Публикувано на: 12 август, 2009

През януари 1978 г. Ричард Трентън Чейз става известен като Вампира убиец от Сакраменто, когато в продължение на четири дни отнема живота на шест души. Преди да се впусне в този кървав гуляй той се бил опитвал да инжектира във вените си кръв от зайци и попаднал в клиника заради странното си поведение. Персоналът в болницата му дава прякора „Дракула“. Той настоявал, че някой е откраднал пулмоналната му артерия и че главата му непрекъснато променя формата си. Ричард смятал, че кръвта му се превръща в прах и че някакъв нацистки престъпен синдикат, който го преследвал още от гимназията, плаща на майка му да го трови. И той направил онова, което всеки човек, в чийто вени тече червена кръв, би направил след подобни изпитания. Превърнал се във вампир.

Като типичен „дезорганизиран“ убиец Чейз избирал жертвите си безразборно и оставял колкото се може повече доказателства в дома си и на местопрестъплението. Той източвал кръвта на жертвите си, миксирал я с органите им и изпивал този коктейл, за да попречи на собствената си кръв да се превърне на прах.

Създаването на Вампира

Ричард Трентън Чейз

Ричард Трентън Чейз

Ричард Трентън Чейз си падал по кръв. Освен това се страхувал да не се разпадне във въздуха.

Той е роден на 23 май 1950 г. и като дете обичал да пали огньове и да измъчва животни. Имал сестра с четири години по-малка от него, а баща му бил строг възпитател, който непрекъснато се карал с майка му. Още преди да навърши десет години той вече убивал котки. Като тинейджър взимал наркотици и няколко пъти се забърквал в неприятности, без обаче да покаже разкаяние за това.

Той излизал с няколко момичета, една от които разказва, че Рик не бил в състояние да прави секс, тъй като не можел да задържи ерекцията си. Този проблем го притеснявал и, когато станал на осемнадесет, отишъл на психиатър. Там научил, че причината за неговата импотентност се корени в подтиснатия му гняв. Психиатърът смятал, че той може би страда от сериозно умствено заболяване, но не му предложил да се лекува в клиника.

След като се изнесъл от дома на родителите си той живял със серия от съквартиранти, много от които разказват за неговото странно поведение и тежка злоупотреба с наркотици. Малкото приятели, които имал, го смятали за странен. Те разказват, че веднъж той бил заковал вратата на килера в спалнята си с пирони, понеже му се струвало, че през нея в стаята му влизат някакви хора.

Ричард с тревога следял за всякакви симптоми, показващи, че нещо с него не е наред – чувство, което го преследвало през целия му живот. Веднъж той нахлул в спешното отделение на една болница, където заявил че търси човека, който е откраднал пулмоналната му артерия. Освен това се оплаквал, че черепът му се показва навън, че стомахът му е на обратно, и че сърцето му често спира да бие. Един друг психиатър му поставя диагнозата параноиден шизофреник, но по-вероятно е той да е страдал от причинена от наркотиците токсична психоза. Психиатърът го поставил под наблюдение за 72 часа и го посъветвал да остане в болницата, като му било разрешено да напуска винаги когато иска. В крайна сметка той бил изписан напълно.

Животът му се влошавал все повече и той потънал в хипохондрията си и злоупотребата с наркотици. Ричард бил висок 1,80 м., а тежал само 65 кг. За известно време Чейз живял с вече разведената си майка, но започнал да вярва, че тя го трови. Неговият баща го накарал да се изнесе и му намерил апартамент.

Скоро Чейз започнал да убива и изкормва зайци, които или хващал, или купувал, като ядял вътрешностите им сурови. Понякога слагал животинските органи и кръв в блендер, миксирал ги и изпивал този буламач, за да предотврати изсъхването на сърцето си. Веднъж инжектирал във вените си заешка кръв и се разболял. Той вярвал, че този заек е погълнал акумулаторна киселина, но в действителност страдал от тежък случай на отравяне на кръвта.

Накрая бил хоспитализиран като шизофреник, страдащ от соматични делюзии. Лекарите опитали да го третират с антипсихотични медикаменти, които не свършили работа, което показвало, че неговата психоза може би е причинена от наркотиците. През 1976 г. той избягал от болницата и се появил в дома на майка си. Той бил върнат обратно и впоследствие преместен в заведението за душевно болни „Бевърли Менър“, където си спечелил прякора Дракула. Ричард често говорел за убиване на зайци и един ден бил намерен в стаята си с кръв около устата. Две мъртви птици със счупени вратове лежали на перваза на прозореца му. Класическият Синдром на Ренфийлд (от романа „Дракула“).

В крайна сметка той бил освободен, тъй като според лекарите не представлявал заплаха за никого. Родителите му станали негови надзорници и неговата майка плащала наема му и пазарувала за него.

Чейз се преместил в друг апартамент и започнал да хваща и измъчва котки, кучета и зайци. Той ги убивал, за да пие кръвта им. Понякога отвличал съседските домашни любимци и веднъж дори се обадил на едно семейство, чието куче било изчезнало, за да им каже какво е направил с животното. Той си купил оръжия и започнал да се упражнява с тях.

Макар да бил на лекарства, той не бил наблюдаван за взимането им. Майка му сама го отказала от тях, решавайки, че той няма нужда от лечение. През 1977 г. назначеното от съда надзорничество изтекло и родителите му не направили постъпки да го подновят, оставяйки по този начин Чейз на самотек.

Един ден той посетил майка си. Тя чула силен шум и отворила входната врата, и видяла сина си с умряла котка в ръка. Той хвърлил животното на земята и разкъсал стомаха му, размазвайки кръвта по лицето и шията си. Майка му не предприела нищо и никога не докладвала за този инцидент.

На 3 август през същата тази година полицейски служители открили Форда на Чейз заседнал в пясъка близо до езерото Пирамида в Невада. На седалката лежали две пушки, заедно с купчина мъжки дрехи. Кървавите петна по вътрешността на колата и пълната с кръв пластмасова кофа, в която имало един черен дроб, ги направили подозрителни. Когато огледали местността през бинокъл, те забелязали Чейз гол и покрит с кръв. Той ги видял и побягнал, но те го хванали и го отвели обратно до пикапа му. Той заявил, че кръвта е негова. Била изтекла от него. Оказало се, че черният дроб е на крава.

Чейз станал фен на Хилсайдските удушвачи, които се подвизавали недалеч от него, и жадно четял вестникарските статии за убийствата им. Той имал оръжия, страхувал се от хората, и нямал усещане за граници – една сама по себе си смъртоносна комбинация, дори и без неговите чудати фантазии за кръв.

Скоро той станал още по-дързък.

Първата жертва

Денят бил 29 декември 1977 г. Името на мъжа било Амброуз Грифин. Той бил 51-годишен инженер и баща на двама сина. По-късно съпругата му разказва на полицията, че преди мъжът й да се строполи на земята, тя била чула два странни пукота, на които не отдала значение в онзи момент.

Те тъкмо се връщали от пазар и г-жа Грифин отворила багажника на колата, за да извади чувала с картофи. Съпругът й я последвал с две торби покупки и тъкмо се връщал обратно към колата, когато се свлякъл на земята, както тя си помислила първоначално, от сърдечен удар.

Скоро щяла да научи доста по-жестоката истина. Съпругът й бил застрелян от някаква минаваща кола.

Един от синовете на Грифин съобщил, че бил виждал някакъв мъж с пушка да се разхожда из квартала. Полицията издирила човека, но се оказало, че той не е техният заподозрян. Пушката му не била .22 калибър като оръжието на убийството.

На следващия ден един новинарски екип се натъкнал на две гилзи близо до дома на Грифин. Детективите разследвали сигнали за някаква подозрителна кола, която обикаляла из квартала, но не могли да получат ясно описание от очевидците.

В следобеда след убийството на Грифин едно дванадесетгодишно момче съобщило, че някакъв около 25-годишен мъж с кестенява коса бил стрелял по него от кафяв Понтиак Транс Ам, докато то си карало колелото. Момчето било подложено на хипноза и си спомнило регистрационния номер на колата -  219EEP. Той не довел до никъде.

Тогава в полицията постъпил сигнал от жена, която се оплакала, че на 27 декември някой бил стрелял по дома й. Тя живеела само на няколко пресечки от Грифин. При огледа на кухнята й бил открит куршум от .22 калибър, за който се установило, че е бил изстрелян от същото оръжие, с което бил убит Амброуз Грифин.

Оттук насетне всички следи пресъхнали.

Нападателят

На 11 януари 1978 г. Доун Ларсън преживяла странен сблъсък с Ричард Чейз. По време на шестте месеца, в които те били съседи в една и съща кооперация в Източен Сакраменто на „Уат Авеню“, тя го била виждала да внася три животни в апартамента си, но никога не била виждала тези животни след това. Тя го смятала за странен, но мислела, че е просто самотник.  В този ден той я срещнал и й поискал цигара. Тя му дала една, но той я спрял и я пуснал чак когато му дала целия пакет.

Близо две седмици по-късно, на 23 януари, Джийн Лейтън забелязала на „Бърнис Стрийт“ някакъв неподдържан млад мъж с дълга коса, който се бил запътил към дома й. Тя наблюдавала как той се опитва да отвори вратата на вътрешния й двор и след това се насочва към прозорците. Те също били заключени, така че той се върнал при вратата. Г-жа Лейтън излязла и се изправила срещу него лице в лице. Той не показал никаква емоция, докато тя го гълчала. След това се обърнал, поспрял да запали цигара и си тръгнал.

По надолу по улицата Робърт и Барбара Едуардс тъкмо внасяли покупките си в къщи, когато чули отвътре някакъв шум. Който и да бил натрапникът, той изглежда ги бил чул и хукнал да бяга. Те чули трясването на прозорец в задната част на къщата и после един раздърпан млад мъж се появил иззад ъгъла и тръгнал към тях. Семейство Едуардс се опитало да го спре, но той изтичал покрай тях, излязъл на улицата и прескочил една ограда, изчезвайки от очите им.

Полицията пристигнала, за да завари къщата нагоре с краката, като очевидно кражбата на скъпоценности била главният мотив. Но освен това извършителят бил уринирал в едно чекмедже с току-що изпрани бебешки дрешки и се бил облекчил по голяма нужда в детското креватче.

Натрапникът продължил да опитва портите на случайни къщи в квартала. Накрая той стигнал до дома на 2360 „Тайога Уей“.

Осакатени трупове

ФБР профайлърът Робърт Реслър попитал веднъж Чейз как е избирал жертвите си. Той му казал, че просто е вървял по улиците и е пробвал вратите на къщите, докато не се натъкнел на отключена врата. „Щом вратата е заключена“ – казал той, – „това означава, че не си добре дошъл“.

Местопрестъплението Уолин

Местопрестъплението Уолин

Очевидно той бил заварил вратата в дома на семейство Уолин незаключена. Вътре се натъкнал на 22-годишната и бременна в третия месец Тереса Уолин. Преди да влезе Чейз поставил един куршум от .22 калибър в пощенската кутия. Той отворил вратата и се сблъскал с Тери, която тъкмо излизала да изхвърли боклука. Тя изпуснала торбата, а той вдигнал пистолета си и я прострелял два пъти в лицето. Един от куршумите преминал през вдигната й да се предпази ръка и одраскал шията й. Другият минал през горната част на черепа й. Тя паднала и Чейз коленичил над проснатото й тяло, за да изстреля още един куршум в слепоочието й.

После той завлякъл тялото й в спалнята, оставяйки след себе си кървава следа.

След това взел един нож от кухнята и една празна кофичка от кисело мляко от торбата с боклук, която Тери била изпуснала.

Когато Дейвид Уолин се прибрал у дома в шест часа вечерта, той заварил къщата тъмна. Той влязъл и заварил тяхната немска овчарка да го кача, но от жена му нямало и следа. Странно, но стерео уредбата била включена. Той се разтревожил от торбата с боклук и някакви особени петна по килима. Дейвид последвал петната до спалнята. Тогава започнал да крещи.

Съпругата му лежала по гръб точно пред вратата. Пуловерът й бил вдигнат над гърдите, а панталоните и бельото й били смъкнати до глезените. Коленете й били разтворени, подсказвайки за сексуално насилие. Зърното на лявата й гърда било отрязано, торсът й бил отворен под гръдната кост, а далакът и вътрешностите й били извадени навън. Чейз я бил пробол многократно в дробовете, черния дроб, диафрагмата и лявата гърда. Освен това бил изрязал бъбреците й и бил разполовил панкреаса й. След това бил поставил бъбреците обратно на местата им.

Кървавите кръгове по пода

Кървавите кръгове по пода

В банята също имало кръв и по-късно станало ясно, че Чейз е размазвал кръвта на Тери по лицето и ръцете си, облизвайки я от пръстите си. Хвърлената близо до тялото кофичка от кисело мляко също била цялата в кръв, тъй като той я бил използвал, за да пие от нея. Най-чудовищната му постъпка се състояла в това, че бил натъпкал животински изпражнения в устата й. Около тялото имало някакви странни кръгове от кръв, като че ли някой бил поставял там кофа.

Два дни по-късно недалеч от къщата на Уолин било открито едно убито и осакатено кученце. Някакъв странен мъж с гъста коса, който карал Ранчеро, бил купил две кученца от едно семейство, очевидно без да има претенции дали са мъжки или женски, и след тръгването му семейството открило, че едно от другите кученца в котилото е мъртво.

Къщата на Мирот

Къщата на Мирот

На 27 януари 38-годишната Евелин Мирот гледала в дома си, намиращ се на една миля от къщата на Уолин, своя двадесетмесечен племенник. На гости й дошъл нейният 51-годишен приятел Дан Мередит. В този ден Евелин щяла да праща 6-годишния си син Джейсън в дома на едно приятелско семейство. Тъй като Джейсън така и не се появил там, приятелката на Евелин изпратила дъщеря си да провери какво става. Малкото момиче видяло някакво движение през предния прозорец и се върнало да каже на майка си, че никой не отваря вратата. Съседите се разтревожили и един от тях се престрашил да влезе в къщата, където го очаквала шокираща гледка.

Дани Мередит лежал в коридора в локва от кръв. Офицерът, който го проверил, видял огнестрелна рана в главата му. Той видял кръв и в банята, а ваната била пълна с кървава вода.

Евелин Мирот

Евелин Мирот

След това открил Евелин, лежаща гола на леглото в спалнята с разтворени крака. В главата й имало куршум, коремът й бил разпорен, а червата й висели навън. Наблизо лежали два ножа за рязане на месо оцапани в червено. Изглежда тя се е къпела, когато е била изненадана от убиеца си. Той я бил изнасилил анално, след което я бил намушкал най-малко шест пъти в ануса и матката, бил направил няколко разреза на шията й, и се бил опитал да извади едното й око. Кървавите кръгове по килима показвали, че и този път бил използвал някакъв контейнер, за да събира кръвта. В ректума на Евелин било открито огромно количество сперма.

От другата страна на леглото полицаите открили тялото на момче, което се оказало Джейсън. Той бил застрелян два пъти в главата от упор.

Нападателят бил оставил кървави следи от стъпки, които съвпадали с отпечатъците от подметки, намерени на местопрестъплението на Уолин. По-късно едно 11-годишно момиче от квартала разказало на полицията, че е видяло някакъв мъж близо до къщата на жертвите в около 11 часа. Според нея, възрастта му била малко над 20 години. Той съвпадал с описанието на мъжа, който бил забелязан многократно да обикаля района.

Джейсън Мирот

Джейсън Мирот

Червеният автомобил на Дан Мередит липсвал от мястото пред къщата, където съседите го били видели паркиран същата тази сутрин.

Тогава пристигнала Карън Ферера, търсеща сина си Дейвид, когото била оставила на грижите на Евелин същата тази сутрин. Никой не го бил виждал, но във възглавницата която стояла в креватчето му имало дупка от куршум. Там имало и доста кръв.

Впоследствие се оказало, че Чейз е пил от кръвта на Евелин и е разчленил тялото на бебето в банята, отваряйки главата му и изсипвайки парчета от мозъка във ваната. Почукването на вратата вероятно го било прекъснало и той бил избягал с тялото.

Докато полицията го търсела, той занесъл бебето в дома си и отрязал главата му. След това извадил някои от органите му и ги изял.

На Чейз му се струвало, че тази жестока серия от убийства ще му се размине, но той не осъзнавал колко бързо полицията стяга обръча си около него.

На лов за Вампира

Колата на Мередит била открита изоставена недалеч от местопрестъплението с ключовете в стартера. Полицията хранела малко надежди, че бебето е още живо. Те не знаели това, но паркингът, на който намерили липсващата кола, се намирал само на около 100 метра от апартамент 15 в жилищната сграда на „Уат Авеню“, където живеел Ричард Трентън Чейз.

ФБР вече се било заело със случая. Робърт Реслър и Ръс Ворпейгъл изготвили профил на човека, когото вероятно търсели. Според тях той бил дезорганизиран убиец, като някои фактори сочели за възможна психоза. Очевидно той не бил планирал тези убийства и не бил направил почти нищо, за да скрие или унищожи доказателствата. Той бил оставил отпечатъци от пръсти и обувки и вероятно се бил разхождал посред бял ден с окървавени дрехи. С други думи, той не мислел особено за последствията от действията си. Неговият дом сигурно е занемарен и, тъй като местопрестъпленията били сравнително близо едно до друго, вероятно нямал кола. Тъй като бил взел кола от едната от къщите, това означавало, че е пристигнал на мястото пеша. Много възможно било той да убие отново и да продължи да го прави, докато не бъде заловен. Налагало се да работят бързо.

Според профайлърите убиецът бил на около 25 години, слаб и недохранен. Те били уверени, че в жилището му ще бъдат открити доказателства за престъпленията, както и в колата му в случай, че той имал такава. Той сигурно имал история на умствено заболяване или злоупотреба с наркотици, и най-вероятно бил самотник. Те смятали, че той е назначен на някаква лакейска служба или е безработен. Взимайки предвид неговото възможно умствено заболяване, те смятали, че той може би получава пенсия за инвалидност. Вероятно живеел сам и страдал от параноя.

Полицейска скица

Полицейска скица

Много хора в района на убийствата били разпитани и някои от тях споделили, че са забелязвали бял мъж, каращ червен автомобил. Полицейският художник се опитал да състави скица, но само едно от описанията на очевидците можело да свърши работа.

В същият ден, когато Робърт Едуардс бил пропъдил натрапника от дома си на „Бърнис Стрийт“, Нанси Холдън преживяла един странен сблъсък. Тя пазарувала в търговския център „Таун енд Кънтри“, недалеч от „Уат Авеню“ и в близост до жилището на Уолин, когато към нея се приближил млад мъж, който изглеждал объркан. Тя се опитала да го избегне, но той й задал следния въпрос:

„Беше ли на мотора, когато Кърт загина?“ – попитал той.

Нанси се стреснала. Преди десет години тя наистина се срещала с момче на име Кърт, който бил загинал с мотоциклета си. В този момент тя забелязала нещо познато в този младеж. Тя го попитала кой е и той отговорил: „Рик Чейз“.

Тя била потресена. Мъжът пред нея нямал нищо общо с прилежния, чисто облечен Рик Чейз, когото тя познавала от гимназията. Тя била чула, че той се е забъркал с наркотиците и, гледайки го сега осъзнала, че тези слухове са верни. Той бил мрачен и мръсен, а възбуденото му поведение я изнервяло. Тя говорила с него няколко минути, опитвайки се да се измъкне, и накрая излязла от магазина, докато той си плащал сметката. Той обаче я последвал на паркинга, възнамерявайки да я помоли да го закара. Тя успяла да влезе в колата си, вдигнала прозорците, заключила вратите и потеглила преди той да успее да я спре. Тя знаела, че се държи грубо, но просто искала да се махне от него.

След като видяла полицейската скица на размъкнат мъж, облечен в оранжева ски парка, който бил забелязван в квартала, и си спомнила, че Чейз бил облечен с подобно яке в онзи ден, тя била сигурна, че това е човекът търсен от полицията.

Полицията се сдобила и с друга следа, проследявайки регистрацията на едно .22-калиброво полуавтоматично оръжие, продадено през декември 1977 г. на Ричард Чейз от „Уат Авеню“. На 10 януари той си бил закупил муниции.

Тогава, гледайки новините, Доун Ларсън си спомнила за своя съсед, на когото дала кутията си с цигари, но се опасявала да не си създаде враг като го докладва на полицията.

След като получили сигнала на Холдън детективите проверили миналото на Чейз и открили историята на умственото му заболяване (включително и бягството му от болницата), както и обвинение в укриване на оръжие и един арест в Невада. Те научили адреса му на „Уат Авеню“ и в събота следобед, един ден след тройното убийство, се запътили натам да го проверят.

От домакина на сградата научили, че майката на Чейз плаща наема му и че според нея синът й е жертва на злоупотреба с ЛСД. Чейз отказвал да пуска майка си апартамента.

Детективите чукали многократно на вратата, но Чейз не отварял. Те се престорили, че си тръгват и зачакали. Чейз излязъл с кутия в ръце и се запътил към колата си. Детективите го заловили, но не без силна съпротива от негова страна. Те забелязали, че той носи оранжева парка, по която имало тъмни петна и че по обувките му също има кръв. От него бил иззет .22-калибров полуавтоматичен пистолет, по който също имало кървави петна. След това открили портфейла на Дан Мередит в задния джоб на Чейз, заедно с чифт латексови ръкавици.

Съдържанието на кутията, която носел, също се оказало интересно: парчета от окървавена хартия и дрипи. Те го отвели в полицейското управление и се опитали да го накарат да си признае. Той признал, че е убил няколко кучета, но упорито отказвал да говори за убийствата. През това време детективите претърсили апартамента му с надеждата да намерят някаква следа от липсващото бебе.

Блендерът на Чейз

Блендерът на Чейз

Онова, на което се натъкнали във вонящото на разложение място, било отвратително. Почти всичко било покрито с кръв, включително храната и чашите. В кухнята открили няколко малки парченца от кости, а в чиниите в хладилника имало човешка плът. Съдържанието на една от кутиите било човешки мозък. Електрическият блендер бил целият омазан в неописуеми петна и миришел на гнилоч. Открити били три нашийника на домашни животни, а от самите тях нямало и следа. На една маса лежали снимки на човешки органи, преснимани от някаква научна книга, а до тях вестници, в които били заградени обявите за продажба на кучета. На календара датите на убийствата на Уолин и Мирот били отбелязани с думата ДНЕС, а още по-стряскащ бил фактът, че същата тази дума била написана на още 44 дати през тази година.

Процесът

От самия Чейз били събрани улики, които да бъдат сравнени с пробите от местопрестъпленията. По дрехите му имало достатъчно кръв, а освен нея взели проби и от косата му. Но, когато се опитали да му вземат кръвна проба, се наложило да приложат сила. Те нямали представа какъв първичен страх изпитва той от загубата на кръв.

За адвокат на Чейз бил назначен Фарис Салами и задържаният незабавно бил отделен от детективите, които прекарали толкова много време в опити да изтръгнат самопризнанията му.

Полицейските служители продължавали да търсят бебето с помощта на хрътки. Те дори отишли в дома на майката на Чейз, която отказала да им съдейства, настоявайки, че въпреки откритите досега улики, нямало преки доказателства, че синът й е извършил нещо.

В ареста Чейз признал пред един свой съкилийник, че е пиел от кръвта на жертвите си, понеже страдал от отравяне на кръвта. Той имал нужда от кръв и се бил уморил да преследва и убива животни.

Кутията с бебето

Кутията с бебето

Накрая бебето било открито. На 24 март чистачът в една църква се натъкнал на кутия с останките на малко момченце. Той се обадил в полицията.

