Публикувано на: 19 ноември, 2009

През 1928 г. в южна Калифорния се случва серия от отвличания и убийства на деца, които привличат общественото внимание не само с бруталността си, но и с мрежата от лъжи, с която полицията обгръща случая. Младият и извратен Гордън Стюърт Норткот отвлича, изнасилва и убива най-малко три момчета с помощта на майка си и своя племенник. Тогава се появява един малък беглец, който заявява, че е едно от изчезналите момчета. Властите и пресата не се усъмнили в думите му и буквално принудили майката на изчезналия Уолтър Колинс да приеме фалшивия двойник. Полицията в Лос Анджелис отказала да повярва на жената, която настоявала, че това не е нейното дете и дори я изпратили в лудница, само и само да не признаят, че са били направени на глупаци от едно малко момче.

През 2008 г. излиза филма „Подмяната“ на Клинт Истууд, в който Анджелина Джоли играе ролята на майката, която се бори с калифорнийската правна система, опитвайки се да намери изгубеното си дете.

Изчезването на Уолтър Колинс

Уолтър Колинс

Уолтър Колинс

Деветгодишният Уолтър Колинс младши изчезва на 10 март 1928 г. Момчето било видяно за последен път от един съсед в около 17:00 ч. на ъгъла на „Пасадена“ и „Норт авеню“ в Линкълн Хайтс Лос Анджелис. Неговата майка Кристин Колинс, която работела като телефонен оператор, му била дала пари за да отиде в близкото кино. Неговият баща лежал в щатския затвор Фолсъм за грабеж.

Полицията в Лос Анджелис вече била в центъра на общественото внимание, благодарение на няколко скандала за корупция, и неспособността й да намери изгубеното дете накарала служителите й да се чувстват още по-неудобно. Вече оплетеният в скандали началник Джеймс Дейвис бил подложен на натиск отгоре в търсенето на детето. Полицията драгирала езерото в Линкълн Парк, но не открила нищо. Бащата на Уолтър предполагал, че синът му може да е бил отвлечен и дори убит от негови врагове в затвора.

Тогава един служител на бензиностанция в Глендейл, на име Ричард Стротърс, съобщил, че е видял на задната седалка на една кола тялото на момче, увито във вестници, което изглеждало мъртво. Колата била карана от двама чужденци, вероятно италианци, които го попитали къде се намира полицейското управление. Стротърс изпратил своя приятел Стейли да ги проследи. Те спрели колата пред участъка, но после потеглили с пълна газ към долината Сан Фернандо и Стейли изпуснал следите им. Когато полицията показала на Стротърс и Стейли снимката на Уолтър, двамата заявили, че той е бил момчето в колата.

Скоро се появили още съобщения, идващи от целия щат, за момче, което пътувало с някаква мургава двойка и ги молело да го пуснат. Съседите на Колинс също разказали, че в деня на изчезването на Уолтър са виждали в квартала някакъв загадъчен чужденец.

Братята Луис и Нелсън Уинслоу

Братята Луис и Нелсън Уинслоу

За съжаление това не бил единствения сигнал за изчезнали деца. На 16 май изчезнали братята Луис и Нелсън Уинслоу от Помона. Момчетата били на 12 и 10 години. Родителите им получили странни писма от децата си. Първото носело пощенско клеймо от Помона и казвало, че момчетата са се отправили към Мексико. Другото, изпратено в края на май, казвало, че децата са добре и възнамеряват да се прочуят като останат в неизвестност колкото се може по-дълго.

Първоначално полицията не направила връзка между двата случая. Те не направили връзка и с открития през февруари обезглавен труп на момче от латиноамерикански произход, който бил намерен в чувал близо до Ла Пуенте. Нито им направило впечатление оплакването на съседите на един птичарник в Уайнвил, които били подали сигнал, че във фермата се извършва тормоз над дете.

Смененото дете

Кристин Колинс

Кристин Колинс

През август същата година полицията в град Декаб Илинойс прибрала едно момче, което твърдяло, че се казва Артър Кент. Той казал на полицаите, че баща му го е изоставил, но нищо повече. Властите го настанили временно у едно фермерско семейство и продължили да го разпитват. В крайна сметка той им казал, че е Уолтър Колинс от Лос Анджелис и се бил измъквал от въпросите им, за да защити баща си.

