Публикувано на: 1 ноември, 2010

Тази тема била забранена в СССР, смятало се за немислимо, че един съветски човек би могъл… да изяде друг. Когато в края на 70-те години в околностите на казахстанската столица Алмати започнали да изчезват млади момичета, никой дори не помислил, че в района се е появил канибал. Докато няколко деца не намерили едно от изтерзаните тела.

Преследването на човекоядеца продължило не един месец. Той, на свой ред, също редовно излизал на лов. И накрая допуснал фатална грешка. Следователите изпитали истински шок, когато узнали името на канибала. Той се оказал добре познатият им пожарникар Николай Джумагалиев.

Тогава никой не предполагал, че историята едва започва. Съвсем скоро лекарите щели да обявят кръвожадния убиец за безопасен, а после той щял да извърши дръзко бягство…

Потомък на Чингиз хан

Наричали го „Железния зъб“ – заради изкуствените му метални зъби и любовта му към канибализма.

Николай Есполович Джумагалиев е роден през 1952 година (на 1 януари или на 15 ноември, според различните източници) в Казахска ССР област Алмати село Узун-Агач, в казахско-беларуско семейство колхозници. Коля бил предпоследното дете в семейството и имал три сестри – Галя, Зоя и Катя. Една от сестрите му впоследствие изчезва безследно, но няма доказателства, че брат й е имал пръст в това.

В училище Николай бил посредствен ученик. Завършвайки девети клас, той постъпил едновременно във вечерно училище и в железопътното училище в Алмати. Отношенията му с противоположния пол обаче били на висота:

„Започнах половия си живот през 1970 година, когато бях на 18, и около мен винаги се въртяха по няколко момичета. Те ме обичаха, но аз не знаех защо. През 1977 г. се заразих със сифилис от Татяна П. – тя тогава живееше в Узун-Агач. А през май 1978 г. пипнах трихомоназа от едно момиче на име Люба. По същото време живеех с Татяна Я.“.

Джумагалиев се обличал спретнато и, въпреки азиатските си черти, говорел без акцент и правел впечатление на образован човек. Той бил възпитан в мюсюлманско поведение и норми, четял Корана, а към жените се отнасял като към второстепенни същества, разсъждавайки като един истински азиатец (и дори се считал за потомец на Чингиз хан): „От  тях, от жените, идват всички нещастия – затвор, престъпления“. Още тогава – дълго преди първото си убийство, Джумагалиев изпитвал желание да убие и изяде жена, но засега подтискал манията си…

Николай Джумагалиев

Николай Джумагалиев

Завършвайки училище на 18 години, той бил изпратен на работа в град Гурев, а после, от ноември 1970 до ноември 1972 г. служил в химическите войски в Самарканд и Отар. След това Джумагалиев живял известно време в родното си село, където в продължение на три месеца работил като електротехник (впоследствие той не се задържа за дълго на нито една работа). На 21 години се опитал да стане шофьор и да постъпи в Казахстанския университет в Алмати – но се провалил и в двете начинания. Тогава Джумагалиев се отправил към Караганда и оттогава се превърнал в номад, обикаляйки Коми, Якутия, Мурманск и Салехард, Чукотка и Алдан, сменяйки няколко професии – от матрос и експедитор, до електротехник и булдозерист, и, най-главното – започнал да ненавижда жените от бялата раса заради тяхната гордост и разпуснати нрави, недопустими в патриархалния ислям. Тогава взел решението, по собствените му думи – „да се боря с матриархата, с разпуснатите жени“.

Именно тези жени падат под ножа му, когато през април 1977 година се връща в Узун-Агач и започва работа като пожарникар. Той се задържал на тази служба удивително дълго – повече от две години, до първия си арест. Освен по кулинарни, Джумагалиев убивал и по идеологически причини. Но не веднага – той се готвил за първото убийство цели две години, избирайки за жертва една последователка на сектата „Адвентистите от Седмия Ден“. Междувременно сънувал голи разчленени женски тела, които се разпадали на части пред очите му:

„Бавничко се носят ръце, крака, торсове…“. Той казва още: „Аз застанах на страната на животните и правех с хората единствено онова, което те причиняват на животните“.

Кулинарни убийства

И ето че извършва убийство:

„Винаги съм обичал да ходя на лов, но за първи път щях да ловувам жени. Когато излязох на пътя от Узун-Агач за Майбулак, видях някаква млада мадама. Тя вървеше сама. Всичко отвътре ми „закипя“ и аз й се нахвърлих. Чувайки стъпките ми, тя се обърна, но аз я достигнах, сграбчих я за гушата и я съборих встрани от пътя. Тя започна да се съпротивлява и тогава й прерязах гърлото. После пих от кръвта й. В този момент от посока на селото се зададе автобус. Аз легнах на земята и се притаих до убитата. Докато лежах, ми замръзнаха ръцете. Когато автобусът отмина, аз си стоплих ръцете в тялото на жената, съблякох я и започнах да я разфасовам. Отрязах гърдите й, заедно с мастта, отрязах плешките и отделих таза и бедрата. След това сложих всичко това в раницата си и го отнесох вкъщи. Част от сланината разтопих, а остатъка осолих. Един път смлях част от месото и даже си направих пелмени. От месото хапвах сам и никого не съм гощавал с него. Два пъти си пекох сърце и бъбреци. И месо си пекох. Но то беше жилаво и доста дълго се приготвяше. Месото на тази жена изядох за около месец. В началото ми беше трудно да ям човешко, но после свикнах“.

Останките от трупа били открити на 25 януари 1979 година, недалеч от село Фабрична, намиращо се близо до Узун-Агач.

1979 година продължила – продължили и убийствата: в нощта на 21 срещу 22 април Джумагалиев убил една жена, която се прибирала у дома след вечерна молитва в село Фабрична. На 21 юни в 2 часа през нощта той погубил друга възрастна жена и нейната дъщеря, които спели спокойно в дома си в Узун-Агач. На 27 юни извършил убийството на момичето Валентина, за което разказва следното:

„На 27 юни 1979 г. моята съжителка Татяна Я. ми разказа, че някакво момиче на име Валентина е откраднало личните й вещи. Татяна беше съобщила за това в милицията. Аз й се скарах, че е намесила ченгетата, и й наредих да доведе тази крадла вечерта в дома ни. После излязох да пия с приятели. Когато се върнах вечерта у нас, видях една младичка и симпатична девойка. В онзи момент Татяна Я. беше отишла при сестра ми Зоя. Ние с девойчето поседяхме известно време, а после аз я съблякох и правихме секс. Всичко стана по взаимно съгласие. След това помислих, че в стаята може да влезе моята любовница, и предложих на Валентина да отидем в хамбара. Вдигнах я на ръце от кревата и я понесох към хамбара на двора. Там ние отново правихме секс, но аз не бях удовлетворен. Изведнъж ми се прииска да удуша момичето. Хванах шията й с две ръце и започнах да я душа. И тогава отново я пожелах. След това взех ножа си и внимателно прерязах гърлото й. Засмуках кръвта й и отново се възбудих. Извърших още един полов акт с нея и видях, че е вече мъртва. Разчлених тялото й на съставните му части, като сложих месото в една каца, а останалото зарових в градината“.

Черна мъгла

След тези пет убийства на 21 август Джумагалиев бил арестуван за престъпление, нямащо никакво отношение към серията. Той застрелял случайно един свой колега пожарникар, с когото пиел и се веселял в дома си. Понеже убийството било сметнато за инцидент, и, тъй като Джумагалиев получил диагнозата „шизофреник“, той бил осъден формално на 4 и половина години лишаване от свобода, но реално излязъл от затвора само след една. И продължил кървавото си пиршество – никой не му се месил, той бил известен навсякъде като „добро момче“ и дори случайното убийство на колегата му не предизвикало към него никакви съмнения във връзка с изтерзаните женски трупове.

На 8 ноември 1980 г. Джумагалиев правил секс в полупияно състояние с една от поредните си любовници в село Фабрична. След това двамата заспали. През нощта той се събудил и си помислил: „Защо ги жаля тези неверници?“ – прерязал й гърлото и започнал да пие от кръвта й. „Четох в книгата «Черна мъгла», че ако прережеш гърлото на човек и гледаш внимателно, можеш да видиш как душата напуска тялото му. Гледах, гледах, но така и нищо не видях“ – още една причина за неговата страст към прерязване на гърла.

След това на 13 декември имало още едно убийство, а на 18 декември през нощта Джумагалиев извършил последното си убийство в Узун-Агач. Той цяла нощ се веселил с приятели и приятелки и накрая отвел една от жените в съседната стая.

„Правих секс с нея и реших да си направя експеримент: още веднъж да видя – ще излети ли душата й или не. В книгата пишеше: ако пиеш кръв, ще има пророчество, а най-вкусно е човешкото месо. Тя спеше, а аз я ударих. Събрах кръвта й в един леген и отпих няколко глътки. После отрязах от шията й парче месо… Започнах да я разфасовам: отрязах главата, ръцете, повече не успях. Бях гол. Приятелите ми ме видяха, побегнаха в паника по домовете си и се обадиха в милицията“.

Четиримата милиционери, които отговорили на сигнала, заварили маниака да седи гол в леглото си с разчленения труп на жертвата и омазан с кръвта й. Виждайки неочакваните гости в униформа, Джумагалиев хукнал да бяга, така както си бил гол и с нож и брадва в ръце, към планината, където се скрил.

През това време милицията открила в дома му каца с осолено човешко месо.

Николай Джумагалиев

Николай Джумагалиев

Той бил задържан на следващия ден – изморил се да скита из планината и се приютил при една своя роднина, която го хранела и се опитвала да го скрие от милицията, но не успяла. На 3 декември 1981 г. Джумагалиев бил изправен пред съда и, тъй като вече му била поставена диагноза шизофрения, бил изпратен не в затвора, а в психиатрична болница.

Все пак той направил някои признания:

„Убивах жени по няколко причини. Първо, така задоволявах половата си страст към тях. Второ, чувствах непреодолимо влечение към женското тяло: стремях се да го опозная в пълната му цялост. Затова и ядях женско месо. Трето, в книгата «Черна мъгла», която четох преди няколко години, пише, че жените на древните германци са пили кръв, за да могат да пророкуват: аз предсказах целия си живот от 1980 до 1988 година, а до 2000 всичко е мъгляво. Това е моето отмъщение към жените, задето нарушават законите на природата. Мъжът трябва да бъде повече от жената във всичко, но в живота не се случва така. Исках да всея страх у всички жени в района. Та аз убивах не просто така: убивайки Татяна Г., аз я принесох в жертва за годишнината от смъртта на моята баба, а Валя – в жертва за стогодишнината от рождението на моя дядо. Никога не убивах просто заради една причина, винаги убивах заради много“.

Прочут канибал

Той прекарал в лудницата осем години. През 1989 г., при прехвърлянето му в друга лечебница, той успял да избяга от колата и бил обявен за общодържавно издирване. Скитал се в продължение на две години и през пролетта на 1991 г. извършил кражба във Ферганската долина с надеждата, че ще го заловят и ще си отдъхне в затвора. Но властите го разпознали и го върнали в лечебницата в Ташкент.

Джумагалиев дава толкова много интервюта на чуждестранни кореспонденти, че мнозина го смятат за национален рекордьор в тази област. В своето последно интервю за един киргизстански журналист той се оплаква:

„Аз нямам близки. Тук на никому не съм нужен. Ако още съм интересен на чужденците, които идваха при мен в Ташкент, нека ме откупят оттук. Няма живот за мен тук“.

През януари 1994 г. го изписали от болницата и го изпратили под наблюдение в родното му село Узун-Агач, където всички го помнели като убиец-канибал и люто го ненавиждали – жените го заобикаляли отдалеч, а мъжете го псували и му плюели в лицето. Той не издържал на този тормоз и избягал в планината, където се скитал в продължение на повече от година, извършвайки още кражби с надеждата, че ще попадне в киргизстанския затвор или обратно в ташкентската болница. Но властите непрекъснато го освобождавали и го връщали обратно в родното му село, откъдето той отново бягал.

Това продължило до 1995г., след което Джумагалиев изчезнал в неизвестна посока. Легендите разказват, че на местата, които е обитавал, както и преди се появявали пресни трупове.

Впоследствие става ясно, че през последните години „Железния зъб“ е бил пациент в специално лечебно заведение за престъпници, признати за невменяеми, намиращо се в село Актас под Алмати. Там той по неволя се занимавал с ремонт на часовници и аудио и видеотехника. Веднъж Джумагалиев подал молба за смъртно наказание. Специалистите преценили, че това е признак за влошаване на умственото му заболяване…

23 Коментари за “Казахстанският канибал Николай Джумагалиев: Железният зъб”

 1. AvatarDark_Side

  Ujas. Ami toj si e bil za smyrtno nakazanie. Maniakyt se moli, a te go ostavqt jiv… Ne moga da povqrvam!

 2. AvatarМосквич 412

  Какво друго може да се очаква от мюсли?

 3. AvatarГалина

  да, защото всички други канибали, описани в тоя сайт, са „мюсли“. глупост върховна

 4. AvatarDark_Side

  Ami kofti sa si miuslitata kato cialo….

 5. AvatarАделайде

  ъх… значи трябва да не слагаме вече изкуствени железни зъби… ще го кажа на колегите-стоматолози да внимават с пациентите, че току виж някой колега бъде изяден…

 6. AvatarАделайде

  Сега сериозно. Не е прав този човек, че жените са виновни за много неща. Мъжете и жените според мен трябва да имат равни права, защото все пак и двата пола са човешки същества.

 7. AvatarМосквич 412

  Напълно съм съгласен с Dark_Side

 8. AvatarGergana

  Не ми се стори толкова ужасна тази статия както много други.Въпреки,че толкова откровенно говори за нещата които е правил и мислил.Но ми се струва,че наистина не е бил озлобен ами просто болен.

 9. AvatarАделайде

  Религиозният фанатизъм е зле тълкувана религия. Много мюсюлмани, с които съм учила в университета, са ми казвали, че тези работи не са писани наистина в Корана. Както и някои християни също убиват, смятайки се за „пророци“. Чела съм такива случаи. Според мен озлобеността и болестта на този човек идват и от семейството, и от грешното тълкуване на нещата.

 10. AvatarTodd Petroff

  обвинението за толкова убийства и доказаните факти… а те ПАК и ПАК го пускат… евала!

 11. Avatarpa6ata

  Moskvi4a pak izbuhna s umni razmisli…

 12. AvatarМосквич 412

  Ти недей се заяжда там дето не ти е работата.

 13. AvatarPride

  Е, знаете ли, преди време гледах репортаж за някаква забита страна. Жените искали права като на мъжете…и ги получили. Заедно с техните задържения – казарма, бой, лицеви опори, пълен работен ден такива неща. Мъже и жени не са равни, така и трябва да е :)

 14. AvatarАва

  @Pride, мъжете и жените са взаимно свързани и допълващи се същества. Чисто и просто казано – природа. Всеки е равен, но не мисля че с лицеви опори и бой са „равни“. Много примитивно изказване под „не са равни“. Не искам да те засегна, но е доста комплексирано изказване. Има жени които са по- силни от мъжете си. А колко такива нещастни хорица има…

 15. Avatartulski

  От всички разказани случаи за серийни убийци този свършва най на никак. Слез завръщане от клиниката в селото му, той извършвал кражби и пак го връщали. Дори и наистина да е невменяем, щом е опасен за обществото би трябвало да бъде на специален режим, който не му позволява нови престъпления. После пък се оказало, че бил в специална клиника. Кой го е пратил там или сам е отишъл ? “ Веднъж Джумагалиев подал молба за смъртно наказание. Специалистите преценили, че това е признак за влошаване на умственото му заболяване…“ И така свършва историята. В крайна сметка не става ясно, този човек къде е в момента – на свобода, в затвор, в клиника ?! Имам чувството, че липсва или е пропусната информация за този случай. Историята няма финал.

 16. AvatarСилвия

  Наистина липсва категорична информация защо са го пускали и дали е в клиниката, или не. Според руската уикипедия е затворен там през последните години, а според някои други сайтове все още се подвизава на свобода, така че не мога да изложа като факт нито едно от двете.

 17. AvatarМосквич 412

  На свобода е ходи с гола глава из казахстанските села.

 18. AvatarМиладин

  От мюсюлмани всичко може да се очаква. Нищо ново под слънцето поредният ислямски психопат обладан от прокобата да служи на аллах и готов да принася жертви в негово име. Типично за недоразвитите първобитно-общинни строеве. Тия още са в маймуноподобна фаза на разивитие,така че мюсюлмани не правят разлика между добро и зло. За тия животни доброто не съществува като човешко качество.

 19. Avatarкоджабаш

  утрепали са го!
  горкия човечец… :)

 20. AvatarМосквич 412

  Никой няма да избяга справедливата тояга! :)

 21. AvatarRosse

  Божичко .. това е извратено. Материалът е изключително интересен, статията е прекрасна, но няма как да не спомена, че това, което прочетох е просто потресаващо. ;хх

 22. AvatarИсуф

  Миладин, да не би Чикатило да е бил мюсюлманин, Тед Бънди, Джон кристи и др. Недей да правиш тъпи изказвания, това са хпра със психични отклонения и религията няма нищо общо…

 23. AvatarТаня

  Колко жени е погубил този изрод и да не получи задължителния куршум в тила чак ми е странно. Психясъл бил, как не!!! Щом има съзнание да се крие, щом има съзнание да иска да го затворят, значу си е доста наред.

Остави коментар

Коментарите се цензурират според преценка на администратора на сайта! Безсмислени, вулгарни, написани на латиница и съдържащи спам коментари ще бъдат изтривани без предупреждение!

Криминална анкета
  • Какво бихте легализирали в България?т (можете да дадете до 3 отговора)

   Виж резултатите

   Loading ... Loading ...
 • Най-новите коментари
 • User AvatarТаняСестрите Папен: Скандалното престъпление... { Е, как да й отрежат главата, като е доказала, колко... } –
 • User AvatarТаняКазахстанският канибал Николай Джумагалиев:... { Колко жени е погубил този изрод и да не получи... } –
 • User AvatarТаняМишел Фурнире: Чудовището от... { Така е, за съжаление! } –
 • User AvatarТаняСергей Головкин: Подмосковският кървав... { Много е трудно да не се отврати човек от тези... } –
 • User AvatarТаняЛари Джийн Бел: Кошмарът... { Надут пуяк! } –
 • User AvatarСимонаУбийството на Ясин Еге:... { В тази ситуация невинен няма. Докато единият е биел детето,... } –