Руски столичен маниак заловен след седем години

Властите в Москва предявиха обвинение срещу серийния убиец, който беше хвърлил града в паника преди седем години. Маниакът изнасилвал и удушавал жени, като сред осемте му жертви се оказа и служителка на Московската градска Дума. Въпреки големия обществен отзвук от тези престъпления, през 2004 г. милицията освободи убиеца от отговорност, пропускайки поради небрежност да провери отпечатъците му в базата данни.

Обвиненията бяха повдигнати срещу 31-годишния Владимир Миргодод, който неотдавна излезе от затвора, след като излежа присъда за изнасилване. Сега той е заподозрян в престъпления със седемгодишна давност, в които бе уличен след компютъризиране на милиционерската база данни.

След въвеждането на новата програма за обработка на дактилоскопични данни служителите от криминална милиция установиха, че отпечатъците на Владимир Миргород съвпадат със серията от скандални престъпления извършени през 2003 г. Тогава в квартира на „Ленинградския проспект“ бе открито тялото на 25-годишно момиче от Минск, което работело във фирма за поставяне на дограма. Роднините открили момичето на 18 януари. Жертвата била с вързани ръце и с връв на шията. От дома й липсвали ценности.

През март същата година жертва на маниака става студентка в „Академията по туризъм“, която е удушена с шал. Няколко дни след това престъпление убиецът изнасилва и удушава 20-годишна девойка.

На 18 април 2003 г. в жилище под наем на улица „Матрос Железняк“ е открит трупа на новата жертва на удушвача – 40-годишна жена от Новосибирск.

На 1 юли маниакът изнасилва и удушава 28-годишна жена на територията на Ботаническата градина. След три дни негова жертва става още една 28-годишна жена, която работи като специалист първа категория в справочно-информационния отдел на Московската градска дума. Тя била удушена с каишката на собствената й чанта.

Най-накрая, на 21 юли неизвестният извършител удушава 50-годишна дама. Този път престъпникът се отървава и от случаен свидетел – 15-годишният син на жертвата: извергът обесил момчето с колана на панталоните му.

През същия този месец в Москва са убити при сходни обстоятелства най-малко 11 жени. Жертвите биха могли да са повече, но някои московчанки успели да се спасят от маниака: една каратистка например му устроила 20-минутен „спаринг“. В града плъзват слухове за страшния маниак и властите са принудени да реагират с официално изявление.

Въпреки серията от дръзки престъпления, които следвали едно през друго, милиционерите не успяват да открият следите на маниака. Късметът им като че ли проработил след няколко месеца, вече през 2004 г., когато удушвачът е заловен след изнасилването на млада московчанка.

Но тогава милицията все още не разполагала със съвременна система за регистриране на отпечатъци от пръсти, а търсенето по дактилоскопичните карти се провеждало на ръка. Поради мързел или някакви други неясни причини, следователите не успели да открият съвпадение между отпечатъците на задържания и тези на тайнствения удушвач. Очевидно, залавяйки насилника само няколко месеца след серията от жестоки убийства, оперативните сътрудници просто не са си направили труда да сравнят неговите отпечатъци с онези от местопрестъпленията. Сходните по „почерк“ убийства в Москва спират и никой повече не се интересува от съдбата на маниака.

Владимир Миргород е изпратен зад решетките за 6 години и през 2010 излиза на свобода. Трудно е да се каже дали маниакът се е поправил по време на пребиваването си в затвора, но през месеците, които прекарва на свобода, не се случват нови убийства.

Следва да се отбележи, че Миргород се явява „потомствен престъпник“: неговият баща също е осъждан за убийство.

източник: newsru.com

The following two tabs change content below.
Подкрепи ме, за да мога да пиша редовно:
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

Един коментар on “Руски столичен маниак заловен след седем години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *