Тексасец бе осъден на смърт за обезглавяването на три деца

Тексасец бе осъден на смърт за обезглавяването на три деца

На 29 юли 2010 г. съдът в Единбург, Тексас, осъди на смърт тексасеца Джон Алан Рубио, който през 2003 г. обезглави трите невръстни деца на своята приятелка.

Анджела Камачо
Анджела Камачо

Джон Рубио (29 г.) за втори път получава смъртна присъда за тези убийства. Предишната е от 2003 г., но щатският апелативен съд я отхвърли през 2007 г., тъй като показанията на майката на децата Анджела Камачо (30 г.) бяха неправилно допуснати като доказателство на процеса. Камачо пледира за виновна и излежава доживотна присъда за съучастието си в убийствата.

Рубио бе осъден на смърт за убийството на три деца под четиригодишна възраст, които задушил, намушкал и накрая обезглавил в мрачния си апартамент в Браунсвил. Според властите майката на децата била подала ножа на Рубио и държала рожбите си, докато той ги убивал.

Преди да обяви присъдата съдията запита Рубио дали иска да каже нещо.

„Съжалявам, че трябваше да се стигне дотук“ – каза тихо Рубио. – „Благодаря на журито, че ми даде шанс да покажа каквото мога“.

Съдията, който е осъдил повече хора на смърт от всеки друг съдия в Тексас, каза, че разбира през какво е минал Рубио, цитирайки неговото насилствено и нещастно детство.

„Не знам какво се е случило, но знам какво видяха съдебните заседатели“ – каза той. – „Никога не съм се сблъсквал с подобно престъпление“. Журито заседава в продължение на четири часа.

В понеделник съдебните заседатели признаха Рубио за виновен в углавно престъпление – за убийствата на всяко дете по отделно и за смъртта на всички заедно.

В този процес Рубио пледира за невинен поради невменяемост, но съдебните заседатели не се вързаха на тази защита.

Адвокатът на Рубио Ед Стейпълтън заяви, че резултатът го е натъжил.

„Опознах този човек през последните три години и ми е трудно да си го представя умиращ на носилката“ – казва той. В щата Тексас екзекуциите се извършват чрез летална инжекция.

Рубио не даде показания, нито изрази разкаяние по време на процеса, но Стейпълтън твърди, че той се е чувствал наистина зле. Рубио държал снимки на децата в килията си.

„Тези деца му липсват повече, от който и да е друг сред живите“ – каза Стейпълтън.

Прокурорите посрещнаха присъдата с облекчение. За тях изминалите няколко години бяха неимоверно трудни поради жестокото естество на доказателствата, свързани с убийствата на малките деца.

„Мисля, че има специално място в ада за г-н Рубио“ – каза прокурорът Чарлз Матингли.

Единствената емоция на убиеца през почти триседмичния процес дойде по време на заключителните речи в четвъртък. Той беше видимо разстроен, докато го извеждаха от съдебната зала, окован с белезници.

В един момент от заключителната си пледоария, неговият адвокат Нат Перез помоли Рубио да се изправи с лице към журито. Той го направи, но не посмя да погледне съдебните заседатели със зачервените си очи.

Експертите от защитата на Рубио свидетелстваха, че детството му – изпълнено с домашно насилие, „токсични“ родители, наркотици и проституция – е увредило неговото развитие и го е изпратило по пътя на разрухата.

Полицията откри телата на 3-годишната Джулиса Кесада, 14-месечния Джон Е. Рубио и 2-месечната Мери Джейн Рубио на 11 март 2003 г. Рубио е биологичен баща само на едно от децата – новородената Мери Джейн. Ченгетата били извикани от неговия брат, който се натъкнал на зверството в апартамента на Рубио и майката на децата Анджела Камачо.

След убийството Рубио неколкократно заявил, че децата са били обсебени от демон, а той е бил „избраният“ да спаси света. Експертите на защитата диагностицират Рубио като страдащ от параноидна шизофрения, но експертите на обвинението не се съгласяват с тяхното мнение. Според тях обвиняемият се опитвал да симулира умствено заболяване.

Джон Алан Рубио
Джон Алан Рубио

Обвинението посочва, че насред убийствата Рубио е правил секс с Камачо, казвайки й, че това вероятно е последният им шанс. Двамата били в процес на чистене на къщата, когато у тях се отбил братът на Рубио със своята приятелка. Телцата на децата били натъпкани в торби за боклук.

Първият полицейски служител, който пристигнал на местопрестъплението и намерил обезглавеното тяло на едно от децата в спалнята, по-късно свидетелства, че Рубио бил протегнал ръцете си към него и бил възкликнал: „Арестувай ме!„.

Според законите на Тексас смъртната присъда подлежи на автоматично обжалване.

news.yahoo.com
The following two tabs change content below.
Подкрепи ме, за да мога да пиша редовно:
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

5 коментара on “Тексасец бе осъден на смърт за обезглавяването на три деца

  1. Ццц до каква степен трябва да си изперкал за да убиеш тези невинни създания…Нямам думи просто колко много мъка има на този свят.Ето и още един подобен случай още пресен… http://www.blitz.bg/news/article/84828
    Може да се намери и повече информация и да се качи в сайта;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *