Хамбали: Осама бин Ладен на Югоизточна Азия

Хамбали: Осама бин Ладен на Югоизточна Азия

Хамбали (роден като Ридуан Исамуддин) е бившият военен лидер на индонезийската терористична организация Джемаа Исламия, която е свързана с Ал Кайда. Хамбали често е описван като „Осама бин Ладен на Югоизточна Азия“.

След бомбардировките в Бали през 2002 г., в които загинаха 202 души, той привлича вниманието на Щатите и е заловен при съвместна операция на ЦРУ и полицията в Тайланд. Понастоящем Хамбали се намира в затвора на американската военна база в Гуантанамо Бей в Куба.

Избран път

„Да се бориш срещу тероризма е като да бъдеш вратар. Дори да отбиеш по великолепен начин стотици удари, хората ще запомнят този, който пропуснеш.“ – Пол Уилкинсън, британски учен.

Какво превръща един отдаден ислямистки учен в опасен и кръвожаден терорист? В случая на Хамбали това може би са радикалните учения на неговите ментори, или неговата реакция на това, което възприема като „религиозна репресия“ в родната му Индонезия през 70-те и 80-те години на 20-и век. И в двата случая той в крайна сметка се превръща в майстор в планирането и командването на смъртоносни атаки, които разтърсват Югоизточна Азия и западния свят.

Хамбали, кръстен на Имам Хамбали – ислямски светец от VІІІ век – е роден като Енджеп Нурджаман на 4 април 1966 г. в Чианджур, Западна Ява, Индонезия. За истинското му име съществуват известни неясноти: той е познат също като Ридуан Исамудин и Ридуан Исомудин.

Той е второто от тринадесетте деца в семейство, борещо се всекидневно с мизерията. Запознат бил с Джемаа Исламия като тийнейджър и се превърнал в сериозен ученик в своята ислямска гимназия „Ал-И’ана“. Покрай Джемаа Исламия се занимавал с широк кръг от дейности, които, макар и радикални по същество, трудно можели да се считат за животозастрашаващи. Първоначално се потопил в Джемаа Исламия, просто за да разшири обучението си и да се превърне в истински мюсюлманин и верен последовател на избраната си вяра.

Джемаа Исламия се превежда като „ислямска общност“ и представлява по-скоро мрежа от еднаквомислещи индивиди, отколкото тясно сплотена група. След време Хамбали щял да се опита да промени това. Самата Джемаа Исламия се развива от слабия съюз между ислямските фундаменталисти, които свирепо се противопоставят на „упадъка и корупцията“ на Западния свят.

Абу Бакар Башир
Абу Бакар Башир

През 1969 г. един от висшите членове на групата, на име Абу Бакар Башир, започва да разгръща особено радикален клон на ислямския екстремизъм, наречен Дарул Ислям или „Ислямска Индонезия“.

Ученията зад Дарул Ислям не можели да се нарекат нови; те циркулирали из умовете на югоизточна Азия още през 50-те години. Основната му догма е бунтът, било той въоръжен или друг, срещу подтисничеството на ислямската вяра от правителството, което е на власт в момента. Върховната му цел е да се свалят подтисниците и на тяхно място да се създаде ислямски фундаменталистки режим. Последвалите спорадични въстания били потушавани от съответните правителства, които разполагали с доста по-голяма военна сила от „бедните и потиснати“ революционери.

Напълно невъзмутими, Башир и неговите последователи, сред които и Хамбали, се оттеглили в изгнание, за да се прегрупират. Създали пиратска радиостанция, чрез която да промиват мозъците на масите с Дарул Исляма, с надеждата така да привлекат още повече поддръжници.

Макар и бедни, последователите на Башир изглежда разполагали с достатъчно пари, за да си позволят радиоприемници, тъй като посланието му се чувало нашир и надлъж и било прието от мнозина от „потиснатото“ население. Окуражен от този възобновен интерес, Башир скоро привлякъл достатъчно подкрепа, за да отвори в Ява „специализирано“ училище, чието мото гласяло: „Смъртта в името на Аллаха е нашият най-висш стремеж“.

Башир отново се опитал да възроди своята мечта за революция и организирал нови въстания, само за да бъде заловен и затворен. През 1982 г., след няколко години зад решетките, успял да избяга, надявайки се че по време на отсъствието му неговата революция се е разраснала неимоверно. Случаят обаче не бил такъв. Единственото нещо, което се разраснало, била неговата омраза към властите, които държал отговорни за упадъка на движението му.

Грандиозният план

След бягството си Башир избягал в Малайзия и започнал да набира нови последователи за своя джихад. Посланието му се разнесло из Малайзия, Индонезия, Филипините и Сингапур и в крайна сметка събрал достатъчно сили, за да създаде Джемаа Исламия.

На хартия Джемаа Исламия изглеждала добре. Имали много последователи из цяла Югоизточна Азия и Башир ги облъчвал добре, но осъществяването на цялата кауза се оказвало доста трудна работа.

Рамзи Юсеф
Рамзи Юсеф

В края на 80-те години безпаричният Исамудин се записал като доброволец в борбата срещу руската инвазия в Афганистан. Върнал се в Малайзия през 1990 г. и вместо революционна сила, приготвяща се свещена война, заварил една неефективна група от мърморещи дисиденти. Той бил прекарал много време в тренировъчните лагери на Осама бин Ладен в Афганистан и Пакистан и бил станал сведущ в нечестивите методи на международния тероризъм. Бил „учил“ редом с величия като Рамзи Юсеф и Халед Шейх Мохамед.

Хамбали бързо забелязал, че макар Башир да говорел за джихад почти непрекъснато, той нямал никаква представа как да изработи ефективен план. Чрез силните си връзки с Бин Ладен и Ал Кайда, Хамбали бил в състояние да набере средства и други ресурси, необходими за изграждането и обучаването на мрежа от малки, ислямо-екстремистки клетки в Малайзия и в по-голямата част от Югоизточна Азия. Под ръководството на Бин Ладен започнал да разпръсква своите идеи надлъж и нашир и бързо се издигнал до втори в командването на Башир.

Научи повече за:   Смъртта на принцеса Даяна: Убийство или нещастен случай?
Халед Шейх Мохамед
Халед Шейх Мохамед

С издигането на Хамбали в Джемаа Исламия се разгърнала и представата му за ислямска „супер държава“. Придържайки се към основните учения на Дарул Исляма, неговият план изисквал свалянето на сегашните правителства и обединяването на терористичните групировки в Индонезия, Малайзия, Сингапур, Бруней, Филипините, Камбоджа и Тайланд. Една от тези групи била поддържаната от Бин Ладен клетка на Абу Саяф във Филипините.

ЦРУ изчислява впоследствие, че в случай на успех една такава организация би имала активна членска маса от повече от 400 милиона души, от които 75 милиона мъже, готови за военна служба. Благодарение на връзките си с Ал Кайда, тя също би разполагала с достъп до морските пътища в Южнокитайско море, които позволяват фактически неограничен достъп от Азия през Индийския океан до Индия,  Африка и Австралия.

Осама бин Ладен
Осама бин Ладен

През 1994 г., с финансовата помощ и подкрепата на Бин Ладен и Ал Кайда, Хамбали основал малка независима компания, наречена „Консоджая“. Привидно занимаваща се с „импорт-експорт“, структурата на „Консоджая“ осигурявала перфектното прикритие за планираните терористични дейности и легален начин за трансфериране на средства из Югоизточна Азия.

Един от директорите на компанията бил Уали Хан Амин Шах, ветеран-муджахидин и опитен оперативен работник на Ал Кайда във Филипините, със силни връзки с Абу Саяф. Говори се, че той е изиграл важна роля в атаките от 9/11.

Финансите за поддръжка на Абу Саяф били внасяни във Филипините от Мохамед Джамал Халифа, шуреят на Осама бин Ладен. Те също основали компания за „импорт-експорт“, наречена „Беневоленс Интернешънъл Корпорейшън“ и създали няколко ислямски благотворителни фондации, чиято основна цел била дистрибуцията на средства към индивидуалните терористични групи, подготвящи се за атаките.

Ключови мишени

През 1994 г. Осама бин Ладен изпратил екип от опитни арабски терористи да подготвят атаки, насочени срещу интересите на САЩ във Филипините. Халифа дирижирал операциите от името на шурея си. Важността на тази отделна група не можела да бъде подценявана, тъй като Бин Ладен бил изпратил най-добрите си оперативни работници, сред които Рамзи Юсуф, Халед Шейх Мохамед и Уали Хан.

Уали Хан
Уали Хан

Компанията на Хамбали била тази, която осигурила средства и оперативна помощ на клетката в Манила. Сред амбициозните проекти на групировката били убийствата на президента Бил Клинтън и Папа Йоан Павел ІІ. Заговорът срещу Клинтън бързо бил изоставен, най-вече заради трудността му, но планът за покушение срещу Папата очевидно си заслужавал усилията. Проектите вече били задвижени, когато през януари 1995 г. клетката била засечена от местната полиция.

По време на набега властите открили документи, материали и компютърни файлове, които очертавали схемата на замисляната от терористите атака. Познат като конспирацията „Божинка“, планът целял да се поставят бомби в 11 търговски самолета, отлитащи за Съединените Щати, и експлозивите на борда да се задействат едновременно. Втората фаза изисквала прилагането на вече твърде познатия сценарии с отвличане на самолет, който по-късно щял да бъде разбит в Пентагона.

При арестите били заловени няколко членове на клетката, но Юсуф и Халид избягали и по-късно напуснали страната. Уали Хан също бил арестуван по-късно, но бързо успял да избяга. През декември 1995 г. отново бил заловен в Малайзия и екстрадиран в Съединените Щати. Той бил изправен на съд, заедно с колегата си Рамзи Юсуф и двамата получили доживотни присъди за планирането на конспирацията „Божинка“.

Разследването не успяло да разкрие участието на Хамбали и той имал възможност да се прегрупира, прекарвайки следващите няколко месеца в набиране на хора и средства за следващата офанзива.

Закариас Мусауи
Закариас Мусауи

През 2000 г. Джемаа Исламия достигнала до нов стадии на развитие в терористичния свят, извършвайки множество бомбени атентати над християнски църкви из цяла Индонезия, които убили 18 души и ранили сериозно още много хора. Скоро и други сгради станали мишена на терористите, като най-предпочитани били търговските центрове, офис сградите и правителствените сгради. През същата година Джемаа Исламия организирала координирани атаки и в Сингапур и Индонезия.

По-късно Хамбали и Джемаа Исламия изиграват главна роля, подкрепяйки терористите от 9/11 в техните атаки над Световния търговски център и Пентагона. Разследването разкрива, че няколко от похитителите са пътували до Съединените Щати през Малайзия, където Хамбали им съдействал с подслон, средства и документи, необходими за издаването на паспорти. Един от по-известните терористи, на които помагала Джемаа Исламия, е посочваният за „20-ия похитител на самолет Мусауи“.

Кървава кампания

Въпреки ключовите доказателства, свързващи Джемаа Исламия и Ал Кайда с атаките от 9/11, за тяхното издирване било направено твърде малко, тъй като Съединените Щати били възпрепяствани в разследването си от своите слаби „работни отношения“ с правителствата на Малайзия и Индонезия. Това се дължи на факта, че и двете страни са управлявани от ислямски правителства и нямат опит в борбата срещу тероризма и особено срещу Джемаа Исламия. Също така и двете страни били открито против Войната в Залива, водена от Щатите. Освен това Индонезия винаги енергично била отричала, че на територията й съществуват елементи на Ал Кайда, макар американското разузнаване отдавна да било доказало противното.

Научи повече за:   Афганистанско момиче, обезобразено от мъжа си талибан, получи ново лице
Разрушеният нощен клуб в Бали
Разрушеният нощен клуб в Бали

Чак през октомври 2002 г., когато терористите бомбардират нощен клуб в Бали, намиращ се в центъра на популярен туристически квартал, индонезийското правителство се почувствало притиснато да намери отговорниците за атаката.

Само часове след атентата в Бали, местната полиция знаела, че това е работа на Джемаа Исламия. Научили, че нападението е било предназначено за американските туристи, но вместо това над 200 невинни жертви, повечето от които австралийци, били разкъсани, осакатени и обгорени неузнаваемо, когато двойната експлозия разтърсва „Сари Клуб“ – популярно нощно заведение в Кута Бийч.

Още в началото на разследването индонезийските власти знаели, че това е дело на Хамбали. Синхронизацията на атаките, дълбочината на организацията и огромното количество амониево-нитратни експлозиви, говорели за обучени от Ал Кайда терористи. Знаели също, че Хамбали няма да стои спокойно, чакайки да бъде заловен: вероятно вече се радвал отдалеч на своя успех.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: plamena 🍺 Rosii 🍺 Xp?cto 🍺 Elena 🍺 Elitsa 🍺
Дарители: AlexiosMimLyubomirPavelKaterina
350
21

Хамбали бил изчезнал вдън земя, но Башир продължавал да проповядва публично своя джихад и полицията бързо заловила лидера на Джемаа Исламия. Поради липса на доказателства не се опитали да го обвинят за бомбардировките в Бали, а вместо това го обвинили за поредицата от бомбени атентати над християнски църкви в Малайзия, отпреди две години.

Разполагали също с информация, че 2000-те нападения над църкви са били организирани от Хамбали. Това било потвърдено по-късно от вестник „Тайм Азия“, които направили серия от интервюта и научили, че Хамбали не само е осигурявал средствата, оборудването и бомбаджиите, но и лично е набелязвал целите и е обучавал терористите.

С напредването на разследването станало ясно, че нощният клуб в Бали е бил само една от мишените в книгите на Джемаа Исламия. В действителност над 21 тона амониев нитрат били складирани на различни места с цел бъдеща употреба.

Макар дълбочината на отношенията между Ал Кайда и Хамбали да не е ясна, медиите побързали да го обявят за лидера на Ал Кайда в Малайзия и някои дори предполагали, че той „отговаря“ за целия район на Югоизточна Азия.

Ловът

Ловът на отговорните за бомбения атентат в Бали започнал само часове след експлозиите. Специален екип, съставен от над сто специалисти от целия свят, се ровел в обгорелите останки в търсене на следи. Докато криминалистите си вършели работата, ЦРУ и останалите американски разузнавателни агенции също не седели безучастно и пуснали пипалата си, за да съберат информация.

Главният фокус бил поставен над Джемаа Исламия и на злокобния мозък, стоящ зад нея. Името на Хамбали бързо се изкачило начело на списъка. Телефоните на близките на организацията били подслушвани, информаторите били разпитвани, а ЦРУ, Федералната полиция на Австралия и Австралийската организация за сигурност и разузнаване сформирали съюз и си разменяли информацията, с която разполагали.

След двадесет месеца и хиляди доклади най-накрая направили пробив. Един информатор казал на властите, че Хамбали е напуснал Индонезия и се е отправил към Тайланд през южен Китай. Веднага били поставени наблюдателни постове на всяка възможна точка за влизане в страната, но той успял да се промъкне незабелязано.

За щастие тяхната плячка станала немарлива по пътя си. Разследващият екип открил, че когато се мести, Хамбали търси помощ от приятели и съмишленици, някои от които стари познайници на полицията и разузнаването. Властите започнали да наблюдават тези контакти през следващите няколко седмици и успели да сглобят един повтарящ се модел.

Най-сетне, на 11 август, в древния тайландски град Аютая, на около 60 км от Бангкок, ловът дошъл към своя край. Хамбали бил засечен преди две седмици в жилищен комплекс и бил държан под строго наблюдение, за да се научи повече за неговите съмишленици, преди да бъде заловен окончателно. Когато 20 тайландски полицаи нахлули в едностайния апартамент на Хамбали, те открили там терориста, съпругата му и огромна сума пари, за която се предлолагало, че е осигурена от Ал Кайда.

За ирония, по време на ареста си Хамбали бил облечен с джинси, тениска, бейзболна шапка и слънчеви очила – епитомът на западната цивилизация, която уж толкова ненавиждал. Освен това се бил подложил на пластична операция и бил гладко обръснат. Полицията конфискувала от апартамента оръжия и експлозиви, които подсказвали, че той може би е планирал нова операция, въпреки статута му на беглец.

След ареста източници от американското разузнаване заявили, че това е най-значителното залавяне на терорист след 9/11. Според тях Хамбали бил не само „оперативният мозък“ на Ал Кайда в Югоизточна Азия, но и „най-висшият представител на Осама бин Ладен в района“. Той бил обвинен за участие в планирането на атаките от 9/11, бомбеният атентат в Бали и бил посочен като човека, стоящ зад „многобройни други смъртоносни терористични инциденти“, сред които бомбардировката в хотел Мариот в Джакарта на 5 август, която убива 12 души.

Ценен улов

Според твърдението на друг задържан от САЩ алкайдец, Хамбали бил „натоварен с набирането на допълнителни екипи от похитители на самолети, с които да задвижи нова серия от атаки над американски мишени след 9/11“. Тези твърдения били подкрепени от други източници от разузнаването, като един висш служител заявил: „Вероятно разполага с обширни знания за предишни и настоящи операции на Джемаа Исламия в Щатите и по света. Той е безмилостен терорист, възнамеряващ да убие колкото се може повече американци. Що се касае до Югоизточна Азия, той е лидерът на Ал Кайда там“.

Властите в Бангкок твърдели, че той е подготвял самоубийствен екип за атака над Конференцията за икономическо сътрудничество в Азия и Пасифика, която щяла да се проведе в града през октомври и на която щели да присъстват президентът Джордж У. Буш и други световни лидери.

Научи повече за:   Джоузеф Кони: Най-търсеният човек в Африка

След залавянето на Хамбали вероятно щели да последват и други арести. Полицията в Бангкок казала на репортерите: „Разполагаме със списък на много от неговите контакти, но чакаме потвърждението на ЦРУ, че те съвпадат със списъка на оперативните работници от Джемаа Исламия. Ако има съвпадение, ще работим по това до край“.

Индонезия искала да съди Хамбали, а полицията в Малайзия нямала търпение да разпита съпругата му в търсене на информация за дейностите на Джемаа Исламия и Ал Кайда. Говорело се също, че Хамбали има втора съпруга, вероятно от Камбоджа.

След три месеца напрегнати разпити ЦРУ се сдобили с над 3000 страници с въпроси и отговори от учудващо приказливия Хамбали. ЦРУ запазили местонахождението му в тайна и отказали да осигурят достъп до затворника си, докато не довършат разпитите.

Едва в края на ноември от ЦРУ разкрили, че държат Хамбали в строго укрепената военна база, известна като „Кемп Джъстис“ на малкия британски остров Диего Гарсия, намиращ се на около 1000 км от сушата.

Също тогава екип за борба с тероризма от Австралийската федерална полиция получил ограничен достъп до Хамбали. Те били съставили над 200 въпроса и нямали търпение да го разпитат за предполагаемите групировки на Джемаа Исламия, опериращи на територията на Австралия.

ЦРУ не позволили директен достъп на Австралия до затворника, но се съгласили да „им асистират в разследването“, като разпитват Хамбали от тяхно име.

Хамбали споделил с разпитващите, че операцията на Джемаа Исламия в Австралия е „най-малко развита от другите четири райони на организацията“, тъй като той и съмишлениците му не били успели да намерят начин за постигане на целта си на територията на страната.

Осъзнавайки, че най-вероятно Хамбали ги засипва с тонове лъжлива информация, целяща да ги заблуди и забави, разпитите продължили в същия дух и разкрили, че Джемаа Исламия е привлякла помощта на „двама индонезийци и малка мрежа от последователи“ в Пърт, Мелбърн и Сидни, чиято задача била набирането на средства за каузата.

Научили също, че австралийският контингент се наблюдава от индонезиеца Абдул Рахим Аюб, който се издирвал от Австралийската федерална полиция след бомбардировките в Бали.

Хамбали дори си позволил да критикува оперативните работници на Джемаа Исламия в Австралия, заявявайки че „не могат да се мерят“ с примера, поставен от техните братя в Индонезия, Малайзия и Сингапур.

Въпроси и отговори

От разпитите на Хамбали изникнали още повече потробности за планираните му мишени. Агентите от ЦРУ и ФБР научили, че двата хотела, набелязани за атаките, са „Мариот“ и хотел „Конрад“. Двата са сред 16-те хотела резервирани за 21 световни лидери, които щели да присъстват на Конференцията за търговска взаимопомощ.

Хамбали
Хамбали

Приемайки тази информация сериозно, агентите препоръчали да бъде засилена сигурността на двете места и също така предали информацията на тайландските власти. В резултат на това било започнато разследване за откриването на двете групировки, които според думите на Хамбали, били сформирани специално за тези атаки.

Другата мишена, разкрита по време на разпитите, била Международното летище в Бангкок, като полетите към Съединените Щати били сред предпочитаните цели.

Въпреки информацията, предоставена от Хамбали, все още не съществуват достатъчно данни за точния брой на членовете в регионалната мрежа на Джемаа Исламия. Грубите изчисления варират от няколко стотици до няколко хиляди, като се предполага, че мнозинството от тях се намират в Индонезия.

Анализаторите смятат, че, лишена от компетентните си лидери, Джемаа Исламия няма да бъде в състояние да извърши атаки над „мишени от голямо значение“, като правителствени сгради или чуждестранни посолства, но предполагат, че все още съществува рискът някои самостоятелни клетки да ударят „леки“ мишени от сорта на барове и нощни клубове.

Към тази заплаха се добавя и възможността, че друг способен лидер би могъл да заеме мястото на Хамбали. Според източници на ЦРУ трима такива мъже, наскоро избягали от филипински затвор, са повече от способни да „координират терористични атаки и дори да поемат лидерската роля“.

Понастоящем Хамбали се намира в затвора на американската военна база в Гуантанамо Бей в Куба.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: plamena 🍺 Rosii 🍺 Xp?cto 🍺 Elena 🍺 Elitsa 🍺
Дарители: AlexiosMimLyubomirPavelKaterina
350
21
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

Напиши коментар

avatar
  Абонирай се  
Извести ме