавателната общност изглежда неспособна да се добере до сведения за неговото местонахождение и е постоянно обърквана от постъпването на фалшива или заблуждаваща информация.

Краят наближава

В последните дни на ноември 2001 г., докато Щатите и съюзническите сили продължават своята кампания срещу бин Ладен и режима, който го защитава, Северният съюз прави сериозен пробив в последните талибански крепости в Кандахар и Кондуз. Хиляди бивши талибански бойци хвърлят оръжията си и се предават, молейки за снизхождение. Много от тях разказват, че е трябвало да се бият за талибаните, защото в противен случай рискували да бъдат екзекутирани.

Няколко ключови фигури от организацията на бин Ладен са заловени, но никой от тях не предоставя полезна информация за местонахождението на техния лидер. Появяват се много теории. Някои твърдят, че той е напуснал Афганистан, пресичайки границата с Пакистан, облечен като афгански бежанец. Други казват, че се крие дълбоко в планините на север. Последната теория е, че се крие в една от три локации извън Кондуз и че пътува до ново място всяка нощ, яздейки кон.

Неспособни да потвърдят която и да е от тези теории, САЩ и британските специални сили продължават да обръщат земята в търсене на бин Ладен. Докато търсят, някои хора спекулират за онова, което ще се случи, ако той бъде намерен. Дали ще се бие до смърт, както бил обещал, или ще извърши самоубийство, докато мрежата се затяга около него? Залавянето на бин Ладен би могло да създаде огромни проблеми. Ако бъде осъден на смърт, той би се превърнал в мъченик за мнозина радикални мюсюлмани, които биха могли да се вдигнат да отмъщават за смъртта му. Ако бъде вкаран в затвора, това би могло да отприщи нова вълна от терористична дейност, целяща да осъществи освобождаването му.

Ахмед Сатаар, близък довереник на Шейх Омар Абдул Ракман, който преди пет години беше осъден за конспирация, целяща взривяването на Статуята на свободата, казва за телевизия ABC:

„Американците просто не могат да разберат това. Можеш да убиеш Осама бин Ладен днес или утре. Можеш да го арестуваш и да го изправиш на съд в Ню Йорк или Вашингтон, или където и да е, и това ще реши проблема? Не. Утре ще се появи някой друг. Не е тайна, че американското правителство има повече от един враг. То е враг на ислямското движение по целия свят без значение дали то действа по мирен начин или с оръжие. Това може да се види от Алжир до Афганистан. Съединените Щати са във война с исляма.“.

Жив или мъртъв?

След разпространяването на видеозаписа, в който бин Ладен прави своето „обръщение към ислямската нация“ през декември 2001 г., много от зрителите са убедени, че за последен път виждат жив прочутия терористичен лидер. Той определено имал нездрав вид. Говорът му бил очевидно затруднен и сякаш бил загубил контрол над лявата си ръка. Арабският вестник „Ал-Кудс ал-Араби“ по-късно пуска съобщението, че по времето на записа бин Ладен се е възстановявал от рана от шрапнел.

Научи повече за:   Забранени въпроси: Какво точно се случи на 9/11?

Краят му може и да изглеждал близо тогава, но очевидно бин Ладен успял да се възстанови напълно и въпреки най-големите усилия на разузнавателната мрежа на съюзниците и тяхната военна мощ, той все още е на свобода, дирижирайки лично операциите си.

Ричард Рийд
Ричард Рийд

На 22 декември 2001 г. дългите пипала на влиянието на бин Ладен се усетиха отново, когато човек с „вид на арабин“, на име Ричард Рийд, се качил на борда на полет 63 на „Америкън Еърлайнз“, летящ от Париж за Маями. В 90-ата минута от полета той извадил кутия кибрит и се опитал да запали експлозивите, които криел в обувките си. За щастие, неговата самоубийствена мисия била осуетена от пътниците и екипажа, а няколкото лекари на борда му поставили инжекция с успокоително. Полетът бил пренасочен към Бостън, щата Масачузетс, където го арестували.

Последвалото разследване установило, че Рийд, известен още като Абдул Рауф, е бил обучаван в терористичните лагери на ал-Кайда в Афганистан, за които се смята, че са контролирани и финансирани от бин Ладен.

Въпреки липсата на успех в залавянето на бин Ладен и талибанския лидер Мула Мохамед Омар, опитите да бъде проникнато в глобалната мрежа на Осама и тя да бъде неутрализирана показват известен напредък. В началото на 2002 г. били арестувани 13 членове на ал-Кайда, за които се смята, че са планирали нападения над американски военни бази. Няколко седмици по-късно официални лица на САЩ обявили, че Сирия е задържала ключовата вербуваща фигура на ал-Кайда – Мохамед Хейдар Замар.

Само два дни по-късно испанската полиция арестувала двама мъже, заподозрени за връзки с мрежата на ал-Кайда.

