Публикувано на: 31 август, 2010

Все повече зачестяват скандалите, свързани с престъпления извършени от служители на руската милиция – отвличания, убийства, изтезания и корупция – което хвърля сянка на съмнение върху способността на президента Дмитрий Медведев да реформира покварените органи на реда.

В последния подобен инцидент четирима московски милиционери бяха арестувани по подозрение в отвличането на бизнесмен в багажника на колата им.

Съпругата на отвлечения казала на милицията, че съпругът й е бил отвлечен пред дома им от маскирани похитители.

Този случай не е единствен: през февруари трима служители на московската милиция отвлякоха две жени, с искането за откуп в размер на 50 000 евро, и заплашиха техните семейства, че ще ги натопят за разпространение на наркотици, ако не получат парите.

Милицията често използва груби тактики и с лекота натиска спусъка на оръжието. През януари един журналист бе пребит до смърт от милиционер в град Омск, а в Москва един лейтенант-полковник простреля фатално шофьор на снегорин, защото човекът одраскал колата му.

Месец преди това един следовател от Сибир застреля заподозрян по време на разпит.

В най-шокиращия случай от април 2009 г. московският майор от милицията Денис Евсюков бе осъден за две убийства и 22 опити за убийство, след като влезе в един супермаркет и започна да стреля по персонала и клиентите.

Евсюков извърши престъплението си в почивния си ден, но беше облечен в униформата си. Той уби касиера и рани седем други посетители в супермаркета, след като застреля таксиметровия шофьор, който го закарал дотам.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург редовно заклеймява Русия, заради полицейския тормоз в страната и привлича вниманието върху бавните разследвания, протакането на криминални случаи и леките присъди за извършителите, което кара служителите на милицията да се чувстват безнаказани.

В един от последните примери за подобно меко отношение двама милиционери от Санкт Петербург, разследващи кражба на мотопед, се опитали да изтръгнат самопризнания от двама тинейджъри, като горяли гениталиите им с цигари и ги задушавали с найлонови торби.

През юни тази година двамата мъже бяха осъдени на до три години, като единият от тях получи условна присъда.

При тези обстоятелства не е изненадващо, че 67% от руснаците споделят в едно проучване, че се страхуват от органите на реда.

Най-скандалните случаи довеждат до отстраняването на висши полицейски служители и Кремъл призовава за реформи, които да се справят с полицейската престъпност и най-вече с повсеместната корупция.

Според един доклад на „Асоциацията на руските адвокати за човешки права“, един полицейски служител, който се занимава с организирана престъпност и защитава криминални операции, може да припечелва около 20 000 долара на месец.

Дори един обикновен катаджия прибира в джоба си средно по 5000 долара на месец под формата на рушвети.

Някои печелят много повече. Капитан Аркадий Кирсанов от южния регион Астрахан, който бе арестуван през февруари, заработвал над 10 000 долара на месец заедно със своя екип от 13 души, изнудвайки шофьорите на пътя за пари.

От 5000-те престъпления, извършени от милицията през 2009 г., повече от 3000 са свързани с корупция или злоупотреба с властта, сочат официалните статистики.

В последните месеци двама милиционери се осмелиха да разкрият публично свои колеги с помощта на скандални видеозаписи.

Първият, Алексей Димовский, майор от южния град Новоросийск, бе уволнен след като публикува видео в YouTube, в което лъсна хроничната корупция в неговия отдел.

Впоследствие той бе задържан за месец и половина и обвинен в клевета заради въпросното видео, в което се оплаква от условията на работа и твърди, че служителите в управлението се третират като „добитък“.

Друг майор от милицията, Михаил Евсейев, бе арестуван миналата седмица по многобройни обвинения, след като засне видео, в което обвини властите, че са изфабрикували доказателства, чрез които да натопят двама невинни души.

източник: new.yahoo.com

Един коментар за “Руската милиция прегръща организираната престъпност”

 1. AvatarМосквич 412

  Преди няколко месеца,в района на Владивосток 4 момчета се бяха въоръжили и избиваха милиционерите точно заради тия неща.От както падна СССР тия руснаци озверяха…

Остави коментар

Коментарите се цензурират според преценка на администратора на сайта! Безсмислени, вулгарни, написани на латиница и съдържащи спам коментари ще бъдат изтривани без предупреждение!

Подкрепи ни!
Описание Сума
Помогни на Криминални Досиета да съществува и да се развива! BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Криминална анкета
  • Какво бихте легализирали в България?т (можете да дадете до 3 отговора)

   Виж резултатите

   Loading ... Loading ...
 • Най-новите коментари
 • User AvatarЛилия КостоваБебето П: Нечовешките изтезания... { За жалост е истината . } –
 • User AvatarСнежиОтвличането и убийството на... { Може би преди доста години в България имаше убийство на... } –
 • User AvatarСнежиМери Бел: Най-малкият сериен... { Наскоро открих сайта.Моите адмирации,браво за историите!Чета ги с интерес,продължавайте в... } –
 • User AvatarБебето П: Нечовешките изтезания... { Надявам се повечето това нещо да е някаква измислица. На... } –
 • User AvatarсветлаСмъртта на Джеймс Бълджър... { Нека да започна с почивай в мир мъничко дете! Сега... } –
 • User AvatarЦветанЗодиак: Загадъчният убиец от... { Здравейте, иска ми се да разбера, дали това негово увлечение... } –