Публикувано на: 21 октомври, 2010

Властите в Москва предявиха обвинение срещу серийния убиец, който беше хвърлил града в паника преди седем години. Маниакът изнасилвал и удушавал жени, като сред осемте му жертви се оказа и една служителка на Московската градска дума. Въпреки големия обществен отзвук от тези престъпления, през 2004 г. милицията освободи убиеца от отговорност, пропускайки поради небрежност да провери отпечатъците му в базата данни.

Обвиненията бяха повдигнати срещу 31-годишния Владимир Миргодод, който неотдавна излезе от затвора, след като излежа присъда за изнасилване. Сега той е заподозрян в престъпления със седемгодишна давност, в които бе уличен след компютъризиране на милиционерската база данни.

След въвеждането на новата програма за обработка на дактилоскопични данни служителите от криминална милиция установиха, че отпечатъците на Владимир Миргород съвпадат със серията от скандални престъпления извършени през 2003 г. Тогава в една квартира на „Ленинградския проспект“ бе открито тялото на 25-годишно момиче от Минск, което работело във фирма за поставяне на дограма. Роднините открили момичето на 18 януари. Жертвата била с вързани ръце и с връв на шията. От дома й липсвали ценности.

През март същата година жертва на маниака става една студентка в „Академията по туризъм“, която е удушена с шал. Няколко дни след това престъпление убиецът изнасилва и удушава една 20-годишна девойка.

На 18 април 2003 г. в жилище под наем на улица „Матрос Железняк“ е открит трупа на новата жертва на удушвача – 40-годишна жена от Новосибирск.

На 1 юли маниакът изнасилва и удушава една 28-годишна жена на територията на Ботаническата градина. След три дни негова жертва става още една 28-годишна жена, която работи като специалист първа категория в справочно-информационния отдел на Московската градска дума. Тя била удушена с каишката на собствената си чанта.

Най-накрая, на 21 юли неизвестният извършител удушава една 50-годишна дама. Този път престъпникът се отървава и от случаен свидетел – 15-годишният син на жертвата: извергът обесил момчето с колана на панталоните му.

През същия този месец в Москва са убити при сходни обстоятелства най-малко 11 жени. Жертвите биха могли да са повече, но някои московчанки успели да се спасят от маниака: една каратистка например му устройва 20-минутен „спаринг“. В града плъзват слухове за страшния маниак и властите са принудени да реагират с официално изявление.

Въпреки серията от дръзки престъпления, които следвали едно през друго, милиционерите не успяват да открият следите на маниака. Късметът им като че ли проработил след няколко месеца, вече през 2004 г., когато удушвачът е заловен след изнасилването на една млада московчанка.

Но тогава милицията все още не разполагала със съвременна система за регистриране на отпечатъци от пръсти, а търсенето по дактилоскопичните карти се провеждало на ръка. Поради мързел, или някакви други неясни причини, следователите не успели да открият съвпадение между отпечатъците на задържания и тези на тайнствения удушвач. Очевидно, залавяйки насилника само няколко месеца след серията от жестоки убийства, оперативните сътрудници просто не са си направили труда да сравнят неговите отпечатъци с онези от местопрестъпленията. Сходните по „почерк“ убийства в Москва спират и никой повече не се интересува от съдбата на маниака.

Владимир Миргород е изпратен зад решетките за 6 години и през 2010 излиза на свобода. Трудно е да се каже дали маниакът се е поправил по време на пребиваването си в затвора, но през месеците, които той прекарва на свобода, не се случват нови убийства.

Следва да се отбележи, че Миргород се явява „потомствен престъпник“: неговият баща също е осъждан за убийство.

източник: newsru.com

Един коментар за “Руски столичен маниак заловен след седем години”

 1. AvatarMarti

  Още по темата за стари убийства в Русия, които са разкрити сега:
  http://www.liveinternet.ru/users/3702292/post154411607/

Остави коментар

Коментарите се цензурират според преценка на администратора на сайта! Безсмислени, вулгарни, написани на латиница и съдържащи спам коментари ще бъдат изтривани без предупреждение!

Криминална анкета
  • Какво бихте легализирали в България?т (можете да дадете до 3 отговора)

   Виж резултатите

   Loading ... Loading ...
 • Най-новите коментари
 • User AvatarЛилия КостоваБебето П: Нечовешките изтезания... { За жалост е истината . } –
 • User AvatarСнежиОтвличането и убийството на... { Може би преди доста години в България имаше убийство на... } –
 • User AvatarСнежиМери Бел: Най-малкият сериен... { Наскоро открих сайта.Моите адмирации,браво за историите!Чета ги с интерес,продължавайте в... } –
 • User AvatarБебето П: Нечовешките изтезания... { Надявам се повечето това нещо да е някаква измислица. На... } –
 • User AvatarсветлаСмъртта на Джеймс Бълджър... { Нека да започна с почивай в мир мъничко дете! Сега... } –
 • User AvatarЦветанЗодиак: Загадъчният убиец от... { Здравейте, иска ми се да разбера, дали това негово увлечение... } –