Публикувано на: 2 август, 2008

Черната ръка или La Mano Nera на италиански, представлява вид рекетьорска групировка. Тя действала чрез метода на изнудването без да бъде същинска престъпна организация, въпреки че гангстери от Камора и Мафията я практикували.

Корените на Черната ръка могат да бъдат проследени до Сицилия и в кралство Неапол чак до средата на 18-и век. Терминът, обаче обикновено се използва в английския език специално за организацията, създадена от имигрантите от Южна Италия в Съединените Щати през 80-те години на 19-и век. Малцинство от тези имигранти сформира престъпни синдикати, които водят съвместно съществуване. В началото на 20-и век операциите на Черната ръка са вече твърдо заседнали сред италиано-американските общности в големите градове като Ню Йорк, Ню Орлиънс, Чикаго и Сан Франциско. Организацията по принцип се цели в по-преуспелите имигранти, но въпреки това в Ню Йорк са засегнати около 90% от италианските имигранти.

Обичайната тактика на Черната ръка е да изпратят на жертвата си писмо, съдържащо заплахи за физическо насилие, отвличане, палеж или убийство. Писмото изисквало определена сума пари да бъде доставена на съответното място. То било украсено със заплашителни символи като димящо дуло на пистолет или примка на бесило, и подписано с отпечатък от черна мастилена ръка.

Гангстерите изпълнявали заканите си, ако жертвата откажела да плати исканата сума. Игнацио Сайета, сицилиански гангстер от квартала Малка Италия в Ню Йорк, удушавал жертвите си и изгарял телата им в Източен Харлем, близо до кланицата, която по-късно става известна като „Обора на смъртта“. Една от заплашваните жертви е и тенорът Енрико Карузо, който получава писмо, на което са изрисувани черна ръка и кама, изискващо сумата от 2000 долара. Въпреки че Карузо решава да плати, той получава още едно писмо с искане за 15 000 долара. Осъзнавайки, че изнудвачите ще продължат да му искат пари, той съобщил за случая на полицията, която уредила Карузо да остави парите на уговореното място и арестувала двамата италиано-американски „бизнесмени“, които се опитали да ги приберат. Понякога черните ръце правели грешката да заплашват други гангстери и обикновено си получавали заслуженото.

В случай, че органите на реда успявали да надушат следите им, гангстерите им отговаряли по обичайния за тях начин: покушение. Сред техните жертви са началникът на полицията в Ню Орлиънс Дейвид Хенеси и лейтенантът от полицията в Ню Йорк Джоузеф Петросино.

Практиката на Черната ръка изчезва в Щатите някъде през 20-те години на миналия век, след като вълна от негативен публичен отзвук принуждава организираните престъпни фигури да търсят по-изтънчени методи за изнудване.

Остави коментар

Коментарите се цензурират според преценка на администратора на сайта! Безсмислени, вулгарни, написани на латиница и съдържащи спам коментари ще бъдат изтривани без предупреждение!

Криминална анкета
  • Какво бихте легализирали в България?т (можете да дадете до 3 отговора)

   Виж резултатите

   Loading ... Loading ...
 • Най-новите коментари
 • User AvatarЛилия КостоваБебето П: Нечовешките изтезания... { За жалост е истината . } –
 • User AvatarСнежиОтвличането и убийството на... { Може би преди доста години в България имаше убийство на... } –
 • User AvatarСнежиМери Бел: Най-малкият сериен... { Наскоро открих сайта.Моите адмирации,браво за историите!Чета ги с интерес,продължавайте в... } –
 • User AvatarБебето П: Нечовешките изтезания... { Надявам се повечето това нещо да е някаква измислица. На... } –
 • User AvatarсветлаСмъртта на Джеймс Бълджър... { Нека да започна с почивай в мир мъничко дете! Сега... } –
 • User AvatarЦветанЗодиак: Загадъчният убиец от... { Здравейте, иска ми се да разбера, дали това негово увлечение... } –