Публикувано на: 3 септември, 2012

Известното семейство Бендер се появява тихо в югоизточен Канзас през пролетта на 1872 година. Не изглеждало да са нещо особено, просто още едно семейство имигранти, избягали на запад да опитат късмета си. Като много други, те искали да започнат живота си наново и да забогатеят в неопитоменият още запад. Но начинът им на забогатяване се различавал коренно от този на останалите търсачи на нов живот.

Семейство Бендер построили дома си между градовете Тайер и Гейлсбърг в Неошо Каунти – област в Канзас. Това бил скромен дом, но към него имало магазин и странноприемница и предлагал легло и храна на пътниците. Къщата имала една голяма стая, разделена с конопено платнище. В предната част били странноприемницата и магазинът, а отзад спяло семейството. Старият Бендер и жена му рядко разговаряли с пътниците. Хората предполагали, че са германски имигранти, но те говорели с особен, гърлен акцент и никой не бил напълно сигурен.

Кейт по време на сеанс

Кейт по време на сеанс

Единствената, която разговаряла с клиентите, била хубавата им, но малко агресивна дъщеря Кейт. Мъжете били привлечени от високата, с хубава коса красавица и тя скоро се превърнала в атракция и причина доста хора да посещават странноприемницата на Бендер. Кейт била известна и с това, че предсказвала бъдещето, била медиум и разговаряла с духовете и дори можела да лекува срещу щедро възнаграждение. Тя обиколила няколко малки градчета в Канзас, представяйки „Спиритуалистично шоу”, като се представяла като „ Професор Кейт Бендер”. Била много популярна сред мъжете и те често пътували до къщата на Бендер, за да я видят пак. Те, както и много други нещастни пътници, изчезнали безследно.

Семейството

Джон (татко) Бендер

Джон (татко) Бендер

Джон (татко) Бендер бил около шейсет годишен и говорел много малко английски. А когато го говорел, звучал гърлено, обикновено неразбираемо. Мама Бендер, която също говорела малко английски била на 55 години и била толкова необщителна и неприятна, че съседите и я наричали „дяволицата”. Джон Бендер младши бил на около 25 години, хубав, с кестенява коса и мустаци и говорел добре английски, но с немски акцент. Той често се просвал по очи и се смеел без причина, заради което много хора го смятали за малоумен. Кейт Бендер била на около 23, културна и привлекателна, говорела добре английски с почти незабележим акцент. Въпреки че старите Бендер почти не излизали, Кейт и брат й често посещавали неделното училище в Хармъни Гроув.

Мама Бендер

Мама Бендер

Повечето хора смятали, че семейство Бендер са от германски произход, но само двамата мъже били родени извън Америка. Те всъщност не били роднини. Няма доказателства за семейна връзка между тях и дори, че са се раждали. Татко Бендер бил от Германия или Холандия и се предполага, че рожденото му име е Джон Фликинджър, но това не е доказано. Мама Бендер била родена Алмира Хил Марк в планината Адирондак. Тя се омъжила за Саймън Марк, от когото твърди, че има 12 деца. По-късно тя се омъжва за Уилям Стивън Грифит. Госпожа Грифит била заподозряна, че е убила няколко съпруга, но тези слухове не били доказани. Петата й дъщеря Сара Елиза Марк по-късно се омъжва и е позната под името Сара Елиза Дейвис. Според надпис на Библия, открита в дома на Бендер, Джон младши е роден с името Джон Гебхарт, но няма друго доказателство за това. Някои съседи на Бендер твърдят, че Джон и Кейт не били брат и сестра, а съпруг и съпруга.

Убийствата

Кейт Бендер

Кейт Бендер

Било опасно да вечеряш у Бендер, особено ако седнеш с гръб към конопената завеса. Някои пътници се оплаквали, че чуват странни шумове иззад завесата. Те не подозирали какво ги чака за десерт. Кейт също слагала своите клиенти да седнат с гръб към завесата. В затъмнената стая, тя правела всякакви странни демонстрации, обикновено с помощта на семейството си и така успявала да задържи клиента закован на стола за доста дълго време. Някои пътници обаче се изнервяли, седейки с гръб към конопената „стена”. Един мъж бил толкова изплашен, че настоял да се премести на друго място. Кейт толкова побесняла, че той все пак останал. Накрая, когато чул това, което мислел за „шепот от отвъдното”, той буквално скочил от мястото си и избягал.