Полицията в Илинойс уведомила властите в Калифорния и г-жа Колинс, и им изпратила негови фотографии. Момчето било изпратено в Лос Анджелис. Събирането на майка и син получило голям медиен отзвук, но се превърнало в изключително неловко събитие. Вестник „Лос Анджелис Таймс“ описал колко измъчено изглеждало момчето, как почти не приличало на себе си и очевидно преживяното било оставило дупки в паметта му. Статията отбелязвала също, че Кристин Колинс отрекла това да е нейният син, но тъй като момчето настоявало, че тя е майка му, капитан Джей Джей Джоунс убедил жената да го „пробва“ за известно време.

Момчето разказало на репортерите, че в онзи мартенски ден си било играло близо до дома си, когато някакъв непознат се приближил до него и му казал, че майка му му е дала 15 долара, за да му купи нов костюм. Детето тръгнало с мъжа, който го отвел в една къща в Холивуд и там му казал, че е истинският му баща. След това двамата заедно предприели пътуване на стоп на изток.

Уолтър Колинс и Артър Хъчинс

Уолтър Колинс и Артър Хъчинс

В началото на септември Кристин Колинс завела момчето обратно в полицейското управление, носейки със себе си зъболекарския картон на сина си и подписка от свои познати, които заявявали, че това не е Уолтър Колинс. Г-жа Колинс била смятана от познатите и колегите си за компетентна професионалистка, която винаги показвала забележителна степен на отговорност и самообладание. Но капитан Джоунс я нарекъл лунатичка и я обвинил, че се опитва да прехвърли грижата за детето си на държавата и да очерни името на полицията. Той я вкарал в психиатричното отделение на Общинската болница в Лос Анджелис, позовавайки се на „Кодекс 12″, постановление, което позволявало на ченгетата да се отървават от подривни елементи като ги изпращат в заведения за психично болни.

Междувременно истинската съдба на сина й излизала наяве в близкия фермерски град Уайнвил.

Перверзии в птичарника

Гордън Стюърт Норткот

Гордън Стюърт Норткот

В началото на септември една канадка на име Уинифред Кларк съобщила на федералните власти, че нейният племенник е отвлякъл сина й Санфърд Уесли Кларк и го държи насила в Калифорния. Нейната дъщеря Джеси Кларк се тревожела за 15-годишния си брат, който бил напуснал дома им преди две години заедно с 21-годишния им чичо Гордън Стюърт Норткот. Писмата, които Санфърд изпращал, се сторили подозрителни на Джеси, и тя решила да предприеме пътуване до птицефермата на Норткот в Уайнвил, за да провери какво става с брат й. Тя останала там само няколко дни. Това било достатъчно, за да разбере, че чичо й насилва нейния брат и освен това е замесен в нещо странно и ужасно. Тези няколко дни били достатъчни и за чичото, който нападнал и нея.

На 15 септември 1928 г. Санфърд бил прибран от имиграционните власти и затворен в детски изправителен център. При разпита той казал на полицията, че чичо му го е отвлякъл и го е насилвал сексуално и физически. Норткот го заставял да гледа и дори понякога да участва в убийствата и изнасилването на Уолтър Колинс, братята Уинслоу и други момчета. Санфърд казал, че чичо му редовно е отвличал момчета, за да ги изнасилва. Когато децата се превръщали в неудобство или се отегчавал от тях, Норткот ги убивал с брадва и унищожавал телата им с негасена вар.

Санфърд Уесли Кларк

Санфърд Уесли Кларк

Санфорд казал, че чичо му е убил един мексикански тинейджър, който работел в едно ранчо в Ла Пуенте, понеже момчето било станало свидетел на друго негово убийство. Той посочил на полицията къде може да намери гробовете на Уолтър и братята Уинслоу.

Откритото от шерифа на Ривърсайд Каунти в зловещата ферма подкрепило историята на Санфърд. Там наистина имало два пропити от кръв гроба, но в тях имало само парченца от кости. Шерифът намерил две окървавени брадви, по чийто остриета били полепени кичури човешка коса. Разпръснати из фермата били открити костици от глезен, пръст, крак и череп, за които патолозите установили, че принадлежат на деца от мъжки пол. В къщата били открити още писма от братята Уинслоу до родителите им, както и скаутските им значки и една свирка. Шерифът обаче, не открил нищо, което би могло да бъде свързано с Уолтър Колинс.

Два дни по-късно бащата на заподозряния казал на полицията, че синът му си е признал за убийствата пред него.

Междувременно Гордън Стюърт Норткот и неговата майка Сара Луиз Норткот вече бягали от закона.

Въпреки всички тези разкрития, полицията в Лос Анджелис продължавала да настоява, че Кристин Колинс е получила сина си.

Съдбата на двойника

Артър Хъчинс дава проба от почерка си

Артър Хъчинс дава проба от почерка си

В отчаяно усилие да задържи компетентния си имидж, капитан Джоунс продължавал да твърди, че момчето от Илинойс е синът на Кристин Колинс. Дори когато Санфърд казал на полицията, че чичо му е убил момчето, полицията продължавала да настоява, че намереното момче е Уолтър.

Един експерт по почерците установил, че почеркът на момчето не съвпада с този на Уолтър Колинс.

В крайна сметка момчето се предало. Той си признал, че е решил да се опита да мине за Уолтър след като някакъв човек му бил казал, че много прилича на изчезналото дете. Истината била, че 12-годишният Артър Хъчинс е избягал от втората си майка в Илинойс, за да осъществи мечтата си да се запознае със своя каубойски герой Том Микс в Холивуд.

Неговата мащеха скоро пристигнала и го прибрала обратно в Илинойс. Той не показал никакво разкаяние за своя маскарад, казвайки на репортерите, че това за него е било една голяма игра.

Кристин Колинс най-накрая била освободена от лудницата.

Семейство убийци

Гордън Норткот

Гордън Норткот

На 20 септември 1928 г. властите арестували Норткот в Британска Колумбия. Неговата майка Сара Луиз била задържана в Калгари. През декември Норткот бил отведен обратно в Калифорния за разпит. Той си признал за пет убийства (по-рано бил обявил девет), сред които тези на Уолтър, братята Уинслоу и едно мексиканско момче, вероятно на име Алвин Готеа. Той казал на полицията, че бил държал тялото на Уолтър в къщата цели три дни преди да го погребе. По-късно същия ден обаче, в писмените си показания той признал само за едно убийство: „Аз убих Алвин Готеа във фермата си на 2 февруари 1928 г. Не беше при самозащита. Ще пледирам за виновен по горното обвинение утре в окръг Ривърсайд“.

През същия този месец майката на Норткот си признала за убийството на Уолтър Колинс. По време на процеса тя заявила, че е нанесла последния удар върху момчето и след това двамата със сина й го погребали в една дупка в близост до птичарника, в която хвърляли болните и умрели пилета. Съдебните заседатели обявили Сара Луиз Норткот за виновна и съдията я осъдил на доживотен затвор.

По-късно тя заявила, че убитото момче не е било Уолтър. Синът й извъртял същия номер.

Процесът на Норткот

Делото започнало през януари 1929 г.

Норткот уволнил трима свои адвокати и самоуверено заявил, че ще се защитава сам. Обвинението обрисувало Норткот като садистичен дегенерат и патологичен лъжец. Наблюдателите на процеса описвали обвиняемия като умен и уверен млад човек, който обаче е лишен от адвокатски умения.

Сари Луиз Норткот

Сари Луиз Норткот

Норткот казал пред съда, че е насилвал малки момчета, но бил изпитвал любов към тях. Той призовал майка си да свидетелства. Тя казала на журито, че всъщност не е негова майка, а баба; нейният съпруг бил изнасилил дъщеря им и Норткот бил продукт от този съюз. Самият Норткот намекнал, че е имал интимна връзка с майка си и че баща му е насилвал и него. Дали всичко това е вярно не е ясно – Норткот се стараел повече да предизвика сензация, отколкото да разкрие истината. Сара Луиз също не била надежден свидетел. Тя не била в състояние да отговори на обвинението колко съпруга е имала и да каже имената на децата си.

Съдебното жури, съставено изцяло от мъже (било решено, че случаят е твърде неприличен за ушите на жени), обявило Норткот за виновен в убийството на братята Уинслоу и на мексиканското момче. Съдията го осъдил на смърт.

Обесен

Гордън Норткот

Гордън Норткот

Присъдите не донесли облекчение на семействата на трите момчета: все още не съществували технологии, чрез които да се идентифицират откритите останки.

Бащата на братята Уинслоу бил сигурен, че Норткот е убил децата му. В нощта преди обявяването на присъдата на Норткот Уинслоу се втурнал в затвора, придружен от разярена тълпа, настоявайки убиецът да му каже къде са телата на синовете му. Пазачите успели да се справят със ситуацията преди да се стигне до кръвопролитие.

Норткот бил обесен на 2 октомври 1930 г. В килията му била открита нарисувана на ръка карта, на която с ковчези били отбелязани няколко гроба. Това бил последният перверзен номер на Норткот – картата не довела до нищо.