Полицията веднага разпознала дрехите на детето. Това било изчезналото момченце от дома на Мирот. Бебето било обезглавено и главата му лежала под трупа, който бил частично мумифициран. Дупката в центъра на главата показвала, че детето е било застреляно. По тялото имало няколко прободни рани и няколко от ребрата му били счупени. Под детето имало и връзка ключове, които се оказали от колата на Дан Мередит.

Главен обвинител по делото „Калифорния срещу Ричард Трентън Чейз“ бил Роналд Токтърман. Той възнамерявал да се бори за смъртна присъда.

Защитата пледирала за невинен поради невменяемост, но Токтърман бил твърдо решен да покаже, че обвиняемият познава разликата между добро и зло и, че не е бил заставен да убива от вътрешни импулси. Част от стратегията му включвала изравянето на легендата за Дракула. Прокурорът се постарал да прочете доста книги, разказващи за престъпления свързани с жаждата за кръв и кървавите ритуали у различните култури, установявайки, че доста хора споделят вярването, че поглъщането на човешка кръв заздравява и лекува тялото.

Дани Ферера

Дани Ферера

Защитата поискала смяна на мястото за гледане на делото, настоявайки, че популярността на случая в района ще навреди на клиента им, и процесът бил преместен на 32 км. на юг в област Санта Клара. Междувременно Чейз бил прегледан от дузина психиатри. Той признал на един от тях, че се притеснява от убийствата на жертвите си, и се тревожи, че те могат да се върнат и да го преследват от отвъдното. Неговите показания с нищо не показвали, че той е бил заставян да убива. Той просто смятал, че кръвта има лечебни сили. Един от психиатрите заключил, че той е антисоциална личност, а не шизофреник. Неговите мисловни процеси не били накъсани и той бил съвсем наясно какво е сторил и колко лошо е то.

Процесът започнал на 2 януари 1979 г. Срещу Чейз били повдигнати шест обвинения в убийство. Прокурорът наблегнал на факта, че Чейз е имал избор и, че е донесъл на местопрестъпленията ръкавици, което издавало намерение за убийство. Обвинението представило общо 250 доказателства, като най-силните от тях били пистолетът на Чейз и портфейлът на Дан Мередит, който бил открит в задния джоб на обвиняемия.

Първият свидетел по делото, което се проточило четири месеца, бил Дейвид Уолин, който описал ужасяващата сцена, на която се бил натъкнал, когато се прибрал у дома си. След него били призовани още около стотина свидетели

Тогава Чейз се изправил на свидетелската скамейка в своя собствена защита. Той изглеждал ужасно, понеже бил отслабнал до 48 кг. Очите били потънали в орбитите му и без блясък. Той заявил, че е бил в полусъзнание по време на убийството на Уолин и описал с детайли как е бил мачкан през целия си живот. Той признал, че е пил от кръвта на Уолин. Той не си спомнял много за втората серия от убийства, но знаел, че бил застрелял бебето в главата и го е обезглавил, поставяйки го в кофа с надеждата да източи от него повече кръв. Според него, проблемите му идвали от неговата неспособност да прави секс като тинейджър и той казал, че съжалява за убийствата.

Защитата поискала присъда за убийство от втора степен, за да спести на Чейз смъртното наказание, тъй като той очевидно не бил нормален и никога не бил получавал адекватна помощ. Токтърман се противопоставил, заявявайки, че обвиняемият е сексуален садист, чудовище, което знае какво върши и не може да бъде спасено.

На 8 май 1978 г., след петчасови дебати, съдебните заседатели се върнали с решение виновен по шест обвинения в убийство от първа степен.

По време на фазата за решаването на умствената му стабилност журито заседавало един час и решило, че Чейз е нормален. Още четири часа им били нужни, за да решат, че той трябва да умре в газовата камера на затвора в Сан Куентин.

Кончината на Вампира

В деня след Коледа на 1980 г. пазачът погледнал в килията на Ричард Чейз. Осъденият лежал по гръб на койката си и дишал нормално. Той не отвърнал на поздрава на пазача, което не било необичайно. В 11:05 ч. същият пазач отново погледнал в килията. Чейз лежал диагонално на леглото по корем, като двата му крака били на земята. Главата му била опряна в матрака, а ръцете му протегнати към възглавницата. Пазачът го повикал, но Чейз не помръднал. Пазачът се приближил и дръпнал Чейз от леглото. Станало ясно, че „Вампирът от Сакраменто“, известен още като „Дракула“, е мъртъв.

Повикали съдебния лекар К. П. Холмс. Той претърсил килията и намерил една странна самоубийствена бележка, говореща за някакви хапчета. Чейз взимал ежедневна доза Синекван за халюцинациите и депресията си, като лекарството му се давало в пакетче с три хапчета. Очевидно той бил събирал хапчетата известно време и сега бил взел свръх доза.  При аутопсията сърцето му се оказало в добра форма, въпреки неговите дългогодишни притеснения.

———————————————————————————————————————————————

Източник: trutv.com

3 Коментари за “Ричард Трентън Чейз: Вампирът от Сакраменто”

 1. Avatarp2q

  Хора тоя е за изследване,поради простата причина че може да бъде като опитно зайче.Сигурен сам -психиатрите ,психолози и тея дето работят в полицията ще удвоят знанията си по сферите , с които се занимават-психиатрите ще имат богата гама от лечения и някакви по яки медикаменти,психолозите ще се добият по-големи знания за процесите на деконструктивното им мислене и поведение.Дори ще се докоснат до личната стая на мозъка-там където човек таи и от себе си тайни,а полицията ще развие по-добра орентация за по-динамично съставяне на психологични протрети-ще „запълни“ вероятните „дупки“ за мотиви ,пориви,поведение и дори следващ ход на такива хора.
  Но тъй като има и поведение ,което не може да се обясни ,защото човешкия мозък е „кашичка“ от сиво вещество,което тормози и досега и най-големите учени с въпроса-“ЗА 30% ОТ ЧОВЕШКИЯ МОЗЪК ЗНАЕМ ЗА КАКВО СЛУЖИ,А ДРУГИТЕ 70%“

 2. AvatarNikolai

  Този е един от най-бруталните и отвратителни убийци за който съм чел,а полицията е била на едно изключитено слабо ниво.Човекът се е разхождал из квартатала,стреляйки с пушка в окървавени дрехи и въпреки това име е трябвало твърде много време за да „затегнат примката“,цели 20 дни…

  Статията е доста изчерпателна,продължавайте все така.

 3. AvatarВеси

  Нaпълно съм съглaснa с предишните коментaри.Този е aбсолютен изрод.И е един от тези дето сa нaй-зле,aко и не нaй-зле от всички.Пълен изверг.Потресенa съм.

Остави коментар

Коментарите се цензурират според преценка на администратора на сайта! Безсмислени, вулгарни, написани на латиница и съдържащи спам коментари ще бъдат изтривани без предупреждение!

Подкрепи ни!
Описание Сума
Помогни на Криминални Досиета да съществува и да се развива! BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Криминална анкета
  • Какво бихте легализирали в България?т (можете да дадете до 3 отговора)

   Виж резултатите

   Loading ... Loading ...
 • Най-новите коментари
 • User AvatarЛилия КостоваБебето П: Нечовешките изтезания... { За жалост е истината . } –
 • User AvatarСнежиОтвличането и убийството на... { Може би преди доста години в България имаше убийство на... } –
 • User AvatarСнежиМери Бел: Най-малкият сериен... { Наскоро открих сайта.Моите адмирации,браво за историите!Чета ги с интерес,продължавайте в... } –
 • User AvatarБебето П: Нечовешките изтезания... { Надявам се повечето това нещо да е някаква измислица. На... } –
 • User AvatarсветлаСмъртта на Джеймс Бълджър... { Нека да започна с почивай в мир мъничко дете! Сега... } –
 • User AvatarЦветанЗодиак: Загадъчният убиец от... { Здравейте, иска ми се да разбера, дали това негово увлечение... } –