Жители на Хонг Конг живеят в клетки… буквално

Хонг Конг е вибриращ от живот град, пълен с толкова много хора, че качеството на живот на най-бедните е меко казано възмутително. Тук не става въпрос за: „О, Боже мой, трябва да деля една баня с братята и сестрите си“, а за 18 непознати, натъпкани в мъничък апартамент с площ 58 кв. м., разполагащ с една единствена тоалетна.

Чау Кам-чуен е един от бившите обитатели на такава клетка. Г-н Кам-чуен бил един от 400-те хиляди бедни работници в града, които плащат приблизително по 167 долара, за да живеят в подобни условия – което, ако се изчисли на квадратен метър, е повече от цената на едно луксозно жилище. Според него, да се живее така е изключително неудобно, особено, ако ти се падне най-горната койка: „Удряш си главата в тавана“.

Мъж живее в клетка в Хонг Конг
Мъж живее в клетка в Хонг Конг

Начинът, по който работи тази система, е следният – един апартамент се разделя на многобройни кутийки, като всяка от тях е изградена от дъски и телена мрежа. Всяка кутийка се превръща в жилище за един наемател.

Възрастна жена живее в клетка в Хонг Конг
Възрастна жена живее в клетка в Хонг Конг

Клетката, в която седи жената на горната снимка, съдържа цялото й имущество, от дрехи до прибори за хранене и дори семейни антики. Реалистично погледнато, клетката е по-малка от затворническа килия; въпреки това, подобни клетки приютяват хиляди мизерстващи мъже и жени, които просто няма къде другаде да отидат.

Мъж живее в клетка в Хонг Конг
Мъж живее в клетка в Хонг Конг

Те съвсем не се чувстват удобно. Често климатиците и отоплението на работят. Или, ако работят, се включват не по-рано от 9 часа сутринта. Както обяснява Лаи Ман-ло: „Мръсно е и е горещо. Има хлебарки и дървеници, а климатика не работи”.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: plamena 🍺 Rosii 🍺 Xp?cto 🍺 Elena 🍺 Elitsa 🍺
Дарители: AlexiosMimLyubomirPavelKaterina
350
21

Може би се чудите защо някой би избрал да живее така. Повечето от тези хора нямат друг избор. Те са обикновени граждани, които минават през трудни времена и се оказват безработни и борещи се да свържат двата края. Страшните наводнения от 2008 година също оказаха голямо влияние, потопявайки мнозина в мизерия.

Научи повече за:   Прислужница е обвинена, че сипва менструална кръв в супата на господарката си

За да привлече общественото внимание към тази злочеста ситуация, хонгконгската галерия Шоени реши да покаже тези клетки на своята ежегодна благотворителна изложба. Тяхната цел е да наблегнат на разширяващата се пропаст между бедните и богатите в Хонг Конг.

Благотворителната изложба на клетки на галерия Шоени
Благотворителната изложба на клетки на галерия Шоени

Показаните в изложбата клетки са истински клетки от истински апартаменти. Всъщност, мъжът на горната снимка е самият г-н Кам-чуен. Той се надява, че това събитие ще вдъхнови повече хора да предложат помощта си на онези в нужда – особено на бедните обитатели на клетки в Хонг Конг.

———————————————————————————————————————————————

Източник: cnn.com, bigwhiteguy.com, weirdasianews.com

The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

2
Напиши коментар

avatar
2 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
2 Автори на коментари
Готевамими Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
мими
Гост
мими

Все възрастни хора, които отдавна са преминали трудоспособната си вазраст, което ме кара да се чудя защо толкова държът да са в този милионен град и готови да плащат нереални наеми за нерялни жилища. Търсенето определя цената. Скоро четох статия за гладуващи семейства с 3,5 и повече деца в китай, кето пък ме кара да задам въпроса защо след като ви е трудно отглеждането дори и на е дно дете сте създали 5 . За мен тези родители трябва да бадат съдени за безодговорно отношение към създаването на нов живот и обричането на глад и мизеря невинни деца Нещо немогат… виж още »

Готева
Гост
Готева

Отговор на коментара на „мими“:
За въпроса: „Защо след като ви е трудно отглеждането дори и на едно дете сте създали 5. За мен тези родители трябва да бъдат съдени за безотговорно отношение към създаването на нов живот и обричането на глад и мизерия невинни деца.“
Ако, скъпа Мими, искате да търсите отговора на този въпрос – не ходете до Китай. Във всеки град и село на България има по много цигански семейства, които са като въпросните китайци. Ами … питай ги. Може да стигнеш да отговора. Желая ти успех!