Джон Бендер младши

Джон Бендер младши

Много пътници обаче не били така прозорливи. Ако клиентът или пътникът се окажели богати, те били „почетно” настанявани с гръб към завесата. Докато Кейт ги разсейвала, старият Бендер или синът му се промъквали иззад завесата с ковашки чук в ръка. Удряли го по главата, убивайки го с един единствен удар. След това завличали тялото зад завесата и го събличали. Отваряла се врата на пода и тялото било зарязвано в мазето, докато било безопасно да го погребат някъде из прерията. Любимото им гробище била овощна градина, която се намирала на територията на фермата.

Тази система работела добре около 18 месеца. Кейт привличала клиенти с обещание да се свърже с покойните им близки или пък брат й заговарял хората на пътя, предлагайки същата услуга. След това ги уговарял да преспят в странноприемницата.

Разкриването

Една от жертвите, убедена да се възползва от гостоприемството (за постоянно) на Бендер, бил доктор Уилям Йорк. Той всъщност идвал за втори път, вероятно за да види Кейт отново през 1873 година. Веднъж вече бил отсядал при Бендер. Доктор Йорк никога вече не се завърнал вкъщи.

 

Илюстрация на къщата на Бендер, показваща интериора

Илюстрация на къщата на Бендер, показваща интериора

Малко след изчезването на доктора, брат му – полковник Йорк пристигнал в дома на Бендер. Йорк обяснил, че брат му изчезнал и попитал семейството дали разполага с информация за него. Той бил останал с впечатлението, че докторът има намерение да отседне при тях, дали са го виждали?

Бендер отговорили, че не са и предположили, че се е забавил някъде или пък е имал неприятности с индианците. Полковник Йорк се съгласил, че обяснението е доста вероятно и останал за вечера. По- късно през нощта, полковникът забелязал нещо да блести изпод едно от леглата. Той издърпал предмета и видял, че е златен медальон с капаче. Отворил го и бил смаян да види лицата на съпругата и дъщерята на брат си от вътрешната страна. Тогава разпознал медальона като дребното бижу, което брат му носел на верижката на часовника си. Той осъзнал, че това вероятно е мястото, където брат му е бил видян за последно жив.

Йорк бил сам в предното помещение и тихо се измъкнал през вратата. Той щял да отиде до най-близкия град и да уведоми органите на властта. Използвайки влиянието си на военен, той щял да направи така, че да се стигне до дъното на тази история. Прекосил прашния двор и стигнал до конюшнята и забелязал фенер, който се люлеел напред-назад в градината. Йорк тръгнал по посока на фенера и когато се приближил, потреперил от разкрилата се гледка. Старият Бендер и сънът му копаели дупка, а отстрани лежало нещо, увито в чувал и подозрително напомнящо на труп.

Изчезването

Йорк се върнал в имота на Бендер рано сутринта на другия ден. Но не дошъл сам. Той убедил шерифа да прати няколко заместници и местни мъже с него. Хайката трябвало да претърси наоколо и най-вече в градината. Но когато пристигнали, открили, че къщата е празна. Семейството очевидно било наясно, че Йорк е изчезнал предишната нощ, събрало си багажа и се изпарило. Мъжете претърсили къщата, но почти всичко било изчезнало. Йорк претърсил мазето и съобщил разтревожен, че подът е покрит със засъхнала кръв. Смрадта, разнасяща се от помещението била непоносима.

Мъжете се хванали да разкопават полето и градината около къщата. Сред дърветата те открили 11 могилки пръст. Няколко от тях изглеждали пресни. Мъжете започнали да копаят и още в първия гроб открили брата на полковник Йорк. Още гробове били открити сред дърветата, както и в прерията, в близост до пътя. Натъквали се случайно на прясно разкопавана земя и откривали гроб. Повече от 25 тела били открити, а колко са останали неоткрити, няма информация.

Разкопаването на гробовете

Разкопаването на гробовете

Новината скоро се разпространила. Кървавите дела на „Кървавите Бендер” привлекли маса любопитни да открият какво се е случило. Отмъстителни групи били сформирани и тръгнали да търсят семейството убийци. Обявена била награда от 3000 долара, за онзи, който ги намери живи или мъртви. Но Бендер били изчезнали безследно. Властите продължили да ги търсят 50 години. Без успех. Официално, Бендер изчезнали.

Но разбира се, плъзнали легенди и слухове.

Някои твърдят, че малка група ездачи се срещнала с кръвожадното семейство и го избила. Всички били застреляни, а после изгорени, за да се заличи всяка следа от съществуването им. Само Кейт не била застреляна, а изгорена жива, заради престъпленията й. Убийците се заклели да пазят тайна и заради това историята никога не била потвърдена. Интересно било как точно са тръгнали слуховете в такъв случай …

Друга история разказва, че Бендер успели да избягат в прерията и се качили на влак за Тайер. Издирването продължило спорадично през следващите 50 години, когато властите получели сигнал за някой, приличащ на Старата Бендер или пък Кейт. През 1889 година две жени били екстрадирани в Детройт по обвинение, че са Кейт и майка й. Но доказателствата били противоречиви и случаят никога не стигнал до съда.

До 1886 година от къщата на Бендер останала само една дупка, където преди било мазето. Търсачи на реликви обрали и последният предмет от къщата, дори камъните, облицоващи стените на мазето. Само спомени са останали от кървавите дела на „Кървавите Бендер”. Спомени и духове.

Легендите разказват, че духовете на убитите от Бендер обитавали руините на къщата, а после и останалата дупка.

————————————————————————————————
По идея на Singalongabushell
Автор: Стела Георгиева
Източници: leatherockhotel.com, wikipedia.org, prairieghosts.com

13 Коментари за “Мъртвите разказват: Кървавото семейство Бендер”

 1. AvatarNoOne

  Страхотна история, както винаги :) Ще Ви помоля и ако може да напишете историята по който е направен филма Размяната с Анджелина Джоли.

 2. AvatarСилвия
 3. AvatarNina Doncheva

  От доста време чакам историйка нова, супер е тази :) Има ли някаква възможност да публикувате досиетата на Николай Йорданов и Сестрите Белнейски ? Благодаря :)

  ————————————————————
  Коментарът е транслитериран от модератор. Моля, пишете на кирилица!

 4. AvatarСилвия

  По принцип и аз искам да направя материал за Сестрите, но все отлагам поради липса на време. Със сигурност ще има такъв, просто не се наемам да кажа кога :(

 5. AvatarМекотело

  трябвало е да убият и брата ….

 6. AvatarЕмилия

  Историята е много интересна. Любимият мой типаж, за отпреди някой друг век.
  П.П. Дано следващата подобна е мноого по-дълга :)

  Мерси
  Поздрави :)

 7. AvatarСилвия

  Точно такава ще бъде! :)

 8. AvatarЕмилия

  Чудесно! Благодаря! Нямам търпение :)

 9. AvatarПеци

  Историята е доста добра за филм. Май се подготвя такъв доколкото разбрах.

 10. AvatarGergana

  С цялото ми уважение към труда Ви,но историята не е точно така..http://en.wikipedia.org/wiki/Bloody_Benders

 11. Avataravangard

  Когато писах статията, фактите в интернет бяха представени, както съм ги описала. Не мога да претендирам за историческа достоверност, защото всъщност не съм историк, само преведох това, което намерих. Сега виждам, че статията в уикипедия е доста разширена и променена оттогава. Надявам се да намеря време да я преведа и ъпдейтвам.

 12. AvatarЙоанка-Барабанка

  Знам,че е истина,но ми звучи като сценарий на филм на ужасите или по-скоро като градска легенда.Не знам и аз защо.Поздравления за труда avangard,доста добре написано!Продължавайте в същия дух!

 13. AvatarАлекс Арсова

  Искам да ви кажа, че всяка статия тук чета с огромно удоволствие :)
  Покъртителни истории, поднесени така, че те карат да се замислиш. Почти след всяка прочетена история започвам да търся още. Благодаря Ви за труда!

Остави коментар

Коментарите се цензурират според преценка на администратора на сайта! Безсмислени, вулгарни, написани на латиница и съдържащи спам коментари ще бъдат изтривани без предупреждение!

Подкрепи ни!
Описание Сума
Помогни на Криминални Досиета да съществува и да се развива! BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Криминална анкета
  • Какво бихте легализирали в България?т (можете да дадете до 3 отговора)

   Виж резултатите

   Loading ... Loading ...
 • Най-новите коментари
 • User AvatarЛилия КостоваБебето П: Нечовешките изтезания... { За жалост е истината . } –
 • User AvatarСнежиОтвличането и убийството на... { Може би преди доста години в България имаше убийство на... } –
 • User AvatarСнежиМери Бел: Най-малкият сериен... { Наскоро открих сайта.Моите адмирации,браво за историите!Чета ги с интерес,продължавайте в... } –
 • User AvatarБебето П: Нечовешките изтезания... { Надявам се повечето това нещо да е някаква измислица. На... } –
 • User AvatarсветлаСмъртта на Джеймс Бълджър... { Нека да започна с почивай в мир мъничко дете! Сега... } –
 • User AvatarЦветанЗодиак: Загадъчният убиец от... { Здравейте, иска ми се да разбера, дали това негово увлечение... } –