Кристин Колинс не можела така лесно да обърне нова страница. Тя завела дело срещу капитан Джоунс и началник Дейвис, но Полицейската комисия защитила двамата мъже. Градската управа препоръчала отстраняването им от длъжност, но вместо това те били върнати на постовете си. Съдът неколкократно заповядвал на Джоунс да заплати обезщетение на Колинс, но той никога не го направил.

Кристин Колинс се срещнала с Норткот преди процеса и след това два дни преди обесването му. И двата пъти той настоявал, че не знаел нищо за сина й и че не го е убивал. Тя му повярвала и прекарала остатъка от живота си, търсейки и надявайки се напразно Уолтър да се върне у дома.

———————————————————————————————————————————————

Източник: trutv.com

4 Коментари за “Подмяната: Изчезването на Уолтър Колинс и убийствата в Уайнвил”

 1. AvatarКалина

  „Кристин Колинс се срещнала с Норткот преди процеса и след това два дни преди обесването му. И двата пъти той настоявал, че не знаел нищо за сина й и че не го е убивал. Тя му повярвала и прекарала остатъка от живота си, търсейки и надявайки се напразно Уолтър да се върне у дома.“

  Безкрайно тъжна и разтърсваща история. Някои хора са родени мъртви – без милост, съвест, любов в душата си… Много добре написана статия, браво!

 2. AvatarМихаела

  Наистина е тъжно, че така и не става ясно какво се е случило с истинския Уолтър. Норткот ту си признава, ту отрича да го е убил. Ясно е, че това е част от извратената му игра, както и онова с рисунката накрая.
  Жалко за Кристин Колинс. Поне, ако Улотър е бил мъртъв, да можеше да се докаже и тя да знае със сигурност,а тя няма придстава дали синът й е жив или мъртъв, водят го той е безследно изчезнал.
  А онова малко скапано еврейче, Алтър Хъчинс, дето се е възползвало копеленцето, за да си осигури безплатен билет до Л.А., храна и подслон, и заради него полицията спира да търси истинския Уолтър и обвиняват Кристин, че е луда….направо да не знае човек кого пръв иска да утрепе- дали Норткот, дали баба му, дали Джей Джей Джунс, или тъпото еврейско копеле Артър Хъчинс. Да, бил е дете, и кво ? Уолтър, братята Уинслоу и другите убити момчета също са били деца и са били насилвани, измъчвани и заклани като животни…..

 3. AvatarСилвия

  Гледала съм този филм няколко пъти и наистина е много хубав! А майката на Уолтър Колинс е наистина силна жена след онова, което е преживяла! Не знам дали друга жена ще издържи и ще продължи да говори истината! Наистина й се възхищавам! А пък това разглезено лапенце Артър с кеф да го убиеш! Заради него не са открили Уолтър и другите деца! Ако не беше си играл така, може би щяха да го намерят! Тъжното е, че майката Кристин е продължила да вярва до последно, че сина й е жив! Живяла е в напразни надежди!

 4. AvatarТаня

  Много объркана и странна история. Жалко за децата и родителите. Колкото до този Норкот и майка/баба му, те наистина са мъртви, бездомни чудела, напразно дишащ въздух.

Остави коментар

Коментарите се цензурират според преценка на администратора на сайта! Безсмислени, вулгарни, написани на латиница и съдържащи спам коментари ще бъдат изтривани без предупреждение!

Криминална анкета
  • Какво бихте легализирали в България?т (можете да дадете до 3 отговора)

   Виж резултатите

   Loading ... Loading ...
 • Най-новите коментари
 • User AvatarЖелязкоКултът на Небесните Порти { Много е трудно да си представиш как толкова много хора... } –
 • User AvatarТаняНародният храм и масовото... { Колко много ненужна смърт, колко много семейни трагедии са белязали... } –
 • User AvatarТаняПодмяната: Изчезването на Уолтър... { Много объркана и странна история. Жалко за децата и родителите.... } –
 • User AvatarЖелязкоИрина Гайдамачук: Блондинката с... { Благодаря за интересната статия, надявам се да пускате по -... } –
 • User AvatarТаняПедро Алонсо Лопез: Чудовището... { Да, правилно, точно така! Напълно съм съгласна с Аз. Не... } –
 • User AvatarТаняАлисън Бота и изнасилвачите-изкормвачи... { Лека му пръст на доктора! Освен, че е сътворил чудо,... } –