Публикувано на: 7 април, 2011

Жените осъдени на смърт и женското население в затворите като цяло представляват доста малък процент в сравнение с броя на техните „колеги“ от мъжки пол. Екзекуциите на жени са нещо доста рядко в Съединените Щати, като през изминалите 100 години са екзекутирани над 40 жени, а от 1976 година насам само дванадесет. За някои от тях вече сме писали, а със съдбата на други ще се запознаете за първи път.

1.Велма Барфийлд

Велма Барфийлд

Велма Барфийлд е серийна убийца-отровителка, осъдена за 5 убийства в периода 1971-1978 година в Северна Каролина, САЩ.

Велма Барфилд израства в Северна Каролина с баща алкохолик, който бил агресивен и склонен към насилие, и с примирената си майка, която не правела опити да спре побоя над нея. През 1949 година Велма бяга от дома си и се омъжва за първия си съпруг – Томас Бърк. През 1969 година остава вдовица и на следващата година  се омъжва повторно за Дженингс Барфийлд, който умира след по-малко от година от усложнения със сърцето. По-късно, когато бил ексхумиран, в тялото му са открити следи от арсен.

През 1974 година майката на Велма Лилиан получава съмнителни симптоми с повръщане и диария и няколко месеца по-късно, скоро след постъпването си в болница, умира със същите симптоми.

Велма извършва следващото си убийство в едно семейство на възрастни хора, за които се грижела – Монтгомъри и Доли Едуардс. Малко след като започва да се грижи за тях Монтгомъри се разболява и умира, а само месец след смъртта на съпруга й Доли Едуардс умира от същите симптоми като тези на майката на Велма.

През 1977 година Джон Хенри, още един възрастен човек, за когото се грижела напористата отровителка, получава болки в стомаха и също умира. Друга жертва на Велма е Стюърт Тейлър. Той бил убит с отрова за плъхове, съдържаща арсен.

Тя получава смъртно наказание за престъпленията си и присъдата й е изпълнена на 2 ноември 1985 година.
Велма Барфийлд е първата жена екзекутирана чрез летална инжекция.

2.Карла Фей Тъкър

Карла Фей Тъкър

Карла Фей Тъкър

Тя е осъдена за убийство извършено през 1984 година в щата Тексас, САЩ.

Карла Тъкър е родена и израснала в Хюстън щата Тексас като най-малката от три сестри. Бракът на родителите й бил много нестабилен и те се развеждат, когато тя е на 10 години. По време на делото за развода Карла научава,че е родена от извънбрачна връзка на майка си.

Тя започва да употребява наркотици и да прави секс едва на 12 години.

На 14 години отпада от училище и става проститутка, следвайки примера на майка си Каролин, и започва да пътува с няколко рок групи из страната.

През 1981 година се запознава с бъдещия си приятел Дани Гарет.

На 14 юни 1983 година, в понеделник, след като прекарва уикенда, взимайки наркотици с Дани Гарет и негови приятели, те проникват в дома на Джери Дийн в около 3 часа през нощта, с намерението да откраднат мотора му. По време на обира Тъкър и Гарет влизат в спалнята на Дийн, установявайки,че той е там. В опит да се защити Дийн сграбчил Тъкър, но Дани Гарет се намесил и го ударил няколко пъти с чук по тила. Дийн се свлякъл на пода. Гарет напуснал стаята, но Карла останала там и чула как Дийн издава “гъргорещ“ звук, който, по собствените й думи, “искала да го накара да спре да издава“ и точно затова започнала да го удря с кирка. Дани Гарет се върнал и доубил Джери Дийн, но преди да напусне стаята Тъкър забелязала,че под леглото се крие някаква жена.

Оказало се, че това е Дебора Торнтън, която Дийн бил срещнал на едно парти по-рано същия следобед. Виждайки я, Карла Тъкър нападнала и нея със кирката и след като започнали да се борят Гарет се върнал, за да ги разтърве. Той заудрял Дебора с кирката, като с последния удар я забил в сърцето й.

На следващата сутрин един колега на Джери Дийн посетил дома му и открил труповете.

Разследването довело до ареста на Тъкър и Гарет.

Двамата получават смъртни присъди и съда отхвърля всичките им опити за преразглеждане на случая и помилване. Карла Фей Тъкър е екзекутирана на 3 февруари 1998 година със смъртноносна инжекция.

3. Джуди Буеноано

Джуди Буеноано

Джуди Буеноано

Позната още като „Черната вдовица“, Джуди Буеноано е осъдена за убийството на своя съпруг Джеймс Гудиър през 1971 година. Освен това е призната за виновна в убийството на сина си Майкъл Гудиър през 1980 година и за опита за убийство на своя годеник Джон Гентри през 1983 година. Тя е смятана за виновна за смъртта на своя приятел Боби Джо Морис през 1978 година в Колорадо. Заподозряна е и в едно убийство, извършено в Алабама, и също така е подозирана за смъртта на нейния приятел Джералд Досет през 1980 година.

Джуди Буеноано получава смъртна присъда и е екзекутирана на електрическия стол в щата Флорида на 30 март 1998 година.

4. Бети Лу Бийтс

Бети Лу Бийтс е обвинена и осъдена за убийството на петия си съпруг Джими Дон Бийтс, когото застрелва на 6 август 1983 година.

Тя имала слухови нарушения още от дете. Била жертва на сексуален тормоз от 5-годишна от страна на баща си. По-късно това се случвало и с нейните съпрузи.

На 6 август 1983 година Бийтс съобщава в полицията, че съпругът й е изчезнал.

Бети Лу Бийтс

Бети Лу Бийтс

По-късно нейният син Робърт Брансън, свидетелствайки признава, че майка му била казала,че възнамерява да убие съпруга си, и го била помолила да излезе от къщата. Когато Робърт се върнал у дома 2 часа по-късно, той открил Джими Дон Бийтс мъртъв с две огнестрелни рани в тялото. Той помогнал на майка си да скрие тялото в задния двор и малко след това тя се обадила в полицията.

Две години по-късно били събрани достатъчно информация и улики по разследването, които най-накрая довели до ареста на Бети Лу Бийтс.

След издаването на заповед за обиск в дома на Бетс полицията открива останките на Джими Дон. При претърсването били открити заровени и други останки  - тези на Дойл Уейн Баркър, един от бившите съпрузи на Бийтс. И двамата били убити с пистолет 38 калибър. Към нея обаче не било повдиганато обвинение за смъртта на Дойл Уейн Баркър.

Призната за виновна в убийството на петия си съпруг тя получава смъртна присъда.

Екзекутирана е на 24 февруари 2000 година в щата Тексас, посредством смъртоносна инжекция.

5. Кристина Мари Ригс

Кристина Мари Ригс

Кристина Мари Ригс

Кристина Ригс е обвинена и осъдена за две убийства от първа степен, когато на 4 ноември 1997 година причинява смъртта на двете си деца Джъстин и Шелби Алексис Ригс.

Тя възнамерявала да убие рожбите си, упоявайки ги с барбитурати и инжектирайки им силна доза калиев хлорид. Но дозата калиев хлорид се оказала недостатъчна. Освен това, инжектирайки сина си Джъстин, тя изгорила вената му, причинявайки му силна болка, и в крайна сметка решила да удуши детето. Веднага след това задушила и дъщеря си, но без да й поставя инжекция. След престъплението направила опит за самоубийство, но оцеляла.

На процеса си пледирала за невменяемост под предлог, че страда от дълбока депресия, но съдебната експертиза доказала нейната вменяемост и това довело до получаването на смъртната й присъда.

Кристина Мари Ригс е екзекутирана на 2 май 2000 година с летална инжекция в щата Арканзас.

6. Уанда Джийн Алън

Уанда Джийн Алън

Уанда Джийн Алън

Уанда Алън е осъдена на смърт през 1988 година за убийството на Глория Джийн Ледърс, която прострелва в корема, причинявайки смъртта й.

Уанда Джийн Алън е родена през 1959 година като второто от осемте деца в семейството.

Майка й била алкохоличка, а баща й напуснал семейството след раждането на последното им дете. Те живеели в държавно жилище и едва свързвали двата края.