Това било последвано от ареста на трима заподозрени във Филипините, за които се смятало, че са свързани с други 15-има арестувани терористи в Сингапур. След арестите филипинските власти откриват тонове експлозиви, с които вероятно се е целяло взривяването на мишени из цяла Югоизточна Азия.

Десет дни по-късно Тайланд изпада в паника, получавайки сведения за евентуални атаки на ал-Кайда в страната, а китайските власти попадат на следите на мюсюлмански сепаратисти в западната провинция Ксинянг.

Тези новини са последвани от излъчения по телевизия CNN видеозапис на бин Ладен, който вероятно е заснет от арабската телевизия Ал Джазира в края на октомври 2001 г. Един по-стар и крехък бин Ладен казва на интервюиращия:

„Битката се пренесе вътре в Америка. С Божията благословия, ние ще продължим да работим за продължаването на тази борба, докато не победим или не се срещнем с Бог, свободата и човешките права в Америка са обречени. Американското правителство ще води американския народ към непоносим ад и задушаващ живот“.

Той бил запитан и за участието си в атаките с антракс в Щатите, които последвали терористичните удари от 11 септември. Неговият отговор гласял: „Тези болести са наказание от Бог в отговор на молитвите на угнетените майки в Ливан и Палестина“.

В края на февруари, след като ЦРУ извършва ракетен обстрел над предполагаемо убежище в Афганистан, са открити останките на „висок, облечен в арабска бяла роба мъж, чието тяло бе третирано с уважение от местните“ (CNN). Останките били старателно прегледани от военните патолози, за да се установи дали принадлежат на Осама бин Ладен. На семейството на Обама било изпратено официално искане за предоставяне на техни ДНК проби, на което то не отговорило.

След по-малко от месец доведеният брат на бин Ладен Шейх Ахмад казал за CNN, че брат му е жив и не страда от никакви заболявания.

През следващия април 30-годишният палестинец Абу Зубайда, който се смята за ръководител на операциите на ал-Кайда, бил заловен по време на набези върху убежищата на „Базата“ в Пакистан. При разпитите Зубайда разкрил известно количество „полезна информация“, но не казал нищо за местонахождението на бин Ладен.

Също през април телевизия Ал Джазира излъчва още един видеоматериал, в който дясната ръка на бин Ладен Ал-Зауахири поемал отговорността за атаките от 11 септември. На записа се вижда и Осама бин Ладен, който кротко си седи, докато Ал-Зауахири прави следното изявление:

„Тази велика победа, която постигнахме, може да бъде приписана единствено на Бог. Тя стана възможна не заради нашите умения или успех, а само благодарение на Бог. Всемогъщият Аллах избира онези, които са благословени с неговата мъдрост. Аллах гледа в сърцата на верующите и избира онези, които са достойни за неговата милост, благодат и блаженство. Бог дари с тази победа, на която се наслаждаваме сега, нашите 19 братя, които дадоха душите си за Аллах“.

След месец се появява още едно видео на бин Ладен. Този запис, с който „Съндей Таймс“ се сдобива от ислямска новинарска агенция във Великобритания, бил направен през март 2002 г. и показвал бин Ладен, който говори на последователите си в някаква неизвестна планинска местност.

Дигитално състареният образ на Бин Ладен
Дигитално състареният образ на бин Ладен

В средата на септември се увеличили спекулациите за местонахождението на Мохамед Омар, когато арабска сателитна телевизия излъчила негово изявление, в което, според „Асошейтед Прес“, той се заклевал да изтика американските войски от Афганистан.

През октомври афганистанският президент Хамид Карзай казал за CNN, че бин Ладен „вероятно“ е мъртъв, но според него Мохамед Омар е още жив.

На 15 януари 2010 г. ФБР разпространява дигитално състарени снимки на Осама бин Ладен. Испанският вестник „Ел Мундо“ разкрива, че за създаването на образа ФБР е използвало свалена от Google фотография на испанския политик Гаспар Ламазарес. Бюрото признава този факт и сваля снимката от сайта си.

На 7 юни 2010 г. медиите в Кувейт съобщават, че бин Ладен се крие в планинския град Савзевар, в североизточен Иран.

Смъртта на Осама

На 1 май 2011 година американският президент Барак Обама съобщи неочакваната новина, че Осама бин Ладен е бил убит от „малка група американци“, подчинена пряко на заповедите на президента, при тайна операция в Аботабад в Пакистан, на около 50 км. от Исламабад. Макар мнозина да вярваха, че се крие край границата между Афганистан и Пакистан, в действителност той бе открит в триетажно луксозно имение в Аботабад, което е само на 1,20 км. от тренировъчен център на пакистанската армия и на по-малко от 2 часа път с кола от Исламабад. Картите в Google Earth показват, че имението не е съществувало през 2001-а, но вече се вижда на сателитните снимки от 2005 година.

Според американските власти отряд от 20-25 от така наречените Тюлени от американските военноморски сили се спуска в убежището на бин Ладен с два хеликоптера. Бин Ладен, трима други мъже и една жена са убити в престрелката, в която няма ранени и убити американски войници. Сред загиналите е един от синовете на бин Ладен, още един мъж, описван като куриер, и братът на куриера. Точно четирите години наблюдение над този куриер били довели до осъществяването на тази операция. Куриерът бил собственик на имението, в което се криел Осама. Убитата жена е една от четирите съпруги на бин Ладен, която била използвана като човешки щит от мъжете. Две други жени, които също били използвани като параван срещу куршумите, били ранени при нападението.

Анализът на ДНК от тялото на бин Ладен, сравнено с проби от мозъка на мъртвата му сестра, потвърждава неговата самоличност на следващия ден. Дългото 193 сантиметра тяло било прибрано от американската армия и погребано в Северно Арабско море на борда на разрушителя USS Carl Vinson според традицията на исляма.

———————————————————————————————————————————————

източник: crimelibrary.com, wikipedia.org

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: plamena 🍺 Rosii 🍺 Xp?cto 🍺 Elena 🍺 Elitsa 🍺
Дарители: AlexiosMimLyubomirPavelKaterina
350
21
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

8
Напиши коментар

avatar
8 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
8 Автори на коментари
mal3naАнонимен Анонимник АнонимниковИвчо Ивчовanonimensubliminal Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Сосама Бил Гладен
Гост
Сосама Бил Гладен

Много по-интересно би било, ако се напише една статия за хората които измислиха лъжата за 11.09.2001 г. Доколко са наред, психопати ли са и тнт. Лично аз смятам, че Осама и „заплахата тероризъм“ са измислица. За съжаление е трудно да се докаже това и при такава статия сайта веднага би отишъл в категория- теории на конспирацията. Но все пак би било интересно да има статии и за престъпниците които манипулират населението.

Roni
Гост
Roni

Определено сте прав приятелю!!!
„11 септември“ беше една операция на ЦРУ, целяща оправдание за нападение на слаби икономически и политически страни, БОГАТИ НА ПЕТРОЛ.
По- късно ще се изфабрикува диклад на ЦРУ за наличие на оръжие за масово поразяване в Ирак, целящ същия ефект-ПЕТРОЛА
ВНИМАНИЕ!!!!
СЛЕДВАЩИТЕ КЪМ КОИТЕ ЩЕ СЕ ОТПРАВИ АРМИЯТА НА САЩ Е ИРАН!!!
ТОВА ЩЕ СТАНЕ МНОГО СКОРО!!!!

Москвич 412
Гост
Москвич 412

И най-„фрапиращото“,е че в деня на удара най-богатите и най-влиятелните не са отишли по работа в световния търговски център.

subliminal
Гост
subliminal

Ако искате да разберете истината за атентатите на 11 септември,гледайте филма Fahrenheit 9/11.

anonimen
Гост
anonimen

Знаете ли,
Аз продължавам да мисля че атентатите от 11.09.2001 са истина. Дори американците не могат да изложат целия този народ който загина на такава голяма опастност. Това не са само конспирацията има и нещо повече от това, но изглежда вече е прекалено маловажно за някои хора да не споменаваме политиците. . .

Ивчо Ивчов
Гост
Ивчо Ивчов

Ясно е, че подобна история за убийството на Осама много лесно може да се изфабрикува при положение,че тялото го няма! Работата е там,че още при самите атентати от 11-ти септември официалната версия страшно много си противоречи. Например сграда с такава конструкция никога не се е събаряла сама,въпреки,че в историята има и други удари на самолети в небостъргач. Поне 7 от обявените за атентатори се оказаха живи и здрави а някои от тях никога не са били в Америка! Смешно е,че сред развалините откриха паспорта на един от терористите, а в същото време черните кутии на самолетите бяха унищожени?! Досега не… виж още »

Анонимен Анонимник Анонимников
Гост
Анонимен Анонимник Анонимников

ПАРАДОКС, но здравият разум категорично отхвърля уж рационалната официална правителствена версия за 9.11, а същевременно „хаховската“ конспиративна теория е много аргументирана и фактологически издържана. Не може да кажеш, че двигателите и корпусът на самолета са се стопили от високата температура, а същевременно е намерен паспортът на някой си Мохамед, който бил отвлякъл самолета. :))))))))))))))))))

mal3na
Гост
mal3na

Аз не вземам страна по темата, но гледам че се интересуват хората и реших да ви споделя какво научих през последната година. Живея извън България и около мен има ужасно много мюсулмани от всякакви страни. Ето какво съм ги чувала да си говорят : Думата Талибан,(която използват за … мисля някои от хората които обвиняват в разни атентати) всъщност означавала студент. Това са студенти изпратени в афганистан да учат, мисля военни истории някакви. Другото което чух е, че Бин Ладен е бивш агент на ФБР и че бил мъртъв от момента, в който го обявиха за издирване. Според мюсулманите тук,… виж още »