Публикувано на: 6 февруари, 2010

Роденият в Русия Сергей Ткач е бивш криминален следовател в украинската милиция и осъден сериен убиец, който твърди,че е убил около 100 души. Той удушавал момичета на възраст между 9 и 17 години и насилвал сексуално мъртвите им тела. Макар Ткач да признава за престъпленията си и сам пожелава да бъде осъден на смърт, съдът в Днепропетровск го осъжда на доживотен затвор за изнасилванията и убийствата на 36 жени, извършени в период от повече от две десетилетия. През годините за някои от неговите престъпления са осъдени десет невинни души. Един от тези несправедливо обвинени мъже отнема живота си в следствения изолатор.

Сергей Ткач е роден в Русия, но убийствата си извършвал на територията на Украйна. Той се ражда в годината на смъртта на Сталин – 1953 г. – в селцето Кисельовск в Кемеровска област.

Той служил в армията като техник-геодезист и след това бил разпределен на работа като криминален фотограф в милицията в Кисельовск, и постепенно се издигнал до експерт-криминалист. След това постъпил с препоръки в Новосибирската школа на МВР, но след две години бил изключен или за служебна фалшификация, или за пиянство (вероятно и за двете). Придобитите от службата в милицията знания впоследствие се оказали много полезни.

След това Ткач работил на гарата в Кисельовск, в различни заводи, мини и колхози. Той се занимавал с тежка атлетика и станал шампион на областта.

През 1982 или 1983 г. Ткач се премества в Украинска ССР (той и преди това бил посещавал Украйна и вече бил успял да започне там престъпния си път). Първоначално живеел в кримското селце Скворцово със своите родители, след това в Павлоград Днепропетровска област, и много по-късно, през 2000 г. – в Полог, Запорожска област. Впоследствие той се сдобива с прозвищата „Павлоградския маниак“ и „Пологовския маниак“.

Сергей Фьодорович Ткач

Сергей Фьодорович Ткач

Той бил женен три пъти и имал четири деца. Ткач сключва първия си брак, от който има две деца, в родния Кисельовск. Той се премества в Украйна точно след развода си. В Павлоград се запознава с дъщерята на една своя далечна некръвна роднина, на име Любов, за която се оженва след като тя му родила дъщеря. След развода с Любов, Ткач се оженил за трети път, поживял с новата си жена в село Вербки, близо до Павлоград, но после се върнал отново при Любов. През 2000 г. тя получила поста на заместник-директор в маслодобивния завод в Полог и двамата се преместили да живеят там.

Въпреки факта, че в нетрезво състояние Ткач си позволявал да вдига ръка на жените си, те го считали за съвсем нормален мъж и не забелязвали в него нищо странно. Съседите го смятали за добър човек и му доверявали децата си.

Сергей Ткач извършва най-дългата във времето серия от убийства на територията на бившата СССР – той се подвизавал в период от 25 години, от 1980  до 2005 г. До него се доближава единствено Анатолий Сливко, който убивал в продължение на 21 години. За това време Ткач извършва десетки убийства – самият той поема вината за около 100, но от тях са доказани със сигурност по-малко от 50. Точният брой на неговите жертви остава неизвестен, което не пречи на журналистите да го обявят за „убиеца на века“ и „най-кървавия маниак“.

Жертвите на Ткач са момичета на възраст от 9 до 17 години. Първата той изнасилва и удушава в Симферопол през 1980 г. Така действал и по-нататък – нахвърлял се върху момичето, притискал сънната му артерия и после го изнасилвал – за да не може жертвата да остави върху него следи от ноктите си. Като цяло Ткач действал обмислено и организирано: дебнел жертвите си в близост до магистралите и железопътните линии (понякога и в околните гори). Той свалял и прибирал всички предмети от жертвата, по които биха могли да са останали отпечатъците му. Той си тръгвал от местопрестъплението, ходейки по траверсите, за да не могат полицейските кучета да надушат следите му. Преди всяко престъпление изпивал една чаша със „смес номер 3″ – водка с димедрол, а после си взимал душ. На следващата сутрин маникът невъзмутимо отивал на работа.

Вероятно точно заради неговата организираност Ткач не бил заловен в продължение на 25 години, през които с точността на добре програмиран робот оставял след себе си трупове на териториите на Крим, Днепропетровска, Запорожска и Харковска област в Украйна.

Но накрая „програмата“ дала на късо. През 2005 г. в Полог Ткач устройва засада на 9-годишната дъщеря на един свой познат, която става неговата последна жертва. Момиченцето си играело с четири други деца, които запомнили престъпника и, когато го видели на погребението на жертвата, разказали за него на възрастните. Сергей Ткач бил задържан в дома си през август 2005 г.

Сергей Ткач в съда

Сергей Ткач в съда

Съдебно-психиатричната експертиза гласи: „Сергей Ткач не се нуждае от принудително медицинско лечение. За него са свойствени такива индивидуално-психически особености, като силно изразен егоцентризъм, емоционална хладност, обидчивост, уязвимост, отмъстителност, раздразнителност и агресивност“.

Участващият в експертизата психиатър добавя: „Той е убивал, за да бъде най-добрият сред убийците. В психиатрията, когато човек извършва престъпление, за да се прослави, съществува понятието `синдром на Херострат`. Ткач е осъзнавал своите действия и не се нуждае от лечение. Подобно на болшинството маниаци, той е емоционално отчужден, озлобен, агресивен и проявява силно изразен егоцентризъм. Именно тези черти на характера формират серийните убийци“.

Задържането на Ткач снема подозренията от невинните, заподозряни в неговите убийства, които били около 10 души. Един от тях лежал в затвора 10 години, а двама други били осъдени на 15 години (сред тях имало един осмокласник – чичо на една от убитите девойки, който бил арестуван в клас през 2002 г.). Един баща, който бил задържан за убийството на дъщеря си, се обесва в килията на следствието.

Сергей Ткач е осъден на доживотен затвор за убийството на 36 жени и непълнолетни момичета. Освен това съдът удовлетворява искането на роднините на три от жертвите, обезщетявайки ги за нанесените морални и материални щети със сумата от 370 хиляди гривни (около 46 000 долара).

Още по темата: Освободиха ученик, несправедливо осъден за убийство, извършено от Пологовския маниак Сергей Ткач

Един коментар за “Сергей Фьодорович Ткач: Украински маниак и криминалист от милицията”

 1. AvatarГеорги

  луди са тез руснаци бе
  осъдили десет невинни
  май мислят така по добре дест невинни вътре отколкото един виновен вън :)

Остави коментар

Коментарите се цензурират според преценка на администратора на сайта! Безсмислени, вулгарни, написани на латиница и съдържащи спам коментари ще бъдат изтривани без предупреждение!

Подкрепи ни!
Описание Сума
Помогни на Криминални Досиета да съществува и да се развива! BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Криминална анкета
  • Какво бихте легализирали в България?т (можете да дадете до 3 отговора)

   Виж резултатите

   Loading ... Loading ...
 • Най-новите коментари
 • User AvatarЛилия КостоваБебето П: Нечовешките изтезания... { За жалост е истината . } –
 • User AvatarСнежиОтвличането и убийството на... { Може би преди доста години в България имаше убийство на... } –
 • User AvatarСнежиМери Бел: Най-малкият сериен... { Наскоро открих сайта.Моите адмирации,браво за историите!Чета ги с интерес,продължавайте в... } –
 • User AvatarБебето П: Нечовешките изтезания... { Надявам се повечето това нещо да е някаква измислица. На... } –
 • User AvatarсветлаСмъртта на Джеймс Бълджър... { Нека да започна с почивай в мир мъничко дете! Сега... } –
 • User AvatarЦветанЗодиак: Загадъчният убиец от... { Здравейте, иска ми се да разбера, дали това негово увлечение... } –