Жители на Хонг Конг живеят в клетки… буквално

Хонг Конг е вибриращ от живот град, пълен с толкова много хора, че качеството на живот на най-бедните е меко казано възмутително. Тук не става въпрос за: „О, Боже мой, трябва да деля една баня с братята и сестрите си“, а за 18 непознати, натъпкани в мъничък апартамент с площ 58 кв. м., разполагащ с една единствена тоалетна.

Чау Кам-чуен е един от бившите обитатели на такава клетка. Г-н Кам-чуен бил един от 400-те хиляди бедни работници в града, които плащат приблизително по 167 долара, за да живеят в подобни условия – което, ако се изчисли на квадратен метър, е повече от цената на едно луксозно жилище. Според него, да се живее така е изключително неудобно, особено, ако ти се падне най-горната койка: „Удряш си главата в тавана“.

Мъж живее в клетка в Хонг Конг
Мъж живее в клетка в Хонг Конг

Начинът, по който работи тази система, е следният – един апартамент се разделя на многобройни кутийки, като всяка от тях е изградена от дъски и телена мрежа. Всяка кутийка се превръща в жилище за един наемател.

Възрастна жена живее в клетка в Хонг Конг
Възрастна жена живее в клетка в Хонг Конг

Клетката, в която седи жената на горната снимка, съдържа цялото й имущество, от дрехи до прибори за хранене и дори семейни антики. Реалистично погледнато, клетката е по-малка от затворническа килия; въпреки това, подобни клетки приютяват хиляди мизерстващи мъже и жени, които просто няма къде другаде да отидат.

Мъж живее в клетка в Хонг Конг
Мъж живее в клетка в Хонг Конг

Те съвсем не се чувстват удобно. Често климатиците и отоплението на работят. Или, ако работят, се включват не по-рано от 9 часа сутринта. Както обяснява Лаи Ман-ло: „Мръсно е и е горещо. Има хлебарки и дървеници, а климатика не работи”.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: Abigail 🍺 AVITOHOL 🍺 Memo 🍺 K?p?? 🍺 Dido 🍺
Топ дарители: TeodoraAtanasVelkoStanimirLilly
350
240

Може би се чудите защо някой би избрал да живее така. Повечето от тези хора нямат друг избор. Те са обикновени граждани, които минават през трудни времена и се оказват безработни и борещи се да свържат двата края. Страшните наводнения от 2008 година също оказаха голямо влияние, потопявайки мнозина в мизерия.

Научи повече за:   "Убийства на честта" погубват 20 000 жени годишно

За да привлече общественото внимание към тази злочеста ситуация, хонгконгската галерия Шоени реши да покаже тези клетки на своята ежегодна благотворителна изложба. Тяхната цел е да наблегнат на разширяващата се пропаст между бедните и богатите в Хонг Конг.

Благотворителната изложба на клетки на галерия Шоени
Благотворителната изложба на клетки на галерия Шоени

Показаните в изложбата клетки са истински клетки от истински апартаменти. Всъщност, мъжът на горната снимка е самият г-н Кам-чуен. Той се надява, че това събитие ще вдъхнови повече хора да предложат помощта си на онези в нужда – особено на бедните обитатели на клетки в Хонг Конг.

———————————————————————————————————————————————

Източник: cnn.com, bigwhiteguy.com, weirdasianews.com

The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

2
Напиши коментар

avatar
2 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
2 Автори на коментари
Готевамими Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
мими
Гост
мими

Все възрастни хора, които отдавна са преминали трудоспособната си вазраст, което ме кара да се чудя защо толкова държът да са в този милионен град и готови да плащат нереални наеми за нерялни жилища. Търсенето определя цената. Скоро четох статия за гладуващи семейства с 3,5 и повече деца в китай, кето пък ме кара да задам въпроса защо след като ви е трудно отглеждането дори и на е дно дете сте създали 5 . За мен тези родители трябва да бадат съдени за безодговорно отношение към създаването на нов живот и обричането на глад и мизеря невинни деца Нещо немогат… виж още »

Готева
Гост
Готева

Отговор на коментара на „мими“:
За въпроса: „Защо след като ви е трудно отглеждането дори и на едно дете сте създали 5. За мен тези родители трябва да бъдат съдени за безотговорно отношение към създаването на нов живот и обричането на глад и мизерия невинни деца.“
Ако, скъпа Мими, искате да търсите отговора на този въпрос – не ходете до Китай. Във всеки град и село на България има по много цигански семейства, които са като въпросните китайци. Ами … питай ги. Може да стигнеш да отговора. Желая ти успех!