Публикувано на: 2 септември, 2008

Александър Пичушкин, известен още като „Бицевския маниак“ и „Шахматният убиец“, е добре познат по сенчестите алеи на Бицевския парк в Москва. Този 33-годишен служител в супермаркет играел шах под зеленината на дърветата и след това предлагал на своите опоненти да пийнат по чашка.

Пичушкин подмамвал жертвите си, повечето от които били възрастни мъже, на някое изолирано място в парка и ги нападал в гръб с чук или с бутилка водка.

Той спечелва прякора си, заявявайки, че е възнамерявал да убие 64 души – точно толкова, колкото са полетата на шахматната дъска.

„Той мечтаел да надмине Чикатило и да влезе в историята“ – казва на процеса прокурорът Юрий Сьомин, визирайки Андрей Чикатило, най-прочутият руски сериен убиец, който бе осъден през 1992 г. за убийството на 52 души.

Светлана Мортякова, която била съседка на Пичушкин, когато той бил малко момче, си спомня бъдещия сериен убиец като винаги учтиво дете, което много обичало животните. Веднъж тя го била заварила на стълбището в кооперацията, в която живеели, потънал в сълзи заради кончината на котката си.

През 1991 г., когато е на 17 години, Пичушкин се влюбва в 17-годишната Олга Макшеева, която живеела в същия квартал. Те се срещали за известно време, но Олга бързо загубила интерес и го изоставила.

Тя се влюбила в 20-годишния Сергей Козирев, което много разстроило младия Пичушкин. През пролетта на 1992 г. Сергей Козирев е намерен мъртъв в апартамента си. Пичушкин бил разпитан, но полицията сметнала случая за самоубийство и той никога не бил арестуван.

През 2002 г. самата Олга Макшеева е открита мъртва в едно езеро в Бицевския парк.

Убийствата на Пичушкин спират чак до 2001 г., когато започва неговият смъртоносен поход.

Това е само началото за 33-годишния Александър Пичушкин, който е арестуван за убийство през юни 2006 г., след като полицията намира на едно местопрестъпление неговото име и телефонен номер, написани на лист хартия. Бележката била написана от една жена, убита в парка, и била предназначена за сина й. Пичушкин познавал жената от супермаркета, в който работел.

Първоначално той отрича участието си, но след като полицията му показала запис от охранителна камера, на която се виждало как той съпровожда жертвата в метрото, той признава за убийството.

По време на разпитите неспособният да прикрие гордостта си Пичушкин признава не само за това убийство, но и за още 61 убийства, извършени през последното десетилетие. Той показва на полицията къде е хвърлял телата на жертвите си.

В отговор на спекулациите на медиите, че Александър Пичушкин е бил измъчван по време на разпитите, руските власти разрешават на телевизионните екипи сами да заснемат и интервюират „Бицевския маниак“, което те с готовност направили.

Александър Пичушкин се разтапял от това внимание и с охота споделял с медиите купища подробности от своите убийства.

Повечето от жертвите му били възрастни мъже, които той примамвал с обещание за питие в парка. Той бил убил над 40 от тях, като ги хвърлял в някой канал, когато те ставали твърде пияни, за да могат да се съпротивляват. Останалите Пичушкин бил убил с чук.

До лятото на 2006 г., когато той най-сетне е арестуван, Пичушкин работел в един супермаркет и живеел със своята възрастна майка Наталия в предградията на Москва, където е роден.

Пичушкин прекарва голяма част от детството си в Бицевския парк, където московчани обичат да се разхождат, да пушат и да пият бира по пейките под дърветата.

Неговата майка смята, че причината за отклоненията на сина й се дължи на това, че когато бил на четири години той бил ударен по главата от една люлка. Тя казва още, че вероятно той е бил силно повлиян от внезапната смърт на дядо си, който живеел с тях.

Самият Пичушкин казва, че е имал „труден живот“, тъй като никога не бил виждал баща си, който бил напуснал семейството.

След смъртта на дядо му младият Пичушкин често разхождал кучето си в парка. Когато животното умряло, той изпаднал в депресия.

Психологът Михаил Виноградов твърди, че убийствата се дължат на гнева на Пичушкин, който подсъзнателно е смятал, че дядо му го е „изоставил“.

Той казва, че в престъпленията се наблюдава също и „сексуален подтекст“. Пичушкин описва кариерата си като „безкраен оргазъм“. Но експертите от Института „Сербски“ в Москва заключават, че Пичушкин не е умствено болен и може да бъде изправен на съд.

Макар повечето от жертвите му да били възрастни мъже, негови жертви стават и три жени и едно дете. Тялото на една от жените било открито с набити в черепа и около очите й клечки.

„За мен, животът без убийства е като животът без храна за вас“ – казва той. – „Аз се чувствах като баща на всички тези хора, понеже им отварях вратата към един друг свят“.

Процесът, който продължава пет седмици, е следен отблизо от семействата на жертвите и московската преса. Пичушкин твърдял, че е възнамерявал да убие 64 души – колкото са полетата на шахматната дъска. Полицията открива в апартамента му шахматна дъска, върху чийто квадратчета с цифри била отбелязана бройката на жертвите му.

Александър Пичушкин получава доживотна присъда, като първите 15 години от нея ще прекара в изолация.

14 Коментари за “Александър Пичушкин: Шахматният убиец”

 1. Avatargalia

  Според мен всеки който отнема човешки живот е умствено болен, то това не трябва да бъде причина да не може да бъде съден

 2. Avatarpero

  Mai e trqbvalo da mu sprat vodkata na toq

 3. AvatarprOsto_AzZz

  Доста неща сте поизмислили ми се струва

 4. AvatarСилвия

  Като например?

 5. AvatarМосквич 412

  Признава за 63 убийства,съдят го за 48.

 6. Avatarevonka

  ami moje bi..ostanalite ubiistva ne sa bili dokazani..

 7. AvatarMarti

  За него има страшно много за писане, но да нахвърлям само по-основни неща:
  1. Бицевският парк е 22 квадратни километра „анклав“ в Москва – казвам го, за да не се чуди някой защо един градски парк не може да се охранява ефективно или защо не са го заловили по-рано.
  2. „Почеркът“ на Пичушкин е, когато разбива главите на жертвите си, да пъха в отворилите се дупки бутилката от водката, която са изпили.
  3. Първоначално усилията на разследващите били насочени към психиатрията, която се помещава в единия край на парка, защото там имало пациенти на свободен режим. Нямали са и никаква представа жена, мъж или дете убиец да търсят.
  4. Започвайки хайките в парка почти веднага залавят един травестит, който на това отгоре е с чук в дамската чанта:)) Е, малко по-късно е освободен.
  5. Убитата жена (Марина Москальова) звънва на сина си за да му каже, че излиза с един приятел Саша в парка. Пада й батерията и за да не се притеснява синът й, когато се прибере, жената написва бележка: „На разходка съм със Саша, тел:….“ Точно за 1 минута разбират кой е Саша и т.н.
  6. В джоба на последната жертва Марина вече е намерен билет от метрото с дата, час и т.н. Успели са да измъкнат и кадрите от видеонаблюдението. Там се вижда кристално ясно марина с непознат мъж под ръка. Мъжът се оказва чичо Саша от бележката.
  7. Задържаният Пичушкин бързо признава за убийството на жената. Признава веднага след това, че той е Бицевския маниак. Казват му, че ще го обвинят за 14 убийства, а той казва (цитирам почти точно): „Много ви се моля как така 14??? Аз в парка бях като бог и съм убил 61 човека!“
  Уф, ще продължа тия дни като догледам документалния филм:)

 8. AvatarМосквич 412

  Това ми напомня за момента,когато дават на Чикатило лист с обвиненията в убийствата, и на листа пише,че началото им е от 1982.И той казва „Че защо от 1982,още от 1978″

 9. AvatarМарти

  Карам малко разбъркано с фактите…
  8. По принцип Пичушкин примамвал хората по стандартна схема: запознавал се с пенсионери, такива, които той просто „надушвал“, че няма кой да ги търси, и ги поканвал да пийнат по повод смъртта на кучето му. А кучето му било заровено в парка и да отидели където било погребано. После Пичушкин водел жертвите си при някоя канализационна шахта, където нападал човека и го пускал във водата. Трябва да се отбележи, че Пичушкин наистина имал куче, което страшно много обичал и мног тежко преживял смъртта му. И наистина го погребал в Бицевския парк…
  9. За пиенето: на една от жертивте в стомаха е открита повече от литър водка. Пишучкин обяснява, че напивайки достатъчно жертвата няма нужда да размахваш чука. Просто довлачваш човека до шахтата, буташ го вътре и връщаш капака обратно. Така са загинали 21 човека.
  10. Следователите се решили на безпрецедентно действие – взели от Московското В&К план на шахтите в парка и ги бетонирали всичките! Но това се случва преди последната му жертва – Марина и всъщност Пичушкин бил доста депресиран от бетонираните капаци и че му се наложило да я удря с чук по главата. Понеже не пили водка, той вместо шише пъхнал в черепа и клечка.
  11. За живота му – роден е 1975 година, дърводелец – затова харесва чука като инструмент. Още на 18 години започнал да разказва на негов приятел, че му се иска да убие страшно много хора. Разбира се – приятелят му се отдръпва, ето защо Пичушкин го убива. Ако забелязвате в детството на убиеца няма абсолютно нищо, което да оправдае по-нататъчните му зверства! Той е пълна загадка за всички специалисти – Пичушкин не влага в деянията си никакъв сексуален мотив, абсолютно не го интересува дали убива мъже, жени, деца, стари, млади и т.н. Просто на него му харесва убийството само по себе си.
  12. През 2007 година започва процеса срещу Пичушкин, обвиняем е за убийството на 49 човека и опит за убийство на 3-ма. Пичушкин обаче дълго спорил със следователи и съдии, настоявайки, че е убил 61 човека, давайки нови факти. Само не ми става ясно защо са го съдили за 49 като той бил дал сведения и подробности за 61-о убийства. Накрая пък съдът съвсем разбил психиката на Пичушкин като го признал за виновен само за 48 убийства! Александър признавал с удоволствие престъпленията си, както и казвал, че ако не са го били хванали, щял да продължава да убива докато може! Доживотната присъда не му харесала и настоявал за 25 години в затвора.

  Е, има още, ама друг път – пак:)

 10. AvatarMarti

  13. Пичушкин си спомнял с умиление най-хубавите си убийства. Особено първото, за което казва: „Първото убийство е като първата любов – никога не можеш да го забравиш и то винаги ти е най-любимото“.
  14. През февруари 2002 в полицията е съобщено за странен случай. Някой си Александър Печушкин се запознал с млада жена на спирката на метрото. После я поканли да се разходят из Бицевския парк. Тя била ток-що се разделила с приятеля си, в напреднала бременност и доста отчаяна. Мъжът я примамил до една отворена канализационна шахта и успял да я бутне вътре. За нейн късмет водата вътре била плитка и след близо 20 часа опити тя успява да се покатери и да излезе. Полицията обаче, решила да НЕ ПРОВЕЖДА разследване, защото все пак – жената оцеляла, даже не загубила детето. Просто не им се разправяло с допълнителна работа, а жената дала името на похитителя си, описание, къде може се намери този мъж и т.н.! А са щели да предотвратят повече от 20 убийства.

 11. AvatarSaphira-Selecta

  Izvinqvam se, che pisha na latinica, no nqmam instaliran kirilizator!

  Благодаря на Марти за информацията, на мен също ми се искаше да гледам филма, но намерих само в руски вариант, а английският оригинал с горен руски превод ми се стори доста шантав за да хвана смисъла ;)

  —————————————————————————————————————
  Коментарът е транслитериран от модератор.

 12. AvatarВероника

  В последното издание на списание „L’europeo“ има статия за Александър Пичужкин и интервю с психиатър, който се е занимавал с убиеца и той е споделил, че е открадвал шахматните дъски на жертвите си, защото те са му служели като трофей, като спомен за това че в тази ситуация той е бил „режисьорът“, този, който разиграва и владее положението. Представете си само! Звучи сякаш е герой от криминален роман, или като филмов герой, но е истина. Този замисъл показва колко дълбока душевност и интересен и различен начин на мислене имат такива хора. През какво ли са минали в животите си, за да се „извърти“ мисленето им по такъв начин, какво ли се случва в умовете им??? Психопатите може да нямат съвест, но съм далеч от общоприетото мнение, че не могат да изпитват емоции. Със сигурност могат, и то доста по-“дълбоки“ от мнозина!

 13. AvatarВероника

  Знаете ли как мога да се сдобия с адреса му в затвора, в който е и ако му пиша дали писмото ще стигне до него? А дали е възможно да получа отговор от него?

 14. Avatarivi

  Вероника, защо питаш?? :) ))
  Ще му приставаш ли???
  :) )))))

Остави коментар

Коментарите се цензурират според преценка на администратора на сайта! Безсмислени, вулгарни, написани на латиница и съдържащи спам коментари ще бъдат изтривани без предупреждение!

Криминална анкета
  • Какво бихте легализирали в България?т (можете да дадете до 3 отговора)

   Виж резултатите

   Loading ... Loading ...
 • Най-новите коментари
 • User AvatarЛилия КостоваБебето П: Нечовешките изтезания... { За жалост е истината . } –
 • User AvatarСнежиОтвличането и убийството на... { Може би преди доста години в България имаше убийство на... } –
 • User AvatarСнежиМери Бел: Най-малкият сериен... { Наскоро открих сайта.Моите адмирации,браво за историите!Чета ги с интерес,продължавайте в... } –
 • User AvatarБебето П: Нечовешките изтезания... { Надявам се повечето това нещо да е някаква измислица. На... } –
 • User AvatarсветлаСмъртта на Джеймс Бълджър... { Нека да започна с почивай в мир мъничко дете! Сега... } –
 • User AvatarЦветанЗодиак: Загадъчният убиец от... { Здравейте, иска ми се да разбера, дали това негово увлечение... } –