На 12 години Алън била блъсната от камион и загубила съзнание. На 14-15 годишна възраст била намушкана с нож в лявото слепоочие. Установило се, че нейните интелектуални възможности като цяло са увредени, а коефициентът й на интелигентност е само 69. Лявото полукълбо на мозъка й било почти напълно увредено.

Тя отпаднала от училище на 17 години. През 1981 година вече живеела в един апартамент с Дедра Петус.

На 29 юни 1981 Уанда застрелва Дедра. Осъдена на 4 години затвор за това убийство, тя излежава само 2 от тях.

Седем години след смъртта на Дедра Уанда заживява с приятелката си Глория Джийн Ледърс.

На 2 декември 1988 година, пред един магазин за хранителни стоки в Оклахома, някой стрелял по Глория. Петнадесет минути преди това двете жени били влезли в спор в същия магазин.

Един полицай ги ескортирал до къщата им, за да може Ледърс да си вземе дрехи. Ледърдс и майка й всъщност възнамерявали да подат жалба срещу Уанда. Когато Глория Ледърс излязла от колата, Уанда възпроизвела изстрел и я ранила в корема. По-късно Глория умира от раната си.

Уанда Джийн Алън е арестувана и осъдена на смърт  за това убийство. Присъдата й е изпълнена на 11 януари 2001 година със смъртоносна инжекция в щата Оклахома.

Алън е първата чернокожа убийца в САЩ екзекутирана от 1954 година насам.

7. Марилийн Кей Плантз

Марилийн Кей Плантз

Марилийн Кей Плантз

През 1988 година Марилийн Плантз наема своя любовник, тийнейджърът Клифърд Брайсън, и неговия приятел Уилям Маккимбъл да убият съпруга й Джим Плантз. Причината била неговата застраховка живот, в размер на 300 000 долара, която тя възнамерявала да прибере след смъртта му. За целта убийството трябвало да изглежда като злополука. Двете момчета проникнали в къщата и пребили Джим Плантз до смърт, след което подпалили тялото му в неговата  кола.

По време на процеса Маккимбъл пледирал за виновен и получил доживотна, вместо смъртна присъда, в замяна на показанията му срещу Плантз и Брайсън. Брайсън и Плантз са съдени заедно. Той получава смъртна присъда и е екзекутиран на 15 юни 2000 година.

Плантз умира чрез летална инжекция в щата Оклахома на 1 май 2001 година.

8. Луис Надийн Смит

Луис Надийн Смит

Луис Надийн Смит

Луис Смит е осъдена за убийството на 21-годишната Синди Бейли през 1982 година. Бейли е бивша приятелка на Грег, сина на Смит.

В сутринта на убийството Луис Смит, заедно със сина си и една друга жена взимат Синди от един мотел в Талакуа щата Оклахома. В колата Смит се скарала с Бейли относно слуховете, че Синди е искала да организира убийството на Грег Смит – обвинения, които тя отрекла. Смит започнала да души Бейли и я намушкала в гърлото, след което я закарала в дома на бившия си съпруг в Ганс. В къщата Смит измъчвала момичето, заплашвайки я с пистолет, и накрая стреляла по нея няколко пъти. Синди се строполила на пода и, докато сина й Грег презареждал пистолета, Луис Смит скачала върху врата на Бейли. След това възпроизвела още 4 изстрела в гърдите на Бейли и 2 в тила й.

При аутопсията в тялото на Синди Бейли били открити 9 рани от огнестрелно оръжие.

Съдебното жури намерило това убийство за “изключително отвратително и жестоко“. Постигайки единодушие по отношение на присъдата, те признали Луис Надийн Смит за виновна в убийство от първа степен и тя получила смъртна присъда.

Екзекутирана е на 4 декември 2001 година с летална инжекция.

9. Линда Лайън Блок

Линда Лайън Блок

Линда Лайън Блок

Линда Блок е осъдена за убийството на полицейски служител в щата Алабама през 1993 година.

Тя и Джордж Сибли, мъжът, с когото живеела на семейни начала, се криели от властите след обвинение в домашно насилие. На 4 октомври 1993 година един полицай на име Роджър Мотли забелязал, че синът на Линда Блок, който седял в паркираната кола с Джордж Сибли, изглеждал така сякаш  има нужда от помощ. Когато Мотли поискал документите му за проверка, Сибли забелязал как полицаят плъзга ръка по служебното си оръжие. В същия момент Сибли извадил своя пистолет. Мотли се скрил зад колата си и очевидци твърдят, че Джордж Сибли бил стрелял първи. Блок също се включила в стрелбата и двамата ранили смъртоносно полицая Роджър Мотли.

След като биват заловени тя и съпругът й Джордж Сибли получават смъртни присъди. Линда Блок е осъдена на смърт чрез електрически стол.

Присъдата й е изпълнена на 10 май 2002 година.

10. Айлийн Уорнос

Айлийн Уорнос

Айлийн Уорнос

Айлийн Уорнос е осъдена за 6 убийства в щата Флорида.

Айлийн е отгледана от дядо си и баба си в щата Мичиган, след като майка й изоставя нея и брат й, когато Айлийн била на 4 години.

След смъртта на баба си Брита Айлийн напуснала училище и избягала от дома си. Тя започнала да проституира на 15-годишна възраст.

Тя извършва седем убийства на свои клиенти в периода 1989 -1990 година.

След като бива заловена и към нея са повдигнати обвинения, тя е призната за виновна в 6 от 7-те си убийства от първа степен, и е осъдена на смърт чрез летална инжекция.

Екзекутирана е на 9 октомври 2002 година.

11. Франсис Нютън

Франсис Нютън

Франсис Нютън

Осъдена за тройно убийство извършено през 1987 година. Тя застрелва съпруга си Ейдриън (23 г.), сина си Алтън на 7 години и 21-месечната си дъщеря Фара.

Макар Франсис Нютън да твърдяла чак до екзекуцията си, че не е извършила убийствата, доказателствата сочели нея за най-вероятния извършител.

Три седмици преди убийствата Нютън закупила животозастрахователни полици за себе си, съпруга си и дъщеря си на стойност 50 000 долара за всеки един от тях. Тя посочила себе си като получател на парите в случай на смъртта на дъщеря си и съпруга си. Полицията открила оръжието на убийството в дома й и съдебните заседатели взели в предвид тези факти като основни за нейния мотив.

Тя е призната за виновна в тези убийства и получава смъртна присъда.

Екзекутирана е на 14 септември 2005 година в щата Тексас със смъртоносна инжекция.

12. Тереса Люис

Тереса Люис

Тереса Люис

Нейната екзекуция през 2010 година я превръща в единствената жена осъдена на смърт в щата Вирджиния от почти цял век насам.

Тя е осъдена на смърт за използването на секс и наркотици, с цел организирането на убийствата на съпруга си и доведения си син през октомври 2002 година.

Тереса Люис възнамерявала да вземе застраховката живот на доведения си син, възлизаща на 250 000 долара, която той си направил като резерва в Американската Армия в очакване на изпращането си в Ирак.

Обвиненията в присъдата й са:

 1. Убийство.
 2. Заговор за убийство.
 3. Обир.
 4. Използване на огнестрелно оръжие при обир.
 5. Използване на огнестрелно оръжие при убийство.

Призната за виновна по всички обвинения, тя получава най-тежката присъда за престъпленията си – екзекуция чрез летална инжекция.

Тереса Люис е екзекутирана на 23 септември 2010 година с летална инжекция и се превръща в първата жена осъдена на смърт във Вирджиния от повече от сто години.

———————————————————————————————————————————————

Този материал е събран и реализиран от Хана Монтана, която изяви желание да стане сътрудник и автор в Криминални Досиета. Хана, благодаря ти за положения труд, справила си се отлично! – Силвия :)

———————————————————————————————————————————————

Източници: clarkprosecutor.org, wikipedia.org

17 Коментари за “Жени екзекутирани в САЩ от 1976 година насам”

 1. AvatarНякой си

  Хана,браво за пореден път! :)

 2. AvatarLIVERPOOL-girl

  Материалът е интересен, но ме дразнят граматическите и пинктуационни грешки.

 3. AvatarСилвия

  @LIVERPOOL-girl бъди по-снизходителна към Хана, в сайта има доста други мои материали, които са много по-зле в това отношение. Опитвам се да ги редактирам лека-полека, но това отнема много време и винаги остават грешки, които забелязвам по-късно :( Между другото, много ще ме улесниш, ако посочиш няколко примера, които според теб са най-дразнещи :)

  Ще помоля никой да не напада LIVERPOOL-girl за коментара й! Искам всеки да може да поднася конструктивна и, разбира се, учтива критика, без да бъде засипван с обиди!

 4. AvatarАЛЕКСИС

  Поздравления за Силвия и Хана:)!!! От дълго време чета материалите в този сайт,някои дори препрочитам.Продължавайте в същия дух,аз ви подкрепям!Поздрави от мен:)

 5. AvatarНякой си

  „пинктуационни грешки“ да, то не е лесно с тая пИнктуация!

 6. AvatarCrow

  LIVERPOOL-girl, на мен пък ми е интересно какви са тези пинктуационни грешки? :) Поздрави на всички!

 7. AvatarHanna Montana

  Благодаря,Силве,също благодаря и за възможността,която ми даде!
  На Някой си и АЛЕКСИС,тоже!!:)
  LIVERPOOL-girl,извади гредата от своето око преди да търсиш треската в чуждото.

 8. AvatarНадя

  Хубава и интересна статия – изобщо целия сайт е страхотен. А за грешките – в много от другите статии има повече грешки, мисля че тази е добре написана.

 9. AvatarАделайде

  Голямо браво за статията, Хана и Силвия! Поздрави от мен

 10. AvatarLiner

  Гледах по Дискавъри (не съм сигурна) за Кристина Ригс и Велма Барфийлд. BTW време беше Hanna да стане авторка, материала много ми хареса.

 11. AvatarПоздравявам ви

  Много информация, и много се радвам че сайта продължава да се развива.
  Статията е много хубава. Поздрави от мен.
  Повече автори, повече материал.

 12. AvatarДиана Георгиева

  Сайта е страхотен.Открих го случайно но от два дни ;залепнах;.За някои случаи съм чувала и чела но всичко на едно място..Благодаря Ви и успех.Чакаме още и нови материали.

 13. AvatarДида

  Поздравления и от мен.

 14. AvatarМитко

  Материала е copy-paste. Браво за компютърната грамотност на Х.М. Ако с такива статии ще става автор … по-скоро „не благодаря“.

 15. AvatarМарти

  Мите, ама ти на две изреченийца – колко правописни грешки имаш? Материал, свързан с фактология – какъв би могъл да е, ако не е 90% копи-пейст? Х.М. да вземе да вкара и малко художествена измислица, елементи на сапунка, порно или поезия, м?

 16. Avatarzayakov
 17. Avatarвенци

  Много интересно, браво!

Остави коментар

Коментарите се цензурират според преценка на администратора на сайта! Безсмислени, вулгарни, написани на латиница и съдържащи спам коментари ще бъдат изтривани без предупреждение!

Подкрепи ни!
Описание Сума
Помогни на Криминални Досиета да съществува и да се развива! BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Криминална анкета
  • Какво бихте легализирали в България?т (можете да дадете до 3 отговора)

   Виж резултатите

   Loading ... Loading ...
 • Най-новите коментари
 • User AvatarТаняМайкъл Суанго: Докторът с... { Да, точно защото е болно, нарцистично, егоистично ко...ле, е разкрит.... } –
 • User AvatarТаняСестрите Папен: Скандалното престъпление... { Е, как да й отрежат главата, като е доказала, колко... } –
 • User AvatarТаняКазахстанският канибал Николай Джумагалиев:... { Колко жени е погубил този изрод и да не получи... } –
 • User AvatarТаняМишел Фурнире: Чудовището от... { Така е, за съжаление! } –
 • User AvatarТаняСергей Головкин: Подмосковският кървав... { Много е трудно да не се отврати човек от тези... } –
 • User AvatarТаняЛари Джийн Бел: Кошмарът... { Надут пуяк! } –