Андрей Луговой и убийството на Александър Литвиненко

Андрей Луговой и убийството на Александър Литвиненко

На 23 ноември 2006 г. Александър Литвиненко умира в болницата, покосен от отровата сипана в чая му в един лондонски хотел. Полицията проследява отровата – радиоактивен полоний – която довежда до Андрей Луговой, бивш агент от КГБ в Москва. Опитите да го екстрадират пропадат и вкарват Великобритания и Русия в най-драматичната дипломатическа криза от Студената война насам.

Андрей Луговой става известен като човека, който най-вероятно е отровил руския дисидент Александър Литвиненко, подправяйки чая му с радиоактивен полоний. Той обаче казва, че не си спомня да е поръчвал чай по време на съдбоносната му среща с Литвиненко на 1 ноември 2006 г.: „Помня, че пиех уиски или джин“ – казва той.

Почти 18 месеца след срещата на Луговой с Литвиненко дипломатическите отношения между Англия и Русия са все още в криза. Справедливо е да се каже, че Луговой – бивш агент на КГБ – е до голяма степен отговорен за продължаващата война между Москва и Лондон. Според британските прокурори Луговой е убил Литвиненко след срещата им хотел „Милениум“ в Лондон.

Александър Литвиненко - преди и след отравянето
Александър Литвиненко – преди и след отравянето

През май 2007 г. Кралската прокуратура повдигна обвинение срещу Луговой за убийството на Литвиненко. Владимир Путин обаче осуети опитите на Англия да екстрадира Луговой, цитирайки руската конституция – което доведе до отстраняването на 4 дипломати и от двете страни и даде началото на най-тежката двустранна криза от студената война насам.

От тогава насам битката продължава. През януари Русия затвори Британското консулство в Санкт Петербург – заклеймявайки го като „шпионска бърлога“. Наскоро отношенията леко се затоплиха, но Луговой остава трън в очите на британското правителство. Британският посланик в Москва Тони Брентън дори предложи да купи на Луговой билет за Англия.

Версията на Луговой за случилото се е различна. Той твърди, че е пристигнал в Лондон, за да гледа мача между ЦСКА Москва и Арсенал на стадион „Емирейтс“.

Дмитрий Ковтун
Дмитрий Ковтун

Според него първоначално той и Литвиненко имали уговорка да се срещнат на 2 ноември в офиса на частната охранителна компания „Риск Мениджмънт“. Сутринта на 1 ноември Литвиненко му бил звънял „поне пет пъти“, за да премести срещата за по-ранен час. Съгласили се да се видят в хотел „Милениум“, където Литвиненко бил отседнал със съпругата и децата си и своя бизнес партньор Дмитри Ковтун.

„Дмитри и аз дойдохме първи. Седнахме заедно. Поръчахме си нещо от бара. Винаги съм казвал, че не помня да съм поръчвал чай. Помня, че пих уиски или джин. После Литвиненко дойде. Не каза почти нищо. Беше много възбуден. Ковтун каза, че Литвиненко сигурно е пиян, макар и двамата знаехме, че той никога не пие.“.

Луговой твърди, че тази „странна“ среща е приключила бързо. „След 20 минути пристигнаха дъщеря ми и синът ми. Ние вече ставахме от масата. Аз ги представих на Литвиненко и после потеглихме за мача.“ – разказва той.

На следващия ден Литвиненко се обадил да отмени срещата им. „Литвиненко ми се обади в 8:30 на следващата сутрин. Каза, че не се чувства добре и няма да може да дойде. Отидох да се разходя по „Оксфорд Стрийт“ със семейството ми и направихме някои покупки“. Луговой разказва, че на 7 ноември се е обадил на Литвиненко в болницата („Проведохме чудесен разговор“) и след това се чул отново с него на 13 ноември – последното обаждане преди смъртта му на 23 ноември.

Той поддържа тази версия още от момента, в който за първи път бе свързан публично с убийството – през ноември 2006 г. Семейството и приятелите на Литвиненко обвиняват Путин, че лично бил поръчал екзекуцията му. Луговой разказал същата история на Скотланд Ярд, които го разпитвали в Москва, както и в безбройните си интервюта.

Междувременно британските следователи продължават да търсят начин за екстрадирането на Луговой. Случаят им почива на следата от полоний, следваща Луговой и Ковтун, и оставена не само по въпросния чайник, но също и в хотели, кафенета, барове, самолети и дори по стола, използван от Луговой в посолството на Англия в Москва. („Трябваше да изгорим стола“ – горчиво отбелязва един дипломат.)

Следователите смятат, че Литвиненко е отпил съвсем малко от чая. Ако бил изпил цялата чаша е щял да умре след броени часове, а причината за смъртта му да остане мистерия: перфектното престъпление. Детективите засекли и две други, по-ранни пътувания на Луговой (на 25 октомври) и на Ковтун (16 октомври 2006 г.).

Те не са сигурни, дали тези по-ранни пътувания са били репетиция за премахването на Литвиненко, или целта е била да го убият тогава, но нещо се е объркало. Междувременно, Луговой държи на версията, че полоният идва от Литвиненко, който е бивш член на приемника на КГБ – Федералната Служба за Сигурност (ФСБ).

Наскоро на твърденията на Луговой, че е жертва на заговор се обръща по-голямо внимание. В статия, публикувана в нюйоркския вестник „Сън“, разследващият журналист и ветеран от американската армия Едуард Ъпстайн пише, че доказателствата на Англия срещу Луговой са слаби – и казва, че британските прокурори не са предоставили доклада от аутопсията на Литвиненко. Ъпстайн спекулира с идеята, че Литвиненко се е занимавал с международна контрабанда на полоний. Журналистката от „Индипендънт“ Мери Дежевски също написва подобна статия, в която излага съмненията си за основанията на Англия да повдигне обвинения срещу Луговой.

И в двата случая вероятността доказателствата срещу Луговой да бъдат показани в съда е малка. Британските дипломати признават, че опитите им да изправят Луговой пред правосъдието са напълно безуспешни. Вместо това залитащото правителство на Гордън Браун се готви да сложи край на случая, може би с наивната идея, че това ще подобри отношенията с Русия и нейния нов президент Дмитрий Медведев.

Междувременно у дома Луговой превръща своята известност в политическа кариера. През декември 2007 г. той става депутат от Либералната Демократична Партия, ултра-национална, про-Кремълска формация, известна със своите зрелищни изпълнения в парламента.

The following two tabs change content below.
Подкрепи ме, за да мога да пиша редовно:
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *