Сергей Фьодорович Ткач: Украинския маниак-криминалист

Роденият в Русия Сергей Ткач е бивш криминален следовател в украинската милиция и осъден сериен убиец, който твърди, че е убил около 100 души. Той удушавал момичета на възраст между 9 и 17 години и насилвал сексуално мъртвите им тела. Макар Ткач да признава за престъпленията си и сам пожелава да бъде осъден на смърт, съдът в Днепропетровск го осъжда на доживотен затвор за изнасилванията и убийствата на 36 жени, извършени в период от повече от две десетилетия. През годините за някои от неговите престъпления са осъдени десет невинни души. Един от тези несправедливо обвинени мъже отнема живота си в следствения изолатор.

Сергей Ткач е роден в Русия, но убийствата си извършвал на територията на Украйна. Той се ражда в годината на смъртта на Сталин – 1953 г. – в селцето Кисельовск в Кемеровска област.

Ткач служил в армията като техник-геодезист и след това бил разпределен на работа като криминален фотограф в милицията в Кисельовск, и постепенно се издигнал до експерт-криминалист. След това постъпил с препоръки в Новосибирската школа на МВР, но след две години бил изключен или за служебна фалшификация, или за пиянство (вероятно и за двете). Придобитите от службата в милицията знания впоследствие се оказали много полезни.

След това Ткач работил на гарата в Кисельовск, в различни заводи, мини и колхози. Занимавал се с тежка атлетика и станал шампион на областта.

През 1982 или 1983 г. Ткач се преместил в Украинска ССР (той и преди това бил посещавал Украйна и вече бил успял да започне там престъпния си път). Първоначално живеел в кримското селце Скворцово със своите родители, след това в Павлоград, Днепропетровска област, и много по-късно, през 2000 г. – в Полог, Запорожска област. Впоследствие се сдобил с прозвищата „Павлоградския маниак“ и „Пологовския маниак“.

Сергей Фьодорович Ткач
Сергей Фьодорович Ткач

Той бил женен три пъти и имал четири деца. Ткач сключил първия си брак, от който имал две деца, в родния Кисельовск. Преместил се в Украйна точно след развода си. В Павлоград се запознал с дъщерята на своя далечна некръвна роднина, на име Любов, за която се оженил след като му родила дъщеря. След развода с Любов, Ткач се оженил за трети път, поживял с новата си жена в село Вербки, близо до Павлоград, но после се върнал отново при Любов. През 2000 г. тя получила поста на заместник-директор в маслодобивния завод в Полог и двамата се преместили да живеят там.

Научи повече за:   Педро Алонсо Лопез: Чудовището от Андите

Въпреки факта, че в нетрезво състояние Ткач си позволявал да вдига ръка на жените си, те го считали за съвсем нормален мъж и не забелязвали в него нищо странно. Съседите го смятали за добър човек и му доверявали децата си.

Сергей Ткач извършва най-дългата във времето серия от убийства на територията на бившата СССР – той се подвизавал в период от 25 години, от 1980  до 2005 г. До него се доближава единствено Анатолий Сливко, който убивал в продължение на 21 години. За това време Ткач извършил десетки убийства – самият той поема вината за около 100, но от тях са доказани със сигурност по-малко от 50. Точният брой на неговите жертви остава неизвестен, което не пречи на журналистите да го обявят за „убиеца на века“ и „най-кървавия маниак“.

Жертвите на Ткач били момичета на възраст от 9 до 17 години. Първата той изнасилил и удушил в Симферопол през 1980 г. Така действал и по-нататък – нахвърлял се върху момичето, притискал сънната му артерия и после го изнасилвал – за да не може жертвата да остави върху него следи от ноктите си. Като цяло Ткач действал обмислено и организирано: дебнел жертвите си в близост до магистралите и железопътните линии (понякога и в околните гори). Свалял и прибирал всички предмети от жертвата, по които биха могли да са останали отпечатъците му. Тръгвал си от местопрестъплението, ходейки по траверсите, за да не могат полицейските кучета да надушат следите му. Преди всяко престъпление изпивал чаша със „смес номер 3“ – водка с димедрол, а после си взимал душ. На следващата сутрин маникът невъзмутимо отивал на работа.

Научи повече за:   Николай Борисович Фефилов: Уралския удушвач

Вероятно точно заради неговата организираност Ткач не бил заловен в продължение на 25 години, през които с точността на добре програмиран робот оставял след себе си трупове на териториите на Крим, Днепропетровска, Запорожска и Харковска област в Украйна.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: Mirra 🍺 Elena 🍺 Nikki 🍺Rada_X 🍺 Lora 🍺
Топ дарители: PavelKaterinalillyManuelaMilena
350
305

Но накрая „програмата“ дала на късо. През 2005 г. в Полог Ткач устроил засада на 9-годишната дъщеря на свой познат, която станала неговата последна жертва. Момиченцето си играело с четири други деца, които запомнили престъпника и когато го видели на погребението на жертвата, разказали за него на възрастните. Сергей Ткач бил задържан в дома си през август 2005 г.

Сергей Ткач в съда
Сергей Ткач в съда

Съдебно-психиатричната експертиза гласяла: „Сергей Ткач не се нуждае от принудително медицинско лечение. За него са свойствени такива индивидуално-психически особености, като силно изразен егоцентризъм, емоционална хладност, обидчивост, уязвимост, отмъстителност, раздразнителност и агресивност“.

Участващият в експертизата психиатър добавил: „Той е убивал, за да бъде най-добрият сред убийците. В психиатрията, когато човек извършва престъпление, за да се прослави, съществува понятието „синдром на Херострат„. Ткач е осъзнавал своите действия и не се нуждае от лечение. Подобно на болшинството маниаци, той е емоционално отчужден, озлобен, агресивен и проявява силно изразен егоцентризъм. Именно тези черти на характера формират серийните убийци“.

Задържането на Ткач снело подозренията от невинните, заподозрени в неговите убийства, които били около 10 души. Един от тях лежал в затвора 10 години, а двама други били осъдени на 15 години (сред тях имало осмокласник – чичо на една от убитите девойки, който бил арестуван в клас през 2002 г.). Баща, който бил задържан за убийството на дъщеря си, се обесил в следствения арест.

Сергей Ткач бил осъден на доживотен затвор за убийството на 36 жени и непълнолетни момичета. Освен това съдът удовлетворил искането на роднините на три от жертвите, обезщетявайки ги за нанесените морални и материални щети със сумата от 370 хиляди гривни (около 46 000 долара).

Научи повече за:   Пиетро Пачиани: Чудовището от Флоренция?

На 9 декември 2015 г. Сергей Ткач се оженил за рускинята Елена Булкина и отново станал баща на 64 годишна възраст. Елена е по-млада от него с 38 години и за първи път видяла серийния убиец по телевизията, когато била на 16. Още тогава се заинтересувала от него, но започнала да го търси чак през 2014 г. Преди да се срещнат двамата си писали писма около половин година. Запознали се на първото кратко посещение в затвора, което се състояло на 3 октомври 2015 г., като се гледали през стъкло в присъствието на пазачите. Тогава Ткач й направил предложение за брак и веднага след срещата Елена започнала да подготвя необходимите документи.

При втората им по-дълга среща Елена забременяла и на 24 декември 2016 г. родила дъщеря Елизавета, която отглеждат нейните родители.

Сергей Ткач не успява да види дъщеря си пораснала. Той умира в затвора на 4 ноември 2018 г. от сърдечна недостатъчност.

Още по темата: Освободиха ученик, несправедливо осъден за убийство, извършено от Пологовския маниак Сергей Ткач

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: Mirra 🍺 Elena 🍺 Nikki 🍺Rada_X 🍺 Lora 🍺
Топ дарители: PavelKaterinalillyManuelaMilena
350
305
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

1
Напиши коментар

avatar
1 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
1 Автори на коментари
Георги Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Георги
Гост
Георги

луди са тез руснаци бе
осъдили десет невинни
май мислят така по добре дест невинни вътре отколкото един виновен вън 🙂