Публикувано на: 27 октомври, 2010

Той е 55-годишен, нисък на ръст, с лек недъг в едното рамо. От външния му вид струи благост и смирение, тъмните му очи са плахи, притеснителни и често избягват чуждия поглед. В цялостната осанка на Сократ Алберт Киршвенг няма и следа от която и да е типична за един злодей характеристика. По професия Сократ е майстор дърводелец. През 1908г. сключва брак с Еленка и двамата живеят в Самоков. Раждат им се две деца – Александър и Райна. След малко повече от година Киршвенг оставя жена си и децата и отива да живее в София. Там се запознава с Вангелия Юрданова и заживява незаконно с нея. Тя има спестени пари, с които построява малка къща в Модерното предградие зад Захарна фабрика. Сократ и Вангелия се събират през 1920г., но нито Вангелия знае, че той има законна съпруга и две деца, нито Еленка знае за връзката на Сократ в столицата.

През 1917г. Киршвенг е назначен за надзирател в 10-а местна военна болница в София. Там се запознава с една от прислужничките – Тинка Николова и се влюбва в нея. Младата жена, праведна и набожно благопристойна, не откликва на чувствата му, защото знаела за „брака“ му с Вангелия. Това ново любовно увлечение на похотливия Сократ го кара да сътвори хитър план за премахването на столичната си изгора. Веднъж създаден, находчивият кроеж трябва само да бъде изпълнен.

Една вечер Киршвенг се връща вкъщи замислен. На въпроса какво му е отвръща, че е злоупотребил с крупна сума пари в болницата и че далаверата му ще бъде разкрита скоро. Влюбената Вангелия веднага му предлага да избягат заедно зад граница, вместо да се стигне до ходене в затвора. На такъв идеален развой Сократ не се е и надявал. Окуражен и още по-ентусиазиран от думите на жената, той й излага своя план, а наивницата съвестно се съгласява. Най-напред тя написва две писма – до Сократ и до майка си. В тях Вангелия съобщава, че е задигнала 15 000 лева от любовника си и че е избягала в Сърбия. От своя страна Киршвенг трябва да покаже тези писания на властите и да я обвини, че го е ограбила. През това време Вангелия наистина трябва да отиде в Сърбия, където да чака Сократ.

„Ще дойда при теб, ще се заселим в Далмация и ще живеем щастливо“ – обещава убиецът, а за парите, които е отмъкнал от болницата, споделя, че са закопани в Малинов дол и трябва да ги откопаят преди заминаването на Вангелия. През нощта на 12 юли 1919г., двамата взимат мотика и лопата и тръгват да търсят парите на посоченото място. Обяснявайки, че е много изморен от работата си в болницата през деня, убиецът кара Вангелия да копае. Тя трескаво рови земята в продължение на един час, очаквайки да удари всеки миг в котлето, в което е съкровището. Вангелия не подозира, че копае собствения си гроб.

Когато Киршвенг преценява, че дупката е достатъчно дълбока, за да побере едричкото тяло на Вангелия, изважда спокойно револвера си и я застрелва в главата. Жената потъва в самоизровения гроба, а Сократ взима лопатата и покрива трупа с пръст.

Сократ Киршвенг

Сократ Киршвенг

На следващия ден „вдовецът“ се появява в болницата със зачервени от плач очи. Оплаква се на новата си любов Тинка, показва й писмата, написани по-рано от Вангелия по негово искане. Няколко дни още Сократ се движи из болницата като привидение, с вид на съкрушен от скръб и все повтаря „Вангелия избяга с един любовник“. С тази хитра маневра той успява да спечели любовта на Тинка и когато след десетина дни й предлага да се сгодят, тя се съгласява. Порядъчността на новата изгора на Сократ не й позволява да заживее с него, без да са женени. Киршвенг признава, че в Самоков го чака законна жена, с която все още не е скъсал окончателно. „Но – убеждава той Тинка – Бог е един навсякъде и ние ще узаконим нашата връзка при турския мюфтия“.

Любимата е склонена и софийският мюфтия венчава Сократ и Тинка, които преди това приемат мохамеданската вяра и имената Шакир и Айше.

Въпреки това мисълта за законната съпруга Еленка и двете деца в Самоков не дава мира на младоженеца Шакир. През 1919г. той сътворява нов план.

Този път наема каруцаря Димитър Цветков да отидат до Самоков и да доведат жената и децата в столицата. На връщане, близо до Панчарево Сократ и жена му слизат от каруцата и тръгват направо по меджуселската пътека да се поразтъпчат, както Сократ обяснява на каруцаря. Колата продължава с децата по шосето. На мястото, където пътя се слива отново с пътеката, Сократ се появява, но сам. Еленка отишла при някакви роднини в близко село и щяла да дойде направо в София след ден-два обяснява съпругът. Не подозирайки нищо, каруцарят продължава към града. Няколко дни по-късно тялото на Еленка – съсечено с тесла, е открито от местни селяни. Хитрият Киршвенг и този път намира изход – набеждава каруцаря за убийството и го вкарва в затвора.

Скоро и третата възлюбена омръзва на мохамеданина Сократ. За да се отърве от нея, той я завежда на разходка по Горнобански път и там започва да я души. Минаващи хора чуват писъците на Тинка, извикват полицията и залавят убиеца.

Води се дело и Сократ е осъден на смърт. Впоследствие присъдата е смекчена заради двете деца – Райна и Александър, които разчитат само на финансовата помощ на кръвожадния си баща.

Киршвенг слиза от камионетката пред съда

Киршвенг слиза от камионетката пред съда

Сократ Киршвенг прекарва седемнадесет години зад решетките. Едва излязъл на свобода и жаждата му за кръв отново се събужда.

През януари 1937г. той се отбива на улица „Струга“ 40 в бакалницата на леля си Евтимия, под предлог че носи взетите назаем два лева. Лелята взема парите, а когато се обръща да даде от стъкленицата на рафта няколко малинови бонбона за внучето на Сократ, той стоварва върху нея грижливо наточена брадва. След това се промъква в другата стаичка, където дреме до печката 85-годишният мъж на Евтимия Иван Здравков. Сократ съсича и него. След това претършува бакалницата за пари, но не намира. Ядосан, Сократ взима златния часовник на убития Иван. После написва бележка, че бакалницата няма да работи 10 дни,  закача я на вратата и си тръгва.

За късмет, на следващия ден в магазина идва постоянна клиентка. Усъмнена, че старците са решили да заминат, тя алармира полицията. Двата трупа са намерени. Намерени са и двата молива, с които убицът е писал, както и шивашки метър.

По тях има отпечатъци. По-късно те ще се окажат на Сократ. Полицията стига до него по друг начин. В участъка идва златар, който е платил 50 лева за джобен часовник, „явно откраднат“. Часовникът е разпознат като притежание на убития Иван Здравков. Продавачът също е идентифициран – Сократ Алберт Киршвенг. Отпечатъците също са негови. Обвиняемият е задържан. Отначало в показанията си Сократ твърди, че в злодеянието на ул. „Струга“ участва и синът му Александър, и братовчед му Киров. За да му повярват в съда, той разказва за лошите отношения между Киров и убитата леля Евтимия за имот. Този път съдът не вярва на измислиците му. На следващият ден Киршвенг прави пълни самопризнания.

На 23 февруари 1937г. съдът осъжда Сократ Киршвенг на смърт чрез обесване и на лишаване  от всички права завинаги. Присъдата е изпълнена.

Материалът е предоставен от Някой си (aka Cold_body)

източник: „24 стари криминални случки“ (168 часа)

15 Коментари за “Сократ Киршвенг: Първият български сериен убиец”

 1. AvatarСунай

  Да направят български филм на ужасите и за това псевдонещастно копеленце. Ето за такива съм напълно съгласен да има смъртна присъда!

 2. Avatarsdsdsd

  Като съм изчела толкова много жестоки истории и тая ми се струва като детска приказка, то незнам тоя дали може да се нарече и сериен убиец.Но да се радваме, че в България няма такива изроди.

 3. Avatarанонимно

  Изрод неюастен и бесилото му е било малко.

 4. AvatarНякой си

  Голям хитрец е бил,направо му се кефя. :D

 5. AvatarМосквич 412

  По Цар Борисово време ме кефи,че и за дребни провинения бесилката не ти мърда,а името му малко намирисва на евреиска жилка,само дето по това време евреите в България са били доста богати.

 6. AvatarВики

  За еврейската жилка и аз се замислих,а и доста серийни убийци и психопати по цял свят са с еврейски корени.Вероятно са си психически обременени,то кръвосмешения толкова векове,няма начин да не са изроди по 1 или друг начин

 7. AvatarИвчо Ивчов

  Името му верно не е много българско. Иначе е типичния антисоциален тип който манипулира и се представя за божа кравичка. Внимавайте ако някой ви се прави на много готин!

 8. Avatarдo Москвич 412

  Пич, бъркаш. Баш по борисово време евреите са били бедни, за което и не са били чак толкова мразени. Е например единия ми дядо е бил работник в тютюнева фабрика, а другия обущар. А тоя урод със сигурност не е еврейн, щот се оженил при мюфтия.
  Вики кои серийни убийци са с еврейски корени?

 9. AvatarМосквич 412

  Да бе да били бедни какви са тия глупости,няма евреин с лопата.

 10. AvatarМосквич 412

  Точно през всичките монархични управления евреите натрупват състоянието си занимавайки се с лихварство,защото царете им забраняват да притежават земя.

 11. AvatarКлаус Барби

  Прочети „Тютюн“ и ще се разубедиш. Около повечето големи български градове е имало квартали подобни на Варшавското гето и днес в тях живеят цигани, след като евреите са емигрирали. Последният ти коментар е валиден за Традиционната феодална монархия, каквато Третото българско „царство“ не е. Евреите, впрочем, са живели най-добре в Османската империя и за това са се противопоставяли на революционното движение.
  Но този Алберт Киршвенг положително е еврейн – също като Сюлейман Безумни. Евреин е бил и Пантуди – най-големият крадец до 9-ти. Също и поне един от атентаторите на Св. Неделя.

 12. AvatarМосквич 412

  Евреите реват,че всички ги мразят,обаче не си правят сметката защо,а иначе че не е било такова 3-тото царство,така е но има голямо НО,особено за мизерията и хората по селата и от тези действия идва обявяването на колаците след 9-ти.

 13. AvatarРумен

  Чудех се къде съм го чел това и после видях че е същата книжка от където е самата статия

 14. AvatarАНЖЕЛА

  Моите адмирации на админите,авторите и на сайта изобщо!!!Статиите са прецизни и отговорно поднесени!!!Благодаря,горещо!!!Що се отнася до името на гореспоменатия изверг,то почти съм сигурна,че е гръцко,както имената и на другите опоменати роднини.

 15. AvatarSami

  Хем се събират с Вангелия през 1920, хем я убил през 1919г…

Остави коментар

Коментарите се цензурират според преценка на администратора на сайта! Безсмислени, вулгарни, написани на латиница и съдържащи спам коментари ще бъдат изтривани без предупреждение!

Подкрепи ни!
Описание Сума
Помогни на Криминални Досиета да съществува и да се развива! BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Криминална анкета
  • Какво бихте легализирали в България?т (можете да дадете до 3 отговора)

   Виж резултатите

   Loading ... Loading ...
 • Най-новите коментари
 • User AvatarЛилия КостоваБебето П: Нечовешките изтезания... { За жалост е истината . } –
 • User AvatarСнежиОтвличането и убийството на... { Може би преди доста години в България имаше убийство на... } –
 • User AvatarСнежиМери Бел: Най-малкият сериен... { Наскоро открих сайта.Моите адмирации,браво за историите!Чета ги с интерес,продължавайте в... } –
 • User AvatarБебето П: Нечовешките изтезания... { Надявам се повечето това нещо да е някаква измислица. На... } –
 • User AvatarсветлаСмъртта на Джеймс Бълджър... { Нека да започна с почивай в мир мъничко дете! Сега... } –
 • User AvatarЦветанЗодиак: Загадъчният убиец от... { Здравейте, иска ми се да разбера, дали това негово увлечение... } –